Jump to content
Juoksufoorumi.fi

NORDMAN

Jäsenet
 • Posts

  869
 • Liittyi

 • Last visited

Everything posted by NORDMAN

 1. Niin, en oikein ymmärrä miksi yhä seurataan myös tartuntalukuja, koska testauskäytännöt ja jäljittäminen hiipuvat kaiken aikaa. Enää ei testata altistuneita juurikaan verrattuna aikaisempaan, eikä useimmiten pikkuoireissakaan enää yhä enenevässä määrin hakeuduta testiin. Tartuntalukujen kehityksen vertaaminen on siis järjenvastaista. Piirtelisivät pelkästään nyt niitä sairaalassa hoidettavien ja mullansyöntiin siirtyneiden käyrästöjä niinkuin lupasivat.
 2. Suomen uusi hybridistrategia ei seuraa sairastuneiden määrää, vaan seuraa sairaanhoidon potilasmääriä. Potilasmäärät näyttävät nousevan pian samalle tasolla, mitä ne viime talvena korkeimmillaan olivat. Silloin painettiin paniikkinappulaa, jottei sairaanhoidon kantokyky kuormittuisi. Miten uusi strategia nyt reagoi?
 3. NORDMAN

  Cooper

  Joo. Kummeksuin joskus Cooper-testin kuntotason valtakunnallista arviointitaulukkoa. Siinä kuntotasoksi voi sama henkilö, samana päivänä ja samalla tuloksella olla kunnoltaan joko "hyvin huono" tai "erinomainen", riippuen liikuntataustasta. Siis onko urheilija, vieläpä lajista riippumatta, vai ei. Aivan kuin pelkkä ulkoinen status vaikuttaisi kuntotasoon. Lisäksi kaikki yli 50- vuotiaat niputetaan samaan ryhmään. Ehkä taustalla on jokin koko kansan liikuttajien järki, jota en vain ymmärrä.
 4. NORDMAN

  Cooper

  Taidan olla liian puusilmä, kun en tuosta näppärästi saa Cooper lukemaa muutettua ikätasoitetuksi. Eli miten tuossa saadaan selville ikätasoitettu tulos jos esimerkiksi 51 vuotias juoksee Cooperin testissä 3400 metriä ?
 5. NORDMAN

  Cooper

  Onko tuosta enkelmanin mainitsemasta Cooperin testin ikätasoituksesta olemassa jossakin taulukkoa, laskentakaavaa tms.?
 6. Julkisen puolen himmeliin. Siellä rahat ajautuvat kuluina yksityisten taskuihin (ja EU:lle). - Suomi on siitä uskomaton maa, että kuinka paljon kustakin asiasta laskutetaan. Oli kyse sitten pultinvaihdosta tai oikeusistuimen selvityskäynnistä Afrikassa. Ja kyllähän sitä rahaa saadaan palamaan kun sitä käsitellään pelkkinä numeroita. Hallintohimmeli kyllä keksii uuden "väliaikaisen" veron aina tarvittaessa ja turpoaa samalla itse aina saman verran. Esimerkiksi 2020 valtio yks'kaks' nappasi extralainat koronakuluihin ja jakoi niitä estoitta niin oikealle kuin vasemmalle. Sekin oli enemmän kuin saman vuoden seuraavat verotulot yhteensä: Yhteisövero Alkoholijuomavero Virvoitusjuomavero Pääomatulovero Varainsiirtovero Autovero Ajoneuvovero Perintövero Lahjavero Jätevero Tupakkavero Arpajaisvero Ansiotulovero Itse asiaan. Koronan vapaa leviäminen johtaa riskiryhmissä rokotuksista huolimatta kasvaviin kuolinlukuihin ja sairaalahoitoihin, joten mielenkiintoista ensi talvena nähdä onko päättäjillä asiasn liittyen minkäänlaista kipurajaa. Lupaushan on annettu ettei mihinkään suurempiin rajoitustoimiin enää ryhdytä, vaan viimeiset suorat ja loppukirit on jo otettu sekä vapauden päivä koittanut.
 7. Ongelman ydin on siinä kuinka naurettavan pieni sairaanhoidon reservi meillä on. Sama infrastruktuurin ylläpidon kiikunkaakun-oleminen toistuu useilla muillakin elämän osa-aleilla. Ei tarvita kuin pieni häiriö, ja sitten alkaa tapahtua.
 8. Sairaanhoidon kuormittuminen ja muiden hoitojen lykkääntyminen näyttää suurelta osin johtuvan siitä että hoidamme myös muiden maiden ongelmaa. Joissakin maakunnissa 70-80% koronan vuoksi sairaalahoidossa olevista on vieraskielisiä ja suuri osa heistä kausityöläisiä.
 9. Olisikohan reiluuden nimissä käytäntöjä pitänyt höllentää vasta sitten kun kaikilla rokotettavilla on ollut mahdollisuus ottaa kaksi rokotetta? Nyt kaikki rokotettavat eivät ole kahden rokotteen rokotesuojaa vielä saaneet, vaikka sitä vielä odottavat kuinka olisivat halunneet. Kuntakohtaiset erot ovat suuria. Kaikille rokotesuojan saamisen mahdollisuus toteutuu vasta marraskuun alussa. - Samalla syyllistetään yleisellä tasolla ihmisiä siitä miksi ei ole rokottautunut.
 10. Noinhan se menee, hieman hitaammin kuitenkin. Kaiken lisäksi Moderna on iäkkäämmille toistaiseksi kaikkein paras rokote. Jos modernaa tarjottaisiin, ottaisin sen empimättä kolmanneksi piikiksi, niin riskijäännös putoaisi kymmenesosaan nykyisestä, eli alle muiden hengitystieinfektioiden.
 11. Ihmettelen yhä ratkaisuja koronaan liittyen. On siirrytty hybridistrategian seuraavalle tasolle, jossa rajoitukset määräytyvät pitkälle sairaalakapasiteetin mukaan. On miljarditolkulla kaadettu rahaa moneen suuntaan, mutta miten on käynyt koko epidemian aikaisen pullonkaulan, sairaalakapasiteetin kasvattamisen kanssa? Esimerkiksi nyt Satakunnassa sairaalahoidossa on 10 koronapotilasta, joista 2 on tehohoidossa ja hoitokapasiteetti alkaa taas natista siten että muut toiminnot vaarantuvat. Rajoituksia joudutaan alueellisesti kiristämään. Miten olisi ollut jos edes pari prosenttia koronaan suunnatuista varoista olisi suoraan suunnattu itse ongelmaan eli koronan hoitokapasiteetin lisäämiseen? Hoitajiin ja tiloihin.
 12. Jos ryöpsähtäminen vaatii tuon, niin onko tiivisyhteisöiset kausityöntekijäporukat järkeviä, koska uutisten mukaan heitä on keskimääräistä enemmän Suomessa sairaala- ja tehohoidossa.
 13. Käsienpesu onnistuu julkisissa tiloissa vasta paikassa, jossa on käsienpesumahdollisuus. Sitä ennen keskivertoihmiset räpläävät yhtenään tavaroitaan ja kasvojaan. Käsidesin käyttö on aina mahdollista heti.
 14. Tällä hetkellä 36% suomalaisista ei ole vähintään kahdesti koronarokotettuja. 25% suomalaisista ei ole rokotettu ollenkaan koronarokotteella.
 15. TV-Kova on kovinta mahdollista rakentavaa vauhtia yli puolituntisena. Ei hajoittavaa. TV-Kova on siis vauhtikestävyysalueen ehdottomassa yläpäässä. Siinä totutellaan pysymään anaerobisen kynnysvauhdin tuntumassa. Ja ajan myötä nostetaan sitä. TV-Kova on harjoitusrasituksessa rankka harjoitus ja siihen on latauduttava myös henkisesti. TV-Kova on paras lajivoimaharjoitus. Se on peruskuntokauden vaativin viikkotreeni. Vaikka siihenkin tottuu ja tuntemus helpottuu.
 16. Se on myös järkevämpää. Alunperin aamulenkkitapa johtui työssäkäynnistä. Kaikkein järkevintä on tehdä pääharjoitukset aamupäivällä jos pääkilpailutkin ovat samaan vuorokaudenaikaan. Ruokailut ja palautumisprosessit yöuneen nähden on helpompi ajoittaa. Afrikkalaiset aikanaan ottivat Sinkkostyyppisen metodin mutta käänsivät vuorokausirytmin. Siellä toki päivälämpötilat vaikuttivat myös asiaan. Siksi pääharjoitus aika aikaisin ja tunnin kevyt päivemmällä. - Toisaalta perinteiset suomalaiset aamulenkit eivät olleet verryttelyä, pikemminkin selvää aerobista juoksua, huipuilla 10 km 32-40min. 70-lukulaisten jälkeen mm. Ulmala tykkäsi juosta välistä aamunsa jopa 12km aika haipakkaa. Aamulenkkiä ennen eivät useimmat syöneet mitään. Korkeintaan vesilasia käytettiin jos suu yön jäljiltä kuiva. Nykyisin personaltrainerit ym pelottelee ties mistä lihaskadosta jos aamupalatta yrittää juoksemaan. No, hyvinsyöneen näköisiä ovat useimmat juoksentelijatkin.
 17. Hänninen treenasi aika lailla standardiolosuhteissa talvisin matolla eli mm. viimeisen satsaustalvensa matolla autotallissa kun ei huvittanut olot ulkona.
 18. Median mielipidevaikuttaminen paistaa uutisista ja ajankohtaisvalinnoista läpi. Välillä ihmetyttää kuinka huonolla taktiikalla pyrkivät saamaan ihmisten ajatuksiin omaa näkemystänsä esiin.
 19. En tiedä, ilmoittavat vain ikähaitarin olevan 20v.-, mutta Suomessa viime vuonna tähän aikaan, ilman rokotteita, oli koronan vuoksi sairaalassa yli viisi kertaa vähemmän porukkaa kuin nyt.
 20. Eli aamulenkkejä ei vaan lasketa viikkokilometreihin, kun puhutaan jutussa mainitusta 140km juoksemisesta viikossa, muutoinhan 200 kilometriä paukkuisi joka Jumalan viikko ja palautusviikko olisi siellä 140 kilometrissä.
 21. Yksi kerta influenssassakin riitti, joten olen nyttemmin ottanut influenssarokotteenkin vuosittain. Tuollainen viikon kuumetauti kevennettyine uudelleen aloittamisineen nimittäin syö juoksuharjoittelusta aimo palan ennenkuin on tautia edeltäneessä tilassa uudelleen eikä harjoituskaudella voi yltää yhtä korkealle mitä terveenä olisi ollut mahdollista. Jos rokote edes puolittaa riskin tuollaisesta harjoituskatkoksesta, olen valmis ottamaan sen koska mitään pistoskohdan hetkellistä kipua suurempia haittavaikutuksia en ole itse rokotteista koskaan saanut. Harjoituskaudella sitä kipuaa progressiivisia portaita, ja jos kipuamiseen tulee tauko saatika alaspäinmeno, niin on turha kuvitella myöhemmin harppovansa syntynyt jälkeenjääneys täysimääräisesti umpeen. Siksi terveenä pysyminen on kaiken perusta.
 22. Missä ovat lihaksia huuhtelevat aamukympit kuuden aikaan? Vai pitääkö Sinkkonen niitä nykyään niin itsestään selvyytenä ettei viitsi mainita? Loikkimisen harjoittaminenkin muuttunut. Aiemmin sanoi ettei muutoin voi saavuttaa samanlaista etenemisen kepeyttä kuin tien pinnan yllä syksyisellä lehdellä tuulen ajamana on.
 23. Menee ihan suunnitelmien mukaan. Kun rokotteet annettu, poltetaan tauti kansan läpi. Sitä testaamista ei pystyisi nykymenetelmillä toteuttamaan ja kehtaisi lukuina näyttää. Parempi seuraillla kerran viikossa sairaalamäärää.
 24. Uusi hybriditragedia jättää viruksen todellisen etenemisen, oireilla tai ilman, arvailujen varaan kun testausta ajetaan alas. Ehkä hyvä niin jotta resursseja jää enemmän sairaanhoidolle. Suurin ongelmakohta tilanteen seuraamisessa pelkillä sairaalaluvuilla lienee ettei tilanteisiin voi reagoida ajoissa. Toivottavasti Suomi ei imuroi variantteja muita maita tehokkaammin.
 25. Lentokone on vähänkään pidemmillä siirtymillä ympäristöystävällisin joukkoliikenneväline. Maainfran kokonaiskulutus esimerkiksi autoilussa moninkertainen. Toki päänsä voi pitää pensaassa ja tarkastella ainoastaan itse kuljetusvälineen polttoaineenkulutusta liikkuessaan.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy