Jump to content
Juoksufoorumi.fi


HelppoHeikki

Jäsenet
 • Content Count

  1 644
 • Liittyi

 • Last visited

 • Days Won

  34

HelppoHeikki last won the day on November 20 2018

HelppoHeikki had the most liked content!

Community Reputation

2 004 Excellent

About HelppoHeikki

 • Rank
  UTTF Liivijengiläinen 2017

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Periaatteessahan normikännykälläkin pärjäisi aika pitkälle, jos asentaisi siihen jonkun sovelluksen, mikä lähettäisi sijaintitiedon jonnekin palvelimelle vaikka kerran 10 minuutissa. Ja tämän sijaintitiedon/käppyrän voisi sitten jakaa linkin kautta kenelle vain, kun on lähdössä yksin treeneemaan tai kisaan. Vaikka kuuluvuudessa olisi paikallisia katveita, pystyisi tiedottomana makaavan tai katvealueelle loukkaantuneen paikantamaan varsin pienelle alueelle. Ja jos päivitys tehtäisiin esim 10 minuutin välein, luurin akkukin varmaan riittäisi aika pitkälle. Varsinkin, jos pudottaisi 4G:n pois ja käyttäisi vain 2G/3G -verkkoa. Ne kuitenkin riittäisivät vallan mainiosti sijaintidatan lähettämiseen.
 2. Nämä gps-mokkulathan ovat suomalainen erikoisuus ja ainakaan minä en ole ikinä nähnyt näitä missään ulkomaan kisoissa. Monta kertaa itsekin miettinyt, että joku oma Inmarsat-mokkula voisi olla oikeasti hyvä turvavaruste. Eihän sen tarvitsisi koko ajan sijaintia päivittää, vaikka kerran viidessä minuutissakin olisi jo ihan ok. Varsinkin pienemmissä kisoissa tämä on asia, mitä pitäisi ehkä oikeasti miettiä. Itsekin olin kerran Serbiassa vuoriultralla ja reitti meni pääosin Serbian ja Bulgaria rajan pinnassa, mikä oli vuosikymmeniä täysin suljettua aluetta. Siellä ei käytännössä ollut polkuja ja kännykkäkin toimi hyvin satunnaisesti. Sinne kun olisi jonkun katajapuskan alle nuukahtanut, niin ei olisi kukaan hetkeen/ikänä löytänyt. Juoksijoitakin oli niin vähän, että harvoin ketään näki yhtään missään.
 3. Juuri näin. Nykypäivänä lähes kaikki kuvaa jotain ja varsinkin polkujuoksukisan tyyppisessä tapahtumassa datavirtaa kertyy talteen valtavasti. Ja kun sitä materiaalia vertaa GPX-jälkeen, niin pystyy varsin helposti päätelemään, että henkilö X:n piti mennä tästä jäljen mukaan juuri nyt ohi, mutta eipä näy kuvissa/videolla kyseistä sankaria. Liekö vahingossa muuttunut näkymättömäksi 😬 Aikaleimathan ovat nykyään todella tarkkoja, kun melkein kaikki laitteet ovat reaaliajassa jollain tapaa kiinni täsmällisen tarkassa ajassa.
 4. Mutta mä olen alkanut ajattelemaan viime aikoina niin, että oma GPX-jälki on tavallaan vakuutus, millä voi turvata oman selustan, jos joku alkaa joskus syyttelemään oikomisesta. Kokonaista ja yhtenäistä GPX-jälkeä on kuitenkin todella vaikea väärentää. Jäljessä on niin monta täsmällisesti kellotettua yksityiskohtaa, mitkä pystyy yhdistämään muihin yksityiskohtiin, vaikkapa ulkopuolisten reitillä kuvaamaan materiaaliin, että ei sen feikkaamiin ole mitenkään 100% varmuudella mahdollista. Tämä vakuutus toki vaatii sen, että pause ei mene vahingossa päälle ja virtaakin riittää. Pause ei mene vahingossa päälle, jos kello on koko kisan lukittuna ja lukittuna sen voi pitää, koska kyse on juoksukilpailusta, missä kello käy koko ajan, joten ei ole mitään tarvetta laittaa ajanottoa pauselle. Ja virtaakin riittää, kun ottaa varavirran mukaan. Tai kokemuksesta tietää, että miten pitkään akussa potkua riittää. Jos kokemusta on, niin akusta ei varmasti lopu virta kisan puolivälissä. Ei edes vahingossa.
 5. Olen itsekin vastaavia tilanteita todistanut muutaman kerran. Joku kanssakilpailija on uuvahtanut huoltopisteelle viltin alle ja ei ole taatusti minua missään vaiheessa reitillä ohittanut, mutta niin vain on ollut maalissa ennen minua ja kovaa on ollut somessa hehkutus. Hemmetin hienosti on noustu sieltä viltin alta kalmahorkasta tahkoamaan oman kisan kovimpia kilometrivauhteja 🤪 Hauskinta näissä tilanteissa on se, että kovin usein nämä tyypit ovat aktiivisia netissä ja tekniset härpäkkeet ovat aina uusinta uutta, treeneistä on kaikkea mahdollista dataa esillä, mutta sitten kun tulee pitkä kisa, niin yllättäen mittarit ovatkin "sammuneet", "pauselle meni vahingossa" tai "akku loppui", vaikka kisaa edeltävässä postauksessa on hehkutettu, miten on varavirtaakin mukana, jotta saa datat talteen 🤘 No, kukin tavallaan.
 6. Kyllähän se on selvä juttu, että pienemmissä polkukisoissa huijaaminen olisi oikeasti todella helppoa. Varsinkin, jos gps-seurantaa ei ole käytössä. Eihän sitä reittiä voi mitenkään aukottomasti valvoa ja juoksijat menevät pitkiä pätkiä aivan yksin. Pienemmässä kaavassa huijaamista tapahtuu huoltojen kautta, eli vaikka säännöt kieltävät kisan ulkopuoliset huollot, niin omia huoltojoukkoja silti käytetään virallisten huoltopisteiden väleillä. Esimerkiksi helteisissä olosuhteissa tämä on valtava, vääryydellä hankittu etu. Meille peräpään laahustajille näillä asioilla ei ole kovin suurta merkitystä, mutta kärkijoukoille ikävä juttu. Mutta yleisellä tasolla voi todeta, että aika luuseri pitää olla, jos näissä karkeloissa lähtee oikomaan ja kehtaa sen jälkeen vielä peiliin katsoa. Saati somessa elvistellä. Mutta taatusti sitä tapahtuu ihan Suomessakin.
 7. Just tänään katselin Cittarissa suihkeita ja tosi vähän niissä on tehoaineita. DEET:iäkin vain joku 15-20 prossaa. Mutta kuukkeli löysi tällaisen: https://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/epages/KYA.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/KYA/Products/335351 Pitänee käydä siis huomenna apteekin kautta 🙂
 8. Isommille massoille tämä nykyinen järjestely saattaa olla parempi. Ainakin minulle se sitä on, joten oma lehmä on syvällä ojassa. Mielummin menen bussilla Hettaan ja hölkkään sieltä suoraan Äkäslompoloon majoitukseen. Kun edellisellä kerralla piti käydä Hetassa varsin likaisissa suihkutiloissa (olin peräpään menijöitä) ja sitten koomata karmeassa jumissa bussissa takaisin Ylläkselle. Kyllä nykyinen järjestely kuulostaa ainakin tässä vaiheessa paremmalta, kun pääsee suoraan omaan saunaan ja siitä sitten heti peiton alle tärisemään.
 9. Sääennuste näyttää tällä hetkellä aivan jumalaisen hienolta. Jos tällaisena pysyy, niin ei voi kukaan ainakaan säällä meriselittää omaa suoritusta 😄 Hyttysmyrkyt pitää huomenna kaluta kaupassa oikein huolella läpi. Missähän tökötissä on tällä hetkellä eniten DEET:iä tehoaineena?
 10. Reittimerkinnöistä on pakko mainita täysin sivullisena sen verran, että pitkillä polku-ultrilla reittimerkintöjä on 20-100 metrin välein. Ja reitti on 60-160 kilometriä yhteen suuntaan. Maastossa. Erämaassa. Että kyllä sitä luulisi löytyvän joku tapa merkitä tielläkin juostava kisa. Vaikka merkintöjä pitäisi laittaa jopa 500 metrin välein. Karhunkierroksellakin oli jokaisessa risteyksessä 5-10 viittaa ohjaamassa oikeaan suuntaan. Ja tähän päälle sitten varsinaiset reitillä olevat merkinnät.
 11. Olisi aivan täydellinen sää! Tosin tähän kisaan toivoisin vähän tuultakin, jotta ötökät pysyisivät paremmin koloissaan 😄
 12. HelppoHeikki

  Hoka One One

  Kyllä tästä samasta asiasta on ollut juttua useammassakin netin kenkäarvostelussa. Että toebox olisi vähän tilavampi kuin kakkosessa. Pitää siis itsekin käydä uusi SG3 testaamassa 🙂
 13. Miettimällä ja hauduttelemalla ei tule kuin järkeviä päätöksiä. Niitä on maailma täynnä. Otat nyt vaan huomenna illalla pullon punkkua tai riittävästi saunakaliaa ja sitten sopivassa nousussa&uhossa lyöt ilmot sisään Ylläksen satamailiselle. Se on just hieno päätös tehtäväksi, ei järkevä, ei looginen, ei hauduteltava, mutta hemmetin hieno 🤘
 14. Mä olen tärissyt horkassa oikeastaan jokaisen kunnolla vedetyn yli satakilsaisen polku/vuorikisan jälkeen. 2019 Karhunkierros oli eka missä ei tullut kunnon kylmähikihorkkaa ekana yönä, mutta se johtui varmasti siitä, että otin Hautajärveltä paluun todella rauhallista vauhtia. Ja normaalien yöunien palautumiseen mulla menee useampi yö. Esimerkiksi tänään tiistaina heräsin klo 03 aamulla, vaikka menin nukkumaan klo 22 illalla. Maalin olin tullut lauantaina illalla. Hetken pyörin sängyssä, kunnes totesin, että aivan turhaa puuhaa, sama se on lähteä töihinkin. Todella usein käy sekin, että tulee kipeäksi 2-3 päivän viiveellä. Eli iskee se oikea kuume. Nyt taidan selvitä ilman sairastelua, mutta tämä polku-ultra oli tosiaan rasitustasoltaan huomattavasti alhaisempi kuin aikaisemmat.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy