Jump to content
Juoksufoorumi.fi

 • Wergo älykello

   

  Wergo älykello on budjettiluokan älykello jolla voit surffata netissä, puhua puhelimessa ja käyttää sitä vaikka lenkillä sykemittarina. Maailmalla lähes samanlainen kello kulkee eri nimellä, mutta nyt käytössä ollut kello on Wergo Smartwatchin nimellä. Runnotaan alkuun tekniset yksityiskohdat:

   

  Sieppaa.JPG

   

  CPU: Dual-core Cortex A7 - 1,3 GHz

  Käyttöjärjestelmä: Android 4.4

  Näyttö: 1,54" TFT LG IPS (240x240 px)

  SIM: Micro-SIM

  Kello on roiske ja pölytiivis

  Yhteydet: 2G, 3G, WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0 & GPS

  Kamera: 5.0MP & 720p video

  Muisti: 512MB + 4GB + MicroSD 8/16/32GB

  Akku: 600mAh

  Akun kesto: Työpäivä

  Sensorit: G-sensori, E-Kompassi & kyroskooppi

  Paino: 115g

  Hinta: n. 200e (5/2016)

   

  wergo30.JPG

   

  Pakkaus pitää sisällään kellon, lataustelakan, usb-johdon, pienen ruuvimeisselin ja pari pientä ruuvia. Kellon ranneke on jämäkkä muovi/silikoni tyyppinen. Itse kello varsin kookas ja painava. Painava siis siinä mielessä jos sitä vertaa sykemittariin. Tietysti tällaisen älykellon kohdalla pitää huomioida että se tavallaan korvaa puhelinta jolloin ylimääräinen paino on hyväksytympää. Jos painoa vertaa esimerkiksi Applen tuotteisiin niin paino on samaa luokkaa. Wergo on kuitenkin isompi kuin Applen tavalliset kellot. 

  telakka.JPGruuvi.JPGkello.JPG

   

  Kellossa on vain kaksi nappia kellon oikealla puolella. Ylimmäisestä napista kello menee päälle tai pois päältä. Alhaalla olevasta napista pääsee valikoissa taaksepäin tai koti näytölle. Nappien välistä löytyy kamera. Kellon näyttö on kosketusnäyttö. Kellon vasemmalla puolella on mikrofoni ja SIM -kortin asennuspaikka. Kellotaulun alapuolella rannekkeessa on kaiutin. Jos haluat asentaa kelloon muistikortin niin se onnistuu irrottamalla kellon takaosa. 

   

  kello1.JPGkello2.JPGkello3.JPG

  kello4.JPGkello5.JPGkello6.JPG

   

  Kellon varsinainen kello-osa ei ole kovinkaan paljon isompi kuin esimerkiksi Garminin FR235. Ero tulee varsin kookkaasta rannekkeesta. Ranneke on myös jäykkä kellon kiinnityskohdista jolloin kokonaisuus on turhan massiivisen tuntuinen. 

   

  Koska kyseessä on älykello niin kello muistuttaa varsin paljon android puhelinta. Kosketusnäytön avulla voit liikkua sovelluksissa ja kotinäppäimellä palata takaisin. Jos joskus olet käyttänyt android puhelinta tai tablettia niin logiikka on samanlainen. Omat vaikeutensa kellon käyttöön tuo toki kellotaulun pieni koko. Sovellukset toki avautuu helposti, mutta avautuvalla näppäimistöllä kirjoittaminen tai linkkien painaminen vaatii kärsivällisyyttä. Varsinkin kirjoitettaessa ei auta olla kiire. 

   

   

 •  

  kello11.JPGkello12.JPGkello13.JPGkello14.JPGkello15.JPGkello16.JPGkello17.JPGkello20.JPGkello21.JPG

   

  Ranteessa kello on kieltämättä isohkon ja painavan kokoinen. Koko on toki samaa luokkaa älykellojen kanssa, mutta esimerkiksi sykemittareihin verrattuna ero on varsin iso. Kello on etenkin selkeästi sykemittareita raskaampi. Kellon käyttäminen sujuu puolestaan sulavasti, varsinkin jos on kokemusta Anroid -ympäristöstä. Kosketusnäyttö toimii hyvin ja sen puolesta kelloa on mukava käyttää. Ongelmia tulee helposti sovellusten kanssa. Netissä surffailuun näyttö on auttamattoman pieni. Samoin isommalle näytölle tehdyt sovellukset toimivat hieman hankalasti. Selkeästä näytöstä saa kyllä hyvin selvää, mutta jos sovellusta tulisi käyttää näytön kautta niin käyttö on usein hankalaa. Eli sitä helpompaa mitä vähemmän sovelluksen sisällä tulee liikkua. 

   

  Koska kellon käyttöjärjestelmä on Anroid niin kellon voi helposti muokata haluamakseen. Arkisessa käytössä sen voisi kuvitella toimivan aivan hyvin. Sopivan kokoisen sim-kortin puuttumisen takia en päässyt testaamaan kellon puhelin ominaisuuksia. Kun kelloon vielä liittää bluetooth kuulokkeet niin eiköhän sillä hoida myös lyhyitä puheluita ilman että mieleen tulisi Ritariässä vuosikymmenten takaa.

   

  Perus asetuksissa kellon näytöllä on seisemän "sivua" sovellusten pikakuvakkeita. Jokaisella näytöllä on neljä sovellusta. Tarjolla on puhelin, viestit, yhteystiedot, kamera, selain, asetukset, galleria, lukitusnäyttö, sähköposti, File Manager, Musiikki, Sound Recorder, Kello, Taskulaskin, Kalenteri, Herätyskello, Backup/Restore, Downloads, Gmail, Google settings, HeartRate Pro, Play Store, Runtastic, Haku, Sim Toolkit, ToDo ja Videot. Eli tarjolla on perus kattaus jota voi muokata haluamakseen tai ladata uusia sovelluksia Play Storesta. 

   

  Sovellusten kanssa on hyvä muistaa, että kellon Android versio on jo vanha. Voi siis tulla ongelmia sovellusten kanssa jotka on suunniteltu uudemmille Android versioille. Samoin esimerkiksi Bluetooth ja WiFi yhteydet voi tarjota omat haasteensa. Esimerkiksi oma läppäri ei suostunut toimimaan Bluetooth yhteydellä kellon kanssa ja sama homma puhelimen kanssa. Molemmat aika oleellisia asioita tiedonsiirron kanssa. Toisaalta kello löysi kotiverkon ja toimi sen avulla. Eli kellon käyttäminen vaatii omaa mielenkiintoa etsiä ratkaisuja toisten sovellusten tai asetusten kautta jos tulee ongelmia vastaan. Jos esimerkiksi tällaiset yhteys ongelmat nostattaa verenpainetta niin sillon kellon hankintaa voisi miettiä vielä toisen kerran. 

   

  Kellon käyttö

   

  Kelloa on kieltämättä mukava käyttää. Kyseessä on ensimmäinen älykello jota olen käyttänyt ja siinä on oma viehätyksensä. Älykellon rajat tulee kuitenkin nopeasti vastaan jos tulee tarve surffata netissä, kirjottaa sähköpostia tms. Sillon paljon helpompi olisi ottaa puhelin esiin. Onko sitten miten järkevää pitää mukana puhelinta ja kelloa jolla periaatteessa teet samoja asioita kuin puhelimella? Jääköö jokaisen itse mietittäväksi. Kellossa oleva kamera on myös kiva lisä, mutta toki sekin on hieman vaatimaton. Ajaa toki asiansa. Vaikka kellossa sanotaan olevan paikannus niin siitä huolimatta siitä en kyllä löytänyt mitään asetuksia GPS:lle. Eli todennäköisesti sillä tarkoitetaan tavallista käyttöjärjestelmän tarjoamaa paikannusta joko puhelinverkon tai WiFin avulla. Kellon akku on myös yksi kysymysmerkki. Akun lataaminen päivän aikana on hankalaa ellei välttämättä halua raahata mukanaan erillistä lataustelakkaa. Kun kello on latauksessa niin sitä ei voi käyttää. Aktiivinen kellon käyttö syö taas akkua aika iloisesti. 

   

  Kello juoksu käytössä

  Olisiko kellosta sitten lenkkikaveriksi? Käytännössä tarvitset erillisen sykemittarin remmin jotta saisit syketiedot talteen. Lähettimen tulisi olla sellainen, että se olisi yhteensopiva kellossa jo valmiina olevan Runtastic sovelluksen kanssa. Vaihtoehtoisesti voit toki ladata kelloon myös jonkun toisen Android sovelluksen hoitamaan lenkkien tallentamista. Eli syketietojen saaminen ei ole aivan helppo rasti. Kellossa on tavallaan paikannus, mutta se edellyttää yhteyden saamista puhelimeesi. Omalla kohdalla tämä ei onnistunut. Kellon Runtastic sovellus on ihan näppärä, mutta jos kellon näytön pitää aktiivisena tunnin lenkin ajan niin se syö kellon akun loppuun. Eli käytännössä näyttö tulisi sammuuttaa kun kelloa ei halua katsoa. Siitäkin huolimatta voisin kuvitella ettei kellon akusta ole paljoa jäljellä pitkän lenkin jälkeen. Parhaiten kello siis soveltuisi lyhyille lenkeille tai satunnaiseen juoksenteluun. Kivana lisänä voit napsia kellolla kuvia lenkin aikana. Ehkä silloin kokonaisuus olisi hieman parempi kuin taskussa hyppivä puhelin. 

   

  Toisaalta joudut kuitenkin kantamaan puhelinta mukana paikannuksen takia. Eli eroon siitä ei kyllä pääse joka puolestaan syö kellon käytön hyötyjä. 

   

  Yhteenveto

  Wergo Smartwatch on budjettiluokan älykello. Malli on ehkä hieman jo vanhentunut ja varsinkin vanha Android versio tuo omat haasteensa. Kieltämättä kello on kiva tekniikkalelu, että jos sellaisista tykkäät niin voisit pitää myös tästä kellosta. Lenkkeilykäyttöön sen ominaisuudet on varsin rajatut. Kellon lisäksi joudut hankkimaan sykevyön ja hoitamaan matkanmittauksen puhelimen kautta. Kokonaisuudesta tulee helposti hankalampi kuin halvemman hintaluokan sykemittarista. 

   

  Onko älykellosta sykemittarin korvaajaa? Ei ole. Suosittelen mieluummin sykemittarista halpaa perusmallia. Älykellon sykemittari/juoksu ominaisuudet on oikeastaan samat kuin mitkä saat jo matkapuhelimen kautta. Lisäarvo jää siis pelkästään siihen, että voit pitää laitetta ranteessa. Ranteessa ollessaankin näyttö tulee käytännössä pitää kiinni mikä vähentää käyttömukavuutta.  

   

  Testin jälkeen palautin kellon tuttuun tapaan maahantuojalle. 

   

  Juoksufoorumin ketju kellosta löytyy täältä.

 • Kirjoittaja:

  Seppo Moilanen

   

  Maraton 2:58:12 Vantaa maraton 2019

  Puolimaraton 1.26.17 HHM 2016

  24h 177,618km

  Reitti 2000 110km & Vaarojen maraton 130km (2020)

   

  Kysymykset ja muut yhteydenotot: seppo_moilanen@hotmail.com

  seppo.JPG

×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy