Jump to content
Juoksufoorumi.firusko

Jäsenet
 • Content Count

  115
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

10 Good

Converted

 • Coopperi
  3450
 • 10km
  37.41
 • Puolimaraton
  1.28.07

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Sinun pituudella ja painolla kannattaa aina ottaa pisin eli 192cm.Pidemmissä suksissa painealueet jäävät sinun painolla loivemmiksi ja luistavat tod näk paremmin. Tuo loppuluku on FA arvo ja tarkoittaa loppujäykkyyttä eli ihan liian löysä sinun painolle. Luistelusuksen pitää kantaa yhden suksen liuku ja mitä kovempi baana niin antaa vielä ponnaakin takasin. Minulla melko tarkkaan sama paino ja pituus. Omissa suksissa pehmeällä alustalla Fisujen loppujäykkyydet pyörii pienimillään 95 ja kovan baanan suksista jäykimmissä on 108. Tässä ketjussa on keskusteltu Fisujen loppujäykkyydestä. Viimeisessä viestiss löytyy myös linkki missä on omaan painoon suhtetutetut loppyjäykyysprosentit eri alustoille. http://www.juoksufoorumi.fi/vb/showthread.php?22422-Ei-l%F6ydy-Suomesta-sopivaa-luistelusuksea-edes-tuhannella-eurolla/page2
 2. rusko

  Forerunner 405

  Itsellä 405:n akku kesti päivittäistä käyttöä alle kolme vuotta. tilasin saksasta juuri tuolta puljusta uuden akun hintaan 25Eur (sis pk) ja vaihdoin paikalleen. Ei paha nakki vaihtaa jos osaa pari johtoa kolvata paikoilleen. Akunvaihdon jälkeen vaati ensilatauksen jälkeen vielä resetin ja tyhjästä täyteen latauksen ennenkuin akku alkoi pelittämään kuten uutena.
 3. Tuolta klikkailee tarvittavat pätkät auki ja katsoo miten ja milloin kunnostettu. Reaaliaikainen seuranta latukoneen GPS:stä http://www30.fastroi.fi/LATUOULU/latu_01.html;jsessionid=D5EBC2CE688DA07F3208D49E1EA66B60 Viimetalvena hiihtelin Rokualta Ouluun ja hyvää baanaa tuo väli Muhos Oulu väli on. Isolla koneela ajettu ja pertsan latu + baana löytyy. Utajärven molemmin puolin baana surkeaa ja menee välillä metsäautoteitäkin pitkin. Rokuan lähellä ladut taas sitten paremmassa kunnossa.
 4. rusko

  Voitelun autuudesta

  Minun lähteiden mukaan fischerillä suurin ero kaupan hyllyllä olevien plus ja cold suksien välillä on pohjamateriaalin p-tex täyteaineissa. tietenkin tehtaalla laitetaan hieman eri peruskuvio pintaan ja joitakin muita pienempiä eroja myös on. Kokemuksen ja kilpakavereiden suksien perusteella, plussan puolelta kuitenkin löytyi muutama vuosi takaperin parhaiten niitä tykkipaeja kaikille keleille. Sama lähde kertoo, että kuluttajille noita täyteaineseoksia on kustannussyistä vain 2 eri sekoitusta, kun taas tallisuksiin niitä on saatettu lisäillä ja vähentää, kun on haettu tarkempaa toimivutta jollekin tietylle kelille. Eikä tämä ole vain ficsherin juttu. Uskon, että pohjamateriaalien osalta tavallisille kuluttajille tarjotaan joka merkillä vain mahdollisiman hyvää kustannustehokkaasti. Mikä monesti riittääkin, kun edelleenkin se suksen profiili on (ainakin vielä toistaiseksi) se tärkein kelialueen määrittävä tekijä. Tallihiihtäjät ja brändimannekiinit on sitten asia erikseen. Heille varmasti tarjotaan myös kehitys,- ja kokeiluversiota arviotavaksi.
 5. rusko

  Voiko siklin kunnostaa ?

  ^juuri näin. Hiekkapaperi pöydälle ja esim tasasivuinen suksiharja siihen viereen siklin tueksi että sikli pysyy suorassa kulmassa hiekkapaperia vasten.
 6. rusko

  Voitelun autuudesta

  Ei kannata olla satavarma. Kuvio ja profiili on kaksi asiaa erikseen ja profiili on aina suksessa tärkein kelialueen määrittävä ominaisuus. Plussaversiosta löytyy ihan samalla tavalla vitipakkasella erittäin hyvin toimivia kun tehtaan kuvion hiotuttaa kelille passeliksi. Ei noita tehtaan yleiskuviota kannata niihin yleesä jättää. tuommoinen ym erittäin loivilla painealuilla oleva vesikelin suksi toimii pehmeällä vitilumella parhaiten. Kovalla pakkasbaanalla tarvii sitten vähän erilaista suksea, kun tuommoisella ei pysty siinä kunnolla hiihtämään.
 7. Cooperin perusteella alle 40min on jo sinun nykyinen taso.
 8. Tuo anakynnysvauhti ei korreloi sinun kympin tuloksen kanssa ja siitä varmaan tulee ongelma noiden harjoitusvauhtien kanssa, jotka mallattu testissä saadun kynnyksen mukaan. Normaalisti kympin kisan keskisyke menee aika tarkkaa anakynnyksen pintaan ja kynnysvauhti antaa aika hyvän arvion kympin ajasta. Varmasti yksilökohtaisia vaihteluita on, mutta tuolla kynnysvauhdilla sinulla pitäisi olla reilusti parempi kympin enkka.
 9. rusko

  Perinteisen suksen valinta

  Mittasin varsin nuo omat pisimmällä pitoalueella olevat sukset ja pitoalueen kokonaismitta oli 65cm 0.3mm merkkien välissä. Tuosta 45cm oli siteen kiinnityskohdasta etumerkkiin. Loppukilot olivat paino/2 + 1 ja korkeus 1.1mm. Pesän loivuus käy ilmi, kun 0.3mm -> 0.4mm = 4cm, 0.4 -> 0.5 1.5cm. suksi itsessään 207cm. Eli ehkä se 70cm pitoalue menee liian pitkäksi ja hyvä harrastesuksen pakkassuksen speksi 207 mittaiseen sukseen voisi olla 60cm 0.3mm alueiden välissä ja loppukilot paino/2. eli tuommoista kun pyytää myyjää etsimään niin ei todennäköisesti mene valinta purkkisukseksi kovin metsään.
 10. rusko

  Perinteisen suksen valinta

  Ei se nyt kuntoladulla ole niin millimetrin osien tarkkaa, mutta onhan se aina mukavampaa mitä paremmin välineet toimii. Varmasti sukset saa pakkasilla pitämään yhdellä purkilla ja niillä hiihtelee vaikka suksi ei nyt ihan justiinsa ole mallattu omalle hiitotavalle ja painolle. Tarkoitus oli kuitenkin antaa omasta mielestä toimiva speksi millä kuntoilijakin saa varmasti helppohiihtoiset ja helposti voideltavat sukset pakkaselle. Jos ei ihan -70% kauden loppualennuksia katsele niin kai sitä myyjää voi pyytää etsimään sitä parasta suksea itselleen.
 11. rusko

  Perinteisen suksen valinta

  Minä en laita kuin tuosta 0.3mm alueesta eteenpäin. Kun suksi muuten oikein mitoitettu ja voidepyramidi sopivasti rakennettu niin tuo on aina riittänyt. Taitaa olla, että hyvin monilla tuo pesämerkki on pakkasella laitettu 0.2mm kohdalle. 0.1 merkkiä ei varmaankaan kovin moni käytä ja ongelmaksi taitaa tulla, että siihen ei saa oikein pohjavoidetta mahtumaan. Pitoalueessa pitää tietenkin muistaa, että vaikka takamerkki tulisi kantapään taakse niin sinne voidetta ei kannata laittaa vaan taka-alue alkaa aina kantapään edessä ja miksi jopa vähän edempääkin. Eli jos pidempää voidepesää etsii niin siitä ei ole mitään hyötyä takapainotteisena. erittäin tärkeää on myös, että pesän pituutta ei kasvateta loppukilojen kustannuksella, koska hyöty ja helppohiitoisuus valuu silloin hukkaan.
 12. rusko

  Perinteisen suksen valinta

  Pitänee katsella tuota Ruotsin sivustoa läpi. Olihan tuossa pikavilkaisulla tuo Vasalopetin voittajan suksenkin profiili melkoisen pitkällä ja matalalla pesällä vaikka taitaa olla tasurimättöä suurin osa matkasta. Tuommoinen 0.91mm max korkeus ja loppukilot hiihtäjä/2 on aika helppohiihtoinen purkkisuksi. Minusta hieman omituisesti tuossa skiseolectorin spanntabel pdf:ssä oli perinteisen suksen kohdalla jätetty loppukilot listaamatta. Nuo race kohtaan listatut pitoalueet ovat kyllä armottoman lyhyitä. Ei se pitovoide siellä pitkässäkään pesässä jarraa kun on oikeiden merkkien mukaan laitettu. Toki nuo ei ihan mitään standardi hyllysuksia välttämättä ole, mutta kyllä noita löytää. Noita pidempiä pesiä pitäisi löytää kohtuu helpolla esim Salomonilta, karhulta ja uusimmista Fischer carbonlitestä. Esim vanhemmissa fisukan classic mallistossa nuo pesät oli järkiään aika lyhkäisiä ja teräviä. Minun näppituntuma on se, että niissä liikeissä missä annetaan sukselle toimintatakuu on myös asiantuntevat valkkaajat suksille.
 13. rusko

  Pitovoiteiden toimivuus

  Tuossa pertsan suksen valintaketjussa on tästä lisää infoa, varmaan sinne kannattaa jatkaa näitä suksikeskusteluja. Lyhyesti, loppukilot tarkoittaa sitä millä painolla (kilomäärällä) suksi puristuu keskikohdan mittauspisteestä täysin alustaan. 0.3mm kohdat ovat ne kohdat kärjestä ja kannassa jotka ovat 0.3mm auki kun suksen mittauspisteeseen on laitettu hiihtäjän paino/2 Suksen loppukilot vaikuttaa osaltaan siihen kuinka lujaa suksea pitää potkaista. Pertsassa moni asia on kompromissien tekemistä. Pidempi pitoalue tarkoittaa joissakin tapauksisa ehkä hieman heikompaa luistoa, mutta ylämäkiominaisuudet ja suksen helppous hiihtää paranevat huimasti. Monesti tuo luiston heikkeneminenkin on ihan marginaalista. Tuo 53cm kyllä kuulostaa minun makuun aika lyhkäiseltä.
 14. rusko

  Perinteisen suksen valinta

  Tuo on suksipenkissä mitatun pesän paikka kärjessä ja kannassa jossa suksi auki 0.3mm, kun sukselle laitettu hiihtäjän paino/2. Tuohon 0.3 mm kohtaan mahtuu vielä purkkivoidetta kerros/pari. Omissa suksissa mittaan penkissä pesän paikat kärjestä ja kannasta 0.3, 0.4 ja 0.5 mm kohdat. Nuo kertoo miten loiva pesä on ja miten pitovoidekerrosta aletaan rakentamaan millekin kelille. Suksesta kirjaan myös loppukilot ja pesän max korkeuden kuormitettuna. Pesän pituus ja nuo viimeksimainitut vaikuttaa kaikista eniten kuinka helppohiihtoinen ja nousukykyinen suksi on.
 15. rusko

  Perinteisen suksen valinta

  Tuohon voiteluketjuun laitoin minusta hyvät speksit pakkaskelin sukselle. Eli riittävän loiva pesäprofiili, pitkä voidepesä (min 70cm 0.3mm aluiden välissä) ja loppukilot ei paljoa heitä hiitäjän paino/2 niin semmoisila suksilla hiihtelee pienellä pitovoiteen säädöllä kaikki pakkaskelit ja nousukykyä pitäisi olla.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy