Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Tylsimys

Jäsenet
 • Posts

  199
 • Liittyi

 • Last visited

Everything posted by Tylsimys

 1. Eikös Kilian jätä juoksut aika vähiin talvisin, ja lähinnä skimoile? Ja taitaa juosta kaikki juoksufoorumilaisten tavoiteajat nenähengityksellä.
 2. Tässä on aikalailla PK-kaudelle sopiva rytmitys. Itse pitäisin varmaan perjantain salipäivän juoksuttomana ja siihen kevyt oheislaji tilalle. Kuitenkin se on hyvä perusidea, että maksimi/nopeusvoimaa tekisi aina suht. palautuneena. Perusvoimaa/toiminnallista sit väsyneempänä. Joka kolmas viikko kevyemmin, ja muistaa kuunnella kroppaa(!), niin välttyy Tumpelon mainitsemalta ylikuormitukselta.
 3. Tämä "hiilariton" lenkkeily on yksi kyseenalaisimmista harjoittelumetodeista kestävyysurheilussa. On paljon tutkimuksia, joiden mukaan tyhjällä vatsalla juokseminen kehittää yhtä paljon rasvojen käyttöä kuin energiaa nautittaessa. Toisaalta löytyy myös tutkimuksia joiden mukaan "vesilenkit" parantaisi rasvojen käyttöä. Se on kuitenkin selvää, että energiaa nautittaessa palautuminen on nopeampaa ja loukkaantumisriski pienempi. Tästä syystä minä en tee koskaan yli 90min harjoituksia ilman lisäenergiaa.
 4. Mä jouduin ottamaan itse kisaviikon maanantaina tokan piikin. Ma kevyt fillari, ti aamusta karmea olo mutta illalla jo lenkki, ke jo normaali olo ja kevyen tehotreenin kimppuun, jäi kesken ihmeellisen rintakivun takia. To ja pe kevyttä, lauantaina kisa täysiä ilman ongelmia. Näin itsellä.
 5. Jännä, kun mun mielestä kymppi ja puolikas lukeutuu minun mielestä henkisesti helpoimpiin matkoihin. Jos ekat 15km puolikkaasta ei tule semi kevyesti, niin silloin on menty liian kovaa. Vika vitonen on kyllä aika raastoa. Näin siis mun mielestä. Ihottavimmat matkat ehkä 800m ja 1500m, imo.
 6. Jos joku luopumassa osallistumisoikeudestaan niin laita yv. Mä ostan pois 🙂
 7. Minä muuttaisin tuota ohjelmaa jonkin verran. Ensinnäkin, sunnuntain jälkeisen pitkän lenkin jälkeen tulee keskipitkä, syke yli aerkin lenkki heti maanantaina? Viikko tietysti vaihtuu, mutta sun kroppahan ei sitä tiedä. Maanantaille voit ottaa ihan hyvillä mielin levon. Muutenkin mä tekisin nuo 4 lenkkiä kahtena ns. Juoksusyklinä, siten että lenkit olisi perättäisinä päivinä. Esim ti+ke ja la+su. Tehoista: sulle kun on määritelty noi sykealueet niin se on hyvä juttu. Mä tekisin kevyet lenkit kevyempinä, ja muutenkin vähän kyseenalaistan tuon ohjelman tehojen suhdetta kevyen harjoittelun määrään. Sä voit ihan hyvin hinkata tuota 125-135 sykeväliä kevyillä lenkeillä. Ihan aerkin alapuolella juokseminen kuormittaa jo aika paljon. Mäkin juoksen omat kevyet lenkit n. 35sydämenlyöntiä AerK:in alapuolella. Ja, jos 4 lenkkiä on viikossa, niin mun mielestä 1 niistä on tehotreeni, yks pitkä ja kaks peruslenkkiä. Pitkä ja peruslenkit alle 140bpm.
 8. Polarilla on ainakin hyvä ortostaattinen koe. Piirtää myös graafia sitä mukaan polar flow:hun kun tekee testejä. Noita testejä pitää tehdä säännöllisesti ympäri vuoden. Silloin niistä saa hyödyn irti.
 9. Sinne se mäjähti. 1:14:55 melko tasaisella vedolla.
 10. Tänään iltapäivällä siirtymä pelipaikoille. Maha on ollut koko viikon vähän sekaisin, toivottavasti rauhoittuu tässä seuraavan vuorokauden aikana. Kohteessa vielä joku kevyt lenkki ja lauantaina alkuverra, muuten kaikki alkaa olla tehty. Aina keventelyssä tulee ajatuksiin että onko sitä treenannut tarpeeksi. Jalat tuntuu vielä aika huonoilta, eli nekin sais alkaa tuntua seuraavan 24h sisällä paremmilta. Hyvin menee... 😂
 11. Mulla on pidemmän aikaa jo kello ehdotellut lenkin jälkeen "uusi kynnys havaittu, 176bpm 3:44min/km" tai jotain vastaavaa. Olen joka kerta hylännyt tuon, koska kello ei tee selväksi että onko kyse ala- vai yläkynnyksestä(joo, on yläkynnys, mutta pitää se silti ilmoittaa). Sen lisäksi, mun vauhti sykkeellä 176 ei ole lähellekään 3:44min/km. Aina käytän h10 sykevyötä. Muutenkin sykealueet kellon omien määritelmien mukaan. Kaikki pk-harjoittelu on kellon mukaan silloin sykealueella "lämmittely". Todella sekava kokonaisuus mun mielestä. Myös harjoittelun tila on mulla lähes aina "tuottamaton" tai "heikentää kuntoa" vaikka ennätykset paranisivat.
 12. Tavoite on vain aika konservatiivinen johtuen olemattomasta valmistautumisesta. Yläkynnys on 87% vo2maxista ja vauhti 3:20 luokkaa. Jalat vain hajoaa aika äkkiä tuohon vauhtiin, eli menevät kramppiin. Mutta joo, onhan nuo kynnykset aika lähellä toisiaan. Aerkin kehitykseen on laitettu paljon tunteja sisään koko harrastuksen ajan.
 13. Niin montako kilsaa sitä hiekkatietä on puolikkaan reitillä? Mulla myös ylimenokaudella tarkoitus poistaa viisureita.
 14. Tällä hetkellä Foreca/Ilmatieteenlaitos lupaa 17 astetta ja pilven, auringon ja yhden-kahden vesipisaran ennustetta kisapäivälle. Tuulta ei pitäisi juurikaan olla. Onko tietoa meneekö reitin hiekkatie pehmeäksi jos on kovin sateista? Jos alusta vaan pysyy kovana, niin on kyllä todella hyvä juoksusää tiedossa.
 15. Noniin, hieman aikaistin tätä projektia kun tarkemmin kalenteria katselin. Eli ensi viikonloppuna paavo nurmen puolikkaalla yritys. 14 päivää kerkeän yhteensä saamaan kunnollista sileän treeniä alle. Jos tätä pientä 14pvä. sileän rupeamaa ei lasketa mukaan, niin kesäkuun alusta tähän päivään asti on tullut yhteensä kuusi(6!) kilometriä 3:50min/km tai nopeampaa juoksua. Johtuen lähinnä siitä, että tehot on tullut tehtyä mäkisillä polkureiteillä ja kesäkuussa oli vaivaa. Saa nähdä kuinka käy 🙂
 16. Itselläni on 5 mattotestiä tehtynä n. 3,5v kestävyysharjoittelun jälkeen. Ekassa testissä aerk vo2% oli 67 ja viimeisimmässä 77%. Vauhti alakynnyksellä nyt n. 3:40min/km. Mun mielestä pitää olla kyllä tosi hyvää harjoittelua alla paljon jos mielii tuon 75% rajapyykin ylittää.
 17. Noni, toisen (ihan hemmetisti pienemmän ja koronaturvallisemman) tapahtuman peruunnuttua mäkin lähden tänne juoksemaan puolikkaan. Treenit on tekemättä mutta kyllä tässä parissa viikkossa saa yläkynnysvauhtisen juoksun suht. rennoksi ja taloudelliseksi. Osaako joku kuvailla, onko reitin mäet sellaista mukavaa vaihtelua tuovaa kumpuilevaa pikkunyppylää, vai oikeasti matkantekoa hidastavaa pitkää/jyrkkää raastoa?
 18. Ihmettelen kyllä suuresti, jos ei otsikon tavoitteet alitu näillä treeneillä. Varsinkin tuo puolikas on ihan paperia. Mä sanon että alle 1:25 menee.
 19. @AnttiSn summasi aika hyvin kestävyysharjoittelun ytimen. Tai todella hyvin oikeastaan. Tuosta PK:n juoksemisesta fiiliksen mukaan aloittelijan kohdalla mä oon kuitenkin vähän eri mieltä. Jos mietitään, mitä ei-juoksija/vasta alkaja tekee, kun sille sanoo että käy juoksemassa 45min mielekästä, on lopputuloksena 95%:lla vk-lenkki. On myös totta, että sykkeen kyttäämisestä tulee helposti paha tapa. Mun mielestä pk-harjoituksen idea kuitenkin muuttuu jos juoksee 10minuuttia 45min lenkin lopussa aerkin tuntumassa tai yläpuolella. Mun ehdotus on että asettaa sykemittariin jonkun ylärajahälytyksen, ja juoksee sen ehdoilla mielekästä. Sitten kun alkaa olemaan paatunut kestourheilija, ja kynnysvauhdit niin korkeat ettei vk:lle lipsahda ilman kunnollista yrittämistä, voi alkaa juoksemaan pk:ta fiiliksellä. Sen lisäksi siitä olen eri mieltä, että pk harjoittelu ei kehittäisi kuntoa, nimenomaan aloittelijan kohdalla. Juoksin 2017 joulukuussa maksimivetona 5km 20minuuttiin tai sekunnin alle, n. 3kk juoksuharrastuksen alkamisen jälkeen. Huhtikuun lopussa 2018 juoksin puolimaratonin alle 1:20 ja neljä päivää puolikkaan jäljeen 6km 3:33min/km. Vitosen testin ja puolimaratonin välillä oli 5-10kpl tehoharjoituksia(eikä niissäkään mitään järkeä). Kolmosella alkavaa juoksua ei käytännössä yhtään. Mun mielestä aloittelijan on vain tärkeintä pystyä nostamaan määrää ja löytää mielekkyys. Vauhtiharjoituksia on kyllä hyvä pitää alusta asti mukana 1x/vko, mutta muistaa se, että alkavalla juoksijalla pk:n kehittyminen yksinään vie pitkälle. Nuo sun yllä kirjaamat periaatteet käy kyllä toteen omassa harjoittelussa harmillisen hyvin nyt kun löysät on otettu pois. Kovaa pitää juosta, ja paljon jos mielii sekunteja ottaa ennätyksistä pois.
 20. Sykkeen nousu lenkin edetessä, hmm. Ehkä sen voisi sanoa näin, että hyvän peruskestävyyden omaavalla urheilijalla syke nousee vähemmän kuin huonon pk-tason omaavalla. Kovakuntoinen pystyy sen pari tuntia, varmaan pidempäänkin vetämään aika tasasykkeisenä, mutta jossain vaiheessa lihaksisto alkaa väsymään. Lihakset vaatii enemmän happea ja energiaa toimiakseen, mikä nostaa samaa vauhtia juostessa sykettä. Sanotaanko näin, että jos tunnin aikana kovin alkaa sykkeet karkailemaan, niin silloin on kestävyydessä selkesti heikko kohta. Ensimmäiseen 5minuutin sykkeisiinhän ei voi mitään verrata. Tarvittava aineenvaihdunta ei ole vielä lähtenyt käyntiin, ja syke on täten älyttömän matala. Se, jos syke nousee ensimmäisen 5min aikana 10-20 lyöntiä samaa vauhtia juostessa, on ihan normaalia kropan toimintaa ja tapahtuu jokaiselle.
 21. Itsellä on tästä alkanut itää viimeaikoina ajatus. Yhden puolimaratonin olen aiemmin juossut, silloin meni hieman alle 1:20. Vielä pitäisi päättää tapahtuma. Syyskuun alkupuolella olisi ihan hyvä ajankohta, mutta ei kuitenkaan heti eka syyskuun viikonloppu. Onko ehdotuksia? nopeahko reitti plussaa.
 22. Juoksu noissa videoilla on pikajuoksua. Täysin eri asia kuin kestävyysjuoksutekniikka. Olen nähnyt nuo videot jo kolmisen vuotta sitten. En oikein tajua miksi haluat juosta kaarevalla matolla.
 23. Tuosta artikkelista jäi vähän sellainen maku, että kaarevia mattoja käytetään enimmäkseen kuntoutukseen ja muuten yleiseen "fitness" sykkeennostoon kuin vakavahkoon kestävyysurheiluun. Mä oon itseasiassa kerran kokeillut yhdellä kuntosalityömaalla tuollaista kaarevaa mattoa. Työmaa oli lähes valmis ja joku porukka kantoi laitteita sisään. Huomasin heti kaarevat matot, ja kokeilin juosta sellaisella. En nyt tarkkaan muista miltä matto tuntui, mutta en pystynyt ainakaan toteuttamaan omaa juoksutekniikkaa. Tuntui että matto pakotti tietynlaiseen askeleeseen. Matto pakotti viemään askelkontaktin kauas eteen, vähän jopa sprintterimaisesti. Juoksin ehkä puoli minuuttia, eli kovin kattavaa kokemusta ei ole. Se sali avasi ovensa joku nelisen viikkoa ennen kuin korona rantautui suomeen, ja on nyt kuten olettaa saattaa - konkurssissa. Sinänsä sääli, koska ajattelin itse hankkivani jäsenyyden sinne.
 24. Olen täysin eri mieltä. Aivot ei ole sen enempää lepotilassa matolla juostessa kuin ulkonajuoksussa. Teet lähestulkoon samaa asiaa molemmissa. Ja en ymmärrä jos olet näin tarkka hermoston käskytyskyvystä (jos ymmärsin oikein?) niin eikö sua häiritse yhtään se, että kaarevalla matolla juostessa on täysin eri biomekaniikka kuin ulkonajuoksussa? En ihan ymmärrä mitä tässä ajat takaa. Kuulostaa siltä, että ollaan ME tason suoritukseen valmistautumassa. En ole nähnyt/kuullut yhdenkään kestävyysjuoksuhuipun juoksevan kaarevalla tai moottorisoimattomalla matolla. Eiköhän me juoksufoorumilaiset pärjätä myös ihan perusmatolla. En sano, että pilaat itsesi juoksemalla kaarevalla matolla, mutta en näe mitään järkeä myöskään väen vängällä hakeutua sellaiselle.
 25. Unohda noi höpöhöpö H11T matot. Perinteinen motorisoitu juoksumatto jäljittelee ulkoilmajuoksua lähes sataprosenttisesti. Woodwayn matot kaikista eniten oman tuntuman mukaan.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy