Jump to content
Juoksufoorumi.fi


 • Testissä TomTom Spark Cardio + Music sykemittari

   

  Mitä tulee ensimmäisenä mieleen TomTomista? Varmaankin autonavigaattori. Navigaattoreiden lisäksi TomTom tekee kuitenkin myös sykemittareita. Nyt testissä oleva TomTom Spark Cardio + Music sykemittari julkaistiin syyskuussa 2015. Samaan tuoteperheeseen kuuluu GPS-kuntoilukello, GPS kello sykemittarilla, GPS kello jossa on 3gt tallennustilaa musiikille ja tämä nyt testissä oleva versio.  TomTom Spark Cardio + Music mittarista löytyy sykemittari, GPS ja 3gt tallennustilaa musiikille. Kyseisten mittareiden hinnat sijoittuvat noin 150-250e väliin. Musiikin tallennustilalla varustettuihin mittareihin on mahdollista ostaa mukaan myös kuulokkeet hintaan 50e. Näiden mittareiden lisäksi TomTomilta löytyy Runner 2 sarja jonka mittarit ovat lähes identtisiä yllä mainittujen mittareiden kanssa. Spark sarjan mittareita on saatavilla kahdella eripituisella rannekkeella. Pidempi ranneke on myös hieman leveämpi ja sitä on saatavana mustana ja tummanruskeana. Pienempi ja kapeampi ranneke tulee puolestaan mustana tai violettina.  

   

  mittarit.JPG

  TomTomin Spark sarjan mittarit. Klikkaamalla saat kuvan isommaksi. 

   

  Mitä sitten saat jos sijoitat TomTomin mittariin 250e? Kun tunnetut Polar, Suunto ja Garmin hallitsevat markkinoita niin millaista vaihtoehtoa TomTom tarjoaa? Otetaampa selvää. 

   

  Oma lähtökohta mittarin testaukseen oli se, että tiesin kyseisen mittarin olevan markkinoilla. Oma kokemukset TomTomin tuotteista rajoittui kuitenkin autonavigaattoriin ja pieneen epäilykseen TomTomin sykemittareista. Muistiin oli toki jäänyt mittarista varsin hyvin erottuva GPS osa, eli alla olevassa kuvassa näytön alapuolella oleva neliön muotoinen kohouma. Sormi hakeutuu herkästi painamaan kyseistä kohoumaa aivan kuin siitä voisi kuitata mittarin näytön toimintoja. Kohouma on kuitenkin vain GPS:ää varten. Kohouman sivulla on painikkeet joiden avulla valikoissa liikutaan ylös, alas ja sivuille. 

   

  mittari2.JPG

   

  Mitä sitten saa jos sijoittaa mittariin tuon n. 250e? Ensimmäisenä huomio kiinnittyy rannesykemittaukseen, GPS paikannukseen ja yli 500 kappaleen tallennustilaan (3gt). Lisäksi mukana tulee aktiivisuusmittari, multisport-ominaisuudet sekä automaattinen unen mittaus. Akunkestoksi lupaillaan aktiivisuuden mittauksen osalta enimmillään 3vko, GPS käyttöä 11h ja GPS + sykkeenmittaus + musiikki käytössä 5h. Vaikka kosketusnäytöt yleistyvät niin mittarin näyttö ei ole kosketusnäyttö.

   

  TomTomin mallistossa mittarin ominaisuudet tulee jotenkin väärässä järjestyksessä. Halvimmassa mittarissa on GPS, mutta ei sykkeenmittausta (TomTom Spark). Kun pistää 50e lisää niin saa valita haluaako mittariin sykkeenmittauksen vai musiikin tallennustilan (TomTom Spark tai Cardio). Toinen viisikymppinen lisää ja saa tämän testissä olevan mallin jossa on kaikki edellä mainitut ominaisuudet. Toki on tavallaan luontevaa että kun valmistaja on TomTom niin se on GPS paikannus joka on vakiona mukana kaikissa mittareissa. 

   

  Jos mietiään näitä neljää mittari vaihtoehtoa juoksun näkölulmasta niin tarjolla on ainoastaan Spark Cardio ja Spark + Music joissa on sykkeenmittaus mukana. Musiikin tallennustilan hinnaksi tulee siis tuo 50e. Toki tuota musiikkia voi sitten kuunnella muulloinkin kuin juostessa, vaikka erillisellä bluetooth kaiuttimella. Asiaa pohtiessa on hyvä muistaa, että musiikin kuuntelu kuluttaa akkua varsin rivakkaa tahtia. Tässä tapauksessa musiikista luopuminen nostaa kellon akun käyttöaikaa yhdeksään tuntiin. Ero on varsin suuri siihen verrattuna, että jos kuuntelet musiikkia lenkkeillessä niin akun enimmäiskesto on tuo aikaisemmin mainittu 5h. Käytännössä vähäiselläkin käytöllä akkua on ladattava 1-2krt viikossa. Sitten itse mittarin kimppuun. 

   

   

  spark.JPG

   

  Pakkaus

   

   

  Pakkaus sisältää kellon, latauspiuhan, ohjekirjan, bluetooth kuulokkeet ja niiden latauspiuhan. Jälleen kerran töpseli adapteri puuttuu, että jos ei löydy semmoista nurkista niin kauppaan mars. Tämä kyseinen Cardio + Music mittari on mahdollista ostaa myös ilman kuulokkeita. 

   

   

  kello.JPGlaturi.JPGohje.JPG

   

  Tässä vielä kuulokkeet, pari ylimääräistä kumisuojaa jos kuulokkeet ei tunnu vakioilla sopivan korviin sekä parempi kuva äänenvoimakkuuden säätimestä:

   

  kuulokkeet.JPGpallot.JPGkaukosäädin.JPG

   

   

  Ranneke vielä parista kuvakulmasta josta näkyy myös vähän kiinnityssysteemiä. Lisäksi kellotaulu jonka alaosassa näkyy GPS osa. Kellotaulun takana näkyy keskellä sykkeenmittauksen viisi lediä ja sivulla valodiodi:

   

  ranneke.JPGranneke2.JPGkello2.JPGkello3.JPG 

   

  TomTom käytti aikaisemmissa mittareissaan sykkeenmittaukseen Mion sensoria. Spark sarjaan sensori on vaihtunut Osramin sensoriin jonka lisäksi mittari käyttää LifeQ:n algoritmeja sykkeen laskemiseen. Sensori muodostuu yhdenstä punaisesta ledistä, kolmesta vihreästä ledistä ja yhdestä infrapunaledistä. Sykkeen lisäksi kyseinen optinen sensori pystyy mittaamaan veren happipitoisuutta. Tosin kyseinen ominaisuus jää mittarissa käyttämättä. Sykkeenmittaus tapahtuu kolmella eri aallonpituudella ja perustuu veren virtauksen voimakkuuden vaihtelun mittaukseen. Ledit lähettävät valoa ihon läpi ja valodiodi havaitsee takaisin heijastuvan valon voimakkuuden vaihtelut. Tällä hetkellä mittarin punainen ledi on otettu ohjelmallisesti pois käytöstä koska sen hyöty on pienempi kuin sen kuluttama virta. Sykkeen mittari tallettaa yhden sekunnin välein. 

   

  IMG_1224.JPGIMG_1225.JPGIMG_1226.JPG

   

   

  adapteri.JPGkiinnitys.JPGkiinnitys2.JPG

   

  Yllä vielä latauskiinnike ilman mittaria ja mittarin kanssa. Latauskiinnike napsahtaa mukavasti paikalleen ja se irroitetaan hieman alaspäin vääntämällä Tuon virityksen kestävyys pitkällä aikavälillä ei oikein vakuuta. Voisin kuvitella että sivulla olevat väkäset voi murtua jos mittarin irrottaa turhan räväkästi tai kiertävällä liikkeellä. Siis aikojan saatossa. 

   

  Joko päästään lenkille? Ei vielä. Seuraavaksi pitää kertoa mittarille että se otetaan käyttöön. Eli avataan tili TomTomin MySports -palveluun. Toimenpidettä ei voi tehdä ilman että kiinnittää mittarin tietokoneeseen. Tai periaatteessa lenkille voi lähteä kun akussa on vaan virtaa, mutta rekisteröidään laite ensin. Osoitteesta tomtom.com/123 saa ladattua MySports Connect -sovelluksen jonka kautta hoituu jatkossa mm. musiikin lataus mittariin. Toimintoa ei voi ohittaa puhelimen kautta vaan ensimmäinen kytkentä on tultava pöytäkoneen avulla. Usko pois, testasin... Samalla mittariin latautuu mahdolliset päivitykset ja QuickGPSfix tiedot (tuon avulla mittari löytää itsensä nopeammin kun se tietää miten satelliitit kulkee lähipäivien aikana). Tuo mittarin käyttöönotto kannattaa tehdä ohjeiden mukaan. Yritin oikaista rekisteröinnissä, mutta päädyin vain sekottamaan MySportin tunnuksia ja joskus aikanaan navigaattorille avatun tilin tunnuksia. Tunnukset tuntu olevan sekaisin ja pian sen jälkeen oli kyllä mieskin. Ongelma kyllä ratkesi kun toimi ohjeiden mukaan ja asensi kiltisti tuon MySports Connect -sovelluksen ja perusti tilin vasta sen jälkeen ohjeiden mukaan. 

   

  ohjelma1.JPGalku1.JPGohjelma2.JPGohjelma3.JPG

   

  Kun tili on auki ja kello ladattu niin ollaan valmiita lenkille. Tai jos haluat ladata kelloon musiikkia niin sitten pitää vielä vartoa tovi. 

   

  Kellossa on siis tilaa noin 500 kappaleelle, eli 3 gigatavua. Mikä tahansa tiedostomuoto ei käy vaan tiedostojen pitää olla mp3, mpeg2-, mpeg4 aac-lc ja mpeg4 he-aacv2 -tiedostomuotoja. Voit ladata iTunesin ja Windoes Media Playerin soittolistoja tietokoneesta kelloon. Soittolistojen synkronointi ei onnistu mobiilisovelluksella. Suosittelen käyttämään MySports Connectia musiikin lataukseen. Ilmeisesti tiedostot voisi viedä mittariin myös normaalin kansionäkymän kautta, mutta parempi opetella käyttämään oikeaa sovellusta. Ongelmia voi nimittäin tulla kun haluat poistaa kappaleita. Samalla voit epähuomiossa poistaa mittarin omia tiedostoja, ja se oli sitten siinä se mittarin käyttö. 

 • Nyt kun kello on rekisteröity palveluun niin koneelta löytyy tämä MySports -sovellus. Tässä pari kuvaa siitä:

   

  mysport.thumb.JPG.32b16a399a53d6524b7c9emysport2.thumb.JPG.8ce274f9f25de01c8f720mysport3.thumb.JPG.a1f85b26b1c08f518eb1amysport4.thumb.JPG.2e3fdb8759877ef9e1679

   

  MySports aktivoituu kun mittarin liittää tietokoneeseen usb-johdolla. Sovelluksesta näkyy mittarin tiedot, oma sivu musiikin tallennukselle ja kolmantena sivu josta voi määritellä mihin palveluihin harjoitustietoja siirretään tai tallennetaan omalle koneelle. Musiikin lataus kelloon ja poisto kellosta sujuu vaivattomasti oman ikkunansa kautta. Kolmannella välilehdellä määritellään siis mitä tehdään harjoituksille. Mittari lataa automaattisesti harjoitukset TomTomin omaan palveluun. Jos haluat säilyttää harjoitustiedostot niin se määrittely tulee tehdä tällä ikkunalla. Samoin tällä ikkunalla on mahdollista kertoa minne muualle haluat harjoitukset. Jos haluat tallettaa harjoitustiedostot omalle koneelle niin mittari tulee aina purkaa usb-kaapelin kautta. Harjoitustietostot voi toki purkaa myös mobiilisovelluksen kautta, mutta silloin et saa talteen harjoitustiedostoja kotikoneelle. Onkin suositeltavaa avata tili johonkin tarjolla olevaan pilvipalveluun josta saat jälkikäteen esimerkiksi GPX tiedostot jos niitä satut joskus tarvitsemaan. 

   

  Kolmannen sivun valikossa viimeisenä näkyy CSV-tiedosto, muita tarjolla olevia tiedostomuotoja on GPX, FIT ja TCX. Tuossa Kello -välilehden yläpuolella olevista pikku kuvakkeista toinen vie TomTomin verkkopalveluun ja toinen tietokoneen TomTom kansioon ihmettelemään harjoitustiedostoja. Tässä samalla kun siirtelet musiikkia, tarkastelet harjoituksia tai lataat mittaria niin mittari lataa muistiin gps-tiedoston nopeuttamaan paikannusta. Tiedosto on voimassa 3vrk ja mittari näyttää erikseen onko tiedosto vanhentunut. Kieltämättä kätevää. 

   

  Tässä vaiheessa voisi sanoa muutaman sanan musiikin tallentamisesta. Laitteen toistama musiikki tallennetaan mittariin siis tietyssä muodossa. Lähtökohtaisesti tulee siis hieman perehtyä siihen miten musiikin saa mittariin ja miten luot soittolistan. Onko kyseinen operaatio sitten vaivalloista vai ei jää lukijan vastuulle. Jos eri verkkopalvelut opettaa kuuntelemaan musiikkia suoratoistona pilvipalvelusta, tai muusta vastaavasta, niin musiikin lataamisen mittariin kokee kieltämättä hieman vanhanaikaiseksi ratkaisuksi. Onhan siinä hieman nostalgian tunnetta alkaa kopioimaan cd-levyn kappaleita. Toisaalta kun kappaleet on mittarissa niin ei tarvitse tuskailla yhteysongelmien kanssa tai pitää huolta erillisen laitteen akun tilasta ennen lenkkiä yms. Tähän on nyt hankala sanoa juuta taikka jaata koska itse kuuntelen todella harvoin musiikkia juostessa. Nytkin testin aikana kuuntelin mieluummin radiota pitkällä lenkillä. Vaikka en musiikin puolesta kuulu kohderyhmään niin toki toiminto on kätevä. Omassa muistissa on kuitenkin ajat kun juoksin kasettisoittimen kanssa, CD-soittimen kanssa tai tuskaili pienen lenkkiradion kanssa. Uskoisin että jos harrastat soittolistoja niin tykkäät mittarin musiikkitoiminnosta. 

   

   

  Valikot

   

  Mittarin perus näytöllä on perinteiseen tapaan kello ja oikeassa yläkulmassa päivämäärä ja kuukausi. Näyttöön saa aktivoitua sinertävän taustavalon peittämällä näytön kämmenellä. Taustavalo on miellyttävän kirkas ja väri sopii ainakin omaan silmään. Mittarin valikkologiikka on sellainen, että gps yksikön vasemmalla puolella olevaa nappia painamalla päästään valikkoon joka näyttää:

   

  -Unen

  -Kuljetun matkan (Näyttää muuten aika yltiö positiivisia lukemia)

  -Harjoitusajan

  -Askeleet

  -Kalorit

   

  askelta.thumb.JPG.a386dbcd05000db0b956e0askelta2.thumb.JPG.528adfdf2083c28af8078

   

  Jokaisesta edellä mainitusta näkyy kuluvan päivän saldo ja saldo kuluvalla viikolla. 

  bluetooth.thumb.JPG.dc2bd131e01e59bcb981

  Kun perusnäytöltä liikutaan ylöspäin niin mittari alkaa hakea bluetooth kuulokkeita. 

   

  valikko.thumb.JPG.91610d6bc2e695836f80ff56a007ee93442_kellontila.thumb.JPG.bdd79

  Perusnäytöltä alaspäin ja avautuu Asetukset -valikko:

   

  -Ensimmäisestä Tietoja -kohdasta avautuu tiedot mittarin akun varauksesta, muistista ja gps tiedoista. GPS kohdasta näkee myös onko mittarissa oleva quickfix tiedosto vanhentunut.

  -Seuraavasta Kello -kohdasta voi asettaa hälytyksen ja muuttaa kellonaikaa.

  -Seuranta kohta antaa valita tavoitteen johon haluaa päästä, esimerkiksi askelten lukumäärä. Samasta valikosta saa päälle unen seurannan. Unen seuranta toimii automaattisesti klo 16.00 jälkeen. Kokemusten perusteella laite kyllä tallentaa nukutun ajan vaihtelevasti. Toki unen vaiheita ei näe ja tilastoa näkee vain palvelun kautta. Eli hyöty jää tavallaan vain nukuttuun aikaan. 

  -Anturit valikosta saa sykemittauksen pois päältä tai laitettua päälle pyöräilyn anturin. Tämän valikon kautta saat käyttöön myös normaalin sykevyön. 

  -Puhelin synkroinointi bluetoothilla puhelimeen tai pariliitoksen tekeminen

  -Lentotila

  -Valinnat voit valita mittayksiköitä, värinää, kytkeä päälle demotilan, lukita mittarin tai pitää taustavaloa päällä 

  -Profiili käyttäjän tiedot

  -Standard. Mittarissa käytetyt standardit.

   

   

 • Päävalikossa oikealle liikuttaessa päästään harjoitusvalikkoon. Vaihtoehtoina on tarjolla juoksu, pyöräily, uinti, juoksumatto, sali, sisätila, freestyle ja ajanotto. Jätetään pyöräilyt ja uinti väliin kun en tiedä niistä mitään. 

  Img_1037.thumb.jpg.de65f06ab21abfc2b8210Img_1038.thumb.jpg.9ceecce166eebaf08ee57Img_1040.thumb.jpg.b197329d28bceb01c0231

   

  Valitaan harjoitusvalikosta tuo juoksu. Mittari alkaa etsimään sykettä ja GPS yhteyttä:

   

  Img_1042.thumb.jpg.23399d6d6164a054f80ac

  Jos menet valikossa nyt ylös niin näet aikaisempien lenkkien tiedot:

  IMG_1061.thumb.JPG.325353a450def51fae633IMG_1062.thumb.JPG.290a533b587a43de6cb18IMG_1063.thumb.JPG.3ee77d96f20e2332f4d7e

  Lenkeistä näkyy myös palautumistiedot jotka nyt puuttuu tuosta yläpuolella olevasta kuvast. Eli monta tuntia kestää palautua. Jos palataan alaspäin alhaalla olevaan valikkoon niin niin päästään valikoimaan harjoitusta, näkyviä tietoja tai soittolistoja. 

  Img_1045.thumb.jpg.e176d630473ba1ad465fdIMG_1219.thumb.JPG.f6996b4845390de00605b

  Tuossa Harjoitus -kohdassa pääset valitsemaan teetkö:

   

  -Juoksun ilman tavoitetta

  -Tavoite (Aika, matka tai kalorit)

  -Intervalli (Määritä aika ja matka lämmittelyyn, harjoitukseen, lepoon, jäähdyttelyyn ja juostujen sarjojen lukumäärä)

  -Kierrokset (Aika, matka vai manuaalinen. Manuaalisen kierroksen pääset tallentamaan näyttöä koskettamalla)

  -Alueet (Tahti, nopeus ja syke)

  -Kilpailu (Viimeisin, MySports tai mukautettu jossa voit antaa ajan ja matkan)

   

  Tiedot -kohdassa pääset määrittämään harjoituksen aikana näytöllä näkyviä tietoja. Yhtä aikaa näytöllä voi näkyä kolme kenttää. Valinnan voi tehdä erikseen oikealle ja vasemmalle kentälle. 

  IMG_1049.thumb.JPG.158c3d5ffdb1903989442

  Tarjolla on seuraavat vaihtoehdot:

  -Kello

  -Kesto

  -Matka

  -Tahti

  -Keskitahti

  -Nopeus

  -Keskinopeus

  -Kalorit

  -Syke

  -Sykealue

   

  Nopeudesta on mahdollista valita näytetäänkö nopeus, tahti vai molemmat. Viimeisenä vaihtoehtona on soittolistat joissa voi valita normaalin kuuntelun ja sekoituksen välillä. 

   

  Kun harjoitus on käynnissä niin ylös ja alas liikkumalla voi valita tuon yllä olevan listan mukaan mikä tieto on "päänäytöllä". Ruudun alaosassa näkyvät tiedot tulee sen mukaan mitä valikosta aikaisemmin ilmoitit että haluat nähdä. Jos liikut nyt valikossa oikealle niin näet millä tasolla liikut ja prosenttuaalisen osuuden:

   

  IMG_1050.thumb.JPG.d6eed7b0f0dac9a7b7511IMG_1051.thumb.JPG.427ba25fdb24affb56934

   

  Jos valitsit harjoitukseksi kilpailun niin näkymä on tällainen:

  IMG_1222.thumb.JPG.41ebdac737b1e4d35107f

  Valikossa vasemmalle liikkuessa saat näkyviin normaalin harjoitusnäkymän. 

   

  Jos nyt haluat vaihtaa soittolistaa niin liiku valikossa vasemmalle kunnes harjoitus keskeytyy (!) ja sen jälkeen alla olevasta valikosta löytyy vaihtoehto vaihtaa soittolistaa:

   

   

  Img_1046.jpg

   

  Kun harjoitus on tehty niin liikkumalla valikossa vasemmalle harjoitus ensin keskeytyy ja sitten päättyy. 

   

   

   

 • Mittari käytännössä

   

  Sitten itse asiaan. Jaetaan käytännön kokemukset yleiseen toimivuuteen, akkuun ja sykkeenmittaukseen. Sain mittarin joulukuussa, aloitin lenkit mittarin kanssa tammikuun alussa ja tämä juttu oli valmis helmikuun alkupäivinä. Ajankohta oli hieman huono ja ehdin juoksemaan mittarin kanssa vain yhdeksän lenkkiä .

   

  Yleinen toimivuus:

  -Mittarin rannekkeen kolme kiinnityskohtaa tuntuu liioittelulta. Käytännössä jokainen kohta tulee laittaa erikseen kiinni ja mittari menee helposti liian kireälle tai löysälle. Ihan perinteinen ratkaisu toimisi varmasti riittävän hyvin. 

  -Kellon GPS-osa ei varmastikkaan kerää muotoilupisteitä. Käytännössä siitä ei toki ole haittaa. Testin aikana mittariin tuli päivitys joka mahdollistaa sykkeen mittaamisen pitkin päivää 10min välein. Mittaria pitäisi siis pitää jatkuvasti kädessä jos haluaa tuon päivän aikaisen rasituksen. Siinä vaiheessa alkaa toki jo mietityttämään minkä näköinen kello on. Ehkä tulevissa versioissa GPS yksikkö on sijoitettu eri paikkaan. 

  -Musiikin kuuntelu -ominaisuus on ohjelmapuolella keskeneräinen. Harjoituksen aikana ei oikein voi hallita kappaleita. Soitinta ei saa keskeytettyä, kappaleiden yli ei voi hyppiä tms. ellei keskeytä harjoitusta. Voit toki valita soittolistojen välillä, mutta en pidä sitä riittävänä. 

  -Mukana tulevien kuulokkeiden akunkesto on huono. Tuo luvattu 4h ei riitä käytännössä oikein mihinkään. Kuulokkeet tulee ladata 1-2 harjoituksen jälkeen. 

  -Kuulokkeiden äänenvoimakkuuden säädön napeista on hankala tietää onko sormi äänenvoimakkuuden napilla vai on/off napilla. Samalla kun koittaa tunnustella säätimen nappeja juostessa niin kyseinen puoli kuulokkeista meinaa irrota korvasta. Melkein suosittelisin muiden kuulokkeiden hankintaa. Jos päädyt muihin kuulokkeisiin niin TomTomin sivuilla löytyy taulukko joka kertoo kummassa rannekkeessa kelloa tulee pitää eri kuulokkeiden kanssa. Omituista? Johtuu siitä ettei bluetooth läpäise mitä vain. Jotta ääni siis toimisi parhaalla mahdollisimmalla tavalla niin kannattaa tutustua tähän taulukkoon

  -Viimeisenä eniten harmaita hiuksia tuonut ominaisuus, eli harjoituksen pysäyttäminen/lopettaminen. Harjoitus pysähtyy/loppuu kun valikossa liikkuu vasemmalle. Yksi pykälä pysäyttää ja kaksi lopettaa. Mittari ei kysele oletko varma vaan lopettaa tylysti harjoituksen. Liian huolimaton painallus käyttää mittaria vain pysähdys ruudussa ja harjoitus jatkuu. Varsinkin testatessa oli ikävää kun harjoitus jatkui vaikka olin muka pysäyttänyt sen. Samalla sai jännittää meneekö painallus oikein hanskat kädessä vai loppuuko koko harjoitus. Kertaakaan ei toki loppunu, mutta silti sitä aina mietti. 

   

  Akku:

  -Akunkesto riippuu paljon siitä miten aktiiviselta sitä kysyy. Pelkässä GPS käytössä tuo 11h on riittävä. Vaikka päällä olisi aktiivisuuden seurantaa niin akku kestää silti melkein viikon liikkumiset. 

  -Musiikin kuuntelussa luvattu 5h akunkesto on ongelmallisempi. Joudut käytännössä lataamaan akun 1-3 lenkin välein. Mittari ei ehdotan muusinkin soiton lopettamista jos akun varaus on pieni. 

  -Jos et kuuntele musiikkia kellon kautta niin akku ei ole ongelma. Jos taas kuuntelet kellon kautta niin varaudu lataamaan mittaria usein. 

  -Testiaikana tullut 24/7 sykkeenmittaus syö aktivoituna akkua myös selkeästi. Toiminta-aika lähes puolittuu. 

   

  Sykkeenmittaus:

   

  Alla tiedot tehdyistä lenkeistä (TomTom & Garmin 920XT). En sano että tuo 920XT edustaa ehdotonta totuutta sykkeistä tai matkasta, mutta omassa käytössä se on osoittautunut luotettavasti ja edustaa nyt ainoata vaihtoehtoa mihin voin tietoja verrata. 

   

  12.1 13,73km s145 & 13,71km s145

  13.1 23,01km s147 & 23,01km s144

  23.1 11,07km s149 & 11,10km s137

  24.1 24,32km s137 & 24,36km s137

  27.1 13,97km s142 & 14,04km s143

  28.1 11,66km s142 & 11,95km s142 (Tässä harjoituksen pysäyttäminen ei onnistunut)

  29.1 13,96km s150 & 14,10km s151

  30.1 11,49km s133 & 11,54km s134

  31.1 28,33km s140 & 28,41km s141

   

  23.1

  -Normaali lenkki. Loppupuolella vilkaisin TomTomia ja huomasin sen näyttävän ihme lukemia. Lenkin alku meni ihan ok, mutta loppupuoli meni mittarilta ihan ohi. Alla sykekäyrä molemmista mittareista. Ensin Garmin:

   

  2301g.thumb.JPG.d0b5eb6ba69ddb37fc188e56

  Ja sitten TomTom:

  2301t.thumb.JPG.138c3655eb4802651e13af03

  Käyriä klikkaamalla saat ne isommiksi. 

   

  27.1:

  Tämä oli ensimmäinen lenkki kun sain TomTomista ulos GPX tiedoston. Kyseinen tiedostomuoto pitää erikseen valita TomTomin sovelluksen kautta ja mittari tulee purkaa suoraan tietokoneelle jotta tiedoston saa esille. Eli päivitys puhelimen avulla hukkaa kyseisen tiedoston. Toki ongelman voi kiertää sillä että määrittelee mihin palveluihin lenkin tiedot viedään automaattisesti. Sen jälkeen kyseisestä palvelusta voi käydä poimimassa tuon GPX tiedoston jälkikäteen. 

   

  Alla tämän lenkin alusta käppyrä joka näyttää TomTomin vaikeudet sykkeenmittauksessa lenkin alussa. Sininen viiva tulee Garminista ja oranssi TomTomista. 

  56ad279d5ef4a_kyr1.thumb.JPG.a9b24fdb61e

  Vaikka lenkin pituus heittää näiden kahden mittarin kesken niin tuona päivänä ei ollu Garminin paras päivä. En sentään juossu keskelle tietä lenkin aikana:

  56ad279c4a31f_kyr11.thumb.JPG.a2d9445acf

  Sininen viiva Garminista ja oranssi TomTomista. 

   

  29.1:

  -Tässä ero lenkin pituudessa oli kaikkein suurin. Tosin gps viivoja katsoen TomTom mittasi lenkin paremmin. Lenkin alussa TomTomin sykkeenmittauksessa oli taas pientä hakemista. Lenkin loppupuolella tein yhden lyhyen vedon, palautuksen ja perään pidemmän vedon. Molemmissa sykkeenmittaus toimi pääsääntöisesti hyvin. Muutamia huteja siellä näyttää olevan, mutta ei mitään isompaa ongelmaa. 

  56ad2c3dba841_kyr2.thumb.JPG.6369860236b

  Sininen käyrä tulee Garminista ja oranssi TomTomista. 

   

  30.1:

  Tästä näkyy hyvin miten käyrät menee samaa rataa vaikka syke vaihtelee. Samat värit ja mittarit kuin aikaisemminkin:

  56ad2e7beb2b4_kyr3.thumb.JPG.49f63157621

   

  31.1

  Tämä harjoitus oli pitkä lenkki jonka lopussa juoksin 3km maratonvauhtista. Alla kuva koko sykekäyrästä:

   

  sunnuntai.thumb.JPG.e48dfda65dbc3165622b

  Kuten kuvasta näkyy niin käyrässä ei ollut isoja poikkeamia kuin vasta lopussa. Alla tarkempi kuva yllä olevasta käyrästä pk-vauhdissa. Käyrän x-akselilla on matka, eli tuo pieni heitto kokonaismatkassa näkyy myös pienenä erona tässä käyrässä.

  pk.thumb.JPG.d042a1cc71a794e8ea0db35f3b2

  Erot käyrien välillä on pieniä. Tässä alla taas kuva lopun vauhtikestävyysosiosta jossa erot on jo suuremmat:

  vk.thumb.JPG.7546ea74b3b3ba07389c5026441

  Nyt mukana on jo selkeitä virheitä sekä isompia poikkeamia Garminin sinisestä käyrästä. 

   

   

  Yllä olevien esimerkkien perusteella sanoisin, että sykkeenmittaus toimii kuitenkin hyvin. Tuo yksi lenkki toki tuolla kummittelee jossa keskisykkeessä oli suurempi heitto. Muissa lenkeissä mittaus on onnistunut hyvin alun epämääräisyyksien jälkeen. Kovemmissa vauhdeissa tulee enemmän virheitä/eroa perinteiseen sykevyöhön verrattuna. Talven kylmät kelit ei aiheuttanut suoraan isoja virheitä sykkeenmittaukseen. Vaikkakin oli hieman ikävä juosta ranne paljaana. Tuon suhteellisen hyvän sykkeenmittauksen vastapainona alla kuva mitä mittari touhusi kun istuin junassa. Juoksin reilut puoli kilometriä junaan, istuin alas ja sen jälkeen syke lähti huitelemaan miten sattuu. Tovin päästä se rauhottui ja palasi takaisin normaaliksi. Samaan aikaan Garmin näyttää viereisessä ranteessa normaaleja 70-80 lukemia. 

  juna.thumb.JPG.4b736a29211e1789d990624dc

  Tämä nyt toki pistää aina miettimään. Tuossa ylhäällä näkyy kuinka hyvin mittaus toimii lenkillä ja taas tässä yläpuolella olevan kuvan tilanteessa se ei hirveästi vakuuta. Toki pitää antaa suurempi arvo sille kuinka mittari toimii lenkin aikana. Jos noita ylempänä olevia lukuja katsoo niin eihän sitä huonoksi tai käyttökelvottomaksi voi sanoa. Perus lenkeillä olisi ollut ihan sama kumman mittarin lukeman olisin laittanut harjoituspäiväkirjaan. Toki sykkeenmittaus ei ole mielestäni yhtä luotettava kuin perinteisellä vyöllä mitattuna, mutta se tuskin häiritsee kohderyhmää. Jos katsoo pelkästään keskisykettä ja sen antama tieto riittää niin mittaus toimii hyvin. Jos haluaa tarkempaa syketietoa ja tutkia käyriä niin sitten mittarissa on puutteita. 

   

   

 • Lenkin jälkeen

  Lenkin jälkeen mittarin voi synkronoida TomTom MySports palveluun joko pöytäkoneen sovelluksen kautta tai puhelimen sovelluksen kautta. Samalla tiedot voi jakaa muihin tarjolla oleviin palveluihin. Jos haluat talteen lenkin GPX-tiedostot niin pura lenkin tiedot suoraan koneelle USB-piuhalla tai määritä että tiedostot ladataan sellaiseen palveluun josta saat haettua kyseisen tiedoston. 

   

   TomTomin MySports -palvelu tarjoaa perustiedot lenkeistä yhteenvetoineen. Jos kaipaa tarkempaa analyysiä niin sitten harjoituksia pitää siirrellä muihin palveluihin. 

  ruutu1.thumb.JPG.050c71abfbe05081dce21b8ruutu2.thumb.JPG.02ed0d53f819f38a44f4feb

  Vasemmanpuoleinen kuva on palvelun yleisnäkymästä ja oikealla näkyy lenkin tiedot. Oikeanpuoleisessa kuvassa näkyy kartta tehdystä lenkistä. Sen vieressä olevia kilometriaikoja klikkaamalla kyseinen kilometri näkyy kartasta. Kartta on muutenkin tehty väreiltään miellyttäväksi. Ei siis ole perus Google Mapsin kaltainen kartta. 

   

  ruutu3.JPGruutu4.JPG

  Tarjolla on myös mahdollisuus kilpailla omia harjoituksia vastaan ja yhteenveto harjoituksista. Nuo kilpailut voi siirtää kelloon ja harjoituksen alussa valita valikosta kyseisen kilpailun harjoitukseksi. 

   

  ruutu5.JPGruutu6.JPG

  Aktiivisuuden seurannalle löytyy myös oma ikkunansa. Samoin oikealla näkyvälle unen seurannelle. Sanotaanko vaikka näin että unen automaattinen seuranta ei ole kellon vahvoja ominaisuuksia kuten kuvasta näkyy. 

   

  ruutu7.JPG

  Tässä näkymä testin aikana tulleesta 24/7 sykeseurannasta. Mittari mittaa sykkeen 10min välein ja piirtää siitä käyrää. Kerättyä tietoa ei käytetä vielä muuhun kuin tuon käyrän piirtämiseen, eli hirveästi siitä ei ole iloa. Olisinko tuossa yllä olevassa kuvassa nähnyt painajaisia kello 3.31 kun syke nousi äkkiä 109 lyöntiin. 

   

  Mobiilisovelluksen kautta näkymä on hieman karumpi. Yksittäisestä harjoituksesta on kyllä tiedot hyvin näkyvillä, mutta muuten kokonaisuus on aika vaatimaton. Tai ehkä pitäisi sanoa, että keskeneräisen näköinen. 

   

  IMG_1201.thumb.PNG.4b1941434b0f7b6fba270IMG_1202.thumb.PNG.21be6208e73e72dd51b95IMG_1203.thumb.PNG.6ed3fa3f24ee9f49698dcIMG_1204.thumb.PNG.a8a423fdbb0e054627181IMG_1208.thumb.PNG.567e33170786a3b246d5aIMG_1209.thumb.PNG.a094c1fdeb628c93a583e

   

   

  Mobiilisovelluksesta on mainittava vielä se, että se toimii iPhone 4 tai uudemmissa sekä iPad 3 tai uudemmissa malleissa. Androidin käyttäjät tarvitsevat version 5.0 (Lollipop). Jos käytössä on iOS käyttöjärjestelmän tuote niin MySports tulee olla vähintään versio 1.0.9 ja Androidin kanssa vähintään 1.3.0.

 • Yhteenveto

   

  Se olisi sitten loppu yhteenvedon paikka. Kokonaisuutena mittari yllätti positiivisesti. Kyllähän TomTom GPS-paikannuksen osaa hoitaa kotiin eikä tuo sykkeenmittauskaan luokattomasti toimi. Tällä tarkoitan sitä, että toki rannesykemittauksessa on "normaaleja" ongelmia. Ongelmat liittyy lenkin alkuihin ja sitten sykkeen normaalia suurempaan vaihteluun koska kosketus aiheuttaa aina pientä häiriötä. Keskisykkeiden puolesta TomTom pärjäsi kuitenkin hyvin. Luultavasti tuollaisia pieniä ongelmia esiintyy mittarissa, mutta ne ei poista sitä faktaa että kuitenkin noin 90% lenkeistä mittari näyttää oikean keskisykkeen luotettavasti. Mittarin ohjelmapuoli ja TomTom MySport palvelu on hieman keskeneräisiä. Kaikkia asioita ei ole ehkä mietitty ihan loppuun asti ennen kuin ne on julkaistu. Siinä missä Polar tai Garmin julkaisee selkeästi eri käyttäjäryhmille suunniteltuja mittareita niin TomTomin mittareista on hankala sanoa kenelle ne on suunnattu. Halvimmassa mallissa on GPS, mutta ei sykkeenmittausta. Tavallisestihan tuo menee toisinpäin. Sitten keskihintaisissa mittareissa saa valita sykkeenmittauksen tai musiikin tallennustilan välillä. Kalleimpaan mittariin ei taas saa mitään ylimääräisiä ominaisuuksia, vain musiikin ja sykkeenmittauksen. Lopputuloksena on tilanne, että jos haluat ostaa tavallaan parhaan mallin, mutta et halua kuunnella musiikkia niin paras mittari ei ole kallein mittari. 

   

  Mittarin ominaisuudet eivät ole tällä hetkellä sillä tasolla, että sitä voisi miettiä vaihtoehtona Polarin V800 tai Garminin 630/920XT mittareille. Eli jos haluat monipuolista juoksumittaria niin ainakaan vielä TomTomilla ei ole tarjota vaihtoehtoa. Tosin ilmeisesti siihen ei ole pyrittykkään tämän mittarin kohdalla ja toki hintakin on paljon edullisempi kuin V800/630 tai 920XT:llä. TomTomin mallisto on joukko mittareita joiden ohjelmapuoli on lähes identtinen, erot tulee mittarien fyysisissä ominaisuuksissa (musiikin tallennustila & sykkeenmittaus). Perus toiminnallisuudet mittarissa toimii kuitenkin hyvin. Matkanmittauksessa ei ollut ongelmia. Jos ei ole kovin tarkka niin sykkeenmittaus toimi myös hyvin. Jos sykkeenmittaus muodostuu ongelmaksi niin mittari toimii myös normaalin TomTomin sykevyön kanssa. Eli ihan verkonpainoksi mittari ei jää vaikka rannesykemittauksessa olisi kohdallasi ongelmia. 

   

  Mittaria voi suositella jos:

  -Haluat kuunnella musiikkia mittarin kautta ja hyväksyt lyhyen akunkeston  

  -Haluat rannesykemittarin GPS:llä (Toinen vaihtoehto on tällä hetkellä Garminin Forerunner 235, mutta silloin hinta onkin n. 380e luokkaa (1.2.2016). Kolmas vaihtoehto on Polarin A360, mutta silloin pitää pärjätä ilman matkanmittausta (200e))

                  -> Todennäköisesti rannesykemittareita alkaa tulemaan kiihtyvällä vauhdilla vuoden 2016 aikana eli odottaminenkin voi olla hyvä vaihtoehto

   

  Jos miettii yksinomaan juoksua niin tämä mittari riittää aina 2h puolimaratoniin tai 4h maratoniin asti. Sen jälkeen voi alkaa tehdä mieli monipuolisempia ominaisuuksia. Toki paljon riippuu siitä miten paljon jaksat innostua mittarin ominaisuuksista yleensä tai kuinka paljon mittarin keräämän tiedon ihmettely kiinnostaa. TomTom tuntuu kehittävän mittarin ohjelmistoa aktiivisesti, eli on hyvä tarkistaa onko kellon ohjelmaversioon tullut muutoksia tämän tekstin kirjoittamisen jälkeen. Kirjoitushetkellä mittarin versio oli 1.2.0. Tiedot uusimmasta ohjelmaversiosta ja muutoksista löydät täältä.

   

  Lopuksi vielä huomautus kelloyksikön kaarevasta muodosta. Jotta rannesykemittaus toimisi hyvin niin mittarin tulee istua hyvin ranteeseen. Jos sykkeenmittaus päällä mittarin ja ranteen välistä erottuu selvästi vihreä valo niin jätä mittari suosiolla kaupanhyllyyn. Omassa ranteessani mittarista ei pystynyt sanomaan oliko sykkeenmittaus päällä vai ei, eli vihreää valoa ei näkynyt. Kuten yläpuolella lenkkien kohdalla näet niin sykkeissä ei ollut eroa sykevyöhön. Jos mittari ei istu hyvin ranteeseen eli vihreä valo näkyy mittauksen aikana niin todennäköisesti sykkeenmittauksessa on paljon virheitä. Virheitä voi korjata kääntämällä mittarin ranteen sisäpuolelle, mutta se tuskin poistaa ongelmaa. Tuollainen ongelma ei katoa ajan mukana vaan menetät vain hermot kun mittari näyttää mitä sattuu. Korostan tätä nyt siksi, että kuten jutun kuvista näkyy niin kello-osa on kaareva. Kannattaa siis sovittaa mittaria ennen sen ostamista jos vain mahdollista. 

   

  Tiedot mittarin päivityshistoriasta täältä

  Käyttöopas täältä

  Juoksufoorumin ketju tästä mittarista täällä

   

  Perinteinen paketin avaus -video:

   

  ja lyhyt yhteenveto video vielä mittarista:

   

   

 • Kirjoittaja:

  Seppo Moilanen

   

  Maraton 3:01:13 Helsinki Spring Marathon 2019

  Puolimaraton 1.26.17 HHM 2016

  24h 177,618km

   

  Kysymykset ja muut yhteydenotot: seppo_moilanen@hotmail.com

  seppo.JPG

×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy