Jump to content
Juoksufoorumi.fi

 • Polar A360 rannesykemittari - Joko sykevyön voi unohtaa?

   

  Polar julkaisi lokakuun lopussa uuden fitnessmittarin A360. Aikaisemmista Polarin mittareista poiketen mittari mittaa sykkeen käyttäjän ranteesta. Sykemittauksen lisäksi mittarista löytyy Polar smart coaching -ominaisuudet, älykkäät ilmiotukset ja värikosketusnäyttö. Mittari on vesitiivis 30m asti. Ranneke on silikonia ja se on vaihdettavissa.

  mittarit.JPG

  Mittarin paino vaihtelee valitun rannekkeen koon mukaan (31,7g-37,3g). Rannekkeen paksuus on 13,5mm ja leveys 23,5m. Mittarin näyttö on laajakulmainen TFT-täysvärinänäyttö jossa on kapasitiivinen kosketusnäyttö. Näytön tarkkuus on 80 x 160 pikseliä (RGB) ja koko 13mm x 27mm.

  Rannesykemittaus on tehnyt jo tovin tuloaan perinteisen sykevyöllä suoritettavan mittauksen rinnalle. Tilanne on hyvä niille jotka eivät pidä perinteisestä sykevyöstä, sykevyö hankaa, ei pysy paikallaan tai mittaus on toiminut vaihtelevasti. Rannesykemittaus on kuitenkin suhteellisen tuore asia ja on ollut hieman epäselvää miten tarkasti sykkeenmittaus toimii ranteesta. Onko saatu sykelukema luotettava? Tuleeko siihen katkoksia? Voiko nyt markkinoilla olevaa tekniikkaa pitää niin luotettavana että rannesykemittari olisi oikeasti vaihtoehto sykevyölle? Tuoko tekniikka helpostusta vai tarviiko sitä viritellä ennen lenkkiä tai lenkin aikana?

  Pääsin tutustumaan uuteen A360 mittariin pian sen julkistuksen jälkeen. Mittari vaikutti heti lupaavalta ja tuntui ranteessa paremmalta kuin mitä kuvista päätellen odotin sen tuntuvan. Marraskuun lopussa tuli mahdollisuus testata mittaria käytännössä. Mittari oli testissä vajaat kolme viikkoa jonka jälkeen palautin sen Polarille. Halusin juosta mittari mukana mahdollisimman monta lenkkiä ja käyttää sitä erilaisissa harjoituksissa jotta mittarista muodostuisi varmasti oikea kuva mihin se pystyy ja mihin taas ei. Testin aikana mittari oli mukana 15 lenkillä ja se mukana juostiin noin 220 kilometriä. Vertasin mittarin lukemia nykyiseen sykemittariini Garminin 920XT:hen joka oli vielä vuosi sitten Garminin lippulaivamalli. En väitä että kyseinen mittari näyttää täysin oikeaa sykelukemaa, mutta käytössä olevilla välineillä kenttäolosuhteissa se oli tarkin käytössä oleva mittari johon A360:sta saattoi verrata. Mittarissa oli käytössä joka sekunti tapahtuva tiedontallennus.

   

  Alla olevaa arvostelua lukiessa on hyvä muistaa seuraavat asiat:

  -A360 on fitnessmittari. Se ei siis ole puhdas juoksumittari ja siksi on hyväksyttävää että siitä puuttuu joitain juoksussa tarpeellisia ominaisuuksia.

  -Pakostakin vertasin mittaria Garmin 920XT malliin jossa taas on monipuoliset ominaisuudet. Se että A360:sta puuttuu joku ominaisuus joka alla käy ilmi ei ole varsinainen puute. Vaikka A360 ei ole enää ns. entry level -malli niin se kuuluu silti aivan eri sarjaan kuin 920XT ja vastaavat mittarit.

   

  Odotukset

  Suurin mielenkiinto A360 kohdalla liittyi rannesykemittauksen toimintaan. Monelta muulta valmistajalta on jo tullut myyntiin rannesykemittaukseen perustuva sykemittari, mutta Polarilta kyseistä mallia ollaan saatu odottaa. On siis hyvin todennäköistä, että mikäli A360:ssa oleva sykemittaustekniikka todetaan toimivaksi niin se nähdään nopealla aikataululla myös muissa mittareissa. Ehkä jopa juoksumittarissa ensi keväänä/kesänä (2016). Siksi A360 oli hyvä tilaisuus tutustua etukäteen siihen kuinka Polarin rannesykemittaus toimii.

   

  Mittari

  Mittarissa oleva rannesykemittaus perustuu Polarin omaan tekniikkaan. Kellon takaosassa on kaksi vihreää lediä ja valodiodi. Ledi lähettää vihreää valoa ihon läpi ja valodiodi havaitsee takaisin heijastuvan vihreän valon voimakkuuden. Sydämen lyödessä veren virtaus ranteessa voimistuu ja valodiodiin heijastuu vähemmän vihreää valoa. Sydämen lyödessä virtaus välillä heikkenee ja sitten taas voimistuu. Virtauksen muutokset aiheuttaa myös valon voimakkuuden vaihtelua josta syke sitten lasketaan.

  polar1.thumb.JPG.3182f21bff4f7ff9484635c

  Ranteen liikkeet vaikuttavat valon kulkuun takaisin valodiodiin ja siten liike aiheuttaa ongelmia sykkeenmittaukselle. Virheen korjaamista varten mittarissa on toinen ledi joka mittaa käden liikkeitä. Algoritmi ottaa huomioon käden liikkeen ja sykelukeman laskiessaan sykelukemaa joka näytetään mittarissa. DC Rainmakerin mukaan  optinen sykkeenmittausteknologia perustuu tavallisesti kahden ledin käyttöön, vihreä ja punainen. Kahdella ledillä pyritään ratkaisemaan sitä ongelmaa kuinka ihonväri vaikuttaa valon heijastumiseen. On siis mahdollista, että sykkeenmittaus ei toimisi yhtä hyvin tummemman ihonvärin kanssa. On kieltämättä hieman outoa miksi mittarissa on vain yksi vihreä ledi kun ihonvärin vaikutukset lopputulokseen ovat tiedossa.

 • Ongelmia voi ilmetä myös lajeissa jossa käsi liikkuu epäsäännöllisesti tai ranteisiin kohdistuu painetta (esimerkiksi painonnosto). Ongelmaa voi korjata laittamalla mittari toiseen käteen tai parittamalla mittarin näiden lajien yhteydessä perinteiseen sykevyöhön (Polar H6 & H7). Voi toki pohtia kuinka oleellista tietoa syke on esimerkiksi painonnostossa. Tai kuinka oleellista on että mitattu syke on mahdollisimman tarkka. On myös huomioitava että esimerkiksi uinnissa vesi vaikeuttaa sykkeenmittausta jolloin on suositeltavaa käyttää sykevyötä. Samoin intervallityyppisessä harjoittelussa. Molemmissa voi käyttää rannesykemittausta, mutta etenkin uinnissa tulos ei välttämättä ole niin tarkka. Sykevyötä käytettäesä käytössä on myös Polar Fitness Test- ja Orthostatic Test -toiminnot.

  Laitteen huollossa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että naarmuuntuneet ledit tai lika valodiodissa vaikuttaa mittaukseen.

   

  Testaus

   

   

  Sitten asiaan. Mittari tulee tällaisessa laatikossa:

   

  laatikko.thumb.JPG.a4cffda5be17a0e607cae

   

  Laatikosta löytyy:

  -Mittari

  -Mikro usb-johto

  -Pikakäyttöohje ja takuulappuja

   

  Tässä vaiheessa on huomioitavaa, että yhteensopiva sykevyö Polar H6 tai H7 on lisävaruste (70e) ja että pistokelatausta varten tarvitset joko erillisen laturin tai sovittimen johon mukana tullut johto kiinnitetään. Sykevyön käyttöönotto sujuu helposti. Sykevyö paikalleen, paina painiketta ja kosketa mittarilla sykevyötä mittarin sitä pyytäessä.

  On myös hyvä huomioida, että vaikka toimitetussa mittarissa on virtaa niin et voi lähteä heti lenkille mittarin kanssa vaan se on otettava ensin käyttöön Polar Flow -palvelussa. Käyttöönotto tapahtuu joko kytkemällä mittari tietokoneen USB-porttiin tai sitten puhelimen Polar Flow -sovelluksen kautta Bluetoothin välityksellä. Jos olet tablettien yleistyessä hylännyt perinteisen tietokoneen eikä puhelimesi ole yhteensopiva niin mittaria on todella hankala käyttää. Mittarin latauksesta on hyvä huomata, että mahdollisessa sovittimessa on merkintä output 5vdc ja että sen antama virta on vähintään 500 mA. Periaatteessa näiden vaatimusten kanssa tuskin tulee ongelmia. Kyseisen mikro usb:n kanssa on kuitenkin huomioitava, että liitin on kuiva kun mittaria lataa tai liittää tietokoneeseen. Polarin M400 mittarissa on ollut ongelmia kyseisen portin kanssa. Ilmeisesti ongelmia tulee jos pidemmän aikaa käyttää porttia sen ollessa märkä. Lopputuloksena on toimimaton portti. Tästä ongelmasta varoitellaan käyttöohjeessa. Jos vain juokset mittarin kanssa niin ongelmaa tuskin tulee. Mittarissa kyseisen portin edessä on vain pieni muovisuoja joka voi olla käytössä herkkä irtoamaan kokonaan tai hajoamaan.


  Polarin Flow sovellus iOS alustalle ei ollut vielä päivittynyt yhteensopivaan versioon kun otin mittarin käyttöön. Käyttöönotto tapahtui perinteisen tietokoneen avulla. Mittarissa oleva ohjelmisto oli testihetkellä 1.0.17.

  Käyttöönotto sujui nopeasti jonka jälkeen Flow palvelusta löytyi ohjevideoita yms eri toiminnoista. Marraskuun lopussa myös iOS alustan sovellus päivittyi, että tätä lukiessa käyttöönoton voi tehdä myös puhelimen välityksellä.

  videoita.thumb.JPG.ef9b60584107b1a4d7da5

  Koska mittari on myös aktiivisuusmittari niin perustietojen lisäksi Flow palveluun tuli päivittää oma aktiivisuustaso. Vaihtoehtoja joista valita on kolme:

  1) Jos päivääsi kuuluu vain hieman liikuntaa ja paljon istumista, autolla tai julkisella kulkuneuvolla tehtäviä työmatkoja ja muuta vastaavaa, kannattaa valita tämä aktiivisuustaso.

  2) Jos vietät suurimman osan päivästä seisaallasi esimerkiksi työsi luonteen vuoksi tai kotiaskareiden parissa, tämä on sopiva aktiivisuustaso.

  3) Jos työsi on fyysisesti vaativaa, harrastat liikuntaa tai olet muuten enimmäkseen aktiivisesti liikkeellä, tämä aktiivisuustaso sopii sinulle.

  Flow palvelussa näitä aktiivisuustasoja oli avattu vielä sen verran, että seisomatyöllä ja kotiaskareilla päivän tavoite tulee täyteen tasosta riippuen 7-11h panoksella. Vaihtoehtoisesti kävelyä ja muuta vastaavaa toimintaa tavoitteeseen tulisi tehdä noin 2-3,5h. Pelkällä lenkkeilyllä tai vastaavalla tavoitteeseen pääsee 58min-89min panostuksella. Jos olet istunut paikallasi 55min niin mittari antaa aktiivisuusmuistutuksen. Muistutukset näkyvät myöhemmin myös verkkopalvelussa.

   

  Oma työni on toimistotyötä ja työmatkat kuljen julkisilla. Kävelyä ei kuulu juurikaan työmatkoihin. Iltaisin on toki kotityöt, sohvalla istuskelut ja sitten harjoittelu. Periaatteessa pitäisi siis valita taso 1, mutta harjoittelun takia valitsin ensin tason 2. Käytännössä pienikin määrä urheilua sai päivittäisen liikkumistavoitteen täyteen. Tovin jälkeen vaihdoin aktiivisuustasoksi tason 3. Lopputulos oli jälleen sama, eli perus lenkki ja tuo vähäinen arkiliikkuminen riitti jatkuvasti saamaan aktiivisuustason täyteen. Jäi sellainen tunne, että rima oli laitettu turhan alas. Käytännössä jos työ edellyttää edes hieman enemmän liikkumista ja päivittäin kuntoilet esimerkiksi 30min niin pääset helposti tavoitteeseen. Jos taas joka päivä tavoite täyttyy niin aktiivisuustason seuranta menettää nopeasti merkityksensä. Oma aktiivisuustaso vaihteli lepopäivän 43% tasosta parhaimmillaan 265% tasoon.

   

  Mittarin värikosketusnäyttö on pirteän kirkas ja selkeä. Näyttö aktivoituu vasemmassa alareunassa olevaa nappia painamalla tai käden heilautuksesta. Tuo käden heilautuksesta aktivoituminen osoittautui todella käteväksi toiminnoksi. Näyttö ei esimerkiksi aktivoitunut juoksun aikana tavallisista käden liikkeistä vaan ainoastaan kun käänsi ranetta. Eli esimerkiksi pimeällä ei tarvinnut hapuilla mittarin nappia vaan pelkkä ranneliike riitti näytön aktivoitumiseen. Sama toiminto on toki kätevä myös muussa arjessa ja säästää mittarin akkua. Näyttö on myös niin kirkas että lenkillä näytön lukemat näkyivät aluskerraston tai takin läpi. Eli nollan tuntumassa juostessa ei tarvinnut juosta ranne paljaana.

   

  5664a778caf46_nytt.JPG.5d9db07f6800a93f5


  Kehutaan nyt vielä erikseen tuota näytön aktivoitumista ranneliikkeestä. En huomannut koko testiaikana että näyttö olisi häiritsevästi elänyt omaa elämäänsä. Toki se normi askareissa aktivoituu, mutta ei liian pienestä liikkeestä. Testin aikana tulin ehkä vähän laiskaksi kun käänsin rannetta liian vähän lenkin aikana ja siksi liike piti ottaa uusiksi. Koska testiaika osui marraskuulle ja joulukuulle niin valtaosa lenkeistä tuli juostua pimeässä. Oli todella kätevää kun ei tarvinnut odotella lyhtypylvään valoa tai hapuilla mitään mittarin nappia. Joskushan olen onnistunut sammuttamaan nykyisen mittarin kesken lenkin kun tarkoituksena on ollut vain aktivoida näyttö. Tämä ranneliikkeeseen perustuva ominaisuus on kyllä sellainen jonka toivoisi yleistyvän. Toiminnallisuuden voisi vaikka erikseen kytkeä päälle valikosta. Toki kesällä kun valo ei ole ongelma niin sittenhän mittari ei näytä mitään ellei rannetta liikauta tai paina mittarin nappia.

   

  Valikot

   

  Kellon valikko koostuu kolmesta näytöstä: Kellonaika, Minun päivä ja Harjoittelu. Valikossa liikutaan pyyhkäisemällä näyttöä ylös- tai alaspäin.

   

  Kellonaika:

  -Näytössä näkyy kellonaika, päivämäärä akun varaus ja aktiivisuus. Kellonajan esittämiseen on neljä eri vaihtoehtoa joiden vaihtaminen käy kätevästi.  

   

  Minun päivä:

  -Aktiivisuus

  -Askeleet

  -Kalorit

  -Kuljettu matka (laskettu askeleista)

  -Sivuttais pyyhkäisyllä mittari kertoo kuinka kauan tulisi juosta/liikkua jotta päivän aktiivisuus tavoite tulisi täyteen.

  -Aktiivisuusilmoitukset (Monta kertaa mittari on kehoittanut liikkumaan)

   

  Harjoittelu:

  -Näytöllä voit valita lajin alkavaan harjoitukseen. Vaihtoehtoina on juoksu, pyöräily, voimaharjoittelu, ryhmäliikunta, muu sisäliikunta, muu ulkoliikunta ja uinti. Kun avaat valikon niin mittari alkaa mittaamaan sykettäsi ja näyttää sen näytöllä. Harjoitus aloitetaan näyttöä koskemalla. Voit luoda lisää lajiprofiileita Flow -palvelussa (enintään yht. 20kpl).

   

  Harjoituksen aikana:

  -Näyttö aktivoituu ranteen liikkeestä tai vasemmassa alareunassa olevasta napista. Jälleen ylös- tai alaspäin hipaisemalla voi vaihtaa näyttöä. Valittavana on:

   

  -Syke ja aika

  -Aika ja kellonaika

  -Kellonaika ja kulutetut kalorit

  -Kulutetut kalorit ja syke alueiden alapuolella

  -Syke alueiden alapuolella ja syke

   

  Ellei halua erikseen seurata kaloreita niin oletusnäyttö joka kertoo ajan ja sykkeen riittää vallan mainiosti. Muut näytöt jäi ainakin itsellä ilman käyttöä. Harjoitus keskeytetään pitämällä nappia tovi pohjassa. Tällöin näyttöön tulee kaksi vihreää nuolta ja punainen ympyrä jonka sisällä laatikko. Vihreitä nuolia koskettamalla harjoitus jatkuu. Punaista kuvaa 3sek painamalla harjoitus loppuu. Samoin pitämällä nappia pohjassa 3sek harjoitus loppuu. Harjoituksen keskeyttäminen napista toimi toki hyvin, mutta jatkaminen näyttöä painamalla vähän niin ja näin. Käytännössä piti ottaa sormi esiin. Välillä harjoituksen jatkaminen toimi helposti ja välillä löysin itseni sohimassa näyttöä eri sormilla. Hiki ja näytön kosteus vaikuttaa siis siihen miten hyvin näyttö reagoi. Joka kerta harjoitus lähti toki käyntiin, mutta välillä sen eteen sai tökkiä näyttöä vähän enemmän. Esimerkkinä käyköön yksi keskustassa juostu lenkki jonka aikana jaksoin pysäyttää mittarin ensimmäisten liikennevalojen kohdalla, mutta ennen puoltaväliä tuli jo mitta täyteen. Lopun matkaa mittari juoksi vaikka juoksija odotteli valojen vaihtumista. Olisikin paljon kätevämpää jos napin painallus keskeyttäisi harjoituksen ja saman napin pitäminen pohjassa 3sek jatkaisi harjoitusta. Nyt se lopettaa harjoituksen. Harjoituksen loputtua kun riittää paremmin motivaatio keskeyttää harjoitus näyttöä koskettamalla vaikka kosketuksessa olisikin toivomisen varaa.

   

  Eri harjoitus tyypeillä ei ole vaikutusta näytön harjoituksen aikana näkyviin kenttiin. Ne muuttavat ainoastaan sitä tietoa millaisena harjoituksena harjoitus tallennetaan Polar Flow palveluun.  

  Harjoituksen jälkeen tehty harjoitus näkyy Minun päivä -valikossa. Harjoituksesta näkyy:

   

  -Laji, aika, kulutetut kalorit

  -Aloitusaika ja kesto

  -Keskisyke ja maksimisyke

  -Harjoituksen kesto sykealueilla prosentteina

  -Kalorit ja rasvanpoltto prosentteina

  -Harjoituksen vaikutus

   

  Jos teet useamman harjoituksen niin harjoitukset näkyvät Minun päivä -näytöllä. Voit nähdä vain kuluvan päivän tiedot.

   

  Jos haluat tehdä jaksotetun harjoituksen niin voit luoda harjoituksen Flow palvelussa ja siirtää sen mittariin. Harjoituksen aikana jaksot näkyvät mittarissa ja mittari ilmoittaa jaksojen vaihtumisesta.


  Harjoitusten siirto Polarin Flow -palveluun onnistuu USB:n välityksellä tai Bluetoothilla. Käytännössä siirto on kätevintä tehdä Bluetoothilla puhelimen kautta. Tämän jälkeen harjoituksia ja tarkempia tietoja voi tarkastella Polar Flow -palvelusta. Sykkeenmittauksen saa myös pois päältä jos ei halua mittarin tallentavan sykettä. Mittariin mahtuu noin 60h harjoittelua sykkeenmittauksella.

   

  Polar Flow

   

  Polar Flown kautta voi tarkastella tehtyjä harjoituksia ja tehdä uusia harjoituksia. Jos luot harjoituksen niin voit siirtää sen mittariin. Tämän jälkeen harjoitusta aloitettaessa mittari kysyy tehdäänkö luotu harjoitus. Muita syitä Flown käyttöön on mahdollisuus laskea keskisykkeitä miltä tahansa osalta harjoitusta.

   

  syke.JPG

  Voit siis laskea esimerkiksi vetojen tai maratonvauhtisten lenkkien keskisykkeen. Tämä ominaisuus tuleekin tarpeeseen koska mittariin ei voi lenkin aikana tallettaa kierroksia.

   

  aktiivisuus.JPG

  Palvelusta näet myös oman aktiivisuuden päivä, viikko tai kuukausi tasolla.

   

  aktiivisuus2.JPG

  Aktiivisuus näytetään myös päivän sisällä. Unen seurannasta näkyy nukuttu aika ja rauhallisen unen osuus. Tuo unen mittaaminen on sikäli helppoa, että riittää kun mittari on kädessä. Ei tarvitse ilmoittaa millään tavalla milloin menit nukkumaan ja milloin heräsit. Jälkikäteen on sitten helppo todeta, että olisi pitänyt nukkua enemmän viime yönä :)

 • Mittarin käyttö, älykkäät ilmoitukset ja värinähälytin

   

  Testin alussa pohdin, että tympein osuus koko testissä tulee olemaan sen arvioiminen miltä mittari tuntuu kädessä 24/7. En käytä rannekelloa eli kädessä ei ole mitään kelloa tai mittaria ellen ole lenkillä. Vaikka ranneke istuu hyvin käteen niin silti sen jatkuva käyttö mietitytti. Aikaisemmin on kuitenkin tullut mitattua omia askeleita niin en kokenut sitä infoa minkään arvoiseksi. Kellon ranneke tuntui kuitenkin mukavalta kädessä. Pienen kokonsa ansiosta kello ei tuntunut häiritsevältä. Välillä tuntui jopa kätevältä kun rannekello oli kädessä. Rannekkeen kiinnitys poikkeaa hieman tavallisesta, mutta toimii hyvin. Säätövaraa on runsaasti ja kiinnitys on varma. Kello ei heilu ranteessa ja sykemittaus toimii hyvin. Kertaakaan ei tullut eteen tilannetta että kelloa olisi pitänyt kiristää lenkille lähtiessä tai että sykemittaus olisi keskeytynyt lenkin aikana. Ainakin mustalla rannekkeella kelloa ei tarvinnut piilotella töissäkään. Kirkkaampi ranneke olisi ehkä herättänyt enemmän ihmettelyä.

  Jos ranneketta haluaa vaihtaa niin se onnistuu myös helposti. Näyttö irtoaa helposti ja sen saa myös naksautettua helposti takaisin paikalleen. Ranneke tuntui kuitenkin niin jämäkältä ettei se varmaankaan nopeasti löysty vaikka ranneketta vaihtaisi useamminkin. Rannekkeen saa kyllä kiinnittää todella huolimattomasti jotta näyttö tippuisi lenkillä ja pelkkä ranneke jäisi käteen. Sitä on siis turha pelätä. Ranneketta on myös saatavilla kolmea eri kokoa.

   

  a3601.JPG.b4d53a1fd5874ac72d4bda602cd432

  Tuota kellon aktiivista ranteessa pitämistä piristi tuo aktiivisten ilmoitusten testaaminen. Aktiiviset ilmoitukset tarkoittaa siis sitä, että kello ilmoittaa kun saat tekstiviestin, puhelun tai esimerkiksi sähköpostin. Käyttöohjeessa varoitellaan että se lyhentää myös akun kestoa. Omien kokemusten perusteella se on kyllä puhelimen akku jota saa latailla tiheämmin eikä mittarin akku. Ilmoitukset käyttää hyväkseen näytön leveyttä, eli tulevat tavallaan poikittain näyttöön. Toki usein riittää pelkkä vilkaisu, mutta toisinaan kättä piti sitten käännellä jotta ilmoituksen näkisi lukea. Se hieman häiritsi, että ilmoituksen näkee paremmin vieressä istuva kuin mitä itse. Arki käytössä kelpaisi jos ilmoitukset tulisivat “oikeinpäin” vaikka pienemmällä fontilla.

  Mitä iloa on älykkäistä ilmoituksista? Jos vaikka juokset töihin ja puhelin on repussa niin tiedät kelloa katsomalla kuka soittaa eikä puhelinta tarvitse kaivaa esiin. Kotona puhelinta ei tarvitse kantaa mukana eikä reagoida sen piipityksiin kun ilmoitukset näkee kellosta. Sama homma kokouksissa tai muualla jossa puhelin on äänettömällä. Useamman kerran huomasin että kello kertoi viestistä vaikka en kuullut puhelimen hälyttävän. Kätevää muuten kaupassa kun tulee lisäyksiä ostoslistaan... Eli on oikeasti kätevä ominaisuus. Vanhimmat tuetut käyttöjärjestelmäversiot ovat iOS 7 ja Android 5.0.

  5664aa4d11f18_vrin.JPG.e5dd63d99bffe8cb7

  Värinähälytin. Tästä ei ole paljoa hyvää sanottavaa. Toiminnallisuus kyllä toimii sinänsä ok ja värinän huomaa, mutta se kuluttaa akkua suhteettomasti. Jos laitat kelloon esimerkiksi tiukat sykerajat niin akun kulumisen kyllä huomaa. Sanoisin että lenkin pituudesta riippuen akku tyhjenee 2-4 lenkistä.


  Akku

  Sitten siihen mittarin ehkä toiseksi kiinnostavimpaan ominaisuuteen eli akun kestoon. Mittarissa on 100 mAh:n litiumpolymeeriakku. Akun kerrotaan kestävän jopa 2 vko aktiivisuuden seurantaa kun harjoituksia on 1h päivässä (Älykkäät ilmoitukset ei käytössä.). Luonnollisesti vajaassa kolmessa viikossa ei pysty muodostamaan todellista kuvaa siitä miten mittarin akku kestää tavallista käyttöä. Nythän testasin värinähälytystä, älykkäitä ilmoituksia ja muutenkin kello oli normaalia aktiivisemmassa käytössä. Normaalisti jättäisin pois värinähälytykset ja älykkäät ilmoitukset olisi vain satunnaisesti päällä. Tuskinpa myöskään mittaisin aktiivisuutta vaan ottaisin mittarin vain mukaan lenkeillä ja ehkä öisin mittaisin yöunen kestoa. Tai ehkä vain lenkkeilisin mittarin kanssa. Näin akku kuitenkin kesti:

   

  19.11

  -Sain mittarin akku täynnä. Mittari oli USB:n kautta latauksessa kun purin lenkkejä mittariin ja päivitin mittarin version uusimpaan saatavilla olevaan.

  23.11

  -Puhelimen sovellus päivittyi versioon joka mahdollistaa harjoitusten purkamisen bluetoothilla. Tästä eteenpäin en lataa harjoituksia tietokoneella usb:n avustuksella. Tällä sinänsä vaikutusta koska mittari latautuu samalla kun purkaa lenkin tietoja ja tovin ihmettele koneella millainen lenkki tuli tehtyä. Kytkin älykkäät ilmoitukset päälle.

  28.11

  -Mittarin akku lopussa. Pari päivää näytön kirkkaus on jo ollut heikompi. Normaalissa käytössä olisin ladannut pari päivää aikaisemmin. Liikuntaa harrastettu noin 8-9h/vko tahdilla. Akku kesti 9vrk. Akku ladattu täyteen illalla.

  29.11

  -Sykerajat pielessä lenkillä ja mittarin värinähälytin hälytteli pitkin lenkkiä.

  1.12

  -Akusta noin puolet jäljellä.

  3.12

  -Akku lähes loppu. Latasin akun.  Akku kesti noin 5vrk. Älykkäät ilmoitukset pois käytöstä.

  8.12

  -Akku lähes loppu. Olisi ehkä kestänyt vielä kuluvan päivän lenkin, mutta päädyin lataamaan akun. Akku kesti noin 4-5pv. 

  Sanoisin että akku kestää normaalissa käytössä 5-7vrk. Jos ei liiku päivittäin eikä käytä värinähälytintä niin selvinnee kerran viikossa latauksella. Kaikkihan riippuu siitä mitä toiminnallisuuksia käyttää, paljon liikkuu ja kuinka paljon mittaria vilkuilee. Jos jättää värinähälytyksen pois niin aktiivinenkin käyttäjä selviää kyllä huoletta 4vrk. Ehkä ongelmallisinta mittarin latauksessa on ettei ole täysin selvää milloin akku on täynnä. Vihreä palkki kuvaa akun virtaa, mutta onko akku täynnä jos vihreä palkki näyttää olevan täynnä? Jääkö sieltä puuttumaan 15-20% helposti? Akku kyllä latautuu nopeasti, eli samassa ajassa kun valmistautuu lenkille niin akku ehtii latautua helposti noin tunnin lenkin verran. Akku ladataan mittarin takana olevan micro usb-portin kautta. Ladattaessa on huomioitava että usb-portti on kuiva.

  Kuluuko akku nopeasti? Ei. Jos lataan mittaria 1-2krt viikossa niin samassa ajassa latasin puhelinta 7krt viikossa. Toinen mittari eli Garmin oli useammin piuhassa kiinni kuin A360. Eli akku ei ole mikään ongelma. Mittari on pieni ja toki se tarkoittaa myös pientä akkua. Nykyinen latausväli ei ole kuitenkaan mikään ongelma. Akun voi ladata noin 300 kertaa ennen kuin siinä näkyy merkittävää heikentymistä. Eli noin 1,5krt per viikko latauksilla puhutaan 4 vuoden kestosta aktiivisessa käytössä.


  Jos vielä pohdit akun kestoa niin on hyvä muistaa että mittarin voi myös sammuttaa. Jos haluat käyttää mittaria vain lenkeillä tai vain osan päivästä niin muun ajanhan se voi olla sammutettuna. Pidät mittarissa olevaa nappia pohjassa ja näyttöön ilmestyy kuvake josta mittari sammuu. Samaa nappia painamalla mittari käynnistyy uudestaan.

 • Sykkeenmittaus lenkillä

  Sitten se mielenkiintoisin osuus, eli kuinka luotettavasti mittari mittaa sykettä. Testin aikana pidin mittaria käyttöohjeiden mukaan heikommassa kädessä, eli vasemmassa. Garmin kulki mukana oikeassa kädessä. Käynnistin mittarit samaan aikaan ja kun 920XT oli löytänyt satelliitit niin käynnistin harjoituksen molemmissa mittareissa. Kaikista testilenkeistä parhaiten jäi mieleen ensimmäinen lenkki. Siinä A360 jäi heti alussa näyttämään aivan liian pieniä lukemia. Pohdin jo mielessäni kuinka kuvailisin mittaria verkonpainoksi tässä kohtaa juttua. Noin puolen kilometrin jälkeen mittari alkoi kuitenkin näyttämään samoja lukemia kuin 920XT. Aivan samaa mittarit ei toki näyttäneet, mutta vaihteluväli oli tavallisesti 1-2 lyöntiä. Lenkin jälkeen A360 näytti keskisykkeeksi 142 ja 920XT 143! Sama "ongelma" toistui satunnaisesti lenkeillä, eli aluksi Polar näytti aivan liian pieniä lukemia. Tässä Garminin ja Polarin sykekäyrä ensimmäisestä lenkistä ensimmäisen 3min osalta jossa ongelma näkyy:

  garmin.thumb.JPG.7ab1ffdd16c6f995f6d2e635664b7681f073_polarkyr.JPG.6dd46c844e5d7

  Käyristä saa vähän huonosti selvää, mutta vasemmassa on Garminin käyrä jossa 140 raja rikotaan ajassa 1:30. Oikealla oleva punaiseksi värjätty osio kuvaa Polarin käyrää 3min osalta. Siinä ollaan samassa ajassa sykkeessä 128. Tuo 140 lähellä käyrä käy ajassa 2:10 ja vasta 2:40 syke on oli 140. Ajattelin ensin tuon johtuvan tasoitetusta sykkeen tallennuksesta, mutta myöhemmin tulee esimerkki jossa syke puolestaan reagoi nopeasti muutokseen. Olisiko sitten ranteen iho lähdössä liian kylmä näillä keleillä? Lopputuloksen kannalta tuolla ei ole väliä koska keskisyke on kuitenkin lähes sama. Mutta jos hankit mittarin niin tuollainen ominaisuus kannattaa tiedostaa. 

  Tässä kuva jossa on samassa kuvassa Garminin käyrä ja alla Polarin käyrä (klikkaa kuva auki):

  5664ba86c264b_kyr2.thumb.JPG.720498dba41

  Käyrät seuraavat kyllä tarkasti toisiaan vaikka eivät ole identtiset. Alla muutama poiminta käyristä:

  Aika      Garmin    Polar

  15.52   142           142

  31.40   150           155

  37.45   159           149

  45.10   148           151

  Eli välillä siellä kyllä näkyy isojakin heittoja, mutta tasavauhtisella lenkillä erot tasoittuu. Mittari mittaa sykettä 1 sekunnin välein, mutta Polar Flow palvelu näyttää tiedot 10sek välein. Ilmeisesti mittari myös tallettaa tiedon 1 sek välein. Mutta esimerkiksi kohta 31.40 jossa Polar näyttää lukemaa 155 eroaa silti Garmista jonka edes lähellä oleva isoin lukema on 151. Erot tasoittuu lenkin aikana ja lopputulos tällaisella peruskestävyyslenkillä on se, että keskisykettä katsottaessa ei olisi ollut mitään väliä kumpi mittari olisi ollut ranteessa. 

  Valtaosa testin aikana tehdyistä lenkeistä oli tasavauhtisia peruskestävyyslenkkejä tai kiihtyviä peruskestävyysalueen lenkkejä joissa infoksi riitää lenkin keskisyke. Näillä lenkeillä A360 antoi aivan riittävän tarkan kuvan lenkistä. Alla tehdyt lenkit ja niiden keskisykkeet:

    Garmin Polar
  19.11 143 142
  21.11 141 141
  23.11 153 152
  24.11 142 144
  25.11 140 140
  26.11 142 143
  28.11 145 145
  29.11 148 149
  1.12 145 146
  3.12 141 140
  4.12 145 145
  6.12 140 141

  Sanoisin ettei noilla yllä olevilla lenkeillä olisi ollut mitään väliä kumman mittarin kanssa lenkin olisin tehnyt. 

  Entä miten mittari toimii jos mitattu ajanjakso on lyhyempi? Tässä yksi lenkki jonka puolivälissä nostin vauhtia jokaiselle kilometrille:

    Garmin Polar
  07:26 134 135
  06:25 134 135
  05:27 140 137
  04:58 147 147
  04:51 152 153
  04:25 153 153

  Tässä vasemmalla on aika ja sen jälkeen kummankin mittarin antama keskisyke kyseiselle ajanjaksolle. Sykekäyrä on tässäkin hieman tasoitettu Polarin kohdalla, mutta keskisykkeen osalta tiedot ovat riittävällä tarkkuudella. Toki jos kyseessä olisi vedot niin yksittäiset sykepiikit jäisivät huomaamatta. Tosin vedoissa ei ole niinkään oleellistä mittailla keskisykettä tai yksittäisiä piikkejä. 

  Sama tarkkuus päti myös kovempivauhtiseen lenkkiin. Esimerkkinä maratonvauhtinen 5km jossa Garminin 920XT ilmoitti keskisykkeeksi 162 ja Polarin A360 163. Myös tässä harjoituksessa olisi ollut yhdentekevää kumman mittarin olisin valinnut.

   

  Tässä sykekäyrä 6.12. juostulta lenkiltä. Tummansininen on Garmin 920XT:n piirtämä käyrä ja oranssi Polar A360:n käyrä:

   

  569d56c922283_sykekyr.thumb.JPG.aba12af8

  (Klikkaa kuvaa niin saat sen isommaksi.)

   

  Tehtyjen testilenkkien perusteella mittarin tarkkuus on sitä luokkaa että sitä voi ihan helposti suositella juoksuharjoitteluun. Kuten yllä olevista keskisykkeistä näkee niin mittarin antamat keskisykkeet ovat aivan käyttökelpoisia. Tarkkuuteen ei vaikuta lenkin pituus, vauhti tai osuuksien määrä. Sykekäyrä on hieman siloitetumpi, mutta se johtunee tallennus tiheydestä eikä sillä ole käytännön merkitystä. Voisin kuvitella, että ongelmatilanteet liittyvät esimerkiksi maksimisykkeen mittaamiseen jolloin tulos voi erota hyvinkin 5-10 lyöntiä tai sykkeiden käyttäytymiseen vetoja tehdessä. Molemmat tilanteet eivät ole olennaisia mittarin kohderyhmän kohdalla. 

   

  Oikea ongelma mittarin kohdalla saattaa olla ihonväri.

  " However, it’s not as common among the more sport-oriented ones, which tend to use two different LED color sets, which typically increase compatibility with certain skin tones (darker ones).  Usually that additional LED results in a green or red LED being part of a 3-LED set.  Which doesn’t mean that Polar did anything wrong, but it’s an area I’ll be paying close attention to in the review cycle. "

  Dc Rainmaker

  dc.thumb.JPG.8f414a7afcaf100bd63d8742c2b

  Olettaisin että ongelmat tarkkuudessa johtuvat tuosta ihonväristä. Ellei sitten kyse ole vielä tarkemmasta sykelukemien läpikäymisestä mitä itse tein, mutta en kyllä kokisi sitä tarpeelliseksi tämän luokan mittarin kohdalla. Jos ongelmien taustalla on ihonväriin liittyvät ongelmat niin silloin kyllä ihmetyttää minkä takia Polar on päätynyt tähän ratkaisuun että ledejä on käytössä vain kaksi. Onko syynä mittarin kokoon liittyvät seikat? Jäädään odottamaan DC Rainmakerin raporttia niin sitten asiasta tietää taas vähän enemmän. 

   

  Yhteenveto 

  Omien kokemusten ja yllä olevien esimerkkien perusteella Polar on onnistunut kehittämään käyttökelpoisen rannesykemittarin. Sykemittaus toimii testijuoksujen perusteella hyvällä tarkkuudella. Näyttö on piristävän värikäs. Kosteilla sormilla kosketusnäyttö on välillä vähän hankala käyttää, mutta menettelee. Hinta ehkä hieman korkea ominaisuuksiin nähden, mutta sykemittauksen takia ok. 

  Edit 9.12: Laitoin Polarille vielä viestiä sykkeenmittauksesta ja noista ledeistä. Sykkeenmittaus tapahtuu 1 sek välein. Ilmeisesti tiedon tallennus tapahtuu 10sek välein. Jos mittarissa on sykkeen mittaus 1sek välein, niin siitä ei välttämättä ole pitkä matka syke sykkeeltä tiedon tallennukseen tulevissa mittareissa. 

  Ledeihin liittyvään kysymykseen Polarilta kommentoitiin ettei ledien lukumäärällä ole vaikutusta miten hyvin sykkeen mittaus toimii tummaihoisilla. Kaksi lediä on tyypillinen tekninen ratkaisu optisissa rannesykemittareissa. 

  Jäädään odottamaan millaisia mittareita kevät ja kesä tuo tullessaan. 

   

  Hyvää:

  -Kirkas värinäyttö

  -Näyttö aktivoituu rannetta kääntämällä

  -Sykemittaus toimi testissä hyvällä tarkkuudella

  -Mittarin koko ja muoto

   

  Kehitettävää:

  -Micro-usb:n suojaläppä irtoaa helposti ja mahdolliset ongelmat kyseisen liittimen kanssa

  -Kosketusnäytön käyttö välillä haastavaa, voisiko joitain toimintoja korvata näppäimillä?

  -Sykemittauksen mahdolliset ongelmat eri ihonvärien kanssa (Kannattaa odottaa DC Rainmakerin kommentteja asiasta)

   

  Suosittelen:

  -Jos haluat eroon sykevyöstä ja haluat yksinkertaisen sykemittarin

  -Kuntoilija pärjää hyvin tällä mittarilla

                Jos tavoitteet on 4h alitus maratonilla tai 2h alitus puolimaratonilla niin saatat kaivata monipuolisempaa mittaria

   

  Kysymykset ja kommentit mittarista voi jättää mittarin omaan ketjuun foorumin puolella. Linkki tässä

  Tässä vielä pieni video mittarista:

   

   

   

   

×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy