Jump to content
Juoksufoorumi.fi

 •  Valoa pimeyteen - LUMONITE Compass R

   

  Omat kokemukset otsalampuista on aika vähissä. Satunnaisesti kaapin perältä tulee vastaan vanha AAA-pattereilla toimiva otsalamppu. Kyseinen lamppu on päässyt lenkille ehkä kerran tai pari viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ei ole ollut mielenkiintoa alkaa leikkimään lampun paristojen kanssa tai kiroilemaan kuinka huonosti lamppu pysyy paikallaan. Toisaalta mihin tarvitsisin otsalamppua valaistuilla pyöräteillä tai kuntopoluilla? Suunnitelmissa on ollut kuitenkin pidemmät polkujuoksut joissa lampulle olisi tarvetta. Toki myös syksyn myötä valoisan ajan lyheneminen tuo tarpeen otsalampulle jos haluat suunnata poluille päivän päätteeksi. Onneksi tähän saumaan tuli mahdollisuus testata Suomessa suunniteltua Lumonite Compass R otsalamppua. 

   

  lumonite_compass_r_v5_set1.jpg

   

  Compass R ei ole ulkonäkönsä puolesta ihan perinteinen otsalamppu. Kyseessä on ennemminkin monitoimilamppu jota voi käyttää joko lenkeillä tai sitten helposti normi arjessakin. Alumiinirunkoinen lamppu painaa pannan ja akun kanssa 162g. Se on vedenpitävä 2m asti, kestää pölyä ja iskuja. Lampun mitat on 106 x 21 x 33 mm, takuuta löytyy 60kk ja kyljessä on 149e hintalappu. 

   

  Lampun perus pakkaukseen kuuluu:

   

  • Lumonite Compass R v.5-otsavalaisin
  • Lumonite erikoisakku, 3500 mAh, li-ion
  • Lumonite SnapCharger™-USB-latausjohto
  • Lumonite Releasy™-otsapanta pikakiinnikkeellä
  • Lumonite Releasy™-otsapannan yläpanta
  • Lumonite Compass -otsavalaisimen taskuklipsi
  • Käyttöohje (FI,SE,NO,EN)

   

  Lisäksi lamppuun voi hankkia esimerkiksi DC-USB adabterin autolataukseen tai kiinnikkeen polkupyörää tai kypärää varten. 

   

  Valaisu

   

  Lampun maksimi valoteho on 1238 lumenia. Älä huoli, ei tuo luku mullekkaan suoraan mitään sano. Valotehon jakautuu viiteen alueeseen:

   

  • Max: 1200 lm / 1 h 40 min / 115 m
  • High: 630 lm / 3 h 40 min / 80 m
  • Med: 240 lm / 8 h 40 min / 65 m
  • Low: 80 lm / 40 h / 28 m
  • Moon: 5 lm / 600 h / -

   

  Eli maksimi valoteholla akku kestää 1h 40min ja lamppu valaisee jopa 115m päähän. Tämä nyt tarkoittaa sitä, että jos seisot esimerkiksi aukean laidalla niin 115m päässä puiden latvoissa voit nähdä heikosti lampun valon. Metsässä poluilla kantama on tietysti suppeampi eikä polku ole siis valaistu yli 100m eteenpäin. Valokeila on keskeltä kirkas ja sivuilla on hajavaloa. Käytännössä omissa testeissä maksimi ja high tasojen ero oli aika pieni. Suomeksi sanottuna tuolla alhaisimmalla kuunvalon kirkkaudella näet kulkea eteenpäin pimeässä metsässä. Seuraavalla 80lm tasolla hölkkää hitaasti, keskitaso 240lm voi juosta aika normaalisti mutta pitää varoa alustaa ja high -tasolla 630lm pystyi juoksemaan ihan normaalisti. Toki 630lm tasollakin voit kompastella puiden juuriin, mutta niinhän voit tehdä päivälläkin juostessa. Ehkä parhaiten valotehoa kuvaa se, että silloin pysty juoksemaan normaalisti välittämättä siitä onko päivä vai yö. Valokeilan muoto on leveä, eli se valaisee sopivasti myös sivustoja. Valon värisävy on neutraali 5500k. 

   

  IMG_7573.JPG

  Kuunvalo

   

  IMG_7573.JPG

  Low

   

  IMG_7575.JPG

  Med

   

  IMG_7576.JPG

  High

   

  IMG_7577.JPG

  Maksimi

   

   

   

  Akku

   

  Lampun akku on siis 3500 mAh litium-ioniakku. Akku on lampun rungon sisällä ja sitä ladataan erillisellä USB-laturilla. Lampun takaosassa on magneettilatauspistoke johon USB-laturi tarttuu kiinni. Magneetin ansiosta lampun saa vaikka metalliin kiinni jos on tarpeen. Latausaika täysin tyhjästä akusta täyteen on n. 7h. Ahkerammassa käytössä voisi olla hyvä idea ostaa erillinen akku jonka voi vaihtaa nopeasti tyhjentyneen tilalle. Akun varaustila on helppo tarkistaa kytkemällä lampun näppäinlukko päälle. Näppäinlukko aktivoituu kun sammuttaa lampun ja pitää virtakytkintä pohjassa 3sek. Näppäinlukko on ihan hyvä ominaisuus jottei lamppu mene vahingossa päälle. Päällä oleva lamppu voi kuumentaa linssin edessä olevan materiaalin. Näppäinlukon kytkeytyessä päälle tai pois lamppu vilkkuu 1-5 kertaa lataustasosta riippuen. 

   

  • 1 välähdys = akkua jäljellä alle 20%
  • 2 välähdystä = akkua jäljellä 20-40%
  • 3 välähdystä = akkua jäljellä 40-60%
  • 4 välähdystä = akkua jäljellä 60-80%
  • 5 välähdystä = akkua jäljellä 80-100%

   

  Latauksen loppuessa lamppu sammuu asteittain: 

   

  Lumonite1.jpegvalostore2.jpeg

   

  Eli esimerkiksi maksimi tasolla teho tippuu tunnin jälkeen high tasolle, 80min jälkeen med tasolle ja n. 100min jälkeen low tasolle. Käytännössä voit tehdä pitkän 3h lenkin tuolla high tasolla. 

   

  lumonite_compass_snapcharger_400px_1.gif

   

  Lampun varusteet

   

  Lampun käyttö lenkillä hoituu mukana tulevan otsapannan kanssa. Lisäksi pakkauksessa tulee mukana myös pään yli menevä yläpanta jos pelkkä otsapanta ei tunnu pysyvän paikallaan. Tuo yläpanta on myös siitä kätevä ettei itse otsapantaa tarvitse silloin pitää niin tiukalla. 

  IMG_7585.JPGIMG_7589.JPG

  Lamppu kiinnitettään otsapantaan metalliklipsillä.

   

  IMG_7591.JPGIMG_7590.JPG

   

  Lampun liikkuvat osat rajoittuu yhteen nappiin ja paristokotelon kanteen. Lampun toimintoja säätelevä nappi on iso ja se reagoi selvästi painalluksiin. Lamppua voi käyttää helposti esimerkiksi hanskojen kanssa.

   IMG_7587.JPGIMG_7586.JPG

   

   

   IMG_7588.JPG

   

  Kun paristokotelon kannen ruuvaa auki niin sieltä paljastuu lampun paristo.

   

   

  Yhteenveto

   

  Lumonite Compass R on kovempaakin käyttöä kestävä otsalamppu. Lamppu on jämäkän tuntuinen ja siitä huomaa heti ettei se ole ale laatikon lelu. Lampun akku kestää helposti normaalit lenkit ja jopa kesän pitkät yliyön polkujuoksut. Valaisuteho on hyvä ja sen avulla pystyy juoksemaan ihan normaalia vauhtia metsäpoluilla, hiekkateistä puhumattakaan. 

   

  Plussat:

  -Valaisuteho

  -Akku

  -Kiinnitys

   

  Miinukset:

  -Hinta

  -Paino, lamppu ei kulje mukana ihan huomaamatta.

   

  Compass R oli positiivinen yllätys. Vaikka lampulla on kokoa ja hintaa niin sitä on mukava ja helppo käyttää. Ei tullut kertaakaan sellainen olo että lamppu jää kaappiin koska siinä ei riitä paristo tai sen käyttö olisi muuten vaivalloista. Lampun kanssa on hyvä muistaa ettei se ole lelu. Valo on todella kirkas ja isommilla voimakkuuksilla se kuumentaa aivan lampun edessä olevia materiaaleja. Lamppua tulee säilyttää niin ettei se joudu lasten käsiin. Ohjeissa muistutetaankin että lampun takakantta on hyvä ruuvata hieman auki kun lamppu ei ole käytössä ettei lamppu syty palamaan vahingossa. 

   

  IMG_7592.JPG

   

   

   

  IMG_7574.JPG

  IMG_7592.JPG

 • Kirjoittaja:

  Seppo Moilanen

   

  Maraton 2:58:12 Vantaa maraton 2019

  Puolimaraton 1.26.17 HHM 2016

  24h 177,618km

  Reitti 2000 110km & Vaarojen maraton 130km (2020)

   

  Kysymykset ja muut yhteydenotot: seppo_moilanen@hotmail.com

  seppo.JPG

×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy