Jump to content
Juoksufoorumi.fi

man

Jäsenet
 • Posts

  495
 • Liittyi

 • Last visited

man's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

12

Reputation

 1. Kyllä. Jotenkin noin sen pitäisi mennä. Tuntuu vain, että tällä hetkellä tuo reilun kilpailun tarjoaminen ikäryhmäläisille ei ole kovin korkealla monenkaan kilpailijajärjestäjän prioriteeteissä. Ironman Texas oli tämän vuoden pohjakosketus peesinsuhteen. Niin kauan kuin maksavat asiakkaat ovat tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen, niin homma tulee jatkumaan suunnilleen samankaltaisena. Aika näyttää, miten tilanne kehittyy.
 2. Juu en ollut Lahdessa. Käytäntöjä toki eriä, usein sekä punaisen että sinisen brändin kilpailuissa saattaa olla käytössä myös kansalliset säännöt, ainakin aikaisemmin. Tosiaan boxisääntö Lahden kilpailussa ei ilmeisesti käytössä? Se kyllä mahdollistaa sääntöjen puitteissa "peesaamisen". Veikkaan ettei Lahdessa varmasti jaettu turhia penaltyjä, ehkä jopa jokunen jäi antamatta. Joten voit olla huoletta sen asian suhteen.. Turun kansainvälisessä kilpailussa on ollut boxisääntö käytössä ainakin aikaisempina vuosina. Siellä homma on noin yleisesti ollut siistiä. Toki kilpailijoita on ollut vähemmän kuin Lahdessa, joka antaa sinällään paremmat lähtökohdat reilulle kilpailulle. Yhtäkaikki, vaikka "vuorovedolla" pyöräileminen olisi teknisesti mahdollista Ironman-sarjan kilpaluissa, niin on se kuitenkin moraalisesti arveluttavaa. Jos sille tielle lähtee, niin toivon onnea ja menestystä, varsinkin peesituomaroinin osalta.
 3. Niin, sääntöjen mukainen ohittamien syö siis enemmän watteja kuin säästää niitä. Toki jos kaksi kaveria ovat sopineet ohituspaikat/toiminnan niin, että ohitus tapahtuu nopeasti, niin silloin tällainen ”vetovuorojen” vaihtamisesta on varmasti etua. Valveutunut peesituomari tällaisen toiminnan kyllä nopeasti tunnistaa. Jos ohitukset tapahtuvat sääntöjen mukaan, niin homma on ok. Kokemuksen perusteella voin sanoa, että helposti tuossa kyllä mennään sääntöjen rajamailla. Kokonaisuudessaan tämän kaltainen toiminta on mielestäni moraalisesti kyseenalaista, vaikkakaan siinä ei välttämättä sääntöjä rikottaisiinkaan. Pitkien matkojen triathlonkilpailut ovat mielestäni yksilöurheilua ja sellaisena tulisi myös säilyä. Toki onhan näitä ”apukuski” tapauksia nähty 90-luvulta lähtien triathlonkilpailuissa aina silloin tällöin.
 4. Niin suuri ongelma kilpailuissa on juuri että tuota 3x10m boksisääntöä ei tunneta tai ainakin harvoin noudatetaan. Usein ohitukset tapahtuvat nimenomaan niin, että otetaan ilo irti peesistä ja siirrytään vain muutama metri ennen ohitustilannetta ohituskaistalle. Joskus kaiken kukkuraksi ohitetaan kanssa kilpailija vielä sarvet viistäen ohi. Joskus ennen vanhaa nämä peesisääntö käytännöt käytiin aina kisainfossa läpi. Nykykäytännöstä ei tietoa?
 5. Täh? Vuorovedolla? Eikö ohittaessa pidä siirtyä ns. ohituskaistalle eli eri ajolinjalla kuin ohitettava. Ohitettavalla 25sek aikaa jättäytyä? Ei ainakaan Suomen triathlonliiton sääntöjen mukaan? Alle 10m peesihyötyä ei sääntöjen puitteissa voi saada kuin muutaman sekunnin/ohitus. Ja jos joku parivaljakko tällaista jatkuvaa toistensa ohittelua kilpailussa harrastaa, niin todennäköisesti siinä myös rikotaan sääntöjä. Olen muutaman kerran istunut tuomarina moottoripyörän kyydissä kilpailussa. Suuri ongelma peesauksen suhteen on se, että kilpailijat eivät edes tunne sääntöjä. Suosittelen kaikkien aktiivikilpailijoiden tutustuvan sääntöihin ennen kilpailua, niin ei tarvitse sitten kilpailussa alkaa mussuttamaan tuomareille mitään ylimääräistä.
 6. Havaijilla suomalaiset miehet ovat murtautuneet Top10 1980-, 90- ja 2000-luvulla, Pauli Kiurun, Teemu Vesalan, Mika Luodon ja Tom Söderdahlin toimesta. Viimeksi vuonna 2005. Kaisa on ensimmäinen suomalainen nainen joka menestynt Konalla ja näin jatkanut hienoja suomalaisia Kona menestysperinteitä 2010-luvulla. En näe tätä asiaa sukupuolikysymyksenä, enemmin sukupolvikysymyksenä. Kaikki edellä mainitut urheilijat ovat aloittaneet lajin harrastamisen 1980- tai 1990-luvulla. Minua askarrattuu enemmän kysymys, miloin tulemme näkemään 2000-luvun triathleetin Top10 Konassa? Ehkäpä jo 2020-luvulla?
 7. No, onhan niitä nähty 80-luvulta lähtien bussilastillinen pro-sarjassa.. Suomesta on noussut maan kokoon/sijaintiin nähden uskomattomattoman paljon triathlonisteja kv-tasolle, siis myös miehiä. Tällä hetkellä Henrik Goesch on vahvasti matkalla Tokion olympialaisiin ensimmäisenä suomalaisena triathlonistina. Otetaan kaikki suomalainen triathlonmenstys ilolla vastaan, Suomi on pieni maa ja erittäin pieni triathlonmaa.
 8. man

  Täysmatka Suomessa 2016

  Niin Suomen Triathlonliitto myönsi tuon täysmatkan SM-kilpailun Lahdelle vuosiksi 2015 ja 2016 vuosi sitten. Finntriathlon haki myös SM-arvoa täysmatkalle, mutta ei saanut sitä, mutta päätti siitä huolimatta järjestää täysmatkankilpailun Tahkolla viime kesänä. Ensi kesän kaksi täysmatkaa ovat siis jatkumoa tältä vuodelta, mutta nyt kisat osuvat vain samalle päivälle. Käsittääkseni kilpailunjärjestäjät voivat itse määrätä kilpailun ajankohdan vapaasti? Ainoastaan SM-kilpailuiden esim. puolikas/täys järjestäminen saman viikonvaihteen aikana taitaa olla mahdoton vaihtoehto? Jos seuraavalle kaksivuotiskaudelle (2017-2018) Finntriathlonille myönnettäisiin SM-arvo täysmatkalle, niin nähtäväksi jää montako täysmatkan kilpailua Suomessa tuolloin järjestetään?
 9. man

  Triatleetteja mediassa

  Kaisalla on mahdollisuudet olympialaisiin ja nimenomaan triathlonistina. Toki joka olympiadi ja siihen karsinta on ollut edellistä kovempi ja mikään ei viittaa siihen ettei suuntaus jatkuisi samana myös Rion karsinnoissa. Ilmeisesti Kaisa lähtee tavoittelemaan Rion kisoihinkin ”pienen triathlonmaan” paikkaa (maalla ei aikaisempaa tri-olympiaedustusta), jolloin karsinta on vähän helpompi? Mutta tämäkin varmasti tulee olemaan kovempi, kuin Lontoon kisoihin. Mitä maraton olympiapaikkaan tulee, niin on hyvä muistaa, että sitä hamuaa myös muutama muukin suomalainen juoksija. Joten pelkkä karsinta ajan alitaminen ei riitä vaan pitää juosta A-raja tai olla paras B-rajan juoksija. Tänä vuonna se tarkoittaisi alle 2:35 maraton aikaa, joka on mielestäni kova aika triathlonistille. Olympiavoittaja Nicola Spirig keskittyi viime vuonna maratonille ja juoksi EM-kilpailuissa ajan 2:37. Kaisallakin varmasti mahdollisuudet alle 2:40 aikaan, mutta se ei välttämättä kisalippua takaa.
 10. man

  Vinkkejä uintiin

  Jep, potkut on hyvä opetella eli niitä pitäsi säännöllisesti uintiohjelmiin sisällyttää. Itse olin (olen) surkea potkija ja aikanaan melko laiska niitä myös harjoittelemaan, mutta ei se ollut minun tekniikassani niin ratkaiseva juttu. Kovaa mentiin vaisuilla potkuilla, ainakin omasta mielestä :) Ja sain kehujakin kevyistä potkuista ihan professori tason uintitutkijalta, joka välillä ui samassa altaassa. Hän oli vankasti sitä mieltä, että triathlon uinnissa tulisi säästä jalkoja pyöräilyä ja juoksua varten, en väittänyt vastaan.. Yksi hyvä tapa hakea oikeaa potkua laudan kanssa on rajoittaa jalkojen liikettä kuminauhalla. Tämän kuminauhan voi väsätä vaikka vanhasta pyörän sisuskumista, niin että se rajoittaa jalkojen liikettä, mutta ei vastusta liikaa liikettä. Kuminauha nilkkojen ympäri ja sitten vain potkimaan. Jos matka ei etene, niin potkii väärin. Jotta homma onnistuisi niin tärkeitä asioisa ovat, että potku lähtee lantiosta, nopea potkurytmi, potku lähellä pintaan, nilkkojen rentous ja molempiin suuntiin tapahtuva työntövoima. Kun potkut saa sujumaan kuminauhan kanssa, niin sitten potku menee jo teknisesti hyvin. Ja potkuissa tietenkin uimalasit päässä, pää vedessä ja katse pohjaa. Sillä saa jo nostetta jalkoihin.
 11. Kyllä reilulla 500h pääsee siihen alle 9h tunnin kuntoon, mutta niitä treenivuosia pitää tosiaan olla riittävästi pohjalla. Joten turha sitä on "väkisin" treenimääriä nostaa, jos tuntuu että nykyinenkin taso riittää. Triathlon on kestävyysurheilua parhaimillaan, jossa vuosien tuoma harjoitustuntikertymä kehittää varmasti, mutta melko hitaasti. Kärsivällisyyttä tarvitaankin triathlonissa ajoittain enemmn kuin intoa. Tsemiä!
 12. Tuosta Rothin kisasta tuli mieleen vielä tarina. Teemu oli ollut korkeanpaikanleirllä Obertsdorfissa ennen kilpailua ja suunnitelman mukaan siirtyminen merenpinnantasolle Rothiin tapahtui kaksi päivää ennen starttia. Normaalisti tuo automatka kestäisi muutamia tunteja, mutta tuolloin oli autobahn täysin tukossa ja matkaan menikin aikaa yli 10h. Teemu ei ollut tietenkään tähän varautunut ja episodi varmasti vaikutti myös tulevaan kilpailuun fyysisesti ja henkisesti negatiivisesti. Teemu olikin erittäin pettynyt kilpailun jälkeen suoritukseensa. Muut suomalaiset tekivät kyllä hienot suoritukset, kaikki tekivät varmaan PB Ironman ajat tuossa kisassa.
 13. Teemu porukan ainoa "ammattilainen", mutta taisi hänkin myös tuon talven (muistaakseni) pääasiassa Suomessa viettää. Jokatapauksessa Teemu voitti SM-kultaa hiihdon viestissä IK Falkenin riveissä tuona vuonna. Muu porukka amatööri hengessä kilpailussa mukana ja muutamaa leiriviikkoa lukuunottamatta kotimaisemissa treenailivat. Nokian täydenmatkan SM-kilpailussa taisi jokuvuosi (90-luvulla) kaikki top10 kilpailijat mennä alle 9h ja muutama huippukaveri ei ollut edes mukana. Tuloksia en kyllä tähän hätään löydä.
 14. Monet suomalaiset alle 9 tunnin triathleetiti ovat olleet pääsääntöisesti kotimaassa harjoitelleita urheilijoita. Joten yksi tärkeä pointti harjoitussuunnitelmaa tehdessä on ottaa huomioon vuodenajat, ainakin silloin jos ei ole friikkki sisätreenaaja. Uinti olosuhteet (allas) ovat vakiot vuodenajasta huolimatta, mutta pyöräily ja juoksu harjoittelu ovat talviaikaan sitten jotain aivan muuta kuin kesällä. Itse painotin aikanaan uinnin lisäksi talviharjoittelussa lihaskuntoon ja kestävyyteen. Kestävyystreeniä tein paljon hiihtämällä, jolla korvasin pyöräily ja juoksu harjoittelua. Kevään tullessa harjoittelu muuttui sitten lajinomaisemmaksi ja harjoituksiin tuli myös vauhtia ja tehoa lisää. Toki nuori urheilija tarvitsee erillaista harjoittelua peruskuntokaudella kuin kokeneempi urheilija. Itselläni jäi lähes kaikki tehoharjoitteet talvikaudelta pois kun ikää tuli lisää. Uinnissa toki tein niitä ja sen lisäksi myös nopeutta juoksussa ja hiihdossa. Tietenkin niitä vk/intervalli treenejä oli aika monta talvea pohjalla, joten perusvauhdit - kynnykset olivat jo hyvällä tasolla.
 15. man

  Suomalaisten kaudenavaus

  Jos Havaiji Ironman kisa kiinnostaa, niin tämän vuoden 70,3 MM-kisoissa hyvä pistepotti jaossa 2015 rankingiin..
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy