Jump to content
Juoksufoorumi.fi


man

Jäsenet
 • Posts

  495
 • Liittyi

 • Last visited

Everything posted by man

 1. Kyllä. Jotenkin noin sen pitäisi mennä. Tuntuu vain, että tällä hetkellä tuo reilun kilpailun tarjoaminen ikäryhmäläisille ei ole kovin korkealla monenkaan kilpailijajärjestäjän prioriteeteissä. Ironman Texas oli tämän vuoden pohjakosketus peesinsuhteen. Niin kauan kuin maksavat asiakkaat ovat tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen, niin homma tulee jatkumaan suunnilleen samankaltaisena. Aika näyttää, miten tilanne kehittyy.
 2. Juu en ollut Lahdessa. Käytäntöjä toki eriä, usein sekä punaisen että sinisen brändin kilpailuissa saattaa olla käytössä myös kansalliset säännöt, ainakin aikaisemmin. Tosiaan boxisääntö Lahden kilpailussa ei ilmeisesti käytössä? Se kyllä mahdollistaa sääntöjen puitteissa "peesaamisen". Veikkaan ettei Lahdessa varmasti jaettu turhia penaltyjä, ehkä jopa jokunen jäi antamatta. Joten voit olla huoletta sen asian suhteen.. Turun kansainvälisessä kilpailussa on ollut boxisääntö käytössä ainakin aikaisempina vuosina. Siellä homma on noin yleisesti ollut siistiä. Toki kilpailijoita on ollut vähemmän kuin Lahdessa, joka antaa sinällään paremmat lähtökohdat reilulle kilpailulle. Yhtäkaikki, vaikka "vuorovedolla" pyöräileminen olisi teknisesti mahdollista Ironman-sarjan kilpaluissa, niin on se kuitenkin moraalisesti arveluttavaa. Jos sille tielle lähtee, niin toivon onnea ja menestystä, varsinkin peesituomaroinin osalta.
 3. Niin, sääntöjen mukainen ohittamien syö siis enemmän watteja kuin säästää niitä. Toki jos kaksi kaveria ovat sopineet ohituspaikat/toiminnan niin, että ohitus tapahtuu nopeasti, niin silloin tällainen ”vetovuorojen” vaihtamisesta on varmasti etua. Valveutunut peesituomari tällaisen toiminnan kyllä nopeasti tunnistaa. Jos ohitukset tapahtuvat sääntöjen mukaan, niin homma on ok. Kokemuksen perusteella voin sanoa, että helposti tuossa kyllä mennään sääntöjen rajamailla. Kokonaisuudessaan tämän kaltainen toiminta on mielestäni moraalisesti kyseenalaista, vaikkakaan siinä ei välttämättä sääntöjä rikottaisiinkaan. Pitkien matkojen triathlonkilpailut ovat mielestäni yksilöurheilua ja sellaisena tulisi myös säilyä. Toki onhan näitä ”apukuski” tapauksia nähty 90-luvulta lähtien triathlonkilpailuissa aina silloin tällöin.
 4. Niin suuri ongelma kilpailuissa on juuri että tuota 3x10m boksisääntöä ei tunneta tai ainakin harvoin noudatetaan. Usein ohitukset tapahtuvat nimenomaan niin, että otetaan ilo irti peesistä ja siirrytään vain muutama metri ennen ohitustilannetta ohituskaistalle. Joskus kaiken kukkuraksi ohitetaan kanssa kilpailija vielä sarvet viistäen ohi. Joskus ennen vanhaa nämä peesisääntö käytännöt käytiin aina kisainfossa läpi. Nykykäytännöstä ei tietoa?
 5. Täh? Vuorovedolla? Eikö ohittaessa pidä siirtyä ns. ohituskaistalle eli eri ajolinjalla kuin ohitettava. Ohitettavalla 25sek aikaa jättäytyä? Ei ainakaan Suomen triathlonliiton sääntöjen mukaan? Alle 10m peesihyötyä ei sääntöjen puitteissa voi saada kuin muutaman sekunnin/ohitus. Ja jos joku parivaljakko tällaista jatkuvaa toistensa ohittelua kilpailussa harrastaa, niin todennäköisesti siinä myös rikotaan sääntöjä. Olen muutaman kerran istunut tuomarina moottoripyörän kyydissä kilpailussa. Suuri ongelma peesauksen suhteen on se, että kilpailijat eivät edes tunne sääntöjä. Suosittelen kaikkien aktiivikilpailijoiden tutustuvan sääntöihin ennen kilpailua, niin ei tarvitse sitten kilpailussa alkaa mussuttamaan tuomareille mitään ylimääräistä.
 6. Havaijilla suomalaiset miehet ovat murtautuneet Top10 1980-, 90- ja 2000-luvulla, Pauli Kiurun, Teemu Vesalan, Mika Luodon ja Tom Söderdahlin toimesta. Viimeksi vuonna 2005. Kaisa on ensimmäinen suomalainen nainen joka menestynt Konalla ja näin jatkanut hienoja suomalaisia Kona menestysperinteitä 2010-luvulla. En näe tätä asiaa sukupuolikysymyksenä, enemmin sukupolvikysymyksenä. Kaikki edellä mainitut urheilijat ovat aloittaneet lajin harrastamisen 1980- tai 1990-luvulla. Minua askarrattuu enemmän kysymys, miloin tulemme näkemään 2000-luvun triathleetin Top10 Konassa? Ehkäpä jo 2020-luvulla?
 7. No, onhan niitä nähty 80-luvulta lähtien bussilastillinen pro-sarjassa.. Suomesta on noussut maan kokoon/sijaintiin nähden uskomattomattoman paljon triathlonisteja kv-tasolle, siis myös miehiä. Tällä hetkellä Henrik Goesch on vahvasti matkalla Tokion olympialaisiin ensimmäisenä suomalaisena triathlonistina. Otetaan kaikki suomalainen triathlonmenstys ilolla vastaan, Suomi on pieni maa ja erittäin pieni triathlonmaa.
 8. man

  Täysmatka Suomessa 2016

  Niin Suomen Triathlonliitto myönsi tuon täysmatkan SM-kilpailun Lahdelle vuosiksi 2015 ja 2016 vuosi sitten. Finntriathlon haki myös SM-arvoa täysmatkalle, mutta ei saanut sitä, mutta päätti siitä huolimatta järjestää täysmatkankilpailun Tahkolla viime kesänä. Ensi kesän kaksi täysmatkaa ovat siis jatkumoa tältä vuodelta, mutta nyt kisat osuvat vain samalle päivälle. Käsittääkseni kilpailunjärjestäjät voivat itse määrätä kilpailun ajankohdan vapaasti? Ainoastaan SM-kilpailuiden esim. puolikas/täys järjestäminen saman viikonvaihteen aikana taitaa olla mahdoton vaihtoehto? Jos seuraavalle kaksivuotiskaudelle (2017-2018) Finntriathlonille myönnettäisiin SM-arvo täysmatkalle, niin nähtäväksi jää montako täysmatkan kilpailua Suomessa tuolloin järjestetään?
 9. Kaisalla on mahdollisuudet olympialaisiin ja nimenomaan triathlonistina. Toki joka olympiadi ja siihen karsinta on ollut edellistä kovempi ja mikään ei viittaa siihen ettei suuntaus jatkuisi samana myös Rion karsinnoissa. Ilmeisesti Kaisa lähtee tavoittelemaan Rion kisoihinkin ”pienen triathlonmaan” paikkaa (maalla ei aikaisempaa tri-olympiaedustusta), jolloin karsinta on vähän helpompi? Mutta tämäkin varmasti tulee olemaan kovempi, kuin Lontoon kisoihin. Mitä maraton olympiapaikkaan tulee, niin on hyvä muistaa, että sitä hamuaa myös muutama muukin suomalainen juoksija. Joten pelkkä karsinta ajan alitaminen ei riitä vaan pitää juosta A-raja tai olla paras B-rajan juoksija. Tänä vuonna se tarkoittaisi alle 2:35 maraton aikaa, joka on mielestäni kova aika triathlonistille. Olympiavoittaja Nicola Spirig keskittyi viime vuonna maratonille ja juoksi EM-kilpailuissa ajan 2:37. Kaisallakin varmasti mahdollisuudet alle 2:40 aikaan, mutta se ei välttämättä kisalippua takaa.
 10. man

  Vinkkejä uintiin

  Jep, potkut on hyvä opetella eli niitä pitäsi säännöllisesti uintiohjelmiin sisällyttää. Itse olin (olen) surkea potkija ja aikanaan melko laiska niitä myös harjoittelemaan, mutta ei se ollut minun tekniikassani niin ratkaiseva juttu. Kovaa mentiin vaisuilla potkuilla, ainakin omasta mielestä :) Ja sain kehujakin kevyistä potkuista ihan professori tason uintitutkijalta, joka välillä ui samassa altaassa. Hän oli vankasti sitä mieltä, että triathlon uinnissa tulisi säästä jalkoja pyöräilyä ja juoksua varten, en väittänyt vastaan.. Yksi hyvä tapa hakea oikeaa potkua laudan kanssa on rajoittaa jalkojen liikettä kuminauhalla. Tämän kuminauhan voi väsätä vaikka vanhasta pyörän sisuskumista, niin että se rajoittaa jalkojen liikettä, mutta ei vastusta liikaa liikettä. Kuminauha nilkkojen ympäri ja sitten vain potkimaan. Jos matka ei etene, niin potkii väärin. Jotta homma onnistuisi niin tärkeitä asioisa ovat, että potku lähtee lantiosta, nopea potkurytmi, potku lähellä pintaan, nilkkojen rentous ja molempiin suuntiin tapahtuva työntövoima. Kun potkut saa sujumaan kuminauhan kanssa, niin sitten potku menee jo teknisesti hyvin. Ja potkuissa tietenkin uimalasit päässä, pää vedessä ja katse pohjaa. Sillä saa jo nostetta jalkoihin.
 11. Kyllä reilulla 500h pääsee siihen alle 9h tunnin kuntoon, mutta niitä treenivuosia pitää tosiaan olla riittävästi pohjalla. Joten turha sitä on "väkisin" treenimääriä nostaa, jos tuntuu että nykyinenkin taso riittää. Triathlon on kestävyysurheilua parhaimillaan, jossa vuosien tuoma harjoitustuntikertymä kehittää varmasti, mutta melko hitaasti. Kärsivällisyyttä tarvitaankin triathlonissa ajoittain enemmn kuin intoa. Tsemiä!
 12. Tuosta Rothin kisasta tuli mieleen vielä tarina. Teemu oli ollut korkeanpaikanleirllä Obertsdorfissa ennen kilpailua ja suunnitelman mukaan siirtyminen merenpinnantasolle Rothiin tapahtui kaksi päivää ennen starttia. Normaalisti tuo automatka kestäisi muutamia tunteja, mutta tuolloin oli autobahn täysin tukossa ja matkaan menikin aikaa yli 10h. Teemu ei ollut tietenkään tähän varautunut ja episodi varmasti vaikutti myös tulevaan kilpailuun fyysisesti ja henkisesti negatiivisesti. Teemu olikin erittäin pettynyt kilpailun jälkeen suoritukseensa. Muut suomalaiset tekivät kyllä hienot suoritukset, kaikki tekivät varmaan PB Ironman ajat tuossa kisassa.
 13. Teemu porukan ainoa "ammattilainen", mutta taisi hänkin myös tuon talven (muistaakseni) pääasiassa Suomessa viettää. Jokatapauksessa Teemu voitti SM-kultaa hiihdon viestissä IK Falkenin riveissä tuona vuonna. Muu porukka amatööri hengessä kilpailussa mukana ja muutamaa leiriviikkoa lukuunottamatta kotimaisemissa treenailivat. Nokian täydenmatkan SM-kilpailussa taisi jokuvuosi (90-luvulla) kaikki top10 kilpailijat mennä alle 9h ja muutama huippukaveri ei ollut edes mukana. Tuloksia en kyllä tähän hätään löydä.
 14. Monet suomalaiset alle 9 tunnin triathleetiti ovat olleet pääsääntöisesti kotimaassa harjoitelleita urheilijoita. Joten yksi tärkeä pointti harjoitussuunnitelmaa tehdessä on ottaa huomioon vuodenajat, ainakin silloin jos ei ole friikkki sisätreenaaja. Uinti olosuhteet (allas) ovat vakiot vuodenajasta huolimatta, mutta pyöräily ja juoksu harjoittelu ovat talviaikaan sitten jotain aivan muuta kuin kesällä. Itse painotin aikanaan uinnin lisäksi talviharjoittelussa lihaskuntoon ja kestävyyteen. Kestävyystreeniä tein paljon hiihtämällä, jolla korvasin pyöräily ja juoksu harjoittelua. Kevään tullessa harjoittelu muuttui sitten lajinomaisemmaksi ja harjoituksiin tuli myös vauhtia ja tehoa lisää. Toki nuori urheilija tarvitsee erillaista harjoittelua peruskuntokaudella kuin kokeneempi urheilija. Itselläni jäi lähes kaikki tehoharjoitteet talvikaudelta pois kun ikää tuli lisää. Uinnissa toki tein niitä ja sen lisäksi myös nopeutta juoksussa ja hiihdossa. Tietenkin niitä vk/intervalli treenejä oli aika monta talvea pohjalla, joten perusvauhdit - kynnykset olivat jo hyvällä tasolla.
 15. man

  Suomalaisten kaudenavaus

  Jos Havaiji Ironman kisa kiinnostaa, niin tämän vuoden 70,3 MM-kisoissa hyvä pistepotti jaossa 2015 rankingiin..
 16. man

  Suomalaisten kaudenavaus

  Hieno kisa Kaisalta, hänellä ITU:n pitkässä kisassa mitali sauma ja 70,3 Ironmanissa top10 mahdollisuudet. Tosiaan triathlon tiedotus samanlaista kuin meidän (minä&226) aktiivi aikana. Eikä Havaijinkaan ollut ainakaan 2000-luvulla poikkeus. Toki se on tunnettu kilpailu ,joka rikkoo lähes takuu varmasti toimituksissa uutiskynnyksen. Tietenkin siinä tapaukseessa jos siitä tiedotetaan. Urheilijoiden tai heidän taustavaikuttajien pitäisi luoda hyvät suhteet mediaan, parhaiten tämä onnistuu aktiivisella tiedottamisella.
 17. Taitaa Doping säännöt/testaus koskea vain lisennsiurheilijoita? Eli jos on lisenssi ja aine kielletty ja sen käyttöön ei ole myönnetty erivapautta, niin sitten rikotaan sääntöjä. En tiedä Joroisten tämän hetken käytäntöä, ennenvanhaa oli kyllä lisensittömilläkin mahdollisuus kilpailla? Titenkin myös ADT:ltä ja triliitosta voi kysysä, niin saa päivitettyä tietoa asiasta.
 18. Selvennyksenä tähän, taitaa olla niin, että Duactissakin on nykyään raja-arvot myös kilpailuissa? Ruotsalais kiekkoilijalla tärähti sitten vaan lukemat tappiin? Kilpailujen ulkopuolella sallittu reseptillä? Varoaika nykyään ohjeiden mukaan 24h, tähän voidaan myöntää myös erivapaus. Toki kukaan ei estä käyttämättä tätä väärin, jos joutuu kilpailun jälkeen testiin niin käry käy.
 19. Tässä ollaan asian ytimessä. Melko iso kynnys on lähteä d-linjalle jo ihan käytännön syistä. Roinaa kun ei voi lähimarketista ostaa ja ei niitä tuolla triathlon yhteisössäkään kukaan ole tuputtamassa. Yleensä roinaa hankittaessa osallistutaan rikolliseen toimintaan (ainakin Suomessa). Myöskään roinan hankintatavasta johtuen ostaja ei voi olla koskaan varma siitä mitä rahoillaan saa. Näistä kahdesta syystä johtuen uskon, että harva triathlonisti on valmis lähtemään tähän leikkiin mukaan, oli sitten valvontaa tai ei. Peesauksen rinnastaminen dopingiin on tosiaan erikoista. Peesauksessa rikotaan lajin sisäisiä sääntöjä ja d-linjalle ryhdyttäessä urheilun yleisiä eettisiä ja moraalisia sääntöjä. Peesaukseen "sorruttaessa" osallistutaan urheilutapahtumaan, kun taas d-linjalle lähdettäessä osallistutaan rikolliseen toimintaan. Vissi ero näissä. Peesiryhmien rikkominen esim. Joroisilla ei tule onnistumaan pelkällä tiukalla tuomari toiminnalla. Lajiin on tulllut viime vuosina paljon uusia harrastajia, jotka hädin tuskin tuntevat lajin sääntöjä tai saatika osaisivat ryhmä-ajon dynamiikka triathlonin pyöräilyosuudella (peesikielto). Tarvittaisiin siis paljon valistusta, opetusta ja hyvää tuomarointia, jotta peesirikkomukset vähenisivät. LIsäksi esimerkiksi Joroisilla pitäis aaltolähdöissä käyttää ihan maalaisjärkeä. Ikäryhmä perusteisista aaltolähdöistä pitäisi siirtyä loppuaika persuteisiinn aaltolähtöihin. Tällöin tuomareillla olisi huomattvasti helpompaa hoitaa peesivalvontaa Joroisten ahtaaksi käyvällä reitillä. Selvennyksenä vielä; Uskon, että suurin osa ei lähde d-linjalle koska se on heidän mielestään VÄÄRIN! Itsensä ja muiden huijaamista! Samoin kuten harva on valmis oikaisemiseen kilpailureitillä.. Suurta osaa potentiaalisesti epärehellisiä ihmisiä, sitten jarruttaa nuo mainitsemani käytännön asiat.
 20. man

  Suomalaisten kaudenavaus

  Eihän tuo tiiviisti kilpaileminen triathlonin pitkillä matkoilla ole optimaalista. Moni polttaa itsensä loppuun tuolla tahdilla, Vabrousek näyttää jaksavan vuodesta toiseen..
 21. man

  Suomalaisten kaudenavaus

  Hieno kisa Kaisalta! Tämä suoritus helpottaa varmasti matkavalintaa? Tiedotus jälleen normitasoa.. niin pitkälle kuin minä muistan, niin tiedotus triathlonissa on ollut aina urheilijan vastuulla Suomessa. Omien kokemuksien perusteella, voin todeta , että ei oikein meinaa lehdistötiedotteen kirjoittaminen sujua Ironmanin jälkeen..
 22. Synkkiä ajatuksia. Vietä enemmän aikaa ulkoilmassa, kuin sisätiloissa, niin saat vähän väriä ajatuksiisi.. Treeni iloa
 23. Kiitos silmiä avaavasta kommentista. Mulla alkaa isommat treenit olla tehtynä ja mä en jaksa alkaa vääntämään sun kanssa juttua, eikä sinullakaan taitanut olla muuta sanottavaa, niin ei muutakuin hyviä treenejä..
 24. Tämä Similä-case vaikuttaa tosiaan amatöörin puuhastelulta. Se mitä Kyrö sanoi hiihtomaajoukkueen toiminnasta Lahden aikaan oli oikeesti kaikkea muutakuin amatöörien puuhastelua. Toki jos "amatöörin puuhastelun" mittariksi asetetaan käry,niin sitten kyllä, mutta aikuisten oikeesti ei sitä ollut.. Surullinen tapaus kaiken kaikkiaan tämä Similä. Tuskin on hirveästi hyötyä saannut Epo:sta? Ainakaan tuloksista päätellen? Tai sitten kaveri on "tissutellut" jo pidemmän aikaa. Yhtäkaikki, jos julkisuudessa olleet jutut sopimussanktioista pitävät paikkansa, niin voi voi? Nolo päätös uralle, josta joutuu kirjaimellisesti maksamaan paljon ja pitkään.
 25. man

  Suomalaisten kaudenavaus

  No, jos otat sen vaikka niin, että jos uintiharjoittelu aloitetaan yli 20-vuotiaana niin aika pienellä prosentilla heistä tulee 50min ironman uimareita vaikka halua olisikin. Jotku pääsevät 52-53min tasolle, mutta isoin massa jää juurikin tuolle 55-56min haarukkaan. Toki tausta vaikuttaa, jos lähtee täysin pystymetsästä, niin 56min tasollekin pääsy on tiukkaa. Ausseista tulee paljon myöhään aloittaneita hyvälle uintitasolle päässeitä triathlonisteja. Tämä johtuu heidän kulttuurista, jossa lapset opetetaan jo ennen kouluikää uimaan ja ympärivuoden olosuhteet on kunnossa.. Sohvan pohjalta on hyvä heittää komenttia, jotka eivät perustu mihinkään muuhun kuin omaan mielikuvaan. Minä tunnen monta 50min ironman uimaria ja kukaan heistä ei ole päässyt sille tasolle aloittamalla uintiharjoittelun 24vuotiaana kuten Darby.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy