Jump to content
Juoksufoorumi.fi


NORDMAN

Jäsenet
 • Content Count

  191
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

114 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Muistan nuorena tehdyn harjoituksen, joka oli "vauhtileikittely". Valmentaja polki pyörällä mukana ja verryttelyn jälkeen sanoi milloin veto alkoi, määräsi vauhdin ja milloin veto loppui. Se oli siis pääkopalle helpompaa kun ei etukäteen, eikä harjoituksen aikanakaan, tulevasta tarvinnut murehtia. No. Sillä kertaa harjoituksen jälkeen oli helppo todeta että "vauhtileikittely" sisälsi yhteensä kymmenen vetoa, joista jokainen oli tuhat metriä pituudeltaan ja palautusjuoksu oli kussakin välissä samat kaksi minuuttia. Sellaista leikittelyä siis, toki hiekkatien ylä- ja alamäet tekivät juoksun aikana asian oivaltamisesta vaikeampaa. - Kun kunto kuntojuoksijallakin nousee, lumet sulavat poluilta ja talven tasapaksu junnaaminen jää taakse, niin luulisi juoksijan juuri rakastavan kovia kevytjalkaisia kirmaisuja pitkin teitä ja kankaita, koko juoksuvauhdin skaalalla. Siinä on juoksemisen idea.
 2. NORDMAN

  Tiomila

  En ole koskaan ollut Jukolan uusintalähdössä, mutta eikös se tapahdu suoraan karttatelineiltä? Ja viimeisen viestinomaisesti maastoon lähteneen aika pääty hänen tullessa osuutensa maaliin vaihtoleimaukseen. Jolloin kaikilla uusintalähdössä olijoilla ei kulu ollenkaan aikaa vaihtoleiman ja karttatelineiden väliseen matkaan?
 3. NORDMAN

  Tiomila

  Joo, ja jo siksi että toisinaan ankkuriosuus on yhteislähdössä lyhennetty versio, jotta suomalaiset ehtivät paremmin ruotsinlautoilleen.
 4. NORDMAN

  Tiomila

  Aamulla on jälkipään joukkueille yhteislähtö, jossa starttaavat yhtä aikaa kunkin joukkueen kaikki ne juoksijat, jotka eivät ole ehtineet vaihtaa ennen määräaikaa. Heidän ajat summataan joukkueen aikaan. Osassa tuloksia minuutit on ilmoitettu lukuarvona ilman tunteja. - Ruotsalaisten tulospalvelujärjestelmä ei ole ollut koskaan "valmis". Sitä voidaan pitää onnistumisena, että Ruotsin suurviestien tulokset ylipäätänsä saadaan julkaistuksi, kun menneitä vuosia ajattelee.
 5. Päivittäin jotakin liikuntaa tunnin verran niin että hengästyttää tuntuvasti, mutta voisi keskustella. Ravintoa niin että paino laskee pääosin kehon rasvoista keskimäärin 0,5kg viikko. Kello mukaan puolimaratonille, niin tiedät kauanko pitää odotella maaliviivan edessä ennen kuin ylität sen.
 6. NORDMAN

  Kangasala-Jukola 2019

  ...Oikeastaan hieman provosoiden nämä syömisasiat ovat usein vinksahtaneet ympärivuotisesti. Syödään joka välissä eikä rasva-aineenvaihdunta pääse päivittäin kunnolla käyntiin ja eikä vartalo karsiudu sellaiseksi kuin kestävyysjuoksijalle on tarkoituksenmukaista. Vuorokautinen glykogeenien tyhjentymis-täyttymisprosessi venkuroi liialla syömisellä ja totuttautuu liian runsaaseen ruokailurytmiin. Muutaman päivän harjoittelun keventäminen tarvittaessa täydentää glykogeenivarastot, niin juuri kilpailua edeltävällä aamuyön aterioinnilla ei ole juurikaan merkitystä aikaisen aamun suoritukseen. Ennemminkin haittaa. Mahdollinen näläntunnekin katoaa heti kun pääsee irti.
 7. NORDMAN

  Kangasala-Jukola 2019

  Vatsalaukun olisi hyvä olla tyhjä ja verensokerin varmuudella tasoittunut kun kilpailusuoritus alkaa. Edellisestä kevyestä ateriasta pitäisi olla siis vähintään neljä tuntia. Esimerkiksi jos juoksee kutososuuden ja pääsee metsään viiden maissa, niin voi sopivasti syödä vaikkapa kaurapuuroa ja marjoja avausosuutta kuunnellessa juuri ennen nukkumaanmenoa 23-24 välisenä aikana, aamupalaksi. - Jos tietää starttaavansa aamun yhteislähdössä vaikkapa yhdeksältä, ehtii aamupalalle viiden aikaan. Jos tietää ettei suorituksen tarvitse olla maksimaalinen, voi syödä aamupalan vaikka juuri ennen.
 8. En tiedä ovatko doping-aineiksi luokitelluilla lääkkeillä eri käytäntö, tuskin, mutta reseptilääkkeitä saa ostettua ilman reseptiä pienemmistä apteekeista ainakin lomakohdepaikoista Manner-Espanjasta, Kanariansaarilta ja Thaimaasta. Niissä on apteekinpitäjän tuotot riippuvaisia myynnistä, eikä niinkään työtunneista. -Espanja, Kreikka ja Italia taisivat olla suomalaisurheilijoiden suosikkikohteita pitkään tai ainakin siihen asti kun parin suomalaisen kuula/kiekkomiehen Volkswagen Golfin rakenteista ilmestyi efedriiniä, testosteronia ja klenbuterolia, varoituksella selvisivät kun oli pelkkä hallussapito, vai miten se meni?
 9. NORDMAN

  Kangasala-Jukola 2019

  Silloin kun oli menestymismahdollisuuksia niin majoituksen olimme järjestäneet lyhyen automatkan päähän kisakylästä. Paikalle saavuttiin torstai-perjantain aikana. Maastotyypin treenileirit oli pidetty jo syksyllä ja aikaisemmin keväällä. Kullakin kisayön heräämisaikojen mukaan omat huoneet, huoltajat hoitivat herätyksen, kuljetukset ja ohjasivat seurateltalle sekä kertoivat viestin senhetkisen tilanteen. Kuutos- tai ankkuriosuuden ollessa kyseessä, niin lauantailtana enintään majoituksessa lähdön seuraaminen tiedotusvälineistä, lauantai päivällä kisa-areenalla oli käväisty jo Venlojen aikaan, muutoin jukolayö unten mailla kisavilskeen ulottumattomissa ja aamuyöstä niin virkeänä kuin mahdollista metsään. Nyttemmin lauantaina seurabussilla tai henkilöautolla kisakylään, yleensä seuran telttaruutuihin majoittumaan perheen kanssa. Vaimo juoksee venlat ja itse käyn lauantaina päivällä harjoituskartalla heittämässä lenkin, jos se on kohtuulähellä. Tuttujen tapaamista, sosiaalista elämää samanhenkisten parissa, kisa-areenalla jaloittelua eikä jalkoja nykyisin tarvitse muutoinkaan liikaa säästellä ja voi olla koko lauantai-illan paikan päällä melko vapaasti. Miesten lähdön jälkeen nukkumaan ja loppuosuuksien ollessa kyseessä varhain aamusta kohtuupitkien unien päälle herääminen. Kenttäkuulutus on yleensä sen verran voimakas, että teltta-alueillakin kannattaa pitää korvatulppia, ellei halua kuulla tilanteita läpi yön. Ei aamupalaa, enintään vettä, siirtyminen majoitusalueelta vaihtoon toimii alkuverryttelynä. Onneksi vielä on saanut juosta joukkueissa, joista tietää jo illalla noin vartin tarkkuudella paljonko kärjen perässä pääsee metsään.
 10. Mitä kysymyksiä? Nimenomaan Päivärinnasta aikalaiset ovat sitä mieltä, että hän oli 70-luvun suomalaisista juoksijoista lahjakkain ja pääsi noin korkealle pelkillä lihapullilla ja kaurapuurolla. Ei siltikään muilta suomalaisilta taida löytyä yhtä kovaa ja laajaa tulosrepertuaaria.
 11. NORDMAN

  Reitinvalintatehtävä

  Noinhan se on. Kukin valitsee ja toteuttaa reittinsä taitotasonsa mukaan. Osa joutuu valitsemaan hitaampia tai fyysisesti raskaampia vaihtoehtoja koska tarvitsee selkeämpiä maastonkohteita varmistamaan menoaan ja osa voi toteuttaa nopeampia vaihtoehtoja jos suunnistustaidot eivät rajoita valintaa. Silti esim hyvässä peesissä nopein mutta taidollisesti vaativa vaihtoehto on taitamattomallekin nopein. Monella ikääntyvällä kilpasuunnistajalla ei ole ns. suunnistuksellista vauhtireserviä, mikä tarkoittaa sitä etteivät kilpailunaikaiset suunnistustehtävät hidasta vauhdinpitoa. Sitä menee suorituksen kesto huomioiden fyysisesti parasta mahdollista vauhtia lähdöstä maaliin sävelten ollessa selvät kaiken aikaa. Siis olisivat juosseet radan käytännössä samaan aikaan vaikka optimireitti olisi ollut viitoitettu. Kilpailukohtaiset virheet jäävät kaikkinensa noin minuuttiin per tunti. Se on sinänsä ikävää ja saa kaipamaan aikaa, jolloin navigointi oli vauhdin vuoksi haastavampaa ja välillä liiallisesta vauhdinpidosta johtuen kirmasi vihkoon. Tai kaipaamaan epätarkempia karttoja.
 12. NORDMAN

  Reitinvalintatehtävä

  Annettu suora reitti menee kallioharjanteita ylös-alas kahdeksan kertaa ennen rastin läheisyyteen saapumista. Hidasta. Mikään annetuista reiteistä ei näytä nopeimmalta vaihtoehdolta juosta väli, jos suunnistustaidon puute ei ole esteenä. Eli jos rastiväli olisi kokonaan viitoitettu, ei nopein viitoitusvaihtoehto kulkisi ko. reittejä.
 13. 90-luvulla hetken mielijohteesta, kenkäkeskustelun päätteeksi suunnistajien kesken, lyötiin vetoa että maraton menee varoittamatta alle kolmen tunnin purjehduskengissä. Menihän se ilman varsinaista tiejuoksuharjoittelua, mutta tuskaa oli jalkaterien osalta ja hiertymät sen mukaiset. 500mk.
 14. NORDMAN

  Reitinvalintatehtävä

  Reitivalintatehtävä siis Ponsasta. Rastiltalähtö, kallionkärki ja kuovioraja ohjaa. Rastiväli, pidettävä kontrollissa karttaa lukien. Rastinotto, rinnemuoto suppiloi rastiympyrään. Sekä Ponsan Sm-keskimatkan 2017 että Kangasala Jukolan kartan on tehnyt sama kartoittaja. Hänen tyylinsä on voimakkaan pelkistävä, hieman ruotsalaisten karttojen tapaan. Ponsan Sm-keskimatkalla osa kritisoi sitä että maastossa tuli kaikkea sellaista vastaan jota ei näkynyt kartalla, osa taas tykkäsi siitä että kartta oli pelkistettynä helppolukuisempi. Asiaa voi verrata katsomalla vanhaa Ponsan Sm pitkämatka 1997 karttaa ja uutta vuodelta 2017. Ero on merkittävä sillä tavaraa kivistä ja käyrämuodoista lähtien on uudella kartalla paljon vähemmän kuin vanhalla ja se on hyvä pitää muistissa Jukolassa juostessa. Kaikkea mitä maastossa voi olettaa olevan kartalla ei välttämättä ole. Kannattaa keskittyä olennaisiin kohteisiin. Ilmassa on sellaista tunnetta että tänä vuonna jukolassa joukkueet tulevat tekemään enemmän suunnistusvirheitä kuin muutamaan vuoteen. Mikä on lajin kannalta hyvä asia. Ponsa, ja tuleva jukola, ovat tyypillisesti sellaisia maastoja, joissa kannattaa olla itselleen vähintään siinä kunnossa että nousee metsässä juostessa "plaaniin". Mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä että hitaissa ja pienipiirteisissä maastotyypeissä voi hyvin pienellä tehon lisäyksellä saavuttaa suuren vauhdinlisäyksen. Siinä "plaanausvauhdin" rajapinnan alla vielä juostessa sitä kyntää jokaisen ojan pohjan kautta, askeltaa työläästi kivikon epätasaisuudet ja takertuu varvikoihin. Jos siinä rajapinnalla puskiessa lisää hitusen tehoa/vauhtia, nousee "plaaniin", eikä enää takerrukaan jokaiseen lillukanvarteen vaan maastovauhti kasvaa merkittävästi ja juoksu jopa kevenee. Askel pitenee, rytmi paranee ja leuka nousee ylös, alkaa ennakoida kohteita kauempaa. Siinä kohtaa on treenillä saavutettu vauhdinlisäys hyödyllisimmillään. Ja plaanatessa on navigointikin helpompaa pelkistää.
 15. NORDMAN

  Reitinvalintatehtävä

  https://www.jukola.com/2019/2019/03/kisapirtin-reitinvalintatehtavan-ratkaisut/
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy