Jump to content
Juoksufoorumi.fi


VPe

Jäsenet
 • Content Count

  188
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

420 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Pienille jaloille (42 ja alle) Niken vaporfly flyknitit 134€ Niken kotisivuilta -30% extra alen jälkeen. Lähtisi tilaukseen, jos vain mahtuisi jalkaan 😬
 2. Kai sitä kotiruokaa voi tehdessä muokata hiilaripainotteisempaan suuntaan? Vaikkapa mainitussa makaronilaatikkossa käyttää vähärasvaisempaa jauhelihaa ja pistää satsiin suhteessa enemmän makaronia? Isoilla treeniviikoilla safkaa saa kieltämättä lapata kaksin käsin, että bensaa tulee koneeseen riittävästi. Jos pelkistä kuiturikkaista lähteistä koittaa kaikki hiilarit hankkia, niin itsellä ainakin alkaa vatsa protestoimaan, eikä homma oikein pelaa. Tällöin mm. hedelmät ja vaalea leipä toimivat hyvin, vaikka eivät välttämättä ole "ravintosuositusten mukaisia" perinteisessä mielessä.
 3. Sinänsä ihan paikkansa pitävä artikkeli, mutta olen samaa mieltä siitä, että tekstissä olisi voitu vähän tarkentaa miten peruskuntoa kehitetään ja vastaavasti mitä tällä kuormittavalla treenillä tarkoitetaan. Varmasti itsestään selviä asioita osalle, mutta liikkumattoman korvaan artikkeli on varmaan aika kielteisen tai jopa pelottavan oloinen. Kyllähän perusterveen ihmisen kannattaa liikkua joka päivä ihan terveysnäkökulmastakin, mutta tehot on tosiaan suhteutettava omaan tasoon ja elämäntilanteeseen.
 4. http://www.jsc-journal.com/ojs/index.php?journal=JSC&page=article&op=view&path[]=335 Yllä mielenkiintoinen "tutkimus", jossa 4 aloittelijaa treenasivat 6h viikossa vuoden ajan täyttä matkaa varten. Lopputuloksena kaikki neljä pääsivät maaliin ja heistä kaksi sijoittui parhaaseen 15%:iin, toinen jopa tahkosi kisan alle 10 tuntiin. Valitettavasti linkistä aukeaa vain referenssi, itseä kiinnostaisi tietää näiden aloittelijoiden lähtötilanne ja käytetyt treenimetodit 🤔
 5. NB:n propel voisi myös olla yksi vaihtoehto. Suht. leveä lesti, 6mm droppi, melko kiertolöysä ja vaimennus on todella pehmeä, joskaan fylliä ei ole yhtä paljon kuin vaikkapa hokissa. Kestävän oloinen pohja, eivätkä edes kovin painavat (olisivatko olleet n. 260g). Lähtevät itsellä testiin kunhan saan parit kengät jauhettua loppuun ja sen myötä tilaa kaappiin 🏃‍♂️
 6. Tällainen ns. ongelmalähtöinen voimatreeni lienee juoksijalle se helpoin / ajallisesti hyödyllisin tapa. Eli juuri jos tiedostaa jotain ongelmakohtia, niin niihin kannattanee keskittyä. Itse yllätyin nyt syksyllä kun otin punttista vähän enemmän mukaan, että jaloissa olikin yllättävän suuret puolierot voimatasoissa, vaikka juostessa askellus onkin 50/50 (garminin mukaan). Oikea jalka siis selkeästi heikompi, joka saattaa johtua kesällä revähtäneestä takareidestä (tai sitten revähdyksen syy oli juurikin voiman puute ko. jalassa). Huomasin tämän kyykätessä "isoilla" painoilla, kun lantio lähti kiertämään vasemmalta. Nyt liikkeet painottuvat yhden jalan liikkeisiin ja aika hyvin olen saanut puolieroa tasattua parissa kuukaudessa.
 7. Talvella kinttuja voisi vahvistaa tekemällä voimatreeniä vapailla painoilla ja keväällä sitten "jalostaa" voiman juoksuun spesifimmäksi. Yksi vaihtoehto voisi olla vaikkapa talvella: - takakyykky: 3 x 5 x aloituspaino => 6 x 6 x aloituspaino + 10kg (voi olla enemmänkin, etenkin aloittelijalla) + - yhden jalan loikka boksin päälle: 3 x 5 Ja keväällä sitten spesifimpi: - 6-10 x 30s pitkät mäkiloikat (jotka perttu kuvaili yllä) + - 4-6 x 10-20s rennosti tasaisella Sanottakoon vielä se, että parempaa infoa voimaharjoitteluun löytyy todennäköisesti muilta foorumeilta, mutta juoksuun liittyen täältä saa kyllä loistavaa infoa.
 8. Samaa mieltä. Pk-lenkkien vauhdit ovat monen tekijän summa, eivätkä mielestäni yksistään merkkaa paljoakaan. Olennaisempaa olisi jaksottaa kausi (sanotaan 6kk) vaikka kolmeen osaan, asettaa näille osille omat painopisteet (1 tai 2 per blokki), joiden kehittämiseen sitten keskittää treenin ylläpitäen muita ominaisuuksia. Progression suunnittelu olisi toinen, mikä pitäisi huomioida ohjelmassa. Esimerkiksi voluumin osalta progression voisi toteuttaa pk-kaudella lisäämällä kokonaismäärää vähitellen, valmistavalla kaudella sitten ottaa pykälän pois ns. huippumäärästä ja keskittyy laatutreenien voluumin lisäämiseen (esim. 6x1000m -> 10x1000m) ja lopuksi kisaspesifillä kaudella etenee kisavauhtisissa treeneissä kohti kisasuoritusta. Muita osa-alueita ei kuitenkaan kannata unohtaa kokonaan eli esim. pk-jaksollakin olisi hyvä tehdä vaikkapa yksi pitkä vk-treeni ja kevyehkö vauhtileikittely viikkoon kuitenkaan blokin pääfokusta unohtamatta.
 9. Tätä pohdin itsekin. Tuo aiemmin mainittu "varttimaratoni vastaiseen ja loput myötätuuleen" -taktiikka olisi mahdollistanut ihan täysin "laillisen" suorituksen myös jänisten osalta sikäli, kun jäniksistä saatu hyöty ei ole myötätuuleen juostessa niin suuressa roolissa. Yksi porukka kovakuntoisia kavereita puskemaan vastatuuleen ja Eliudille kaveriksi kisaamaan vaikka Bekele, niin avót, ei mussuttamista. No, joka tapauksessa ihan mieletön suoritus. Tuota vauhtia ja kestävyyttä ei pysty edes käsittämään.
 10. VPe

  1500m harjoittelu>

  Lyhyet vedot talvella on kyllä ikuinen dilemma 🤔 Tunnin hölkkäilyn jälkeen ainakin itsellä on paikat sen verta kohmeessa, että riski takareiden venähtämiseen tms. vittumaiseen vaivaan on korkea ja tähän kun vielä lisää mahdollisesti liukkaan alustan, niin ehkä parempi jättää keväämmälle. Itsellä mahdollisuus käydä kerta viikkoon / kahteen viikkoon sisähallissa, niin ehkä se riittänee ylläpitämään nopeutta riittävästi talven läpi. Punttilla jotain räjähtävää voimaa vielä päälle, niin kaippa se välttää?
 11. VPe

  1500m harjoittelu>

  Danielsin kirja oli ilmeisesti suunnattu alunperin USA:n koulujen valmentajille yhdenmukaistamaan termien jne. käyttöä ja tarjosi rautalankamallin treenien suunnitteluun. Mitään kovin ihmeellistä pk-kauttahan kirjasta ei tosiaan löydy, vaan tuo ensimmäinen vaihe on tarkoitettu lähinnä juoksuun totutteluun esim. ylimenokauden jälkeen / akkujen latailuun kisakauden päätyttyä, mikä ei oikein tahdo istua Suomen 6kk kestävään kurjuusjaksoon (talveen). Yksi hyvä kirja mitä voin kyllä suositella on Keith Livingstonen kirjoittama "Healthy Intelligent Training: The Proven Principles of Arthur Lydiard", jossa avaa Lydiardin suht. kryptisiä harjoitusohjelmia ja muutenkin katsoo metodeja vähän modernimmasta näkökulmasta. Mm. pk-kauden alkuun kirjasta löytyy kuvassa oleva viikko-ohjelma. Kilometrithan tuossa on eliittijuoksijan tasoa, mutta perusidea on tulee kuitenkin esille (3/4 tuntuma vastaa suunnilleen maravauhtia). Jotain tuon kaltaista lähtisin ehkä pyörittämään alkuun ja kevään lähestyessä sitten siirtyisin danielsin 1500m-ohjelman pariin.
 12. VPe

  Adidas Adizero Boston

  Ainakin Jumbon intersportista löytyy sinisenä. Liekkö olleen 112€ hintaa 25% alennuksen jälkeen.
 13. Mikäli on mahdollisuus vain kolmeen lenkkiin viikossa, niin itse hyödyntäisin niistä jokaisen mahdollisimman tehokkaasti. Aerobisen pohjan kehittäminen on varmaan fiksuinta tässä vaiheessa, kun tavoitteeseen on noin pitkä aika. Yksi vaihtoehto voisi olla 2 x pitkä lenkki + 1 x "pitkähkö" vk1 lenkki viikossa. Toinen pitkistä voisi olla tasavauhtinen alle aerobisen kynnyksen ja toinen vähän lyhyempi, mutta kiihtyvä (tyyliin pk1 -> vk1). Jos on aikaa neljännelle lenkille viikossa, niin se voisi olla sitten se perus tunnin pk-lenkki.
 14. Otevoima on kyllä mielenkiintoinen tapa mitata hermoston palautumista. Niinkuin sanoit, otevoima perustuu pitkälti hermoston toimintaan, eikä esimerkiksi kovien lenkkien aiheuttamat lihasvauriot jaloissa häiritse testin suorittamista toisin kuin vaikkapa hyppytestissä. Sinänsä vaikuttaisi siis ihan helpolta ja toimivalta tavalta hermoston kuormituksen mittaamiseen, mutta otevoimamittarit taitavat olla kuitenkin kohtuu hintavia.
 15. En ole varma sisäistinkö ongelmaasi täysin, mutta jos olet terve 48-vuotias, niin kaikin mokomin, kävele työmatkat. Voin (melkein) lyödä pääni pantiksi, että mitään negatiivista tuosta aiheudu. Päinvastoin, töissä ja kotona on parempi fiilis, kun on tullut vähän ulkoiltuakin. Ajatus siitä, ettei terve ihminen voisi liikkua päivittäin on kyllä mielenkiintoinen. Toki jos polvet kipeytyy pahasti, niin sitten vaihtaa vaikka pyöräilyyn, mutta tämähän ei tainnut olla ongelma kävellessä, vaan ainoastaan juostessa.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy