Jump to content
Juoksufoorumi.filevox

Jäsenet
 • Content Count

  370
 • Liittyi

Converted

 • Tavoite
  kunnon ylläpitoa lenkkeillen, talvella hiihto

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Edellä mainitusta "pomppu-tekniikasta" ylämäkeen esimerkki videolla n. 5m15s kohdalla: https://www.youtube.com/watch?v=SuNL8oIi5Jo Ski classicsissa sitä näkee lähinnä vain kovissa kiihdytyksissä, jyrkkää mäkeä otetaan usein jonkinlaisella "askel-tasurilla" https://www.youtube.com/watch?v=e5WsFoZZqN4 Tasuritekniikat ovat vielä kehitysasteella, hidasteena se FIS-sauvasääntö.
 2. Joo, se on myönnettävä, että vuorohiihto on monipuolisempaa. Sillä tekniikalla olen itsekin hiihtänyt viime vuosiin saakka (- 10v luisteluvaihe). Toki tasurissa myös jalat tekevät töitä, siinähän tulee mm. tehtyä kuin huomaamatta kevyttä päkiöille nousua. Moniko juoksija jaksaa tehdä päkiöille nousu-treeniä 2-3h 😉 Kolmisen vuotta sitten mulla oli ongelmaa polvessa ja varpaassa, jolloin tasuri oli paras vaihtoehto. YouTuben ski-classicsista olen yrittänyt opetella nykyaikaista tasuri-tekniikkaa. Ainakin tällaiselle jo korkeampaan ikään ehtineelle veteraanikuntoilijalle Miedon-Myll
 3. Hiihdän nykyisin perinteisellä tyylillä, tasurilla. Kun tasuritekniikan oppii ja jättää FIS-sauvasäännöt omaan arvoonsa, kisatapahtumat tietenkin erikseen, eli käyttää riittävän pitkiä sauvoja, voi pitopohjat ja -voitelut unohtaa. Ja kaikenlaiset uudet reitit ovat käytettävissä, koska tasuri ei vaadi latu-uraa eikä leveitä luistelubaanoja, vajaan puolen metrin levyinen lumeen tallattu kinttupolku riittää hyvin. Tasuri on myös rullasuksikaudella erinomaisen hyvä ja helpoiten hallittava eli turvallisin tyyli. Toisin kuin luistelu/pertsan rullailu, se ei hidasta juoksijan askeltiheyt
 4. Matkavauhti ollut alle 3min/km, koska juottotaukojakin on pidetty. Luistelutyylillä tuohon ei ilmeisesti ole mahdollista päästä, vaikka olisi samaan tapaan jäädytetty luistelu-baana.
 5. FIS kielsi sähköisesti sädettävät kone-siteet/Hiihtäjälehti. off-topikkia: Tasuri/diagonaali siirtymisiä helpottamaan pitäisi tehdä napista lyhentyvä/pidentyvä sauvankahva. Fis kieltäisi senkin, mutta eipä harrastelijoiden tarvitsisi sellaisesta välittää.
 6. Testaajat hehkuttelivat, että move-side parantaa etenkin skini-suksen toimivuutta. Mutta tuleeko FIS jälleen jarraamaan kehitystä?Veikkailen kuitenkin, että teki FIS mitä hyvänsä, elektroniikka tulee hiihtokalustoonkin.
 7. Rottefellanilta tulee tänä talvena Move-side, jossa siteen paikkaa voi säätää jopa hiihdon aikana, vaikkapa jyrkempään ylämäkeen. Lisäksi siihen on kehitteillä sähköinen toiminta, jolla sidettä voi napsutella sauvan kahvasta eteen- ja taaksepäin. Prototyyppi oli esillä jo viime talvena jossain messuilla (uusin Hiihtäjä-lehti).
 8. Nykyisen kaltaista yhdistelmähiihtoa combi-monoineen tuskin kukaan jää kaipaamaan. Hyvä päätös. Aiheen sivussa olevaan keskusteluun: Perinteisen tyyli ei kyllä ole mihinkään katoamassa. Etenkin tasurin kehitytys-potentiaali, jota edes FIS sauvasääntöineen ei pysty loputtomasti patoamaan, tulee entisestään monipuolistamaan pereinteisen hiihtoa ja tekee siitä myös kuntohiihtäjien näkökulmasta katsottuna yhä houkuttelevamman vaihtoehdon luisteluhiihtoon verrattuna. Välttämättä ei tarvitse enää läträillä pitovoiteiden kanssa, latu-uraa ei tarvita.. Pitoa tarvitaan vain jyrkemmissä
 9. Hiekkateillä alustan nopeus tietenkin vaihtelee, joten kannattaa käyttää nopeita rullia. Sileillä osuuksilla, kuivalla kelillä kivituhka on jopa nopeampi kuin rosoinen asfaltti. Ainakin Paloheinässä saan tasuri-vaudit riittävässä määrin "samalle hehtaarille" kuin talvellakin, vaikka mulla on keskihitaat rullat. Jumi-ongelmaa olen yrittänyt helpottaa laittamalla nopeimmille osuuksille kovavauhtista vetoa.
 10. Paloheinän rullahiihtoradalla ei kukaan ole hiihtänyt ainakaan vuosikymmeneen, ja sen mäet ovat alunperinkin olleet harrastelijoille aivan liian vaaralliset. Todennäköisesti suomen surkein rullahiihtorata. Kannatan ajatusta hiekkapohjaisesta rullahiihtoradata. Osa Paloheinän kivituhkapoluista sopii aivan erinomaisesti rullahiihtoon. Etenkin tasurimiehille ja -naisille hiekkapohjainen alusta on jopa parempi kuin asfaltti, koska alusta pehmentää mukavasti sauvatyöskentelyä. Lisäksi nykyisin tarjolla on jo ihan kelvollisia off-road-tyyppisiä rullasuksia (jenex aero, elpex..).
 11. No, lukijan odotukset ovat olleet ylisuuret, jos hän jäi kaipailemaan "vallankumouksellisia" ideoita. Vallankumouksellisia kokeiluja voi tietenkin tehdä, mutta ennätyksiksi ne eivät kelpaa. Tässä oli kyse vain siitä, millaisia laillisia keinoja voisi vielä käyttää 2h-lähestymisen nopeuttamiseksi. Käytännössä se tarkoittaisi suurinpiirtein seuraavaa: Jäniksiksi palkattaisiin puolenkymmentä huippumaratoonaria, jotka pystyisivät vetämään 2h-vauhtia, tai vähän päälle, jonnekin 35 km paikkeille. Ja jos ennätyskoe olisi tehty viime vuonna, niin silloin herroille Bekele ja Kipchoge olisi maksettu r
 12. Paljonko tulos parani vetoauton yms. erikoisjärjestelyjen ansiosta.., 2min, vaiko 3min..? Epäilen, ettei tämä edes ollut Kipchogen paras maratonjuoksu. Milestäni pitäisi pyrkiä saamaan maailman ehdottomat huiput optimaalisiin, mutta ennätyskelpoisiin olosuhteisiin. Viime vuonna sekä Bekele että Kipchoge painelivat 2.03:n pintaan, mutta harmillisesti eri kisoissa. Mikä olisi maratonennätys nyt, jos olisvat olleet yhtä aikaa radalla?
 13. FIS-sauvasaanto toimi taas "erinomaisesti" Arefjellsloppetissa, jossa pahimmissa mäissä ja maalisuoran nousussa miehetkin joutuivat menemaan haarakäyntiä ilman pitovoitetita. Sitäpä ei olekaan nähty ko. sarjassa vuosikausiin. Oikeassa tasurikisassa oikean mittaisilla tasurisauvoilla haarakäyntimiehillä ei olisi ollut mitään mahdollisuutta pysyä letkassa. Auklandin ykkossija täpärällä loppuvenytyksella oli kuitenkin hieno.
 14. Meinaakohan Teemu yrittää tänä keväänä? Tyyli on ilmeisesti perinteinen? Toisaalta ennätyksen parantaminen luistelutyylillä saattaisi olla vaikeaa, koska tasuriin verrattuna siinä kuluu selvästi enemmän energiaa. Vertailun vuoksi Vierumäen kisa: http://www.resultservice.fi/2017/vierumaki/lopputulokset.html
 15. Päättynyt kesäkausi meni rullilla. Tavoite ensi kesälle: saavuttaa kyky ottaa juoksuaskeleita. Mutta sitä ennen tavoitellaan tasokasta hiihtokautta, ainakin tasuri sujuu vallan mainiosti.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy