Jump to content
Juoksufoorumi.fi

saq

Jäsenet
 • Posts

  222
 • Liittyi

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Mitä, onko todennäköisempää kuolla piikin kanssa kuin ilman? Kyllä kaikki ihmiset kuolee aikanaan ja mitä vanhemi ja hauraampi ihminen kyseessä, sen todennäköisemmin menehtyy pieneenkin infektioon. Lisäksi kun ottaa huomioon, että yli 80 vuotiaista noin 90 % on täysin rokotettuja, niin olisihan se ihme, jos rokotettujen osuus olisi huomattavasti pienempi. https://thl.fi/fi/-/rokottamattoman-riski-joutua-sairaalaan-on-todellinen-vain-rokote-suojaa-vakavalta-koronavirustaudilta-kun-yhteiskunta-avautuu ”Rokottamattomat aikuiset aiheuttavat suuren osan koronaviruksen sairaalahoidon tarpeesta. Syyskuun aikana kolme neljäsosaa kaikista sairaalajaksoista onkin ollut täysin rokottamattomilla”, THL:n ylilääkäri Otto Helve kertoo. ”On lisäksi huomioitava, että täysin rokotetuissa on enemmän ihmisiä, joilla on jokin vakavalle koronataudille altistava sairaus tai sairaus, joka pahenee koronataudin vuoksi. Rokottamattomat ovat keskimäärin nuorempia, ja heillä on vähemmän vakavia perussairauksia. Siitä huolimatta rokottamattomien riski joutua sairaalahoitoon koronan vuoksi on keskimäärin huomattavasti suurempi. ” "Syyskuun aikana tehohoidossa olleista täysin rokotettuja on ollut noin 18 prosenttia. Täysin rokotettujen osuus tehohoidossa olevista potilaista tulee odotettavasti nousemaan ajan myötä, kun rokottamattomien osuus väestöstä vähenee ja rokotettujen osuus kasvaa." ”60 vuotta täyttäneistä valtaosa, eli 89 prosenttia, on täysin rokotettuja ja 11 prosenttia on puutteellisesti rokotettuja tai rokottamattomia. Vain hyvin pieni osuus ikäryhmästä on siis ilman rokotesuojaa. Näin ollen kuolemantapauksia onkin suhteessa merkittävästi enemmän rokottamattomien joukossa”, Helve kertoo.
 2. Onko tällaisia tilastoja saatavilla julkisesti? Itse luotan, että alan asinatuntijoilla on parhaat mahdolliset tilastot ja he osaavat niitä tulkita. Taas katsot vain yksilö tasoa, mutta unohdat yhteiskuntatason, joka lopulta vaikuttaa myös yksilöön.
 3. Tilastot, tutkimustulokset ja todennäköisyydet eivät ole mielipideasioita. Kuinka luotettava tieto on esimerkiksi, jos ortopedi kertoo mielipiteensä lasten rokottamisesta. Lääkäreitä on paljon, he tekevät hyvin erilaisia töitä ja mielipiteitä heidän sisälleen mahtuu lukuisia. Yleensä jos lehdistä on lukenut lääkärin ihmettelyä rokotuksista, kyseessä ei ole tämän alan erikoislääkäri. Sana lääkäri antaa uskottavuutta, vaikka hänellä ei olisi sen suurempaa osaamista kyseisestä asiasta.
 4. Tilastojen, tutkimusten ja todennäköisyyksien perusteella parhaat asiantuntijat ovat antaneet suosituksen yli 12 vuotiaiden rokottamisesta. Tätä en ainakaan itse pysty kiistämään. Myös laumasuoja, vaikkei se koronan suhteen niin hyvää suojaa annakaan kuin aluksi kuviteltiin, on sitä parempi, mitä useampi on rokotettu. Lisäksi helpompi avata yhteiskuntaa ja todennäköisemmin se pysyy auki, kun rokotekattavuus on riittävä. Nämä luulisi olevan jo kaikkien tiedossa.
 5. Ymmärrän, että monille nämä yksittäiset tapaukset ovat konkreettisempia kun siinä kerrotaan ihan oikeasta ihmisestä ja hänen kokemuksestaan. Sen sijaan tilastotiede ja todennäköisyydet ovat abstrakteja asioita, joista ei niin helposti ymmärrä miten tämä voi vaikuttaa lukijaan itseensä. Tottakai on hyvä, että ihmisille kerrotaan riskeistä, mutta niissä on aina syytä kertoa myös riskin todennäköisyys ja mikä on toisen valinnan riskit ja todennäköisyydet, muuten lukija on saada ylikorostetun vaikutuksen lukemastaan jutusta. Vaikka en halua yksittäistapausten perusteella väitellä isommista asioista, niin laitetaan nyt sitten vastapainoksi toinen tapaus. https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008262669.html
 6. Tottakai yksilölle rokotteesta voi olla isompi haitta kuin koronasta. Edellisessä lauseessa paino sanalla voi, sillä todennäköisyys tällä on todella pieni. Kukaan ei ole väittänyt, että rokotus olisi kaikille täysin oireetoon ja vaaraton, mutta todennäköisyyslaskentaa, jos ymärtää edes vähän, tajuaa, kunpi vaihtoehto on pienempi paha. Mistä muuten tiedät, että Oulun seudulla nuorten keskuudessa on ollut rokotehaittoja, jos et ole mediasta tietoa saanut? Tiedätkö, onko näissä tapauksissa varmistettu rokotteen ja haittojen välinen yhteys?
 7. Ei näistä julkisesti taida saada tarkkaa tietoa, mutta tästä kuukauden takaisessa Lääkärilehdessä on joitain lukuja. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008168465.html Huomiota kiinnittää pari kohtaa, jotka tähän alle kopioin "Suurin osa tehohoitoon päätyneistä koronapotilaista on nyt rokottamattomia. Joitain yhden rokotteen saaneita tehohoitopotilaita meillä on ollut ja yksittäisiä kaksi rokotetta saaneita, joilla koronadiagnoosin ohella tehohoidon syynä ovat olleet muut ongelmat. Viime viikkoina Jorvin sairaalan teho-osastolla hoidetut potilaat ovat olleet 35–70-vuotiaita. Mediaani-ikä on arvion mukaan ollut vähän yli 50." Kyllähän nämäkin tiedot osoittaa kiistatta rokotteen hyödyt, mutta kaikki ei sitä halua ymmärtää. Se miksi mediassa ei ole juttuja vakavan rokotehaitan saaneista saattaa johtua monesta asiasta, mutta varmasti ainakin siitä, ettei niitä juuri ole. Jonkin yksittäistapauksen esille tuominen ei taas merkitse kokonaisuudessa mitään, jos ei samalla tuo esille, kuinka todennäköistä on saada tällainen haitta ja vertaa sitä koronasta saatavaan haittaa ja todennäköisyyteen.
 8. Odota vaan, kyllä se sieltä ajallaan sinunkin kohdalle osuu. Ei tämä tauti täältä mihinkään katoa. Sitten on tuurista kiinni, miten rokottamaton elismistösi siihen reagoi. Tosin tuurista se on kiinni rokotetuillakin, mutta tämä todennäköisyydet lievään tai oireettomaan tartuntaa kasvavat huomattavasti. Mistäköhän johtuu, että sairaalassa olevista koronapotilaista on lähes kaikki on rokottamattomia tai kerran rokotettuja?
 9. saq

  Napapiiri-Jukola 2021

  Nyt jälkikäteen katsottuna Jukolanviestin osallistujaluvut olivat seuraavat verrattuna edelliseen vuoden 2019 Jukolaan. Rovaniemi / Kangasala Ilmoittautuneita Jukola 1221 / 1964 62% Venla 999 / 1721 58% 1. väliaikaan tulleita Jukola 934 / 1924 49% Venla 770 / 1685 45% Maaliin hyväksytysti Jukola 750 / 1653 45% Venla 692 / 1624 42% Ilmoittautuneita oli siis huomattavasti enemmän kuin arvioitiin, mutta moni joukkue oli tehnyt ilmoittautumiset ilmeisesti jo edellisenä vuotena eikä perunut ilmoittautumista. Tämän huomaa hyvin tuosta ilmoittautuneiden määrästä verrattuna 1. osuuden 1. väliaikaan tulleiden joukkueiden määrään. Jukolan osalta 2019 ero oli 40 juokkuetta, mutta tänä vuonna 287. Keskeyttäneiden joukkueidenkin määrä kasvoi huomattavasti. Ensimmäiseen väliaikaan tulleita jos vertaa maaliin tulleisiin niin Jukolassa keskeytti tänä vuonna 184 joukkuetta eli 20% kun Kangasalalla lukema oli 271 joukkuetta eli 14%. Venloissa vastaavat luvut olivat 78 / 10% ja 61 / 4%. Lisäksi veikkaan, että tuplaajia oli enemmän kuin normaalisti, sillä joukkueilla oli pulaa juoksijoista, joka näkyi esim. suunnistajanpankissa, jossa oli lähinnä joukkueiden epätoivoisia yrityksiä löytää juoksijoita, kun normaalisti siellä on yksittäisten juoksijoiden pyyntöjä päästä johonkin joukkueeseen. Esimerkiksi meidän seuralla oli ilmoitettu 6 Venlajoukkuetta, joissa pitäisi siis juosta 24 juoksijaa, mutta viivalle saatiin vain 4 joukkuetta ja 11 juoksijaa. Joukkueista 1 jätti kesken 2 osuuden jälkeen ja tuplaajia oli 3. Lisäksi tiedän, että ainakin yksi tuplasi, jossain kaveri porukassa ja muutama juoksi myös Jukolan viestissä. Toissavuonna seuralla oli ilmoitettu 10 joukkuetta ja kaikki juoksivat maaliin. Voi olla että joku tuplasi, mutta ei kovin moni, joten meillä taisi silloin olla venloja noin 38 eli yli kolminkertainen määrä. Ei siis ollut pelkästään hyvän kisakeskuksen ansiota, että siellä oli väljempää kuin normaalisti, sillä veikkaan, että juoksijoita siellä oli maksimissaan 40% normaalista.
 10. Tämähän kuullostaa samalta kuin mitä on kirjoiteltu Pietarilaisten suhtautumisesta koronaan. Onneksi Suomessa valtaosa toimii järkevästi, jonka avulla meillä on tilanne on hallussa. Pietarissa ja Venäjällä tilanne on vähän huonompi, tartuntoja noin 1800 ja kuolleita 100 päivässä. Olisiko nämä Venäjän kaunistelemat luvut @satunnainen_hölkkääjä sinun mielestä sopivia myös Suomeen? Olen kyllä itsekin sitä mieltä, että maskipakkoa voisi jo lieventää. Näin olisi tehtykin, jos futisfanit eivät olisi tuoneet Pietarista merkittävää määrää tartuntoja Suomeen.
 11. Onhan tuossa lykittävää, mutta mielummin itsekin rullilla tuon menisin kuin jalkaisin. Taitaa mennä tasurilla koko matkan, kun on kuitenkin pari vuotta sitten tasurilla hiihtänyt 24 h maailmanennätyksenkin. Oliko @joukorkiire tuota kirjoittaessa? Kolmesta lauseestasi vain yksi pitää paikkansa. Tämä on melkein kuin iltapäivälehtien otsikko, jotka melkein pitävät paikkansa. Äkkiä vetäisi johtopäätöksen, että kuntoilija on saanut rullasukset kolmen viikon sitten ja nyt lähtee rullahiihtämään Hangosta Utsjoelle ja yrittää samalla tehdä maailman ennätystä. Teemu on kuitenkin hiihtänyt rullilla erittäin paljon ja varmasti pitkiä lenkkejä useita vuosia. Lumellakin on hiihdellyt melkoisesti. Totta on, että tämä reissu päätettiin kolme viikkoa sitten, mutta en usko Teemun suuremmin tähän valmistautuneen vaan normaalit pohjat on niin jäätävällä tasolla, että ei tässä valmistautumista tarvita ehkä vähän tankkausta ja lepoa. Toinen epämääräinen lause on tuo ME tavoite. Ei se ole kyseisessä lajissa vaan 24 h hiihdossa.
 12. Tänään oli Hesarissa juttua, miksi viime keväänä korona hiipui vauhdikkaammin, vaikka nyt on rokotettu väestöä. Juttu voi olla maksumuurin takana, mutta referoin sitä lyhyesti. https://www.hs.fi/tiede/art-2000007998747.html Tapauksia tulee nyt helpommin esille, kun testataan noin 6 kertaa enemmän. Sairaalatapaukset on luotettavampi vertailukohta, mutta siinäkään ei ole toukokuussa ollut samanlaista laskua kuin viime vuonna. Kuitenkin sairaalatapaukset Husin alueella on laskeneet lähes viimevuotiseen tapaan, mutta muualla Suomessa tilanne on toinen. Nämä viimeaikaset koronaryppäät nostavat muun Suomen lukuja ja niissä on Intian variantti suuressa roolissa. Tartunnan saaneiden joukossa on myös rokotettuja, mutta kahta annosta ei ole vielä moni saanut, eikä rokotukset eivät ole vielä edenneet niihin ryhmiin, joilla on suurin ilmaantuvuus. Jutussa myös todettiin rokotuksen tarpeellisuus ja varsinkin molempien annosten tärkeys. Ensimmäinen annos suojaa hyvin vakavalta taudilta, mutta ei yhtä hyvin tartunnalta varsinkaan varianttien osalta. Rajoitukset ovat yksi vaikuttava tekijä ja ne eivät ole samat kuin vuosi sitten. Itse aloin ihmettelemään, miksi Hus alueella korona hiipuu nopeammin kuin muualla. Voiko tähän vaikuttaa se, että Hus alueella tauti on ollut enemmän koko ajan läsnä ja ihmiset ovat tottuneet elämään sen kanssa ja suojautumaan. Muualla Suomessa on ollut tautia koko ajan vähemmän ja ihmiset ei jaksa enää välittää niin paljon suojautumisesta ja järjestetään isompia tapaamisia. Intian variantin en usko tähän vaikuttavan. Eiköhän sitä ole yhtä lailla myös Hus alueella.
 13. Tämä voi olla kohtuuton vaatimus, jos tällaista tutkimusta ei ole, mutta kyllähän @Pyörämees tämänkin selittää "maalaisjärjellä". Seuraava teksti on yritetty kirjoittaa ihmisen puolustusjärjestelmää kovin tarkasti tuntemattomalle eikä myöskään kirjoittaja ole lääketieteen asiantuntija, joten tätä voi paremmin asiaa tuntevat täydentää ja korjata tarvittaessa. Voi myös viisastella sillä, mitä tarkoittaa sairastuminen. Kyllähän virus elimistössä on ennen kuin ihmisen puolustusjärjestelmä aktivoituu. Onko tällöin sairastunut? Hyvän vastustuskyvyn omaavalla on paremmat mahdollisuudet taltuttaa virus nopeasti ja vähemmin oirein. Koronan suhteen tilanne on kuitenkin eri kuin monen muun viruksen kohdalla. Koronavirus on uusi puolustusjärjestelmillemme, eikä kenelläkään ollut immuniteettia sitä vastaan. Rokotus auttaa tässä tilanteessa huomattavasti, mutta mitä hyväkuntoisuus auttaa, siitä ei taida olla varmuutta. Rokotus antaa immuniteettiä tautia vastaan ja sen avulla elimistö osaa aloittaa heti oikeanlaisen puolustuksen virusta vastaan. Hyväkuntoisuus parantaa vastustuskykyä, mutta silti korona virus on elimistölle uusi virus, jolle elimistön pitää puolustustaistelussa keksiä oikea tapa puolustautua. Ei näitä asioita voi verrata toisiinsa. Lisäksi tässä tulee mukaan koronan suhteen aluksi yllättänyt tieto eli korona tarttuu myös oireettomasta kantajasta melko tehokkaasti. Tämä on se ominaisuus, jonka takia korona pääsi niin hyvin leviämään. En usko, että täällä juoksufoorumilla tarvitsee kehoittaa lukijoita lenkkeilemään enemmän vaan päin vastoin, pitäisi toppuutella harjoittelemasta liian paljon ja liian kovilla tehoilla, sillä kuormittavat harjoitukset laskevat elimistön vastustuskykyä. Toisin sanoen, tässä suhteessa pitäisi harrastaa säännöllistä, mutta kevyttä liikuntaa eikä tavoitteellista urheilua.
 14. Täytyy antaa sinulle tässä makoisa voitto. En ottanut huomioon päihteiten aiheuttamia onnnettomuuksia. Tilastoita kun tykkään, niin piti kaivaa niitä esille Liikenneturvan sivuilta. "Rattijuopumustapauksissa on viimeisen kolmen vuoden aikana kuollut keskimäärin 43 ja loukkaantunut 485 henkilöä vuosittain." Lähde https://www.liikenneturva.fi/fi/tutkittua/ajankohtaiset-tilastot#8ac0c031 Näistä varmasti suuri osa ollut rattijuopon autossa, joten ulkopuolisille ei kovin iso riski. Tietysti kohdalle osuessa riskin suuruus on toisarvoinen asia, mutta sama se on koronankin kanssa. Onneksi koronan kanssa riskiä voi entisestään pienentää rokotteen ottamisella, kuntoilemalla, syömällä terveelisesti, välttämällä kontakteja ja hyvällä hygienialla. Ottamalla rokotuksen edistää myös laumasuojan syntymistä ja se pienentää kaikkien riskiä. Muuten, viettäkää mahdollisimman vähän aikaa kotona, sillä siellä tapahtuu paljon onnettomuuksia ja siellä on myös erittäin suuri todennäköisyys kuolla.
 15. Nyt et ole ihan ymmärtänyt viestieni sisältöä. Voi olla, etten ole kirjoittanut tarpeeksi selvästi. Keskusteluhan lähti liikkeelle, kun vähän kärjistetysti kirjoitin seuraavasti: Tuossa en enää vertaa piikin kiertämistä äänestämiseen tai roskaamiseen, vaan otan toisen esimerkin, mitä yksilön tekemisellä on väliä kokonaisuuden kannalta. Tuo ajattelutapa, ettei oma tekeminen vaikuta kokonaisuuteen on yllättävän yleinen. Mutta kuten tuossa kirjoitin "Ei yksilön teko merkitse käytännössä mitään, mutta massan merkitsee ja massa koostuu yksilöistä.". Tähän kun vielä lisää, että massa ei tee valintoja vaan yksilö, niin luulisi jo ymmärtävän, että yksilön valinnalla on ihan oikeasti merkitystä. En ole myöskään missään vähätellyt päihdeaineiden vaikutusta kansanterveyteen, mutta sen olen tuonut ilmi, että se ei uhkaa sinun tai minun terveyttä samalla tavalla kuin korona tartuntatautina. Itse pystyy vaikuttamaan päihteiden käyttöön paljon enemmän, kuin siihen sattuuko jostain saamaan tämän viruksen.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy