Jump to content
Juoksufoorumi.fi


jaa

Jäsenet
 • Posts

  32
 • Liittyi

 • Last visited

jaa's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

10

Reputation

 1. Pitäis ens talveksi tilata 2-3 uutta suksiparia(mm. pehmeän alustan vesikelille ja pakkaskelille). Olen todennut käytännön kokemusten kautta, että Fischer on ylivoimaisesti luotettavin valinta markkinoilla, mutta olen tässä jahkaillut, että tilatakko 500 e:n carbonlaitteja vai satasen halvempia RCS:iä. Suksilla näyttäis olevan 100 grammaa painoeroa/pari ja painoa on pois erityisesti carbonliten kärjestä ja kannasta. Osaisko joku antaa kokemuspohjaista analyysiä noitten suksien välisistä eroista? Kyselen kyllä näistä vielä liikkeestä josta tilaan mutta jos nyt joku osais heittää kokemuksia näin alkuun.
 2. Ok. Taidan hommata sitten tuota lf-grafiittia tai vihreää pohjavoiteeksi ja käytän niitä. Hf-voiteista katon mikä merkki sopii parhaiten kukkarolle ja hommaan paria eri väriä ainakin alkuun. Kiitoksia paljon hyvistä vinkeistä!
 3. Kiitoksia kkk123. Tuo Optiwax 0 voisi olla hyvä ostos myös hintansa puolesta. Sillä pärjäisi hyvin käytännössä kaikilla vanhanlumen keleillä ja tarvittaessa toiseksi pulveriksi ostaa vielä tuon Optiwax 1:n. Kuinka suuri merkitys sillä on, minkä LF-voiteen laittaa pohjalle? Eli jos liikutaan kelialueilla aivan pikkupakkasesta noin -12:een niin montako eri LF-palikkaa tarvitaan? Tiedän että valmistajien sivuilta löytyy tietoa blaa blaa blaa mutta mitä havaintoja olette itse tehneet? Onko suurempi merkitys sitten sillä HF-voiteella mikä tulee päälle? Persaukisena ihmisenä ei kiinnostaisi ostaa viittä LF-voidetta ihan huvikseen jos vähemmälläkin pärjää... Onko jollakin kokemuksia noista Optiwaxin LF- ja HF-voiteista? Firman kotisivujen mukaan valikoimista löytyy vain yksi LF-vaha ja kaksi HF-vahaa, joten aika laajat ovat kelialueet ja LF-voiteenkin pitäisi kelvata kaikkien kelien kisavoitelun pohjavoiteeksi. Onko nuo mistään kotoisin?
 4. Olen viimepäivät pohdiskellut mitä voiteita haen kaupasta tulevien viikkojen massahiihtoja varten. Olen aiemmin voiteluttanut sukset liikkeessä mutta nyt ajattelin ruveta hommaamaan itelle jonkulaisen voidearsenaalin "kisoja" varten. Olen siis toki voidellut sukset itse lenkille ja omistan siihen tarkoitukseen hyvät välineet, mutta fluorivoiteet olen jättänyt tähän mennessä kauppaan. Kysymys kuuluu siis, mitä voiteita olisi järkevä hankkia? Todennäköisesti nämä minun startit asettuu noin kelialueelle -1 - -12, mutta kuukauden päästä voi hyvinkin olla jopa vesikelejä... Onko jollakin kokemuksia tuosta Swixin Marathon HF(vai mikä se oli) voiteesta? Purkissa lukee +20 - -10, mutta toimiiko tuo oikeasti hyvin pakkasekelillä sinne miinus kymppiin asti ja toisaalta, toimiiko hyvin vesikelillä? Tarkoituksena on viimeistellä voitelu jollakin pulverilla ja Vauhdin HFC 15 toimi viimetalvena noin -7:ssä erinomaisesti, joten olen ajatellut semmosen hankkimista. -10 kylmemmällä kelillä voisi ehkä pärjätä ilman pulveriakin vai mitä olette mieltä? Kisavoitelu tarkoittaa minun kohdallani siis suurinpiirtein yhdistelmää LF + HF + pulveri. Harrastelijana minulle merkkaa paljon hinta, sekä se ettei tarvitsisi ostaa montaa eri purkkia esim. pulveria. Tuli hiukan sekava viesti, mutta heittäkää kaikenlaisia ajatuksia/mielipiteitä/suosituksia!
 5. Itse olen oppinut jostakin että keho pystyy käyttämään tunnissa enintään noin 30 g proteiinia ja hiilareita jonkin verran enemmän, mutta rajansa siinäkin. Palautusjuomalla laitetaan palautuminen käyntiin heti reenin jälkeen ja sitten myöhemmin syödään ne tukevammat ruuat päälle. Ja vastaus ketjun aloittajalle: Omasta mielestäni(pohjautuen kokemuksiin ja kirjojen/netin selailuun) treenin kesto/rasittavuus ei vaikuta palautusjuoman määrään, jos nyt verrataan vaikka puolen tunnin kuntopiiriä ja parin tunnin lenkkiä, mikäli treenaa liki päivittäin tai jopa pari kertaa päivässä. Jos taas pidät reenien välissä aina päivän pari taukoa, niin ei silloin mitään palautusjuomia tarvi, kunhan vain syö riittävästi muuten. Se palautusjuoma ei mitenkään tehosta sitä treenin vaikutusta vaan laittaa palautumisen käyntiin nopeammin, jotta pystyt tekemään uuden treenin mahdollisimman nopeasti. Mielestäni palautusjuomia ei tarvitse juoda jos urheilee max 3-4 kertaa viikossa, mutta sillon kun treenataan enemmän, on tärkeä saada kroppa palautumaan nopeasti ja ainakin itsellä oikeanlaiset palautusjuomat toimivat hyvin. Palautusjuoman sijastahan voi ihan hyvin vetää vaikka kananmunan valkuaista ja leipää reenin jälkeen, mutta silloin kun reenipaikka on jossain ajomatkan päässä niin on kätevä juoda sheikkeriin tehty palautusjuoma kotiin ajellessa. Nykyään on maitokaupoissa eri valmistajien sokeripirtelöitä joita myydään palautusjuomina, mutta 100 kertaa järkevämpää on ostaa pussi maltoa ja heraproteiinia ja sekoitella niistä juomansa. Säästää pitkän pennin ja saa laadukkaampaa juomaa. Aiheesta voisi kirjoittaa paljonkin vielä mutta tässä oli nyt kyse vain palautusjuoman määrästä niin jätetään tähän. Tässä vielä hyvä linkki aiheesta. Koskee lähinnä voimaharjoittelua, mutta on siinä jotain myös distanssipuolen urheilijalle/kuntoilijalle. http://www.ufs.fi/tiesititko-taman-palautumisesta-i-105.html
 6. jaa

  Tampereen ladut

  Kävin itse eilen illalla Lempäälän tykkiladulla ja muuten oli ihan hiihdettävää todella pehmeistä ylämäistä huolimatta, mutta kiviä oli yllättävänkin paljon lumen seassa. Yksi ylämäki oli oikeinkin pahan näköinen pieneltä alueelta ja siinä kohtaa piti varoa tärvelemästä suksiaan. Saa nähä mihin suuntaan latu menee nyt kun ei oikein luntakaan ole luvassa. Onko Lamminpään ladut siinä kunnossa, että voi vedellä paremmillakin suksilla, vai onko sielläkin ylläreitä lumen seassa? Aamulehdessä oli juttua Nokialta, missä olisi myös jonkunlainen latu hiihdettävänä. Onko sieltä kärkitietoa saatavilla? Onko kiviä tms.?
 7. jaa

  Tampereen ladut

  Kävin Lamminpäässä hiihtelemässä ja hyvä että eteen päin pääsi kun oli risuja/käpyjä/oksia ladulla. Lamminpäässä en enää tälle talvelle kyllä käy tuon lenkin jälkeen, mutta mikä on tilanne muualla Tampereella(+ lähiseudut)? Lunta riittää kyllä hyvin mutta jos löytyis sellainen latu mihin ei roskat varise puista. Toinen kysymys, onko jossakin päin Näsijärvellä tai Pyhäjärvellä ajettu luistelubaanaa jäälle?
 8. Tarkoitat ilmeisesti, että painealueet on takana väärässä kohtaa/painealueen pitäisi olla taaempana? En ole näissä asioissa mikään nero, mutta esim. Fischerin tämän päivän suksissa jää painealue aina n. kantapään alle, riippuen vähän mille olosuhteille suksi on tehty. Eli jos katson omista F:stä, niin painealue on takana kantapään alla selvästi ja suksi toimii moitteetta määrätyllä kelillä/alustalla. Oma käsitykseni on, että valmistajissa on eroja, mutta silti nykysuksissa painealue on takana enemmänkin kantapään alla, eikä 10 cm kantapäästä taakse, kuten netissä kirjotellaan.
 9. jaa

  Voiteet ja välineet?

  Pientä kärjistystä pitää aina olla että viesti menee perille Rakensin voitelutelineen itse, koska tiesin, että kaupan telineet eivät ole yhtään sen parempia, kuin itse tehdyt. Teline toimii ja käytän sitä 2-3 kertaa viikossa. Eihän 100 euroakaan ole sinänsä mikään suuri summa, mutta jos voi rakentaa paremman telineen ilmaiseksi niin onhan se tyhmää maksaa turhasta. Jos katsoo esim. häijäästä Puurun kahden suksen telinettä, missä on joku pöytätaso samassa, niin hintaa on 399 e. Voin itse rakentaa itselleni tuollaisen, myös kokoontaittuvan mallin, parilla kympillä. Kysehän on vain viitseliäisyydestä, kädentaidoista ja järjen käytöstä(uusavuttomuus syntyy siitä kun edellä mainittuja ei ole). Itse käytän sen 79 euroa sitten vaikka suksihankinnoissa. Hyviä suksia ei voi oikein itse tehdä, ne pitää ostaa kaupasta. Tietenkin silloin, jos on ikänsä asunut mannerheimintiellä ja kokee vastenmielisenä kaiken ruumiillisen työn tekemisen/pelkää porakonetta ja sahaa, niin silloin voi olla parempi että käy vaan siellä kaupassa. Tällä en tarkoita ketään yksittäistä henkilöä. En ole itsekään mikään timpuri, mutta kasvatukseen on lapsuudessa kuulunut erinäisten työvälineiden käyttö ja käsillä tekeminen.
 10. jaa

  Voiteet ja välineet?

  "Oikean" voitelupenkin voi tehdä myös itse. Aivan turhaa maksaa jonkun 199 euroa voitelupenkistä jos käyttää sitä vain kotona(eli telineen ei tarvitse taittua auton hanskalokeroon). Itse tein omani noin puolessa tunnissa ja toimii aivan samalla tavalla kuin mikä tahansa kaupan teline. Otat n. suksen mittasen laudan pätkän ja laitat siihen keskelle esim. kakkosnelosen, johon kiinnitetään n.3 mm pinna(pinna väännellään samanlaiseen muotoon, kuin se on kaupan telineissäkin). Edellä mainitun löytää kun penkoo romulaatikoita ja käyttää mielikuvitusta. Laudan päihin laitetaan vielä oikeaan muotoon sahatut palikat, jotka tukevat suksea kärjestä ja kannasta. Aikaa menee tosiaan palikoiden sahaamiseen n. 15 min ja kokoamiseen n. 15 min. Laudan voi sitten kiinnittää minne vaan tai sille voi rakentaa omat jalat(aikaa menee vielä 10-15 min lisää). Oma telineeni on profiililtaan täysin samanlainen kuin uusavuttomille myytävät kaupan tavarat. Tuohon telineeseen voit rakentaa vaikka mitä koukkuja ja laatikoita omien mieltymysten mukaan, mutta kaupan telineissä hintaa tulee jokaisesta lisävarusteesta n. 50 euroa lisää. Telineen pystyy rakentamaan kuka tahansa peruskoulun 1-3 luokkien puutyötunnit suorittanut, rakentaminen onnistuu vaikka olohuoneessa ja puutavaraakin löytää jokainen. Kaupan telineet on tarkoitettu lähinnä kilpahiihtäjille, jotka kuskaavat telinettä kisapaikoille joka sunnuntai. Eli toisin kuin täällä puhutaan, kalliin voitelupenkin ostaminen ei ole ainoa vaihtoehto lattialla voitelulle, vaan järkeä ja kädentaitoja saa vielä käyttää. Täälläkin tuntuu tosiaan olevan sellainen nykyilmiö muodissa, että kun aletaan harrastaa jotain, niin intersportista pitää ostaa kaikki mahdollinen lajiin liittyvä ja käydä siihen vielä joku kurssi päälle. Viestiketjun alottajalle: Älä osta voitelupenkkiä vaan hommaa jostakin vähän puutavaraa ja värkkää teline itse. Säästetyn rahan voi käyttää johonkin olennaiseen(ostaa vaikka yhden suksiparin lisää tms.).
 11. jaa

  Suksien harjaus

  Mutta voiko esim. messinkiharjalla harjata ns. liikaa? Itse vedän yleensä messinki harjalla ehkä puolen kymmentä vetoa ja sitten kovalla nylon harjalla enemmän työstöä ja loppuun viimeistelyyn tarkotetulla nylonharjalla. Jos harjaan messingillä enemmän, pelkää että rouhiiko sillä pohjan huonoon kuntoon. Rosteriharjalla en ehkä harjaisi 2-3 vetoa enempää mutta miten tuon messinkiharjan laita on? Harjaatteko sillä ihan kunnolla siihen asti että voidetta ei enää irtoa? Ja messingillä tietysti aina kärjestä kantaan ja näin yleensä nylonillakin, ainakin viimeistelyvaiheessa.
 12. Olisko kellään tietoa järjestetäänkö tänä talvena jossain päin Suomea lyhyen matkan kisoja kuntoilijoille? Myös hyvät n. 20-30 km hiihdot kiinnostaa.
 13. jaa

  Hiihtotekniikkaketju

  Mulla on wassussa semmonen ongelma, että oikean jalan polvi meinaa kääntyä sisään päin potkun alussa. Tämä tulee esiin erityisesti hitaammassa vauhdissa liukkaalla kelillä. Tästä pitäis päästä eroon/potku pitäis saada kuntoon. Osaatteko sanoa jotain hyviä wassun tekniikkaharjotteita, millä sais tuota potkuakin hiottua oikiaan suuntaan? Tai jos jollakin on ollut samanlaisia ongelmia ja on onnistunut opettelemaan siitä pois, niin vertaistuki on aina paikallaan:)
 14. jaa

  Tampereen ladut

  Lisäyksenä edellisiin viestiin niin se Kaupin tämän hetkinen latu on kutakuinkin 4,5 km pitkä. Lähinnä jos jotain kiinnostaa kilometrejään laskeskella.
 15. Osaako joku sanoa minne päin Norjaa kannattaa suunnata loka-marraskuussa jos mielii hiihdellä hyviä latuja? Jos jollakin on kärkitietoa Norjan hiihtoparatiiseista niin otan mielellään sitä tietoa vastaan... Sognefjelletissä on ainakin lunta mutta ootteko tehny reissuja sinne ja minkälainen paikka se on hiihtäjälle? Onko siellä ladut aina kunnossa?
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy