Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Puolikkaan tavoitevauhdin asettamisen vaikeus


warlord
 Share

Recommended Posts

Terves

Keväällä HCR tulossa ja olen suunnitellut tulevaa km-vauhtiani. Onko olemassa joku suhde esim. vk-reipas- lenkkien ja realistisen puolikkaan km-vauhdin välillä? Totesin jo viime HCR:llä (eka puolikas, meni oppimatkaksi monellakin saralla...) että sykkeen seuraamisen sijasta olisi järkevämpää seurata vauhtia. Jos tavoitevauhtini on esim. 6min/km niin olisiko järkevää tehdä vk- lenkit tällä nopeudella? Vaiko nopeammin? Tuo vauhti osuu hyvin normi vk- reippallle.

Link to comment
Share on other sites

Hyvin tarkan ennusteen saan käymällä kynnystestissä - puolikas menee anakynnyksen vauhdilla.

Tuo testi pitäisi kyllä käydä tekemässä. Perus vk:lla ei hirmusti hapota, joten ollaan vielä varmaan reilustikin anaerobisen kynnyksen alapuolella eli lienee vielä turvallinen vauhti. Ja onhan tässä vielä aikaa kokeilla kovempiakin vk- lenkkejä.

Link to comment
Share on other sites

Ihan mielenkiintonen kysymys. Multa ei löydy vastausta eli joudun vaan ihmettelemään mukana. Ei oo helppo homma miettiä, että mitäköhän vauhtis sitä lähtis kipittelemään eri mittaisissa kisoissa. Ainakin ekat puolikkaat ja maratonit on menny aika varmistellen ja jääny tunne että kovempaaki ois päässy, mutta miten paljon, sitä on vaikee arvioida. Ehkä tuohonkin tulee jonkinlainen tuntuma, kun enemmän juoksentelee..

Link to comment
Share on other sites

Ihan samalla kannalla kuin Manus. Fillarilla, autolla & prätkällä mitattu pätkä (10.2 km) ja kun sen vetää yksin ihan täpöllä (kunnon alkuverryttelyt ja avauskiihdytykset alle), niin puolikkaan kisavauhti on ensimmäisen kympin osalla parin sekunnin (/ per km) tarkkuudella siinä. Puolikkaan jälkimmäinen kymppi sitten riippuu, millaiset pohjat on eli hidastuuko vauhti vai ei. Mulla jälkimmäinen kymppi on yleensä ollut minuutin hitaampi eli 6 s / km.

Toisaalta tuo jälkimmäinen kymppi yleensä menee kyllä automaattisesti oikein, koska vauhtia nostamalla suotavan kynnyksen yli, palaute tulee kyllä yleensä jo parin sadan metrin jälkeen eli olotila muuttuu huomattavasti. Siinä pystyy itse pähkimään, onko matkaa jäljellä pari kilometriä enää, jolloin kynnyksen yli uskaltaa mennäkin vai himmataanko hieman.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy