Jump to content
Juoksufoorumi.fi


NORDMAN

Jäsenet
 • Content Count

  249
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

148 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Taitaa olla niin, että tämä alkuperäisesti kuvattu dokumentti hautautuu historian syövereihin?
 2. NORDMAN

  Viimeistely

  Viimeisinä viikkoina tämmönen yksinkertainen malli toimii tehokkaasti, jos on toimiakseen, kun on pitkä juoksutausta ja viimeisen vuoden peruskuntoharjoittelut ovat onnistuneet: Noin viisi viikkoa ennen tavoitekilpailua vajaan viikon kevennys puolitetulla kuormalla edellisiin viikkoihin nähden. Sitten seuraa kolmen viikon prässi. Prässäys eli nykykielellä intervalliblokki, jossa pidempien aerobisten lenkkien määrä vähintään puolitetaan, tasavauhtiset reippaat ja kovat jätetään kokonaan pois, mutta tehdään 90% teholla intervallitreenejä jopa puolet harjoituskerroista. Tämän jälkeen viimeinen reilu viikko hyvin kevyesti, sisältäen heti alkuun aerobiaa hoitavan pidemmän lenkin ja kolme neljä päivää ennen kilpailua normaalista kevennetyn herkistävän veto/voimaharjoituksen. Joka päivä käydään kuitenkin vähintään aamuin illoin reilu vartti jaloittelemassa ja kuulostelemassa kuinka tuloskunto nousee kohisten.
 3. Voi tietysti syntyä ristiriita jos järjestäjällä on tarve viestiä kahteen eri suuntaan päinvastaisilla tavoilla. Kärkiurheilijoille kilpailuennakossa suunnattu viesti "palkinnot ovat vähäpätöisiä ja rahallisesti arvottomia" tuntuu koomiselta. 🙂 No, meitä suurta massaa asia ei useinkaan koske, mutta periaate. Aikaisemmin eri yritysten myynnissä ollutta tavaraa valui mm palkintojen kautta verotta kansalaisille. Nyt, vaikkei lahjoitettavia tavaroita edelleenkään myydä, saadaan niistä kerättyä vero. Voisi verrata asiaa moneen muuhun ilmaiseksi antajalle annettuun asiaan. Vaikkapa ruokakauppojen ylijäämänä jakamaan ruokatarvikeapuun. Ovh.lta hyvinkin satasen arvoisia (?) ruokakasseja jaetaan pitkiin jonoihin asettuneille vähävaraisille. Miltä kuulostaisi jos niistä kerättäisiin vero. Voisi moneltä jäädä hakematta.
 4. Se on vielä jotenkin nieltävissä että urheilukilpailujen rahapalkinnoista maksetaan sen arvoa vastaava vero, mutta useimmiten palkinnot ovat tavarapalkintoja. Tavarapalkintoja, jotka ovat sen verran epäkuranttia tavaraa ettei juuri kukaan niitä täyteen hintaan ostaisi. Vanhaa myymättä jäänyttä kodinkonetta, uuden mallin tieltä jo poistunutta urheilukampetta, liikkeiden lahjoittamia ylimääriä tai lahjakorttia liikkeeseen josta palkinnon saaja ei muutoin hankkisi mitään. Silti verotuksessa ne arvostetaan ovh-tyyppisesti.
 5. No, en ollut hereillä asiassa, vaan sain palkinnoksi Garminin kellon, jota en tarvitse ja annoin pois kummipojalle. Järjestäjä oli ilmoittanut tietenkin palkitut verottajalle. Jos ei halua maksaa senttiäkään palkitsemisesta tai säätää turhan tavaran kanssa veroilmoituksissa niin ehkä kannattaa kieltäytyä vastaanottamasta. Järjestäjät olisivat järkeviä jos antaisivat tavaroiden ja lahjakorttien sijaan vaikkapa ilmaisia osallistumisoikeuksia tai -80% alennuskuponkeja joillekin tuotteille. Menisikö ne läpi sormien?
 6. Onko kokemuksia palkinnonsaajana tästä jo vuoden voimassa olleesta urheilukilpailujen palkintojen verotuksesta? Siis oletko saanut vuonna 2019 kymppiä arvokkaamman palkinnon josta on pitänyt maksaa veroa ja kuinka asia hoitui?
 7. Jos venäläismiehet rökittävät miesten tourdeskiissä norjalaispojat isolla rintamalla ja mennen tullen, niin lopputalvesta on taas odotettavissa dopingsyytöksiä venäläisten pannaamiseksi. Tekopyhien norjalaisten masinoimana.
 8. Olen pitkään ihmetellyt norjalaisten erilaista kasvonväriä maaliin tullessa esimerkiksi suomalaisiin verrattuna. Tänään oli taas helppo vertailukohta kun Niskanen, Iversen ja Kläbo olivat maalissa vieretysten. Norjalaisilla lähikuvassa posket veren vuoksi punehtuneet, Iivolla ei.
 9. Ulmalan puolesta vielä. Mielestäni Ulmalan pää kesti. Itseään ei vain voi arvokilpailussa tai muuallakaan ylittää, enintään ottaa järkevästi kaikki se irti mitä on sillä hetkellä otettavissa. Huippukunnon ajoittaminen on tuolla tasolla pitkä prosessi ollen monelle vaikeaa ja Ulmala yritti (puhtain keinoin) tehdä kaikkensa oikeaan hetkeen huipentuvan nousukunnon eteen, jopa niin ettei toisinaan suostunut liiton yms. kilpailukalenteria koskeviin "ehdottomiin" vaatimuksiin. Siitä eripuraa ja voimakasta kritiikkiä, mustamaalaamistakin, toppatakkiosaston (ja sitäkautta median) toimesta. Ja kun tulosten valossa kansan ykkösjuoksija ei syystä tai toisesta lähde toimittajien hymypojaksi, niin osa torjutuiksi itsensä tunteneista toimittajista kääntyy vastaan. Etenkin he, joilla ei ole koskaan ollut minkäänlaista henkilökohtaista ymmärrystä kestävyysjuoksusta.
 10. Jäniksen on siis juostava Kipchogen edessä kymppi 28.20. Ja koska jäniksen on juostava jäniksenä ollessaan hallitun kontrolloidusti tuulta halkoen, eikä äärirajoilla välillä peesissä rimpuillen, on tapahtumapäivänä jäniksen maksimikunnon oltava ainakin alle 28 minuutin tasoa. Ollessaan elämänsä huippukunnossa juuri tarvittavan jänisjuoksun aikaan suomalaisista olisivat kelvanneet: Martti Vainio, Lasse Viren, Kaarlo Maaninka, Juha Väätäinen, Risto Ulmala ja Pekka Päivärinta. Näistä Väätäinen tippuu pois koska ei olisi pysynyt ruodussa vaan sooloillut liikaa, Päivärinta koska ei olla tutun turvallisissa kotioloissa ja Maaninka koska ilman verensiirtoa. Eli Martti, Lasse ja Risto.
 11. Yllättävän usein huippu-urheilijan urheiluun ryhtymisen ja siinä korkealle menestymisen takana on isä. Vieläpä monesti niin että isältä on itseltään aikanaan jäänyt huippu ja muutama pykälä siitä alaskin päin saavuttamatta. Mitenköhän esimerkiksi Gjert reagoisi jos Jakob vakaasti harkittuaan ilmoittaisi lopettavansa juoksemisen ja ryhtyvänsä vaikkapa normaaliksi opiskelijaksi vailla kilpaurheilua. Tukisiko hän poikaansa vai raivoaisi?
 12. Kunnianarvoista oli se, että jokin miljardööri-rotta (Ratcliffe) käytti rahojaan johonkin jalompaan asiaan kuin mitä tavallista.
 13. Asioiden jäsentäminen tekee itselleni hyvää. Pohdiskelin lenkillä Salazarin ryhmän asioita, ja siitä epämääräinen luokittelu: 1.On itse itsensä valkopesseitä urheilijoita, jotka suhtautuvat vitamiinien, hemoglobiinin, testosteronin yms. puutostiloihin yksinkertaisesti arkisina korjattavina asioina, jotta rakentava treeni voi jatkua, vailla suurempaa moraalista väärintekemisen tunnetta. Nuo "puutostilat" ovat usein kovan harjoittelun aikaansaamia ja suuresti synnynnäisistä ominaisuuksista riippuvaisia. Urheilija näitä "puutostilojaan" korjatessa ikäänkuin ajattelee asettuvansa samalle viivalle paremmat perintötekijät saaneen kanssa. Hieman sukua alppimajoille, koska ylänköjen asukitkin. 2.Sitten on toinen ryhmä, joka parantaa ominaisuuksiaan tietoisesti kielletyin keinoin, mutta ajattelee liikkuvansa sysimustan sijaan "harmaalla alueella". Heidän ensisijainen moraalisen oikeutuksen tunne syntyy siitä että heidän käsityksen mukaan muutkin käyttävät samoja kiellettyjä keinoja ja siksi menestyminen välttämättä vaatii sitä. 3.Ja kolmas sysimusta ryhmä on vailla minkäänlaisia pidäkkeitä. Kaikkea mahdollista tehdään menestymisen vuoksi, kunhan ei jää kiinni. Tai vaikka jäisivätkin kunhan ensin menestys. He tiedostavat tekevänsä täysin väärin, mutta patsastelun tarve tms. ajaa kaiken ohi. Neljättä ryhmää, "syyttömät", huipulla ei oikeasti ole olemassa. Tähän kuuluvat "vahingossa" doping-aineita elimistöönsä saaneet. Kuka "luuli" saaneensa suolaliuosta epon sijaan, kuka B-vitamiinia, kenen hammastahna oli sabotoitu, kenellä huulivoide väärä. Kuuluvat johonkin kolmesta edellisestä ryhmästä.
 14. Oudoksuttaa yhä miesten kuulafinaalin taso. Olen pitänyt Barnesin kuulan maailmanennätyksen olevan verrattavissa Zeleznyn maailmanennätykseen keihäässä. Minkälaista kommentointeja keihäästä olisi tullut jos tulostaso olisi ollut yhtä kova kuin kuulassa? Toteutunut kuulafinaali: Kuula: ME 23.12............MM-DOHA / 1st: 22,91 / 2nd: 22,90 / 3rd: 22,90 Kuvitteellinen keihäsfinaali kuulafinaalin tulostasolla: Keihäs: ME 98.48...........MM-DOHA / 1st: 97,58 / 2nd: 97,54 / 3rd: 97,54 (Ja keihäsfinaalissa neljäs olisi heittänyt 95,97, joka olisi ollut Lassillekin ihan kelpo tulos.)
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy