Jump to content
Juoksufoorumi.fizxcv

Jäsenet
 • Content Count

  2 099
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

13 Good

Converted

 • Puolimaraton
  800m 2:31 (2010), 1/2m 1:33:34 (2008), maraton 3.28.30. 10 ultraa.
 • Maraton
  Maastoultrat: 2 x Vaajakoski, Ursvik Ultra, 2 x Kolin tupla, Mongolia, Trans Scania (126km+ 25h50)
 • Tavoite
  2013: 800m 2.30, HM 1.30

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tyypillisessä 5x1000m testiprotokollassa on sellainen ongelma, että VO2max:ia haettaessa portaat ovat vauhtikestävyysalueella harvassa ja tyypillisesti ~4 minuutin veto on liian lyhyt, jotta keho päätyisi tasapainoon kaksisuuntaisessa pyruvaatti-laktaatti -reaktiossa. Lisäksi tonnit juostaan maskin kanssa matolla, josta seuraa yleistettävyyteen lukuisia ongelmia, kuten esimerkiksi juoksutekniikan vaikutus matolla ja ilmanvastuksen puutteen vaikutukset lämmönsäätelyyn. Tästä syystähän kaikissa tieteellisesti tehtyihin koeprotokolliin sisältyy adaptaatio mattojuoksuun, joita mikään testiasema ei teetä. Laktaattimittaus on nykyaikaisilla välineillä hyvin tarkka nimenomaan alareservissä. Tämä johtuu osin myös siitä, että mitataan eksponentiaalista signaalia, jonka käyttäytyminen maratontehoilla on paljon herkempi kuin esimerkiksi VE/VO2 (jota siis käytetään maksin kanssa). Oheisessa kuvassa esimerkki Pasin testistä - ei kirsikanpoimintana, vaan tyypillistä mittausdataa - tässä tapauksessa SannaK:n testistä. Katkoviiva on eksponentiaalisen sovituksen toinen derivaatta, jonka maksimi on yksi keskeinen syöte (koneopitulle bayesilaiselle) mallille, joka antaa tulokset. Tuota ei pysty perinteisestä testiprotokollasta mittaamaan tyypillisesti lainkaan. Olen siis suunnitellut tuon testin Pasille ja analysoinut niitä joitakin satoja ja kehittänyt testiä samalla. Tiedän aika tarkkaan miten hyvä tuo testi on ja mielestäni olet väärässä siinä, että noin maratonteholla tapahtuvien aineenvaihdunnallisten ilmiöiden mittaamiseen tyypillinen maskitesti matolla olisi tarkempi. Ja siis, tiedemiehenä olen tietty tehnyt kaiken tieteellisesti, joten ei perää siinäkään 🙂 (Jatkot johonkin sopivaan ketjuun, jos jotakuta kiinnostaa. Ja ei, tämä ei ole mulle kaupallista toimintaa, vaan ihan huvin vuoksi tuollaisen väkersin, joka päätyi sitten Pasin käyttöön.)
 2. Tein valmentaja-kaverille kuntotestiprotokollan, jossa sovitin Renato Canovan 6x2km/40s käyttämän laktaattitestin eri tasoisille kuntoilijoille. Koska testi juostaan ennakkoon määrätyillä vauhdeilla harjoituspäiväkirjasta arvioidun tason mukaan, niin jouduin pohtimaan kovasti tuota, että miten eri vauhdit suhtautuvat toisiinsa kuntotasosta riippuen. Lisäsin huvikseni vauhtitaulukkoon 2 h 10 ja 2 h 15 maratoonareille suositellut testivauhdit testatakseni miten malli toimii ääripäissä. Harjoitusvauhteihin nuo suhtautuvat niin, että neljäs veto on "reippaan" ja kuudes veto "TV-kovan" vauhti. Tässä taulukko: https://docs.google.com/document/d/1wsiLhZ0KRv0y0pnrxg4QSYnMcqUgHkxxVvsm89I3zzM/edit?usp=sharing (ykkösveto on aineenvaihduntaa herättelevää "palauttavaa", kakkosveto laadukasta PK-vauhtia ja sen jälkeen seuraavat 8-10km testissä skannataan VK-aluetta tasaportain) Ulmalalla on toki päämatkan vuoksi kymppi vahvempi kuin maraton, joten tuo varmaan antaa vähän liian rennonletkeitä vauhteja. Mut lähinnä siis pointti, että tossa ainakin konkreettinen väite miten verrata vauhteja - uskoo sitten ken tahtoo, joten saa dumatakin.
 3. Mun mielestä teknisten menetelmien kritiikki kannattaisi kohdentaa ennemmin vaikka Ruppiin ja Oregoniin, että kuinka paljon enemmän alle 27 min menis, jos lopetettaisiin näpertely ja katseltaisiin vain sekkaria. Vähän mä epäilen, että toi maalailtu karikatyyri olisi Suomen oloissakaan totta.
 4. Olen kuullut saman ja selitys oli juuri tuo, että harjoittamalla kestävyyttä riittävän usein, niin että väsymys kertyy sopivasti, elimistö sopeutuu hyödyntämään nopeita lihassoluja myös kestävyysharjoituksessa. Yksittäisellä harjoituksella ei saa samaa harjoitusvaikutusta. (Tämä liittyy tavallaan myös tuohon toiseen ketjuun kovista viikoista, että miksi nopeuspainotteinen tai voimaharjoittelu on rytmitykseltään erilaista kuin kestävyyspainotus.)
 5. Norjalaiset hakivat taannoin lupaa terveillä tehtävään astmalääketutkimukseen. Jokin eettinen komitea arvioi, että tutkimus ei ole hyväksyttävä. He tekivät sen silti ja julkaisun yhteydessä tuosta nousi pieni kohu, joten joutuivat vetämään sen takaisin. Tässä Sundbyn kohun tietämillä oli vetämässä hakemus epo-hormonin tutkimiseksi hiihtäjillä antidopingin nimissä. Tuosta oli sentään tullut arvio, että tutkimuksessa voi tulla eturistiriitoja tulosten käytön osalta, eikä sitä ole (vielä) hyväksytty. Voi olla, että säännöissä halutaan luottaa lääkäriin, mutta vähän kummalliselta silti tuntuu kaikkien rumien yksityiskohtien valossa, että ne edelleen mahdollistavat astmalääkkeiden dopingkäytön.
 6. Kun siinä lukee sisäänhengitettynä (inhaled) eikä puhuta mitään muuta menetelmästä, niin tuossa jäi lakimiehille vääntämistä. Järjestelmän uskottavuuden kannalta on erinomaisen hyvä asia, että dopingsääntöjä luetaan kuten lakia ja että asiat pitää urheilijan oikeusturvan kannalta tulkita hänen edukseen, jos säännöissä on yhtään mitään epäselvää tai tulkinnanvaraa. Minusta tässä tapauksessa haisee eniten se, että vaikka sääntöjen epämääräinen sanamuoto ja vaikea tulkinta on ollut tiedossa jo pitkään, niin sääntöjä ei ole muutettu selkeämmäksi. Happimaskikielto kilpailujen yhteydessä saatiin sääntöihin muutamissa kuukausissa, mutta ei tätä.
 7. Kelpaisiko nämä: 1) raja-arvot ovat niin löysät, että se sallii käytön, joka on normaaliin lääkekäyttöön verrattuna moninkertainen. Tällaisen käytön terveysvaikutuksista ei kukaan tiedä, eikä sitä edes voi tutkia, koska se olisi epäeettistä. 2) Huomattavalla taloudellisella investoinnilla pystytään mittaamaan labrassa lääkkeen kulkeutuminen verenkiertoon ja yksilölliset poistumisajat, jolloin lääkkeen määrä pystytään optimoimaan juuri raja-arvojen alapuolelle, sekä näiden annostelu kilpailu- ja leirioloissa (nebulisaattorirekka). Jos sun maassa ei ole rahakasta valtiojohtoista doping-järjestelmää niin tommoisen järjestäminen on hankalaa. 3) Urheilijat ovat eriarvoisessa asemassa sen suhteen, että miten nopeasti salbutamoli huuhtoutuu pois elimistöstä. Esimerkiksi Sundbyn tapauksessa hänellä todettiin todella nopea huuhtoutuminen, jolloin hänen menestyksensä saattaa selittyä sillä, että hän pystyi käyttämään eniten.
 8. Tästä on ihan tutkimustuloksia, siis että inhalaationa otettu Salbutamol parantaa suorituskykyä Sundbyn annoksiin verrattuna paljon pienemmilläkin määrillä. Terveillä Salbutamolia ei ole kielletty, koska asiantuntijat (käytännössä Norjalaiset alan tiedemiehet) ovat todenneet, että asiasta ei ole tieteessä ns. konsesusta. Tutkimuksia terveillä tästä on tehty mm. Norjassa. Toisaalta, Sundbyn tapauksessa hän otti annoksia, joka vastaa noin 70 henkäystä päivässä 30 päivän ajan. Antidoping-Norja hyväksyi ensin selityksen siitä, että kun marginaalista löytyi tutkimus jossa vakavasti sairaat ihmiset imevät nebulisaattorilla lääkettä, niin siitä imeytyy vain noin 15%. CAS vähän moitti valikoinnista - tämä ei ole enää konsesus vaan kirsikanpoimintaa ja rankaisi ankarasti. Yksi syy Salbutamolin käyttöön voi olla, että se on peiteaine, sen lisäksi että sillä saa lihasta ja se parantaa lyhyellä tähtäimellä suorituskykyä.
 9. Niin. Ja on tärkeää ymmärtää sen rooli, jotta osaa muuttaa rytmitystä oikeaan suuntaan viitekehyksen mukaan. Jogolla on taustalla säntillistä ja määrällisesti kovaa PK-harjoittelua paljon tätä hetkeä kovemmalla kokonaisvolyymilla. Nyt on käynnissä jakso, jossa harjoittelu muistuttaa enemmän "yhden tekijän harjoittelua", jossa hiotaan yläreserviä. PK ja harjiotuskestävyys hakeutuu vanhasta muistista tuohon vanhaan kovan volyymin optimiin, jolloin harjoittelu toimii tasapainoisesti pohjien vuoksi (vaikka juostaan "vain" 100-120km/vko). Tällöin ei ole niin olennaista nuodattaa kestävyyden kannalta optimaalista viikkorytmiä (esim 3+1). Harjoittelun kannalta keskeisempää tässä kontekstissa on se, että harjoitusvaste näillä kovilla harjoituksilla säilyy ja samaakin ominaisuutta kehittävät harjoitukset osataan tehdä riittävän erilaisilla malleilla. Eli, luulen ymmärtäväni, mistä tuo Jogon kysymys kumpuaa ja normirytmityksen kyseenalaistamisessa on hänen harjoittelussaan tällä hetkellä vissi pointti.
 10. Esität yhteen tekijään perustuvan mallin harjoittelun vaikutuksesta. Minusta ajaudut harhapoluille yrittäessäsi ymmärtää 3+1:stä tmv. tuon karkean mallin avulla. Viikkotason rytmitys johtuu siitä, että harjoittelussa kehitetään useita tekijöitä, jotka vaikuttavat erilaisilla aikaskaaloilla. Se "kolme" kolme-plus-ykkösessä on kestävyysharjoitus - koostuen toki useista harjoitteista, josta palaudutaan seuraavaan jaksoon. Sen kolmosen sisällä on sitten muita tekijöitä kehittäviä lyhyempiä jaksoja.
 11. Olisiko siinä tapauksessa järkeä olla erillisiä sarjoja naisille? Yksi syy Thereselle käyttää klostebolia oli se, että androgeeniset vaikutukset olivat vähäiset, jolloin käyttö ei näy niin selvästi. Jos käyttö olisi vapaata, niin tuohon ei olisi mitään syytä. Ms. Olympia lopetettiin vuosi sitten, koska kilpailijoiden "man-face" ei vetänyt riittävästi yleisöä.
 12. Alan foorumit suosittelevat naiselle oraalisesti nautittuna 20 mg annoksia per päivä. Trofodermin sisältää 0.5 % klostebolia, jolloin sadan gramman tuubista riittäisi syötynä hyvä annos yli kahdeksikymmeneksi päiväksi. Mikähän annostelu olisi sopiva limakalvojen kautta imeyttämällä? Klostebolin kanssa suositeltiin pinottavaksi esimerkiksi klenbuterolia tai salbutamolia, jolloin saavutetaan samaisen foorumin mukaan suorituskyvyssä ja kehon koostumuksessa oikein hyviä tuloksia.
 13. Clostebolia valmistettiin aikoinaan itäsaksassa, mutta sen vaikutukset ovat sen verran heikot, että mitään jättimenestystä siitä ei tullut ja valmistus hiipui. Nykyään se on internetsin mukaan hyvin kallis design-steroidi, joka soveltuu lähinnä keveästä ja tiukasta lihasta hyötyville painoluokka- ja kestävyyslajien urheilijoille ja etenkin naisille, koska clostebol ei aiheuta miehistymistä samaan tapaan kuin muut anaboliset steroidit. Ennen vuotta 2016 clostebol oli hyvin vaikea havaita ja havaitsemisajat käytöstä olivat luokkaa 10-12h. Tänä vuonna kehitettiin uusia analyysimenetelmiä, josta syystä clostebolin käyttö pystytään havaitsemaan jopa kuukausi sen käytön jälkeen. (Edit: jaa perttu tuon tuolla jo sanoikin) Lääkkeenä sitä on saatavilla nykyään ainoastaan voiteissa ja vaginapillereissä (?), joita urheilijat eivät käytä, vaan noita pimeiden markkinoiden tuotteita. Olisi ihan mielenkiintoista tietää, että kuka noita norjalaisille tekee: onko niillä oma labra, vai voivatko ne luottaa tuossa johonkin ulkopuoliseen toimijaan.
 14. Tänä vuonna putkia järjestetään ainakin KPK24/7-, Ontrail-, sekä HTRC-yhteisöissä. En seuraa tätä foorumia aktiivisesti, joten en kirjoittanut enää putkihuutoa tänne. Jos perinne kiinnostaa ja haluaa tsempata muita mukaan, niin laita ihmeessä ketju pystyyn.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy