Jump to content
Juoksufoorumi.filevox

Jäsenet
 • Content Count

  370
 • Liittyi

Everything posted by levox

 1. levox

  Tasatyöntöharjoittelu

  Edellä mainitusta "pomppu-tekniikasta" ylämäkeen esimerkki videolla n. 5m15s kohdalla: https://www.youtube.com/watch?v=SuNL8oIi5Jo Ski classicsissa sitä näkee lähinnä vain kovissa kiihdytyksissä, jyrkkää mäkeä otetaan usein jonkinlaisella "askel-tasurilla" https://www.youtube.com/watch?v=e5WsFoZZqN4 Tasuritekniikat ovat vielä kehitysasteella, hidasteena se FIS-sauvasääntö.
 2. Joo, se on myönnettävä, että vuorohiihto on monipuolisempaa. Sillä tekniikalla olen itsekin hiihtänyt viime vuosiin saakka (- 10v luisteluvaihe). Toki tasurissa myös jalat tekevät töitä, siinähän tulee mm. tehtyä kuin huomaamatta kevyttä päkiöille nousua. Moniko juoksija jaksaa tehdä päkiöille nousu-treeniä 2-3h 😉 Kolmisen vuotta sitten mulla oli ongelmaa polvessa ja varpaassa, jolloin tasuri oli paras vaihtoehto. YouTuben ski-classicsista olen yrittänyt opetella nykyaikaista tasuri-tekniikkaa. Ainakin tällaiselle jo korkeampaan ikään ehtineelle veteraanikuntoilijalle Miedon-Myllylän-aikuisesta tasuritekniikasta poisoppinen ei käy käden käänteessä.
 3. Hiihdän nykyisin perinteisellä tyylillä, tasurilla. Kun tasuritekniikan oppii ja jättää FIS-sauvasäännöt omaan arvoonsa, kisatapahtumat tietenkin erikseen, eli käyttää riittävän pitkiä sauvoja, voi pitopohjat ja -voitelut unohtaa. Ja kaikenlaiset uudet reitit ovat käytettävissä, koska tasuri ei vaadi latu-uraa eikä leveitä luistelubaanoja, vajaan puolen metrin levyinen lumeen tallattu kinttupolku riittää hyvin. Tasuri on myös rullasuksikaudella erinomaisen hyvä ja helpoiten hallittava eli turvallisin tyyli. Toisin kuin luistelu/pertsan rullailu, se ei hidasta juoksijan askeltiheyttä. Juoksija hyötyy riittävästä tasuri-treenistä myös keskivartalon pidon eli juoksutekniikan ja ryhdin parantumisen myötä.
 4. levox

  Teemu Virtanen 24H ME-yritys

  Matkavauhti ollut alle 3min/km, koska juottotaukojakin on pidetty. Luistelutyylillä tuohon ei ilmeisesti ole mahdollista päästä, vaikka olisi samaan tapaan jäädytetty luistelu-baana.
 5. FIS kielsi sähköisesti sädettävät kone-siteet/Hiihtäjälehti. off-topikkia: Tasuri/diagonaali siirtymisiä helpottamaan pitäisi tehdä napista lyhentyvä/pidentyvä sauvankahva. Fis kieltäisi senkin, mutta eipä harrastelijoiden tarvitsisi sellaisesta välittää.
 6. Testaajat hehkuttelivat, että move-side parantaa etenkin skini-suksen toimivuutta. Mutta tuleeko FIS jälleen jarraamaan kehitystä?Veikkailen kuitenkin, että teki FIS mitä hyvänsä, elektroniikka tulee hiihtokalustoonkin.
 7. Rottefellanilta tulee tänä talvena Move-side, jossa siteen paikkaa voi säätää jopa hiihdon aikana, vaikkapa jyrkempään ylämäkeen. Lisäksi siihen on kehitteillä sähköinen toiminta, jolla sidettä voi napsutella sauvan kahvasta eteen- ja taaksepäin. Prototyyppi oli esillä jo viime talvena jossain messuilla (uusin Hiihtäjä-lehti).
 8. Nykyisen kaltaista yhdistelmähiihtoa combi-monoineen tuskin kukaan jää kaipaamaan. Hyvä päätös. Aiheen sivussa olevaan keskusteluun: Perinteisen tyyli ei kyllä ole mihinkään katoamassa. Etenkin tasurin kehitytys-potentiaali, jota edes FIS sauvasääntöineen ei pysty loputtomasti patoamaan, tulee entisestään monipuolistamaan pereinteisen hiihtoa ja tekee siitä myös kuntohiihtäjien näkökulmasta katsottuna yhä houkuttelevamman vaihtoehdon luisteluhiihtoon verrattuna. Välttämättä ei tarvitse enää läträillä pitovoiteiden kanssa, latu-uraa ei tarvita.. Pitoa tarvitaan vain jyrkemmissä ylämäissä, joten saattaa olla, että lähitulevaisuudessa se pystytään tuottamaan mekaanisestikin, ilman voitelua (huom. en tarkoita skini-tyyppisiä ratkaisuja, ne jarraavat, eivät sovi tasuriin).
 9. Hiekkateillä alustan nopeus tietenkin vaihtelee, joten kannattaa käyttää nopeita rullia. Sileillä osuuksilla, kuivalla kelillä kivituhka on jopa nopeampi kuin rosoinen asfaltti. Ainakin Paloheinässä saan tasuri-vaudit riittävässä määrin "samalle hehtaarille" kuin talvellakin, vaikka mulla on keskihitaat rullat. Jumi-ongelmaa olen yrittänyt helpottaa laittamalla nopeimmille osuuksille kovavauhtista vetoa.
 10. Paloheinän rullahiihtoradalla ei kukaan ole hiihtänyt ainakaan vuosikymmeneen, ja sen mäet ovat alunperinkin olleet harrastelijoille aivan liian vaaralliset. Todennäköisesti suomen surkein rullahiihtorata. Kannatan ajatusta hiekkapohjaisesta rullahiihtoradata. Osa Paloheinän kivituhkapoluista sopii aivan erinomaisesti rullahiihtoon. Etenkin tasurimiehille ja -naisille hiekkapohjainen alusta on jopa parempi kuin asfaltti, koska alusta pehmentää mukavasti sauvatyöskentelyä. Lisäksi nykyisin tarjolla on jo ihan kelvollisia off-road-tyyppisiä rullasuksia (jenex aero, elpex..).
 11. No, lukijan odotukset ovat olleet ylisuuret, jos hän jäi kaipailemaan "vallankumouksellisia" ideoita. Vallankumouksellisia kokeiluja voi tietenkin tehdä, mutta ennätyksiksi ne eivät kelpaa. Tässä oli kyse vain siitä, millaisia laillisia keinoja voisi vielä käyttää 2h-lähestymisen nopeuttamiseksi. Käytännössä se tarkoittaisi suurinpiirtein seuraavaa: Jäniksiksi palkattaisiin puolenkymmentä huippumaratoonaria, jotka pystyisivät vetämään 2h-vauhtia, tai vähän päälle, jonnekin 35 km paikkeille. Ja jos ennätyskoe olisi tehty viime vuonna, niin silloin herroille Bekele ja Kipchoge olisi maksettu riittävästi siltä varalta, jos he vielä jänisten väistyttyäkin olisivat olleet tasavertaisessa iskussa, jolloin he pystyisivät vuorovedolla tavoittelemaan huippuaikaa ja vasta viimeisillä 1-2 km selvittäisivät keskenään kuka on kuka. Siis ei mitään kovin kummallista. Tämän lisäksi, maratonsääntöjen puitteissa, olisi ehkä voitu vielä kyttäillä optimaalista keliä, rataa jne, kuten Monzan kokeessa tehtiin. Kipchogen Monzan-juoksu muistutti jossain määrin Paula Radcliffen maratonin maailmanennätysjuoksua. Paulalla oli enemmän jäniksiä niin, että niitä riitti myös hänen selkänsä taakse, jolloin syntyi vieläkin optimaalisempi tuulipussi, mikä jossain määrin kompensoi liian lähellä ajaneen vetoauton puuttumista. Tietenkään rata ei ollut aivan yhtä tasainen.
 12. Paljonko tulos parani vetoauton yms. erikoisjärjestelyjen ansiosta.., 2min, vaiko 3min..? Epäilen, ettei tämä edes ollut Kipchogen paras maratonjuoksu. Milestäni pitäisi pyrkiä saamaan maailman ehdottomat huiput optimaalisiin, mutta ennätyskelpoisiin olosuhteisiin. Viime vuonna sekä Bekele että Kipchoge painelivat 2.03:n pintaan, mutta harmillisesti eri kisoissa. Mikä olisi maratonennätys nyt, jos olisvat olleet yhtä aikaa radalla?
 13. FIS-sauvasaanto toimi taas "erinomaisesti" Arefjellsloppetissa, jossa pahimmissa mäissä ja maalisuoran nousussa miehetkin joutuivat menemaan haarakäyntiä ilman pitovoitetita. Sitäpä ei olekaan nähty ko. sarjassa vuosikausiin. Oikeassa tasurikisassa oikean mittaisilla tasurisauvoilla haarakäyntimiehillä ei olisi ollut mitään mahdollisuutta pysyä letkassa. Auklandin ykkossija täpärällä loppuvenytyksella oli kuitenkin hieno.
 14. levox

  Teemu Virtanen 24H ME-yritys

  Meinaakohan Teemu yrittää tänä keväänä? Tyyli on ilmeisesti perinteinen? Toisaalta ennätyksen parantaminen luistelutyylillä saattaisi olla vaikeaa, koska tasuriin verrattuna siinä kuluu selvästi enemmän energiaa. Vertailun vuoksi Vierumäen kisa: http://www.resultservice.fi/2017/vierumaki/lopputulokset.html
 15. Päättynyt kesäkausi meni rullilla. Tavoite ensi kesälle: saavuttaa kyky ottaa juoksuaskeleita. Mutta sitä ennen tavoitellaan tasokasta hiihtokautta, ainakin tasuri sujuu vallan mainiosti.
 16. Ok, näin tietenkin on. Norjalaisten astma-lääkkeillä pelailun voi tulkita niinkin, etteivät he käytä kovempia aineita, vaan koettavat venyttää harmaata-aluetta niin pitkälle kuin mahdollista, jotta pärjäisivät epo-hiihtäjiä vastaan. He yrittävät virittää hapen saantia huippuunsa, mistä pikku-jutusta epo-käyttäjien välittää, koska heillä veren hapenottokyky on viritetty huippuunsa, ja bonuksena tulee vielä päälle nopeutetut palautumiset treeni- ja kilpailurääkistä. Norjalaisten hiihtobussin höyrykone on mainio keksintö tukkoisten hengitysteiden avaamiseen. Hiihtorääkki kylmässä ilmassa tukkii nenätiehyet, se on selvä, ja silloin kannattaa hengittää höyryä. Ja jos höyryyn laitettaan vielä jotain sallittua mentholia, niin aina parempi. Matti, musti ja iivo vetelevät samaan aikaan jotain alkeellista höyrypiippua kylmässä kopissa ;)
 17. Ruotsin antidopingkomitean johtaja Matt Richardson pitää Johaugin pitkää dopingtestitaukoa varsin ymmärrettävänä ja sanoo, että niin olisi voitu menetellä Ruotsissakin, jos heilläkin testattavien määrä on valtavan suuri: http://www.iltalehti.fi/talviurheilu/2016110222555198_tl.shtml Ja maalaisjärjellä ajateltuna tuntuu ymmärrettävältä, ettei Björkeniä ole testattu raskaus- ja lapsen synnyttämisen aikoihin. Eihän hän ole silloin voinut tehdä kovia tehotreenejä, joten tuskinpa hän olisi ryhtynyt douppaamaan pelkästä douppaamisen ilosta.
 18. Monojen korkeuden arvioin 2,5cm, jolloin mitattuna remmin kiinnityksen yläkohdasta, pitäisi 7cm pätkäistä sauvoista pois, jotta FIS-pykälä toteutuu. Olen vetänyt tasuria luistelusauvoilla.
 19. Toki Virtakoivu on malliesimerkki sauvasäännön uhreista. Mutta totta tuossa on se, että kyllä sauvasääntö hankaloittaa kuntoilijoidenkin harrastusta. Ainakin minulta taitavat ensi talven hiihtotapahtuma(t) jäädä väliin, kun ei oikein viitsi lähteä sitä FIS:n sauva-pykälää ehdoin tahdoin rikkomaan.
 20. Juuri niin, selkä kyyryssä tyhjää kuopivat. Ja sauvasäännön vuoksi miehetkin joutuivat heittämään haarakäyntiä jyrkempiin mäkiin, vaikka rata oli helpohko.
 21. Tasuri-kieltoalueita tulee http://www.kestavyysurheilu.fi/hiihto/14336-tasatyonnon-kieltavat-latupatkat-norjan-kansallisiin-hiihtokilpailuihin Teemu Virtaselta mielenkiintoinen artikkeli, jossa useamman huippuhiihtäjän ja joidenkin valmentajien näkemyksiä tasatyönnöstä: http://www.vismaskiclassics.com/news/double-poling-threat-or-future Thomas Alsgaardilla oli tietysti aivan päinvastainen kehitysehdotus: Sen sijaan, että perinteisen hiihtotavan kisoihin laitettaan tasuri-kieltoalueita, sinne pitäisikin merkitä jyrkimpiin mäkiin alueita, missä luistelutyyli on sallittu! Luulen, että tämä olisi hyvinkin järkevä ehdotus etenkin nais-tasatyöntäjille, jotka eivät kunnolla jaksa vetää jyrkimpiä mäkiä (paitsi Britta Johansson Norgren) ja heittävät sitten helposti ankkaa rinteeseen eli liu'uttavat suksea haarakäynnissä. Lisäksi Teemu kirjoittaa, että tasatyöntö on kaikkein taloudellisin hiihtotyyli. Tämä tarkoittaa käsittääkseni sitä, että ylipitkillä ultramatkoilla luisteluhiihtäjät eivät pärjäisi tasatyöntäjille (esim. vrk:n hiihto).
 22. levox

  Ed Whitlock 80 v.

  runnersword:n laskurista tulee näille 2.54/73v: Age-Graded Time: 2:04:14 3:56:33/85v: Age-Graded Time: 2:08:57
 23. Aftenposten oli jättänyt kertomatta oleellisimman: Pettersen kertoi Aftenposten-lehdelle, että hänellä on ollut astma lapsuudesta lähtien. Tämä oleelinen lause puuttui alkuperäisestä jutusta. Aftenposten on jälkikäteen lisännyt artikkeliin Pettersenin maininnan astmasta. Alkuperäisestä jutusta sai käsityksen, että Pettersen olisi käyttänyt astmalääkettä, vaikka hänellä ei ole astmaa.
 24. Ainakaan Visma Ski Classicsin hiihtäjiä uusi sääntö ei paljoa hetkauta, koskapa järjestäjä yks'kantaan ilmoittaa, etteivät he tule valvomaan asiaa millään tavalla. Miesten puolella tuo linjaus tulee varmastikin toimimaan hyvin, mutta nais-hiitäjien kesken saattaa syntyä ongelmia, kuten aina, jos joku kuitenkin päättää tehdä protestin kanssa-kilpailijattaren ylipitkästä sauvasta..
 25. Jotain kommenttia heruu Visma ski classisin suunnaltakin http://www.kestavyysurheilu.fi/hiihto/14262-visma-ski-classics-hiihtomaratonsarja-kohti-seitsematta-kauttaan Eivät siis aio tehdä mitään, eivät puolesta eivätkä vastaan. Aika suoraa tekstiä kuitenkin tulee, mm. FIS on sen säännön laatinut. He voivat itse tulla tarkistamaan 15 000 Vasaloppet-hiihtäjän sauvan pituuden.. Visman koti-sivuilla olevissa kilpailusäännöissä näkyy olevan amend-oikeus, eli olisivat ilmeisesti voineen myös hylätä sauvasäännöt. Mutta tuo passiivisempi vastarinta on tässä varmaan paras ratkaisu.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy