Jump to content
Juoksufoorumi.fi

 • Plantronics BackBeat Fit

   

  Reilut pari kuukautta sitten tuli tilaisuus testailla urheiluun tarkoitettuja langattomia kuulokkeita. Testissä ollut malli oli Plantronics BackBeat Fit. Heti aluksi on pakko myöntää, että en ole mikään musiikin kuuntelija. Että jos haluat hifistellä äänenlaadulla niin tämä testi ei tarjoa mitään sillä rintamalla. Itse asiassa ei ole pahemmin tullut kuunneltua mitään juostessa koska se on vain ollut niin vaikeaa. Kiristää aika mukavasti hermoja jos ennen lenkkiä tai lenkin aikana pitää säätää kuulokkeita tai ääni pätkii. Joskus oon toki yrittänyt kuunnella jotain. Aikanaan on juostu kasettisoittimen kanssa. Mukana on ollut jopa cd-soitin ja toki muutama pieni radiokin. Kaikkien kanssa on ollut samoja ongelmia, eli ääni pätkii tai kuulokkeet ei pysy päässä. Vuosi sitten kun juoksentelin talvella matolla niin hommasin uudet kuulokkeet, johdolliset semmoiset. Lopputuloksena ääni kyllä kuului, mutta puhelin lenteli pariin otteeseen pitkin mattoa kun käsi osui johtoon. En siis todellakaan ole mikään kuuntelusysteemien ystävä. 

   

  IMG_0951.thumb.JPG.2d92c13322c21ebb16900IMG_0950.thumb.JPG.77bef59218533806dc9c4

   

  Tekniikka menee kuitenkin eteenpäin ja siksi olikin mielenkiintoista testailla, että millaiset on bluetooth kuulokkeet. Pätkiikö se ääni tai miten ne pysyy päässä? Nyt kun on tullut hieman paremmin perehdyttyä näihin kuulokkeisiin niin tarjolla on kuulokkeita ilman johtoa (bluetooth) ja johdon kanssa. Jos valitsee bluetooth kuulokkeet niin kuulokkeita pitää latailla. Korviin kuulokkeet kiinnittyy korvan ympärille taipuvalla piuhalla, perinteisellä korvanapilla tai sitten hieman tahmealla silikonipinnalla korvalehteen. Se on tietysti maku asia millaisesta yhdistelmästä tykkää. Itse en halua johtoa pyörimään ympäriinsa ja haluan että kuulokkeet pysyy kunnolla päässä. Eli kiitos ei kaikelle säädölle juoksun aikana. Näihin omiin vaatimuksiin testattavat BackBeatit sopi mainiosti. 

  IMG_1397.thumb.JPG.8e5a9a3a74edf1ca87dfeIMG_1385.thumb.JPG.7b1b740b0e885a29695a7

   

  Kyseessä on siis bluetooth-kuulokkeet eli ei johtoja pyörimässä ympäriinsä (Bluetooth v3.0). Kuulokkeiden akunkesto on noin 8h, eli ei tarvitse latailla joka ilta. Kiinnitys hoituu jämäkällä niskasangalla joka menee korvalehden yli. Toki nyt talvella juoksin pipo päässä, mutta tuskimpa ne hyppää pois korvista ilman pipoakaan.  Musiikin kuuntelun lisäksi kuulokkeilla voi soittaa ja vastaanottaa puheluita ja mainos kehuu äänenlaatua loistavaksi. Kastumisestakaan ei tarvitse huolehtia sillä kuulokkeet ovat roiskevesisuojatut ja kestävät 30min minuuttia alla 1m syvyydessä. Kuulokkeiden mukana tulee käsivarsikotelo ja latauspiuha. Tarjolla olevat värivaihtoehdot ovat limenvihreä ja sähkönsininen. Suositushinta on noin 150e, mutta kuulokkeiden myyntihinta on 100e tietämissä. 

   

  IMG_1398.thumb.JPG.1a9282bce9fe707f04757IMG_1387.thumb.JPG.d347db41655a95b7b1671IMG_1386.thumb.JPG.d49cda71e8ccfa463e978

   

   

  Seuraavaksi sitten omia havaintoja reilun kahden kuukauden testaamisen perusteella. 

   

  Korvakiinnitys

  Kuulokkeiden sanka menee siis korvan yli, eli kuulokkeet pysyy kyllä päässä kovemmassakin menossa. Korvaan laitettava osa tuntui aluksi hieman kovalta, mutta siihen kyllä tottui eikä se enää häiritse. Tiedä sitten miten iso osuus asiaan oli sillä paljonko pipo milloinkin kiristää päätä :) Tuo korvaan laitettava osa on pehmeä ja se liikkuu +/- 20 astetta. Kuulokkeiden niskaan tuleva sanka on jämäkkää muovia jossa on Plantronicsin oma P2i-nanopinnoite, eli kestää hikeä ja säätä. Testin aikana ei kyllä tapahtunut kummempaa tummumista tms limen värisille kuulokkeille. Koska kuulokkeet ovat tosiaan jämäkät niin tuo sangan takaosa jää niskassa koholle. Eli jos niskassa on paksumpaa takkia niin sanka osuu jatkuvasti takkiin. Kuulokkeet oli päässä pari kertaa työmatkalla kun istuin bussissa. Sangan takaosa osui kyllä häiritsevästi takin kaulukseen ja työnsi korvakiinnitystä irti korvasta. Eli ihan vapaa-ajan kuulokkeiksi eivät oikein sovellu. Toki niitä voi pitää päässä, mutta ulkoasu on enempi sporttinen. Lenkillä tavallinen juoksutakki ei aiheuttanut mitään ongelmia. 

   

  IMG_1391.thumb.JPG.0874ceeddacc945b1537aIMG_1389.thumb.JPG.6b2049e7e9ae7f679cdf4

   

  Äänenlaatu

  Kuten tuossa aikaisemmin sanoinkin niin en tajua äänenlaadusta mitään, joten ei siitä sen syvällisempää kommenttia. Ääni oli kuitenkin omiin korviin selkeää ja kyllä sieltä löyty bassoakin yms. 

   

  Bluetooth

  Kuulokkeiden bluetooth on versiota 3.0. Kantama on n. 10m ja muisti löytyy kahdeksalle laitteelle. Bluetoothin kanssa ei tullut ongelmia parin kuukauden aikana. Tai no läppärin kanssa en saanut yhteyttä toimimaan, mutta en sitten jaksanut tutkailla mistä ongelma johtui. Puhelimen ja tabletin kanssa paritus onnistui ilman ongelmia. Kuulokkeet ilmoittaa englanniksi mitä ovat tekemässä ja tämä oli hyödyllistä yhteyttä avatessa. Riitti kun piti oikean puolen napin kohoumaa pohjassa ja kuulokkeet alkoi etsimään paria. Kun yhtyes syntyi niin kuulokkeet ilmoittivat asiasta. Lenkin aikana ei tullut ongelmia, että ääni olisi pätkinyt. Kuljetin puhelinta Spibeltissä selän puolella ja yhteys toimi hyvin. Kohouma näkyy alla olevassa kuvassa.

  IMG_1390.thumb.JPG.565151a00f0d66ddb499d

   

  Kuulokkeiden napit

  Kuulokkeiden kummassakin korvayksikössä on yksi iso nappi ja kyseisen napin kulmassa kohouma. Oikeanpuolimmaisesta napista vastataan tuleviin puheluihin ja katkaistaan puhelu. Vasemman korvan napista voi pysäyttää musiikin kuuntelun ja jatkaa kuuntelua. Kummankin napin ulkokehällä on noin 3mm pitkä kohouma. Oikean puoleisesta kohoumasta kytketään kuulokkeet päälle/pois päältä. Kun kohoumaa pitää pidempään pohjassa niin kuulokkeet alkavat etsiä bluetoothilla laitetta johon liittyä. Vasemman puolen kohoumasta painettaessa äänenvoimakkuus kasvaa. Kun kohoumaa pitää pidempään pohjassa niin äänenvoimakkuus laskee. Käytännössä et tarvitse lenkillä kuulokkeiden isoja nappeja ellei satu tulemaan puhelu kesken lenkkiä. Käytät siis vain noita kahta kohouma nappia. Vaikka kohouma on pieni niin sen tunnistaa helposti hanskat kädessä. Äänenvoimakkuuden säätö ei esimerkiksi tuottanut mitään ongelmia kovempienkaan pakkasten aikaan kun kädessä oli paksummat rukkaset. Oikean puolen kuulokkeessa on micro-usb liitäntä josta kuulokkeet saa ladattua. Samassa napissa on myös merkkivalo lataukselle (punainen valo) ja täydelle akulle (sininen valo). 

   

  Kuulokkeiden pause/play napilla on mahdollista myös hyppiä kappaleiden välillä. Itse kuuntelin vain radiota joten tuo jäi testaamatta. Samoin jos haluaa jutella kuulokkeiden kanssa niin äänikomennot saa aktivoitua puhelun vastaus/lopetus napista. Jätin väliin. 

   

   

  Akunkesto

  Akunkestoa oli haastavampi testata koska käytin kuulokkeita myös kotona iPadin kanssa, tiskatessa tai muuten vaan illalla kun kuuntelin radiota/musiikkia. Sellainen tuntuma kyllä jäi, että vaikka akunkesto ei olisi talvella täyttä 8h niin lähelle se menee. Jos kuulokkeita käyttää puheluiden puhumiseen niin luvattu akunkesto on 6h. Akun lataus tyhjästä täyteen kestää noin 2,5h. Kun akku on täynnä niin punainen latausvalo muuttuu siniseksi. Lataus onnistuu micro usb-portin kautta jonka suojan saa irti kynnellä. Alkuun kuulokkeet ilmoittivat onko akku täynnä, puolillaan tai lopussa. Myöhemmin kuulokkeisiin tuli päivitys joka muutti akun varauksen ilmoitukset tuntien tarkkuuteen. Eli kun kytken kuulokkeet päälle niin ne ilmoittavat esimerkiksi, että akussa on vielä virtaa kolmeksi tunniksi. Sinänsä ihan hyödyllinen ominaisuus, että jo lähtiessä pystyy varmistamaan että virta riittää todennäköisesti koko pitkän lenkin. Pakkasten aikana tai muuten juostessa akku piti hyvin virtansa. Nuo äänivaroitukset piti myös huolen siitä, että lenkille ei tullut lähdettyä niin että kuulokkeissa olisi ollut virta vähissä. Heikon lenkki oli vanha puhelimeni jonka akku on jo parhaat päivänsä nähnyt. 

   

  IMG_1395.thumb.JPG.b6a07c16b4e6ce07f74ffIMG_1393.thumb.JPG.cadc6b93ccfa904d458bc

   

  Päivitykset

  Nykyään on hienoa kun melkein jokaisen teknisen vempeleen ohjelmistoa on mahdollista päivittää. Sama koskee myös näitä kuulokkeita. Päivitys onnistuu esimerkiksi puhelimeen ladatun sovelluksen kautta. Sovellus ilmoittaa kun päivitys on saatavilla ja lataa sen kuulokkeisiin bluetoothilla. Päivitykset sujahtivat kuulokkeisiin ilman ongelmia. 

  Alla vasemmalla kuva ohjelmiston päivityksestä. Oikealla oleva kuva on PLT Hub sovelluksesta jonka avulla voi paikantaa hukassa olevat kuulokkeet. Kuulokkeissa voi soittaa äänet täysillä merkkiääntä (olettaen että kuulokkeet ovat päällä). Että jos tuli lenkin jälkeen heitettyä ne johonkin nurkkaan niin tällä ominaisuudella ne voisi vielä löytyä. Tuo BackTrack mahdollistaa sijainnin perusteella kuulokkeiden etsinnän, mutta sitä kai harvemmin tarvii. Saa olla aika jumissa, että lenkin aikana pudottaa kuulokkeet päästä ja huomaa sen vasta kotona. Tai voihan ne toki taskusta tippua. 

   

  IMG_1376.thumb.PNG.08ceada1c2abb5fce6087IMG_1399.thumb.PNG.dedb5cba1b558e5347e86

   

   

   

  Samaiset kuulokkeet olivat myös Juoksija-lehden kuuloketestissä mukana. Testin mukaan tuntuma hieman väljä ja ääni hintaansa nähden hieman vaisu. Ohjausnappuloiden käyttölogiikka oli jäänyt epäselväksi vaikka se on mielestäni hyvinkin selkeä. Tyylikästä ulkonäköä ja korvassa pysyvyyttä kehuttiin. Nappulat hankalat ja testin arvosana 3/5. 

   

  Yhteenveto

  Itse olin tyytyväinen kuulokkeisiin. Itse asiassa niin tyytyväinen että otin ne itselle käyttöön. Nyt on sitten tullu kuunneltua lenkkien aikana radiota ja siten aika on kulunut paremmin. Kuulokkeet pysyvät hyvin päässä, hyvä akunkesto ja helppo käyttää. Hieman väljä tuntuma korvassa, mutta lienee tottumiskysymys. Vaikka tässä miten mietin niin en kyllä keksi näistä moitittavaa. Toki omaa kokemusta kuulokkeista yleensä on aika heikosti, mutta kummasti nämä vaan lähtee lenkille mukaan ilta toisenssa jälkeen. Jos haluat että kuulokkeet ovat tiukasti korvassa, niin silloin näitä kannattaa sovittaa ennen ostoa. Joka tapauksessa voin kyllä suositella näitä lämpimästi. 

   

  IMG_1396.JPGIMG_1394.JPG

   

 • Kirjoittaja:

  Seppo Moilanen

   

  Maraton 2:58:12 Vantaa maraton 2019

  Puolimaraton 1.26.17 HHM 2016

  24h 177,618km

  Reitti 2000 110km & Vaarojen maraton 130km (2020)

   

  Kysymykset ja muut yhteydenotot: seppo_moilanen@hotmail.com

  seppo.JPG

×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy