Jump to content
Juoksufoorumi.fiLTH

Jäsenet
 • Content Count

  57
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

12 Good

Converted

 • Maraton
  4.59

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. GPS antaa melko tarkan lukeman, jos juostaan kutakuinkin suoraan ilman jyrkkiä käännöksiä eikä reitti ole lähellä korkeita rakennuksia, siltoja tai muita rakennelmia, jotka voivat altistavat mittauksen häiriöille. Kaupunkialueella hyvänkin kellon mittavirhe voi olla pahimmillaan 3-4 %, maaseudulla harvemmin yli 1 %. Samaa mieltä, että radalla GPS on turha kapine. Ratahan on mitattu tarkasti ja siinä on hyviä tarkistuspisteitä 100 tai 200 metrin välein.
 2. Korona-aiheinen kysymys: Miten aiot nyt jatkaa harjoittelua, jos harjoitusohjelmasi oli tähdännyt edessä olevaan kisaan, joka on virusepidemian takia kadonnut kauas horisonttiin? Itse olen pitänyt viikkokilometrit alkuperäisen suunnitelman mukaisina mutta siirtänyt painopistettä vähän hitaampiin vauhteihin. Eli vähän tylsemmin sanottuna: keräilen joutessani juoksukilometrejä ja toivon, että peruskunto on vähintään nykyisenlainen kun on aika taas alkaa tavoitteellisempi harjoitusjakso. Tällaisen artikkelin löysin netistä: https://runnersconnect.net/motivated-without-race/ Se oli tosin sen verran pitkä, etten jaksanut loppuun asti lukea...
 3. Olin flunssassa tammi-helmikuun vaihteessa. Pientä kuumeilua neljä päivää, jonka jälkeen oli sen verran vetämätön olo, että olin varmuuden vuoksi vielä viisi päivää juoksematta. Nyt olen pari viikkoa taas juossut (5 päivänä viikossa), mutta sillä tavoin kevyesti, että joukossa ei ole lainkaan maratonvauhtia nopeampaa eikä erityisen pitkiä harjoitteita. Syke on ollut yleensä noin 6-7 lyöntiä/min normaalia korkeammalla. Aluksi pidin tätä luonnollisena, mutta kun tilanne on ollut kutakuinkin sama toisellakin viikolla, olen alkanut vähän ihmetellä. Kysymykseni ovat lähinnä a) onko muilla vastaavia kokemuksia, ja kuinka pitkään syke on jäänyt koholle b) pitääkö edelleen jatkaa varovaisesti vai voiko ottaa ohjelmaan siihen normaalisti kuuluvia nopeita ja pitkäkestoisia osioita. Juoksen 40-50 km viikossa, yleensä viitenä päivänä. Paria ensimmäistä lenkkiä lukuunottamatta juoksu on sinänsä tuntunut ongelmattomalta, ei mitään erityisiä huolestuneistuutta herättäviä tuntemuksia. Vielä pieni lisäys: Onhan teoriassa mahdollista, että kyse olisi ollut harvinaisen lieveästä influenssasta (ei esim ollut kurkkukipua lainkaan), mutta sitä ei nyt enää jälkikäteen voi tietää.
 4. Kevyin vastaus voisi olla että siellähän ollaan käytännössä lenkkireittien varrella. Hesperiankatua etelään mentäessä ollaan meren äärellä, ja rantoja pitkin voi juosta kymmeniä kilometrejä - vaihtoehtoja löytyy. Hesperiankatua pohjoiseen mentäessä tullaan Töölönlahden rantaan, ja siitä lenkkireitin jatkuvat taas vähän mihin suuntaan hyvänsä, joko keskuspuistoon (jossa polkujakin) tai merenrantoja seuraten. Helsinki on Suomen kaupungeista ilman muuta yksi parhaista mitä lenkkeilymahdollisuuksiin tulee. Ja keskustassakin voi juosta todella vaihtelevilla reiteillä, ja kyllä täällä juostaankin. Tervetuloa Helsinkiin.
 5. LTH

  Päivän kevennys

  juoksufoorumissa ei ole tyhmiä kysymyksiä, on vain tyhmiä vastauksia
 6. LTH

  Liikunta-addiktio

  Kysymys juoksuriippuvuudesta on äärimmäisen tärkeä. Kysyjä on tunnistanut sen itsessään ja haluaa tehdä asialle jotain. Ongelman tunnistaminen on hyvä askel alkuun. Jos ratkaisuksi olisi helppo konsti, hän olisi sen jo keksinyt. En ole asiantuntija, mutta luulen että tie parantumiseen voi olla pitkäkin. Valitettavasti asiasta löytyy netissä surffaamalla hyvin vähän hyödyllistä tietoa. Voisivatko ne, jotka ovat vaivasta oikeasti kärsineet ja siitä toipuneet, kommentoida tähän ketjuun. Kevyet heitot (pidä välipäiviä, juokse välillä kevyemmin yms.) eivät käsittääkseni auta tässä vaiheessa eteenpäin. Netissä on myynnissä kirja The truth about exercixe addiction, en tiedä sen hyödyllisyydestä kuitenkaan mitään.
 7. Pyöräilylehden 5/2017 kolumnisti Alexander Stubb raportoi Frankfurtin maratonistaan otsikolla "Se ensimmäinen kunnon seinä". Harjoittelu oli mennyt hyvin ja päivän kunnon piti olla OK. Seinä tuli kuitenkin vastaan. Puolikkaat olivat 1.30 ja 1.49, siis vähän keskivertoa pahempi sippaus. A analysoi syytä tähän: "Tiedän tasan tarkkaan, miksi juoksu meni penkin alle. Olin jättänyt punttitreenit lian vähälle. Kilometrejä oli kyllä enemmän, mutta core ei vain pysynyt kasassa. Maraton ei ole kiinni sydämestä ja sykkeestä vaan raa'asta voimasta." Pidättekö tällaista arviota oikeana? Itse arvelisin, ettei ukko ollut tavoitteeseensa nähden sittenkään harjoitellut riittävästi. Tai toisin sanottuna tavoite oli liian kunnianhimoinen ja alkuvauhti liian kova.
 8. LTH

  Vantaan maraton 14.10.2017

  MITÄ PÄÄLLE SADEKISAAN Jos vettä tulee kuten tänään, lähes jatkuvasti, välillä reippaastikin ja lämpötila on reilusti alle 10 astetta - mitä ihmettä voisi laittaa päälle, että pärjäisi 4-5 tuntia eikä olisi liian kylmä tai kuuma?
 9. LTH

  Vantaan maraton 14.10.2017

  Suomen kesä on lyhyt ja talvi pitkä. Mielestäni lokakuu on paras maratonkuukausi, ehtii talven jälkeen kuntoutua ja pidentää lenkkien pituuksia riittävän kauan. Tsemppiä kaikille vasta nytkin vakavan maratontreenin aloittaville. Vantaalla reitti on tasaisempi kuin Helsingissä tai Espoossa, ja sen oppii neljän kierroksen aikana hyvin tuntemaan.
 10. Oppaassa sanottiin, että lähtö on kaikilla (?) klo 9.00. Vai ymmärsittekö muulla tavalla? Tarkoittaako tämä sitä, että viimeisestä lähtöryhmästä lähtevä kävelee ensi puoli kilometriä lähtöviivalle, josta sitten toivottavasti pääsee normaaliin juoksuvauhtiin. Joskushan näitä karsinoita on pantu lähtemään esim. 5 minuutin välein tms. Ensi kertaa Berliinissä - harmi vain että keväällä jouduin pitämään 3 kk juoksutaukoa ettei ennätystä voi nyt yrittää. Mutta koetetaan nauttia tunnelmasta.
 11. Tiedoksi niille, jotka kaipaavat puuttumaan jäänyttä mitalia, että juoksukilpailujen järjestäminen on kuluttajasuojalain alaista toimintaa siinä missä jokin muukin. Hienoa mitalia erityisesti mainostettiin osana tätä palvelutuotetta. Urheiluseuran velvollisuutena onkin toimittaa tällainen mitali kaikille osallistujille, jotka sitä pyytävät. Korrektimpaa olisi tietysti ottaa yhteyttä kaikkiin tietyn kellonajan jälkeen tulleisiin ja kysyä halukkuutta saada mitali jälkitoimituksena. Yhteyttä vaan Hämeenlinnan Tarmoon, jos asia jäi vaivaamaan. Kaikki maksoivat samat maksut, kaikille sama palvelu. Samaa mieltä monien kanssa, että taas hienosti järjestetty kilpailutapahtuma. Pitkä plussa siitä, ettei koskaan tarvitse pelätä jäävänsä autojen jalkoihin - juoksijalla on tässä kisassa aina etuajo-oikeus. Kuuluttaja olisi voinut vaivautua etsimään maaliintulleiden nimiä sen sijaan että hoki että kumpihan tässä kiritaistelussa voittaa - lopputuloshan on arvattavissa että toinenhan se aina tulee ensimmäiseksi ja toinen toiseksi.
 12. "Itse pidän suurimpana haasteena sitä että viikot ovat keskenään täysin erilaisia, joten päivän tarkkuudella noudatettavia ohjelmia ei voi ajatellakaan..." Apua on minulla ollut sen suunnittelusta, millaisia lenkkejä viikkoon pitää ylipäätään saada sovitettua. Yksi pitkä, yksi nopea, yksi.. Sitten niitä napsimaan sen mukaan, mikä tuntuisi tänään parhaiten maistuvan ja minkä saa päiväohjelmaan parhaiten sopimaan. Joustoa saa viikon suunnitteluun lisää, jos on valmis juoksemaan joko aamulla tai illan suussa, jotka töissäkäyvälle parhaiten luontuvat. Viikon kokonaiskilometritavoitteesta kannattaa pitää kiinni, muuten voi lipsahtaa väliin useita liian kevyitä viikkoja eikä edistyminen ole tavoitteen mukaista. Sen mikä on vielä jäänyt tavoitteesta vajaaksi, voi sitten pitkällä lenkillä viikonloppuna ottaa kiinni.. Merkitsen yleensä kalenteriin etukäteen koko viikon lenkit. Siitä on ollut paljon apua, vaikka lähes joka viikko niitä on joutunut vähän justeeraamaan. Tämähän on sitä lyijykynällä suunnittelua, mistä valmentajat mielellään puhuvat. Kyllä pitkiä kannattaa olla kuukaudessa 2-4 jos haluaa oikeaksi maratoonariksi. Niitähän voi sitten varioida vaikka kuinka, pituuden, vauhdin, rytmin yms suhteen, ettei käy puuduttavaksi. Ja aina fiiliksen mukaan, että motivaatio säilyy. Itse juoksen pitkän tai ainakin "pitkäksi" nimeämäni lenkin joka viikonloppuna. Tästä tavasta tulee sitten toinen luonto, vaikea kuvitella viikonloppua ilman pitkää lenkkiä. Tsemppiä vaaan harjoitteluun. Kunnon tavoite on oltava, ja siltähän sen kuullostaa.
 13. Helposti tulee haettua syytä askelluksesta, yli- tai alipronaatiosta, vääränlaisista tossuista, ylipainosta, asfaltista.. Juoksemisen aloittaminen, liian paljon juokseminen, liian nopeasti juokseminen ja liian usein juokseminen voivat aiheuttaa erilaisia kiputiloja. Ja yleensä aiheuttavatkin. Yksinkertaisia sääntöjä olen yrittänyt noudattaa 15 tuhannen kilsan ja kymmenien vaivojen jälkeen: a) jos kipua tuntuu, lopeta juokseminen heti b) älä lähde juoksemaan, jos vielä tunnet kipuja c) kun aloitat uudelleen, aloita niin varovasti/lyhyesti/hitaasti ettei kipua ehdi tuntumaan, ja lisää rasitusta seuraavilla kerroilla hyvin maltillisesti d) pidä toipumisvaiheessa välipäiviä (äläkä muutenkaan juokse välttämättä joka armas päivä - elimistö kaipaa välipäiviä) e) jos tietynlaiset harjoitteet (esim intervallit) aiheuttavat kipuja, jätä ne pois ohjelmastasi f) juokse viikoittain vähintään kerran älyttömän hidas, ns. palauttava lenkki. Juoksuasennosta ja askelluksesta sanoisin, että juokse itsellesi mahdollisimman luonnollisella ja rennolla tavalla äläkä lähde hifistelemään tarpeettomasti. Joku enemmän juoksua harrastanut voi sitten jossain vaiheessa neuvoa, mikä yksi juttu kaipaisi tyylissäsi pientä hiomista. Kovin paljoa emme voi muuttaa luonnollista tapaamme edetä kävellen tai juosten. Monenlaisia vaivoja, joilla on hienoja latinankielisiä nimiä, on tullut läpikäytyä, ja lääkäreitä ja fysioterapeutteja on kokeiltu, mutta lopulta olen oppinut eniten luottamaan lepoon ja varovaisuuteen. Flunssat ovat myös hyvä juttu, pakottavat olemaan muutaman viikon juoksematta jolloin moni pikkuvaiva ehtii parantua.. Jos tavoitteena on juosta vielä 90-vuotiaana, ehtii noita kilometrejä keräillä vähemmälläkin hopulla.
 14. Miten on - pitäisikö majoitus varata jo nyt vai ehtiikö vielä keväämmällä? Jotain huoneistohotellia tai b+b-majoitusta olemme ajatelleet.
 15. Kävin läpi kuuden viime vuoden harjoituspäiväkirjat ja totesin, että nyt päällä oleva vasemman pohkeen kipeytyminen on toistunut 16 kertaa. "Kokemus ei opeta, vain analysoity kokemus opettaa" on joku fiksu sanonut. Keräsin siis päiväkirjamerkintöjen avulla kaikki tehdyt virheet ja niiden pohjalta neuvoja itselleni niiden välttämiseksi. Ehkä hyödyksi tai virikkeeksi jollekulle muullekin. OHJEITA POHJEKIPUJEN JA MUIDEN RASITUSVAMMOJEN EHKÄISEMISEKSI – veteraanijuoksijan näkökulma Viikoittaiset kilometrimäärät ja viikkorytmi Ole varovainen määrää lisätessäsi, jos km-määrät ovat aikaisempina viikkoina jääneet vähäisiksi loukkaantumisen, flunssan tms. takia tai vaihdelleet viikoittain voimakkaasti. Punnitse riskit, jos aiot nyt juosta yli 15 kilometriä enemmän kuin edellisellä viikolla. Älä tee erityisen kuormittavia harjoitteita kahden maratonia seuraavan viikon aikana. Pidä myös puolimaratonin jälkeisen viikon kuormittavuus kohtuullisena. Vähennä harjoitusviikon kokonaiskuormittavuutta helteisenä aikana. Älä tee kuormittavia harjoitteita peräkkäisinä päivinä, älä ainakaan kolmena peräkkäisen päivänä. Varaa vähintään yksi lepopäivä ennen harjoitetta, jonka teet maksimilla tai yli 95 % teholla. Oheisharjoittelu Ole varovainen, jos teet uuden oheisharjoitteen ensimmäistä kertaa. Jos mahdollista, tee ensimmäinen harjoite koemielessä ja vasta toinen normaalilla teholla. Toipuminen pohjekivusta Älä tee nopeita vetoja tai muuta äkkinäistä toipumisviikkojen aikana. Älä tee kuormittavia harjoitteita ensimmäisten toipumisviikkojen aikana. Jos edessä oleva tärkeä kilpailu edellyttää harjoittelun jatkamista toipumisaikana, korvaa pitkät juoksut pitkäkestoisella aerobisella kuntosaliharjoittelulla. Lyhyet intervallit (½ min – 5 min) Älä tee nopeita intervalleja, jos olet epävarma jalkojen kunnosta. Vältä lyhyitä intervalleja, jos alla on erityisen rasittavia harjoitteita (kuten ylipitkä tai maksimitehoinen). Älä tee lyhyitä intervalleja useammin kuin kerran viikossa. Ole varovainen intervalliharjoittelussa, jos pohjakunto ei ole vielä kohdallaan. Tee kauden ensimmäinen harjoite puoliteholla, kokeiluna. Pidä huolta maltillisesta progressiosta, jos tähtäät intervalliharjoittelussa alle 10K-kilpailuvauhtiin. Jos olet epävarma, vältä tätä nopeampia harjoitteita. Lopeta intervalliharjoite heti, jos tunnet jaloissa pientäkin kipua. Älä tee kuormittavia harjoitteita kahteen päivään rasittavan intervalliharjoitteen jälkeen.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy