Jump to content
Juoksufoorumi.fi


scambo

Jäsenet
 • Posts

  64
 • Liittyi

 • Last visited

About scambo

 • Syntymäpäivä 28.10.1978

scambo's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

10

Reputation

 1. scambo

  Tampereen ladut

  Lamminpäässä pääsi hyvinkin hiihtelemään Horhan harjun päällä. Pohja tamppaantunut sen verran hyvin, että aika hyvä oli hiihdellä luistelutyylillä. Toki kakkoskalustolla kannattaa mennä, maata näkyvissä tietysti paikka paikoin.
 2. Kuvat ovat jopa surullista katsottavaa, kun yleensä pystyy tähän aikaan nauttimaan parhaista hiihtokeleistä. No, ainakin tämä vuosi jää historiaan... Totesin tosiaan huonon tilanteen itsekin, kävin sitten uimahallissa hiihdon sijaan. Teillähän on siellä oikein hieno uimahalli, oli tosi hienoa uida pitkällä radalla pitkästä aikaa.
 3. Kiitos vastauksista. Olen vain yhden illan Oulussa, joten en ehkä ota sitten suksia mukaan. Taidanpa käydä sen sijaan vaikka uimassa Raksilassa.
 4. Latukartan mukaan Oulussa latujen kunto ei liene kehuttava? Tervahiihtokin oli ongelmissa. Missä kunnossa Raksilan/Iinatin seudun ladut ovat? Kannattaako ottaa alkavalla viikolla suksia mukaan (koulutukseen tulossa)?
 5. Enpä ole ajatellutkaan, että sauvojakin on naisten malleja... Käytän myös yli 150 cm sauvoja, mutta enpä ole ongelmaan törmännyt, vaikka omistan useammankin valmistajan sauvat. Oma tuntumani on ollut, että niissä on ollut ihan sopivan kokoinen tai M-kokoinen (Exel, Swix, Leki). Toki olen monta vuotta käyttänyt kilpatason sauvoja, joten niissä voi olla istuvammat hihnat muutenkin. Varaosahihnat maksavat n. 15-25 eur pari, joten jos hihna on iso ja sauvat muuten hyvät ja maksoit niistä kuitenkin selvästi enemmän kuin tuon, niin ostaisin uuden hihnan. Jos taas sauva on niin edullinen, ettei siihen viitsi ostaa uusia hihnoja, en ostaisi sellaista sauvaa. Hihnalla kun on melkoinen merkitys siihen, kuinka sauva istuu käteen ja kuinka mukava sitä on käyttää. Ei kai se nyt tuon monimutkaisempaa ole. Muistaa vaan tarkistaa, että hihna käy siihen sauvaan, eivät välttämättä mene aina ihan päikseen. Toisaalta esim. Exeliin meni Swixin hihna helposti, joten kyllä ne ristiinkin menevät.
 6. scambo

  Tampereen ladut

  Horha-Myllypuro -väli on pohjattu moottorikelkalla, eli luistelutyylillä pääsee hiihtämään. Myllypurossa asti en ole käynyt, vain osaa siitä käyttänyt siirtymiseen harjulle. Täällä harjun kupeessa uralla vähemmän lunta, joten maata näkyvissä välillä. Ylhäällä harjulla ajettu perinteisen uraa Soppeenmäelle asti, ykkössuksilla ei kannata mennä, vähän vilkkuu neulasia, mutta ei tökkää kiinni. Luistelusuksilla hyvä mennä, tänään aamulla ajettiin uudestaan, joten on tamppaantunut lisää eilisestä. Hieman on edelleen pehmeä, mutta hyvä luistella silti. Ja suksi luisti hyvin. Kannattaa siis kiivetä harjun päälle, siellä hyvät olosuhteet.
 7. scambo

  Hiihtosuunnistus

  Helpoiten hiihtämällä: kai tunnet jo oman suksiparin siten, että tiedät, miten se käyttäytyy eri keleissä. Jos suksi toimii hyvin pehmeässäkin kelissä, sillä on kiva hiihtää, eikä tunnu "kyntävän" ja uppoavan lumeen, niin kelpo suksihan se on. Pääsääntöisestihän harrastaja pärjäilee hyvinkin yhdellä suksiparilla, eri asia sitten todella hankalat kelit (esim. reilu kerros uutta, märkää lunta) - eli sillä pikkupakkasen parilla. Sitten nälkä kasvaa syödessä, niin voi hankkia sitten erilaisilla profiileilla olevia suksia. Mutta ei tämä hiihto nyt niin vaikeaa ja monimutkaista ole, eikä hiihtosuunnistus niin vakavaa, että tarvisi aloittelijan alkaa pohtia suksen profiileja. Kyllähän ne urat on kuitenkin suht hyviä ja kovapohjaisia, riippuu tietysti myös, oletko alku- vai loppupään hiihtäjä ja minkälaiset kelit on olleet. Kannattaa myös huomioida lumiolosuhteet: varsinkin vähälumisinä talvina täällä etelässä ei ehkä kannata ottaa ykkössuksia hiihtosuunnistukseen.
 8. Kysymyksestäsi ei käy ilmi, minkätasoinen luisteluhiihtäjä olet. Voisiko kyseessä olla myöskin tekniikasta johtuva virhe, eli et pääse kunnolla rentoon liukuun suksen päälle ja joudut jännittämään jaloilla? Esiintyykö helpommin kovalla ladulla? Onko luistelusuksi tarpeeksi vakaa, ettei kierrä alta pois liu'un aikana? Liukuuko suksi pelkästään kantillaan vai pääsetkö suksen päälle kunnolla siten, että liukuu tasapohjalla?
 9. scambo

  Raudaton voitelu

  Hei, itsellä ei ole kokemusta pikaluistoista, mutta jos olet menossa ensimmäisiin hiihtosuunnistuskisoihin, en stressaisi siitä, että suksi ei luista täydellisesti. Mielestäni HF-voiteet ovat ehkä liioittelua, turhaa rahanhukkausta. Suoritukseesi vaikuttaa enemmän se, miten osaat lukea karttaa vauhdissa (vai joudutko pysähtymään), mitkä ovat käsivoimasi (kapeilla urilla on vaikea luistella) ja kuinka järkeviä reitinvalintoja teet. Oletan, että olet menossa luistelusuksilla, niin kuin useimmat lajia nykyisin harrastavat (kovalla pakkasella järkevämpi valinta voi olla toki myös perinteisen suksi). En muista, että koskaan olisi ollut niin möhjöä lunta, että luistelusuksi olisi "tökkinyt". Itsekin olen aloittelija hiihtosuunnistuksessa, ja tosiaan lajissa ratkaisee nemmänkin hyvät vatsalihakset (tasatyöntöä paljon) ja suksilla laskemisen taito ja niiden hallinta kapeissa urissa. Hauska laji, jota voi suositella kaikille, jotka pitävät hiihtämisestä! Olen laittanut lattialle vanhan lakanan, joka suojaa kätevästi lattiaa. Näin tehden voitelu onnistuu vaikka eteisessä tai olohuoneen nurkassa. Laittaisin ihan perusparafiinia ja hyvä harjaus. Pääosin luisto tulee suksen profiilista, sitten myös harjaus on hyvä tehdä huolella. Kovin korkeafluorisilla tai napeilla ehkä turha ruveta stressaamaan, jos olet menossa ekoihin kisoihin. Ei niistä ehkä rahoillensa saa vastetta (oletan, että et palkintosijoista ehkä taistele kuitenkaan, jos ekaa kertaa menossa kisoihin?). Tai mistä sen tietää, minkälaisen yllätyksen teetkin? ;-) Niin, ja niistä naarmuista on turha stressata. En tiedä, mihin kisoihin olet menossa, mutta olin juuri Ylläksellä Ensilumen rasteilla. Lunta oli Ylläksellä ainakin 35 cm, mutta silti siellä tietyissä paikoissa on kiviä vähän näkyvissä, soraa, oksia jne urilla, joten en todellakaan tykkiparillani hiihtosuunnista. Kaiken lisäksi olin turvallanikin pari kertaa, kun suksi jäi kiinni oksaan, joten riski kalustorikoillekin on, joten allani oli hieman jo valmiiksi naarmuuntuneet "kakkosparit". Pitkittäissuunnassa olevat naarmut eivät tarkaisevasti luistoa heikennä, näin olen kuullut ja itsekin todennut. Jos laittaa jotain perussinistä suksen pohjaan, siklaa ja harjaa hyvin, sillä pärjää laajalla kelillä. Ei sen ihmeempää tarvi. Tietty voi kokeilla sitä siklaustakin, mitä edellä ehdotettiin, mutta siitä mulla ei ole kokemusta. Tuolla kertaalleen tehdyllä voitelulla pärjäilee hyvinkin ainakin 100 km, riippuu keleistä ja siitä, milloin suksen pohja alkaa harmaantua. Harjaamalla sen saa taas kiiltäväksi, mutta jos ei enää auta, niin tarvii uudestaan voidella. Sinänsä itse voitelu ei suojaa pohjaa naarmuuntumiselta, koska se ylimäääräinen voidehan siklataan pois, joten ei siellä ole niin paksua voidekerrosta, että se estäisi sitä. Kun alkaa tuntua, että pohja on ihan naarmuinen eikä "ime" enää voidetta, voi sukset hiotuttaa.
 10. scambo

  Rogaining

  Puhelimen paikantimesta ei kai ole hyötyä, kun sen pitää olla sääntöjen mukaisesti suljettuna kisan ajan.
 11. scambo

  sauvojen pituudesta

  Olen 168 cm ja vuosia sitten hiihdin 160 cm sauvoilla (se oli 90-luvulla, kun kaikilla oli tosi pitkät sauvat vapaalla). Sitten totesin, että lyhyemmillä onkin parempi mennä varsinkin ylämäkeen ja lyhensin 155 cm:iin. Nyt viime talvena lyhensin vielä pari senttiä, ja se helpotti selvästi esim. wassun tekniikkaa (tai sitten muuten vain siitä on tullut selvästi rauhallisempaa). Nyt on sopivan mittainen sauva. Ei uskoisi, mutta kyllä sitä huomaa, että parillakin sentillä on eroa. Varsinkin pitkillä matkoilla tuo 153 cm on parempi. Kannustaisin siis kokeilemaan myös lyhyempää sauvaa, ainakin mulla paransi tekniikkaa.
 12. scambo

  Pirkan Hiihto 2013

  Mä hiihdin vapaalla 90 km sunnuntaina. Suksi pelasi hyvin. Vähän oli Rokkakosken ja Pentinmaan välissä väsymystä, joka helpotti Julkujärvellä. Hiihdin 8h aikaan, mikä tietysti tällä foorumilla on hidas vauhti, mutta mä nyt vaan olen diesel-kone, joka ei varmaan pysty menemään lujempaa. Tai no hiihdinhän mä kuitenkin vauhtikestävyyden puolella koko hiihdon eli ei se mitään peruskestävyyttä ollut. Hiihdin kuitenkin hyvän hiihdon, eli hiihdin oikeastaan niin lujaa, kuin pystyin tuollaisen 90 km pätkän. Loppuun vielä kunnon kiihdytys. Aika oli vain 12 min huonompi kuin viime vuonna ja sijoitus naisten sarjassa paranikin yli kymmenen pykälää viime vuodesta. Palautuminen sujui nopeasti, seuraavana päivänä hiihtolenkille, ja siellä ei ihmeempiä tuntemuksia ollut. Seuraavana lauantaina uusiksi eli Reppuhiihdossa 90 km vapaalla. Oli muuten upea ilma taas, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, mutta pakkasta oli -23 astetta pahimmillaan ja oikein narinakeli puoliväliin asti. Siihen puoliväliin asti huomasi, että koska luisto ei ollut kovin hyvä, niin hieman painoi jaloissa se viikon takainen hiihto. Mutta sitten kun luisto parani, niin jalatkin toimi paremmin ja kaiken kaikkiaan ei ollut jaloille ollenkaan niin väsyttävä keli kuin varsinaisessa Pirkassa. Helpommin meni hiihto nyt Reppuhiihdossa, niin kuin aina käy, kun olen tuplat hiihtänyt. Tosiaan hiihtohan on helppo laji sinänsä, kun ei kuormita elimistöä niin paljon kuin esim. juoksu, eli pystyy hyvinkin isoja harjoitusmääriä harrastamaan. Eikä laita "jumiin" paikkoja samalla lailla kuin juoksu (maastossakin juostu pitkä kisa tuntuu jaloissa useamman päivän). Tai en tiedä teistä kärkipään menijöistä, meno on sen verran raaempaa siellä kärjessä. Mä kun en hiihdä kuitenkaan ihan kieli vyön alla, mutta omalla tasolla ihan reipasta vauhtia kuitenkin. Maaliin tultua ei ollut mikään ihan väsynyt olo, kun aina piristyn siinä Julkujärvellä, mutta en mä kyllä lujempaakaan sitä olisi varmaan pystynyt hiihtämään. P.S. Jos nyt haluaisin vähän parantaa aikaa ensi vuonna, niin pitääkö sitten vetää pk-lenkit hitaampaa ja selvästi vetää sitten välillä kovia vk-lenkkejä vai miten mä saisin tuon "diesel"-ominaisuuden pois itsestäni? Eli jaksan hiihtää vaikka koko päivän ja seuraavankin, mutta silti olen aika hidas muihin massahiihtäjiin verrattuna? Perinteisen menijöillä on ilmeisesti ollut kyllä melkoisen rankka keli, kun lukee kokemuksia ja vertailee viime vuoden aikoja tämän vuotiseen. Me vapaan menijät päästiin varmaan kuitenkin helpommalla.
 13. Korjautin omien Salomon S-labin vetoketjun suutarilla täällä Tampereella. Hyvä tuli, maksoi 20 eur.
 14. scambo

  Pirkan Hiihto 2013

  Menin 90 km vapaalla, lähtöryhmäni oli siellä hännillä. Aiemmat kommentoijat ovat kertoneet, että lähtö ruuhkautui pahasti ja tosiaan siihen varmaan vaikutti keli, koska ei viime vuonna lähtö ollut näin hidas, eikä letkoja ollut näin kauaa kuin nyt. Tosiaan aika hitaasti mentiin eka 10 km ja ylämäissä vauhti tyssäsi välillä kokonaan. Viime vuonna oli eri juttu, joten ei se joka vuosi ole näin takkuinen se lähtö. Itsellä suksi luisti ihan hyvin ha kiva oli hiihdellä. Toki peräpäässä helpottaa, kun porukkaa on mennyt edellä, mutta olihan se edelleen vähän pehmoinen, mutta hieno ilma piti mielen iloisena. Kivaa oli taas ja hyvin jaksoikin. Aika 12 min huonompi kuin viime vuonna, joten olen ihan tyytyväinen, kun kärjellä meni 1h enemmän... :-) Julkujärveltä siihen "3 km maaliin"-kyltille on Ylöjärven puolta, joka oli ihan jäinen vielä ennen lumisadetta ja sitä ei käyty "rouhimassa" lauantaina. Viimeinen 3 km on Tampereen puolta, joka "rouhittiin" isolla koneella lauantaina (jäinen alusta rouhittiin isolla koneella) ja sitten lisäksi ajettu sunnuntaiaamuna. Sen vuoksi se oli niin hyvässä kunnossa. Lisäksi ihmisiä oli varmasti ehtinyt käydä paljon hiihtämässä ennen Pirkan hiihtäjien tuloa, joten sekin tamppaa latu-uraa selvästi. Mielestäni latu-uran kunnon vaihtelu nyt vaan kuuluu Pirkan hiihtoon, koska se ei ole vain ympyränä hiihdettävä lenkki valmiilla latuverkostolla, vaan oikeasti mennään 90 km eteläisessä Suomessa, mielestäni tämä on hieno reitti ja on hienoa, että se saadaan vielä vedettyä tänne teiden, asutusten ja peltojen ja talousmetsien keskelle. Ihan eri asia järjestää hiihto jossain latuverkostossa ympyrää hiihtäen tai kansallispuistossa Lapissa, jossa ei ole teitä, talousmetsiä, asutusta tai peltoja. Ison työn järjestäjät kuitenkin tekivät, kun ajoivat lauantaiaamuyöstäkin latuja, mutta ei siitä 10 cm paksusta puuterista saa hyviä latuja, jos ei latu saa hetken aikaa "kovettua". Peräpäässä tulijoille vapaan ura oli kyllä ihan luisteltavassa kunnossa, wassua ja mogreniakin pystyi menemään. Kärjessä onkin ollut varmaan aika pehmoista keliä, mutta onhan se kuntokin siellä kärjessä kovempi... ;-)
 15. Mielestäni 5 km:n juokseminen ei peruskuntoisellekaan ole ihan pikku juttu, tai sitten mä yritän mennä sen liian kovaa. Kevään tultua aloitin taas juoksulenkit, niin kyllä se 4 km:kin on ihan hyvä lenkki ja tuntuu kropassa. Ilmeisesti kuitenkin aloitan liian lujaa, vaikka sykemittaria vilkuilenkin. Mutta niille kysymys, joiden mielestä 5 km juoksua peruskuntoiselle on ihan helppo juttu: mä olen aina ihmetellyt sitä, että miten sen 90 km hiihtäminen voi olla niin helppoa ja miten helposti jaksaa pyöräillä 20 km sen jälkeen, kun on onnettomasti yrittänyt juosta rastien perässä metsässä, mutta se juoksu tökkii, sitä en jaksa tehdä. Että kyllä se juoksu vaan vaatii aika lailla enemmän kuntoa kuin hiihto tai pyöräily, vai yritänkö mä juosta liian kovaa ja ratkaisu olisikin hidastaa vauhtia. Mutta kun kilometrivauhdit on jo nyt vain 7-8 km/h. Hiihtokilometrejä tuli 1500 viime talvelle ja viikossa tulee vähintää pyöräilyä 5x24 km, joten kai sen peruskunnon luulisi olevan kohillaan jotenkin.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy