Jump to content
Juoksufoorumi.fi


 • Testissä Polar Vantage - Paljon yhden kortin varassa

   

  Polar julkaisi syksyllä 2018 pitkään odotetun V800 mallin seuraajan Polar Vantagen. Pitkään ehdittiin jo pohtia onko Polarilta enää edes tulossa ns. premium kelloa tai V800:n seuraajaa. Lopulta Polar esitteli Vantage V ja Vantage M -mallit. Vantage V:n ominaisuudet keskittyy palautumisen mittaamiseen, juoksutehoon, keveyteen ja pitkään toiminta-aikaan. Vantagen kahdesta mallista V-sarja on suunnattu ammattilaisille tai aktiivisesti harjoitteleville kun taas M-sarja on enemmän kuntoilijalle suunnattu mittari. V-sarjan mittarin saa omakseen hieman alle 500e hinnalla ja M-sarjan mittarin n. 250 eurolla. 

   

  Polar Vantage korvasi siis monen vuoden odotuksen jälkeen Polarin V800 mittarin. Pitkään jo pohdittiin miksi V800 seuraajaa ei ole julkaistu tai onko sellaista enää edes tulossa? Onko Polar luopunut kokonaan ns. premium mittareista? Maailma oli kuitenkin muuttunut paljon sitten V800 mittarin julkaisun. Suurin muutos oli rannesykemittauksen tuleminen sykemittareihin. Polar julkistikin rannesykemittareita mm. A360, A370, M200, M600 ja M430 mittarit. V800 seuraaja sai kuitenkin odottaa itseään. Garmin toi rannesykemittauksen jo olemassa olevaan käyttöjärjestelmään ja on sen jälkeen tuonut päivityksiä varsin maltillisesti. Suunto päätti rakentaa täysin uuden käyttöjärjestelmän ja lopulta samaan ratkaisuun päätyi myös Polar. Jostain syystä uuden käyttöjärjestelmän lanseeraus kesti kuitenkin kilpailijoita pidempään. Samaan aikaan Garmin julkaisi uusia mittareita ja sai etumatkaa Suuntoon ja Polariin. Kilpailun lopputulemana Suunto ilmoitti keskittyvänsä mittareidensa rajatuimpiin ominaisuuksiin ja Vantagen myötä myös Polar ilmoitti luopuvansa mittarin ominaisuuksilla kilpailemisesta. Edellä mainitun takia Vantage on aivan eri tyyppinen mittari kuin esimerkiksi Garminin Fenix -sarja. 

   

  Uudet ominaisuudet

   

  Vantagen tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu juoksutehon mittaaminen ranteesta, kehittynyt palautumisen seuranta sekä tarkempi rannesykkeen mittaus. Polarin termeillä puhutaan Running Power, Recovery Pro ja Polar Precision Prime -ominaisuuksista. 

   

  Running Power

  -Juoksutehon mittaus tapahtuu siis ranteesta ilman erillisiä antureita. Sen tarkoituksena on täydentää sykkeenmittausta ja mitata juoksun ulkoista kuormitusta. Juoksuteho reagoi myös muutoksiin nopeammin kuin syke joten se helpottaa tasaisemman kuormitustason ylläpitämisessä. Tasaisemmasta juoksutehosta on hyötyä esimerkiksi kilpailuissa tai mäkisellä reitillä. Juoksutehon laskenta perustuu GPS:n antamiin tietoihin ja ilmanpainemittarin antamiin tietoihin. 

   

  Käytännössä näet mittarista harjoituksen aikana keskimääräisen juoksutehon sekä maksimin ja minimin. Harjoituksen jälkeen näet käyrän jossa näkyy juoksuteho:

   

  Näyttökuva 2019-12-31 kello 0.18.05.png

   

  Näyttökuva 2019-12-31 kello 0.20.30.png

  Kuvia klikkaamalla ne aukeavat isompina.

   

  Yllä oleva kuva on Polar Flowsta. Kuvassa on 25km kiihtyvä lenkki jaettuna 5km osiin. Kuvasta näkyy hyvin kuinka teho kasvoi vauhdin kasvaessa. 

   

  Juoksutehon käyristä näkyy kyllä hyvin reitillä olleet mäet tai vauhdin lisäykset. Itse en kuitenkaan tasamaan tallaajana ymmärrä tuon juoksutehon hyötyjä. Keskimääräinen juoksuteho muuttuu aika vähän vauhdin kasvaessa jolloin vaihteluväli tuntuu kovin pieneltä. Jos yllä olevan harjoituksen teema 5km 5.10/km, 15km 4.45/km ja 5km 4.30/km olisi muuttanut wateiksi niin harjoitus olisi ollut 5km 330w, 15km 360w ja 5km 390w. Muutokset on niin pieniä että vauhtia olisi ollut hankala ylläpitää ilman automaattisia hälytyksiä rajojen ylittymisestä tai alittumisesta. Ylipäänsä keskisykkeet ja juoksutehot osui aika hyvin vastaamaan toisiaan, eli on noissa sentään joku järki mukana eikä ne ole vain hatusta temmattuja lukuja. Mielestäni wattien seuraaminen on mielekkäämpää mäkisemmillä reiteillä jolloin rasitusta saisi paremmin tasattua. Valitettavasti testauskulmilla ei ollut mäkisempiä reittejä niin en päässyt pohtimaan olisiko watit todellakin parempi tapa seurata rasitusta kuin syke. 

   

   

  Recovery Pro

  -Vantagen tärkeimmät ominaisuudet keskittyvät palautumisen mittaamiseen. Tavoitteena on tunnistaa paremmin ne tilanteet jos harjoittelu muuttuu liian raskaaksi tai palautuminen ei ole riittävää. 

   

  • Training load pro näyttää harjoittelun kuormitustason sydän -ja verenkiertojärjestelmälle (Cardio load), tuki- ja liikuntaelimistölle (Muscle Load) sekä ottaa huomioon kuinka käyttäjä tuntee rasituksen (Perceived Load)
  • Recovery Pro mittaa kuinka hyvin olet palautunut rasituksesta. Mittaaminen perustuu H10-sykevyön avulla tehtävään ortostaattiseen testiin. Ortostaattinen testi tulisi suorittaa kolme kertaa viikossa heti heräämisen jälkeen. Käytännössä siinä mitataan kuinka syke reagoi noustessasi makuulta seisomaan. Huomioon otetaan syke ja sykevaihtelu joihin heijastuu huonosti nukutut yöunet, stressi jne. Lopputuloksena mittari antaa päivittäisen harjoittelusuosituksen. 

   

   

  IMG_9982.jpg

   

  -Se millä tavalla Vantage eroaa muista mittareista perustuu pitkälti rasituksen mittaukseen ja silloin puhutaan Training load pro:sta. Jokaisen harjoituksen jälkeen mittari ilmoittaa harjoituksesta alla olevat tiedot:

  IMG_9986.jpgIMG_9987.jpg

   

  • Kardiokuorma kertoo kuinka rasittava harjoitus oli verrattuna edellisten 90 vrk keskiverto harjoitukseen. Luku lasketaan sykkeestä ja harjoituksen kestosta. Yllä olevan harjoituksen kardiokuorma oli siis 216. Alla olevassa kuvassa näkyy sinisenä alueena 28vrk keskiarvo rasituksesta jonka kestän (sietokyky). Oletuksena toki että ajan myötä kestän enemmän rasitusta. Violetti käyrä kertoo edellisen 7 vrk rasituksen. Jos violetti käyrä on sinisen alueen yläpuolella niin harjoittelen ehkä liikaa ja alapuolella vastaavasti liian vähän. Punaiset pystyviivat ovat kunkin harjoituksen kardiokuormaa kuvaavia viivoja. Helpointen kulloisenkin tilanteen näkee suoraan kellon kardiokuorma -näytöltä.

   

  • Lihaskuorma kertoo kuinka rasittava harjoitus oli lihaksille ja nivelille. Kuormitus lasketaan kertomalla harjoituksen teho harjoituksen kestolla (vain juoksu tai pyöräily).

   

  • Koettu kuorma perustuu omaan näkemykseen harjoituksen rasittavuudesta. Asteikko on 1-10 (kts. yllä oleva kuva). Itse koin hieman hankalana, että asteikolla 1-10 numero 3 tarkoitti keskitasoista harjoitusta. Jos harjoitus oli vain ihan ok niin mielestäni tuossa tulee lähes aina valittua sama vaihtoehto. Jos taas harjoitus tuntui normaalia kovemmalta niin sitten vaihtoehtoja on vaikka muille jakaa. Siinä tapauksessa tuntemuksia saa eritellä aika tarkasti eteisen tuulikaapissa treenin jälkeen. Lopulta tuolla luvulla ei sinänsä ole väliä, mutta jos kardiokuorma ja lihaskuorma on mittarin mukaan vähäiset mutta koettu kuorma rankka niin kaikki ei ole ehkä kunnossa. 

   

  IMG_9982.jpg

   

  Jos katsotaan yllä olevaa kuvaa niin sen mukaan harjoittelu oli hieman liian kovaa marraskuun lopussa ja taas joulun aikaan painuttiin aliharjoittelun puolelle. 

   

   

  Valitettavasti Vantage V oli nyt testissä ilman sykevyötä jolloin Recovery PRO -toiminnallisuudet jäi testaamatta. Testin aikana sai kuitenkin käsityksen tuosta kardiokuorman mittauksesta. Mielestäni se havainnollistaa hyvin rasituksen kertymistä ja tuo selvästi esille liikaharjoittelun. Esimerkiksi yllä olevasta käyrästä pystyy hyvin havaitsemaan onko rasitus kasvanut tasaisesti vai onko oma harjoittelu vuoristorataa kovien harjoitusjaksojen ja selkeiden aliharjoitusjaksojen välillä. Kardiokuorman hyödyt tulee kuitenkin esille vasta pidemmän aikavälin tarkastelussa. Päivittäisellä tasolla kyseinen sykemittarin näyttö jää äkkiä tylsäksi. Kardiokuorma ei myös ota huomioon palautumista. Esimerkiksi ennen joulua kun itse koin ajanjakson stressaavaksi niin tilanne ei näy mitenkään kardiokuormassa. Heikon palautumisen mittaukseen olisikin tarvittu Recovery Prota, ehkä se olisi kertonut että kokonaistilanne ei ole vihreällä? Vantagen palautumisen mittauksesta paljon onkin juuri Recovery Pron varassa. Recovery pro on kuitenkin se ominaisuus jolla pystyt varmistamaan että harjoittelu on vielä kehittävää, kardiokuorman kehitys ei sitä yksin kerro. Jään innolla odottamaan sykevyöllä varustettua testimittaria jos silloin pääsisi pohtimaan Recovery Pro:n maailmaa vähän tarkemmin. 

   

   

  Polar Precision Prime

  -Vantagessa on kellon takaosassa rannesykemittausta varten yhdeksän lediä jotka tuottavat vihreää, keltaista ja punaista valoa. Eri aallonpituudet mahdollistaa sykkeen mittauksen aikaisempaa syvemmältä ihosta. Ledien lisäksi kellon takaa löytyy neljä elektrodia jotka mittaavat ihokosketusta eli mittari havaitsee tilanteet joissa ihokosketus on heikko. Vantagen tulisi siis reagoida nopeammin ja herkemmin sykkeen muutoksiin. Omassa käytössä mittari ei kertaakaan ilmoittanut että ihokontakti olisi heikko. Hankala siis sanoa mikä tuon Precision Primen rooli on oikeasti. 

   

   

  Vantagen ominaisuudet

   

  Polarilla tuli ilmeisesti hieman kiire Vantagen kanssa koska julkaisuhetkellä mittarin ominaisuudet olivat vielä keskeneräiset. Eikä nyt puhuta pienistä yksityiskohdista vaan kokonaisten toimintojen puuttumisesta. Pian mittarin myynnin aloituksen jälkeen Polar julkistikin oman sivun tulevista ohjelmistopäivityksistä, niiden sisällöstä ja aikataulusta. Ainakin ensimmäisen päivityksen kohdalla aikataulu myös piti. Tämä Vantagen testi on tehty ohjelmistoversio 2.0.7 perusteella. Koska kyseessä on uusi tuote niin korjattavia bugeja toki riittää. Käyttäjän kannalta on hieman ikävää että mittarin ostaessaan ei ole varmuutta siitä mitä ominaisuuksia mittariin on myöhemmin tulossa. Tuleeko sitä itselle tärkeää ominaisuutta ja jos tulee niin milloin? Ostopäätös on siis tehtävä mittarin nykyisten toimintojen perusteella. 

   

  Aloitetaan kellon ulkonäöllä. Ensimmäinen asia johon huomio kiinnittyy on kellon keveys. Kellolla on painoa vain 66g ja jopa 40h käyttöaikaan harjoittelukäytössä. Näyttö on 1,2 tuuman värikosketusnäyttö Gorilla Glass -lasilla ja 240 x 240 tarkkuudella. Kellon kehän oikealla puolella on kolme näppäintä ja vasemalla kaksi. Kellon takaa löytyy rannesykemittauksen 9kpl ledejä ja ihokosketusanturit (4kpl). 

   

  Ominaisuuksista löytyy:

   

  • Ympärivuorokautinen sykkeen seuranta (kuluttaa muuten akun loppuun aika hätäisesti... )
  • Aktiivisuuden seuranta
  • Unenseuranta
  • Askeltiheys
  • Glonass
  • Rannesyke
  • Tehoalueet
  • Vauhtialueet
  • ZonePointer
  • Running Index
  • Älykkäät kalorit
  • Monilajiharjoittelu
  • Harjoitushistoria
  • Harjoituspäiväkirja
  • Intervalliajastimet
  • Manuaalinen ja automaattinen kierrosaika
  • Uintimetriikat
  • Automaattinen pysäytys/käynnistys
  • Sekundaattori/ajastin
  • Barometri
  • Värinähälytys
  • Näppäinlukko

   

  Ominaisuuksien lista on siis varsin kattava, tavallaan. 

   

  Kellossa on siis viisi näppäintä:

   

  • Vasen yläreuna: Taustavalo
  • Vasen alareuna: Synkronointi Polar Flow -sovelluksen kanssa (pitkä painallus), harjoitusvalikko (lyhyt painallus)
   • Aloita treeni
   • Ajastimet: sekunttikello ja alaspäin laskeva ajastin
   • Ortostaattinen testi
   • Asetukset:
    • Yleisasetukset
     • Yhdistä ja synkronoi
     • Jatkuva unenseuranta
     • Palautumisopas
     • Lentotila
     • Yksiköt
     • Kieli
     • Tietoja kellostasi
    • Fyysiset asetukset
     • Paino, pituus, syntymäaika, sukupuoli
     • Treenitausta
     • Aktiivisuustavoite
     • Uniajan tavoite
     • Maksimisyke ja leposyke
     • VO 2maks
    • Kellon asetukset
     • Herätys
     • Kellotaulu
     • Aika
     • Päivämäärä
     • Viikon ensimmäinen päivä

   

  GPS ja sykkeenmittaus

   

  Vaikka Vantagen GPS:ää on hieman parjattu näiden ensimmäisten kuukausien aikana omissa testeissä GPS toimi hyvin. En siis huomannut siinä mitään epätavallista muihin testaamiini mittareihin verrattuna. Alussa GPS yhteyden löytyminen tuntui kestävän selvästi kauemmin kuin verrokkien, mutta tämäkin epäkohtana parani päivitysten yhteydessä. 

   

  Näyttökuva 2018-12-28 kello 1.03.03.png

   

  Esimerkiksi tällä testilenkillä Vantagen GPS toimi aivan samalla tavalla kuin 920XT:n tai 645 Musicin. Yllä olevassa kuvassa on esimerkiksi alikulku ja pari tiukkaa käännöstä jotka Vantage poimi aivan samalla tavalla kuin toisetkin mittarit. 

   

  Itsellä kovimmat Vantagen odotukset kohdistui sykkeenmittaukseen. Punaisen ledin pitäisi ratkaista monet sykkeenmittauksen ongelmat, mutta eipä se sitä tuntunut ainakaan omien testien mukaan tekevän. Alla olevissa kuvissa violetti käyrä tulee sykevyöstä, oranssi Vantagen rannesykemittauksesta ja sininen Garmin 645 Musicin rannesykemittauksesta. 

   

  Monien testilenkkien perusteella Vantagella on edelleen vaikeuksia lenkkien alkujen kanssa. Useasti sykekäyrä sisälsi virheitä juuri ensimmäisten 10min aikana vaikka kello olisi ollut ranteessa koko päivän ajan. Positiivisena seikkana Vantage pärjäsi yllättävän hyvin vetoharjoituksissa. Polar ei ole kommentoinut julkisesti sykkeenmittauksen valmiutta, mutta uskoisin ettei se ole vielä Polarin mielestä valmis. Jää nähtäväksi korjaako tulevat päivitykset tarkkuutta. Tällä hetkellä tarkkuus on ihan ok, mutta oma mielikuva on että tuo verrokki 645 Music hoitaa homman vielä tällä hetkellä aavistuksen paremmin. Testilenkeillä lenkkien keskisyke oli +/- 1 lyönnin sisällä sykevyöllä mitatusta. Eli jos nuo lenkkien alkujen ongelmat ei haittaa niin kyllä tuolla Vantagen tarkkuudella pärjää ihan hyvin. Itse ainakin pärjäisin. Mutta sitten niitä esimerkkejä:

   

  Näyttökuva 2018-12-28 kello 1.11.18.png

  Tässä erään lenkin sykekäyrän alku. Violetti viiva on sykevyöstä (920XT), sininen 645 music rannesykemittauksella ja oranssi Vantagesta. Lenkin alussa oli lähdön jälkeen pieni pysähdys joka näkyy kaikissa käyrissä. Tosin Vantagen käyrä laahaa alussa hieman perässä. 

   

  Keskisyke:

  • Sykevyö 135
  • 645 Music 135
  • Vantage V 134

   

  Seuraavana esimerkkinä eräs katkonainen lenkki jonka aikana otin videoklippejä. Lenkki sisälsi siis useita pysähdyksiä. Ensimmäisessä kuvassa kaikkien kolmen mittarin sykekäyrät:

   

  Näyttökuva 2018-12-28 kello 1.21.38.png

   

  Ja sitten selvyyden vuoksi kuvat joissa on ensimmäisessä vain 645 Music ja 920XT. Oikeanpuolimmaisessa kuvassa taas Vantage ja 920XT:

   

  Näyttökuva 2018-12-28 kello 1.21.46.pngNäyttökuva 2018-12-28 kello 1.21.59.png

   

  Kuvista näkyy hyvin kuinka Vantage oli hieman hukassa noista pysähdyksistä ja kiihdytyksistä verrattuna verrokkeihin. Tällä lenkillä pakkasta oli n. -10 astetta. Olisiko se sitten aiheuttanut ongelmia. Alla hieman saman tyyppinen lenkki jossa juoksua oli enemmän ja lämpötila nollassa:

   

  Näyttökuva 2018-12-29 kello 0.15.15.png

  Jälleen Vantagella oli ongelmia ensimmäisen 10min aikana, mutta sen jälkeen mittaus onnistui yhtä hyvin kuin Garminin mittareilla. Varsinkin lenkin lopussa oli taas pysähdyksiä jotka eivät kuitenkaan aiheuttaneet ongelmia. 

   

  Näyttökuva 2018-12-30 kello 1.04.43.png

  Tavallisilla tasavauhtisilla lenkeillä Vantage pärjäsi hyvin. Lenkin aluissa oli satunnaisesti ongelmia, mutta se on varsin yleistä rannesykemittareille. Toisinaan niin vain tuntuu käyvän. Esimerkiksi yllä olevassa kuvassa Vantage pysyi hyvin mukana koko lenkin vaikka sykekäyrä ei ollut se kaikista helpoin. Vantagen käyrä oranssilla ja sykevyö sinisellä. 

   

  Alla olevassa kuvassa tein taas muutaman kovemman vedon. Lopputulos oli yllättävän hyvä. Toki vedot 2 ja 3 meni Vantagelta hieman ohi samoin kuin vetojen 7 ja 8 välinen palautus. Kokonaisuutena alla oleva on kuitenkin ihan kelpo suoritus rannesykemittarilta. Vantagen käyrä oranssilla ja sykevyö sinisellä. 

   

  Näyttökuva 2018-12-30 kello 1.15.10.png

   

  Vahinko? No alla toinen samanlainen harjoitus. Ensimmäinen veto hieman heikko, kutonen kokonaan ohi ja ysi olisi voinut mennä paremmin. Kuitenkin ihan käyttökelpoisia käyriä. Sininen käyrä tulee sykevyöstä. 

   

  Näyttökuva 2018-12-30 kello 1.22.54.png

   

  Alla puolestaan kuva 4 x 1000m vedoista:

  Näyttökuva 2018-12-30 kello 1.31.06.png

  Mielestäni myös näissä rannesykemittaus toimi hyvin. Toki Vantagen oranssi käyrässä on pieniä virheitä siniseen sykevyöllä mitattuun käyrään verrattuna, mutta käytännössä erot on kuitenkin aika pieniä. Olisin itse ihan tyytyväinen tuohon Vantagen piirtämään käyrään. Riittää omiin tarpeisiini. Vantagen ilmoittama maksimisyke oli 176 ja sykevyön 178.

   

  Tässä puolestaan marraskuussa juostun NUTS Köykkyrin sykekäyrä. Tämä ei mennyt kovin vahvasti Vantagelta...

   

  Näyttökuva 2018-12-30 kello 1.41.19.png

   

  Kevyt lenkki

  Näyttökuva 2018-12-30 kello 1.46.59.pngNäyttökuva 2018-12-30 kello 23.50.26.png

   

  Näyttökuva 2019-12-31 kello 0.02.30.png

  Yllä oleva sykekäyrä on eräästä 9,4km kyläkisasta. Vaikka alla oli lämmittelyt niin Vantage ei siitä huolimatta päässyt kiinni sykkeenmittaukseen kuin vasta lähempänä lenkin puoliväliä. 

   

   

  Näyttökuva 2019-12-31 kello 0.12.10.png

  Otetaan tähän loppuun myös yksi onnistuminen 🙂

   

  Mittarin muut toiminnot

   

  Harjoitusten lisäksi Vantage mittaa myös toki aktiivisuutta ja unta. Itse en noista oikein välitä, mutta jos toiminnot jotakuta kiinnostaa niin ovat saatavilla. Mittarissa itsessään tuloksia ei oikein näy muun kuin aktiivisuuden osalta. Näitä siis tarkastellaan Polar Flown kautta.

   

  Näyttökuva 2019-1-6 kello 22.25.51.pngNäyttökuva 2019-1-6 kello 22.26.36.pngNäyttökuva 2019-1-6 kello 22.28.09.png

  Joo, nukun liian vähän, mutta se oli tiedossa ilman mittariakin. Näiden lisäksi oli saatavilla myös jatkuva sykkeenmittaus joka näkyi tuossa ylimmäisessä kuvassa. Jatkuva sykkeenmittaus söi kyllä aika tehokkaasti akkua. 

   

  Näyttökuva 2019-1-6 kello 22.37.11.png

  Ja mittarin tietokenttiä pääset sitten muuttamaan Polar Flow palvelun kautta. Tarjolla on useita kenttiä ja näyttöön voit laittaa kerralla näkymään 1-4 tietokenttää.

   

  Vantage V vai M?

   

  Vantage on siis saatavana hieman riisuttunu M -mallina ja kaikki ominaisuudet sisältävänä V -mallina. Kumpi näistä kahdesta tulisi sitten valita? Jos pidät Vantagen ulkonäöstä etkä niinkään välitä palautumisen mittareista niin sitten valinta on M -malli. Jos myös ominaisuudet kiinnostaa niin sitten täytyy hieman miettiä. Ensimmäinen mittareiden ero on tietysti hinta. M -malli maksaa 279e ja V -mallin suositushinta on 499e.  Alla mittareiden muut erot:

   

  Mitä ominaisuuksia M -mallista puuttuu:

   

  • Recovery Pro
  • Mittariin rakennettu juoksutehon laskenta
  • Reitit
  • Strava segementit
  • Ortostaattinen testi
  • Reittiopastus
  • R-R tallennus
  • Napautustoiminnot
  • Barometri
  • Akunkesto 30h vs. 40h
  • Mittarin paino 45g vs. 66g
  • Värillinen kosketusnäyttö
  • Äänimerkit

   

  Toimintojen erot on niin suuret, että jos päädyt M -malliin niin kannattaa miettiä olisiko joku muu Polarin mittari vaihtoehto? Esimerkiksi M430? En oikein näe mitään muuta syytä M -mallin valintaa kuin että 1) haluat nimenomaan Polarin mittarin 2) pidät erityisesti Vantagen ulkonäöstä 3) etkä ole yhtään kiinnostunut palautumisen seurannasta. 

   

  Näyttökuva 2018-12-30 kello 1.41.19.png

 • Yhteenveto

   

  Polarin uusi luomus Vantage V edustaa Polarin parasta osaamista. Palautumisen mittaukseen erikoistuneen kellon suurin puute on se että se julkaistiin 1-2 vuotta liian myöhään. Nyt Polar on hieman takamatkalla muihin valmistajiin nähden ja se näkyy kellon keskeneräisyydessä. Ominaisuuksissa on panostettu palautumisen mittaukseen, mittarin painoon ja toiminta-aikaan muiden ominaisuuksien kustannuksella. Vantagen omistajan onkin hyvä tottua siihen ajatukseen että kello tulee muuttumaan tulevien vuosien aikana. Itselle tärkeät ominaisuudet saattavat myös puuttua tai niiden myöhempi lisäys mittariin on epävarmaa. Toisaalta Polar on julkaissut hyvin tietoa tulevista päivityksistä ja käyttäjien mielipiteitä tunnutaan myös kuuntelevan. Ainakin myös ensimmäinen päivitys tuli ajallaan eikä jäänyt vain lupaukseksi. 

   

  Hyvänä esimerkkinä keskeneräisyydestä on kellon taustavalo harjoituksen aikana. Aluksi automaattinen taustavalo oli liian himmeä. Seuraava päivitys lisäsi taustavalon kirkkautta, mutta edelleenkään käyttäjä ei voi itse vaikuttaa taustavalon kirkkauteen. Kauan siihen menee että Polar antaa käyttäjän itse valita taustavalon kirkkauden vai antaako ollenkaan? Jää nähtäväksi. Kaikilla näillä muutoksilla on toki vaikutus kellon yhteen tärkeimmistä ominaisuuksista eli toiminta-aikaan. Toimintojen lisääminen vähentää toiminta-aikaa joten jossain kulkee raja senkin suhteen kuinka paljon Polar on halukas lisäämään näitä toimintoja. Ehkä seuraava malli onkin Vantage X joka on raskaampi kello, mutta tarjoaa enemmän toiminta-aikaa ja ominaisuuksia. Jää nähtäväksi. 

   

  Nykyinen versio Vantagesta on kaikesta huolimatta ihan käyttökelpoinen mittari. Se ei kilpaile ominaisuuksista, mutta hoitaa hyvin matkanmittauksen ja sykkeen seurannan. Palautumisen seurannat tuo arvokasta lisätietoa niille ketkä haluavat koetella omia äärirajojaan. Toki esimerkiksi Garmin on esitellyt jo aikaisemmin samoja ominaisuuksia, mutta Polar tekee sen mielestäni paremmin ja selkeämmin. 

   

  Ominaisuuksien lisäksi Vantagessa on hyvää myös kellon ulkonäkö. Mittari istuu hyvin kapeaankin ranteeseen ja keveytensä ansiosta se kulkee huomaamattomasti mukana arjessa. 

   

  Vantage on hyvä ostos niille jotka haluavat keskittyä harjoittelun maksimointiin. Ennen kellon hankkimista on kuitenkin hyvä tiedostaa ne kellon ominaisuudet jotka ovat itselle tärkeitä, onko ne mukana Vantagessa? Ellei ole niin oletko valmis siihen ettei niitä koskaan tulekkaan mittariin? Loppujen lopuksi Vantage V on parasta mitä Kempeleestä on tullut sitten V800 mittarin. Se tarjoaa myös hyvän alustan jonka päälle on hyvä rakentaa tulevina vuosina. Enkä olisi myöskään niin varma siitä että Garmin olisi jo lopullisesti karannut horisontin taakse sykemittarikilpailussa. 

   

  0.jpg

  IMG_0039.JPGIMG_0040.JPG

   

  IMG_0041.JPGIMG_0042.JPGIMG_0043.JPGIMG_0044.JPGIMG_0045.JPGIMG_0046.JPGIMG_0047.JPGIMG_0048.JPGIMG_0049.JPGIMG_0050.JPGIMG_0051.JPGIMG_0052.JPGIMG_0053.JPGIMG_0054.JPGIMG_0055.JPGIMG_0056.JPG

   

 • Kirjoittaja:

  Seppo Moilanen

   

  Maraton 3:01:13 Helsinki Spring Marathon 2019

  Puolimaraton 1.26.17 HHM 2016

  24h 177,618km

   

  Kysymykset ja muut yhteydenotot: seppo_moilanen@hotmail.com

  seppo.JPG

×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy