Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Spica

Jäsenet
 • Content Count

  2 209
 • Liittyi

 • Last visited

 • Days Won

  1

Spica last won the day on October 14

Spica had the most liked content!

Community Reputation

459 Excellent

About Spica

 • Rank
  Trinisti
 • Syntymäpäivä November 19

Contact Methods

 • Website URL
  http://triathlonsuomi.com/juha-matti-halonen/

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Asuinpaikka
  Riihimäki

Converted

 • Coopperi
  3500+m
 • 10km
  36min
 • Puolimaraton
  1h20min
 • Maraton
  <3h
 • Tavoite
  Pitää huolta kunnosta ja terveydestä

Recent Profile Visitors

2 379 profile views
 1. Nykyään hiihto on myös selkeästi sprinttihiihtopainotteisempaa kuin aiemmin rankempien maastojen, yhteislähtöjen ja eri hiihtomuotojen vuoksi. Enää ei pärjää samalla treenillä kuin 25v sitten, vaan rytminvaihtokykyä pitää olla ihan eri tavalla.
 2. Ihan mahdollista myös, että Suomessa ja Norjassa, tai vaikka Keniassa, peruskestävyyden määritelmät vaihtelevat. Muistaaksen Norjassa on kuitenkin eri mielikuva kuin Suomessa... Mutta yksilöllisyys on tärkeintä. Pkta pitää hinkata juu, etenkin jos nuorempana ei ole riittävästi sitä tehty. Liekkö taustoilla eri maissa eroa?
 3. Spica

  Kohti Hawaijia ja kolmatta sijaa ?

  Kiitti! Kyllä uskon, että optimioloissa nopealla reitillä jopa sub 8.30 olisi otettavissa ensi vuonna 😱 Kiitos! Jälkimmäiseen - saa nähdä. Pohditaan ylimenokaudella tulevia.
 4. Spica

  Täysmatka/IM alle 9h - mitä vaatii?

  Mitä vaatii = reissun Konalle? Ok, ehkä se tulisi helpommallakin, mutta sen se nyt antoi, 8.54 ja ikäsarjan 6. Sija Havaijilta. En toki uskonut, että Konalla Haugesundin juoksusta lähtee 15min, eikä se varmaan olisi flätillä viileässäkään kelissä mennyt, mutta 3.15 Konalla juostuna. Saisihan se liikahtaa tuoölakin kovempaa, mutta nyt näin, jatkossa kovempaa 😉
 5. Spica

  Kohti Hawaijia ja kolmatta sijaa ?

  Hesarissa ja Ylellä juttua Kaisan kisasta. Lyhyesti siis, että ilmeisesti valmistautumisessa pikkuisen yli vedetty, joka tietty harmi. Mutta kun liikutaan terällä, joskus lipsahtaa. Oppia kaikki! Ryfiltä käsittämtön veto naisissa, jopa lovempi kuin Langen (uusi reittiennätys myös hänelle reilusti). Mihin vielä pystyykään! Suomalaisilta hienoa suorituksia ja kovia venymisiä ja periksiantamattomuutta, vaikka Konan keli ei ole mikään helpoin, ja juoksu oli aikamoinen pätsi. 🏊🚴🏃🏝🌋🍾👌💪 Itselle ei suurempia ongelmia kisassa, mitä nyt pieniä jotka pitkän matkan kisaan melkein aina kuuluu, mutta tasapainoinen ehjä hyvä suoritus "Kona-Rookiena" lämmittää, koska ei ole mitenkään varmaa, että hyvää suoritusta voi saada täällä aikaan. Täällä oppii kisaamaan vain kisaamalla, ei vaan pysty valmistautumaan täysin ilman! 🏊 Uinti 56+min pienillä ongelmilla, mutta kuitenkin tosi kevyttä. 🚴 Pyörä 4h36min tasaisella, hieman varovaisella vedolla kuumuuden ja kosteuden takia (ei todellakaan ainakaan mun päällä pilviä ollut, vaan kyllä aurinko paistoi koko matkan ilman varjoa!) Ja suurin huoli pyörällä lähes olikin, ettei kroppa keity. N. 7-8litraa jääkylmää vettä kului ihan jäähdytykseen, nestettä juomana n. 5-6 litraa. Moni ajoi jalat alta, joka Konalla enemmän kuin tavallista, koska kuumuus ja kosteus ja toisaalta vajaa 1800m nousua (kumpuilevaa ja yksi isompi mäki) ja ns. Normaaleja kisatehoja ei väkisin kannatakaan yrittää pitää. 🏃 Juoksu 3h15min (puolikkaat n. 1.35/1.40), tiukkaa teki ns. Energy Labilla, jossa ei tuulta ja lämpö hohkaa asvaltista ja laavakentiltä surutta. Siellä taipui hyvin moni kisaaja. Sieltä kuitenkin noustiin, mutta kyllä oli kypsää poikaa viimeiseen mäkeen 40km kohdalla. Juoksussa kuumuuden ja kosteuden ja varjottomuuden lisäksi tarjolla reilu 400m nousua, ettei liian helpolla pääse. Pari sijaa takkiin loppupuoloskolla, mutta kaikki otettiin ja saatiin irti kropasta mitä oli otettavissa ja enemmän kuin tyytyväinen olen ikäsarjan 6. Sijaan ja reiluun ennätysparannukseen (ok, jo oli aikakin?) Ajalla 8.54. Loppusuoran sai tulla hissukseen kun ei muita takana, Suomen lippu tietty mukana 😊😎💪 Sitten se onkin palauttelua ennen uusia tuulia 🙂 Nyt kun paikat pitäisi olla ehjät ja terveet, pyritään nostamaan tuo juoksu paremmalle tasolle talven aikana ainakin.
 6. Spica

  Kohti Hawaijia ja kolmatta sijaa ?

  Mainitaanvielä, että pari päivää aiemmin jo juttu Kaisasta, joten triathlonille, toki vain yhdestä näkökulmasta, ihan hyvää näkyvyyttä. Toivottavasti myös kisan jälkeen 🙂 https://yle.fi/urheilu/3-10445760
 7. Spica

  Kohti Hawaijia ja kolmatta sijaa ?

  Tässä eilisaamulta Kaisan haastattelu. Myös muiden pro-kisaajien haastattelut pääosin mielenkiintoisia. Taitaa muuan Alexandr Vinokurov olla viivalla M45-49 Sarjassa.
 8. Spica

  Kohti Hawaijia ja kolmatta sijaa ?

  Miesten kisa klo 19.35, naiset 19.40 ja ikäryhmät 20.05 ja 20.20. Kisa tosiaan tulee nyt ironman now -facebooklähetyksenä sekä nettisivuilta. Lähetys alkanee ainakin n. 30min aiemmin. Lisäksi ironman tracker -appin avulla voi kätevästi seurata haluamiaan urheilijoita väliaikapisteiden kautta. Kaisalla on käytännössä kaikki lajit menneet eteenpäin. Uinnissa voi pari minuuttia saada parannusta ja pitäisi olla <10min Charlesiin uinnin jälkeen ja käytännössä <5min muihin kärkipään tyyppeihin, osan kanssa yhdessä tai osa jopa tulee takana uinnista. Pyörä kulkee hyvin, joten maltillisemmalla alulla ja toivottavasti ajoseuralla tekee hyvää jälkeä pyörällä. Juoksusta voisi odottaa jopa sub 3h ja top 5 juoksuaikaa. 10-15min hyvänä päivänä ja energian imeytyessä ei ole poissuljettua 🙂 Mutta tietty kärki menee kovaa ja kisa on varmaankin viime vuotta kovempi ja tiukempi ja top 8 sijoilla voi tulla tiukkaakin otatusta. Sub 9h voi mennä useampia naisia hyvinkin, keliriippuvaista toki. Jos jotain randomia haluaa seurata, niin muuan Bahrainin prinssi on viivalla. Ei mikään huono kaveri (ihan kisaamalla sai paikan), mutta kärkikahinoihin edes ikäryhmässään ei silti kannata laskea.
 9. Spica

  Nilkan ulkosyrjän kipu

  Tuollainen pari lenkkiä viikossa -tahti ja sen jälkeen yli menevät kipuiluttaa, eikä levosta ole apua, viittaisi, että nivelissä voisi olla vikaa. Jos et ollut käynyt alaraajafyssarilla joka tietää nilkan alueesta enemmänkin, suosittelen. Tai sitten käy kuvauttamassa ja varmistaa murtumat ja muut ikävämmät syyt pois. Kyllä nilkassa liikettä pitää olla, ja jos kovin jäykkä on, viittaisi sekin nivelperäiseen/jännekiristyksiin tmv.
 10. Spica

  Cooper

  Kannattaa laittaa tänne hakuun ”cooper” tai sitten lyhyiden matkojen palstalta otsikosta etsiä aiheeseen liittyvät vinkit, niitä on kymmeniä ketjuja varmasti. Voisit kertoa myös vähän taustoista, kunnosta, tavoitteista, aikarajoitteista treeneihin, suunnitellusta tavoiteajankohdasta jne. 🙂 pitkälti peruslenkkeilyllä kevyellä vauhdilla se kuntopohja cooperiinkin rakennetaan, ja viimeisen 3kk aikana 1-2x viikossa kovempaa, tavoitteiden mukaan. Yleensä silloin kovemmat treenit luokkaa 10x100-300m tietyllä levolla, ja pisimmät kovat esim. 3-5x600-1000m 1-5min palautuksella, kisavauhdeilla. Loppupeleissä aika sama miten treenaa, kunhan se on viikosta toiseen, kuukaudesta toiseen, tasaisen nousujohteista katkeamatonta treeniä, niin kunto kasvaa satavarmasti.
 11. Spica

  Paastoaminen

  Kerran päivässä syönti on kyllä haasteellista, jos tarkoitus on syödä n. 3000-3500kcal arkena ja pidempien treenien päivänä jopa vähän enemmän. Toki pienikokoinen syö vähemmän (itsellä LAV luokkaa n. 1500-1800kcal?) ja kuluttaa vähemmän. 10km lenkki kuluttaa n. 600kcal, joten suurin osa päivistä kuitenkin <3000kcal menisi. (Istumatyö ja työmatka 2km pyörällä lyhimmillään) Joskus on tullut syötyä seisovan pöydän lounas ainoana ruokana päivässä, kun treenit illasta, eikä se iso ongelma ainakaan parin viikon aikana ollut muistaakseni, kun ajoittain paaston ilmeisesti katkaisi illalla. Mutta sen huomaa, että treenien aloittaminen on työlästä, ei kroppa ole yhtään valmis. Mutta kun vauhtiin pääsee, treeni alkaa kulkea. Siispä olen huomannut, että pieni aamupala, keskikokoinen lounas ja reilumpi iltaruoka treenien jälkeen on toimivin ollut tähän asti minulle. Hyvä vaan, kun ei ole syönyt päivällä vielä liian ahtaaksi itseään ennen treenejä ja toisaalta energiavarastot pysyy tasaisemmin ylhäällä. varmasti moneen metodiin voi adaptoitua, mutta en usko, että paljon liikkuvalla terveellä ihmisellä optimaalisinta olisi paastota 18h vuorokaudesta. Toiset myös sopeutuvat paremmin ja ”pystyvät” syömään enemmän kerralla, jolloin tällainen on tietysti helpompaa. Ajoittainen paastoaminen tekee todennäköisesti hyvää keholle nykymaailmassa suurimmalle osalle ihmisistä, mutta jatkuvaan en usko.
 12. Sitä väliä 8-80 voisi siis kutsua yleiseksi sarjaksi. Sitä nuoremmat on juniorisarjassa ja vanhemmat pääsee mastersien kisoihin.
 13. No, siksi oli hyvä olla maininta, että ei mitään virallista kasvistuokavaliota ole, kun kalaakin syö. Itsekin nimitän itseäni vegaaniksi ruokavalion osalta, välillä mainitsen, että olen ns. Kotivegaani, eli kylässä en jaksa nipottaa, jos jossain on maitoa tai munaa, mutta kotiin niitä ei tule - paitsi tietty poikkeus vahvistaa säännön, kun joku päättää herkutella hyvällä juustolla pari kertaa vuodessa tmv. Pienestä niposta voitaisiin sanoa, että sanot, että et itse syö kalaa, kanaa, äyriäisiä, etkä LIHAA. Mitäs ne muut oli, jos ei lihaa? Tämäkin jaksaa joskus huvittaa. Jotkut toki käyttävät ”punaista lihaa”, joka tarkoittanee yleisimpiä nisäkkäitä, siten linnut ja kalat ei yleensä punaiseen lihaan kuulu, vaikka lohi aika punaista voi ollakin 😛 sen verran tuon asiaan omaa kantaa myös, että en ole huomannut suurempaa ongelmaa olla vegaani 95% ajasta, kunhan tietyt perusasiat on hanskassa. Pistää myös opettamaan niistä, että saa melkein kaiken ravinnosta (d-vitamiinia lisänä talvisaikaan, b12-vit purkista ja tarvittaessa rautaa jos puutetta alkaa tulla).
 14. Spica

  Vantaan maraton 13.10.2018

  On tainnut olla myös pidemmän aikaa, koska jo v. 2013 se oli klo 11 ja puolikas klo 14, eli kolmen h alittajat pääsi startin näkemään jo silloin.
 15. Kyllä Vainiolla loppukiriä mielestäni on aiemmin ollut, nyt ei vaan ole treenejä ehtinyt vetää siinä määrin terveenä, että ylipäätään jaksaisi matkavauhtia ylläpitää rittävästi. 2015 mm. Kalevankisojen kympillä nähtiin muistaakseni aika hienot viimeiset kierrokset, tosin oliko alkuvauhti ”liian helppoa” sitten? Uskon, että ensi vuonna nähdään irtiottokykyäkin, jos terveenä saa juosta. Näyttää muutenkin kisoissa aina, että parhaassa tikissä olevilta se kiri irtoaa, ei ns. Häviäjiltä.
×

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy