Jump to content
Juoksufoorumi.fi

 • Testissä Garmin 235 - Rannesykemittari

   

  Sykemittareiden testit jatkuu kolmannella rannesykemittarilla. Testissä on Garmin Forerunner 235 rannesykemittari. Ensimmäinen testattu rannesykemittarihan oli Polarin A360, sitten testattiin TomTomin mittaria ja nyt on vuorossa Garminin taidonnäyte Forerunner 235. FR235 julkaistiin loppuvuodesta 2015 yhdessä FR230 & FR630 mittareiden kanssa. Käytännössä 235 ja 230 on sama mittari, mutta 235:ssä on mahdollisuus rannesykemittaukseen. Alla kokemuksia 235:sta. 

   

  kello.JPGkello2.JPG

   

  Toukokuussa 2015 Garmin julkaisi ensimmäisen juoksuun tarkoitetun rannesykemittarinsa FR225:n joka päivittyi reilun puolen vuoden päästä tähän nyt testissä olevaan malliin FR235. Rannesykemittaus alkaa olemaan jo Garminin mittareissa arkipäivää. Aikaisemmin Garmin esitteli rannesykemittaukseen perustuvan aktiivisuusrannekkeen Vivosmart HR, Vivoactive HR sekä Fenix 3 HR:n. Kilpailijoihinsa verrattuna Garminilla alkaa olemaan jo huomattava etumatka rannesykemittauksessa. Suunto ei ole vielä esitellyt omaa rannesykemittariaan ja Polar on julkaissut vasta yhden fitness mittarin A360:n. Toki TomTom on myös esitellyt oman rannesykemittarinsa joka oli testissä vuoden vaihteessa. Koska Garminilla on jo kokemusta rannesykemittauksesta niin siksi mittari joutui nyt kovempaan testiin kuin muut testatut mittarit.

   

  Pureskellaan mittari tässä järjestyksessä:

  • Kohderyhmä
  • Ominaisuudet
  • Rannesykemittaus käytännössä
  • Mittaustulokset
  • Käytännön kokemukset mittarista yleensä
  • Yhteenveto

   

  Jotta tästä ei tulisi mitään toista kertaa kirjoitettua mittarin ohjekirjaa niin jätän pois joitain ominaisuuksia. Yksi tällainen ominaisuus on esimerkiksi mittari pyöräilykäytössä. Tarkoitus on tarkastella mittaria juoksun näkökulmasta. Käyn läpi mittarin ominaisuuksia, mutta suurin paino on rannesykemittauksessa. Käytännössä muiden ominaisuuksien osalta mittari tarjoaa perus hyvää laatua. Luultavasti luet tätä juttua koska haluat tietää miten hyvin rannesykemittaus toimii. Siihen tämä juttu antaa kyllä vastauksen. Mittari oli testissä noin kuukauden ajan. Juoksukilometrejä mittarille kertyi yli 450km ja harjoitustunteja noin 40h. Testin jälkeen palautin mittarin takaisin Garminille. Testi ei ole mikään ostettu tuotearvostelu ja lopputulos on rehellinen mielipiteeni mittarista. No mutta, mennään itse asiaan. 

   

  Kohderyhmä

  Garminin juoksumittareissa 235 asettuu valikoiman puoliväliin. Mittari on ehkä hieman liikaa aivan aloittelijalle jolle sopivampi vaihtoehto olisi esimerkiksi FR 25. Seuraava väliporras on FR 230 joka on käytännössä sama mittari kuin 235, mutta ilman rannesykemittausta. Suurimpana erona mittareiden välillä on toki hinta. Siinä missä halvimman FR 25:n hinta on alle 200e, FR 230 liikkuu noin 250e tietämissä ja FR 235 noin 350e tuntumassa. Käytännössä panostus rannesykemittaukseen on noin 100e. Sanomattakin on selvää, että kohderyhmä on hieman enemmän harrastukseensa panostavat, tai sitten ne jotka haluavat päästä eroon sykevyöstä. Hieman korkeahkon hinnan vastineeksi saa toki monipuolisen mittarin josta uupuu lähinnä palautumiseen ja juoksudynamiikkaan liittyviä ominaisuuksia (verrattuna FR 630 mittariin). Entäs sitten jos rannesykemittaus ei toimikkaan kohdallasi vaan nostattaa vain verenpainetta? Se on ihan hyvä kysymys koska rannesykemittaus ei vain toimi kaikilla. Ei huolta, ongelma ratkeaa erillisellä sykevyöllä. Ratkaisu ei toki ole ilmainen, mutta on parempi kuin mittarin jälleenmyynti tai käyttäminen verkonpainona. Eli voit käyttää mittaria myös tavallisen ANT+ sykevyön kanssa. 

   

  Jos hieman kurkataan juoksuun tarkoitettujen mittareiden ulkopuolelle niin Garminilla tarjolla on myös Vivoactive HR. Eli rannesykemittari noin 250e hintaan.

   

  Ominaisuudet

  Lista on pitkä joten en rasita käymällä läpi kaikkia ominaisuuksia. Osa on mielestäni melko turhia ja niihin voi halutessaan tutustua esimerkiksi Garminin sivujen kautta. Yksi tällainen ominaisuus on kierrosmäärän ilmoittavat ääniviestit. Niin, se sama tietohan näkyy siinä mittarissa jota kuitenkin vilkuilet. Kuka oikeasti jaksaa odottaa että puhelin huutelee taskusta monta kilometriä olet juossut? Samaan sarjaan kuuluu mittarin aktiivisuusmittari ominaisuudet, mutta kaipa niiden vain täytyy olla mukana. Onneksi kyseisen toiminnon saa myös pois päältä.   

   

  Kellon näytön koko on kasvanut 44% (verrattuna 225 malliin) 31,1mm halkaisijaan joka on sama kuin esimerkiksi FR630:ssa. Näytön mitat 4,6cm x 4,6cm x 1,3cm. Akun kesto 9pv pöydällä älykellotilassa ja 11h treenitilassa. Akun kesto on hieman kompromissi ja on selkeästi pienempi kuin kalliimmissa mittareissa (vrt.FR630 16h ja 920XT 24h). Mittarin paino on 41,3g, eli kevyt. Suomeksi kevyt, näyttö sopivan kokoinen ja muotoilu ok.

   

  Mittari on saatavissa mustaharmaana, musta & huurresinisenä ja musta & viininpunaisen värisenä. Ranneke kevyt ja joustava. Aikaisemmin testatussa 630 mallissa ranneke hieman heilui, mutta se taisi olla hieman maanantaikappale. Ranneke on tässä kuitenkin aivan samanlainen eikä siinä ole samaa hieman lelumaista tuntua. Kaikinpuolin miellyttävä käyttää ja hyvä ranteessa. Myyntipakkauksen mukana tulee mittari, latauspiuha USB-liittimille ja ohjekirjoja eri kielillä. 

   

  kello3.JPG

   

  Näytön vasemmassa yläreunassa oma nappi taustavalolle ja mittarin sammuttamiselle/käynnistämiselle. Vasemmassa alareunassa kaksi nappia valikoissa liikkumiseen. Oikeassa yläreunassa harjoituksen aloitus-/lopetusnappi jolla myös kuitataan valikossa liikkumisia. Oikeassa alareunassa paluu nappi valikossa liikuttaessa. Sama nappi toimii myös kierrosten merkitsemiseen.

   

  Mittarin takana paikka latausjohdon kiinnitykselle sekä hieman pohjasta koholla sykemittausyksikkö. Sykkeen mittaava osio hieman koholla siksi että kyseinen kohta mittarista osuisi paremmin ranteeseen eikä taustavalo pääsisi häiritsemään mittausta. Tuo kohouma on luokkaa 10-20centin kolikko eikä se tunnu millään tavalla ranteessa. Sitä ei käytössä edes huomaa. Yksikössä kolme valodiodia ja vastaanotto osio.

  kello4.JPGkello5.JPGkello6.JPG

  Mitä pitää tehdä kun lähtee lenkille? Paina oikean yläkulman nappia. Pääset valikkoon josta voit valita suoritusprofiilin. Juoksu on valikossa ensimmäisenä, eli jos ei ole tarve valita toista profiilia niin odota vain hetki että mittari löytää GPS/GLONASS yhteyden. Kun yhteys on löytynyt niin kuittaa profiili painamalla samaa yläkulman nappia. Kolmas saman napin painallus aloittaa harjoituksen. Kun juoksut on juostu niin paina taas tuota samaa yläkulman nappia ja pääset valikkoon jossa kysytään käynnistetäänkö ajanotto uudestaan vai oliko tämä tässä? Jos juoksu saa riittää niin valitse valikosta Tallenna ja kuittaa valinta taas oikean yläkulman napilla. Mittari tallentaa suorituksen ja näyttää lenkin yhteenvetotiedot. Näyttöön tulee siis tavalliset aika, matka, vauhti, syke jne. Eli on yksinkertainen prosessi. Valmiin lenkin voit halutessasi siirtää latauspiuhalla Garmin Expressin kautta Garmin Connectiin tai sitten ladata Garmin Connectin puhelimeen ja hoitaa tietojen latauksen bluetoothin kautta.

   

  Mittarista löytyy siis rannesykemittari. Vaihtoehtoisesti voit käyttää tavallista Garminin ANT+ sykevyötä. Mittarin oletusasetus on Automaattinen, eli mittari käyttää aina sykevyötä kun se on mahdollista. Jos sykevyö ei ole saatavilla niin sitten mittaus tapahtuu ranteesta.  Riittää kun tekee valinnan kerran, ei siis tarvitse valikko seikkailla ennen jokaista lenkkiä.

   

  Aikaisemmassa 225 mallissa rannesykemittauksen hoiti Mion rakentama optinen sensori. Tähän malliin sekä Vivosmart HR mittariin Garmin rakensi itse oman optisen Elevate sensorinsa. Kun puhutaan rannesykemittauksesta niin toki optinen sensori on oleellinen, mutta vielä oleellisempi on se kuinka mittari käyttää sensorin tuottamaa tietoa. Kuinka ohjelmallisesti lasketaan pois ranteen liikkeestä aiheutuvat mittausvirheet yms. Sama optinen sensori löytyy nyt siis kaikista Garminin myynnissä olevista rannesykemittareista.

   

  Voit antaa mittarin määritellä omat sykealueesi tai sitten voit tehdä sen itse. Sykkeen näyttötavoista on valittavana normaali lyöntiä/min, % maksimisykkeestä tai % sykevarannosta (maksimisyke miinus leposyke). Sykealueiden lisäksi mittari määrittelee maksimaalista hapenottokykyä, kilpailuajan ennustetta ja palautumisohjausta. Kaksi ensimmäistä kertoo aika hyvin miten kunto paranee. Palautumisohjaus ilmoittaa kauanko tehdystä harjoituksesta kestää palautua ennen kuin pystyy tekemään seuraavan vaativan harjoituksen. Saatu lukema on toki suuntaa antava, mutta jos mittari näyttää esimerkiksi 30h niin turha valehdella itselle että takana oli helppo lenkki. Kaikki edellä mainitut ominaisuudet tarkentuu mittarin käytön myötä.  

 • Tässä vielä listaa muista enemmän tai vähemmän oleellisista mittarin ominaisuuksista:

   

  Älykkäät ilmoitukset

  Nykypäivään kuuluu älykkäät ilmoitukset puhelimen kautta. Voi kuulostaa turhalta, mutta jos kuuntelet puhelimen kautta radiota tai musiikkia niin kuulet myös kun puhelin piipittelee viesteistä ja ilmoituksista. Silloin on ihan kätevä jos voi tarkistaa kellon näytöltä mikäs meili sieltä sähköpostiin tulikaan. Varsinkin jos odotat jotain viestiä. Halutessaan toiminnon voi toki kytkeä pois kuluttamasta akkua. Viestit aukee selkeästi näytölle ja ne on helppo sulkea pois. Jos luet viestiä niin näytön oikeassa reunassa palkki kertoo missä kohdin olet viestissä. Toimiva ratkaisu. 

   

  kello7.JPG

   

  Widgetit

  Kelloon on asennettu valmiiksi muutamia widgettejä joista yksi on sykewidgetti. Sykewidgetti mittaa sykettäsi kun kello on ranteessa ja se näyttää kuluvan päivän alimman leposykkeen, nykyisen sykkeesi ja sykekäyrän 4h ajalta. Mitä hyötyä tästä on? No en kyllä tiedä minäkään. Tai siis voihan tuosta seurata omaa palautumista, tavallaan. Jos normaalisti leposyke on 50-60 välissä ja illalla mittari näyttää tasaisesti 60-70 lukemia niin siitähän voisi päätellä että rasitusta on päällä tai olet sairastumassa. Tästä saa myös käyrän joka näyttää samaa asiaa pidemmällä ajanjaksolla. Pakko vaan sanoa, että jos pidät kelloa kädessä 24/7 niin pikkuisen se alkaa kiristämään hermoa. Pakostakin kello välillä puristaa eikä aina jaksa pitää kelloa kädessä jotta saisi jatkuvaa sykedataa. Yritin, enkä jaksanu. Yritin monta kertaa. 

   

  Muita samaan sarjaan kuuluvia widgettejä on sää widgetti. Se vaatii toimiakseen puhelimen bluetooth yhteyden. Jos se toimisi WiFi:llä niin siitä voisi olla iloa. Nyt on kätevämpää tarkastaa sää puhelimen jostain sovelluksesta tai katsomalla ikkunasta ulos. Ehkä joku tykkää näistä. Perimmäinen tarkoitus on saada innostumaan lisäosista joita voi ladata Garminin palvelusta. Toiset löytää sieltä itselleen sopivia lisäosia ja toiset ei.

   

  kello8.JPGkello9.JPG

   

  Aktiivisuuden seuranta

  Mittarista löytyy luonnollisesti myös aktiivisuuden seuranta. Se on varmaan mukana koska sen tavallaan kuuluu olla. Empä kyllä itse välitä kertyneistä askelten määristä. Mukana on myös liikkumishälytin joka patistelee liikkumaan. Onneksi nämä saa kytkettyä pois käytöstä. 

   

  Unen seuranta

  Ajatus on kaunis, mutta toteutus ei toimi. Tai tavallaan toimii, mutta ongelma on siinä että se vaatisi kellon kanssa nukkumista. Kun nukut kellon kanssa niin toisinaan unen seuranta toimii ja toisinaan taas ei. Vaikka se toimisikin niin sen tuottama tieto on sellaista ettei siitä saa oikein mitään irti. Jos unen seurantaan yhdistäisi syketiedon jonka mittari kuitenkin mittaa niin silloin lopputulos olisi paljon kiinnostavampi. Nyt tätä ominaisuutta ei ole saatavilla. Toisaalta unen seuranta kuuluu uusimpien mittareiden ominaisuuksiin. Mikään mittari ei tosin käytä mitenkään järkevästi keräämäänsä tietoa. 


  Suoritusprofiilit ja kiihtyvyysanturi

  Juoksun lisäksi mittari sisältää suoritusprofiilin sisäjuoksuun, pyöräilyyn ja muu -vaihtoehdon. Suoritusprofiili tarkoittaa sitä, että harjoitus tallentuu muuna kuin juoksuna Garminin palveluun. Osassa suoritusprofiileja GPS ei ole käytössä. Jos juokset sisätiloissa niin voit kytkeä GPS:n myös erikseen pois päältä ja mitata matkaa mittarin kiihtyvyysanturin avulla. Kiihtyvyysanturi kaipaa muutaman lenkin jotta se kalibroituu. Tarkkuus ei toki ole GPS:n luokkaa mutta yllättävän lähellä.   GPS ja GLONASS

  Mittari käyttää paikannukseen GPS ja GLONASS paikannusta. GPS on varmaan tuttu ja tuo GLONASS tarkoittaa Venäjän versiota GPS paikannuksesta. Koska järjestelmiä on kaksi niin se parantaa paikannuksen toimivuutta. Kun vielä muistat välillä päivittää satelliittien tiedot Garminin palvelusta mittariin niin et ehdi roskapussia viedä kun mittari on jo löytänyt itsensä. Itse pääsin hädintuskin ulko-ovesta ulos kun mittari oli jo valmis. 

   

  Tietojen lataus Garminin palveluun

  Lenkkien tiedot voi siirtää Garminin palveluun Bluetoothin kautta tai erikseen latauspiuhaa pitkin.  Mittari ei valitettavasti tue automaattista WiFi latausta. Tietojensiirto onnistuu myös Bluetoothin kautta. Mittarin toiminnot rakentuu pitkälti sen varaan, että bluetooth on jatkuvasti päällä, että sinänsä tuo tietojensiirtokin on aika vaivaton operaatio.  Vaikkakaan tuo bluetooth yhteys ei ole yhtä kätevä kuin WiFi niin kyllä se aina laitteen liittämiseen tietokoneeseen voittaa. Jos tuosta yhteydestä ei ole muuta iloa niin yhteyden ollessa päällä voit sykemittarista paikantaa puhelimen. Puhelin soittaa hälytysääntä ja löydät sen helpommin lasten leikeistä tai sohvatyynyjen välistä.

   

  Käydään vielä nopeasti läpi juoksun kannalta hyödylliset ominaisuudet:

   

  -Auto Lap ja Auto Pause = Mittari ilmoittaa automaattisesti esimerkiksi kilometrin väliajan ja pysähtyy automaattisesti liikennevaloissa.

   

  -Mukautettavat näytöt = Saat valita mitä kenttiä haluat näytölle ja monta kenttää näkyy kerrallaan. Valittavana on:

   

  Näyttö 1 (1-4kenttää)

  Näyttö 2 (1-4kenttää)

  Syke

  Sykealuemittari

  Kello

  Kolme viimeisintä saa halutessaan pois käytöstä jonka jälkeen näyttöjen välillä liikkuminen nopeutuu harjoituksen aikana.


  -Vauhtihälytykset, intervalliharjoitukset, värinähälytys. Voit ladata mittariin mukautettuja harjoituksia matka, aika ja kalori tavoitteisiin. Samaan syssyyn onnistuu myös intervalliharjoitusten luominen etukäteen. Harjoituksen voi siirtää mittariin ja sitten valita suoritettavaksi. Itse en oikein perusta tästä ominaisuudesta. Esimerkiksi intervallien kohdalla poistan mittarin auto lap -toiminnon käytöstä ja talletan itse lämmittelyn, vedot ja palautukset. Tällä tavalla voin tarvittaessa muokata harjoitusta kesken kaiken. Valmiiden harjoitusten sijaan voit käyttää myös mittarin aluehälytyksiä (syke), toistuvia hälytyksiä (aika, etäisyys tai kalorit), harjoitella tietyllä tahdilla, aikaa-, matkaa-, poljinnopeutta ja kalorimäärää varten. Voit myös määritellä kävelytaukohälytyksiä.

   

  Jokaisesta harjoituksesta tallentuu harjoituksen tiedot, kierrokset ja aika sykealueella. Yhteenvedosta löytyy viikottaiset tai kuukausittaiset yhteenvedot. Mittari tallentaa aivan normaalit tiedot kuten Garminin mittarit yleensäkkin. Tarkemmin harjoitusta voi tarkastella jälkikäteen Garmin Connectin kautta.

   

  Noilla yllä olevilla ominaisuuksilla pärjää kyllä vallan mainiosti. Samat ominaisuudet on FR230:ssa. Mistä jäät paitsi ominaisuuksissa verrattuna hieman kalliimpaan? Pois jäävät ominaisuudet ovat palautumiseen liittyviä stressitaso & suoritustaso, juoksudynamiikka, Wi-Fi ja akunkesto. Eli kohderyhmä huomioon ottaen mittarista ei puutu mitään oleellista.

   

  kello11.JPGkello12.JPG

   

 • Valikkorakenne

   

  Mittarin valikkorakenne on yksinkertainen. Valikkoon päästään painamalla mittarin oikeassa yläkulmassa olevaa juoksijan kuvalla varustettua nappia. Aukeavalta näytöltä voi siirtyä valitsemaan toimintoprofiilia tai sitten voi mennä valikkoon. 

   

  Valikko

   

  -Toimintoasetukset

  • Tietonäkymät, voit halutessasi ottaa näytettävän sivun pois käytöstä
   • Näyttö 1
   • Näyttö 2
   • Syke
   • Sykealuemittari
   • Kello

   

  -Näytöille on mahdollista valita 1-4 kenttää. Tässä vaihtoehdot tietokentistä:

  • Ajanottokentät
   • Ajanotto
   • Kierrosaika
   • Viime kierroksen aika
   • Keskimääräinen kierrosaika
   • Kulunut aika
  • Matkakentät
   • Matka
   • Kierroksen matka
   • Viimeisen kierroksen matka
  • Tahtikentät
   • Tahti
   • Keskimääräinen tahti
   • Kierrostahti
   • Viime kierroksen tahti
  • Nopeuskentät
   • Nopeus
   • Keskimääräinen nopeus
   • Kierrosnopeus
   • Viime kierroksen nopeus
   • Maksiminopeus
  • Sykekentät
   • Syke 
   • Keskimääräinen syke
   • Sykealue
   • Training effect
   • SY (% maksimista)
   • %SYV
   • Keskimääräinen SY% maksimista
   • Keskimääräinen % SYV
   • SY-kierros
   • Kierroksen % SYV
   • Kierroksen SY % maksmista
   • Aika alueella
  • Askeltiheyskentät
   • Askeltiheys
   • Keskimääräinen askeltiheys
   • Kierroksen askeltiheys
   • Viime kierroksen askeltiheys
  • Lämpötilakentät
   • Lämpötila
   • Ylin / 24h
   • Alin / 24h
  • Korkeuskentät
   • Korkeus
  • Muut kentät
   • Kalorit
   • Kulkusuunta
   • Kierrokset
   • Auringonnousu
   • Auringonlasku
   • Kellonaika

   

  Kelloon saa lisättyä erillaisia hälytyksiä. Tässä tarjolla olevat hälytykset

  • Hälytykset
   • Juo
    • Aika (Myös tiheyden voi asettaa)
    • Etäisyys (Myös tiheyden voi asettaa)
   • Syö
    • Aika (Myös tiheyden voi asettaa)
    • Etäisyys (Myös tiheyden voi asettaa)
   • Käänny takaisin
    • Aika
    • Etäisyys
   • Mene kotiin
    • Aika
    • Etäisyys
   • Mukautettu
    • Voit itse nimetä hälytyksen ja asettaa sille ajan tai etäisyyden

   

  Muita hälytyksen tyyppejä on sykealueet, Juoksu/Kävely aikataulu, tahti, aika, etäisyys ja kalorit.

   

  • Kierrokset
   • Auto Lap
   • Automaattinen matka
  • Auto Pause
   • Pysäytetty tai mukautettu
  • Automaattinen vieritys
   • Hidas, normaali ja nopea
  • GPS
   • GPS tai GPS/GLONASS
  • Virransäästön aikakatkaisu
   • Normaali/pidennetty
  • Profiilin väri

   

  Harjoitukset valikosta löytyy:

  • Omat harjoitukset (Lataa Garmin connectista)
  • Harjoituskalenteri
  • Intervallit (kerrat, pituus ja tauot)
  • Loppuaika (tarjoaa yleisimmät matkat (+mukautettu). Näyttää jäljellä olevan matkan ja arvion loppuajasta)

   

  Historia (Harjoitusten tiedot)

  • Aivan normaalit tiedot askeltiheydestä keskisykkeisiin
   • Kierrokset
   • Aika alueella
  • Yhteensä Viikottain/Kuukausittain
  • Asetukset (Poista suoritykset/Nollaa yhteysmäärät)

   

  Omat tilastot

  • Palautumisohjaus
  • Maksimaalinen hapenottokyky
  • Kilpailuennuste
  • Ennätykset
  • Käyttäjäprofiilin tarkemmat tiedot

   

  Asetukset

  • Sykevyö
  • Anturit ja lisälaitteet
  • Bluetooth
  • Hälytykset
  • Aktiivisuuden seuranta
  • Toimintoprofiilit (Voit piilottaa tarpeettomia profiileja)
  • Järjestelmä

   

  Vaikuttiko sekavalta? Sisältää siis normaalit ominaisuudet esimerkiksi näyttökentissä ja vielä vähän ylimääräistä. Ainut "puuttuva" ominaisuus on Virtual partner eli mahdollisuus kilpailla aikaa vastaan tietyllä matkalla. 

   

 • Rannesykemittaus käytännössä

   

  Testasin rannesykemittausta käytännössä vertaamalla mittarin lukemia Garmin 920XT mittariin. Toki 920XT ei ole täydellinen, mutta se on toiminut luotettavasti ja käytännössä se on ainoa järkevä mittaustulos johon koti olosuhteissa vertailua voi tehdä. Lenkeillä 235 kulki vasemmassa ranteessa ja 920XT oikeassa.

   

  Alla mittareiden kanssa juostut testilenkit. Molemmista mittareista olen poiminut lenkin keskisykkeen. Lenkit on voinut olla vauhdiltaan nousevia, sisältää pitempiä vetoja tai lyhyitä vetoja. Lopuksi tarkemmat esimerkit kuvien kera.

   

  Alla päivämäärä, lenkin pituus ja sen jälkeen 235:n ilmoittama keskisyke ja viimeisenä 920XT:n ilmoittama keskisyke. 

  25.3. 13,9km 141 141

  26.3. 16,06km 149 149

  27.3. 11,01km 148 148

  28.3. 34,4km 147 147

  29.3. 10,2km 138 138

  30.3. 23,16km 142 142

  1.4. 12,6km 155 156

  2.4. 10,78km 138 139

  3.4. 32,13km 142 142

  5.4. 15,99km 145 145

  6.4. 24,23km 145 145

  7.4. 10,74km 141 141

  8.4. 21,43km 148 148

  9.4. 10,36km 123 123

  10.4. 25,23km 138 137

  12.4. 5,6km 129 134 (lyhyitä vetoja)

  13.4. 13,71km 150 150

  14.4. 15,14km 135 135

  15.4. 10,55km 139 138

  16.4. 8,36 131 133 (Mäkijuoksua)

  17.4. 25,29km 139 139

  19.4. 10,26km 134 136 (Kiihdytyksiä)

  20.4. 13,68km 148 148

  21.4. 16,57km 137 137 16,75 235 kiihtyvyysanturilla

  22.4. 920XT kiihtyvyysanturilla 139 139

  23.4. 9,7km 139 139

  25.4. 25km 135 135

  26.4. 9,7km 140 142 (kiihdytyksiä)

   

  Miksi keskisyke? Valitsin keskisykkeen siksi, että se kertoo hyvin koko lenkin tasolla miten mittaus onnistui. Se sallii virheitä tai vaihteluja, mutta ei paljon. Jos puhutaan tavallisista peruskestävyyslenkeistä niin lenkin tiedoista tarkistan ainakin itse vain matkan, ajan, nopeuden ja keskisykkeen. Nuo tiedot riittää itselleni vallan mainiosti. Jos on kyse vauhtikestävyydestä, vedoista tai kilpailusta niin silloin tarkempi sykekäyrä kiinnostaa enemmän. Jos nyt katsotaan noita yllä olevia keskisykkeitä niin tavallisilla lenkeilläni 235:n sykkeenmittaus toimi oikein hyvin. Saatu tieto olisi riittänyt vallan mainiosti ja tarkkuus on ollut kiitettävä. 

   

  Katsotaan sitten hieman tarkemmin esimerkiksi tuota ensimmäistä lenkkiä mittarin kanssa: 

  2503.JPG

   

  Klikkaa kuvaa niin näet sen isompana. Tässä kuvassa ja myös seuraavissa kuvissa oranssi viiva edustaa 235:n mittausta ja sininen 920XT:tä. Lenkin alussa näkyy pieni virhe piikki, mutta muuten kiitettävän näköistä käyrää. Rannesykemittareilla on tavallisesti vaikeuksia juuri lenkin alussa kun ranne on tavallaan "kylmä" ja sitten nopeissa vauhdin muutoksissa. 

  25032.JPG25033.JPG

   

  Tässä on puolestaan vasemmalla tarkempi kuva lenkin lopusta jolloin syke vaihteli maaston takia. Oikealla taas kuva harjoituksen alusta josta näkee pienen viiveen ennen kuin rannesykemittaus pääsi lenkkiin mukaan. Vasemmassa kuvassa käyrä piirtyy ilman ongelmia ja oikean puoleisessa kuvassa näkyvä viive on aivan normaali. 

   

  2603.JPG26032.JPG

   

  Tässä 26.3 juostu vauhtikestävyyslenkki. Vasemman puoleisessa kuvassa näkyy tuo vauhtikestävyysosuus. Sieltä löytyy lopusta yksi virhe piikki joka kesti noin 20s ja virhe oli suurimmillaan 10 lyöntiä. Muut pienemmät erot käyrässä ovat 2-3 lyönnin luokkaa. Oikean puoleisessa kuvassa näkyy vauhtikestävyysosion alku. Vauhdin kiihtyessä rannesykemittaus tuli perässä pienellä 2-3 lyönnin viiveellä. Vedon pituus oli 7km. Garmin Connectista laskettu keskisyke vedolle molemmissa mittaustavoissa 160. Yhden kilometrin kohdalla keskisyke erosi yhden lyönnin. Tuon saman kilometrin kohdalla maksimisykkeessä oli eroa kuusi lyöntiä (tuo viimeinen kilometri jonka mittausvirhe näkyy vasemman puoleisessa kuvassa). Muuten erot maksimisykkeessä kunkin kilometrin kohdalla mahtui 2-3 lyönnin päähän. Onko tarkkuus riittävä? Koko vauhtikestävyysosion kohdalla mielestäni kyllä. Vaikka ero sykevyöhön saattoi olla tuo kolme lyöntiäkin niin toki valtaosan ajasta ero oli pienempi.  

   

  3003.JPG

  Toki testijaksolle mukaan mahtui myös hieman heikompiakin päiviä 235:n osalta. Tässä osa 30.3. juostun pitkän lenkin käyrää. Hieman normaalia enemmän vaihtelua ja virheellisiä lyöntejä. Erot välillä noin 7 lyönnin luokkaa väliaikaisesti. Kyseisissä kohdissa oli reitillä isompaa ylämäkeä tai alamäkeä. Olisiko ylämäissä käsien käyttö ollut voimakkaampaa ja taas alamäissä jarruttelun tärähtely tuotti ongelmia. Eihän nuo käyrässä tietenkään hyvältä näytä, mutta myös tällä lenkillä keskisyke oli molemmilla mittareilla sama. Lenkin pituus oli noin 2h, eli sinne 1sek tallennusvälillä tehtyyn tallennukseen häviää tuommoiset pienet heitot. 

   

  0904.JPG

   

  Mennäänpäs sitten sinne heikkouksien pariin. Tämä kuva on 9.4. juostulta lenkiltä. Lenkin aluksi tunti ihan rauhallista juoksua. Sen jälkeen käynnistin harjoituksen uudestaan ja tein muutaman kiihdytyksen noin 160 sykkeeseen kävely palautuksella. Ensimmäinen veto meni 235:ltä ihan ohi. Toisessa vedossa mittarilla oli jotain käryä mitä ollaan tekemässä, mutta sitten tipahti hanskat tiskiin loppujen osalta. Eli tuollaisessa nopeassa kiihdytyksessä rannesykemittaus ei pysy ollenkaan mukana. Vedot oli noin 300m luokkaa. Jos nämä olisi ollut tonnin vetoja niin luultavasti mittari olisi päässyt vedon lopussa mukaan. Ellei sitten loppukiri olisi sekoittanut mittausta. Tällaisiin harjoituksiin voin suositella ihan lämpimästi sykevyötä jos haluat luotettavaa tietoa sykkeestä. Tein vastaavia ylämäkivetoja useammankin 235:n kanssa ja aina lopputulos oli sama. Välillä sykkeenmittaus oli mukana ja osa vedoista meni siltä kokonaan ohi. 

   

  1004.JPG10042.JPG

   

  Tässä seuraavalta päivältä pitkän lenkin sykekäyrää. Tuli kiire yhteislenkille ja jostain syystä 235 otti häiriötä alussa (vasemman puoleinen kuva). Olisikö ollut sitten liian nopea lähtö mittarille. Noin kahdeksan minuutin kohdalla mittari löysi oikean sykkeen ja sen jälkeen ei ongelmia ollutkaan. Oikealla näkyy saman lenkin loppuosa. Jälleen tein kiihdytyksiä. Nyt mittari tulee paremmin mukana, mutta edelleen vaikeuksia. Tällä lenkillä keskisykkeen ero oli yksi lyönti. Tuo alun häiriö hukkui massaan, mutta eihän tuo toki hyvältä näytä. Vastaavia virheitä oli kuukauden aikana vain pari kolme. Kertaakaan en huomannut virhettä juostessa vaan vasta sykekäyriä katsoessa. Oikeastaan olen poiminut kaikki nuo virheet tähän osioon mitä kuukauden aikana oli. 

   

  1204.JPG

   

  Pari päivää myöhemmin taas sama ongelma. Nyt lenkin alku meni tosi hyvin 235:lta, mutta ihmeellinen hyppäys tuossa 6min kohdalla. Loppulenkki ilman ihmeellisyyksiä. 

   

  vetoharjoitus jannen kanssa.JPG

  Tässä puolestaan yksi vetoharjoitus jossa sininen viiva on 235 ja punainen 920XT. Ensimmäiset vedot meni mittarilta vihkoon, mutta lopussa taas toimi hyvin. Myöhemmin testailin taas vetojen yhteydessä niin en huomannu mitään eroa siinä miten voimakkaasti käsiä liikutta vetojen aikana. Välillä mittaus onnistui ja välillä ei. 

  2304.JPG

  Tässä 23.4. tehdyt kiihdytykset. Nyt melkein kaikki tarttu myös sykekäyrälle. 

   


  Kuten yllä olevista lenkeistä näkee niin ero perinteiseen sykevyöllä tehtyyn mittaukseen on todella pieni. Voi jopa kysyä onko sitä ollenkaan koska ero sykevyöhön näyttää yllä olevien lenkkien perusteella olevan yhden lyönnin luokkaa. Tulee myös muistaa että sykevyöllä tehdyssäkin mittauksessa on oma virhemarginaalinsa. Rannesykemittauksen ongelmiin kuuluu ongelmat lenkkien aluissa. Sama päti tämänkin mittarin kanssa, mutta hieman laahaava syke kesti vain pienen tovin. Tavallisesti alle minuutissa mittarit näytti jo samanlaisia lukemia kuin sykevyöllä varustettu mittari. Toki lenkin sisällä eroa oli joskus 2-3 pykälää, mutta nuo erot toki tasoittuu lenkin aikana. 

   

  Selkeitä ongelmia rannesykemittaukselle tuotti nopeat vedot. Kiihtyvät pätkät lenkin sisällä tai tasaiset kovemmat osiot meni ilman suurempia ongelmia. Lyhyissä kiihdytyksissä tai mäkivedoissa mittaustulos oli kehno. Välillä mittari ei päässyt ollenkaan mukaan sykkeen nousuun ja toisinaan mittaus onnistui hyvin. Tuollaisessa noin 30sek vedossa ei ollut selkeää linjaa sen välillä liikuttaako käsiä nopeasti vai hitaasti. Lopputulos oli kuitenkin aina sama, että joltain osalta harjoitusta mittaus ei toiminut. Periaatteessa ongelma on pieni, mutta jos vetojen palautukset perustuu sykkeen laskuun tietylle tasolle niin silloin tilanne on vaikea. Käytännössä tallaisiin harjoituksiin tulisi ottaa sykevyö mukaan jotta sykelukema olisi luotettava. 

   

  21.4. testasin mittarin kiihtyvyysanturia. Olin jo pitkään pohtinut miten hyvin kiihtyvyysanturi toimii matkanmittauksessa. Että kun seisot siinä varaston kulmalla ja odotat GPS paikannusta vaikka huonon kelin takia niin onko se tarpeen? Siispä laitoin 920XT:n mittaamaan matkaa ja 235 mittasi matkaa kiihtyvyysanturilla. GPS:n mukaan lenkin pituus oli 16,75km ja 235 ilmoitti matkaksi 16,57km. Ero syntyi pitkälti lenkin alussa olleiden mäkien kohdalla. Seuraavana päivänä osat vaihtu.Nyt 920XT meni sokkona ja ilmoitti pituudeksi 12,51km. Samalla 235 ilmoitti matkaksi 12,62km. Arvaappa seisonko ensi talvena pakkasessa odottamassa paikannusta... 

   

 • Akun kesto

  Akun kesto on aina pieni kysymysmerkki. En käyttänyt mittarin kanssa bluetoothia joten se säästi hieman akkua. Tuo mittarin syke widgetti mittaa sykettä 24/7, mutta sen virrankulutus on yllättävän pientä. Sykkeenmittaus aktivoituu välillä ja sitten taas sammuu. Vuorokaudessa mittarin varaus laski vain muutaman prosentin. Eli jos mittari vain makaa pöydällä niin tuo 9pv kuulostaa uskottavalta. 

   

  Harjoittelin testijakson aikana noin 7-11h viikossa ja juoksukilometrejä kertyi 80-120km/vko. Tässä tahdissa 1sek tallennusvälillä mittarin akku kesti aina hieman vajaan viikon. Monta kertaa olin siinä tilanteessa, että akkua oli jäljellä noin 20% ja sitten pohdin pitäisikö mittaria ladata vai kestääkö se vielä reilun tunnin lenkin. Tunnin lenkki kulutti akkua noin 10-12%, mikä on linjassa sen kanssa että akku kesti vajaan viikon. Muutaman kerran jouduin lataamaan akkua pitkän lenkin takia kun akkua oli jäljellä vielä vajaa kolmannes.

   

  Näin latailin mittaria:

  21.3 Ensimmäinen lataus

  28.3 Toinen lataus kun akkua jäljellä noin 30%

  -> 3h lenkki laski varausta 31% 

  2.4 Kolmas lataus

  6.4 Neljäs lataus kun akkua jäljellä 28%

  -> Aktiivisuuden seuranta pois päältä. 

  10.4 Lataus

  14.4 Lataus

  20.4 Lataus

   

  Mittari latautuu noin 25% puolessa tunnissa. Eli jos mittari on melkein tyhjä lenkille lähtiessä niin sen tunnin lenkin vaatiman virran saat mittariin 15min latauksella. Akusta sanoisin että sen koko on riittävä. Eron kyllä huomasi 920XT:n akkuun. Ehkä hieman useammin akkua joutui lataamaan siksi että sen ei arvellut kestävän pidempää lenkkiä. Jos nyt juoksee viikossa hieman vähemmän niin akun kesto ei varmasti ole ongelma. Noin 100km määrällä se on vielä ok, ehkä välillä tulee sellainen tunne että vastahan latasin mittarin. 

   

  Mittari tukee latausta harjoituksen aikana. Tämä ominaisuus on mukana 235:n lisäksi 230 ja 630 mittareissa. Eli latauspiuha virtapankkiin ja voit ladata mittaria samalla kun harjoittelet tai kilpailet pidemmässä kilpailussa (esim. polkujuoksut).

   

  Mittarin näyttö

   

  Mittarin näyttö on käytössä sopivan kokoinen ja tietokentät asettuu siihen järkevästi. Erityisesti on kiiteltävä sitä, että monet näyttövaihtoehdot voi halutessaan ottaa pois päältä. Näiden uusien mittareiden hyvä ominaisuus on taustavalon automaattinen aktivoituminen kun nostat rannetta katsoaksesi kelloon. Tässä yhteydessä valittaisin edelleen samasta näytön himmeydestä jota ilmeni myös 630:n testissä. Eli näyttö on himmeämpi kuin esimerkiksi 920XT:ssä ja sen takia numerot ovat pimeässä hieman epäselviä jos kelloa vilkaisee nopeasti. Tähän ratkaisuna suosittelen tietokenttien määrän vähentämistä näytöllä jolloin numeroista saa paremmin selvää. Tai saahan niistä toki pienempänäkin selvää, mutta heikommin kuin jos taustavalo olisi kirkkaampi. Myös mittarin käyttämät värit saisi olla kirkkaampia. Nyt ne värit jää aika haaleiksi. Sanottakoon vielä, että näistä alla olevista kuvista tuota näytön valon haaleutta ei voi nähdä. Kyllähän näistä nyt numerot näkee. Tilanne on kuitenkin eri kun juokset tammikuun pimeänä iltana ja vilkaiset mittaria. 

   

  kello13.JPGkello14.JPGkello15.JPGkello16.JPG

   

  kello10.JPG

   

  Yhteenveto

  Olisko se sitten yhteenvedon aika. Tykkäsin kyllä mittarista. FR235:n on yksinkertainen käyttää, mutta tarvittaessa se tarjoaa myös monipuolisia ominaisuuksia. Se sisältää valtaosan niistä ominaisuuksista mitä kalliimmatkin mittarit. Mittari on aktiiviselle juoksijalle suositeltava vaihtoehto. Rannesykemittaus toimii hyvin ja luotettavasti. Siinä saattaa esiintyä pieniä virheitä, mutta ne ovat marginaalisia. Vedoissa ja kiihdytyksissä suosittelen käyttämään erillistä sykevyötä. Mittari on hyvä ostos tässä hintaluokassa.

   

  Plussat:

  • Monipuolinen
  • Hyvä akku
  • Toimiva rannesykemittaus
  • Tarvittaessa mittaa sykkeen myös sykevyöstä

   

  Miinukset:

  • Ei tue Wifi -tiedonsiirtoa
  • Taustavalo
  • Akun kesto jos harjoittelet enemmän. Isompaakin akkukapasiteettia on saatavilla.

   

  Testin aikana mittarin käyttöjärjestelmän versio oli 4.2. Käyttöjärjestelmän päivitykset saattavat muuttaa sellaisia mittarin ominaisuuksia jotka näkyvät käyttäjälle. 

   

  Sitten varmaan se kysymys mitä saatat miettiä, ostaisinko rannesykemittarin ainoaksi mittariksi? Ostaisin jos se tukee sykevyön käyttöä kuten tämä 235. Eli tarvittaessa laitan sykevyön päälle ja silloin mittaus tulee automaattisesti sykevyöstä. Nytkin rinnassa on sykevyön hinkkaamat haavat ja sama meno jatkuu läpi kesän ilman teippauksia. Olen kyllä aivan valmis luopumaan sykevyöstä pk-lenkeillä tällä mittaustarkkuudella. 

   

 • Kirjoittaja:

  Seppo Moilanen

   

  Maraton 2:58:12 Vantaa maraton 2019

  Puolimaraton 1.26.17 HHM 2016

  24h 177,618km

  Reitti 2000 110km & Vaarojen maraton 130km (2020)

   

  Kysymykset ja muut yhteydenotot: seppo_moilanen@hotmail.com

  seppo.JPG

 • 235.PNG

×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy