Jump to content
Juoksufoorumi.fi


saq

Jäsenet
 • Content Count

  79
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

14 Good

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. saq

  Miten opettelit luisteluhiihdon?

  Se ettei itse osaa, ei tarkoita, ettei se ole mahdollista. Nuorempana jonkin verran kilpahiihtoakin harrastaneena luisteluhiihtoa alettiin opettelemaan heti kun televisiosta näki huippujen sitä tekevän. Eka talvi oli vain kuokkaa vain oikealle työntäen ja tietysti perinteisen välineillä. Pikkuhiljaa välineet kehittyivät ja valmentajat alkoivat kiinnittää tekniikkaan huomiota. Myös wassu ja mogren tuli mukaan kuvioihin. Hiihdin varmaan kuokkaa noin 5 vuotta vain oikealle työntäen ja vasen tuntui ihan mahdottomalta. Yhtenä talvena päätin opetella väärän puolen kuokan ja kaikki rauhalliset lenkit hiihdin kuokkaa vain väärälle puolelle. Vaikka vaikeata se aluksi olikin, alkoi se kuitenkin sujua rauhallisessa vauhdissa, mutta ei kisassa. Tekniikkatreeneissä valmentajat kuitenkin sanoivat väärän puolen olevan teknisesti parempi. Tämä varmaan johtui siitä, että sitä opetellessa tiesi, mitä pitäisi tehdä toisin kun silloin aluksi, kun matkiminen oli ainoa tapa eikä kukaan ei osannut neuvoa. Tämän jälkeen piti jatkaa väärän puolen harjoittelemista vauhdikkaammassa hiihdossa. Varmaan noin 3 vuoden päästä pystyin luontevasti käyttämään kisoissa molempia puolia ja sopivan jyrkissä ylämäissä väärä puoli tuntui jopa helpommalta. Noin 4 vuoden päästä ei ollut puolella mitään väliä kuin ainoastaan heittäessä loikalle. Pitää vielä muistuttaa, että olin tuolloin väärää puolta harjoitellessa noin 15 vuotias ja hiihtoa tuli vuodessa yli 2000 km, joten toistoja tuohon väärän puolen harjoitteluun on tullut melko paljon ja nuorena oppii nopeammin. Tosin vaatimustasokin tekniikalle oli eri kuin kuntoilijalle. Tässäkin huomasi tulevansa paremmaksi siinä mitä harjoittelee. Tietysti jos ei usko oppivansa jotain, voi olla motivaatio sen harjoitteluun huonompi ja lopputulos huono.
 2. Lapsille on harrastuksessa tärkeää kaverit. Jos on hyvä porukka, ei ole niin väliä mitä tehdään. Yksin puurtaminen on tylsää, joten yksilölajeja harrastavatkin tarvitsevat porukan eli yhteistreenejä. Yhteistreenit tarvitsevat vetäjiä ja tässä tarvitaan vanhempien aktiivisuutta. Omalla kohdalla huomasi hyvin, että poika innoistu uudesta lajista heti, kun hänet oli raahattu leirille ja pääsi sisään kaveriporukkaan.
 3. saq

  Garmin Fenix 5

  Jaa, olen tainnut itsekin tehnyt "Hot Key" määrittelyn, mutta en vaan muistanut sitä.
 4. saq

  Garmin Fenix 5

  Toimisiko sama kuin FR935:ssa? Pitkä painallus Down painiketta, kunnes tulee lajivalikko näkyviin. Up/Down painikkeilla valitsee oikean ja hyväksyy valinnan Start painikkeella.
 5. saq

  Suunto vai Garmin?

  Kaikkia eroja en muista, mutta tässä jotain listaa mitä 935:ssa on, mutta 735:ssa ei. Lista tulee ulkomuistista, joten jotein virheitä voi listassa olla. - itselleni tärkein barometrinen korkeusanturi - akun kesto, jossa ero 935 hyväksi muistaaksen 14 h / 24 h. - näyttö on ilmeisesti 935:ssä ilmeisesti parempi ja tukee ainakin enemmän värejä. - voi ladata kesken suorituksen, vaikka ranteessa sitä ei voi silloin pitää - uusi FirstBeatin training effect laskuri, joka kertoo erikseen aerobisen ja anaerobisen arvon - WiFi - tuki Bluetooth Smart sensoreille - jotain Starva juttuja Suunnosta ei ole kokemuksia, mutta varmaan hyvä kello sekin. Muutama vuosi sitten vaihdoin Polarin Garminiin 920xt, eikä ole tarvinut katua. Todennäköisesti 935 on tulee hommattua piakkoin.
 6. saq

  Talviurheilukausi 2016 - 2017

  Uskon omia silmiäni. Tuossa Youtube videossa näkyy selvästi nuo sisäkaarteessa olevat siniset puulaatikot. Niihin suksi ei kyllä osunnut ainakaan ennen kaatumista. Jos laskuun on jarruttelun takia muodostunut jäinen ura, ei siihen kannata mennä vaan ottaa reilusti ulkaarteesta askeltamalla. En tietysti ole nähnyt tuota paikkaa livenä, joten saattoi olla paljon pahempi paikka kuin tv-kuva näyttää, mutta kritiikkini kohdistuukin tuohon höpinään suksen osumisesta noihin ohjureihin. Käsittämätön olettamus sekin, että ne otettaisiin pois ennen kisaa, kun ovat siinä lämmittelyssä olleet. Veikkaan, että Kaisan tarkoitus oli leikata ihan sisäkurviin jäisen kohdan yli, mutta säikähti ohjureita ja piti jään päällä muuttaa suunnitelmaa, joka aiheutti kaatumisen.
 7. saq

  Talviurheilukausi 2016 - 2017

  Meni kyllä omaan huolimattomuuteen tämä kaatuminen. Ei Kaisan suksi mihinkään ohjuriin osunnut. Sivuluisussa ollut suksi vain nappasi kiinni irtolumeen ja menetti tasapainon. Mutka olisi pitänyt mennä askeltamalla, eikä ruveta suhnailemaan.
 8. Ok, sitten näyttää ohjelma vähän erilaiselta. Keskimäärin noista viidestä juoksuun varatusta tunnista menee juoksemiseen 2 ja muuhun 3 tuntia. Jonkun toisen lajin edustajalla menee treenaamiseen vielä tunti päivässä enemmän ja lisäksi pitää budjetoida aikaa myös harjoituspaikoille siirtymisiin ja mahdollisiin välinehuoltoihin, jos ei ole varaa palkata omaa huoltoryhmää. Ei ole huippu-urheilijalla vapaa-ajan huolia.
 9. Onkohan tämä esimerkki jonkun yksittäisen harvoin toteutuneen päivän runko? Tuossahan on juoksua 5 tuntia, joka tekee alle 28 minuutin juoksijan kevyellä 4 min/km vauhdilla 75 km. Jotta pääsisi Ulmalan vuosikilometreihin, tarvitsisi tällaisia päiviä tehdä alle 100 ja loput noin 270 päivää voisi jättää juoksematta. Tuskin talvikaudella määräviikollakaan montaa tuollaista päivää on, kun kolmella päivällä pääsisi jo yli 200 kilometrin. Onkohan ratajuoksijalle yleistä käydä 3 kertaa päivässä juoksemassa. Vähemmänkin yliampuvalla esimerkillä olisi voinut näyttää kuinka askeettista huippu-urheilijan elämä on. Siitä olen kyllä samaa mieltä, että henkistä kanttia kyllä tarvitaan melkoisesti, jotta on valmis treenaamaan ja elämään tavalla, joka mahdollistaisi alle 28 minuutin aikoja kympillä. Sama kyllä pätee kaikkeen huippu-urheiluun.
 10. Tämän vuoden aikana liikuntaa tullut noin 6 h/viikko vaihdellen 2 -12 h välillä. Juoksua ei ole paljon tullut vammojen takia, keskimäärin 1 h, joka pitää sisällään myös suunnistuksen. Pyöräilyä noin 1:30 h, hiihto 2 h ja loput 1:30 h soutua (ergolla tai veneellä), melontaa, luistelua, uintia ja lihaskuntoa. Kyselyyn joutui laittamaan 0-3
 11. Jatketaan nyt vähän aiheen vierestä. Kyllä viimevuosina on tykkilumiladuilla hiihtäjiä riittänyt. Viimeksi kun Paloheinän pelloilla pääsi luonnonlumella hiihtämään, laskin vastaantulevia ja muutamassa minuutissa pääsin yli sataan hiihtäjään. Tästä lyhyestä otannasta päättelin varovaisesti hiihtäjiä olleen samaan aikaan ladulla reilu 1000. Toisaalta jos vertaa juniorihiihtäjien määrää (VHS 100 kpl) vaikka juniori jalkapalloilijoihin, on ero ainakin pääkaupunkiseudulla huima. Esimerkiksi yhdessä Vantaalaisessa alakoulussa on yhden vuosikerran osalta jalkapalloa harrastavia noin 25 lasta. Tämän kun laajentaisi koko Vantaaseen ja useampaan ikäluokkaan, päästäisiin melko isoihin lukuihin. Loppuun yritän vähän päästä otsikon aiheeseen. Hesarissa oli reilu viikko sitten juttua norjan hiihdosta, kun olivat siellä käyneet tutustumassa mm. Sundbyn seuran junioritoimintaan. Harjoituksessa oli 400 juniori-ikäistä.
 12. saq

  Tasatyönnöllä kolmas mc-kisassa

  Muistaakseni perustelivat sääntöä sillä, että hiihtäjät olivat testailleet reilusti pidempiä sauvoja. Halusivat reakoida nopeasti ettei hiihtäjien tarvitse lähteä tähän pituuskikkailuun. Mielenkiinnosta kysyn, oletko mitannut omat sauvasi tällä säännön mukaisella tavalla. Itselläni se antaa anteeksi 7 senttiä perinteiseen mittaustapaan verrattuna.
 13. saq

  Tasatyönnöllä kolmas mc-kisassa

  Jo jaa, en ihan pelleilyksi tuota kutsuisi. Ilman pitoja mentiin, mutta niin taidetiin mennä viime vuonnakin Vuokatin helpohkolla ladulla. Tosin työntäjiä oli luonnollisesti tänä vuonna enemmän, kun on vuosi enemmän sitä treenattu. Maalialueella oli ihan normaali pituusmittausteline. Vastaavassa on varmaan jokainen mitattu koulussa tai terveysasemalla. Tässä linkki hiihtoliiton sauvanmittaus tiedotteeseen kisan osalta. Minun silmään eivät sauvat näyttäneet poikkeuksellisen lyhyiltä, eikä kilpailijatkakaan siitä valittaneet. Melko pitkällä sauvallahan tuolla säännöllä loppujen lopuksi saa hiihtää. Kyykkäämään joutuvat kaikki, jotka pumppaamalla menevät sauvan pituudesta riippumatta. Kuntoilijoille ja herra tasatyöntäjällä tämä uusi sääntö tuntuu olevan ongelmallisempi kuin kilpahiihtäjille.
 14. Onneksi saivat edes tämän väliaikaisen kilpailukiellon aikaan. Taisi olla ulkopuolelta nyt liian iso paine muuhun ratkaisuun. Olin juuri kirjoittelemassa pitempää kirjoitusta Norjan asemasta hiihdossa, joka tässä alla. Kyllä tämä Norjan asema on melko erikoinen. Ilmeisesti suuri osa hiihdon rahoituksesta tulee Norjasta lisäksi FIS:n ja WADA:n johtoportaissa on paljon norjalaisia. Näillä on varmasti osuutensa asiaan, vaikka kukaan ei sitä tietenkään myönnä. Tässä kohun keskellä norjalaista ollaan taas työntämässä WADA:an. "Samaan aikaan Norjan kulttuuriministeri Linda Hofstad Helleland havittelee WADAn varapresidentin paikkaa pääministeri Erna Solbergin tukemana." http://www.kestavyysurheilu.fi/hiihto/14266-hiekka-norjan-tiimalasissa-loppumassa Tänään tuli tietoon, että WADA hyväksyy Norjan erilaisen käytännön väliaikaiseen kilpailukieltoon asettamisessa http://yle.fi/urheilu/3-9238489 Ainakaan suomen mediassa ei ole vielä ihmetelty ristiriitaa Johaugin ja lääkärin lausunnoissa tähän rasvan pakkaukseen. "Norjan hiihtomaajoukkueen eilen tehtävästään eronnut lääkäri Fredrik S Bendiksen kertoi torstain lehdistötilaisuudessa, ettei katsonut pakkausta vaan ainoastaan itse lääkettä sisältäneen tuubin kylkeen painettua tekstiä." http://www.kestavyysurheilu.fi/hiihto/14224-livignon-apteekki-dopingvaroitus-kaikissa-trofodermin-laakepaketeissa "Hän muistaa saaneensa lääkkeen Fredrik Bendikseniltä, joka antoi ohjeet sen käyttöön sekä vakuuttelut siitä, ettei lääke sisällä kiellettyjä aineita. Hän otti tuubin pois pakkauksesta ja heitti pakkauksen pois. Hän ei kiinnittänyt huomiota mihinkään varoitusteksteihin." http://www.kestavyysurheilu.fi/hiihto/14258-asianajaja-johaug-sai-laakkeen-haltuunsa-paketissa-eika-huomannut-varoitustekstia Jos molemmat pitävät paikkansa, lääkäri on ottanut tuubin pos pakkauksesta ja laittanut takaisin huomaamatta doping varoitusta. Lisäksi Johaug on ottanut tuubin pois pakkauksesta. Alkaa kyllä vaikuttamaan siltä, ettei ainakaan Johaug ole nähnyt koko tuubia. Ylen sivuilla on muuten hyvä juttu myös mikrodopingista. http://yle.fi/urheilu/3-9238490 Jos palaa vielä tapaukseen Sundby, joka mielestäni oli vielä selvempi käry kuin tämä Johaug, vaikka käryn aiheutti ns. vähemmän kova aine. Professori tästä jo kirjoittikin aikanaan. Ei pitäisi olla mitään epäselvää, minkä takia käytettiin noin isoja annoksia. Astman hoidon kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Tuolla määrällä ja annostelutavalla potilaan pitäisi olla sairaalahoidossa eikä osallistumassa kilpailuihin. Norja kyllä pelaa tässä niin syvällä harmaalla alueella kuin mahdollista. Astmalääkettäkin pyritään käyttämään niin paljon kuin mahdollista, kunhan pitoisuus ei mene testin raja-arvon yli. En ihmettelisi vaikka tämän järjettömän suuren Salbutamolin raja-arvo takana olisi joku norjalainen. Kuinkakohan monta norjalaista "käryä" on onnistuttu pitämään salassa, kun tämä Sundbyn tapaukskin meinattiin vaieta. Jotta tämä ei menisi ihan Norjan ja hiihdon mollaamiseksi, niin uskon kyllä muidenkin liikkuvan harmaalla alueella. Esimerkiksi suuremmissa kestävyysurheilulajeissa on varmasti ihan vastaavat menetelmät käytössä.
 15. saq

  Tasatyönnöllä kolmas mc-kisassa

  Mittaukset tehty ja muisti vähän pätki. Sauvat ovatkin 147 cm pitkät ja oma pituus taisi olla aamumitta ja nyt illan suussa lähes sentin lyhyempi eli 170. Vanhalla tavalla laskettuna 147/170 = 86,5%. Pitääkö siis ruveta sahailemaan? Monot jalassa pituuteni on 173 cm eli 3 cm tuli lisää. Sauvat taas ovat 143 cm piikin kärjestä siihen kohtaan, jossa remmi liittyy sauvaan. Näillä mitoilla laskettuna 143/173 = 82,7%. Sauvani ovat siis lähes läydellisessä mitassa. Ei tarvitse miettiä kauppaan menoa eikä sahaamista. Riippuu varmaan vähän monoista ja sauvoista, mutta tämä FIS:n tapa mitata antaa noin 7 senttiä anteeksi normaaliin tapaan mitata.
×

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy