Jump to content
Juoksufoorumi.fi

 • Testissä  Garmin Fenix 5 -sarja ja 935

   

  Garmin julkisti Fenix 5 -sarjan tammikuussa 2017. Sarja jatkaa aikaisempaa Fenix 3 mallistoa. Edellisestä Fenix 3 mallista poiketen mittari julkaisiin kolmena hieman erillaisena versiona, 5S, 5 ja 5X. Oikeastaan tuohon kolmen mallin sarjaan voisi lisätä myös hieman myöhemmin keväällä julkaistun Forerunner 935 mittarin koska näissä kaikissa neljässä mittarissa on lähes sama ohjelmisto. Kellojen suurimmat erot tulevat ulkonäön ja koon puolesta. Käytännössä kellojen erot ovat nämä:

   

   

  935.JPG

  Forerunner 935

  -Uusi juoksukello joka ilmeisesti korvasi aikaisemman 630 mittarin. Samalla tämä mittari taisi korvata myös 920XT:n seuraajan 

  -Hinta 599e

  -Paino 49g (Kuituvahvisteista polymeeria)

  -Näytön halkaisija 30,5mm

  -Akunkesto: 2 vko kellotilassa, 24h GPS tilassa, 50h UltraTrack tilassa (60e ilman rannesykemittausta)

   

  Ero muihin:

  -Navigoinnissa ei reittipisteiden tallennusta, jälkilokia tai sijainnin tallennusta

   

  Kevyen rannekkeen ansiosta nelikon kevyin ja halvin. Kellotaulu Fenix 5 kokoa. 

   

   

  5s.JPG

  Fenix 5S

  -Fenix sarjan pienin kello ("naistenkello")

  -Hinta 649e ja sapphire lasilla +100e

  -Paino 67g (ruostumatonta terästä)

  -Näytön halkaisija 27,94mm

  -Akunkesto: 9 pv kellotilassa, 14h GPS tilassa, 40h UltraTrack tilassa 

   

  Ero muihin:

  -Pienin näyttö

  -Heikompi akunkesto

   

  Fenix -sarjan pienin kello. Tarkoitettu ehkä naisille, mutta istuu hyvin myös miesten ranteeseen. 

   

   

  5.JPG

  Fenix 5

  -Hinta 649e ja sapphire lasilla +100e

  -Paino 85g (ruostumatonta terästä)

  -Näytön halkaisija 30,5mm

  -Akunkesto: 2 vko kellotilassa, 24h GPS tilassa, 75h UltraTrack tilassa 

   

  Ero muihin:

  -

   

  Fenix sarjan keskimmäinen kello jonka näyttö on saman suuruinen 935:n kanssa. 

   

   

  5x.JPG

  Fenix 5X

  -Fenix -sarjan "tankki". 

  -Hinta 969e (sapphire lasi) 

  -Paino 98g (ruostumatonta terästä)

  -Näytön halkaisija 30,4mm

  -Akunkesto: 2 vko kellotilassa, 24h GPS tilassa, 75h UltraTrack tilassa 

   

  Ero muihin:

  -Saatavilla vain sapphire lasilla

  -Nelikon isoin kello. Kotelon koko melkein sentin isompi kuin 5S. Jos kaksinkertainen paino 935 mittariin nähden ei tunnu miltään niin kellon voi varustaa metallihihnalla jolloin se painaa neljä kertaa enemmän kuin 935 (49g vs. 196g).

  -Jälkiloki 10 000 reittipistettä

  -Ladattavat topografiset kartat, korkeuskäyrät ja ladattavat kartat. 

   

  Fenix sarjan isoin malli. Ero muihin malleihin tulee kelloon ladattavista kartoista. Eli pääset käyttämään autonavigaattorin tapaisia karttoja. Selkeä parannus edellisiin versioihin, mutta tarvitko tuollaisia karttoja? Kasvanut muisti tuo kuitenkin lisää painoa mittariin. Samalla akun kapasitetti ei ole parempi muihin malleihin verrattuna. Alla vielä kuva karttanäkymästä

   

  5 kartta.JPG

   

  Muiden yllä mainittujen kellojen navigointiominaisuuksilla pärjää vallan mainiosti ja ne ovat myös selkeästi paremmat kuin aikaisemmissa Garminin mittareissa. Eli karttoja voi zoomata, liikutella ja näet oletko reitillä vai et. Fenix 5X:n kartat ovat toki aivan omaa luokkaansa, mutta kuinka usein löydät niille käyttöä?

   

  Kuten yllä olevasta kävi ilmi niin mittareiden suurin ero tulee siitä miltä ne näyttää. Aiotko käyttää mittaria arkena? Miellyttääkö saatavilla olevat värit silmää? Hankalia juttuja. 

   

   

  Yleistä

  Fenix -sarja ja 935 ovat todella monipuolisia mittareita. Niiden toiminnoista voisi kirjoittaa pienen kirjan ja tuskin jaksaisit lukea sitä kannesta kanteen. Mittarit tukee jo valmiiksi useita eri lajeja, voit muokata tietokenttiä ja säätää mittarin asetukai loputtomiin. Oikaisen nyt kellon yksityiskohtaisten toimintojen läpikäymisen. Jos haluat tutustua tarkemmin toimintoihin niin se onnistuu vallan mainiosti käyttöoppaan kautta. Mittarit ovat todella monipuolisia ja pelkästään juoksukäyttöön moni ominaisuus jää käyttämättä. Fenix sarja ei ole mittari vain yhteen lajiin vaan se kattaa monipuolisesti todella monta lajia. Kellot ovat myös ulkonäöllisesti sellaisia että niitä pitää mielellään myös arkikellona. Fenix sarja muuttaa tavallaan ajattelua siitä, että kello on vain harjoituksia varten. Harjoitusten lisäksi kello mittaa aktiivisuutta, unta ja kokonaisrasitusta. Samalla mukaan on lisätty ominaisuuksia helpottamaan arkea. Mittari näyttää perinteiset säätiedot ja älykkäät ilmoitukset. Musiikkia kuunnellessasi voit vaihtaa kappaleita kellosta käsin, käyttää kellon navigointiominaisuuksia kaupunkilomalla tai paikantamaan vaikka pysäköidyn autosi. Juoksun näkökulmasta ei toki ole kovin oleellista että mittari kertoo mihin pysäköit autosi, koska voit toki tarkistaa sen tiedon vaikka puhelimen sovelluksen kautta. Kyse on ennemminkin yhdestä syystä pitää kelloa myös arkikellona. Tästä kappaleesta kannattaa poimia mieleen tuo alussa mainittu kokonaisrasituksen mittaus. Palataan siihen ihan kohta tarkemmin. 

   

   

  Ulkonäöllisesti uudesta Fenix sarjasta on tehty hieman linjakkaampi ja mittariosasta hieman matalampi. Alhaisempi painopiste vähentää mittarin pomppimista ja siten parantaa/auttaa rannesykemittarin tarkkuudessa. Mittarin takaosassa oleva Elevate rannesykemittauksen pieni kumpu on myös hävinnyt. Näppäinten tuntuma on hieman kova. 

   

  1.JPG2.JPG

   

  Koska Fenix -sarjan mittareissa ja 935:ssä on sama ohjelmisto sisällä niin myös mittareiden näppäimet ovat samanlaiset ja niillä on samat toiminnot. Mittarissa on viisi näppäintä, kaksi oikealla sivulla ja kolme vasemmalla. Kellon takana näkyy Elevate rannesykemittausyksikkö sekä paikka latausjohdolle. Latausjohto kiinnittyy kelloon tukevasti eikä irtoa vahingossa. 

   

  Oikea yläkulma

  • Avaa suoritusvalikon
  • Aloittaa harjoituksen
  • Kuittaa valinnan valikossa
   
  Oikea alakulma
  • Palaa edelliseen näyttöön
  • Merkitse kierros

   

  Vasen yläkulma

  • Taustavalo
  • Säädinvalikko
  • Käynnistä/sammuta mittari

   

  Vasen keskellä

  • Avaa valikon
  • Selaa widgettejä ja valikoita

   

  Vasen alakulma

  • Selaa widgettejä ja valikoita

   

  Mittarin lataus hoituu kellon takana olevan latausportin kautta: 

  IMG_2012.JPG.79ea83918fdcd2586df6da5d1ef7b37d.JPG

   

  Latauskaapeli kiinnittyy porttiin todella tukevasti magneetin avulla. Kellon voi esimerkiksi laittaa roikkumaan latauskaapelista. Jos mittari on tarvetta ladata kesken pidemmän juoksun niin uskoisin latauksen onnistuvan ongelmitta esimerkiksi laittamalla kello kiinni juoksurepun olkahihnaan ja latauskaapeli vain paikalleen. 

   

   

   

  Harjoituksen aloittaminen

   

  Aloittaaksesi harjoituksen paina kelloin oikean yläkulman START -nappia. Valitse laji ja odota GPS yhteyden löytymistä. GPS yhteys on löytynyt kun näytön ulkokehä muuttuu vihreäksi 

  IMG_1850.jpg.365a48df4913aeb8c9b8fbf19cf174f1.jpg

   

  Rannesykemittausta käytettäessä on myös odotettava että sykemittaus löytyy, eli sydän ei enää vilku näytön yläkulmassa. Kun yhteyde on kunnossa niin voit aloittaa harjoituksen oikean yläkulman napista. Kuten kuvasta näkyy niin näyttöön voi valita enintään neljä tietokenttää. Neljälläkin tietokentällä tiedot näkyvät selkeästi. Harjoitus pysäytetään samasta oikean yläkulman napista. Tämän jälkeen voit valita jatkatko harjoitusta vai lopetatko sen. 

   

  IMG_1970.JPG.bd341d1d4906523a8dc9548ac8ff4daf.JPGIMG_1974.JPG.644dcd5006dfc0f96796466d9517789b.JPGIMG_1973.JPG.7f486820af1e6385c0dc158c2ce0b7c5.JPGIMG_1972.JPG.2e8f4f9aea169a866c1c9bc9ffd243d3.JPGIMG_1971.JPG.6d3e0e7e0e1cf4e8e057258f177580ed.JPG

   

  Lenkin jälkeen näet yhteenvedon harjoituksesta, eli lenkin tiedot, lyhyt palaute lenkinstä ja harjoitusvaikutus. 

   

  IMG_1868.JPG.bc8c2b5834ef605b0c54f44fbe3e63db.JPG

   

   

  Miksi Fenix  -sarja tai 935?

   

  Kellossa on paljon ominaisuuksia, mutta erityisesti näiden ominaisuuksien takia kannattaa harkita kellon hankkimista:

   

  Suorituskykymittaukset

  Fenixistä löytyy perinteisiä suorituskykymittauksia kuten palautumisaika, kilpailuajan ennusteet yms. Jotka pohjautuvat suomalaisen Firstbeatin algoritmeihin. Uutena on mukana harjoittelun tila. Maininnan arvoisia on myös SV-stressitesti ja suoritustasotesti jotka on toki jo ollut mukana aikaisemmissa mittareissa.

   

  Harjoittelun tila

  Harjoittelun tila -näyttö kertoo nopeasti harjoittelun kuormittavuuden. Se mittaa harjoittelun kuormittavuuden ja maksimaallisen hapenottokyvyn muutoksia pidemmällä aikavälillä ja näyttää kuinka harjoittelu vaikuttaa kuntotasoon ja suorituskykyyn. Suomeksi sanottuna harjoitteletko liian kovaa vai liian vähän. Vai onko lepojakso päässyt vähän venähtämään.  Näyttö kertoo harjoittelun tilan sanallisesti ja nuolilla.

   

  -Heikentää kuntoa = Harjoittelet liian vähän

  -Palautuminen = Palauttava harjoitusjakso

  -Ylläpito = Ylläpitävää harjoittelua

  -Tuottava = Kuntoa kehittävä harjoittelu

  -Huippu = Olet hyvässä kilpailukunnossa

  -Ylikuormittava = Harjoittelet liikaa

  -Tuottamaton = Harjoittelet hyvin, mutta palautumisessa on ongelmia (stressi, ravinto ja lepo)

   

  IMG_1880.JPG.cb6461a5392a99e32fb330bb37269593.JPG

   

  Hyvä yksinkertainen näyttö joka kertoo karusti mikä on oma tilanteesi.

   

  Harjoittelun kuormittavuus

  Harjoittelun kuormittavuus -näyttö näyttää viikon sisällä tapahtuneen harjoittelun kuormittavuuden määrän (EPOC -mittausten kokonaismäärä). Mittarin näyttämä lukema on henkilökohtainen, mutta näyttää hyvin harjoittelun rasittavuutta.

  IMG_1968.JPG.49e54f3be68770c75a6f8fb9f419bda9.JPG

   

  Harjoitusvaikutus

  Harjoitusvaikutus eli TE lukema kertoo kuinka harjoitus vaikutti kuntoosi. Lukema määräytyy käyttäjäprofiilisi tietojen, sykkeen ja harjoituksen keston sekä tehon mukaan. Lopptuloksena on lukema asteikolla 0-5 joka kertoo vaikuttiko harjoitus kuntoosi ylläpitävästi vai parantavasti. Asteikko on seuraavanlainen:

   

  0,0-0,9 Ei etua

  1,0-1,9 Vähän etua

  2,0-2,9 Kunto pysyy ennallaan

  3,0-3,9 Kunto paranee 

  4,0-4,9 Kunto paranee merkittävästi

  5,0 Ylikuormittava ja mahdollisesti haitallinen harjoitus ilman riittävää palautumisaikaa.

   

  IMG_1974.JPG.644dcd5006dfc0f96796466d9517789b.JPG

  Tässähän ei sinällään ole mitään uutta koska onhan tuo TE lukema pyörinyt mittareissa mukana jo vuosia. Uutta on se, että nyt näkee selvästi kohdistuko harjoitus aerobiselle alueelle vai anaerobiselle. Mitä hyötyä? Jos käyt tekemässä esimerkiksi tavallisen peruskestävyyslenkin ja mittari ilmoittaa 3.5 TE lukeman anaerobiselle alueelle niin eihän se harjoitus silloin aivan putkeen mennyt. Eli pystyt paremmin seuraamaan että harjoitus kohdistuu haluamallesi alueelle ja että se on myös kehittävää. Yllä olevassa kuvassa aerobinen TE lukema on 3,1 eli on tehty peruskuntoa kehittävä harjoitus.  

   

  Stressitesti

  Stressitesti mittaa sykevaihtelua mittaamalla yleisen stressitason. Tähän vaikuttaa harjoittelu, uni, ravinto ja elämän muut haasteet. Lukema on välillä 1-100. Tähän tarvitset sykevyön.

   

  IMG_2007.JPG.e304fd9de3cc05188f2dd0366ac66ff9.JPG

  Kellosta löytyy myös jatkuva sykkeenmittaus joka näyttää tämän hetken sykkeesi, viimeisen 4h sykkeen ja valikosta löytyy myös viimeisen 7vrk päiväkohtainen lepokeskisyke. Jos pidät kelloa jatkuvasti kädessä niin saat käyttöösi tuon 7vrk leposykemittauksen. Siinä nyt toki näkee jos joku päivä on ollut hieman muita rankempi, mutta muuten siitä ei ole oikein hyötyä. Kyseistä tietoa ei tallenneta minnekkään joten itse tulisi muistaa millaisia lukemia mittari tavallisesti näyttää kevyinä viikkoina tai kovempina viikkoina.

   

  IMG_1999.JPG.b684cb40a500a9e349856f78a3c53428.JPG

   

  Kaikki yllä mainitut suorituskykymittaukset mittaa mennyttä aikaa. Jos haluat tietää kulloisenkin suoritustason niin sitä varten on lenkin alussa näytössä vilahtava suoritustasotesti. Testi analysoi tahtia, sykettä ja sykevaihtelua ja suhteuttaa sitä muihin harjoituksiin. Näytettävä tulos on välillä -20 ja +20. Omilla lenkeillä tulos pyöri tavallisesti lähellä nollaa. Satunnaisesti sain tulokseksi esimerkiki -5. Lukeman muutosta voi myös seurata lenkin aikana. Sanoisin että aika piippuun saa itsensä vetää ennen kuin tuon lukeman saa liikkumaan laidasta laitaan, mutta antaa se jotain kuvaa sen hetkisestä suorituskyvystä.

   

  Vaikka mittarista löytyy monenlaisia rasituksen mittauksen työkaluja niin jokainen noista toimii kuitenkin erikseen. Esimerkiksi unenmittaus ei osaa kertoa muille testeille, että kaveri on nukkunut viime päivinä huonosti. Seitsemän vuorokauden sykekäyrä ei osaa kertoa että muun elämän rasitus on ollut kovempaa kuin aikaisemmin. Ainoa tavallaan kokonaistilanteen yhteenvetoa tekevä mittari on lenkin alussa näkyvä Harjoituksen tila -mittaus. Testasin 5S mittaria 2vko ja 935 mittaria 2,5vko ja kummallakaan kerralla tuo Harjoituksen tila -mittaus ei mielestäni osannut reagoida tarpeeksi herkästi verrattuna omiin tuntemuksiin. Vaikka alla oli huonosti nukuttuja öitä, stressiä ja muuta rasitusta niin mittauksen tulokseksi sain lähes aina nollan pinnassa olevan lukeman. Omasta mielestäni olisi ollut luontevampaa että ero hyvän ja huonon päivän välillä olisi ollut isompi. Toisaalta mittarilta kestää pari viikkoa oppia tunnistamaan rasituksen tasoja, että ehkä ajan myötä nuo lukematkin muuttuu järkevämmiksi. Tarvitaan siis edelleen maalaisjärkeä tunnistamaan milloin olisi järkevämpää jättää lenkki väliin. Toisaalta jos mittari näyttää jatkuvasti että stressitasot on tapissa ja kehossa on rasitusta koko rahan edestä niin ehkä olisi hyvä pysähtyä miettimään omaa tekemistä, levon ja rasituksen suhdetta.

   

  Yllä olevat mittarit vaativat noin kahden viikon harjoittelun jotta ne alkavat toimia kunnolla. Alussa saattaa siis ilmetä heittoja. 

   

   

  Navigointiominaisuudet

   

  Jo Fenix 3HR mittaria testatessani tykästyin mittarin navigointiominaisuuksiin. Aikaisemmin navigointiominaisuudet on tuntunut turhilta koska niitä ei ole ollut tai ne on ollut niin huonoja ettei niitä halua käyttää. Esimerkiksi nykyisessä 920XT mittarissa on myös navigointi, mutta koska karttaa ei voi zoomata niin käyttö on hankalaa. Poluilla se toimii jotenkuten, mutta kaduilla saa olla tarkkana ettei juokse harhaan. Polut on siksi helpompia koska ne sentään erottaa aika hyvin metsässä.

   

  Fenixin kanssa navigoiminen on paljon helpompaa ja mukavampaa. Voit zoomata reittiä jotta esimerkiksi risteyksissä huomaat paljon helpommin mihin suuntaan lähteä. Mittari varoittaa jos poikkeat reitiltä, näyttää arvioidun tuloajan määränpäähän yms. Etenkin käyttömukavuus on parantunut huomattavasti.

   

  IMG_3632.JPG.bfa7c841c8713a0074dc55a58498e547.JPGIMG_3633.JPG.83d1a55593b70552c5de570ccdf7cfb8.JPG

  IMG_3556.JPG.0fc3d94a13baa1b6ff9533044939e3c7.JPG

  IMG_3636.JPG.40d96501d19b8f65ce848d6791a3ddad.JPGIMG_3637.JPG.297666fe8c844b58d46063f00426ce53.JPGIMG_3640.JPG.df564aefba0b720147efca3a436f4b6c.JPGIMG_3641.JPG.a328746a9a17f7e8efbaa0bbf8c18829.JPG

   

  Juoksun lisäksi navigointiominaisuuksista hyötyy myös arjessa. Voit esimerkiksi merkitä mittariin kiinnostavaksi paikaksi auton pysäköintipaikan jotta voit myöhemmin suunnistaa helposti takaisin autolle. Lomalla voit ladata mittariin valmiiksi kävelyreitin, kiinnostavan paikan yms. Samat voi toki tehdä myös puhelimella, mutta esimerkiksi ulkomailla saa olla tarkkana puhelimen datan käytön kanssa. Samoin jatkuva kartan vilkuilu näkyy helposti myös puhelimen akun kulumisena.

   

  5X malli on sitten asia aivan erikseen. Siinähän kartat on viety sille tasolle jossa niitä on totuttuu käyttämään navigaattoreissa ja puhelimissa. Voit esimerkiksi pyytää mittaria suunnittelemaan valmiiksi 10km reitin vieraassa kaupungissa. Koska mittarissa on kartat valmiina niin se osaa tunnistaa tiet ja muodostaa niiden perusteella valmiin reitin. Et siis joudu juoksemaan 5km yhteen suuntaan ja sitten takaisin. 5X malliin voit ladata valmiita karttoja jos vaikka lähdet lomamatkalle. Isot kartat toimivat kuitenkin hieman hitaasti mittarissa, eli niiden zoomailu vaatii hieman kärsivällisyyttä. 

   

   

  Harjoittelu

   

  Jos käytät mittaria ihan normaaliin lenkkeilyyn niin pärjään hyvin tuolla valmiilla Juoksu -harjoitusmoodilla. Valikoista löytyy pitkä lista eri lajeja joita voit myös käyttää. Käytännössä eri lajit tarkoittaa sitä että harjoitukset kirjautuu kyseisenä lajina ja voit määrittää jokaiseen haluamasi tietokentät ja näyttöjen lukumäärät. Muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia voisi olla esimerkiksi alla olevat:

   

  • Mittarissa on automaattisesti kalibroituva kiihtyvyysanturi esimerkiksi sisätiloissa tapahtuvaa juoksua varten. Tällä voit päästä yllättävänkin tarkkaan matkanmittaukseen. 
  • Allasuinnissa mittari tunnistaa esimerkiksi vapaauinnin, selkäuinnin, perhosen jne. 
  • Golfatessa mittari ilmoittaa reiän alussa etäisyyden viheriölle.
  • Voit luoda intervalliharjoituksia, käyttää virtual partner -toimintoa tavoitevauhdissa pysymistä varten tai kilpailla aikaisempaa omaa suoritusta vastaan. 
  • Jos olet laittanut päälle perinteisen sykevyön niin mittari tunnistaa sen automaattisesti ja käyttää sitä sykkeenmittaukseen. 

   

  Aktiivisuuden seuranta

   

  Aktiivisuuden seuranta laskee kunkin päivän askelmäärän, kuljetun matkan, tehominuutit, kiivetyt kerrokset, kulutetut kalorit (perusaineenvaihdunta ja harjoittelu) ja unitilastot. Oma askeltavoite määrittyy automaattisesti aiemman aktiivisuuden mukaan. 

  IMG_3553.JPG.d1c48a7c58df0bbc05e18cf79f881c80.JPGIMG_3554.JPG.6fee3cc14d0521a2eb45145606b5ae59.JPG

  IMG_3558.JPG.f413ff7e635daf6dca4d308dfadedec2.JPGIMG_3557.JPG.c9efb221c49950afd2c3c587957a2858.JPG

  Etenkin seitsemän päivän yhteenveto ja kaloreiden jakautumisen näyttäminen herätteli omaa mielenkiintoa aktiivisuuden mittaukseen. Kiivetyissä kerroksissa tulokset oli taas mitä sattui ja unenseurannasta puuttuu samanlainen selkeys kuin esimerkiksi yllä olevista askeleista. 

   

   

  Älykkäät ilmoitukset ja muut sovellukset

   

  Älykkäät ilmoitukset ilmoittavat perinteiseen tapaan saapuvista viesteistä yms. Ilmoituksista saa hyvin selvää ja ne on helppo lukea. Muita bluetoothin avulla puhelimesta tulevia tietoja ovat säätiedot, etsi puhelin, musiikin hallinta, lukitus, paikan tallennus ja tietojen synkronointi.

   

   IMG_1979.JPG.0b31dc50f3e3c5aee5fb082aac19021b.JPGIMG_1980.JPG.f993e08a30979d796be3021bf9043ead.JPGIMG_3559.JPG.bee9f4110eb2b77b553676422ac5654f.JPGIMG_3560.JPG.5780453ecac7ffe113d79a1743bf2080.JPGIMG_3561.JPG.2c9ff08d47ab6c159c180181d2fb6d12.JPGIMG_1993.JPG.f6e0702c48d94c2fb8527747919d19f9.JPGIMG_3563.JPG.35172779b19f4f3db75f44031d628383.JPG

   

  Toki suhtaudun edelleenkin hieman nihkeästi siihen miten "kätevää" on tarkistaa sääennuste kellosta eikä puhelimesta. Testien aikana aloin kuitenkin miettimään sitä että jos se puhelin olisi esimerkiksi sateen takia pakattu vesitiiviiseen taskuun. Että mieluummin sen puhelimesta kuuluvan hälytysäänen syyn tarkistaa ranteesta kuin että alat kaivamaan sitä puhelinta erikseen esille. Kätevin toiminto oli mielestäni tuo musiikin hallinta. Kuuntelin muutamalla lenkillä musiikkia puhelimesta ja oli kyllä kieltämättä kätevää hypätä kappaleiden yli kellon avulla kuin että olisin kaivanut aina puhelinta esille. Tällainen tilanne tuli esimerkiksi kovemman tasavauhtisen lenkin aikana. Fiilistä hieman laskee jos kuulokkeista alkaa kuulumaan kappaleita lasten soittolistalta. Pienen pieni veturi -kappale ei mielestäni oikein sovi vetoharjoituksen taustalle. 

   

   

   

  Fenix 5S

   

  Fenix 5S oli testissä parin viikon ajan. Kuten kuvista näkee niin kellon muotoilussa on ajateltu enemmän naiskäyttäjiä kuin miehiä. Kello oli kooltaan kuitenkin sellainen että se sopi hyvin myös miehen ranteeseen. Hieman joustava hihna helpotti kellon kiristämistä sopivalle kireydelle. Jotta rannesykemittaukseen ei tulisi virheitä niin kello ei voi pyöriä ranteessa miten tahansa. Kellotaulun koko oli mielestäni riittävä. Toki se sai miettimään, että voisiko kellotaulu olla vielä hieman isompi. Näytöntarkkuus on kuitenkin hyvä joten kyllä kellotaulusta selvää saa vaikka käytössä olisi kaikki neljä tietokenttää harjoituksen aikana. 

   

   

   

  IMG_2019.JPG.b87336da4a83c4b10d72d8cd88641c09.JPGIMG_2018.JPG.ec8ece742677236e3d3a504794e4e944.JPGIMG_2017.JPG.e8a1110587ef260149ff658fd872baa3.JPG5s.JPG.619718de1bec0ad51ee3e83e47a5be88.JPG

  IMG_2010.JPG.97b1a4a1a28c2902db35dc1be7fe0b01.JPGIMG_1988.JPG.b9f3a1f2d7a548afe9a620f461159ff3.JPG

   

  IMG_1991.JPG.968953ced997d9d92461e68b053ac12f.JPG

   

  Fenix sarjassa ehdoton plussa on se että kellon hihnoissa on pikakiinnitys (QuickFit). Eli enää ei tarvitse ruuvailla hihnoja irti, riittää kun vain vedät pientä väkästä ja hihna irtoaa. Vaihdat hihnat tarvittaessa muutamassa sekunnissa. Voit siis käyttää lenkeillä eri hihnoja kuin arkikäytössä. 

   

  Lenkin jälkeen harjoitusten siirto Garmin connectiin onnistui helposti bluetoothin välityksellä. Aikaisemmin vannoin WiFin nimeen, mutta jos käytössä on hieman uudempi puhelin niin tiedonsiirto onnistuu hyvin myös ilman Wifiä. Enää en maksaisi lisähintaa siitä että mittarissa on tuki WiFille. 

   

  Testin loppupuolella aloin pohtimaan onko kellon jatkuva ranteessa pitäminen järkevää. Vaikka kello mittaa aktiivisuutta niin en oikein usko että jaksaisin sen takia pitää kelloa jatkuvasti ranteessa. Vaikka 5S on kevyin Fenix -sarjalainen niin silti kello painaa sen verran että paino hieman häiritsee. Se toki auttaa asiaa jos kellon ulkonäkö on sellainen että kelloa haluaa pitää kädessä. 

   

  5S:n kohdalla on hyvä muistaa heikompi akunkesto verrattuna muihin malleihin. Normaalissa harjoittelussa akunkesto ei ole ongelma, mutta jos harrastat pidempiä polkujuoksuja tai ultria niin silloin siitä voi muodostua ongelma 

   

  Kellosta on saatavilla myös safiirilasilla oleva malli josta löytyy Wi-Fi ominaisuus sekä yksi ylimääräinen silikonihihna. 

   

  Mittaria on saatavilla valkoisena marmorinvalkoisella hihnalla, hopeana turkoosilla hihnalla ja hopeana mustalla hihnalla (26.6.2017 649e):

  valkoinen.JPG.789cb41f8754590dbeaacde173d1a413.JPGturkoosi.JPG.9d6bb0cb65fcc27ee659c23d50543b24.JPGmusta.JPG.bdc223aa54a214bdd3635a0c8dd350e1.JPG

   

  Safiirilasilla mittaria löytyy mustana mustalla hihnalla, kullan värisenä harmaalla mokkahihnalla ja kullanvärisenä metallihihnalla (26.6.2017 749e-899e):

   

  mustamusta.JPG.10bde38298ade6c3d876bca6a509c3d6.JPGkulta.JPG.0d112e5411d3c4efb5002fac2e09cf9b.JPGmetalli.JPG.542af6fb63762bc6c32626d086ed4839.JPG

   

   

   

   

  Forerunner 935

   

  Forerunner 935 oli myös testissä kahden viikon ajan. Fenix sarjaan verrattuna kellossa houkuttelee etenkin sen hieman halvempi hinta ja selkeästi kevyempi rakenne. Kellon iso kellotaulu oli positiivinen yllätys ja se vähensi kellon lelumaista vaikutelmaa. Oikeastaan kello ei tuntunut ollenkaan lelumaiselta vaan ennemminkin perinteiseltä sykemittarilta. Muistissa oli aikaisempi Garmin 630:n testi jossa kellon kevyt paino teki kellosta hieman lelumaisen oloisen. Ulkonäkö oli siis positiivinen yllätys ja kelloa piti mielellään myös arkikellona. Kevyt paino sai myös välillä unohtamaan että kello on ranteessa. Lenkillä tietokentille oli enemmän tilaa kuin 5S:n kanssa. Tämän kellon kanssa päädyin pohtimaan kumpi olisi mukavampi arjessa, 935 vai Fenix 5. 

  IMG_3259 (1).JPG

   

  IMG_3651.JPG

   

  IMG_3262.JPGIMG_3647.JPG

   

  Ominaisuuksiltaan kello on samanlainen kuin Fenix -sarja. Käytössä en huomannut mitään eroa aikaisemmin testissä olleeseen Fenix 5S mittariin. Pikemminkin voisin suositella juuri 935:sta koska kellon kevyempi paino tekee siitä mukavamman käyttää. Miinuksena on toki hieman urheilullinen ulkonäkö arkikäytössä. 

   

  IMG_3646.JPGIMG_3263.JPG

   

  Kelloa on saatavilla mustalla hihnalla. Hihnan kiinnitys on perinteinen, eli tarvitse pakkauksen mukana tulevat kaksi pientä ruuvimeisseliä hihnanvaihtoa varten (vaihto tri-pakkauksen keltaiseen hihnaan). Mustan hihnan lisäksi saatavilla on 49,90eurolla graniitinsininen, kirkkaankeltainen, tulenpunainen, tulenpunainen ja pilvensininen hihna. Ruskea nahkahihna maksaa 79,99e (26.6.2017). Näitä hihnoja voit kiinnittää pikakiinnityksellä. 

   

  hihna.JPG.a36116c04933aaf4b678a88adefd9519.JPG

   

  Yllä olevien lisäksi tarjolla on myös tummanharmaa ja hieman vaaleampi ruostumaton teräshihna. Näillä hihnoilla hintaa on 199,99e.

  hihna2.JPG.48df7dfd294e050416f763d88ed8c95b.JPG

   

   

   

  Yhteenveto

   

  Mielestäni Fenix/935 on tällä hetkellä monipuolisin markkinoilla oleva sykemittari. Aikaisemmasta Fenix 3 mallista mukaan on tullut kehittyneemmät rasituksen seurannan työkalut ja rannesykemittauksen tarkkuus on parantunut. Mittareiden paino tuo toki omat haasteensa rannesykemittaukseen erityisesti Fenix 5 ja 5X mallien kohdalla. Mittareiden hinta 500e ja siitä ylöspäin rajaa myös tehokkaasti ostajakuntaa. Erityisesti Fenix sarja näyttää suuntaa mihin sykemittarit ovat menossa. Mittareihin tulee yhä enemmän ominaisuuksia joita käytetään varsinaisten lenkkien ulkopuolella. Perinteisten harjoitusominaisuuksien lisäksi myös kellon ulkonäöllä on merkitystä ostopäätöstä tehtäessä. 

   

  • Forerunner 935 on edullisin tapa päästä hyötymään Fenix sarjan parannuksista. Iso näyttö tekee kellosta mukavan käyttää.
  • Fenix 5S on Fenix sarjan pienin mittarin. Vaikka se on ehkä eniten naisille suunnattu niin mustana se sopii myös miehille. Heikko akku rajoittaa käyttöä pidemmissä suorituksissa.
  • Fenix 5, maskuliininen ulkonäkö, joko tykkäät tai et. 
  • Fenix 5X sarjan kallein kello hienoilla kartoilla. Kannattaa miettiä tarkkaan onko kartoille tarvetta. Kellon paino aiheuttaa omat ongelmat rannesykemittaukseen jos kiinnitys on huolimaton. 

   

  Kannattaako kelloa päivittää? Jos olet muutenkin vaihtamassa kelloa niin suosittelen laittamaan sen 200e lisää esimerkiksi 235 malliin. Tämä sillä rajoituksella että harjoittelet aktiivisesti ja olet kiinnostunut palautumisesta yms. Jos haet vain tavallista mittaria lenkkeilyyn niin silloin parempaa vastinetta rahoille saa 235 mallista tai vastaavista. 

   

  Päivitys 2/2018:

  Fenix sarjan mittareissa on ongelmia hetkellisen nopeuden näytön kanssa. Linkki aihetta käsittelevään ketjuun.

   

   

  Kysymykset ja kommentit mittarista ja testijutusta voi lähettää tähän ketjuun: Seppo testaa: Garmin Fenix 5 -sarja ja Garmin 935

   

   

   

   

  IMG_1986.JPG

  IMG_2009.JPG

 • Kirjoittaja:

  Seppo Moilanen

   

  Maraton 2:58:12 Vantaa maraton 2019

  Puolimaraton 1.26.17 HHM 2016

  24h 177,618km

  Reitti 2000 110km & Vaarojen maraton 130km (2020)

   

  Kysymykset ja muut yhteydenotot: seppo_moilanen@hotmail.com

  seppo.JPG

×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy