Jump to content
Juoksufoorumi.fiTeemu S

Jäsenet
 • Content Count

  349
 • Liittyi

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Teemu S

 1. Teemu S

  UTMB 2020

  Peruttu. Hyvä niin. Nyt pitäisi sitten alkaa suunnittelemaan, milloin tuonne sitten lähtisi. Peruuntuminen takaa suoran sisäänpääsyn 2021,2022 tai 2023.
 2. Taidan olla vähän tyhmä, mutta tuliko se perusmatkan kohtalokin jo selväksi?
 3. Itsekin toivon, että UTMB siirrettäisiin ensi vuoteen. Olisi varmaan kaikkein helpointa kaikkien kannalta. Vaikka Ranskan tilanne olisikin jotenkin reilassa, niin asettaahan se osallistujat eriarvoiseen asemaan, kun jokaisen maan matkustusrajoitteet ovat erilaiset. Myös tulevien vuosien kannalta olisi varmaan selkeintä mitätöidä koko 2020, sillä aika moni pistekisa perutaan tältä vuodelta. Hypättäisiin siis suoraan kauteen 2021 vuoden 2020 osallistumisoikeudella ja pisteiden keruu jatkuisi 2019 pisteistä.
 4. Saapa nähdä, miten käy tämän vuoden kisan. Ranskan ympäriajo siirrettiin alkamaan samalle päivälle kuin UTMB. Siitä saa toki hyvän referenssin, sillä jos TdF ajetaan, niin todennäköisesti myös UTMB järjestetään. Omasta mielestäni on vaikea nähdä, että loppukesästä tilanne olisi jo niin rauhallinen, että kansainvälinen kisailu olisi mahdollista. Itselläni ei ainakaan ole halua eikä mahdollisuutta tieten tahtoen hankkia parin viikon karanteenia. Hankala homma, kun pitäisi kuitenkin pikku hiljaa tietää, että pyhitetäänkö koko kesä vuoriultratreenille, vai voisiko sitä puuhastella kesällä jotain muuta.
 5. Tämä on se oleellisin pointti. Vaikka perusmatka järjestettäisiin ja varsinaisia matkusrajoituksia ei ole, ei mielestäni silti ole ihan yksinkäsitteisesti OK matkustaa pohjoiseen täältä etelästä. Itsellänikin on perusmatkalle ilmo sisällä, mutta tuskin olen viivalla kesäkuun alussa, vaikka se lähtö- ja maaliviiva Rukalle viriteltäisiinkin.
 6. Turha tässä on repiä, kun kisoihin ei ennen syksyä pääse, jos silloinkaan. Itse siirryin täysin fiilispohjaiseen harjoitteluun ja aika mukavalta sekin tuntuu.
 7. Voisko tämmöisen ankean internet-miestelyn jättää edes tällä foorumilla väliin? Hommalta löytyy varmaan komppaajia.
 8. HSM:sta olisi mukava saada tietoa aika pikaseen. Se on kuitenkin tässä ensimmäisiä isompia kisoja tänä keväänä.
 9. Nyt kun tätä Sepon ultraharjoittelua on jo jonkin aikaa kestänyt ja sitä (sekä tuntemuksia harjoittelusta) on tässä harjoituspäiväkirjassa säntillisesti raportoitu, niin uskaltaudun kommentoimaan. Kaikki kunnia valmentajan aivoituksille, mutta jotenkin tuntuu, että ihan älyttömillä määrillä (ei absoluuttisesti, mutta suhteessa käytettävissä olevaan aikaan) ja tehoilla tätä treeniä tehdään. Sekin olisi sinällään ihan ok ja ajoittain ehdottomasti myös tarpeellista, jos harjoittelulle olisi arjessa mukavasti aikaa ja palautumisesta/nukkumisesta ei tarvitsisi harjoittelun takia tinkiä. Jos nyt taas perheellinen ja töissäkäyvä mies on puolilta öin vielä arkena lenkillä, niin pakko on ihmetellä, että onko se mattomäkiharjoitus varmasti tärkeämpi kuin kunnon yöunet ja hiukan rauhallisempi perhearki? Hiukan vähemmällä kuormituksella ei kauheasti tehtäisi hallaa fyysiselle kilpailukyvylle, mutta sillä saataisiin pientä helpotusta harjoitusaikoihin ja lisää lepoa. Uskoisin, että pullonkaulana Sepon ensimmäisissä ultrakisoissa ei tule olemaan fyysinen kunto, vaan yksinkertaisesti kokemattomuus, minkä takia kisan aikana todennäköisesti tulee eteen kaikenlaisia yllättäviä tilanteita ja tuntemuksia. Kovuuttahan tällainen harjoitusohjelma ja -aikataulu toki kasvattaa, mutta onko se ihan sen väärti kuitenkaan. Omalla kohdallani olen muutaman kevään harjoitellut sen verran lujaa, että nimenomaan Karhunkierroksen jälkeen pajatso onkin ollut jo (ennenkaikkea henkisesti) täysin tyhjä, eikä kesäharjoittelusta ole tullut pitkään aikaan yhtään mitään. Nyt pari kevättä on tullut otettua napsun verran iisimmin, niin löylyä on riittänyt paremmin koko kaudeksi. Noh, pirustakos minä tiedän, mikä on hyvä systeemi, mutta itselläni on omaan ja niiden kavereiden, joita vähän jeesailen, harjoitteluun ja harjoittelun yhdistämiseen "normaaliin elämään" melko erilainen tulokulma.
 10. Meikäläisen vahva veikkaus on, että KK:lla on starttihetkellä 0 cm lunta. Ihan sama paljonko sitä on nyt. Oli 2018 talvena hemmetisti hankea, mutta startissa hellettä ja reitti täysin kuivana. Ja vaikka siellä jostain kumman syystä (kuten 2017) hankea olisikin, niin nastaria ei varmasti tarvi, vann jonkun rajummalla pohjakuviolla olevan kengän. Turha hötkyillä nyt.
 11. Aasialaisia oli jo nyt UTMB:lla aivan älyttömästi, eikä määrä varmasti ole vähenemässä. Tuloslistoista varmaan voisi kaivaa osuudet joku tilastonikkari esille, mutta jos nyt lonkalta heitän, että 20% osallistuneista oli Aasiasta, niin ei mene varmaan ihan hirveän pahasti pieleen. Naisissa osuus oli todennäköisesti jopa suurempi. Osallistujapaikkojen lisääminen tuskin on vaihtoehto, sillä se ei ainakaan (yleis-)tasoa nosta, vaan todennäköisesti lisää porukkaa vaan sinne häntäpäähän, missä muutenkin on jo tungosta. Joku varmaan ottaa herneen nenään, mutta ottakoon, kun sanon, että yleisesti ottaen taso on tuolla aika heikko. Toki tulosten aikahaarukkaa vääristää se, että voittaja on aina ihan maailman ehdotonta eliittiä, eli vertailukohta on normaalia kovempi, mutta silti. 2019 voittoaika oli ~20,5h ja itse oli sijalla 194 ajalla 32:40. Hävisin siis yli 12h voittajalle, mutta olin silti kaikista lähteneistä parhaan 8% joukossa. Enkä todellakaan ole mikään kummoinen tekijämies, vaan aika peruspolku-ultraaja. Maaliin tuli ~1500 ja 1000 keskeytti. Noista 1500 maaliintulleesta n. 900 käytti matkaan aikaa yli 40h, mikä on oikeasti jo aika paljon, vaikka matka onkin pitkä ja nousua riittää. Uskoisin, että järjestäjänkään intressinä ei ole saada tuonne enempää yli 40h juoksijoita, sillä se porukka kuormittaa selkeästi enemmän/pidempään huoltoja ja muuta kisaorganisaatiota kuin vaikkapa 4-5h nopeammat juoksijat, jotka väistämättä joutuvat huollot menemään aika nopeasti läpi. Jos tuolla joskus käy vaikka ihan turistina tutustumassa kisaviikon aikana, niin ymmärtää kyllä, että hommat on jo nyt aika isolla, eikä kasvattamisen varaa juurikaan enää ole. Chamonixin majoituskapasiteetti on täynnä ja lähikylätkin varmaan aika pitkästi. Lisäksi tapahtuma kestää kokonaisuudessaan jo nyt viikon ja siihen osallistuu ~10 lähikaupunkia/-kylää, joten on tuo ihan älytön kisaorganisaatio, eikä logistiikan yms. suhteen ole mitenkään vertailtavissa vaikkapa isojen kaupunkien maratoneihin. Ja loppupeleissä järjestäjä ei ole mikään yleishyödyllinen taho, joten jos ne haluaa tehdä fyrkkaa lisää, niin helpoimmalla pääsee nostamalla hintoja. Jos sinne paikan saa, niin tuskin osallistuminen siihen pysähtyy, että maksaako osallistuminen 280e (kuten 2020) vai 350e.
 12. 2021 on vielä päällekkäisyyttä vanhan järjestelmän kanssa, kun kaksi hylsyä (2019,2020) ottaneet pääsevät suoraan sisään. Uusi systeemi on yksinään toiminnassa vasta 2022 ja ne, jotka nyt, eli 2020 kisaan, aloittivat arvontarumban, ovat siis uuden järjestelmän piirissä. Uudessa järjestelmässä ei enää tuota "kolmannella kerralla suoraan sisään"-optiota ole.
 13. 2017 KK:lla kastui sukat ekan 300m jälkeen ja pysyivät märkinä loppureissun. Puolivälissä vaihdoin sukat ja pohjalliset, niin sai pari tuntia mennä kuivalla sukalla. Pelkkä sukan vaihto ei kauan lämmitä, jos pohjallinen on märkä. En ole kalvollisia sukkia (juoksussa) käyttänyt, vaan aina pärjännyt merinosukalla. Ei ole varpaat palelleet, vaikka sukka olisi litimärkä ja keli nollassa/pakkasella, kunhan vaan liikkeellä pysyy.
 14. Viitaten yllä olevaan blogitekstiin. Ultrakilpailuissa on mun mielestä kyse muustakin kuin kilpailemisesta. Itse näen ne enemmänkin "helppona" tapana juosta pitkiä matkoja, joita tykkään juosta. Koen hemmetin vaikeaksi suunnitella omatoimisen 100km polkujuoksun, missä olisi edes jotenkin järkevä reitti ja huoltomahdollisuudet. Varsinkin, kun olen sysipaska suunnistamaan ja muutenkin tämmöisten juttujen suhteen vähän laiska/mukavuudenhaluinen. Näin ollen on helpompi mennä vaikka KK:lle tai Vaaroille ja nauttia siitä, että joku on järjestänyt kaiken valmiiksi. Kilpailukokemus tulee sitten bonuksena.
 15. Jaahas @vmaksi lähti sitten "enemmän on enemmän"-linjalle kisojen kanssa. Itse taidan päätyä ainakin toistaiseksi vastakkaiseen tulokulmaan, lyhentää matkoja ja alkaa taas juoksemaan vähän reippaammin.
 16. Ei tässä ainakaan nöyristellen lähdetä liikkeelle. Käytännössä ilman polkukokemusta ja melko vaatimattomalla ultrataustalla lähdetään juoksemaan suorilta satamailisia ja tekemään tulosta. Valido tuossa nostikin jo huomioitavia pointteja esille ja onhan siinä tekemistä (alle) puolen vuoden treenijaksolle. Pakko on hattua nostaa tälle ennakkoluulottomuudelle ja vilpittömästi toivon, että homma menee nappiin. Viivalla nähdään 😉
 17. Vauhtia ei tällä kertaa löytynyt nimeksikään, mutta kokonaisuudessaan oli hieno reissu, kuten aina Kolilla. https://kauasjapitkalle.blogspot.com/2019/10/vaarojen-maraton-65km-2019.html
 18. Pistekriteerit määrittyy laskukaavalla, johon vaikuttavat vain matka ja vertti. Reitin teknisellä vaativuudella ei siis ole merkitystä pisteisiin. Laskukaavat ja pisterajat löytyy i-tran sivuilta, mutta en nyt jaksa etsiä linkkiä. Ehkä tuolla kiristyneellä aikarajalla on tarkoituksena vähän karsiakin osallistujia. Tänä vuonna keskeytysprosentti oli aika kova, mikä varmaan ainakin osittain johtui siitä, että siellä oli mukana jengiä, joilla ei oikeastaan vielä olisi ollut asiaa satamailiselle. Enpä tiiä, mutta jos ei tuo 15,5h cutoff riitä puoliväliin, niin ehkä sitten kannattaa vielä pitäytyä pykälää lyhyemmillä matkoilla.
 19. Luulisi noilla eväillä pärjäävän, kunhan on joku käsitys mahdollisesta loppuajasta, niin eväitä on riittävästi matkassa. Siinä on kuitenkin eroa, että onko 8 vai 12 tuntia reissussa 😉 Itse lähden litran juomavarastolla ja geeleillä liikkeelle. 2 geeliä tunnissa ja ehkä varuuksilta vähän jotain kiinteämpää energiaa mukaan. Jos geelit alkaa tökkimään (yleensä ei), niin on hyvä olla joku vaihtoehto.
 20. Ihme homma, kun joka kisassa tuntuu tulevan jotain sakkaamista näiden reitilläpysymisten suhteen. Meillä on aikoinaan leikkimielisissä fillarihupailuissa ollut DNS:n ja DNF:n lisäksi käytössä käsite DFU (did fuck up), eli tavalla tai toisella mokaat homman. Se on yhtä kuin hylkäys. Voitaisiin lanseerata polkujuoksuunkin. @vmaksille isot onnittelut! Kyllä on moottori kunnossa.
 21. Itse juoksin aikoinaan ekan Nuuksion kisan n. 50km polkujuoksukokemuksella. Ei se helppoa ollut, mutta ei mahdotontakaan. Eli sen puolesta mukaan vaan, kunhan etukäteen hyväksyt, että useampikin paikka saattaa mennä kävelyksi. Polkujuoksukengät tarvitset. Jos/kun on märkää, niin katukengällä olet kyllä hätää kärsimässä. Sauvoja ei missään nimessä ja juomavyöllä tuolla pärjää ihan hyvin. Juomahuolto on n. 10km välein. Eli tänään kenkäkauppaan, pari sisäänajolenkkiä polulla ja lauantaina viivalle.
 22. Teemu S

  UTMB 2019 26.8 - 1.9

  Jotain raportin tynkää https://kauasjapitkalle.blogspot.com/2019/09/utmb-2019.html
 23. Onnittelut kovasta väännöstä. Itse taisin selvitä helpommalla, vaikka viimeistä mäkeä joutuikin työstämään jo ihan tosissaan. Koitin myös tuossa rapsaa kirjoitella, mutta en varsinkaan ekasta yöstä hahmota juuri mitään, enkä tiedä yhtään mihin mikäkin muistikuva pitäisi sijoittaa. Courmayeriin jälkeen on jo selkeämpää, kun tuli valoisaa. Kroppa on jo aika hyvä, mutta pää käy ihan hemmetin hitaalla. Onneksi vaimo on jo tottunut tällaiseen kisanjälkeiseen alentuneeseen aivotoimintaan, eikä epäile että olen haistellut 5 päivää Chamonixissa liimaa.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy