Jump to content
Juoksufoorumi.fi

 • Testissä Suunto Spartan Sport

   

  Suunto julkaisi uuden Spartan -malliston toukokuussa 2016. Tähän asti mallistosta on esitelty tämä nyt testissä oleva Sport sarja ja Ultra sarja. Myöhemmin mallistoon tulee vielä kauan odotettu rannesykemittauksella varustettu malli.

   

  Sport sarjan mittarin hinta on noin 500e. Mittari painaa 70g, kellon kehä on ruostumatonta terästä ja näytön lasi mineraalikristallia. Näyttö on värinäyttö ja kosketusnäyttö (resoluutio 320x300). Kellossa on litiumioniakku ja akun kesto on 10pv. GPS käytössä akku kestää 10h-40h riippuen paikannustiheydestä. Paikannus hoituu GPS ja GLONASS järjestelmillä. Suurin muutos aikaisempiin Suunnon mittareihin on tapahtunut kellon ulkonäössä. Erillinen GPS osio kellossa on hävinnyt ja ulkoasu muuttunut muutenkin paljon tyylikkäämmäksi. Kello on ehkä tyylikkäin sykemittari joka on tähän asti ollut testissä. Millainen kello on sitten käytössä? Otetaan siitä selvää. Testin jälkeen palautin kellon tuttuun tapaan Suunnolle. 

   

  IMG_7957.JPG

   

  Sport ja Ultra mittareiden erot

   

  Aloitetaan ensimmäiseksi sillä ensimmäisellä valinnalla, eli kumpi näistä uusista mittareista kannattaisi hankkia? Suurin ero mittareiden välillä on toiminta-ajassa. Akun kesto on Sportissa 10pv ja Ultrassa 15pv. Ero näkyy myös akun kestossa GPS käytössä jossa ero on pienimmillään 8h Ultran hyväksi 1s paikannustiheydellä (Sport 10h ja Ultra 18h). Huonommalla tarkkudella Sportissa riittää virtaa 40h ajaksi ja Ultrassa 65h ajaksi. Muut erot ovat lähinnä käytetyissä materiaaleissa ja tavassa määrittää korkeutta. Muitakin pienempiä eroja on, mutta valtaosa käyttäjistä tuskin niitä huomaa tai tarvitsee. Eli tämä testissä oleva Sport malli on varsin hyvä vaihtoehto näistä kahdesta. Jos kaipaat erityisesti lisää toiminta-aikaa niin sitten valinta on toki Ultra sarja. 

   

  IMG_7950.JPG

   

   

   

  Pakkaus

   

  Mittarin mukana tulee sykevyö, lähetin, latauskaapeli ja ohjekirja. 

   

   

  IMG_6730.JPG

   

  Sykevyö on perinteinen Suunnon vyö. 

  IMG_6732.JPG

   

  Mittarin laturi on kokenut suuren muutoksen. Mittariin kiinnittyvä osa on magneettinen ja se istuu paikalleen tukevasti. Ei siis tarvitse murehtia ettei se kiinnity kunnolla kellon takaosaan tms. 

   

  IMG_7906.JPGIMG_7907.JPG

   

  Kellossa on siis kosketusnäyttö, mutta sen lisäksi kellon oikealta reunalta löytyy kolme näppäintä. Näppäintuntuma on hyvä. 

   

  IMG_7908.JPG

   

  Mittaria on saatavilla mustana, sinisenä, valkoisena ja sakurana (miesten mielestä tämä väri on pinkki...)

   

  mallit.JPG

   

  Kellon käyttö

   

  Kellon valikoissa liikutaan oikeassa reunassa olevilla kolmella napilla ja lisäksi käytössä on kosketusnäyttö. Ylä- ja alapainikkeilla liikutaan valikoissa ylös- ja alaspäin. Keskimmäisellä painikkeella kuitataan valinta tai pitämällä nappia pohjassa päästään takaisin aloitusnäytölle. Valikoissa voi liikkua myös kosketusnäytön avulla pyyhkäisemällä ylös-/alaspäin. Valikoissa eteenpäin ja taaksepäin voi liikua sivuttaisliikkeellä ja valinnan voi tehdä napauttamalla näyttöä. 

   

  Katsotaan sitten tarkemmin kellon valikoita:

   

  Asetukset

  Ajanotto

  Lokikirja

  Navigointi

  Kellotaulu

  Harjoittelu

  Palautuminen

  Aktiivisuus

   

  Asetuksista voit muuttaa esimerkiksi ilmoituksia, kellotaulua, aktiivisuuden seurantaa, taustavaloa yms. Navigointi näytöltä voit kulkea mittariin siirrettyä reittiä, harjoittelusta näkyy jakauma lajien kesken, palautuminen näytöltä jäljellä oleva palautumisaika ja aktiivisuus näyttö kertyneet askeleet.. Eli nuo valikot ja niiden sisältö on aika tavallisia. 

   

  Kun Spartan sarja julkaistiin niin mittari oli melko keskeneräinen. Kesän ja syksyn mittaan mittariin on tullut useita päivityksiä. Luultavasti sama tahti jatkuu myös jatkossa. Se tarkoittaa, että kelloon tulee jatkuvasti uusia ominaisuuksia ja valikot muuttuu. En siksi käytä tässä vaiheessa pahemmin aikaa valikoiden läpikäyntiin tai muihin kun harjoituksen aikaisiin ominaisuuksiin. Yksi puuttuva ominaisuus on esimerkiksi näytön aktivoituminen ranneliikkestä harjoituksen aikana. Tällä hetkellä näyttöä pitää joko napauttaa tai kellon näppäimiä tulee painaa jotta näyttö aktivoituu. Luultavasti myös tähän on tulossa muutoksia. Kannattaa siis tutustua muutoslogiin jos kaipaat erityisesti jotain tiettyä ominaisuutta. 

   

  Alla muutama kuva noihin valikoihin liittyen. Kuvien jälkeen käydään vähän läpi mittarin käyttöä lenkillä. 

  IMG_7949.JPGIMG_7948.JPGIMG_7918.JPGIMG_7919.JPGIMG_7922.JPG

   

   

   

  Aikaisempien lenkkien tiedot löytyvät lokikirjasta. Jokaisesta harjoituksesta löytyy tavalliset perustiedo kuten matka, vauhti, syke yms. Sykkeestä näkyy myös lenkin aikainen vaihteluväli.

  IMG_7923.JPGIMG_7925.JPGIMG_7926.JPGIMG_7927.JPGIMG_7930.JPG

  Lenkistä näkee myös lenkin aikana ja harjoituksen yhteenvedossa automaattiset kierrosajat. Tässä näkyy myös mittarin keskeneräisyys. Kuten kuvasta näkyy niin näytön pyöreä muoto leikkaa tehokkaasti pois tietoja näytön vasemmasta alareunasta. Ei tuo mikään iso virhe ole, mutta kun sitä esiintyy aika monella näytöllä. Lisäksi kierrokset näytetään käänteisessä järjestyksessä. Ehkä tämänkin näytön olisi voinut tehdä fiksummin. 

   

  Mittari lenkillä

   

  Harjoitus käynnistetään pyyhkäisemällä näyttöä alaspäin tai painamalla oikean yläkulman nappia. 

  IMG_7920.JPGIMG_7931.JPG

  Harjoitus -näytöllä painetaan oikean reunan keskimmäistä nappia ja päästään valitsemaan lajia. Otetaan lajiksi Juoksu ja painetaan taas samaa keskimmäistä nappia. 

   

  IMG_7932.JPGIMG_7934.JPG

  Tämän jälkeen odotetaan että mittari löytää GPS yhteyden ja sykevyön. Kun molemmat on löytynyt niin näytön yläreunan nuoli ja sydän lopettavat vilkkumisen. Jos et haluat asettaa lenkille tavoitteita tai kulkea mittariin tallennettua reittiä niin aloita harjoitus napauttamalla näyttöä tai painamalla oikean reunan keskimmäistä nappia. Jos haluat asettaa lenkille aikatavoitteen tai valita reitin niin pyyhkäise näyttöä ylöspäin tai paina alareunan nappäintä. Valintoja pääsee muokkaamaan harjoituksen aikana pitämällä pohjassa keskimmäistä nappia. 

   

  Jätetään muut valinnat nyt tekemättä ja aloitetaan harjoitus. 

  IMG_7936.JPGIMG_7937.JPG

   

  Näytöllä näkyy neljä tietokenttää: vauhti, syke, matka ja aika. Painamalla keskimmäistä nappia pääset toiselle näytölle josta näkyy keskivauhti, keskisyke, aika ja kierrosaika. 

  IMG_7939.JPGIMG_7940.JPGIMG_7941.JPG

  Kolmas näyttö tarjoaa edellisten kierrosten tiedot. Harjoituksen aikana voit pysäyttää harjoituksen yläreunan napista ja lisätä kierroksen alareunan napista. 

   

  Kun harjoitus on tehty niin näet taas samat tiedot kuin myöhemmin lokikirjasta:

   

  IMG_7946.JPGIMG_7947.JPG

   

  Harjoituksen jälkeen mittari kysyy fiilistä lenkin jälkeen. Voit valita vaihtoehdon aina huonosta erinomaiseen. Valinta talletetaan lenkin tietoihin ja myöhemmin voit tarkastella pidemmän ajanjakson fiiliksiä Movescount palvelusta. 

  IMG_7942.JPGIMG_7943.JPG

   

  Lopuksi saat vielä palautumisajan harjoituksesta joka perustuu lenkin kestoon, tehoon ja antamaasti arvioon lenkistä. Palautumisaika on kumuloituva, eli se ei nollaannu jokaisen lenkin jälkeen. Lenkin jälkeen voit siirtää tieot Movescountiin joko USB:n välityksellä tai Bluetoothilla. WiFi siirto ei ole mahdollinen. 

   

  Mittarin kenties suurin heikkous on se että et voi muokana mittarin tietokenttiä. Movescount antaa juoksulle neljä vaihtoehtoa (Power, Interval, Race & Track). Jokaiselle vaihtoehdolle on valmiiksi määritetyt tietokentät joita et voi muuttaa. Esimerkiksi Powerin kohdalla vaihtoehdot ovat tässä: 

   

  power.JPG

  Näillä mennään. Halusit tai et. 

   

  interval.JPGtrack.JPG

   

  Jokaisen lajityypin kohdalla saat erikseen valita näkyykö laji kellossa. 

   

  Näitä asetuksia joita pääsee sentään muuttamaan:

  settings.JPG

   

   

   

  Reitit

   

  Mittariin saa luotua Movescountissa uusia reittejä ja siirrettyä ne kelloon. Sama homma kuin aikaisempienkin Suunnon mittareiden kanssa. Valitettavasti toiminnossa ei ole tapahtunut kehitystä. Kun valitset reitin kellosta kuljettavaksi niin reitti kyllä näkyy kellossa kuten alla olevassa kuvassa, mutta reitin tarkemmat tarkastelut tai hälytykset kun menet aivan väärään suuntaan puuttuvat. 

   

  IMG_3515.JPG

   

  Yhteenveto

   

  Mittari on saanut aika kovaa palautetta sen julkaisun jälkeen. Jostain syystä Suunto päätti julkaista mittarin keskeneräisenä. Kun kello oli testissä niin sen versio oli 1.2. Silloin uusina ominaisuuksina tuli nämä:

   

  • Herätyskello
  • Akun lataustason osoitin harjoittelun aikana
  • Voinnin seuranta liikaharjoittelun välttämiseksi
  • Poista tarpeettomat lokit
  • Lue ilmoituksen koko sisältö
  • Kellotaulun värivalinta

  Päivitys toki poisti kaikki jo tehdyt harjoitukset mittarista, mutta mitä pienistä...

   

  Testin jälkeen tuli nämä ominaisuudet:

  • Olemassa olevien urheilutilojen oletusasetuksia voi nyt säätää
  • Juoksutiloissa näkyy askeltiheys
  • Allasuintiin on uusi urheilutila, jossa ei käytetä sykevyötä
  • Polkujuoksuun on uusi urheilutila, jossa käytetään Stryd-tehomittaria
  • Bike POD -kalibrointi
  • Reittien synkronointiongelmien korjauksia

  Tässä tulevia päivityksiä:

   

  27th October – We're excited to announce the Suunto Movescount App for Android now supports the Suunto Spartan Ultra & Suunto Spartan Sport watches. This update also features improvements to Bluetooth functionality, in-app navigation and notifications reliability. Download the app from Google Play. 

  The next scheduled updates are:

  End of October - Progress Tool, Personal Bests and Community Training Insights on Suunto Movescount.com
  TBC - Sport mode customization, training plans to your watch, graphs and more 
  11/2016 - Altitude and Barometric trends, POI Navigation & heart rate zones graph for training 
  12/2016 Rest & recovery 
  Q1 2017 Route altitude profile, interval training support, performance and recovery analysis on the watch

  Sparta sarja on saanut paljon negatiivista palautetta eikä kyllä turhaan. Omasta mielestäni se ei ole kuitenkaan aivan susi. Kun tutustuu tuotteen testeihin niin on sanomattakin selvää että mittari julkaistiin liian aikaisin. Tuote on pahasti keskeneräinen. Positiivista on se että mittari näyttää hyvälle. Se on parhaimman näköisiä mittareita mitä on tullut testattua/nähtyä. Ulkonäkö on asia jota ei korjata ohjelmistopäivityksillä. Movescount palvelu toimii eli sekin puoli on kunnossa. Negatiivinen puoli on se, että mittarin toiminnot ovat puutteellisia. Pitää muistaa että mittari maksaa sykevyön kanssa 550e millä hinnalla ei mielellään ostaisi keskeneräistä tuotetta. 

   

  Mittarilla pystyy kyllä käymään lenkillä ja se hoitaa perus tehtävänsä hyvin (tallentaa lenkin tiedot). Muilta osin mittari tökkii. Valikot jumittavat, tekstin sijoitus näyttöön on keskeneräinen, tietokenttiä ei voi muutella, GPS:n tarkkuuden kanssa on ollut satunnaisia ongelmia, et voi luoda omia harjoituksia, ei ole juoksudynamiikan tietoja, ei palautumistestiä yms. DC Rainmakerin mukaan kello olisi heikompi kuin esimerkiksi Ambit -sarja. Toki ohjelmistoa voi päivittää, mutta haluatko ostaa mittarin jonka kehitys on vielä kesken? Haluatko että jonain päivänä se olisi sellainen millainen haluaisit sen olevan? Se on se ratkaiseva kysymys jonka Spartan ostoa miettivä joutuu itseltään kysymään. 

   

  Loppuvuoden aikana julkaistaan mittarista versio jossa on mukana rannesykemittaus. Odotan mielenkiinnolla millaisen version rannesykemittauksesta Suunto on onnistunut kehittämään. 

   

  Plussat ja miinukset:

   

  +Hieno ulkonäkö

   

  -Värit ovat laimeammat kuin mainoskuvissa

  -Valikot jumittavat

  -Tietokenttiä ei voi muutella

  -Ohjelmisto pahasti keskeneräinen

×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy