Jump to content
Juoksufoorumi.fi

 • Testissä Garmin Forerunner 630 - Juoksumittari

  Forerunner 630 on Garminin lokakuussa (2015) julkistama juoksuun suunnattu sykemittari. Samaan aikaan yhtiö julkisti mittarit 230 ja 235. Testissä oleva Garmin Forerunner 630 on tällä hetkellä yhtiön lippulaivamalli ja samalla toki Garminin paras juoksijoille suunnattu sykemittari.  Mittarin hinta on hieman päälle 400e ja monipuolisten ominaisuuksien takia se on suunnattu määrätietoiseen harjoitteluun. Ei toki tarvitse olla huippu-urheilija tai etes aktiivisesti harrastava jotta mittarista hyötyy, mutta mielenkiintoa mittariin tulee olla. Muihin malleihin verrattuna valikoista löytyy enemmän tavaraa ja mittariin tulee tutustua hieman tarkemmin ennen sen käyttöä. Muuten valtaosa mittarin ominaisuuksista voi jäädä käyttämättä vaikka niitä tarvitsisikin. 

  630.jpg.73d65d5e522ce622e5ed4c1fba113799

  Mikä on sitten muuttunut jos laitetta vertaa Garminin aikaisempiin 920XT tai 620 malleihin? Kannattaako mittari päivittää?

  Ulkoiset mitat ovat lähes samat kuin aikaisemmassakin mallissa. Näytön halkaisija on kasvanut 25,4 millistä 31,1 milliin. Myös näytön tarkkuus on edeltäjää parempi. Mittarista löytyy edelleen kosketusnäyttö ja värinäyttö. Mittarin paino on myös pysynyt samana noin 43 grammassa. Akku on ladattava litiumioniakku. Akku kestää kello tilassa 8vko (+2vko edelliseen malliin) ja 17h harjoitustilassa (+7h edelliseen malliin). 920XT mittariin verrattuna akunkesto on kuitenkin pienempi (vrt. 4kk kello tilassa ja 24h harjoitustilassa). GPS-paikannuksen lisäksi mittari tukee myös Venäjän ylläpitämää GLONASS paikannusjärjestelmää. Uutta on myös älykkäät ilmoitukset eli mahdollisuus saada sähköposti, puhelut yms. ilmoitukset puhelimen näytölle. Lisäksi mittari sisältää aktiivisuuden seurannan ja unen määrän sekä jaksojen mittauksen.

   

  Mitä uutta saan jos omistan jo 920XT:n?

  -Kosketusnäytön

  -Enemmän värejä käyttöön

  -Hieman heikompi akku, mutta toisaalta pienempi kello

  -Musiikin hallinta ja puhelimen etsiminen

  -Menetän mahdollisuuden tallettaa reittipisteitä.

  -Paremman tuen uusille sovelluksille

  -Kuormituspisteet, maitohappokynnys (Paremmat juoksudynamiikka ja fysiologiset mittaukset)

  -Maakosketuksen keston tasapaino

  -Mittarin lataus suorituksen aikana

   

  Entä jos pöydältä löytyy 620?

  -Isompi ja tarkempi näyttö

  -Enemmän tallennustilaa

  -GLONASS -paikannuksen

  -Älykkäät ilmoitukset

  -Musiikin hallinta ja puhelimen etsiminen

  -Aktiivisuuden seuranta

  -Unen seuranta

  -Paremman tuen uusille sovelluksille

  -Kuormituspisteet, maitohappokynnys (Paremmat juoksudynamiikka ja fysiologiset mittaukset)

  -Maakosketuksen keston tasapaino

  -Mittarin lataus suorituksen aikana


  Yllä mielestäni suurimmat muutokset. Pelkästään yllä olevan listan perusteella 920XT:n käyttäjät eivät hyödy päivittämisestä yhtä paljon kuin jos omistat edellisen 620 mallin. Mutta katsotaan sitten mittaria hieman tarkemmin.

   

  Pakkaus

   

  Valittavana on kaksi vaihtoehtoa, pelkkä mittari tai mittarin ja sykevyön sisältävä paketti. Jos valitset pelkän mittarin niin pakkauksessa on mittarin lisäksi lataus-/datapidike ja oppaat. Sykevyön sisältävässä pakkauksessa on HRM-Run sykevyö. Sykevyö poikkeaa edellisestä mallista siten että juoksun dynamiikkaa mittaava osa on vyön keskellä eikä sivussa. Lisäksi kyseistä osaa ei tarvitse kostuttaa erikseen ennen käyttöä. Kumpi on mukavampi käyttää? Ehkä tämä uusi.


  Ulkoisesti kello vaikuttaa sirolta ja kevyeltä. Ainoastaan ranneke vaikuttaa omituisen heppoiselta. Ainakin uutena mieleen tulee lapsena tivolista köydenvedosta voitettu kello. Ranneke on kuitenkin laadukkaan oloinen ja toki itse mittari. Tunne tulee ehkä hieman jäykästä rannekkeesta ja liikkuvammasta kiinnityksestä kelloon kuin mitä on 920XT:ssä. Tässä vaiheessa on hyvä huomata, että mukana ei tule erillistä pistoke osaa. Eli jos sellaista ei ole päätynyt omiin nurkkiin puhelimen tai aikaisempien mittarien mukana niin ei muuta kuin kohti kauppaa.

  6302.JPG.033b097a210405df41363827f61af5ehrm.JPG.a65a97c49f3a563c6e09e8f67ad9b4e0molemmat.thumb.JPG.0415bb1069adfeb09e1c7

   

  Käyn läpi mittarin ominaisuuksia juoksun kannalta ja vertaan niitä 920XT malliin jos on aihetta. Tässä voisi toki luetella samat jutut kuin mittarin omassa manuaalissa, mutta jätän sen väliin. Jos haluat perehtyä tarkemmin kyseisiin ominaisuuksiin niin sitten kannattaa lukaista tuo käyttöohje läpi joka löytyy täältä:

  http://static.garmin.com/pumac/Forerunner_630_OM_FI.pdf

  garmin61.JPG.4db24eb602c08008989cd753d11garmin62.JPG.5c91fbb63879761e30f292c8de1garmin63.JPG.7b5e82ba4e435c0f311890f0506garmin64.JPG.e25795ea20717e3dc77a410072e

  Paketista avattaessa mittarissa oli hieman yli puoli akkua virtaa jäljellä. Suoritin ensimmäisen latauksen 10.12. Toisen kerran latasin mittarin 16.12, tosin en aivan loppuun. Lataushetkellä akkua jäljellä 17%. Jatkossa tahti oli sama hieman yli 1h/päivä harjoitustahdilla. Tavallisessa käytössä akku kesti vajaan viikon. Jos päällä oli älykkäät ilmoitukset niin silloin akun kesto oli noin 3-4pv. Akun kestoon vaikuttaa toki paljon mitä kellolla tekee. Eron hieman isommalla akulla varustettuun 920XT:n kyllä huomasi, mutta ero ei ollut niin suuri että se olisi ärsyttänyt. Enemmän ärsytti se kuinka jäljellä olevan akun tilaa näytetään. Aikaisemman 910XT mittarin kohdalla totuin siihen, että jos akku näyttää olevan lopussa niin sitä onkin vielä noin 15-25% jäljellä. Uudempi 920XT taas totutti siihen, että jos akku näyttää olevan lopussa niin se ON oikeasti lopussa. Tässä 630:ssa on taas palattu tuohon aikaisempaan tapaan, eli vaikka varaus näyttää olevan vähissä niin virtaa voi olla vielä neljännes käyttämättä. Tämä voi saada miettimään akun kestoa vaikka syy on vain siinä kuinka varaus näytetään mittarin näytöllä. Ei siis syytä huoleen.

   lataus.thumb.JPG.a2e4397318b35123057ed65

  Mittarin käyttöönotto sujui helposti. Ensin tuli käynnistää bluetooth jotta puhelin ja mittari löysivät toisensa. Seuraavaksi riitti kun lisäsin mittarin käyttööni Garmin Connect palvelussa. Puhelimen Garmin Connect sovellus tunnisti mittarin ja tietojen siirto sujui ongelmitta molempiin suuntiin. Jatkossa suoritin tietojen siirron yksinomaan bluetoothin välityksellä. Tapa oli hieman langattoman verkon automaattista latausta hitaampi, mutta menetteli. Varsinkin isompien harjoitustiedostojen kanssa aikaa kyllä kului tovi. Suosittelen siis WiFi latausta jossa mittari tunnistaa verkon ja suorittaa latauksen automaattisesti. 

  6303.jpg.19aea00060f20796a637754c21311216304.jpg.ee0ded36e5b1e34feb61e81c94e1b55

  Vaikka mittarissa on kosketusnäyttö niin mittarin sivuilta löytyy myös yhteensä neljä painiketta. Painikkeet sijaitsevat molemmilla puolilla mittaria ylhäällä ja alhaalla. Ylhäältä vasemmalta painikkeesta mittarin voi sammuttaa/käynnistää tai ottaa taustavalon käyttöön. Oikealta ylhäältä käynnistetään tai lopetetaan harjoitus ja liikutaan mittarin toiseen valikkoon. Alhaalta oikealta merkitään kierrokset ja vasemmalta alhaalta palataan edelliseen näyttöön tai lukitaan laitteen painikkeet ja näyttö. Mittarin keskeltä kosketusnäytöltä avataan valikko.

  6306.thumb.JPG.be954704e2aa02ccc64ea83b9

  Tässä vaiheessa on hyvä huomauttaa mittarin valikkorakenteesta. Mittarissa on siis normaali valikko joka avautuu kosketusnäyttöä alhaalta painamalla. Sieltä löytyy kello, historiaa, omia tilastoja ja asetuksia. Toinen valikkorakenne löytyy oikeasta yläkulmasta nappia painamalla. Sieltä saa käyttöön lajiprofiilit, kellon ja sovellusnäytön. Osa ominaisuuksista löytyy siis tuolta juoksuprofiilin alta eikä normaalista valikosta. Tämä on hyvä muistaa ettei polta sulaketta heti alussa. Profiilin alta löytyy toimintoasetukset, harjoitus, historia, omat tilastot, asetukset, älykkäät ilmoitukset ja sijainnit.

  Kosketusnäyttö. Se on tavallaan hienoa kun mittarissa on sellainen, mutta kun se ei toimi samalla tavalla kuin esimerkiksi puhelimissa ja tableteissa. Puhelimet ja tabletit on opettanut käyttäjän siihen, että kun kosketusnäyttöä käyttää niin se toimii vaivattomasti. Jos mitään ei tunnu tapahtuvan niin kyseessä on lähes aina jumiin mennyt sovellus/käyttöjärjestelmä. No samaa ei voi sanoa sykemittarin kosketusnäytöstä. Näyttö kyllä reagoi, mutta auttaa jos tietää mitä on tekemässä. Näyttöhän jää melkein 2e kolikon alle ja jos päälle laittaa lämpötuikun niin siitä ei näy mitään. Jos ominaisuuksia olisi vähän ja valikko yksinkertainen niin ei olisi mitään hätää. Kun valikko on monimutkasempi niin tilanne on toinen. Jostain syystä näyttö ei aina reagoinut painalluksiin koska painallus osui ilmeisesti hieman väärään paikkaan. Hieman lisää tähtäystä ja valikossa kyllä liikkuu vaivattomasti, mutta kosketusnäytön käyttöön pitää keskittyä enemmän kuin esimerkiksi puhelinta käyttäessä. Onneksi juostessa näyttöön ei ole pakko koskea ollenkaan vaan kaikkia välttämättömiä toimintoja voi hallita mittarin sivussa olevien nappien kautta (aloitus, lopetus ja kierroksen merkitseminen). Toki jos haluat juostessa liikkua valikoissa niin se kyllä onnistuu, mutta verenpaine voi nousta. Kyllä näyttöä toki käyttää, mutta siihen pitää keskittyä. Satunnaiset sutaisut ei välttämättä tuota aina haluttua lopputulosta. Testin aikana lenkille lähtiessä kuiva sormikas ei saanut näyttöä reagoimaan. Juoksun aikana sormet hikosivat sen verran että näytön käyttö onnistui. Pimeällä pitää kyllä tietää mitä on tekemässä ja mihin suuntaan valikossa tulee liikkua. Auttaa siis että harjoituksen aikana näkyvät tietokentät muokkaa heti sopiviksi ettei synny juurikaan tarvetta liikkua näyttöjen välillä.

  Näytöstä pitää vielä mainita värien haaleus. Ilmeisesti tässä on Garminin linjan mukaisesti tehty kompromissi värikkyyden ja akun keston välillä. Olisi kyllä ollut suotavaa, että tuo päätös olisi ollut käyttäjällä mittarin valikosta. Värit näyttää omiin silmiin turhan haaleilta vaikkakin niitä löytyy kiitettävän monilta näytöiltä. Mielelläni olisin vaikka ladannut mittaria useammin jos värit olisi voinut valita kirkkaammiksi. Muutaman lenkin jälkeen ihmettelin miksi näyttö on hieman epäselvä? Pohdin johtuuko se tietokenttien asettelusta, näytössä olevien kenttien pitkähköistä nimistä vai tottumattomuudesta. Lopulta vasta tajusin, että mittarin näyttö on tummempi verrattuna tavallisesti käytössä olevaan 920XT:n. Tässä kuva:

  6307.thumb.jpg.1c250894bc0c1c00a2eb1e593

  Kuvan värit ei toki ole täysin kohdillaan, mutta eron kyllä huomaa. Kirkkaus on pienempi tai näyttö vähän vihertävämpi. Jos kyse on näyttöön tulevista automaattisista kierroksista niin näytön tiedot toki näkee hyvin. Ongelma ilmeni jos kesken lenkin katsoi vain näytön tietoja. Pimeässä ja kesken juoksun näyttö oli hieman epäselvä. Ilmeisesti tässä on myös jonkinlainen kompromissi akun keston suhteen. Näyttöhän aktivoituu ranteen liikkeestä jolloin se toki normaalissa käytössä kuluttaa enemmän akkua. Tuo näytön aktivoituminen on kyllä hieno toiminto ja sitä jää varmasti kaipaamaan. Näytön voi myös aktivoida kellon vasemman yläkulman näppäimestä. Jos näppäintä painaa liian kauan niin mittari kysyy sammutetaanko mittari vai ei. Tässäkin on menty eteenpäin koska 920XT kysyy samaa asiaa, mutta sammutetaan on oletuksena. Ikävästi nostaa muuten verenpainetta kun sammuttaa mittarin kesken harjoituksen... 

  Näytön takaa löytyy kiinnityskohdat lataus-/datakaapelille (kuva ylempänä). Kaapeli ei lukkiudu paikalleen kuten 920XT:n kanssa, mutta pysyy kyllä hyvin paikallaan. Erään kerran kun aloin lataamaan mittaria niin tulin aloittaneeksi harjoituksen samaan aikaan. Kuinka ollakkaan mittari latautui samaan aikaan kun harjoitus oli päällä. Piti ihan tarkoituksella antaa harjoituksen juosta yksinään pöydällä noin puolen tunnin ajan kun mittari oli latauksessa. Kuinka ollakkaan niin mittari latautui harjoituksen aikana! Asia piti ihan varmistaa Garminilta ja näin kuulemma on että 230, 235 ja 630 mittareita voi ladata suorituksen aikana.

 • Mittarin muut toiminnot

   

  Aktiivisuuden seuranta

  -Tämän toiminnon jätin lähes kokonaan väliin. Mittari laskee otetut askeleet, mutta kun tietoa ei yhdistetä mihinkään niin en kokenut sen tarjoavan mitään lisäarvoa. Samaan kategoriaan kuuluu liikkumishälytin ja unen seuranta. Unen seuranta toimii sikäli kätevästi ettei unen alkua tai loppumista tarvitse erikseen kytkeä päälle. Kellolle voi kertoa, että menen tavallisesti nukkumaan klo. 23.00 ja herään klo. 7.00. Jos kaikki toimii kuin junan vessa ennen niin tuloksena on tällaiset kuvat Garmin Connectissa:

  garmin65.thumb.JPG.eac092dceae9a11d55125garmin66.thumb.JPG.338ef29030cc182e4c3f2

  Tuo kellonaika ei muuten pidä paikkaansa tuossa kuvassa :) Joskus kävi niin ettei mittari tallentanutkaan unta ja toisinaan mittariin oli tarttunut esimerkiksi tällainen käppyrä:

  garmin67.thumb.JPG.b48f35eebfb1fde7184c7

  Eli periaatteessa laite tallentaa unen helposti, mutta käytännössä unen kestoa pitää itse muokata Garmin Connectissa. Jos muokkauksia jaksaa tehdä niin lopputuloksena on tilastoa paljon on tullut nukuttua. Itse en oikein perusta kellon pitämisestä ranteessa, varsinkaan nukkuessa. En myöskään kokenut, että tämä saatu tieto olisi sellaista jonka takia haluaisin pitää kellon ranteessa nukkuessa. Eli siksi ominaisuus jäi lähes käyttämättä. Toki tuo unen automaattinen tunnistus on askel eteenpäin 920XT:n vastaavasta ominaisuudesta jossa unen alkaminen ja päättyminen pitää itse kertoa mittarille, ja välillä se oli haastavaa aamuisin unen pöpperössä.

   

  Harjoitusten luominen ja lähettäminen laitteeseen

  -Voit luoda harjoituksen Garmin Connectissa ja lähettää sen mittariin. Mittarissa on mahdollista luoda myös intervalliharjoitus jossa määrittelet harjoituksen etukäteen ja sitten suoritat sen. Tämänkin toiminnon tarve jäi hieman hämäräksi tai sitten vain omat intervallit on niin yksinkertaisia ettei tällaiselle automaattiselle harjoitukselle ole ollut tarvetta. No tarjolla on kuka sitä haluaa käyttää.

   

  Virtual partner

  -Virtual Partner -toiminnon avulla voit määrittää harjoitusvauhdin ja näet helposti oletko edellä vai jäljessä haluamaasi vauhtia. Toiminnon saa päälle mittarin Toimintoasetuksista josta pääsee asettamaan halutun harjoitusvauhdin. Vauhdin voi asettaa 5sek tarkkuudella haluamakseen. Harjoituksen aikana Virtual partner toiminnolle on oma näyttö jossa edistymistä voi seurata. Tämä on oikein kätevä toiminto tasavauhtisilla lenkeillä. Kilpailuissa se auttaa myös pitämään tasaista vauhtia, mutta koska matka perustuu gps:n mittaukseen niin se voi erota todellisista kilometrimerkinnöistä. Tavoitevauhtia voi muuttaa kätevästi harjoituksen aikana näyttöä pitkään painamalla.

  garminvirtual.JPG.b12a32e5538a44de2a1194

  Yksi Virtual Partnerin ominaisuuksista on harjoitustavoite. Voit asettaa matka-, matka- ja aika-, matka- ja tahti- tai matka- ja nopeustavoitteen. Kun tavoite on asetettu niin mittari näyttää haluttuja tietoja. Eli esimerkiksi paljon maratonista on jäljellä, oletko tavoitevauhdissa ja arvioidun loppuajan. Toiminnon tyyppi tulee muistaa asettaa ennen harjoituksen aloittamista. Harjoituksen alettua harjoitustavoitetta ei saa enää kytkettyä päälle.

  Jos haluat kilpailla aikaisempaa harjoitusta vastaan niin voit valita Kilpailuta toiminnon. Tämän jälkeen valitse harjoitus ja sen tiedot tulee Virtual Partner näytölle.

  Kaikki yllä mainitut Virtual Partner toiminnallisuudet löytyy samasta valikosta ja niitä on helppo käyttää. Tosin jos niitä käyttää esimerkiksi maratonvauhtisessa harjoituksessa niin toiminto pitää tavallaan kytkeä päälle kesken harjoituksen ettei lämmittelyt yms. sotke harjoitusta. Edellyttää siis perehtyneisyyttä että tiedät mitä olet tekemässä. Muuten löytää ittensä helposti pyörätien varresta seisoskelemasta eksyneenä mittarin valikkoon. Vaikka kyseiset toiminnot löytyy myös omasta 920xt:stä niin 630:ssa ne on toteutettu paremmin. Harjoitukset saa helpommin päälle ja vauhdin muutos onnistuu todella kätevästi.

   

  Älykkäät ominaisuudet

  Mitarin älykkäisiin ominaisuuksiin kuuluu puhelinilmoitukset ja erillaiset widgetit. Bluetoothin avulla puhelimen näytölle saa ilmoitukset sähköposteista, puheluista yms. Ominaisuus toki kuluttaa akkua, mutta ei haitaksi asti. Lenkin aikana ilmoitukset tulee näytön yläosaan ja varsinkin hanskat kädessä oli haastavaa saada ilmoitukset auki. Oikeastaan niin haastavaa ettei se onnistunut kertaakaan hanskat kädessä ilman että ohjeet oli luettu. Alue jota pitää painaa on varsin pieni eli taas saa olla tarkkana. Jos et halua ilmoituksia lenkin aikana niin sen voi määrittää asetuksista.

  garminilmoitus.JPG.bfac94a5a7e01d8fbab09garminilmoitus2.JPG.98f6044262ae7a502268garminilmoitus5.JPG.eac84fb2774b30c85805garminilmoitus4.JPG.d99c0a854c9463b858d8garminilmoitus3.JPG.9c861a827a060ac49a7b

  Yllä kuvissa ilmoitus sähköpostista lenkin aikana, yhteenveto tulleista ilmoituksista, kalenteri, etsitään puhelinta ja viimeisessä säätimet (Älä häiritse tila, Etsi puhelin, Bluetooth ja Synkronoi).

  Älykkäiksi ominaisuuksiksi laskisin myös erillisen näytön josta saa helposti päälle Älä häiritse -tilan, Bluetooth päälle/pois, synkronoinnin ja Etsi puhelin toiminnon. Etsi puhelin toiminto saa puhelimen hälyttämään. Varsin kätevä ominaisuus kun puhelin on jälleen kerran hukassa.

  garminilmoitus6.JPG.7ecd12cf05d2c45aaea1

  Jos valikossa jatkaa matkaa niin valmiiksi asennettuna widgettinä tulee vastaan säätiedot. Koko testiaikana ei kyllä avautunut toiminnon hyödyllisyys. Vaikka bluetooth oli päällä koko päivän niin toiminto vaati silti sovellusyhteyden. Eli käytännössä piti puhelimesta käynnistää Garmin connect ja sitten odotella. Lopulta kelloon ilmestyi säätiedot. Olisin itse hakenut puhelimesta samat tiedot paljon nopeammin. Sama ongelma oli Kalenteri sovelluksen kanssa. Molemmat toiminnot jää kyllä käyttämättä ja niiden rooli tuntuu olevan eri widgettien esittely. Eri widgetteihin voi tutustua täältä:

  https://apps.garmin.com/fi-FI/devices/fenix3/appTypes/widget/apps

  Onhan noita pieniä ohjelmia ollut jo tovin, mutta ei tuolta nyt sellaisia “pakollisia” tunnu löytyvän. 

   

  Kellon saa myös toistamaan harjoituksen aikana puhelimen kautta kierroksen numeron, kierrosajan, -tahti tai -nopeus ja syketiedot. Tämä on myös sellainen “kiva” ominaisuus, mutta jäi epäselväksi miksi en katsoisi samoja tietoja näytöstä. Ehkä siksi ettei tarvitse, en keksinyt muuta syytä.

  garminilmoitus7.JPG

  Valikosta löytyy vielä musiikin hallinta. Näytöltä voi hallita puhelimen soitinta. Tämä on kätevä ominaisuus kun puhelin on tavallisesti omassa vyössään lenkin aikana tai käsivarsikotelossa.  Itse kyllä kuuntelen musiikkia Youtuben tai Spotifyn kautta ja kumpikaan ei reagoinut tämän näytön painalluksiin. Ilmeisesti toiminto on käytössä jos soittaa musiikkia puhelimen oman muistin kautta. 


   

 • Lenkille

  Mites sitten mittari lenkillä? Ensimmäiseksi painetaan näytön oikeasta yläkulmasta nappia. Avautuvalta näytöltä päästään valitsemaan laji. Tässä vaiheessa odotetaan että mittari löytää sykevyön ja GPS yhteyden. Sykevyö löytyi aina nopeasti, mutta GPS yhteyden kanssa vähän tökki. Tavallisesti 920XT löysi yhteyden nopeammin. Aluksi ajattelin että eron selittää että mittari on uusi, mutta tilanne pysyi samana vajaan kuukauden ajan minkä mittari oli testissä. Satunnaisesti 630 oli nopeampi. Ero vaihteli noin 30-90sek tuntumassa. Loppuajasta en jaksanut jäädä odottamaan paikannuksen valmistumista ja lähdin juoksemaan. Tästä ei sinänsä ollut haittaa koska mittari laski matkan pituutta ilman satellittiyhteyttä. Kun yhteys löytyi niin sitten jatkettiin GPS:n varassa. Tässä oli hyvä paikka myös verrata mittareita keskenään. Vaikka satunnaisesti 630:n harjoitus alkoi ilman paikannuksen valmistumista niin matkanmittauksen tarkkuus oli silti sama. Aluksi mittari saattoi olla vähän jäljessä, mutta hyvin pian molemmat mittarit ilmoittivat kilometrien täyttymisestä samaan aikaan. Sama jatkui sitten loppulenkin ajan. Eli sellaista ei tapahtunut, että 630:n tarkkuus olisi jäänyt heikommaksi ja koko lenkin mitta vajaaksi tms. Lenkkien lopussa molemmat mittarit näytti käytännössä samaa matkalukemaa. Tässä ei tapahtunut poikkeuksia. 

  Img_0889.jpg.e968cec2663ad1084546f16a4e4Img_0891.jpg.f9a9e7443f43af59246ca9fe5e3Img_0892.jpg.2179a145b2d617738f1c5627c2fImg_0894.jpg.f433fa119ef92eb7caf67cc95ceImg_0895.jpg.57a2ac59396ba160282f53bd430568da4b55611d_Forerunner630_HR_1216.10(1Img_0896.jpg.81d1fd546f274c01726abe67548

  Yläpuolella sitten eri näyttöjä jotka on käytössä harjoituksen aikana. Näitä voi muokata mieleisekseen, mutta lähinnä nyt näkee miltä näytöt näyttävät eri määrillä tietokenttiä. Jos haluat näyttöön kolme tietokenttää niin kaikki kentät ovat päällekkäin. Viimeisessä kuvassa Virtual partner -toiminto ja toiseksi viimeisessä juoksun dynamiikasta juoksun aikana kertova näyttö. 

   Harjoitus päätetään samasta oikeasta ylänapista mistä harjoitus käynnistyikin. Jos avautuvalla näytöllä painaa vahingossa roskiksen kuvaa niin mittari varmistaa vielä että haluatko tosiaan hylätä harjoituksen. 

  Img_0897.jpgImg_0898.jpg

  Kun tallennat harjoituksen niin näet samalla sen perustiedot. Tarkemmat tiedot löytyy tallennuksen jälkeen Historia -valikosta. Alla kuvat kyseisistä tiedoista. Kierroksista on saatavilla samat tiedot kuin koko harjoituksesta. Lisäksi löytyy yhteenveto alueittain. 

  Img_0899.jpgImg_0900.jpgImg_0901.jpg

  Img_0902.jpgImg_0903.jpgImg_0904.jpg

  Img_0905.jpgpalautuminen.JPG.f7756a5d474e04d326d496e

  Lopuksi mittari vielä kertoo kuinka kauan tulisi levätä ennen seuraavaa kovempaa rasitusta. Tuon palautumisennusteen kanssa on huomioitavaa, että jos kovan harjoituksen jälkeen teet vaikka illalla palauttavan harjoituksen niin palauttava harjoitus saattaa antaa pienen palautumisennusteen. Eli tulisi itse laskea hieman päässä milloin olisi seuraavan kovemman harjoituksen aika eikä suinpäin luottaa mittarin lukemaan. Lenkin alussa tovin jälkeen mittari näyttää tietoa vireystilasta, käytännössä päällä olevan rasituksen määrää. Tästä alla lisää. 

   

   

 • Lenkin jälkeen lenkin tietojen lisäksi voi ihmetellä omaa kehitystään. Tähän tarkoitukseen mittarista löytyy Omat tilastot -valikko. Avautuvasta valikosta mittari näyttää ensimmäisenä jäljellä olevan palautumisajan. Kun kirjottelee tätä juttua eikä käy lenkillä niin luku näyttää nollaa :) Seuraavaksi löytyy arvio maksimaalisesta hapenottokyvystä, kilpailuennuste ja maitohappokynnys. Lisäksi mittari tallettaa omat ennätykset kilometrin, mailin, 5km, 10km, puolimaratonin ja maratonin matkoilta sekä pisimmän juoksun. Käytännössä tiedot on harjoituksista napattuja, eli usein joudut päivittämään niitä verkkosivun kautta jotta tiedot olisi täysin oikein. 

  Img_0906.jpg.697738f8fcf08d98fa3fd2ea99aImg_0907.jpg.bf72ad058cb4e24ec4593237cbaImg_0908.jpg.8b9d8cd25874034aa03d5e39d4eImg_0909.jpg.221a76a51d94a86b23e7c5c45f9Img_0910.jpg.36793e36ff78753ccf3e088b425Img_0911.jpg.17c5ba7168dcf87ffac6c15b8f4Img_0912.jpg.d8334cde0719975c7a9b7ade414

  Lenkin jälkeen mittarista on mahdollista mitata myös päällä olevaa kuormitusta. Mittaus tapahtuu rennosti seisten 3min ajan. Lopuksi mittari antaa ilmoituksen kuormituksesta. Joko olen itse totaalisen jumissa tai sitten tässä ei joku täsmää. Sain matalimman kuormituksen alkamaan kutosella (6x), mutta käytännössä mittari mittasi kuormituksen koko ajan lähes maksimiin. Samaan aikaan lenkin alussa näkyvä vireystason mittaus antaa lukuja joiden mukaan olen palautunut. Ehkä näistä mittauksista saa hyödyn pidemmällä aikavälillä, varsinkin jos kuormituksessa pääsee joskus vihreälle alueelle. Nämä rasituksen mittaukset joita nykyään on lähes kaikissa mittareissa perustuu tavallisesti Firstbeatin sykeanalyysiin. Eli tavallaan edes mittaria ei voi syyttää jos ei saa haluamiansa lukemia :)

  garminkuormitus.thumb.JPG.2be4dec2e43797garminkuormitus2.thumb.JPG.b58c0c47cd847

   

  Mittarista löytyy myös navigointi ominaisuudet. Voit palata lenkin alkuun tai tiettyyn pisteeseen. Alla kuvissa näkyy näyttö jolta voi valita pisteen johon haluaa palata, navigointi haluttuun pisteeseen ja paluu alkuun. Tarjolla ei ole ominaisuutta tallettaa reittiä etukäteen ja siirtää sitä mittariin. Mittarin navigointi ominaisuus on toki tyhjää parempi, mutta on myös totta että kyseinen toiminnallisuus on kuin 90-luvulta. Esimerkiksi paluu alkuun -toiminnolla voit päätyä moottoritien viereen pohtimaan kuinka siitä pääsisi yli. Reittipisteisiin perustuva toiminto olisi tässä varsin toimiva.

  Img_0844.jpg.a9e6b6255b2b140483d06c70863Img_0845.jpg.896191cd6c0ef0fce46f3c36c65Img_0847.jpg.848f83f0bcc71f262b69bfd44c0

  Mittari mittaa HRM-sykevyön avulla juoksun dynamiikkaa. Käyttäjän ei tarvitse huolehtia mistään mittaamisen osa-alueesta ennen lenkkiä. Lenkin aikana tiedot näkyy näytöllä ja lenkin jälkeen voi ihmetellä lisää kyseisiä tietoja. Tarjolla on askeltiheyttä, pystysuuntaista liikettä. maakosketuksen kesto, maakosketuksen keston tai pystysuhteen. Tässä tarkemmat selitykset mittarin ohjekirjasta:

  dynamiikka.JPG.c0e3b93180c106f6045026e42dynamiikka2.JPG.36f5517e6b1bafd2f335969a

  Alla olevaa kuvaa klikkaamalla pääset tutustumaan tarkemmin siihen mitä mikäkin luku tarkoittaa:

  dynamiikka3.thumb.JPG.7e2b422a2be921b5ce

   

   

   

 • Kuten muidenkin Garminin mittareiden kohdalla, niin harjoituksen jälkeen tiedot voi siirtää Garmin Connect palveluun. Näiden uusimpien mittareiden kohdalla siirto tapahtuu helpointen WiFin tai Bluetoothin avulla. Wifin avulla siirron saa menemään automaattisesti. Jälkikäteen lenkin tietoja voi sitten tarkastella suoraan puhelimelta, tabletilta tai pöytäkoneelta/läppäriltä. WiFi tiedonsiirto on bluetoohtia nopeampi, joten suosittelen sitä lämpimästi. Toki jos ei ole kotona oman verkon kantoalueella niin silloin ainoa vaihtoehto on bluetooth. Mittari lataa myös päivitykset automaattisesti wifin tai bluetoothin kautta. Testin aikana mittari yritti asentaa yhtä päivitystä varmaan viisi kertaa (ver. 3.4) ennen kuin se onnistui. Kerran lenkin tallennus jäi tunniksi jumiin. Olin jo varma ettei mittari siitä tokene ja koitin synkronointia puhelimen sovelluksen kautta. Tiedä sitten oliko siitä oikeasti apua, mutta lopulta tallennus onnistui ja lenkin tiedot jäi mittarin muistiin. 

   

  Mitäs muuta.... Mittarista löytyy myös Live track ominaisuus joka mahdollistaa harjoituksen seuraamisen jaettavan linkin avulla. Koskaan en ole tuota ominaisuutta testannut. Nyt se jäi testaamatta koska oma puhelin olisi aivan varmasti hyytynyt jo alkumetreillä. Olisikohan nyt mittarista käyty läpi kaikki oleellinen. Jotain pientä jää varmaan puuttumaan. Jos tulee kysymyksiä niin saa kysyä niin tiedän täydentää juttua jälkikäteen. Tehdään sitten loppuyhteenveto. 

   

  Yhteenveto

  Juoksin testin aikana mittari kädessä n. 280km, 24 lenkkiä ja 31h. Mittarista ei ollut sen suurempia odotuksia, eli lähdin liikkeelle puhtaalta pöydältä. Mittarin keveys ja sirous sai sen tuntumaan hieman lelumaiselta. Omaan makuun olisi ollut hieman jämäkämpikin malli. Ehkä tässä on haettu kompromissia miehille ja naisille sopivan mallin välillä. Keveyden kustannuksella on sitten ilmeisesti jouduttu tinkimään esimerkiksi akun kapasiteetista. Tai sitten mittarin suunnittelussa on vain päädytty esimerkiksi tuohon nykyiseen ratkaisuun mittarin taustavalon voimakkuuden suhteen. Ehkä asiaa ei pohdittu siellä jossain jossa ei ole näin pimeää kuin Suomessa talvisin. Taustavalostakin on hankala sanoa onko se vaatimaton vai alkaako oma näkö harittamaan. Jos mittari olisi ollut testissä pari viikkoa niin en olisi edes tajunnut miksi näyttö tuntuu vähän epäselvältä pimeässä (kun tietoa on neljässä kentässä).

  Luetellaan ensiksi mittarin huonot ominaisuudet:

  • Hieman lelumainen kokonaisuus
  • Hieman hitaampi paikannus
  • Taustavalo
  • Kosketusnäyttö

  Edellä tulikin jo mainittua tuosta lelumaisesta keveydestä. Jostain syystä paikannus oli hitaampaa kuin verrokki 920XT:ssä. Puutetta saattoi korvata ilman paikannusta tapahtuvalla matkanmittauksella joka osoittautui aivan käyttökelpoiseksi vaihtoehdoksi ellei jaksa odotella. Taustavalostakin tuli kirjoitettua tuossa yläpuolella. Kosketusnäytön reagointi kosketukseen ei ole matkapuhelinten tai tablettien tasolla. Isosormisille suosittelen lämpimästi mittarin testaamista liikkeessä ennen ostopäätöstä. Muiden kannattaa tutustua rauhassa käyttöohjeisiin ja siihen mista osasta näyttöä tapahtuu mitäkin. Siltikin välillä näyttö ei reagoinut. Kyseessä ei nyt ole mikään iso ongelma, mutta hieman ylimääräistä sormella viuhtomista tuo näyttö aiheutti ainakin omille sormille. Tämä ongelma saattaa johtua siitä, että mittari on suunniteltu käytettäväksi juoksun aikana. Eli jos laitat mittarin tasaiselle pöydälle niin sen näyttö reagoi eri tavalla kosketukseen kuin juoksun aikana. Tällaiset kommentit kuullostaa kyllä hieman omituisilta. 

  Hyvät ominaisuudet:

  • Näyttö aktivoituu ranneliikkeestä (aivan loistava ominaisuus pimeällä juostessa)
  • Mittaria voi käyttää selkeästi näppäimistä harjoituksen aikana
  • Lataus harjoituksen aikana. 
  • Juoksudynamiikka ja rasituksen mittarit

  Näytön valaistuksen aktivoituminen on kyllä hieno ominaisuus ja sitä jää kaipaamaan. Jos mittaria vertaa 920XT:hen niin selkeä parannus on myös toimintojen loogisuudessa. Esimerkiksi kierroksen merkitseminen ja Virtual partner ominaisuudet ovat nyt loogisempia. Lataus harjoituksen aikana on selkeä parannus jos ajatellaan esimerkiksi pitkiä polkujuoksuja tai ultria. Tämä tosin vaatii omaa virittelyä virtapankin ja kaapelin kanssa jotta ne pysyvät paikallaan juoksun aikana. Juoksudynamiikka ja fysiologiset mittarit tuo sen parhaimman hyötynsä pidemmällä aikavälillä kun niistä toivottavasti huomaa tekniikan parantuneen tai pystyy paremmin kontrolloimaan rasitusta. 

  No vaihtuuko oma 920XT tähän uuteen 630:aan? Vaikea valinta, mutta ei taida vaihtua. Jään kaipaamaan näytön aktivoitumista, rasituksen mittareita, värejä ja viimeistellympää mittarin ohjelman ulkoasua. Itse mittarin ominaisuudet ei ole vielä niin selvästi paremmat että hommaisin mittarin. Voin kuitenkin suositella mittaria koska onhan se hyvä. Yllä olevat "miinuksetkin" on enemmän mielipideasioita kuin selviä faktoja. Itse perus lenkkeily ja juoksuhommat mittari hoitaa moitteetta. Jos joku voi epäillyttää niin se on kosketusnäyttö. Jos se tuntuu toimivalta niin paketti on kyllä kunnossa. Jos mittarin hinta menee yli budjetin niin kannattaa tutustua 230 ja 235 malleihin joissa on pitkälti samat ominaisuudet kuin 630:ssa. Isoimmat erot näihin hieman halvempiin malleihin on juoksudynamiikan ja fysiologisten mittareiden puuttuminen. 

   

  Edit1: Testiraportin jälkeen sain Garminilta vastauksen tuohon kosketusnäytön käyttöön liittyviin ongelmiin. Kosketusnäyttö toimii parhaiten kun kellon takaosaan kohdistuu pieni paine (kello on kädessä). Normaalikäytössä ranne takaa parhaimman ja sujuvimman kosketusnäytön käytön. Tärkeintä on että kellon takapinta pysyy suht hyvin paikallaan. 

  Musiikkisoittimeen liittyen iOS:lla musiikin hallinta toimii vain Applen omalla sovelluksella. Jos puhelimessa käyttöjärjestelmänä on Android niin esimerkiksi Garmin Connect mobiilisovelluksesta pystyy vaihtamaan oletussoittimeksi esimerkiksi Spotifyn. 

   

  Tässä vielä video mittarista ja sen valikoista yms. Alla pidempi versio jossa käydään valikot läpi. 

   

   

   

   

   

   

   

  Mittari ja sykevyö oli lainassa testin ajan. Testin päätyttyä palautin molemmat takaisin Garminille. Tämä testiraportit, kuin myös muut testiraportit, on tehty ilman erillistä korvausta tms. 

 • Kirjoittaja:

  Seppo Moilanen

   

  Maraton 2:58:12 Vantaa maraton 2019

  Puolimaraton 1.26.17 HHM 2016

  24h 177,618km

  Reitti 2000 110km & Vaarojen maraton 130km (2020)

   

  Kysymykset ja muut yhteydenotot: seppo_moilanen@hotmail.com

  seppo.JPG

×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy