Jump to content
Juoksufoorumi.fihancock

Jäsenet
 • Content Count

  1 354
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

67 Excellent

Recent Profile Visitors

867 profile views
 1. hancock

  juoksut per viikko

  Jos ehdit käydä kolme kertaa viikossa juoksemassa, jäsentäisin lenkit näin: - 1 x noin 60 min peruskuntolenkki + 5-6 x 20 s vetoa loppuun - 1 x reipas lenkki (alku- ja loppuveryttely + 30-40 min työosuus) - 1 x pidempi lenkki 90-135 min kevyesti. Tärkeää on nousujohteisuus. Jos toistaa viikosta toiseen samoja treenejä samoilla vauhdeilla, jossain vaiheessa kehitys pysähtyy. Sen takia on hyvä vaihdella treenejä sekä hiljalleen kunnon parantuessa antaa vauhtien ja matkojen kasvaa. Sykkeet ovat henkilökohtaisia. Sen takia on ilman testituloksia vaikea sanoa tarkkaan, millaisilla sykkeillä toisen pitäisi juosta. Perusohje on kuitenkin toimiva: peruskuntolenkit ja pidemmät lenkit on hyvä juosta niin, että pystyy juostessa puhumaan puuskuttamatta. Reippaan lenkin tuntuma olisi hyvä olla rennon kova.
 2. Otan osaa. Ainakin omalla kohdalla tuntuu, että vaikka suru-uutiset kuinka olisivat odotettavissa, ne silti iskevät. Nyt rauhaa selvitellä ajatuksia, tunteita ja muistoja.
 3. Joo, olen ollut mukana vuosina 2013 ja 2014. Ja ensi keväänä pitäisi olla jälleen viivalla. Mitenkään kovin iso kisa ei ole kyseessä. Molempina vuosina on saanut pitkät matkat mennä itsekseen, kunhan alkuruuhka on levinnyt.
 4. Reitin ensimmäinen puolisko on se haastavampi ja myös mielenkiintoisempi. Pico Ruivon ja Areiron jälkeen loppureitti on tylsempi. Oletko lähdössä kisaan?
 5. Sen perusteella mitä kerrot taustastasi (ja myös se, että 12 h -kisassa toinen puolisko meni 10% hitaammin), näyttää siltä, että 24 h -kisassa haasteeksi tulee vauhdin ylläpitäminen kisan jälkimmäisellä puoliskolla. Kysymys on, miten jalat kestävät? Toisaalta, jos jalat kestävät, kaikki mainitsemasi tavoitteet näyttävät mahdollisilta. Tasaisella vauhdilla voisit 12 h -tuloksesta tiputtaa 10% vauhdista ja silti juosta 180 km 24 h -kisassa. En tiedä auttaako tämä, mutta entä jos kääntäisi kysymyksenasettelun näin: ei niinkään se, miten juosta X kilometriä, vaan miten maksimoida jalkojen (ja myös psyykkinen) kestävyys kisassa.
 6. Mun kokemus on enemmän maastopuolelta, mutta miettisin syömistä sekä mikro- että makrosykleissä. Tarkoitan sitä, että yksi puoli on se, mitä syö joka tunti ja paljonko hiilihydraatteja pyrkii saamaan tunnissa. Ja toinen puoli on sitten se, pitääkö kisan aikana 1-2 isompaa huoltotaukoa (koska?) ja mitä syö silloin. Jos vatsa ei kestä geelejä, lähtisin kokeilemaan esimerkiksi taateleita tai muita hedelmiä, joissa on paljon hiilihydraatteja. Ainakin itsestäni tuntuu, että silloinkin kun vatsa ei pysty ottamaan vastaan prosessoituja ruokia, hedelmät uppoavat hyvin. Samoin vesi uppoaa aina, vaikka urheilujuoma ei menisi enää alas. Ja jos urheilujuoma ei houkuta, kannattaa kokeilla mehua (rypälemehussa on parhaimmillaan sokeria 20 g / desi, mikä on jo melko tujua tavaraa). Isommalla huoltotauolla sitten esimerkiksi riisiä, puuroa tai pastaa. Tärkeää on tehdä selkeä suunnitelma. Minkä verran ja kuinka usein syö ja juo. Toteutusta myös helpottaa, jos suunnitelma on mahdollisimman yksinkertainen. Tätä tietenkin kannattaa testata ja viilata pitkillä lenkeillä. Itselläni esimerkiksi on kisoissa perussääntönä geeli / 45 min. Sillä pääsee jo pitkälle (tosin olen ajatellut siirtyä tahtiin geeli / 40 min). Jos tahti sekoaa jossain välissä, sitten vain jatkaa siitä, mihin on jäänyt. Kuten sanottua, Areenalla kannattaa huolehtia siitä, että juo tarpeeksi. Ainakin omalla kohdallani se on selvästi enemmän kuin ulkona juostessa.
 7. Tuo on itse asiassa todella hyvä kombo ja kehittää hyvin kestävyyttä. Siinä tottuu juoksemaan väsyneillä jaloilla. En väitä olevani mikään harjoittelun asiantuntija, mutta suosittelen vastaavaa komboa jokaiselle maratoonarille tai ultraajalle siinä vaiheessa, kun harjoittelu alkaa olla suurin pirtein päivittäistä.
 8. Kuulostaa siltä, että ainakin tämän päivän harjoitus voisi olla järkeä jättää väliin ja lepäät vain. Yksi harjoitus ei kisaa muuta, mutta sen sijaan voi pitkittää/pahentaa flunssaa. Jos flunssa on päällä kisaamaan ei auta lähteä, kuten varmasti tiedät. Hyvää tulosta ei pysty tekemään ja riskeeraa vain terveytensä. Missään tapauksessa työ ei ole mennyt hukkaan: vaikka kisa jäisi väliin, olet nyt paremmassa kunnossa kun aiemmin. Sitten vain uusi kisa tähtäimeen ja olet entistä paremmassa iskussa. Lääkärintodistus kannattaa hankkia, jos sillä saisi siirrettyä osallistumista tai myös matkavakuutuksen kautta korvattua lentoja/majoitusta/yms. Tiedän ja uskon, että on paniikki päällä. Ja varmasti syö ihan älyttömän paljon. Nyt vain täytyy ajatella järjellä. Uskon, että kukaan läheisistäsi ei toivo, että lähdet sairaana kisaamaan ja he myös ymmärtävät DNS:n sairastumisen takia. Toivon, että paranet ja pääset viivalle, mutta älä riskeeraa terveyttäsi.
 9. Vuoriultria ajatellen ideaalitilanne olisi toki se, että voisi asua vuorilla ja pitkät mäkivedot tulisivat kuin itsestään osana muuta treeniä. Lapissa se voisi ehkä vielä jotenkin onnistua, mutta muualla Suomessa ei oikein mitenkään. Jos pääkaupunkiseudulle voitaisiin rakentaa vaikka paritonninen vuori, vaikka Vantaan tilalle, olisin enemmän kuin onnellinen.
 10. Nousumetrien keräämiseen vuori/maastoultrien suhteen on selvästi kaksi koulukuntaa. Vähän kärjistetysti toinen kerää nousumetrejä, toinen panostaa laatuun. Mä itse edustan jälkimmäistä koulukuntaa. Jos Suomen kisoista puhutaan, niin olen @vmaksin tavoin samaa mieltä siitä, että mäkiset polkupitkikset riittävät oikein hyvin. Suomessa ei missään kisassa tule niin paljoa nousua, etteikö siitä selviäisi. Varsinaisten vuoriultrien suhteen (joissa siis on odotettavissa esim. useita +1000 m nousuja) olennaisia asioita ovat a) aerobinen kunto b) lihaskunto ja c) kropan tottuminen nousuihin. Mäkivedot puolestaan jaetaan usein kolmeen luokkaan: 1) lyhyet, noin 15-30 s vedot 2) keskipitkät, noin 60-90 s vedot 3) pitkät vedot (mitä vain 30-60 min välillä) Jalkoihin kehitetään voimaa parhaiten lyhyillä ja keskipitkillä vedoilla, jotka juostaan kovaa. Sen sijaan pitkät vedot tehdään yleensä kevyesti. Pk-sykkeillä mäen hinkkaaminen ei juuri edistä jalkojen voiman kehitystä (sen voi tehdä tehokkaammin muilla tavoin) ja tämän takia nousumetrien keräilystä ei mun nähdäkseni ole juuri hyötyä. Sen sijaan pitkistä vedoista (tai Suomessa mäen hinkkaamisesta) on hyötyä kyllä siinä, että kroppa tottuu mäen nousemiseen. Tätä varten ei kuitenkaan tarvitse keräillä nousumetrejä. Kisaan valmistavalla jaksolla nousujen lisääminen osaksi pitkää lenkkiä riittää. Tärkeämpiä ovat mun nähdäkseni lyhyet ja keskipitkät vedot, joita voi pitää ohjelmassa vaikka koko ajan. Samalla kun ne kehittävät voimaa, ne kehittävät vauhtia. Nousumetrejä niistä ei kerry juurikaan, mutta tehoja sitäkin enemmän.
 11. Lyhyemmillä ultramatkoilla pärjää hyvin samankaltaisella valmistautumisella kuin maratonillekin. Lisäksi, kun on polkukisasta kyse, on mukana hyvä olla polkujuoksua, mielellään myös teknisessä maastossa. Pelkkä teillä juokseminen ei kisaan juuri valmista. Kuten maratonillekin, viikon tärkeimpiä harjoituksia on pitkä lenkki. Sitä ei voi korvata. Käytännössä sanoisin, että noin 2 h 15 - 2 h 30 min vie jo aika pitkälle, lähellä kisaa voi sitten juosta muutaman lähemmäs kolmituntisen. Jos pitkikset juoksee tarpeeksi kevyesti (kuten on tarkoitus), niistä palautuminen ei myökään vie kovin kauaa. Kovempitehoiset lenkit kannattaa myös pitää ohjelmassa. Sekä intervallit, että tasavauhtiset. Hiihtäminen kehittää kyllä aerobista kuntoa sekä lihasvoimaa, mutta jalat eivät totu juoksemisen iskutukseen. Sen takia kannattaa myös talvella juosta, ainakin vähän. Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että sinulla myös on ongelma nimenomaan jalkojen kestävyydessä, joten sitä puolta ei kannata unohtaa. Varsinkin tuolla painolla iskutusta jaloille kyllä tulee. Vielä ei ehkä kannata naulita aikatavoitetta kisoihin. Kun huomioi, että kyse on polkukisoista, nuo ovat nykykuntoon nähden melko kovia tavoitteita. Kun esimerkiksi ensi keväänä näet millaista vauhtia lenkit sujuvat poluilla, sitten voi alkaa miettimään realistista aikatavoitetta.
 12. Mulla on S. Mulle aika nappikoko, mutta jos on yhtään enemmän lihasta/läskiä, niin sitten voi olla pieni. Multa myös iso suositus Stormshellille. Pitää tuulta ja vettä sekä hengittää hyvin.
 13. hancock

  NUTS Pallas 2016

  No nyt tuli blogiinkin kirjoiteltua vähän pidempi tarina kisasta. https://juoksuvarvas.wordpress.com/2016/07/18/nuts-pallas/
 14. hancock

  NUTS Pallas 2016

  Yleisenä huomiona muuten, 55 km matkalla taso oli tänä vuonna kovempi kuin viime vuonna, vaikka voittoaika olikin hitaampi. Viime vuonna palkintopallille pääsi ajalla 5.20, tänä vuonna se olisi riittänyt 6. sijaan. Ja 10. sija irtosi viime vuonna ajalla 5.40, tänä vuonna samalla ajalla olisi saanut sijan 13. Vielä kun ottaa huomioon, että viime vuonna taidettiin mennä olosuhteiden puolesta ihan täydellisessä säässä, niin taso on kyllä noussut.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy