Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Cooper


Guest coopperimies

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Hiukan lueskelin netistä ja vastaan tuli kestävyysurheilijoilla 5% lasku VO2max kymmenessä vuodessa, vertailuryhmällä 12%.

Harrastajilla harjoittelun myötä ei välttämättä laskua tule kun lisäharjoitus kompensoi laskun.

Sopivan harjoittelun lisäksi rasvaprosentin pitäminen alhaalla auttaa tason ylläpitoa.

 

Laskeskelin että 3km Cooperissa pitäisi olla mulle teoriassa mahdollista...

Link to comment
Share on other sites

Ikätaulukot on relevantteja yksilötasolla vain siten, että vanhana ei enää pääse yhtä kovaa kuin nuorempana, mikäli treenitaso on sama, koska ikääntyessä katoaa lihasmassaa ja tulee fläsää tilalle. Jos treenaa aina vain kovemmin, pitäisi kaiken järjen mukaan vauhdin pysyä samana. Eli toisin sanoen koko juttu koskee vain niitä, jotka ovat treenanneet nuorena täysillä ja tavoittaneet potentiaalinsa. He eivät tietenkään enää tee enkkoja vanhentuessaan. Vaikea kuvitella, että joku Kipchoge kiristelisi ruuvia vielä 50-v asti ja takoisia aina vain kahden tunnin maratoneja. Mutta kyllä hän varmaan halutessaan vetäisi 2.10-maratonin. Useimmilla urheilijoilla se into tietenkin lopahtaa siinä vaiheessa kun tulostason ylläpitäminen käy mahdottomaksi.

Eli loppupelissä kyse on vain treenistä. Jos pystyy tekemään treeniä, iällä ei ole väliä. Iän ja treenitason välillä on tilastollinen yhteys, mutta asia ei tietenkään ole mitenkään kovin suoraviivainen. Ikäsarjalainen voi tehdä laadukastakin treeniä kunhan vain paneutuu asiaan.

Sitten pitää ottaa myös huomioon sellainenkin asia, että elämän aikana kroppa ottaa vastaan vain rajallisen määrän aktiivista treeniä, esimerkiksi nyt vaikkapa 20 vuotta. Tekisi mieli väittää, että jos on aloittanut treenaamisen vasta 30-vuotiaana, tuloksia voi parannella aina sinne 50-v asti. Tietysti jossakin tulee vastaan raja jolloin tämä ei enää päde. Siis jos aloittaa treenit vaikka vasta 60-v jne.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 tuntia sitten, puujalka kirjoitti:

Useimmilla urheilijoilla se into tietenkin lopahtaa siinä vaiheessa kun tulostason ylläpitäminen käy mahdottomaksi.

 

jos on aloittanut treenaamisen vasta 30-vuotiaana, tuloksia voi parannella aina sinne 50-v asti. Tietysti jossakin tulee vastaan raja jolloin tämä ei enää päde. Siis jos aloittaa treenit vaikka vasta 60-v jne.

 

Olen ihan samaa mieltä. Suomessakin on ultrapuolella esimerkkitapauksia henkilöistä, jotka ovat aloittaneet vanhempana esim. 40 v treenaamisen ja kehittyneet varsin huimasti vaikka seuraavat 5 vuotta. Yksi syy heillä on se, että ei tule samanlaista innon lopahtamista, koska koko ajan kehitys on vauhdikasta tai ainakin selvästi nähtävissä. Toinen syy on se, että elimistölle tulee jatkuvasti uusia ja kehittäviä ärsykkeitä, verrattuna pitkän kilpaurheilu-uran läpi käyneeseen urheilijaan, joka on jo käytännössä käynyt joka osa-alueella tiensä päähän. On se vähän lohdutonta, että esim. viimeisessä seuran 1000 m uintitestissä olin ainoa, jonka tulos heikkeni edellisestä testistä ja samalla oli myös se, joka oli eniten ja koviten treenannut. Ne sekunnit ovat vaan niin tiukassa, kun on aina treenannut kovaa ja toki olen vielä ihan eri minuuttiluvuilla kuin muut. Ihan sama kuin tässä ketjussa tuo cooperin kehittyminen, eli onko mitään mieltä treenata melko kovaa, jotta Cooper tulos kehittyisi 75 metriä ja kohta ei kehittyisi enää yhtään, vaikka miten kovaa harjoittelisi. 

 

Sillä tavalla olen koittanut pitää motivaatiota yllä tehoharjoitteluun, että jonkun tuloksen ylläpitäminen iän karttuessa on jo puoli voittoa. Toisaalta en kyllä treenaa pelkkiä testejä varten, vaan tarkoitus olisi myös kilpailla esim. swimrunissa. Ei vaan tälle kesälle ole oikein sopivaa paria löytynyt, eikä soolosarjojen lyhyet matkat niin kiinnosta.

 

Yksi asia, jollaista olen myös ollut havaitsevinaan on se, että yli 50 vuotiaana kunto laskee harjoittelutaukojen aikana enemmän kuin nuorempana. Esim. jos olen vaikka kaksi viikkoa uimatta, niin sitä saa kuroa kuukauden kiinni, kun aikaisemmin riitti ehkä kaksi viikkoa. Tämä havainto ei kylläkään ole ihan selkeä, vaan esim. nyt oli parin kuukauden punttitreenitauko ja silti eilen salitreenissä voimatasot olivat suunnilleen samalla tasolla kuin ennen taukoa. Syynä lienee se, että kovatehoiset harjoitukset ovat ylläpitäneet voimatasoja, vaikka salilla ei ole tullut käytyä. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

4 tuntia sitten, puujalka kirjoitti:

Ikätaulukot on relevantteja yksilötasolla vain siten, että vanhana ei enää pääse yhtä kovaa kuin nuorempana, mikäli treenitaso on sama, koska ikääntyessä katoaa lihasmassaa ja tulee fläsää tilalle. Jos treenaa aina vain kovemmin, pitäisi kaiken järjen mukaan vauhdin pysyä samana.

 

Tässäpä tulikin jo kaksi haastetta. Ensinnäkin lihasmassan osuus ei kestävyystreenillä oikein pysy samana kun vanhenee. Voimaharjoittelulla siihen on parempi mahdollisuus mutta se on palautumisen osalta hiukan kestävyystreenistä pois. Lisäksi ruokavaliotakaan ei pysty rajattomasti kiristämään.

 

Kovemmin treenaaminen onkin se haaste kun ei pysty tekemään enää samoja tehoja kuin nuorena ilman että jokin paikka rupeaa hajoamaan. Vanhoista vammoista/kulumista on jäljet eikä niistä pääse eroon. Puhdas PK-harjoittelu ei oikein tuo Cooperiin parannusta.

 

4 tuntia sitten, puujalka kirjoitti:

Eli toisin sanoen koko juttu koskee vain niitä, jotka ovat treenanneet nuorena täysillä ja tavoittaneet potentiaalinsa. He eivät tietenkään enää tee enkkoja vanhentuessaan.

 

Tuo 5% vuosikymmenessä VO2max  lasku koskee tosiaan urheilijoita (alkaen jostain 30-40v). Kuntoilija ei harjoittele rajoillaan, ja parannnusmahdollisuutta on usein enemmän kuin ikä heikentää.

 

Link to comment
Share on other sites

On 17.7.2019 at 23.48, X66 kirjoitti:

Laskeskelin että 3km Cooperissa pitäisi olla mulle teoriassa mahdollista...


En näe syytä miksei olisi myös käytännössä mahdollista, tosin en tiedä jalkojesi vammahistoriaa. Kuitenkaan 3 km tulokseen ei tarvita vinttikoiralookia tai erityisesti lihasmassaa, mutta käsittääkseni geneettinen lahjakkuus vaikuttaa maksimikestävyysmatkoilla kehittymiseen paljonkin. Omalla kohdallani pitkä hiihtokin kulki kuinkas ollakaan parhaiten silloin, kun tein enkkani lyhyillä kestävyysmatkoilla, vaikka avainharjoitteet noihin ovat varsin erilaiset keskenään.

Link to comment
Share on other sites

tunti sitten, San kirjoitti:


En näe syytä miksei olisi myös käytännössä mahdollista, tosin en tiedä jalkojesi vammahistoriaa.

 

No lähinnä toisessa jalassa on vaivannut toistakymmentä vuotta polvikipu-takareisicombo. Luulen että takareiteen tuli joskus jonkinlainen repeämä (jota ei hoidettu) ja polvikivut alkoivat samoihin aikoihin. Juokseminen kuitenkin onnistuu edelleen mutta alfaltti ja kovatehoinen tuntuu olevan aina hiukan riskillä.

Mitä lahjakkuuteen tulee niin saavutin Cooperissa lähes 3300 joskus 15 vuotiaana ja suunnilleen sama taso pysyi jotain 6 vuotta. Kestävyysharjoittelu ei tuntunut enää juuri parantavan Cooper-tasoa, eli peruslahjakkuus ok mutta lahjakkuus kehittyä huono.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Osallistu keskusteluun

You are posting as a guest. Jos olet jo rekisteröitynyt, voit kirjautua tästä sisään lähettääksesi vastauksen.
Huom!: Ilman rekisteröitymistä lähetetyt viestit tarkistetaan ennen julkaisua mainosrobottien yms. takia.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Ketjua lukevat   0 members

    • Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä
×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy