Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Ultra-Maileri

Jäsenet
 • Content Count

  1 362
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

112 Excellent

About Ultra-Maileri

 • Syntymäpäivä 29.08.1978

Contact Methods

 • Website URL
  https://ultramaileriblogi.wordpress.com/

Recent Profile Visitors

1 932 profile views
 1. Mikä on Säipän oma ryhmä? Vaikea munkaan uskoa mihinkään liittojohtoiseen Keniassa, kun tietää kuinka paljon siellä eurooppalaiset managerit häärää pelkästään rahankiilto silmissä. Jos joku oma juoksija sattuu kärähtämään, niin aina voi ottaa ryhmään uuden. Täydellistä riskien ulkoistusta, kun manageri saa aina osansa voitosta, mutta doping-tapauksen tullessä siitä kärsii vain urheilija ja kenialainen yleisurheilu. Tämä toimii niin kauan kun on käytännössä loputon urheilijapooli mistä ammentaa. Toki liittokin voi tuossa vielä mukana olla, mutta Kenian yleisurheiluliitolla tuskin on mitään sellaisia resursseja käytössä, jolla voisi mitään järjestelmällistä dopingtoimintaa pyörittää.
 2. Kaikki on suhteellista, jollekin tunti ei ole mitään ja joku toinen ei sitä pysty juoksemaan. Jonkinlainen perussääntö pitkästä lenkistä on se, että se on noin 1,5 kertainen peruslenkkiin. Hyvin epämääräistä, mutta sun kohdallahan pitkä olisi sitten jotain lähemmän puolitoista tuntia. Eikä kannata heti nostaa välttämättä sinne, vaan vaikka 10min lisää per viikko, kunnes saavutetaan puolentoista tunnin kesto.
 3. Samaa mieltä edellisen kanssa. Mitään haitallista ei tapahdu, mutta pidemmän päälle ei oikeastaan mitään hyvääkään, kun juoksuharjoittelu on niin monotonista. Vaikka et mitään tavoittelisikaan, niin parempi harjoitusvaste tulee kun ryhdyt esim. yhtä lenkkiä hieman pidentämään ja toista koventamaan.
 4. Näinhän se homma toimii. Sponsorointi ja markkinointi ovat luoneet uuden tyyppisen arvoketjun somen avulla ja esim Hoka tätä ilmeisesti hyödyntää tehokkaasti. Minäkin tiedän useamman Hokan mallin nimeltä, vaikka en ole niitä koskaan tutkinut netissä tai liikkeessä. En tosin tiedä miten polkujuoksu tähän liittyy. Useimmilla Kovilla Pojilla on ihan varustesopimukset, johon ei välttämättä liity vaatimusta vahvaan somepresensiin.
 5. Värvääkö Hoka näitä piirikunnallisen tason juoksijoita lähettiläikseen vai mikä juttu tämä on? Siihen kun törmää somen jokaisessa käänteessä täysin epäuskottavan hehkutuksen saattelemana. Lisäksi kengät ovat äärettömän rumia.
 6. Veljessarjaan kuuluu myös Vertti, mutta ei ole tainnut näkyä juoksuradoilla. Mortin, Vertin ja Mikin lisäksi perheestä löytyy myös lisää ankkalinnan väkeä: https://www.hs.fi/urheilu/art-2000002645218.html
 7. Eikä ollut Esport Arenaa, mutta oli Otahalli! Pituutta radalla oli joku 156m ja viikon parille yhteisvuorolle tunkivat kaikki alueen yleisurheilijat (joita oli vielä silloin paljon). Kaikki hitaampi kuin 3min/km ja muu hölkkä juostiin ulkona pakkasessa ja rata oli varattu vain seuroihin kuuleville yleisurheilijoille. Salilla horkkapäiset voimamiehet vittuilivat jos jätti vaatteet väärään naulakkoon, eikä sinne pääasiassa uskaltanut mennä. Vahtimestari osasi myös luoda pelon ilmapiirin äänekkäällä raivoamisellaan jos joku perseili tai rikkoi jotain kirjoittamattomia sääntöjä. Saunasta ei varmaan tarvitse mainita mitään.
 8. Laita vain kysymys paikallisille yleisurheiluseuroille löytyykö valmennusryhmää kun kerrot tavoitteesi ja taustasi. En yhtään ihmettele, jos vaikka joku valmentaja ottaisi sut mukaan. Pikajuoksu on vielä korostuneemmin sellainen laji, jossa valmentajan fyysinen läsnäolo vaaditaan.
 9. Mun mielestä kaikki tässä on ollut asiaa eli ketjun aloittajan luvalla saa rönsyillä ihan vapaasti. Uudelleenaloitus varsinkin näin jo vähän kypsemmällä iällä liittyy aika läheisesti kuormitukseen ja harjoituksen rytmittämiseen ja kaikki sitä sivuava kokemusperäinen tieto on tervetullutta. Ja onhan tästä keskustelusta paljon ajatuksia herännytkin. Treeniä takana nyt 9 päivää ja harjoituksia on ollut päivittäin. Ei ole helppoa ollut, mutta ihan se alkujärkytys lienee tämän viikon jälkeen ohi. Olen heti lähtenyt päivittäisen harjoittelun kannalle, jotta se tulee mahdollisimman nopeasti osaksi normaalia päivärytmiä. Juoksun lisäksi mukana on ollut uintia, lihaskuntoa ja pallopelejä. Yritän vielä lisätä tulevilla viikoilla jotain muuta pidempikestoista, koska kovin pitkiä lenkkejä ei vaan vielä jaksa juosten.
 10. Minä en tuota Hemmilän ohjeistusta niele edes noilla reunaehdoilla. Vuonna 2011 vähensin treenimäärää ja lisäsin tehoja ja otin mukaan ihan lepopäiviä. Tarkoitus oli nimenomaan saavuttaa tuloksia 400m-1500m matkoilla. Tällöin tietysti peruskestävyys ja määrä laski merkittävästi aiemmista vuosista. Lopputulos oli se, että määrien tippuessa vauhtikestävyys ja maksimikestävyys tulivat hyvin nopeasti alaspäin. Puhdas nopeus ja nopeuskestävyys hieman kehittyi, mutta hyvin hitaasti. Tulokset sen sijaan laskivat käytännössä kaikilla matkoilla 800m ylöspäin, kun aerobiset kestävyysominaisuudet tulivat enemmän alaspäin kuin anaerobiset ominaisuudet kehittyivät. Jollain juoksijatyypillä jossain tilanteessa tuollainen treenimäärän vähentäminen voi toimia, mutta en lähtisi tuota yleistämään. Ainakin kestävyystyyppisillä juoksijoilla tuloskunto melkeinpä joka matkalla pysyy parhaiten yllä kestävyystyyppisellä harjoittelulla, joka nyt vaan vaatii määrää aika paljon. MInäkin pidän itseäni kestävyystyyppisenä juoksijana, vaikka 800m on joskus mennyt 1.56. Ja kuten todettua, "lepopäivä" ei ole kenellekään mikään autuaaksi tekevä asia. Kaikki on kiinni kokonaisrasituksesta. Palautua voi monilla tavoin ja lepopäivä on vain yksi väline muiden joukossa, eikä hyväkuntoiselle välttämättä edes paras tapa.
 11. Olet kyllä oikeassa, että usein ikääntyvien osalta painotetaan juurikin palautumisen hidastumista yms ja ainoa johtopäätös on harjoitella harvemmin/vähemmän. Näin karrikoidusti. Enemmän kiinnostaisi lukea miten harjoittelun painopistettä olisi syytä muuttaa. Palautumiseenkin voi vaikuttaa jossain määrin itse, eikä vain alistua kohtaloonsa huonosti palautuvana kehäraakkina. Kuitenkin on niitä, jotka haluavat optimoida tuloksensa iästä riippumatta, eikä vain selviytyä harjoituksista mukavalla fiiliksellä. On tietysti ihan ymmärrettävää, että tietoa veteraani-ikäisten optimaalisesta harjoittelusta on vähemmän, kuin parhaassa iässä olevien urheilijoiden harjoittelusta.
 12. Mulla ei lihasta ole koskaan ollutkaan, eikä se aikanaan oikein tarttunut kun juoksu ohessa saliakin yritti välillä vääntää. Nyt kuitenkin huomaa, että osa painonnoususta on myös lihasta. Ilmeisesti lapsesta lähtien jatkunut kestävyysharjoittelu on jotenkin pitänyt kropan kevytrakenteisena ja nyt se sitten se on alkanut tauon aikana muistuttaa enemmän normaali-ihmistä. Munkin kisapaino oli jotain 72-74kg, nyt ollaan +90 sarjassa. Saa nähdä pääsenkö alle 80 koskaan, sillä ei tuota läskiä silmämääräisesti ole kuitenkaan paljon, joten lihaksistakin on varmaan tingittävä jos haluaa pelkkää painoa tuijottaa. Toisaalta kun on pituutta 192, niin yks kymppi hukkuu sinne joukkoon aika helposti. Lähtökohtaisesti yritän nyt vain treenailla ja syödä vähän terveellisemmin ja paino tulee sitten mukana miten tulee.
 13. Tämä osuu kohtuullisen hyvin mun tilanteeseen, vaikka ikää on viitisen vuotta enemmän. Muistatko miten aloittelit tuolloin, kuinka usein harjoittelit ja oliko treeni pelkkää juoksua vai oliko jotain muita lajeja tai harjoituksia? Kelpaisi kyllä jos vaikka puolenkin vuoden päästä saisi anakynnyksen 20-25 sekan päähän parhaista päivistä.
 14. Tästä se varmaankin pitää lähteä. Nyt on huomannut, että tasavauhtinen hidas juoksukin tuntuu todella kuormittavalta, joten pakko löytää jotain vielä kevyempää tai ainakin sellaista, joissa rasitus on helpommin hallittavissa. Tarkoitus on kuitenkin löytää samalla harjoitusrytmiä, joten mieluummin pitää rasitusta nyt alkuun matalana kuin tekee vain harjoituksia, joista joutuu palautumaan useita päiviä viikossa. Aivan totta. Sykkeen nousu tai kovempi juoksuvauhti ei välttämättä tarkoita sitä, että harjoittelu olisi heti liian kovaa. Kaikkihan on kiinni määristä ja siitä kuinka usein juoksee kovaa eli kokonaisraistuksesta. Olen samaa mieltä, että virhe on aloittaa vain juoksemaan mahdollisimman hitaasti. Toki hitaalla juoksulla on paikkansa, mutta en aio opetella hyväksi 6min/km juoksijaksi. Mieluummin monipuolisuutta, eri tavoilla tehtyä riittävän kevyttä ja pitkäkestoista liikuntaa ja pienenä mausteena kovempaakin juoksua kokonaisrasituksen ollessa kuitenkin kuntoon nähden oikealla tasolla.
 15. Tuo on muuten aika suhteellista mikä on nopea treenin tarttumisnopeus. Kun on vuosia harjoitellut ja on vielä kohtuulisen nuoressa iässä, niin kuukauden ehjällä harjoittelullahan voidaan nousta melko pitkänkin tauon jälkeen lähes ennätystasolle ja myös absoluuttisesti hyvään tuloskuntoon. Vaikka ensimmäiset harjoitukset tauon jälkeen olisivat kuinka tuskaisia ja toivottomia tahansa, niin treeni tarttuu tuossa tilanteessa aivan älyttömän nopeasti. Yksittäisellä harjoituksella kunto voi "nousta" sellaisia harppauksia, mitä joku muu joutuu tekemään vuosia. Jos on koko elämänsä maannut sohvalla, niin matalasta kuntotasosta huolimatta kuntohan ei yleensä nouse hirveän nopeasti aivan alkua lukuunottamatta. Jos on ikää, ylipainoa, eikä lahjokaan juoksijaksi aivan liikaa, niin matalasta tulostasosta huolimatta voi joutua tekemään paljonkin työtä kaiken kehittymisen eteen. Jo nyt huomaan, että kunto ei nouse niin nopeasti kuin aiemmin. Kyllä se kunto näennäisesti romahti nuorenakin kun tuli tauko ja ensimmäisillä lenkeillä peruslenkin vauhti olisi hyvinkin voinut olla 6min/km jos olisi sykettä tuijottanut ja pitänyt vauhdin aisoissa. Silloin ei tarvittu kuitenkaan kuin 2-3 peruslenkkiä, kun vauhti olikin jo minuutin kovempi per kilsa ja sykkeetkin olivat todennäköisesti laskeneet. Nyt tässä on se ero, että 2-3 peruslenkin vauhti on edelleen se 6 min/km ja saa kyllä ihan suurennuslasin kanssa tutkia ovatko sykkeet tulleet alaspäin vai ei. Paljon mahdollista, että suurin selittävä tekijä on kuitenkin lisääntynyt paino. Aiemmin riitti vain kun juoksutuntuma/hermosto oli taas viritetty juoksemiseen, nyt pitäisi myös saada läskiä pois. Jälkimmäinen on valitettavasti vähän hitaampi prosessi. Uskon toki itsekin, että muutama kuukausi hyvää treeniä, niin kaikki näyttää paremmalta. Malttia tämä vaatii ja se tässä lienee just hankalinta.Tilanne on nyt ihan uusi ja tavallaan kohtaan nää haasteet nyt ensimmäistä kertaa.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy