Jump to content
Juoksufoorumi.fi


r

jarbo87

Jäsenet
 • Content Count

  423
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

163 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tässä testaajan palautetta täällä olleisiin kysymyksiin: Täältä vastauksia mielenkiintoisiin kysymyksiin asiassa! - Vetojen välillä oleva palautus on lähinnä testaustekninen asia, jotta näytteenottoa ei tehdä kiireessä tai maton ollessa käynnissä. Neljän minuutin vedon käyttäminen kolmen minuutin pätkän sijaan sitten puolestaan tasoittaa sykkeenlaskua palautuksen aikana, joten kokonaisuus on sama kuin 3min testiportaita käytettäessä. - Matolla käytetään 0-kulmaa meidän testimuodossa, sillä nousukulman käyttö on erityisesti matalissa vauhdeissa hyvin merkityksetön asia, kun ilmanvastus olisi joka tapauksessa vähäinen tai olematon. Samalla vältytään tekemästä kilometrikaupalla juoksua jatkuvaan ylämäkeen kulman osalta: biomekaanisesta kun pienellä nousukulmalla ei ole suoraa vastinetta ilmanvastuksen kanssa - Rajojen määrityksen osalta ei ihan lyhyt vastaus oikein anna täyttä kuvaa määrityksestä, mutta kyse on matemaattisesta kaavasta, jolla laktaattikäyrän kulmakertoimien avulla määritetään kynnysarvojen kohtia. Lyhyellä nyrkkisäännöllä aerobinen kynnys olisi laktaatin kertymisen alkukohta* ja anaerobinen kynnys puolestaan kohta, jossa puskurointikyky ei enää kykene pitämään laktaattia ’steady state’ -tilassa, vaan se lähtee ’hallitsemattomaan’ nousuun**. Molempiin liittyy aika monta huomioitavaa asiaa tämän ohella/sivussa, mutta karkeasti tästä on kyse. Matemaattinen laskutapa sitten puolestaan tekee omat versionsa raakadatasta, jotta tällaisten kynnyskohtien määrittäminen on mahdollista. * Muitakin määritystapoja tai terminologiaa on käytettävissä. Vertailua voidaan tehdä lepotasoon tai esimerkiksi alimpaan tasoon ja siitä riippuen voi olla erilaisia nyrkkisääntöjä. ** Teoreettisesti on mahdollista keskustella siitä onko varsinaista kynnystasoa olemassa, vai onko se vain aikariippuvaista. Käytännön kannalta tämä ei luonnollisesti ole oleellisin kysymys vaan ennemmin määritystavan toistettavuus ja kontrolloitavuus.
 2. Mielestäni sykerajojen testaus on harrastelijoille (johon itse lukeudun) ja aloittelijoille siinä mielessä hyödyllinen, että varmaankin iso osa juokse suurimman osan lenkeistä liian kovaa. Testeistä kun saadaan lukema että kynnys on 135 niin ihmetellään kun sillä tasolla voi juoda kahvia. Tuosta fiksummat ottavat opin ja kaivavat sauvat kaapista ja lähtevät sauvakävelemään. Puupäiset kuten minä ei usko testejä ja saa sitä kautta treenit ja kehityksen puuroutumaan. Se että mihin tuo kynnys määritellään olen samaa mieltä että heittoa tulee varmasti 10 pykälää testistä, testaajasta, vireestä, kuun asennosta ja muista tekijöistä riippuen. Mutta kun pitää tuota suuntaa antavana ja treenaa kevyet 20 pykälää alle määritetyn kynnyksen niin ei varmaan mene paljon vinoon. Rakentelen tässä syksyn aikana semmoisen ohjelman itselleni että moni hämmästelee. Kahta kuntohuippua haetaan ja toinen keväälle ja toinen loppusyksylle. Talvi on pyhitetty hyvin vahvasti kevyelle pk harjoittelulle ja voimajaksolle. Tuosta sitten määrää nostamalla haetaan progressiota kevättä kohden. Perusvoimaharjoittelu muutetaan nopeusvoimaksi ja tuon jälkeen pk lenkkejen yhteyteen aletaan roimia vk:ta. Laitan ohjelman sitten palstalle niin saa vapaasti ehdotella muutoksia. Lueskelin noita Sini Alusniemen blogitekstejä ja niissä on mielestäni aika selkeästi kerrottu perusasioita. Tuossa esimerkki: http://sinialusniemi.blogspot.com/2014/11/kestavyysharjoittelu-osa-17.html?m=1 Nyt valmistaudutaan Vantaan maratoniin ja siellä tavoitteena saada hyvä ja ehjä juoksu. Ajalla ei niinkään väliä.
 3. Kysytään lisäinfoa ja palaan jos/kun sitä saan.
 4. Noniin, tulokset tulivat ja palstan Kynnysguruksi selviytyi Jim. Onnea voittajalle! Jim tieto oli 145-168. Testaajan mukaan tasot ovat 142 (5:27)-166 (4:12). Eli jonkin verran matalemmat kun mitä palstan raati arvioi, mutta varsin hyvin oli kaikki kartalla tasoista! Laitoin kyselyä myös miksi 2min palautus ja 0 kulma, mutta siihen ei vielä vastattu. Liitteenä testi ja myös arvioijan palaute. "Tämän viestin liitteenä on raportti tasotestisi tuloksista. Testi onnistui kohdaltasi hyvin, eikä mittausvirheitä havaittu.Tehoalueiden puolesta voidaan todeta, että tilanne on kokonaisuudessaan tasapainoinen ja suorituskyky on hyvä, vaikka kehittymisvaraakin toki edelleen on. Kynnystehot ovat jatkoa ajatellen hyvin linjassa ja tältä osin kaikki näyttääkin hyvältä. Jatkoharjoittelua tulee tehdä pääasiassa entiseen malliin, mutta tavoitteiden ja harjoituskausien mukaan sisältöä rytmittäen sekä edelleen varsin vahvasti PK-alueen vahvistamiseen keskittyen ja laajan sykeskaalan muistaen. Ylipäätään tärkeää on sopiva jaottelu ja rytmitys tehoalueiden välillä ja tavoitteena kynnystehojen parantaminen. Harjoittelua saa kokonaisuudessaan tapahtua monipuolisesti ja runsaasti ainakin sykevälillä 110-175 liikkuen, mutta määrällisesti kuitenkin voimakkaasti tämän alueen alaosaan painottuen.Testin perusteella voi jossain määrin arvioida kilpailutuloksia, mutta on muistettava ottaa huomioon kilpailupäivän sää, reitti sekä päivänkunto, kun tekee vauhtisuunnitelmaa kilpailuun testitulosten perusteella. Testin perusteella voisit pystyä 10km:llä noin 40.15-41.45 minuutin aikaan onnistuneella suorituksella hyvällä reitillä. Cooper-tasosi on testin perusteella noin 3175 metriä.Puolimaratonilla realistinen tavoite voisi olla noin 1.30-1.34 haarukassa nykykunnolla.Testikäyristä voidaan päätellä harjoituksissa eniten käytettyjä vauhteja. Testikäyrien perusteella näyttää, että juoksu on taloudellisuuden osalta tasapainossa, eikä isompia poikkeavuuksia havaita. Jatkossakin tärkeää on muistaa riittävän monipuolinen harjoittelu ja laajat sykeskaalat. Kevyitä harjoituksia saakin kertyä ainakin 115-140 sykealuetta käyttäen.Testi on hyvä uusia esimerkiksi 4-12kk välein / kun aloittelee uutta harjoituskautta / kun on saanut hyvää harjoittelua alle muutaman kuukauden ja haluaa katsoa miten on edistynyt. Jos jotain kysyttävää on testituloksiin liittyen, niin vastaan mielelläni.Harjoitusohjelmaa laadittaessa tasotestin tuloksista on paljon hyötyä ja eniten niistä saa irti ammattilaisten ohjauksessa. Meiltä Runner’s High:sta löytyy monenlaisia valmennuspalveluja, kuten juoksu- ja maratonkouluja sekä etävalmennusta. Erityisesti suosittelen sinulle Eliittiryhmäämme, jossa on mukana juoksijoita noin 34-43min / 10km tasolla, joten kiriapu treeneissä on taattu!Harjoitteluun liittyviä asioita sekä tasotestin tuloksia on myös mahdollista käydä läpi henkilökohtaisen valmennuskeskustelun muodossa. Ole yhteydessä, jos kaipaat lisätietoja valmennuksista!" Testipalaute Runnershigh.pdf
 5. Täällähän on ammattimiehiä palstalla! Kiitokset, mielenkiintoista. En tosiaan tiedä minkä takia tuossa oli tuo 2min passiivinen tauko enkä myöskään miksi kulma oli 0 astetta. Analyysin tekee eri kaveri kun testaaja niin en testissä käynyt kyseenalaistamaan asioita. Itse matolla juostessa käytän 1-1.5 astetta. Helpommalta esim 4:00min/km vauhti matolla tuntui kuin Eläintarhan kentällä. Testipaikka oli Runners High Helsingissä (Aki Nummelan mesta). Oikein positiivinen kuva jäi kyllä testistä ja toiminnasta. Laittelen tulokset ja kommentit sitten tänne kun ne saan. Teskun testeissä olen käynyt viidesti viimeisen 10v aikana. Siellä juostaan radalla 1000m vetoja ilman taukoja. Pajulahden maskitestissä 3min veto ja sen jälkeen vauhtia lisäten ilman taukoja. Nyt on tosiaan 3v edellisestä testistä niin ajattelin katsoa missä mennään ja testata tuolla. Varmaan Teskun testi olisi parhaiten näyttänyt missä mennään kun testi, testaustapa ja analyysi samat. Ajattelen asiaa enemmän kynnyssykkeiden kun vauhtien kautta juurikin tuosta alustasta johtuen. Vai mennäänkö pahasti metsään?
 6. Osunee hyvin lähelle. Tästä aletaan sitten rakennella viimeistelyä kohti Vantaan maratonia. Ei mitään hajua vauhdista/tavoitteista. 3:07 meni 2015, nyt ei taida olla niin hyvä kulku. Testikymppi pitää käydä jytkimässä. Se on antanut aika tarkan arvauksen McMillanilla.
 7. Nyt tulee respectit millimetripaperista ja analyysistä! Hienoa
 8. Jep, mielenkiitoinen nähdä tulokset. Maskitestissä Pajulahdessa 3v sitten taisi olla 154-168. Ja Teskun testeissä 145-170. 3v ei tosiaan ole tullut käytyä. Tuskin mitään mullistavaa tapahtunut.
 9. En ole itsekään ennen käynyt testissä jossa 2 min palautus (seisten) vetojen välissä. Näyte otettiin heti vedon päätyttyä. Syke on syke vedon lopussa. Oli valmis taulukko joka oli kalibroitu alkukyselyn tulosten perusteella. Laitoin että 10km menee 40-41min arviolta nyt.
 10. Nämä aika lähellä omia tuntemuksia.
 11. No niin arvon tietäjät. Nyt millimetripaperit esille, lasit päähän ja analysoimaan sykerajoja. Vedot tehtiin matolla (kulma 0 astetta) ja vetojen välissä 2min palautus. Tulokset tullee viikon päästä itse Gurulta. Lähimmäksi ”oikeita” rajoja veikanneelle tarjolla mainetta ja kunniaa.
 12. Ei pätenyt. 40:3X. Tosin ei kiinnostanut raasto
 13. Jos 1000m ja 21 aitaa menee 3:45 ja sileä 1000m alle 3:00 niin saattaahan tuo 10km likahtaa alle 40:00 🙂
 14. Matolla lätkytelty 1 asteen kulmalla takuutonnit 6x1000m @ 3:50, 2’min. Katotaan 1,5vko päästä Aktiassa päteekö takuu.
 15. Nyt näyttää toimivan Seppo eka kierros 44:36
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy