Jump to content
Juoksufoorumi.fi

JH1

Jäsenet
 • Content Count

  155
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

35 Excellent

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Asuinpaikka
  Nurmijärvi

Converted

 • Coopperi
  3030 m
 • Puolimaraton
  1:38:45

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. JH1

  Otsalamppua hankkimassa

  Valaisimen ja akun paino ja hinta rajoittaa valotehoa käytännössä pyöreästi n. 5 000 lumenin paikkeille, kun puhutaan parin tunnin toiminta-ajasta. Yli 100 Wh:n akku ja riittävällä jäähdytyksellä varustettu valaisin alkaa olemaan jo melkoinen paketti kannettavaksi. Suurempi valoteho ei enää tuo sellaista hyötyä, että se kompensoisi lisäpainon tuoman vauhdin putoamisen.
 2. JH1

  Otsalamppua hankkimassa

  Ei ole, mutta löytyy painonappikytkin. Yksi painallus sytyttää täydelle teholle, toinen painallus vaihtaa pienemmälle teholle ja n. 2 sekunnin painallus sammuttaa. HS2 on vaivaton helppokäyttöinen otsavalo lenkkipoluille ja valotehokin on ihan eri maailmasta kuin paristokäyttöisissä otsavaloissa. 39,90 euron hintaansa (XXL 2017) nähden ihan nappiostos.
 3. Joskus harrastukseni alkuaikoina (siitä ei ole monta vuotta) olin iltarastien sprinttiradalla maastossa ja tuntui että kaikki tulee ihan silmille (siis liian nopeasti vastaan). Maalissa älysin katsoa, että kartta olikin poikkeuksellisesti 1:5000. Rastiympyrähän pitäisi olla halkaisijaltaan 75 metriä eli poikkeava mittakaava pitäisi paljastua kartalle painetun rastiympyrän koosta. Säännön 1.4. mukaisesti merkattu 75-metrinen rastiympyrä näyttää maastossa tältä: RYMM-menetelmä mullistaa suunnistuksen
 4. JH1

  25manna 2018

  Oliko muita juoksufoorumilaisia mukana? Minulla tämä oli elämäni toinen kisastartti ja vastuulla yhteislähdön lyhennetty ankkuriosuus. Vedin aika varman päälle, että ei tulisi virheitä. Sellaista hölkkää ja muutama pysähdys ja karttaa luin todella varman päälle mikä näkyi kellossa. Jengillä tuntui olevan kummallinen kiire K-pisteelle, mutta sitten alkoi joitakin selkiä tulemaan vastaan. Ykköselle menin ensin letkan perässä ja sitten ihan omalla toteutuksella polkua pitkin mahdollisimman lähelle rastia. Vähän meinasi epävarmuus iskeä, kun lähdin polulta kahden kiven kohdalta, mutta sitten homma alkoi toimimaan ja sain mennä melkoisen rauhassa (l. kaikki muut kaukana edellä letkassa roikkuen ). Se mikä oli kiva huomata oli se, että olin koko ajan kartalla ja sitten hyödynsin mahdollisia uria valitsemani reitin toteuttamiseen. Aika paljon otin polkua alle, vaikka olisi ollut kielletyn alueen viitoitustakin tarjolla metsän läpi. Hölkkävauhti mulla oli niin hidas ja nousua reitillä ei juuri yhtään, että maalissa tuntui kuin olisi käynyt hölkkäilemässä jossain lyhyellä polkulenkillä. Aikaa paloi hieman päälle 53 minuuttia, jos tuloksiin on luottamista.
 5. Tosiaankin. Lasten suunnistuskoulussa on tullut vastaan mittakaavaan 1:5000 ja 1:7500 suurennettuja karttoja (kartan paloja). Niistä kyllä näkee! Veteraanitkin hyötyisivät suurennetuista kartoista, mutta iltarasteilla kartat ovat olleet pääsääntöisesti mittakaavassa 1:10 000. Olen joskus tulostanut pdf-karttoja värilaserilla ja tuskaillut huonon luettavuuden ja väärien värisävyjen kanssa. Seurani iltarasteilla kartat on käsittääkseni tulostettu seuran ammattitason tulostimella ja niiden luettavuus on ihan toista maata. Kisakartat (ainakin ne kaksi joilla olen suunnistanut) taitavat tulla ihan oikeasta painosta. Tulostuslaatu vaikuttaa aika paljon kartan luettavuuteen. Pyöreähkössä kangasmaastossa 1:10 000 on ok, mutta pienipiirteisessä kalliomaastossa se voi olla aika tuskainen lukea.
 6. JH1

  Come Back

  Hienoa! Ehditkö nukkumaan riittävästi? Miten kilpailu sujui?
 7. Tämän vuoden ensimmäinen yösuunnistukseni on takana ja vieläpä minulle täysin uudessa maastossa. Hauskaahan se oli, kun ei ota tätä touhua liian vakavasti. Taas tuli esiin sama tuttu ongelma eli mieli vetää jo unten maille , vaikka metsässä pitäisi olla todella skarppina. Tein hölmöjä virheitä, kun ajatus pätki, mutta jalat ne veivät. Toki otin juoksunkin rauhallisesti, koska halusin saada kotona nopeasti unenpäästä kiinni. Mulla oli tarkoitus ottaa työpäivän jälkeen pienet tirsat, mutta eipä se tietenkään onnistunut, koska kotona oli kaikenlaista puuhaa ja melua. Kofeiiniakaan en käytä eli en osaa sanoa auttaisiko se iltaväsymykseen. Loppusyksystä on tietysti helpompaa, kun yösuunnistusradalle pääsee aikaisemmin. Minkälaista "dopingia" te käytätte valmistautuessanne yösuunnistukseen? Iltapäiväunet? Energiajuomaa? Jotain muuta poppakonstia?
 8. Virittelin Silvan Race Jet -kompassiin 1,5 mm:n alumiinista kiinnikkeen. Noin ohuen alumiinin voi leikata peltisaksilla, mutta se on silti jämäkkä. Tein suurennuslasille kolme kiinnityspistettä, että voin hakea näistä sen parhaan. Harjasin alumiinin ulkopinnan, ettei se kiiltele häiritsevästi. Linssi ja alumiininen kiinnitysruuvi (katkaistu) on Mosscompassin tavaraa. Kokeilin suurennuslasia iltarasteilla ja tosiaan karttaa on sen avulla helpompi lukea. Välillä tuntui, että varsinaisen kompassin käyttö jäi hyvin vähiin. Iltarastien jälkeen siirsin suurennuslasin etummaiseen kiinnityspisteeseen (valokuvissa), ettei kompassi jää niin pahasti sen alle. PS. Aika rajusti pakkaa valokuvia juoksufoorumin alusta, mutta kyllä noista vielä selvää vielä saa.
 9. MATKALLA YHDESSÄ -TAPAHTUMA NURMIJÄRVELLÄ 29.9.2018 Nurmijärven Ladun ja seurakunnan järjestämä perinteinen tapahtuma on taas edessä. Paikka Sääksin leirikeskus (Sääksjärventie 144, Rajamäki) Matkavaihtoehdot 13 km ja 23 km Reitti latupohjaa (haketta ja hiekkaa) Ilmoittautuminen netissä Vahvista saapumisesi paikan päällä klo 9 - 9:30 Osallistumismaksu 10 € menee lyhentämättömänä vähävaraisten lapsiperheiden urheiluvälineiden hankkimiseen Startti klo 10 Reitillä juomapisteitä Maalissa sauna, uinti ja lounas. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Nurmijärven seurakunta tai Nurmijärven Latu Tämä on ollut rennonpuoleinen tapahtuma, koska järjestäjä ei ota aikaa ja siksi on menty jutteluvauhdilla.
 10. Tilasin juniorille ALL4o.comista Moscompassin suurennuslasin. Hinta toimitettuna oli 11 € ja näyttäisi ihan alkuperäiseltä ja osat ovat laadukkaat. Tappi on alumiinia, ruuvi terästä ja mutteri muovia. Ja linssi todella kirkas. Itse asiassa tilasin 2 kpl, koska ajattelin viritellä toiseen kiinnikkeen Silvan kompassia varten. Toki Silvan kompassiin voisi porata reiän Moscompassin tappia varten ja tehdä upotuksen ruuvin kannalle, mutta en oikein arvaa lähteä porailemaan, ettei koko kompassi mene säröille. Onhan tuo Silvaan tarkoitettu suurennuslasi suurempi, mutta niin on hintakin. Täytynee jossain välissä lainata junnun kompassia niin näkee tykkäänkö siitä yhtään ennen kuin alkaa enempää virittelemään.
 11. JH1

  Talvinastareilla suunnistamaan?

  Kuluva (loppuva) kesä oli sen verran kuiva, että nastareille piti erikseen juottaa vettä ennen jalkaan laittoa. Muuten ne viikkojen aikana käpristyvät ja pienenevät numeron pari ja se ei ole hyvä juttu varpaankynsien kannalta. Pelkkä ajatus saattaa tuntua joltain muulta, mutta märkä nastari on aivan mahtavan tuntuinen jalassa. Eihän ne vettä erityisesti ime ja siksi tuntuvat uitonkin jälkeen kuivilta, mutta pehmeiltä. Siis sellainen fiilis kun olisi vetänyt sukan jalkaan. Pointtina on se, ettei jalkine veny enää metsässä kastuessaan ja näin ei tarvitse pysähtyä nauhoja kiristelemään. VJ Intergratorilla minäkin suunnistan ja talvella juoksen niillä jäiset ja erittäin lumiset reitit. Tavallinen juoksulenkkari ei kestä kuin muutaman suunnistusvedon ainakaan märässä maastossa, mutta nastari kestää useamman kymmenen. Minäkin säästäisin talvikengän suunnistuksen rasitukselta ja hankkisin suunnistusta varten nastarit.
 12. JH1

  1.59 maratonharjoittelu?

  Maratonin ME lähestyy tuskallisen hitaasti kahden tunnin rajaa. Kovasti on esitetty veikkauksia milloin sen pitäisi rikkoontua. Mutta onko se itsestään selvyys, että nykytietämyksellä maraton menee ennemmin tai myöhemmin alle kahteen tuntiin? Vai pitääkö nykyiset harjoitusmenetelmät heittää romukoppaan ja kehittää tilalle uusia? Voiko alle kahden tunnin maratoonarilla edes olla hyväksyttävät veriarvot? Se on varmaa, että ensimmäinen alle kahden tunnin juoksija tullaan muistamaan pitkään.
 13. Mitä Tovelle tapahtui naisten viestin lopussa? Hän oli johdossa vielä 500 m ennen maalia, mutta Sveitsi tuli selvällä erolla ensimmäisenä maaliin ja Tovesta paistoi selvä kiukku. TV:ssä ei näytetty kuin Sveitsin juhlia.
 14. JH1

  Suurennuslasi kompassiin? Kokemuksia?

  Viime aikoina on pistänyt silmään sellainen, että veteraanien lisäksi osa huippusuunnistajistakin käyttää peukalokompassin yhteydessä suurennuslasia. Jotenkin minuakin houkuttelee ajatus siitä, että kartan lukeminen voisi olla helpompaa. Olen pyöritellyt käsissäni Suunnon suurennuslasilla varustettua kompassia, mutta käytännön kokemus suurennuslasin tuomasta hyödystä puuttuu. Hintaa suurennuslaseilla on sen verran suolaisesti, ettei viitsisi ihan vain kokeilua varten hankkia. En edes tiedä mikä malli sopisi Silva Race Jetiin, ehkä pitäisi kokeilla paikan päällä myymälässä tai kauppa-autolla. Joka tapauksessa kuvittelen suurennuslasista olevan hyötyä pienien paljon korkeuskäyrää yms. sisältävien kohteiden tulkitsemisessa. Parasta olisi jos se helpottaisi kartan lukua vauhdissa. Mutta onko totuus toisenlainen ja miten suurennuslasi kestää metsässä? PS. Voisihan tuollaisen väsätä itsekin. PS.2. Tämä on paras: https://www.ettonet.fi/tuotteet/lukeminen-ja-kirjoittaminen/suurennuslevy-maxi/
 15. Onko joku päässyt kokemaan nämä molemmat ja miten vertaisit niitä fyysisenä suorituksena? Kalorit ja syke kiinnostaa. Maratonilla on kevyempää edetä, mutta metrejä on paljon enemmän. Metsässä taas paljon raskaampi juosta, mutta matka ei onneksi ole niin pitkä. Tietysti suunnistustaito sanelee aika paljon miten paljon pystyy pitämään vauhtia (tai näin sen ainakin pitäisi mennä). Ainoa pitkä, jonka olen suunnistanut tuntui paljon rankemmalta kuin ainoa puolikas, jonka olen juossut. Silloin kyllä nilkka sai osumaa pian K-pisteen jälkeen ja juoksu oli hieman hankalaa. Eksyä voi ilmeisesti molemmissa.
×

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy