Jump to content
Juoksufoorumi.fi


jukkar

Jäsenet
 • Content Count

  83
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

36 Excellent

Converted

 • Coopperi
  3260
 • 10km
  40.15
 • Puolimaraton
  1.30
 • Maraton
  3.15

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. jukkar

  New Balance

  Jonkin aikaa toisina tossuina ollut NB Sonic. Miellyttävä ja kevyt, vahva suositus. Samoin on ollut hyvä NB Impulse.
 2. Aamujuoksu on muualla yleisempää ilmaston vuoksi, veikkaan. Melkein kaikkialla muualla paitsi Suomessa vähintään 2-4 kk on liian kuuma juosta illansuussa.
 3. Mielenkiintoista lukea kuinka mystistä monelle aamulla harjoitteleminen on. Väitän, että pienellä totuttelulla se ei eroa suurella osalla mitenkään mistään muusta ajankohdasta. Täysi vatsa/tyhjä vatsa keskustelukin on mielestäni vähän epäoleellista. Oleellista on palautuminen edellisestä harjoituksesta. Illalla pitää syödä aavistuksen verran tukevammin, mutta eniten merkitystä on sillä, että palautuminen on täyttänyt lihasten energiatasot: sokereilla mennään eka 1,5 h joka tapauksessa ja sen pidempää treeniä ei useimmilla ole pl. pitkis (jos tavoitematka on maraton tai lyhyempi). Oon treenannut aamuisin jo 5,5 vuotta, todella mukavaa, enkä vaihtaisi illansuutreeneihin! Hienointa on ajankäytön parantuminen. Tuntuisi kummalliselta käyttää joka päivä 1,5-2 h suihkuineen ja venyttelyineen illansuussa, aamulla klo 6-8 on siihen juuri oikea aika!! Meitä on moneksi;)!
 4. Suomessa energiasektori kaikkiaan on suurin khk lähde, noin 70 %. Siitä liikenne on noin 30 %. Maatalouden koko potti Suomessa on neljännes päästöistä. Eli siis paljon. Mutta toisin kuin yleensä luullaan se ei johdu maidon- ja lihantuotannosta, joiden osuus maatalouden potista on vain 20 %, eli kaikista khk päästöistä 5 %. Suurin osa ruuantuotannon päästöistä Suomessa tulee peltomaasta. Urheilijan protskulähteistä broileri on erinomaista myös ilmastonäkökulmasta: broiskun kulutuksen (25 kg/hlö) osuus suomalaisen hiilijäljessä (10 800 kg) on 0,7 %.
 5. jukkar

  Polar Vantage V ja Polar Vantage M

  Tuo kommentti, että mittari reagoisi vain liikkumattomuuteen on aika yllättävä. En ole kertaakaan huomannut garminin väittäneen nukkuvani leffaa katsoessani. Nukahtamisaika osuu mielestäni todelliseen ajankohtaan ja olen ollut siinä uskossa, että se perustuu sykkeen analyysiin.
 6. jukkar

  Polar Vantage V ja Polar Vantage M

  Garminmiehen reagoitava! FR 235 ilmoittaa minuutin tarkkuudella nukutun jakson, erottelee syvän ja kevyen unen osuudet ja ilmoittaa nocturnal sykkeen. Luettavissa mobiiliConnectissa heti etusivulla.
 7. jukkar

  Paastoaminen

  Omakohtainen kokemus lliittyen ruokailurytmeihin, ei siis mitään faktapohjaa! 15 vuotta sitten elämäntilanne oli noin vuoden ajan erittäin kiireinen. En harrastanut tuohon aikaan juoksemista enkä muutakaan liikuntaa, lukemat 181 cm/85 kg ja paino hitaassa mutta varmassa nousussa, ikää 39 v. Olin siihen asti elänyt säännöllisillä ruoka-ajoilla. JOKA aamu kunnon aamupala leipineen ja puuroineen. Tuona vuonna kävi kuitenkin monesti niin, että en kerinnyt syömään aamiaista, vaan eka ruoka oli lounas. Aluksi olo oli kurja, mutta sitten huomasin, että elimistö tottui syömättömyyteen aamulla. Mutta mielenkiintoisin muutos olikin muuta! Kun jätin aamiaisen väliin ja söin normaalin lounaan puolen päivän jälkeen, sen jälkeen nälän tunnetta ei tullutkaan iltapäivällä, vaan jaksoin helposti syömättä klo 17-18 asti. Ja edelleen senkin jälkeen veren sokerit ja tuntemus myöhemmin illalla hyvät. Söin ehkä illalla vähän normaalia enemmän, mutta silti kalorisaanti oli matalahko. Tämän seurauksena painoni tippui vuoden aikana noin 15 kg ja edelleeen myöhemmin vielä 2-3 kg. Olin silloin vakuuttunut, että hiilareiden syöminen aamiaisella on vahingollista aineenvaihdunnalle ja pistää verensokerin hallinnan sekaisin koko päiväksi. Tälle tuntemukselle ja kokemukselle ei liene mitään näyttöä ravitsemustutkimuksissa, mutta mulle aamupaasto toimi erinomaisesti. Toteutin tätä noin 5 vuotta. Kehitin sitä sen verran, että söin lasillisen yön yli veteen liotettuja leseitä aamiaiseksi. Oloni parani tämän seurauksena ja energiaa tuli paljon lisää. Merkittävin syy ilmeisesti oli suuri painonpudotus. Painon vähenemisen vuoksi myös juoksuharrastuksen aloittaminen sitten myöhemin oli aika helppoa. Nykyään syön suositusten mukaan.
 8. jukkar

  Polar Vantage V ja Polar Vantage M

  Sykelukema riittää. Aika pian käyttäjä pystyy rakentanaan oman palautumisasteikkonsa sykelukeman perusteella. Minusta ihan keskeinen ominaisuus!
 9. jukkar

  Polar Vantage V ja Polar Vantage M

  Miksi sitten ostaa mitään kalliimpaa!!! Muuten tuon "yösykkeen" luonteesta olen ollut ymmärtävinäni, että oleellista ei oikeastaan ole se yö, vaan se, että nukkuu! Oikeastaan kyse on nukkumisen aikaisesta sykkeestä. Eli vaikka sitten päivällä. Siitä termi nocturnal HR. Kellon pitää siis ensin tunnistaa, että nukut.
 10. jukkar

  Polar Vantage V ja Polar Vantage M

  Kirjoittelin aikaisemmin täällä toiseen ketjuun yösykkeestä palautumisen mittarina. Garminilla se ainakin on käytössä (235). Se on siis matalin syke nukuttaessa. On tutkimuksia, jossa sitä pidetään pätevänä palautumismittarina. Olen seuraillut sitä noin vuoden. Auttaa ainkin mua tässä, sillä seuraa hyvin rasituksen/palautumisen muutoksia. Se poikkeaa normaalista leposykkeestä. Onkohan yösykkeen mittausta Polarilla?
 11. Käytössä Garmin 235, joka ilmoittaa niin sanottua leposykettä. Ensi en kiinnittänyt siihen paljonkaan huomioita. Näytti mielestäni outoja lukemia! Selasin ohjetta, en löytänyt siitä mitään mainintaa. Sitten netin syövereistä. Jostain Garminin keskusteluryhmästä löysin määritelmän: se on yön aikainen matalin minuutin aikana mitattu keskisyke. Ja lisäksi keskustelua, jossa sen todettiin olevan hyvä palautumisen mittari ja että se perustuu parasympaattisen hermoston rasitustasoon. Aloin seuraamaan sitä aamuisin, ja tosiaan se näytti reagoivan loogisesti rasitukseen ja palautumiseen. Nyt tiedän suunnilleen omat yölliset leposykearvot hyvään palautumiseen, normaaliin harjoituskuormaan ja kovaan kuormitukseen. Vähän aikaa sitten etsiskelin tietoa uudelleen. Se lähti liikkeelle Ari Nummelan artikkelista, jossa mainittiin Nocturnal HR, yli yöllinen syke. Sen todettiin juuri korreloivan levon ja rasituksen suhteen ja kuten edellä mainittiin, indikoi parasympaattisen hermoston rasitusta. Ja että tämä on mittarina paljon parempi kuin esimerkiksi pelkästään aamulla tai illalla mitattu leposyke. Onko jollain täällä asiasta tarkempaa tietoa? Nämä palautumisasiat ovat varmasti useimmille kilpakuntoilijoillekin hyvin kiinnostavia. Jos tämä on tärkeä indikaattori, muuttaa se varmaan monien tapaa käyttää sykemittaria. Luullakseni monet pitävät rannesykemittariakin vain suorituksen mittaajana. Mutta yösykkeen seuranta muuttaa mittaria rasituksen mittaajaksi, jota tulisi pitää ranteessa koko ajan. Se olisi mielestäni paljon enemmän kuin vain suoritusdatan keräämistä.
 12. Juoksentelin viikonloppuna puolikasta Helsingissä. Vauhtini oli 4.15/km haminoissa. Tarkoitukseni oli seurata 1.30 jänistä, mutta huomasin hänen menevän ensimmäiset kilometrit jonkin verran kovempaa. Syy selvisi ekalla juoma-asemalla. Aikaa varattiin juomiseen. Sama taisi olla homma siitä etenpäinkin. Onko juominen puolikkaalla tarpeen lainkaan, jos suoritus kestää 1h30min tai vähemmän? Käsittääkseni lähes kaikki tuossa juoksuvauhdissa ovat valmistautuneet kisaan: jonkilainen tankkaus ja lisätty nesteen juominen edeltävinä päivinä. Lämpötila ei ollut korkea, 13-14 astetta. Eikö tuossa lämpötilassa ja edellisten päivien juomisella selviä matkasta juomatta juoksutehon laskematta? Ja pitää huomioida myös se, että juoma-asemalla rytmi rikkoontuu väistämättä. Eli se vaikuttaa suoritukseen joka tapauksessa. Muutenhan tämän voisi jokainen toteuttaa ajatustensa mukaan, mutta jänispalvelun tekemiset vaikuttaa kaikkiin ryhmässä oleviin. Ja vielä toive järjestäjille: pitäisi etukäteen ilmoittaa, huomioidaanko juoma-asemat vauhdissa. Nyt oli hyvin infottu, että seurataan nettoaikaa. Täydellä maralla juoma-asemilla poikkeamiset ovat selviö.
 13. jukkar

  Helsinki Half Marathon 9.6.2018

  Hyvä reitti ja keli kohdallaan! Erinomainen tapahtuma!
 14. jukkar

  Helsinki Half Marathon 9.6.2018

  Onhan tuo nettisivuilla. Mielestäni kiperiä tilanteita tulossa, kun noin tiukkoja mutkia ekalla kilometrillä. Tarkkana pitää olla etenkin tuossa mutkassa, kun tullaan Manskulta alas baanalle ja käännytään länteen. Siinä on alle kilometri vasta juostu, eli ruuhkaa on, tullaan alamäkeä ja mutka on yli 90 astetta baanalle.
 15. jukkar

  Helsinki Half Marathon 9.6.2018

  HHM:n reittiä ihan alussa on näköjään muutettu. Nyt kierretään sanomatalon ja postitalon kautta moikkaamaan Marskia ja siitä alas kohti Baanaa, jossa tosi tiukka vasen Manskun ali. Eli tiukkoja mutkia ja yksi lisäylämäki heti alkuun. Harmillista! Kai johtuu kirjastotyömaasta.
×

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy