Jump to content
Juoksufoorumi.fi


 • Testissä Suunto 9

   

  Suunto 9 on Suunnon keväällä 2018 julkaisema rannesykemittari. Noin 600e hinnalla varustettu mittari on julkaisuhetkellä Suunnon paras rannesykemittari. Hieman surullisten Spartan ja Sport -sarjojen jälkeen Suunto 9 edustaa parempaa muotoilua ja tämän päivän ominaisuuksia. Mittarin yhtenä isoimpana ominaisuutena on älykäs akkutilan vaihto. Tarjolla on kolme eri vaihtoehtoa joiden avulla akun kapasitettia on mahdollista pidentää aina 120 tuntiin asti. 

   

  IMG_6504.jpg

  IMG_6507.jpgIMG_6506.jpg

   

  Suunto 9 on hieman keskimääräistä painavampi sykemittari 81gramman painollaan. Mittarin kehä on ruostumatonta terästä, näyttö safiirilasia ja ranneke silikonia. Mittarissa on kosketusnäyttö ja kolme nappia jotka on sijoitettu mittarin oikealle sivulle. Mittarista uupuu Ambit -sarjan mittareista ominainen GPS vastaanotin kellon alapuolelta. Lisäksi silikonirannekkeen kiinnitystä kelloon on parannettu jotta kello istuisi paremmin myös kapeampaan ranteeseen. 

   

  IMG_6452.jpg

  IMG_6453.jpgIMG_6503.jpgIMG_6502.jpg

   

  IMG_5409.jpg

  Suunto 9, Fenix 5s Plus ja Garmin 645 music

   

   

  Mittarin käyttöjärjestelmänä jatkaa jo Spartan sarjasta tuttu käyttöjärjestelmä eikä siinä ole juurikaan muutoksia aikaisempiin malleihin verrattuna. Kellon valikko muodostuu kellotaulun ympärille. Valikot ovat:

   

  • Asetukset
  • Ajastin
  • Lokikirja
  • Navigointi
  • Harjoitus
  • Kellotaulu
  • Syke
  • Askeleet/kalorit
  • Harjoittelu
  • Korkeus/lämpötila
  • Uni

   

   

  Kellon valikoissa liikutaan oikeanlaidan näppäimillä. Ylänäppäimellä pääsee ylös ja alanäppäimellä alas. Keskimmäisellä napilla kuitataan valinnat. Käytössä on myös kosketusnäyttö. Kosketusnäyttö aktivoituu kun kellon näppäimiä painetaan. Tämän jälkeen valikoissa voi liikkua myös kosketusnäytöllä joka reagoi hyvin kosketukseen. 

   

  Valikkorakenne on siis tuttu aikaisemmista Suunnon malleista ja siten ihan looginen. Alkuun voi hieman hämätä kosketusnäytön toiminta ennen kuin se tulee tutuksi. Kosketusnäytön osalta voidaan puhua jopa puhelimeen verrattavissa olevasta kosketusnäytöstä eikä sen käyttö nosta enää verenpainetta kuten joskus ennen. Valikkorakennetta on tullut käytyä läpi Suunnon aikaisempien mittareiden kohdalla niin jätän sen tarkan läpikäymisen nyt väliin. Asetuksista löytyy edelleen mittarin asetukset, ajastimesta ajastin ja lokikirjasta harjoituksen tiedot:

   

  IMG_6455.jpgIMG_6456.jpgIMG_6457.jpg

  IMG_6458.jpgIMG_6459.jpg

   

  Lenkeistä näet edelleen kaiken tarpeellisen tiedot, sykekäyrän ja kierrokset suoraan mittarista. 

  IMG_6460.jpgIMG_6461.jpgIMG_6462.jpg

   

  IMG_6463.jpgIMG_6464.jpgIMG_6465.jpgIMG_6478.jpgIMG_6466.jpg

  Navigoinnin kohdalla ei ole tapahtunut mitään uutta. Tarjolla on edelleen matopelimäinen navigointi jossa yksinäinen viiva etenee mustalla ruudulla. Tiedätkö mistä muuten tunnistaa Suunto 9 käyttäjän kisan lähtöviivalla? Se heiluttaa kelloansa ilmassa kun mittarin liikeanturit kaipaa kalibrointia. Tapahtuu muuten usein jos joku muu kuin paras akkutila on käytössä. Joo, näyttää typerältä touhulta. 

   

  Loppujen syke, askeleet, kalorit, harjoittelu, korkeus, lämpötila ja uni -näyttöjen osalta mittari on perinteistä Suuntoa. Ei mitään uutta täällä:

   

  IMG_6481.jpgIMG_6482.jpgIMG_6483.jpg

  Syke

   

  IMG_6484.jpgIMG_6485.jpg

  IMG_6486.jpgIMG_6487.jpg

  Askeleet/kalorit

   

  IMG_6488.jpgIMG_6489.jpgIMG_6490.jpg

  IMG_6491.jpgIMG_6492.jpg

  Harjoittelu

   

  IMG_6493.jpgIMG_6495.jpgIMG_6496.jpg

  Korkeus/lämpötila

   

  IMG_6498.jpgIMG_6497.jpgIMG_6500.jpg

   

   

  Mittarin tietokentät

   

  Mittarin harjoituksen aikana näkyvissä tietokentissä ei ole tapahtunut suurempaa muutosta. Edelleenkin tietokenttien muokkaukset tehdään Movescountin kautta. Movescountissa voi myös säätää harjoitusprofiilin asetuksia:

   

  Movescount 1.jpegmovescount 2.jpeg

   

  movescount 3.jpeg

   

  Mittariin mahtuu neljä näytöllistä tietoa joista yksi on varattu navigointia varten. Kunkin näytön kohdalla voit valita tietokenttien määrän 3-7kpl, sarakkeiden määrän 2-3kpl tai intervallissa 3 tai 7 tietokentän välillä. Tietokentässä näkyvän tiedon voit vaihtaa haluamaksesi joko valikosta klikkaamalla tai valitsemalla kuvasta minkä tietokentän haluat muuttaa. 

   

  movescount 4.jpeg

   

  Lopuksi pitäisi muistaa tallentaa muutokset ja synkronoida tiedot mittariin. 

   

  IMG_6476.jpgIMG_6477.jpg

   

  Itse olisin halunnut että näyttöjen kontrasti olisi ollut isompi. Vaihdoin taustavärin valkoiseksi, mutta ei se oikein tuntunut auttavan. Ehkä yllä olevat kuvat on vähän huonoja kuvaamaan tilannetta koska niissä on taustavalo päällä. Lenkillä taustavalo ei syty ellei sitä erikseen sytytä tai liiku valikoissa. Sillon tuo näytön tummuus tulee paremmin esille. Lisäksi muutamissa tietokentissä numerot jää hieman pieneksi. 

   

  IMG_5756.jpg

   

  Huomion arvoista ominaisuuksista

   

  Käydään läpi muutamia mittarin ominaisuuksia. Mittarin sykemittaus onnistuu joko sykevyöllä tai rannesykemittauksella. Jos käytät mittaria juostessa niin selviät rannesykemittarilla. Jos on tarkoitus pyöräillä, hiihtää tai harrastaa muuta toimintaa jossa ranteeseen kohdistuu tärähdyksiä niin suosittelen hankkimaan sykevyön mittarin kaveriksi. 

   

  Kellon näyttö on omaan makuuni hieman himmeä ja samoin myös kellon värit. Kyseessä on toki ratkaisu joka vaikuttaa myös akun käyttöön ja siten se jatkaa perinteistä Suunnon linjaa. Ongelmaa voi hieman korjata vaihtamalla taustavärin mustasta valkoiseksi. Kellon värinähälytin on puolestaan käyttäjäystävällinen. Kello värisee vaimeasti jolloin huomaat itse hälytyksen, mutta se ei häiritse muita. 

   

  Erityisesti huomioitavaa on se ettei Suunto ole lisännyt Suunto 3 Fitness kellosta tuttua unen seurantaa tähän Suunto 9 malliin. Sinänsä ihmeellinen ratkaisu että unen seuranta on toteutettu paremmin halvemmassa mallissa. 

   

  Mittarista löytyy barometrinen korkeusmittaus joka parantaa tarkkuutta perinteiseen gps-korkeusmittaukseen verrattuna. 

   

   

  Älykäs akkutila

   

  Suunto 9 mittari erottuu muista Suunnon mittareista rannesykemittauksella ja älykkäillä akkutiloilla. Kuten varmaan muistatkin niin ensimmäiset Suunnon julkaisemat Spartan sarjan mittarit julkaistiin ilman rannesykemittausta. Suunto 9 korjaa tavallaan sitä ongelmaa, eli nyt premium mittarissa on myös rannesykemittaus. Toisena uutena myyntivalttina Suunto toi mittariin älykkään akkutilan. Älykäs akkutila tarkoittaa ensisijaisesti sitä että voit ennen lenkkiä valita millä tallennustasolla lenkin tiedot tallennetaan. Lenkin aikana mittari ehdottaa tallennustilan vaihtoa jos mittarin akku alkaa loppumaan. Ajanmyötä mittari myös oppii että juokset pitkän lenkin esimerkiksi sunnuntaina ja ehdottaa akun latausta jo lauantaina. FusedTrackTM on käytettävissä vain juoksu- ja polkujuoksu-urheilutiloissa ja aktivoituu paristotiloissa ”Kestävyys”, ”Ultra” ja ”Mukautettu”, kun GPS-tarkkuus on Hyvä tai OK.

   

  IMG_6467.jpgIMG_6468.jpgIMG_6470.jpgIMG_6472.jpgIMG_6473.jpgIMG_6474.jpgIMG_6475.jpgIMG_6466.jpg

   

  Loin kelloon oman mukautetun akkutilan jolla akun lataus kestää 12h normaalin 8h sijaan. Valinta tehdään ennen harjoituksen aloittamista Valinnat -valikon kautta. Loppujen lopuksi tarjolla on aika vähän vaihtoehtoja joista valita: taustavalo, gps tarkkuus, syke, teema ja taustavalo. Lopuksi mittarin liiketunnistimien kalibrointi ja menoksi. 

   

  Koko idea älykkäästä akkutilasta perustuu Suunnon FusedTrack -ominaisuuteen. FusedTrack tarkoittaa sitä, että mittari käyttää matkanmittaukseen GPS sijaintia ja mittarin liikeantureita. Eli esimerkiksi Ultra -akkutilassa kello tallentaa sijainnin 120sek välein ja tallennusten välillä matkanmittaus perustuu liikeanturiin. Teoriassa mittari siis huomaa liikeantureiden avulla kun vaihdat suuntaa ja piirtää sen perusteella reittiä edetystä matkasta. Alla oleva video selventää hyvin mistä on kyse. 

   

   

  Tarjolla on siis kolme akkutilaa. Tai siis neljä, alla olevat ja mukautettu tila. 

   

  • Suoritus
   • akunkesto 25h
  • Kestävyys
   • akunkesto 40h
  • Ultra
   • akunkesto 120h

   

  Toiminto on sikäli älykäs, että käytännössä akku ei koskaan lopu lenkillä kesken. Tai ainakin ei läheskään yhtä helposti kuin aikaisemmin. Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä? Mistä luovut että akunkesto nousee esimerkiksi 25 tunnista 40 tuntiin?

   

                                                                  Suoritus                      Kestävyys                     Ultra

  GPS-tarkkuus                                        Paras                          Hyvä  (60sek)               OK (120sek)

  Näyttö                                                     Vähäväritila               Vähäväritila                  Vähäväritila

  Näytön sammutus                               Pois                             Pois                               10sek                 

  Rannesyke                                             Päällä                         Päällä                            Pois

  Kosketus                                                Pois                            Pois                               Pois

  Kirkkaus                                                 Normaali                   20%                                10%

  Värinä                                                     Normaali                   Normaali                       Pois

  Bluetooth                                               Normaali                   Normaali                       Pois

   

  Näiden yllämainittujen tilojen lisäksi valittavana on oma mukautettu tila. Siinä voit valita GPS-tarkkuuden, vähäväritilan, näytön sammutuksen ja kosketusnäytön valintojen osalta omien mieltymysten mukaisen akkutilan. 

   

  Mitä nämä valinnat tarkoittavat käytännössä? Jos valitset tarkkuudeksi Suorituksen niin käytössäsi on normaalin sykemittarin ominaisuudet eli matkanmittaukset, sykkeenmittaus yms.  Jos alat karsimaan ominaisuuksista niin sitten alamäki on aika jyrkkä. Kestävyys -valinnalla lopputulos on vielä käytettävä koska luovut käytännössä hieman GPS tarkkuudesta ja näytön kirkkaudesta. Jos valinta on Ultra niin sitten käytöstä tippuu pois myös näyttö ja rannesykemittaus. 

   

  Kestävyys valinnalla mittari on mielestäni vielä ihan käyttökelpoinen. Sen käyttö ei juurikaan muutu normaalista käyttötilasta, ainoastaan matkanmittauksen tarkkuus heikkenee kun mittari määrittää sijainnin GPS:n avulla kerran 60sekunnissa normaalin 1sek sijaan. Mukaan tulee siis FusedTrack matkanmittaus jolloin matkanmittauksen virheen suuruus vaihtelee sen mukaan miten paljon mutkittelet lenkin aikana. Omilla testilenkeillä matkanmittauksen tarkkuus heikkeni 10km lenkillä 300-500m.

   

  Jos valitset tallennustavaksi Ultran niin tiputus normaaliin tilaan on vielä isompi. Tällöin luovut rannesykemittauksesta, kilometrin väliajoista ja GPS:n tarkkuus heikkenee huomattavasti kun GPS käy päällä vain 120sek välein. Omilla lenkeillä virhemarginaali nousi esimerkiksi 10km lenkillä yli kilometriin.  

   

  Alla muutama mittarilla tehty testilenkki. Verrokkina oli sykevyöllä varustettu Garmin 645. 

   

   

                        Suunto 9     Garmin 645   Ero sykevyöhön (lyöntiä)

   

  9.7.               12,02           12,03              +2

  11.7.             10,51           10,52              +1

  13.7.               5,87             5,80               -3

  17.7.               5,87             5,86              +2

  19.7.               6,90             8,01                         Ultra

  22.7.               9,26           10,51                         Ultra

  23.7.             12,62           13,06.             -3.      Kestävyys

  24.7.             11,23           12,01.             +2.     Kestävyys

  26.7.               6,65            7,50                          Ultra

  27.7.              17,24           17,13             +1

  30.7.              7.17                    7.05     +1

   

  Kun tallennustapana oli tavallinen tallennus niin ero mittareiden välillä oli pieni. Hankala nyt sanoa kumpi mittareista mittasi matkan enemmän oikein, hieman jäi sellainen mielikuva että Suunto 9 olisi ollut tarkempi. 

   

  Kestävyys ja Ultra valinnoilla alkoi tulla ongelmia matkanmittauksessa. FusedTrackin pitäisi siis huomata kun käännyt lenkin aikana, mutta lopputulos oli aika vaihteleva. Alla muutama esimerkki. 

   

  suunto9_1.jpeg

  Tässä on kieltämättä hankala tilanne FusedTrackille. Pyörätiessä on loiva mutka johon ei osu mennessä tai tullessa GPS tallennuskohtaa. Molemmissa tapauksissa mittari veti mutkan suoraksi. Pyörätie näkyy kuvan keskellä punaisilla katkoviivoilla. 

   

  Suunto9 2.jpeg

  Tässä puolestaan esimerkki siitä miten hyvin FusedTrack voi toimia. Mittari on huomannut hienosti tiukan käännöksen Urheilutieltä Kauratielle. Toisaalta Kauratien lopussa näkyy taas kuinka viiva alkaa pikkuhiljaa kulkemaan tien sivussa ja oikaisee loivemmassa mutkassa. 

   

  Suunto 9 3.jpeg

  Tässä esimerkissä näkyy tarkka reitti sinisellä ja Suunto 9 oranssilla. Kuvan vasemmassa reunassa on kolme tiukkaa käännöstä joissa FusedTrack sekoili heti ensimmäisen jälkeen. Neljännessä käännöksessä mittari pääsi jotenkin kärrylle mihin suuntaan pitäisi mennä. Kuvan keskivaiheella mittari tulkitsee tilanteen ihan väärin ja viiva hyppää reilusti toiselle puolelle jokea. Sama tilanne jatkuu Satomäen kohdalla jossa mittari tulkitsee taas väärin tiukan käännöksen ja ylämäen. 

   

  Suunto 9 4.jpeg

  Tässä puolestaan lenkin loppuosa. Sininen viiva on taas normaali gps viiva ja oranssi Suunto 9:n piirtämä. Erikoisen tästä tekee se, että lenkin alussa Suunto 9 pysyi hyvin mukana lenkissä, mutta palatessa takaisin mittari eli ihan omaa elämäänsä kuten kuvasta voi huomata. 

   

  Yllä olevan lenkin .tcx tiedoston mukaan lenkin pituus oli Suunnon tiedostossa 11,6km, mutta movescountissa 9,26km. Lenkin "oikea" pituus on n. 10,6km. Kyseessä on vakiolenkki joten se on aika moneen otteeseen mitattu eri mittareilla. Tästä päästäänkin nyt siihen ongelmaan, että tällä Ultra -asetuksella lenkin pituus heitti n. 1,4km. Onko tuo heitto paljon vai vähän on toki jokaisen oma asia miten tilanteen tulkitsee. Omasta mielestäni se on paljon. Heitto on jopa niin paljon, että on hankala on keksiä niitä olosuhteita joissa valitsisin tallennustavaksi vapaaehtoisesti tuon Ultran. Tai no ehkä joku maantien vartta kulkeva juoksu voisi olla sellainen, mutta silloinkin sykedata jäisi saamatta.  

   

  Jos et osallistu mihinkään tapahtumaan jossa tuo n. 20h akunkesto ei riittäisi niin ei mitään ongelmaa. Yli 20h suorituksessa kello ehdottaa tallennusvälin muutosta ja kilpailu jatkuu. On myös hienoa, että jos et muista ladata kelloa ennen harjoitusta niin voit silti lähteä lenkille ja saada lenkin talteen kellon muistiin. Siis ajatuksena tämä on hienoa. Mitä oikeasti saat jos joudut valitsemaan Ultra -asetuksen niin se ei ole hienoa. Toki se harmittaa jos kellon tallennus loppuu kesken lenkin. Onko oikeasti todella hyvä vaihtoehto tallennus joka ei tallenna sykettä ja matkan mittaus on mitä sattuu? Kun matkanmittaus on mitä sattuu niin myös kellon näyttämä vauhti on mitä sattuu. Eli et oikeasti voi luottaa kellon näyttämiin lukuihin siinä vaiheessa kun valitset tallennustavaksi Ultran. Onko tämä sellainen ominaisuus josta haluat maksaa 600e? Oikeasti? Rannekkelloja saa halvemmallakin kaupasta. Sellaisia joissa on mikkihiiri viisarit.... 

   

   

  Onko Suunto 9 hintansa arvoinen?

   

  Tilanne on nyt hieman hankala. Suunnon kannalta. DC Rainmaker teki oman testijuttunsa tästä kellosta ja tapasi Suunnon väkeä. Hänen mukaansa Suunnon kanta oli se, että Suunto ei yritä kilpailla muiden valmistajien kanssa kellon ominaisuuksien lukumäärällä. Suora lainaus:

   

  "Suunto’s in a tough spot in terms of competition these days, and they admit it themselves. When I met with them they were clear that they’re no longer trying to compete on feature counts with Garmin. It’s simply not going to win there, Suunto just doesn’t have the resources (namely, developers) to do so.  Instead, Suunto is aiming to compete on making a device they believe is more durable and attuned to what endurance athletes want: Better battery life, better GPS and altimeter tracks, and solid reliability."

   

  Suunto 9 edustaa kyllä hyvin tätä Suunnon uutta linjaa. GPS on nyt integroitu paremmin kelloon, löytyy barometrinen korkeusmittaus ja akunkesto mukautuu tarpeen mukaan. Ohjelmistonkin luotettavuus on parantunut vuosien saatossa vaikka siinä onkin edelleen puutteita. Suunto 9:n kohdalla onkin kiinnitettävä huomiota siihen, että kellon "suurin" virhe on sykkeenmittauksen tarkkuus joka johtuu pitkälti kellon painosta ja suunnittelusta. Muut virheet/ominaisuudet ovat enemmän ohjelmiston puolella tai Suunnon tekemiä valintoja siitä miten käyttöjärjestelmä toimii. Jos esimerkiksi ennen kisaa haluaisit muuttaa kellon tietokenttiä niin se ei onnistu suoraan kellosta vaan se tulee tehdä Movescountin kautta. Kellon fontit on paikoittain hieman pieniä, taustavalo himmeä yms. 

   

  Siinä missä Garmin on tunkenut kellonsa täyteen ominaisuuksia niin Suunto 9 on riisutumpi versio, mutta silti toimiva. Toki ominaisuuksien pois jättäminen karsii myös hieman käyttäjäkuntaa, mutta ilmeisesti Suunnolla on laskettu sen olevan pienempi paha. Ongelmaksi muodostuu tässä vaiheessa hinta. Jos kellossa on vähemmän ominaisuuksia niin sen tulisi näkyä myös hinnassa. Kellon nykyisellä n. 600e hinnalla se on kallis ominaisuuksiinsa nähden. Oikeampi hinta kellolle olisi n. 450e hinta. 

   

   

   

  Yhteenveto

   

  Suunto 9 on kauan odotettu parannus Suunnon aikaisemmista Spartan sarjan mittareista. Suunto 9:ssä on rannesykemittaus joka olisi pitänyt olla vakiona kaikissa Spartan sarjan mittareissa. Ominaisuuksiltaan mittari on parasta mitä Suunto voi tällä hetkellä tarjota. Mittari on ulkoisesti parhaimman näköinen mittari mitä Suunto on julkaissut. Nyt kun mittaria on saanut testata pidemmän ajan niin pidän siitä jopa ehkä enemmän kuin Garmin Fenix 5 -sarjan mittareista. Ulkonäkö on hillityn näyttävä. Tykkään. 

   

  Mittarin iso koko tuo toki omat ongelmansa. Suunto ei ole edelleenkään onnistunut ratkaisemaan rannesykemittauksen ongelmia joita aiheuttaa kellon iso koko ja ylhäällä oleva painopiste. Mittarin mittaama keskisyke on mielestäni paremmin hallinnassa oikeaan verrattuna kuin aikaisemmissa mittareissa, mutta edelleen tarkkuudessa on parannettavaa Polariin ja Garminiin verrattuna. Toki ero on minimaalinen, mutta silti sitä on. Mittarin 1-2 lyönnin keskisykkeen heittoa suurempi ongelma on hihnojen jäykkä kiinnitys joka tuottaa ongelmia etenkin pieni ranteisille käyttäjille. Ongelman voi toki ratkaista sykevyöllä jos haluaa. 

   

  Suunto markkinoi Suunto 9 älykkäillä akkutiloilla. Testeissa en saanut FusedTrack toimintoa toimimaan sillä tarkkuudella että harkitsisin edes muiden kun parhaan tallennustason käyttöä. FusedTrack tarjoaa toki mahdollisuuden pitkälle tallennukselle, mutta samalla se tarkoittaa Ultra -tilassa sykkeenmittauksesta luopumista. Sanoisin että mittarin latauksen muistutus on melkein parempi ominaisuus kuin FusedTrack tallennus. Testijakson jälkeen unohdin latailla omaa sykemittaria ja kerran siitä loppui virta kesken lenkin. Siinä tilanteessa kävi kyllä väkisin mielessä, että Suunto 9:llä näin ei olisi käynyt. 

   

  Harjoitusten jälkikäteen tarkasteluun käyttäjän pitää valita joko Movescount tai Suunnon uusi mobiilisovellus. Molempien yhtäaikainen käyttö on hankalaa. Kumman käyttö on järkevämpää? En tiedä, eikä sitä tunnu tietävän Suuntokaan. 

   

  Muilta osin kellon on perinteinen Suunnon sykemittari. Se hoitaa homman hienosti kotiin, ulkonäkö on hillityn tyylikäs ja harjoitusnäytöt ovat Suuntomaiset. Kelloa ei kannata ostaa FusedTrackin takia ellet aivan oikeasti tarvitse yli 25h tallennusaikaa mittaustarkkuudesta riippumatta. Samaan hintaan on tarjolla esimerkiksi Garminilta 935 ja Fenix 5 jotka ovat toiminnallisuuksiltaan monipuolisempia mittareita. 

   

   

  IMG_6454.jpgIMG_6454.jpgIMG_6471.jpgIMG_6481.jpgIMG_6500.jpg

 • Kirjoittaja:

  Seppo Moilanen

   

  Maraton 3:01:13 Helsinki Spring Marathon 2019

  Puolimaraton 1.26.17 HHM 2016

  24h 177,618km

   

  Kysymykset ja muut yhteydenotot: seppo_moilanen@hotmail.com

  seppo.JPG

×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy