Jump to content
Juoksufoorumi.fiNORDMAN

Jäsenet
 • Content Count

  356
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

233 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Kaikki sallitut reitit ovat realistisia. Oikoa voi melomalla. Pitkiä järviä tuolla riittää. Samalla lepuuttaa jalkoja. Esimerkiksi eräs joukkue meloi rastivälillä 4-5 (15km) kymmenen kilometrin siivun. Keveimmät retkeilijän pikaisesti koottavat vesikulkuneuvot painavat vain kilon pari.
 2. 500 kilometriä ei ole linnuntietä pitkin mitattuna. Reitti on rastilta rastille linnuntietä noin 400 kilometriä. Reitti risteää eli ruokaa saa matkan varrelta lisää.
 3. Liittynee hermoston ja lihaksen vireystilaan, lihastonus ja semmoiset, jos ennakoiva harjoitus on rasitukseltaan sopiva. Aikanaan huomasin että itseni pitää uskaltaa tehdä tärkeää kilpailua edeltävänä päivänä hermottava jalkavoima + kilpailuvauhtiset kevyet vedot (400-800 metrisiä kolmesta viiteen kappaletta). Hyvään vasteeseen seuraavaksi päiväksi vaikutti se, että harjoituskuorma edeltäviksi viikoiksi oli jo puolittunut siitä mitä se oli ollut pitkään sitä ennen. Harjoituskerrat, kahdesti päivässä, kuitenkin säilyivät ennallaan kilpailuun asti rytmittämässä vuorokautta.
 4. Suun kautta tarttuminen kuuluu olevan epätodennäköistä kuten myös eri flunssaviruksissa. Hengitysteitse saatava tartunta siis ensisijaisesti nenäontelon limakalvoille. Eli "riskitilanteissa" pelkästään suun kautta hengittäminen estäisi tehokkaasti hengitysteitse saatavan tartunnan kunhan on näpelöimättä nenäänsä? Jos näin on, uimarin nenäklipsit loppuvat kaupoista alta aikayksikön. - Jo parikymmentä vuotta sitten eräs urheilulääkäri antoi ohjeen hengittää julkisissa tiloissa aina suun kautta vähentääkseen sairastumisriskiä.
 5. Tätä en edelleenkään ymmärrä. Keväällä käytin maskeja (ffp3) muutaman kerran kun kävin ihmisten ilmoilla eli kaupassa. Uusi maski huolellisesti päähän, kaupassa käynti maskiin koskematta, ja maski remeleistä vetämällä suoraan roskiin, käsien puhdistus.
 6. Otaksun ettei epidemia ole Suomessa vielä kunnolla saanut jalansijaa. Siis ettei ensimmäistä "aaltoa" sanan varsinaisessa merkityksessä vielä ole ollut. Nyt kun aletaan höllentämään voi olla että tarvitaan kesän mittaa oikeasti järeitä toimia, joita jo osin ylläpidettiin. Etenkin jos toisessa säikähtämisessä annetaan tilanteen mennä paljon pidemmälle kun ollaan jo niin "karaistuneita asiantuntijoita" kulkutautikriisien kanssa tomimisessa. Toivottavasti olen väärässä.
 7. NORDMAN

  Napapiiri-Jukola 2020

  Nyt olisi ollut kuukausi aiottuun Napapiiri-Jukolaan. Kilpailumaastossa on lumen määrä vesiarvona vielä poikkeuksellisen suuri. Olisi hankaloittanut järjestelyjä tai vähintään tehnyt soista erittäin vetisiä.
 8. Tämän koronaviruksen uumoillaan jäävän vuosittaiseksi riesaksi muiden kausittausten virusten tapaan. Muutkin kausittaiset virukset ovat syntyneet aikojen saatossa samoin. Siirtyneet eläimestä ihmiseen alkaen ensin uutena epidemiana ja jääneet kiertämään ihmiskunnassa muunnellen itseään vuosittaisen syklin mukaan. - Uuden taktiikkamme mukaan joka vuosiko kansalle Tukholman tyyliin strategisesti altistamalla laumasuoja jos rokotetta ei kyetä saamaan?
 9. Ihmetyttää kun joka tuutista tulee kommenttia että nyt on oltu eristyksissä puuduksiin asti ja henkinen kantti ollut kansalaisilla koetuksella jne. Että hyvä me kun on kestetty näin loistavasti. Mitä hittoa? Vastahan tässä on oltu pari kuukautta poikkeusoloissa ja heti ollaan ruikuttamassa kuinka on kestämistä. Ja että pitäisi hetimiten höllentää. Pitää päästä terassille ja festivaaleihin. Kun keskimääräinen asenne on tämä, en ihmettele yhtään ettei kansakunta tuota nuorista tai vanhoista kestäviä kestävyysjuoksijoita kun jo pelkästään kunnollinen peruskuntokausikin lienee ylitsepääsemätön ponnistus ilman jatkuvaa höllentämistä ja henkistä lepuuttamista. Myöskään ohjelmaa ei muutella vähän väliä. Pitää olla selkeä linja jota pidetään vähintään kausi kerrallaan. Hybridijuoksemisesta ei tule mitään muuta kuin pieneksi hetkeksi iloinen mieli jos sitäkään.
 10. Nyt vakuutellaan että koulut voidaan avata koska lapset eivät olekaan tartuttajia. Saavatko he siis myös vapaasti sukkuloida isovanhempiensa luona kun eivät voi levittää koronaa? Tiettyjen poliitikkojen lausumat ovat täynnä päinvastaisuuksia ja päättömyyksiä kun eivät kerro totuutta. Totuus on se että epidemia (immuniteetti) leviää rajoitetussa suomalaiskäyttäytymisessä liian hitaasti ja vanhuksia nuoremman kansanosan halutaan tarttuvan töihinsä ja sen myötä sairastavan taudin laajemmin ja nopeammassa aikataulussa. Kukaan poliitikoista ei halua olla se joka asian omalla suullaan kertoo.
 11. Luulenpa että jos keskimatkan arvokilpailussa pääsarja saisi valita kilpailukartan 1:10000:n ja 1:7500:n välillä, niin suurin osa ottaisi 1:7500 kartan.
 12. = Pystyvihreä eli vihreä viivoitus (Hidastava maapohja) Eli hidastavalla maapohjalla juostessa ei pysty lukemaan karttaa vauhdissa yhtä hyvin kuin useimmilla muilla maapohjilla koska katseen huomio on sidottu itse juoksemiseen ja jatkuvaan mikroreitinvalintaan näkökentässä. Siksi (kilpa)suunnistajan on hyvä ennakoida hidastavan maapohjan ylitystä siten, että ennen kun rastivälillä pystyvihreää tulee alle, pyrkii etukäteen lukemaan reittiään valmiiksi eteenpäin vähintään vaikeajuoksuisen alueen yli ja pitää yleissuunnan jos tarpeen. Päiväsuunnistuksessa aukolla vilkaisee sinne tullessa aukon toiselta laidalta poistumiskohdan, kun aukossa näkyvyys on yleensä hyvä. Voi sitten keskittyä koikkelehtimaan rydön yli ilman katse kartassa kompurointia. Samaa taktiikkaa voi noudattaa lähes kaikkien vaikeasti luettavien asioiden suhteen, riippuivatpa ne tulostusjäljestä tms.. Lukee ne hyvissä ajoin helpolla maapohjalla edetessä ennen niihin saapumista. Ei tule pysähdystä, kartanluvusta johtuvaa vauhdin hidastumista tai kartanluvussa virhetulkintaa siellä. Pyrkii pitämään suunnistuksen mahdollisimman edessä. Ja leuan ylhäällä. Tästä oikeastaan koko suunnistuksessa on kyse. Suunnistuksen ei pidä olla jäljessä, eikä edes jaloissa, vaan pitkällä edessä. Tietää jatkuvasti vain kaksi asiaa. Missä on nyt ja minne on menossa. Kokeneena suunnistajana kun vauhti vuosi vuodelta hidastuu ja karttojen paikkaansapitävyys paranee, helpottuu suunnistaminen niin paljon, että sitä toivoisi välillä jopa epämääräisempiä karttoja tai jotakin muuta joka toisi asiaan lisää haastetta. Kuntorasteilla olen käynyt siten että luen mallikarttaa pari minuuttia ja koetan juosta radan pelkän muistikuvan perusteella. Oppii hahmottamaan oleelliset asiat.
 13. Mittakaava-asiaa on testattu suunnistuskilpailussa silloin kun 1:15 000 mittakaavan lisäksi alettiin yleisemmin käyttää myös 1:10 000 mittakaavaa. Moni suunnistaja vastusti muutosta. Perusteluina pääasiassa oli se, että 1:15 000 kartalta oli heidän mielestään helpompi hahmottaa reitinvalintoja ja pitää kokonaisuus paremmin hanskassa. Mittakaava-asiaa siis testattiin kilpailutilanteessa siten , että kilpailijat saivat lähdössä valita kumman mittakaavaisen kartan ottavat. Kuten arvata saattaa, uhoiluista huolimatta, lähdössä 1:15 000 karttaämpärit jäivät täysiksi ja 1:10 000 karttaämpärit tyhjenivät kokonaan. Todellinen syy pienempimittakaavaisen kartan (=1:15 000) puolustamiseen oli tottumus. Suunnistuksen ei ole tarkoitus olla kartan näkemiskilpailu. Kymppitonnin kartan tulee olla suurennos viistoistatonnisesta. Osa kartoittajista toimii kuitenkin lajisääntöjen mukaan väärin ahtamalla lisää yksityiskohtia niin etteivät kartoitussäännöt täyty. Lisäksi kartoituksen viimeisin, ja usein tärkein vaihe, pelkistäminen, jätetään tekemättä. Siitä suttuisen syheröiset kartat vaikka olisivatkin lasekeilauksen myötä tarkkaakin tarkemmat. Suunnistuskarttaa tulee pystyä lukemaan täydessä kilpailuvauhdissa. Joitakin huonoja karttoja saa tarkkaan tihrustaa kirjoituspöydän ääressä ennen kuin joistakin yksityiskohdista saa selvää. Yleisimmin sellainen kartta löytyy Etelä-Suomen avokallioalueelta. Viime vuosina 1:10 000 karttaa on suurennettu 1:7 500 mittakaavaan veteraanisarjoille ikänäön vuoksi. Kilpailuissa yleensä alkaen H/D50-sarjoista ylöspäin. Taajamien läheisyydessä muutoinkin. Toki moni muuttaa varsinkin rastinotossa jo kädessä olevan kartan mittakaavaa noin kolmanneksen suuremmaksi luupin avulla. Pystyvihreän ennakointiin kuuluu kartan lukeminen valmiiksi siten, että on korostetusti selvät sävelet riittävän pitkälle eteenpäin.
 14. Uumoilen myös osalle maailman väestöä nälänhätää. Ei olisi uutta täälläkään. Loppujen lopuksi ravinto on aina pohjimmainen perustarve. Mahdollinen ruoan myynnin rajoittaminen ei tule vähitellen vaan jos on tullakseen niin se tapahtuu yhdessä yössä eikä siitä varoitella etukäteen, tiedätte kyllä miksi.
 15. Ajattelin aamulenkillä että kansan eristäytymistä näillä prosenteilla voidaan kärjistetysti verrata tilanteeseen, jossa ollaan motissa matalikkoon uponneen laivan hytissä ja painetaan ovea kiinni ettei vesi vyöry sisään. Vaihtoehdot ovat joko yrittää sukeltaa pintaan (sairastaa tauti) tai odotella pelastavaa sukellusvenettä (rokote). Kumman valitsisit?
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy