Jump to content
Juoksufoorumi.fi


mml

Juoksufoorumi VIP
 • Posts

  690
 • Liittyi

 • Last visited

 • Days Won

  12

Everything posted by mml

 1. Ke 28.7.2021 3,2km vr + 10,4km@4:31, HR 161 + 3,2km vr (yht 16,8km@5:03 - 1h25m - hr 151) Dessut jalkaan klo 715, olympiaradio korviin ja baanalle. Lämpöä parikymmentä, kohtalaista tuulta, aurinko ohuen pilviharson takana. Rauhallista oli liikenne vielä näin heinäkuun viimeisellä viikolla, ei tarvinnut isommin autoja liikennevaloissa väistellä. Maravauhtisen kulku aika raskasta. Kymppi tuli läpi, mutta sykkeet turhan ylhäällä ja jalat painavat jo alusta lähtien. Sinänsä odotettua, koska 8 päivän treenisaldo 115 km. Samalla saa kyllä olla tyytyväinen siitä, että jalat ilmeisesti sietäneet tämän putken ainakin kohtuullisesti. Huomisaamuun yritys ujuttaa vielä pitkis, mutta sen jälkeen loppuviikko mennee sukubakkanaalien vuoksi treenien osalta ohi.
 2. Ti 27.7.2021 Polut 11,8km@7:18 - 1h26m - vert 150m - HR 136 Aamupolkuja, päälle 20 min corea. Pitäisiköhän joskus vaihdella reittejä, koska tuossa tutuilla poluilla alkaa joillain paikoilla askeleet menemään jo autopilotilla ilman että tarttee miettiä minne jalkansa asettaa. Polkujen lukemisesta kun kai kannattais olla jonkinlainen rutiini jos joskus väsyneenä aikoo esimerkiksi Kolin hämärät polut selvittää. Oikea puoli varsin rauhassa sekä eilisillan että tänään. Eteenpäin on menty, sais jatkua tämä suunta.
 3. Ma 26.7.2021 4,2km vr + 6x1km (2min kävely) + 4,0km vr (yht. 15,0km@5:40, 1h25m, hr 143) Takaisin kaupungissa. Aamukasilta liikkeelle aurinkoiseen ja lämpenevään aamuun. Kevyttä hölkkää Pyynikin urheilukentälle, jonka 350 metrin rata odotteli tyhjänä. Alkuverran sykkeet olivat turhan korkeat, epäselväksi jäi oliko syynä heikosti nukuttu yö, olympiaradiossa juuri meneillään ollut skeetin peruskilpailun loppu, aurinkoinen keli vai kenties näiden yhdistelmä. Kentällä alkoi olla lämmin, mutta eipä auta, tonnin vetoja tultiin tekemään, joten paita pois ja töihin (avg/max): 4:06 / 159 / 164 4:08 / 159 / 165 4:05 / 160 / 167 4:04 / 162 / 170 4:02 / 162 / 170 4:01 / 164 / 172 Hyvä treeni, vaikka vauhdit ovatkin vielä piilossa. Viime viikkojen kokemus ollut se, että alakierroksilla kulku ihan jees, mutta yläkierrokset heikommat. Tässä se näkyi hyvin, tonnit noin 10-15 sekuntia hitaammin kuin viime kesänä. Eipä sinällään ihme, johan tämä oli kolmas vetosetti tälle kalenterivuodelle ja eka sitten toukokuun alun. Jos muutaman tällaisen treenin sais tehtyä niin eiköhän nuo sekunnit tule kurottua kiinni. (ai niin: oikea lonkka/pakara/takareisi ei häiriköinyt juostessa, kiinnostava nähdä ärtyykö iltaa kohti).
 4. Su 25.7.2021 12,4km@5:20 - 1h06m - HR 136 Ennen aamukasia liikkeelle, muu mökki vielä hiljainen. Aurinkoinen maalaismaisema, pieniä hakkuuaukioita, peltoja, metsäteiden risteyksiä, pari fillaristia sunnuntailenkillä. Korvissa YLE Puheen olympiaradio. Tää on hyvä, näin kesällä. Lenkki kiihtyvänä alakynnykselle seuraavin segmentein: 4,4km@5:58, 125 4,0km@5:11, 138 4,0km@4:46, 147 Hyvä kulku, hengitys toimii, askel raikas. Pakolliset tuntemukset oikealla puolella toki, minkä lisäksi alaselkä narisi vähän pehmeästä sängystä. Lenkin jälkeen pesulle ja suoraan brunssipöytään, jonka teini oli jo ehtinyt viritellä. Viikko yhteensä 70,7km, erinomainen saldo alkuviikon taudin jälkeen. Ens viikon loppupuolella ei sukuhäppeningin myötä taida ehtiä lenkille, joten alkuviikosta vois yrittää saada ohjelmaan vähän tiukempia treenejä.
 5. Pe 23.7.2021 13,8km@5:47 - 1h20m - HR 131 La 24.7.2021 22,1km@5:38 - 2h04m - HR 133 Rauhassa nämä. Eilen hiekkapohjaisia ulkoilureittejä kaupungissa, tänään maltillinen pitkis maaseutuasfaltilla. Kai kroppa alkaa tokenemaan, koska keuhkoissa ei enää tuntemuksia ja mieli tekisi nostaa tehoja. Huomiselle vois aamuun hakea about tunnin mittaisen alakynnykselle asti kiihtyvän lenkin sillä idealla, että vähän avaisi keuhkoja ja jalkoja tän himmailun jälkeen.
 6. Pikaisesti: Kv-tiedepiireissä keskustelua tällä hetkellä siitä, miksi Israelin data rokotetehokkuudesta näyttää jäävän alemmaksi kuin muualla. Data ei ole ihan selkeää, mutta rokotevälillä arvellaan joka tapauksessa olevan tässä merkitystä (Israel lyhyt, kai 3-4vkoa, UK pitempi 12 vkoa). Biologinen logiikka pelaa käsittääkseni tässä niin, että pitemmällä välillä tehon pitäis olla parempi, mutta päätöstä tehtäessä haaste oli siinä, että tutkimusdataa oli käytössä lähinnä lyhyeltä rokoteväliltä. Yritän muistaa penkoa tätä vähän lisää, ellei joku paremmin tätä ymmärtävä ehdi avata asiaa ensin - ping@perttu
 7. To 22.7.2021 12,1km@5:46 - 1h10m - HR 131 Edelleen kevyesti. Eiliseen tapaan sykkeet ja jalat ok, keuhkot ja hengitystiet herkkinä. Yösykkeet suunnilleen tavanomaiset, joten vähitellen keho palautuu normitilaan, mutta keuhkoja saa selvästi vielä venailla. Voi hyvin olla että pysyttelen suosiolla loppuviikon pk-vauhdeissa, annan keuhkoille tilaa asettua ja kokeilen nostaa tehoja vasta ens viikon alussa. Joku rauhallinen pitkis tähän kyllä ois kiva, ajoitus ja toteutus tosin kiinni viikonlopun muusta ohjelmasta, joka vielä vähän levällään.
 8. Joo, tämäpä hyvinkin. Mä arvelen leikkineeni tulella ihan riittävästi ikävuosina 15-25, jolloin oikeastaan mikään sairaus ei ollut este sählyvuorolle tai koriskentälle lähtemiseen, korkeintaan vähäinen hidaste ("mä otan silleen iisisti ja pelaan alimpana.") Onneksi silloinkin kuitenkin perussääntönä se, että ibuprofeenin avulla ei kentälle lähdetty.
 9. Ti 20.7.2021 Flunssa, lepoa, kevyttä jumppaa, kehonhuoltoa. Ke 21.7.2021 10,6km@6:05 - 1h05m - HR 128 Sitkeähkö pöpö (covid neg). TIistain vastaisena yönä lämmöt sahaili vielä ylös-alas ja yösykkeet olivat 15-20 pykälää koholla, joten eilinen meni levon puolelle. Iltaa kohti kuitenkin freesimpi olo ja kun yökin oli jo siedettävä (ml sykkeet enää +5 tms), päätin käydä kevyesti kokeilemassa nyt aamusta. Jalat kelvolliset ja sykkeet ihan ok, mutta keuhkot vallan herkällä. Ei mitään dramaattista, mutta tuntemukset auttoivat hyvin pitämään sykkeet kurissa. Nuorempana olisin varmaan jo viimeistään huomenna täydellä höyryllä menossa, mutta iän myötä ehkä vähän oppinut kunnioittamaan tauteja, joten tehot alhaalla ainakin pari päivää vielä.
 10. Siis kiertää joo, mutta selkeästi vähemmän. Lisäksi näyttöä on siitä, että nykyiset rokotteet vähentävät huomattavasti myös oireettomia tartuntoja. CDC listaa tutkimuksia luokkaa 80% (lähinnä aiemmat variantit), Singaporesta data kertoisi vajaa 70%. Eli: rokotetut saavat selvästi vähemmän tartuntoja ylipäätään, mutta jos kuitenkin tartunnan saa, rokotus suojaa vakavilta tautimuodoilta huomattavan hyvin. Lisäksi rokotetut levittävät tartuntoja vähemmän kuin rokottamattomat. (Rokotteiden tehoa oireettomia tartuntoja vastaan on hankalampi tutkia, koska vaatii oikeastaan kaikkien testaamista.) Ilman rokotetta on tosiaan paha piileskellä pitemmän päälle. Tähän liittyen Yhdysvalloissa seurattiin eilen kiinnostuksella, kun pitkään rokotevastaisuutta ja epävarmuutta lietsonut Fox News ja erityisesti tähtijuontaja Sean Hannity yhtäkkiä kannustaakin suhtautumaan koronaan vakavasti ja ottamaan rokotteen (toki siellä on anti-vax puhetta yhä, mutta silti).
 11. Tässä tuoreessa FT:n jutussa käydään läpi sitä, kuinka hyvin rokotetuissa maissa kuolemat pudonneet murto-osaan, kun taas rokottamattomat ottavat kovasti iskua. Mainitaan Briteissä kuolema/tapaus -suhteen pudonneen 1/50 => 1/750. Jutussa myös hyvää kuvaajaa aiheesta. (Yleensä FT maksumuurin takana, mutta ainakin mulla aukeaa nyt nätisti.) En ole penkonut tätä kovin laajasti muuten, joten täsmälliset luvut pienellä varauksella, mutta yleensä John Burn-Murdoch et co olleet hyvin kartalla. Joka tapauksessa rokotteet purevat deltaan vallan hyvin. Ps. @NORDMAN: mikä toi rokote ei suojaa tartunnalta väite on?
 12. Näitä "todella hyvä" ja "oikein hyvä hölkkä" -kommentteja 100km+ viikoilta on ilo lukea erityisesti siksi, että eihän siitä ole kuin rapiat puoli vuotta kun taistelit ylirasituksen kanssa aika syvällä.
 13. Su-Ma 18.-19.7.2021 Kesäflunssa. Ei tule tästä kahden vk-treenin viikkoa, mutta onneksi pääsin vaihtarina neitsytretkelle koronatestiin. Lauantaina vielä hyvä kulku lenkillä, eilen sunnuntaina voimat pois, tänään testiin. Tauti hyvällä todennäköisyydellä teinin taloon tuoma perusflunssa, joka testattiin negaksi viime viikon alkupuolella. Oma olo jo menossa parempaan päin, joten huomenna voisi ehkä olla siinä hapessa, että pystyisi kevyen pk-lenkin tekemään. Vk-touhut saa venailla ainakin pari päivää.
 14. Kappas. Just eilen lenkillä mietin, että kun tää koronahässäkkä alkaa vähitellen rauhoittua, niin pitäisiköhän seuraavaksi alkaa suunnata omaa energiaa erilaisista ilmastonäkemyksistä keskustelemiseen ja erikoisten väitteiden oikomiseen... Jätän silti väliin tässä, ehkä siellä toisessa ketjussa joskus. Koronasta sen verran, että Englannin ensi maanantaille ajoittuva rajoitusten poisto on kiinnostava tapaus. Eilen uutisoitiin noin 1200 tutkijan kirjelmästä, jossa ratkaisua pidetään suurena riskinä ja siten vaaditaan rajoitusten jatkamista (riski = valtava määrä tapauksia, sairaalaa, uusia variantteja jne). Tämähän ei tarkoita sitä, että tiedeyhteisö olisi asiasta yksimielinen. Osa porukasta näkee tilanteen niin, että parempi avata nyt kuin yrittää joskus syksyllä, koska aaltoa tulee joka tapauksessa, ja kesällä tilanne on helpompi pitää näpeissä. Toiset myös huomauttavat, että todellisuudessa väki ei tällä hetkellä edes noudata rajoituksia, jolloin niiden poistolla ei siten olisi dramaattista merkitystä. Itse maallikkona kallistun tässä jälkimmäisen linjan puoleen (hämmentävää olla Boriksen kanssa samaa mieltä jostain), sillä mun mielestä rokotustilanne sallii ja oikeastaan vaatii siirtymän kohti koronan normalisointia yhdeksi sairaudeksi muiden joukossa. Tämä siis tietyissä valtioissa, ei päde kaikkialla; kehittyvien maiden ohella terveisiä vaikka Sydneyyn, jossa just suljettiin valtaosa kaupoista.
 15. La 17.7.2021 12,1km@5:36 - 1h08m - HR 131 Rento peruslenkki. Olin vähän haaveillut lähteväni suunnistamaan, mutta ei jaksanut tarvittavaa säätöä (hae kartta, etsi kamat, hakeudu pelipaikalle), eikä se kyllä oikein olisi mahtunut päivän ohjelmaan ilman kiirettä. Tilalla siis reilu tunti kevyehköä hölkkää kotiovelta. Pientä väsyä jaloissa, silti hyvä kulku, kivasti sykkeet alhaalla. Huomenna lepo, joten viikkosaldo 90,9km. Hyvä lukema, hyvä viikko. Ens viikolla tarkoitus tehdä pari vk-treeniä (6x1000m, 10-12km maravauhtinen), joiden jälkeen tietänee jälleen vähän paremmin mitä oikea lonkka sietää (ehkä). Suunta ollut hyvä, toivottavasti jatkuu.
 16. Joko se nilkka kestää mennä rinnettä ylös ja alas? Vois ajatella että tuon kisan reitillä ihan kävelykin vaatii jaloilta paljon, joten aika hyvässä hapessa nilkan pitää olla viikon päästä, jottei viimeinen kymppi tuntuis turhan ikävältä.
 17. Pe 16.7.2021 28,8km@5:42 - 2h44m - hr 137 Aamukasilta pitkis ilman virityksiä tai loppunostoja tasavauhtisesti neljän tunnin maratahdilla. Jokusen asteen edellisiä päiviä viileämpi sää, aurinko lämmitti kuitenkin pilvettömältä taivaalta ihan riittävästi. Lonkka varsin rauhassa (muistutteli oikeastaan enemmän eilen kevyellä iltapyöräilyllä), takareidessä pientä tuntemusta. Puolimatkassa kääntöpaikalla lyhyt pysähdys kioskille ostamaan urheilujuomaa. Sinänsä kiinnostavaa taas huomata, että vaikka mun kroppa ei pääsääntöisesti ole erityisen kranttu geelien tai muiden vastaavien matkan aikana nautittujen energioiden suhteen, urheilujuomat ovat ristiriitaisempia. Kisoissa saatan jossain kohtaa juoda mukillisen tai pari, mutta aika äkkiä keho kannustaa palaamaan veteen. Samoin tänään, kyllä se puolen litran gatorade putosi välillä 15-22km, mutta jo tuona aikana kaipasi enemmän vettä, ja loppumatkasta sitten vatsa indikoi kevyttä ärtymystä. Ei varsinaisesti häirinnyt, mutta ei myöskään erityisesti kannustanut nojaamaan tähän nestetyyppiin seuraavilla kerroilla.
 18. Jännittävä näkemys "aivopesusta". Kainuusta ei voi päätellä oikein mitään. Suomen luvut sen verran pieniä, että yksittäiset ryppäät ja tartuntaketjut sekoittavat tilastot aika hyvin. Mutta kyllä, aikanaan korona löytää kaikkialle, ja siksikin rokotuksilla on olennainen merkitys. Tupakoinnilla on käsittääkseni yhteys vakavampiin hengitystietautien seurauksiin ihan yleisesti, ja näin vaikuttaisi olevan myös tässä. Ylipaino vaikuttaa myös, alkoholin käytön yhteys sen sijaan epäselvempi. Mutta ei, virus ei leviä baareissa siksi, että ihmiset juovat alkoholia, vaan siksi, että he ovat siellä lähekkäin pienissä tiloissa pitkähkö aikoja. Riittääkö tämä selitys vai otetaanko taas avuksi esimerkki korrelaatiota ja kausaliteetin erosta? Olenko väittänyt? Tää nyt on perinteinen "whataboutismi" - alkoholi ja tupakka aiheuttavat yhtä ja toista terveysvaikutusta, mutta ei se poista sitä, etteikö myös tällä taudilla niitä olisi. Lasketaanko mukaan ne oikeasti kärkevät, jyrkkäsanaiset ja henkilöön käyvät viestit, jotka jäivät itsesensuurin vuoksi lopulta lähettämättä?
 19. mml

  NUTS 300 2021

  Kahdeksan kisaajaa maalissa, seuraavana taitaa olla jo loppusuoralla oleva Toni Koski. Hänen jälkeensä ehkä Markus Juvalla, joka kulki vielä Hetan ja Pallaksen välillä samassa rytmissä 10 tuntia sitten maaliin tulleiden Erosen, Mobergin ja Sjögrenin kanssa. Pitkä on hänellä ollut lopputaival, mutta näyttäisi taistelevan maaliin.
 20. Kansainvälisesti on tällä hetkellä nähtävissä monia kiinnostavia kehityspolkuja, joita seuraamalla vois yrittää oppia jotain (tietääkseni mikään näistä ei ole vinku-intia, mutta voidaan käydä sitäkin läpi jos kiinnostaa). Australiassa Sydney yrittää saada tuoreinta tartuntarypästä kuriin käskemällä jengiä pysymään kotona tällä haavaa heinäkuun loppuun asti. Ei oikein tahdo toimia, mikä tuskastuttaa kansaa, varsinkin kun rokotuksia on saatavilla huonosti. Vieressä saarivaltio NZ on sen sijaan nyt saanut nauttia pitkästä jaksosta ilman tartuntoja maan sisällä (edellinen 28.2., rajakaranteeneissa tapauksia on ollut). Jenkeissä taas hyvin rokottaneissa osavaltioissa, kuten Vermont, New Hampshire, Connecticut, tilanne hyvä, sillä vaikka tartuntojen määrä nouseekin, sairaalaan joutuu harva. Sen sijaan toisissa osavaltioissa delta-variantin leviäminen on hyvää vauhtia tuomassa uutta aaltoa. Näitä esimerkiksi Arkansas, Kansas ja Missouri, joissa rokotettujen osuus selkeästi alhaisempi. Sairaalahoidon tarve näissä jo nyt moninkertainen verrattuna enemmän rokottaneisiin osavaltioihin (parhaissa kahdesti rokotettuja 70%+, heikommissa 40-45%, joskin paikallisesti alueita joissa vain 15-20% ottanut edes yhden piikin). Erot luultavasti korostuvat entisestään lähiviikkoina, kun delta leviää laajemmin. Jenkkidata kertoo myös sitä, että aivan valtaosa (95-99%) sairaalahoitoa tarvitsevista on rokottamattomia ihmisiä. Oppi: rokotukset toimivat. Ps. Valtaosa tapauksista ei ole oireettomia. Pps. Rokotettu voi levittää tautia, mutta käytännön ero rokottamattomaan henkilöön on huomattavan suuri. Ppps. Onkohan näyttöä siitä, että suurin osa sairaalaan joutuneista on "viinaan ja tupakkaan meneviä"?
 21. To 15.7.2021 7,4km@5:52 - 43 min - HR 126 Rauhassa palauttelevaa hölkkää. Jalat eilisen jäljiltä jonkin verran väsyt, mutta kroppa tuntui muutoin olevan palautunut ok. Sykkeet pysyivät alhaalla ja Polar tarjosi lenkistä Running Indexin 69, joka korkein lukema sitten huhti-toukokuun vaihteen, jolloin vastaavia näkyi muutaman kerran. Sitä edelliset elokuulta 2020. Lukuun ei tunnetusti kannata suhtautua liian vakavasti, mutta on se silti jonkinlainen indikaattori omille tuntemuksille siitä, että treenijakso kohti Vantaata alkaa hyvältä tasolta. Oletus nyt se, että oikean puolen lantio/lonkka/takareisi -kompleksi kestää kovemmat tehot ja siten ois sauma lähteä hakemaan Vantaalta sub 3:15 -aikaa. Ihan satavarma en tästä uskalla vielä olla, tonnin vedot ens viikolla pitää vielä katsoa, mutta jos ne sujuvat ilman ongelmia, niin sitten unohdan Nuuksio Classicin ja lukitsen ilmoittautumiset Vantaalle sekä Tampereen puolikkaalle.
 22. mml

  NUTS 300 2021

  Se ois pari vuorokautta takana. Onkohan Hietalan GPS hitaalla vai onko kaveri jäänyt nyppylän päälle tauolle? Mikähän on Aspegrenin ja Päätalon tilanne Pallaksella? Seuraava viiden hengen porukka etenee vakaan oloisesti kohti Pallasta. Palleroita laskemalla vaikuttaisi tällä hetkellä siltä, että vajaa parikymmentä kisaajaa olisi tähän mennessä lähtenyt Hetasta eteenpäin (joista Maisala dnf). Millainen fiilis hitaammin tulevilla on, missä kunnossa jalat? Paljon kysymyksiä, joihin pallerot eivät vastaa. Pitäisköhän liittyä Instaan? Kisaajien lisäksi mua kiinnostaa se, millaisella porukalla ja organisoinnilla NUTSin väki tätä järjestelee. Siitäkin vois kirjoittaa kisaraportin.
 23. Ke 14.7.2021 3,2 km vr + 10,5km@4:31, HR 164 + 3,2 km vr (Yht 16,9km@5:08, 1h27m, HR 152) Liikkeelle klo 8:01, Ideana maravauhtinen vk asfaltilla. Alkuverra ok, sykkeet hyvät, jalat vähän nahkeat, auringonpaisteessa kuuma. Ei perhana, liian myöhään, liian lämmin. Mennään nyt silti. Olihan rankkaa! Kuuma, sykkeet korkealla yläkynnyksen tuntumassa, lopussa koko ajan sen päällä. Jalat kohtuulliset. Pientä tuntemusta takareidessä, mutta lopulta aika vähän. Väsy siis tuli, ja reissu sisälsikin puolimatkasta eteenpäin jatkuvaa päänsisäistä neuvonpitoa siitä, voisiko vk-osuuden pituus sittenkin olla vain 8km, 9km tai 10km. Olin jo taipua kymppiin, mutta sitten perustelin viimeiset puoli kilometriä itselleni sillä, että kovemmalla vauhdilla pääsen nopeammin reitille jättämäni vesipullon luokse. Lopussa melkoisen poikki ja loppuverra kotiin olikin aikamoista raahustamista. Kokonaisuutena: kiva että jalka tuntuu kestävän ainakin jotenkin. Kiva että jaksoin tuon läpi, vaikka olikin käytännössä turhan raskas treeni. PK-vauhdit taitavat olla paremmassa vireessä kuin ylärekisteri, joka kaipaa selvästi rassausta. Ensi viikolla vois koittaa tonnin vetoja. Huomenna kuitenkin lepo tai korkeintaan hyvin kevyt palauttava.
 24. mml

  NUTS 300 2021

  Eikös sitä vielä ole 30 tuntia, vai onko cutoffia muutettu poroerotusten takia...? (tuskin nyt ihan vuorokaudella, verkkosivuilla Hetan raja 15.7. klo 13)
 25. mml

  NUTS 300 2021

  Onko toi Maksimaisen pallero liikkunut juuri mihinkään hyvään toviin vai kuvittelenko mä vain? Ihan kuin ois ollut samassa mutkassa jo pitempään.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy