Jump to content
Juoksufoorumi.fiAnttiSn

Jäsenet
 • Content Count

  2 091
 • Liittyi

 • Last visited

 • Days Won

  7

Viestit käyttäjältä AnttiSn


 1. Kyllä ulkona on aavistuksen korkeampi kadenssi, mutta ei mitään 10 spm vaan ehkä +5spm max. Riippuu paljon toki kelistäkin. Jos ui yksin tyynessä järvessä niin onhan se melkein kuin allas. Jos taas kuten to 80 henkeä lähtöviivalla ja tuulta noin 4 m/s, niin eihän siinä pesukoneessa voi liukua! 

   

  -sisäpyörä 70min, 220W/250W, 138bpm

   

  Semmoinen pyörittely. Olikin niin viileä yö ja aamu, että päätin extempore pyöräyttää testihommelit käyntiin. Tarkoitus oli kokeilla ajaa 30-40min ~300W teholla. Toistaiseksi pohjat on 303W/24min. Joten eikun tuumasta toimeen, ulkona oli ehkä 15 astetta, sisälämpötila startissa 23. Otin hyvät verrat alle, jossa alkoi jo paljastua, että ei tuuletus riitä kuitenkaan. Nimittäin aukaisuvedon jälkeen syke jäi huilaamaan ihan liian korkealle. Kuitenkin iskin tauluun sen 300W ja lähdin kokeilemaan. Noin 8min kohdalla realismi iskin vasten kasvoja: 1) Ei mopolla moottoritielle ja 2) Moottoritie on kuuma. Joten testi -> treeni lennosta ja 20min kohdalla veto seis, 5min ulospuhallus ja sitten perään 15min SS-tehoin. Nyt näkyy hyvin datasta, että eka saturaatio sykkeessä tapahtuu normaalisti jonnekin 156bpm tienoille, joka voisi hyvin korreloida tuon 300W tehon kanssa. Mutta sitten hetken jälkeen alkaa hidas progressio, joka viittaa vahvasti corelämpöjen nousuun. Tai sitten meikäläisen kroppa on muuten vain rikki. Mutta parempi tämä oli kuin aiempi veto tältä viikolta, jossa 270W sain korkeammat sykkeet aikaan 15min vedossa kuin tänään 20min vedossa 300W teholla! Epäilen, että kynnystehotkin on aavistuksen laskenut, mutta en usko, että alle 290W sentäs, jossain 290-295W tienoilla voitaisiin olla. Uskon myös, että nopeasti tuosta pompsahtaa 300+W rekisteriin. Senpä takia en viittinyt vetää tänään all-in, koska selvästi vielä palaillaan takaisin harjoitusrytmiin ja taso nyt on riittävän hyvin lokeroitu - nyt tärkempää on saada hyvä rytmi päälle ja tehdä laadukkaita harjoituksia. Alla vielä toistojen datat:

   

  1. 20min, 297W, max 163bpm/ ave 155 bpm

  2. 15min, 274W, 158/153 bpm

   

  Iltasella ois tarkoitus sitten juosta pidempi lenkki, mutta nyt on sen verran reipasta tässä alla, että tarkoitus edetä ihan hiipien. Voisi yrittää ottaa tavoitteeksi 2h/20km, ja jos menisi oikein mäkiselle reitille. Ei haittaa, vaikka pari jyrkintä ylämäkeä ottaisi kävellenkin!

   

  • Like 1

 2. Noista varmaan ajat menisi niin, että 54-58 välissä tulisi vastaan se 1.40/CSS-vauhti ja 62spm olisi sitten 1.35 ja kauhean paljon sitä kovempaa en sitten pääsekään eli seinä se tulee vastaan ilman 2-tahtipotkuakin! Homma on sinällään konsistenttia, että uisin vaikka 1km tai 50m niin sama trendi siellä löytyy ja vaikka vauhdit ovat kehittyneet niin silti tuo sama "ongelma" säilynyt jo reilusti yli vuoden. 

   

  Tein joskus ehkä vuosi sitten kokeiluluontoisesti pari identtistä settiä, muistaakseni noin 1500m CSS-vauhdilla. Toisessa uin tuollaisella ylikorostetun pitkällä vedolla ja toisessa korkeammalla kadenssilla. Lopputulema oli melko pitkälle identtinen kuin tässä testissä eli kadenssin nostaminen ei korreloi toivotunlaisesti tuntumaan nähden. 

   

  Noh, eteenpäin tässä kuitenkin uinti on mennyt, koska tänään loppuverrassa uin 400m aikaan 7.25 ja se tuntui tosi kevyelle! Se toki meni sellaisella liukuvalla pitkällä vedolla. 


 3. -uinti ~2km, vauhdit sekaisin

   

  Kävin uimassa kevyesti muutamia tekniikkadrillejä ja sitten perään haeskelin alhaista lähtökadenssia tempotrainerin avulla ja samalla opettelin liukumaan ylikorostetusti pitkällä vedolla. Siinä tuli taas vaihteeksi huomattua, että tuota voisi ottaa ihan semisäännöllisesti drillivalikoimiin, kun kuitenkin näyttäisi olevan merkittävästi hyötyä etenkin siinä vaiheessa, kun paketti on levällään. Sitten päästiinkin noihin kadenssitesteihin ja se muuten olikin mielenkiintoinen palapeli, joskin lopputulema ei niikseenkään yllättävä!

   

  1. kadenssi 42spm, vauhti 1.55, vetoja 41, tuntuma ultra kevyt

  2. 46spm, 1.51, 43, kevyt

  3. 50spm, 1.45, 41, tekee töitä

  4. 54spm, 1.45, 45, reipas

  5. 58spm, 1.40, 45, kova

  6. 62spm, 1.39, 48, kova

  7. 66spm, 1.39, 52, tosi kova

   

  Tuosta sarjasta noilla datoilla näkee jo pari juttua. Vielä toteutuksesta sen verran, että tein kaikki 2-beat potkulla, joka ei kyllä oikein sovellu enää noihin nopeimpiin vetoihin tai siis en ui 2-beatilla normaalisti noin lujaa. Vedon voimakkuuden yritin pitää vakiona ja yritin nostaa vain kadenssia. Ensinnäkin jo yllättävän alhaisella kadenssilla pääsee melko lujaa ja erittäin kevyellä tuntumalla. Toisekseen, juurikin tuossa 50 strokes per minute kohdalla tulee tuollainen sweat spot, jossa pääsee käytännössä parasta tuntuma/vauhti suhdetta eli kohtuu alhaisella tuntumalla kohtuu lujaa. Sitten taas ongelma on se, että tuo on melko alhainen kadenssi avoveteen ja mieluummin uisin noin 55-60spm, koska silloin kuormitus siirtyy enemmän lihoilta keuhkoille. Ja ainaskin aiemmin <50 spm kadenssilla tuli sitten lihastasolla totaalihyytyminen jossain 3km kohdilla. Ehkä nyt tilanne voisi olla toinen? 

   

  Nyt kun vertaa tuota testisettiä 2km kisauintiin, niin muistin, että kisassa eka 1km oli vastatuuleen. Uin sen juuri tuolla 50spm kadenssilla ja tismalleen tekee töitä tuntumalla, eli jotain täyden matkan ja puolen matkan tri uinnin välimaastoa. Sitten poijulla kääntyi myötäiseen ja vauhti nousi about samalla vedolla sinne 1.45/100m tasolle ja tuntuma säilyi jokseenkin samana. Vasta siinä kohdin, kun nostin kadenssin 55spm tienoille alkoi kone sakkaamaan, syke nousemaan ja tuntuma muuttui selkeästi raskaaksi. 

   

  Nyt onkin sitten hyvä kysymys pitäisikö tässä alkaa uimaan alhaisemmalla kadenssilla vai opetella uimaan korkeammalla kadenssilla? Olisi vähintään hyvä tietää, mikä siinä tekniikassa niin sakkaa tuossa noin 55-60spm tienoilla, että vetopituus tippuu ja vauhti ei käytännössä parane tehojen lisääntyessä! Ihan jo senkin takia, että esim. puolimatkalla tosiaan voisi uida kovemmalla tuntumalla ja olisi kiva jos sitten pääsisi myös lujempaa! Noh, nämä on näitä. Varmaan tarvittaisiin ammattiapua tähän...


 4. -juoksu 12.5km, sis. 8x1km, 4.45/km, 145bpm, 289W

   

  Tänään lähtötasotestinä kilsan vetoja, jotka oli tarkoitus olla reilusti kynnystä työntäviä, ei suinkaan vetäviä. Toteutus taisi mennä enemmänkin kynnyksen päälle, joten jatkossa napsu pois vauhdeista tai toivottava, että kunto aavistuksen notkahtaa takaisin kohti kuukauden takaista, jolloin tämä on just hyvä. Toistot näin:

  1. 4.00, 348W, max 158bpm

  2. 3.58, 351W, max 163bpm

  3. 3.57, 351W, max 166bpm

  4. 3.59, 348W, max 165bpm

  5. 3.59, 348W, max 163bpm

  6. 3.59, 341W, max 164bpm

  7. 3.58, 344W, max 163bpm

  8. 3.46, 359W, max 169bpm

   

  Käytännössä tahtoisin, että näissä vedoissa syke olisi noin 158-160 maksimeissa, joten pari pykälää meni nyt liian kovaa. Viimeisen vedon otin alkuun samaa vauhtia ja vaikka tarkoitus oli olla ottamatta kiriä, niin piti kuitenkin vaihtaa cruiserilta vapaalle noin puolessa välissä. Ihan hyvin vielä irtosi! Jaloista tämä vauhti tuntui tosi leppoisalle, mutta pumppu ja hengitys otti jo koville. Samoiten eilen hieronnassa välistä jääneet etureidet otti osumaa heti tämmöisestä reippaammasta menosta, pitää hieman kotirullailla noita. 

   

  Iltasella ajattelin käydä leppoisasti uimassa, mutta siihen kylkeen vedän sellaisen hassun 7x100m setin, jossa vähän haarukoin optimaalista kadenssia. Käytännössä uin hyvin palautuksin 100m vetoja eri kadensseilla (nouseva kadenssi, 4 vetoa per minuutti lisää per kierros) ja tarkastelen, missä kohden tuntuma vaihtuu merkittävästi. Teorian mukaan jossain kohden pitäisi tulla pieni vaihe, jossa tuntuma on sama, mutta vauhti hieman nousee ja vetojen määrä per allasväli laskee. Epäilisin, että itselläni löytynee noin 55/min tienoilta, mutta olen varautunut yllätykseenkin! 

  • Like 4

 5. 2 tuntia sitten, sammatti kirjoitti:

  Juoksussa on pari lyhyttä tiukempaa nousua ja vanhassa kaupungissa mukulakiveä + nousua. Tasainen reitti se tosiaan ei ole, mutta tossa vanhan kaupungin kohdalla on kannustus kohdallaan.

  Hyvää tietoa, kiitokset! Eiköhän tuosta selvinne, jos saa nimen listoille. 

   

  -juoksu 9km, 5.16/km, 130bpm

   

  Paljon paremman tuntuinen juoksulenkura. Syke edelleen aavistuksen koholla, mutta nyt sentään hyväksyttävän korkea eli voidaan todeta kunnon olevan vain huonompi. Uskoisin, että muutaman viikon hyvällä treenillä ollaan jo ihan asiallisissa luvuissa. Huomenna siitä ensimmäinen osa, päätin nyt aloittaa konservatiivisesti 8x1km@~350W/90s. Samalla tulee haarukoitua vähän tuota sopivaa tehoaluetta, jossa nämä olisi hyvä tehdä. Progressioksi päätin toistaiseksi yrittää 2x5km,4x3km, 4x4km ja sitten kliimaksina 4x5km. Teho ei saisi laskea paljon alle 345W kyllä, mielellään saisi nousta vaikka 360W tienoille, mutta se lienee utopinen haave ilman realismia. Eli viisi viikkoa nyt näitä jokatapauksessa, katsotaan jossain välissä tarvitseeko määrätä erilaisia lääkkeitä. 

   

  Pyörän kyynärtuki näkyy saapuneen Helsinkiin eli ensi viikolla alkaa todellinen jyystö. Siirrän pitkiksen jo heti suosiolla vkl -> tiistai, kun auto on Keravalla huollossa koko päivän ja luonnollisesti sitten ajattelin vetää koko päivän mittaisen treenipäivän. Eli jos vaikka pyöräilisi 5-6h ja juoksisi siihen pari tuntia kylkeen. Toivon mukaan saavat koslan kuntoon tuossa ajassa! Ensi viikosta lähtien lähtee myös pyörällä kerran viikossa tempoilua noin puolikkaan tehoilla. Tarkoitus olisi saavuttaa tässäkin kliimaksi siten, että voisi ajella 2h tempoa tuolla teholla treeninä ilman kevennyksiä sun muita. Sen lisäksi ajattelin alkaa tehdä pitkiksiä yhä enemmän IM-tehoilla, ehkä aluksi enemmän intervalleina. Mutta koen, että noin 2-3h/vko olisi hyvää ajaa IM-tehoilla. Juoksussa aloitan tekemään pitkät lenkit normaalista poiketen siten, että teen 2x20min tempojuoksun niihin. Ei mitään karseaa revittelyä vaan sellaista kevyttä vk-juoksua, jotta riukuihin tulisi lihaskestävyyttä. Uintitilanne on vähän auki, mutta ainaskin kerran viikkoon lääkäri määrää CSS-vauhtista ja kerran viikkoon pitäisi uida 3+km jo tässä vaiheessa. Siihen oheen 1-2 enemmän kevyttä tekniikkapainotteista, joissa voisi olla vaikka vähän ylivauhtisia pätkiäkin mukana, tai vaikkapa 6x100m/40s @(CSS miinus 3-5s)/100m tms. Eiköhän tämä tästä.

   

  Koiran tilanne on katastrofaalisen surkea. Hieman tuntui jo aamusella oudulle viedä koira eläinlääkäristä kotiin, kun kaulassa on reilu 2cm mittainen avohaava, josta vuotaa (ei siis tiputa) verta. Yleensä kait tuossa tilanteessa olisi luontaista viedä se koira sinne lääkäriin? Mutta äkkiähän se siitä hyytyi, kunnes eräs päätti "vähän rapsuttaa leukaa" ja sitten olikin veret taas pitkin seiniä. Pari kertaa oon nyt huoltanut tuon ja ei oo kyllä heikkohermoisen hommia! Ihanasti saapi oikein syvältä kaivella kaikki hyytymät sun muut kökkäreet. 

   

   

  • Like 2

 6. 26 minuuttia sitten, puujalka kirjoitti:

  Mites sykkeiden puolesta, tuliko edes maksimit?

  Lie melko yhdentekevää tässä kohdin. Kuten joku sanoi: "Max is max, no way to go around it". Jos ei todellisuudessa päässyt enää kovempaa, turha jossitella. 

   

  Sykkeissäkin päivittäistä ja ulkoisista tekijöistä aiheutuvaa heittelyä. Itse asiassa olen itekin nyt kyllä hylkäämässä sykepohjaisen harjoittelun lähes tyystin. Käytännössä katselen vain jälkikäteen, että mitä lukemia sieltä tuli. Itse harjoituksen annostelu ja harjoituksen aikainen kontrollointi tapahtuu kyllä nykyään enemmän tehon ja fiiliksen kautta. 

  • Like 1

 7. -pyöräily 30min, ultrakevyt

  -hieronta

   

  Tänään kävin vain tosi kevyen pyöräilyn mutkien kautta hierojalle. Sieltä tuli kommenttia, että yläselkä aikatavalla täysin lukossa, joka oli yksi pääsyy hierojalle hakeutumiseen. Fiksumpi tietysti olisi käynyt jo ennen uintia, mutta en lukeudu tuohon sakkiin. Kaikki muut saatiin hyvin käsiteltyä paitsi leveät selkälihat ja etureidet. Niiden takia voisi olla hyvä käydä uudestaankin, tai sitten pitäisi jaksaa kotona rullailla. 

   

  Lisäksi aamupäivän epistolassa oli koiran vienti operaatioon. Patti ei kuitenkaan tyhjentynyt totaalisesti, joten se piti avata. Avauksessa paljastui myös, että siellä on edelleen kovempi osio, josta otettiin nyt patologille näyte eli kasvaimen mahdollisuus on edelleen olemassa. Kivasti sen verran avoimeksi jäi tilanne, että lääkäri oli jättänyt haavan totaalisen auki. Kuulemma yleensä näissä tapauksissa se on hyväksi. Sehän tarkoittaa sitä, että meillä elelee nyt lattialla kaksi olentoa - konttaamaan opiskeleva pieni 5kk lapsi ja avoimen haavan kanssa vertavaluva 9 vuotias koira. Ainaskin pari päivää tätä herkkua ja alituista haavan hoitoa. Tietysti varmasti paras ratkaisu hoidollisesti, mutta pieni toive oli kuitenkin, josko se ois ommeltu kiinni.... 

   

  Kohta tuossa alkuillasta ois tarkoitus vähän urheillakin, jos tunteroisen kävisi juoksemassa. 

  • Like 2

 8. Joku sanoo, että hieronta=treeni eli ei pitäisi olevinaan treenata samana päivänä. Eivät ymmärrä, että ihan normaalia on treenailla useamman kertaa per päivä. Hieronta saa aineenvaihdunnan nousemaan, mutta ei se mikään rankka juttu ole elimistölle, jos vähänkään peruskunnossa on. Eli ihan huoletta voit vähän treenailla huomenna ennen hierontaan menemistä, nimimerkillä minulla on TÄSMÄLLÄÄN samat ajatukset (joskin en kyllä vetoja vedä)!

  • Like 1

 9. 1 tunti sitten, villea kirjoitti:

  Trainerin päällä kevyttä pyörittelyä seuraavan työhommelin parissa noin 130W teholla. Työhomma oli sen verran nopeasti tehty, että päätin ottaa loppuun vielä 2*4 min VO2max vedot.

  Oliko tytär taas ihmettelemässä isin kuolemista? Muistan kun tuosta mainitsit joskus. Nimittäin itsellä vo2max-vedoissa ihan sama juttu vaimokkeen kera, se aina kovin huolissaan a) pysynkö pystyssä trainerilla (voiko sillä kaatua?) b) kuolenko happivajeeseen ja c) sainko homman tehtyä kuten suunniteltu. 


 10. -avovesiuinti 2.5km, sis. 2km TT aikaan 36.33

   

  Tänään siis vuoden toinen kisa. Vähän itselläkin hakusessa, mitä tältä oli odotettavissa. Muutamia avovesiuinteja tehnyt ja kyllä ne ajat tuppaa olemaan tosi heikkoja ellei surkeita. Altaassa treenit menneet eteenpäin, joten pientä toivoa oli edes jonkin sortin kulusta. Haarukka oli sellainen, että 2km ennätys on jotain 34 ja osia, ja toisaalta 40min oli sellainen raja, jonka alle nyt pitäisi pystyä. Mutta kysymys oli kuinka paljon. Vastaus oli nyt "kolmejapuoliminsaa". Kovin paljon lujempaa ei tänään olisi kulkenut. Mutta tyytyväinen olen tuohonkin. Miksikö? No siksi, että kovin kovaa en uinut, ihan hyvin olisi voinut tuosta lähteä puolikkaalle ajelemaan pyörää ja juoksemaan. Selvästi raikkaampi olin kuin esim tuossa ennätysuinnissa. Uskoisin, että hyvällä treenillä vastaavaa vauhtia pystyy uimaan täyden matkan ja olemaan vielä tämänpäiväistä raikkaampi rannalla, se olisi jo hyväksyttävä taso ottaen huomioon kaikki seikat! Mikäs sitten huonoa? No se, että kovempaa ei pääse, vaikka yritystäkin olisi! 

   

  Uin taktiikalla, lähdetään peräjoukoista omaa rauhallista tahtia ja katselleen puolessa välissä onko vara kiristää. Niinpä eka 200m meni 1.54/100m ja sitten vauhti asettui tuohon 1.50 pintaan. Puolessa välissä totesin, ettei tunnu juuri missään, joten nostin vauhtia pykälällä ja siinä meni 400m sitten 1.45/100m tahtia. Sen jälkeen olikin sitten ilmeisesti eväät syöty ja lopputulemana kadenssi nousi "loppukirissä", samoin syke, mutta vauhti tippui. Niin tyypillistä! Onneksi tri-kisoissa jätän nuo loppukirit tekemättä ja homma tulee yleensä aavistuksen tasaisemmin loppuun asti. 

   

  Tästä sitten eteenpäin päivä kerrallaan, huomenna vuorossa hieronta keskipäivällä. Varmaan muuten kevyttä liikuntaa ja viikonloppuna sitten juoksupainotteisesti ensin kovempaa ja sitten pidempää. Tarkoitus ottaa tähän väliin juoksublokki, jossa juoksen kynnyksen alapuolella noin 12km -> 20km aivan kuten tein aiemminkin eli lähtien 1km toistoista ja päätyen todennäköisesti 4x5km vetoihin. Varmaan vähän löysään vauhteja, mutta tarkoitus kuitenkin pääosin pysyä samoilla kinkeripiireillä. Uimassakin varmaan ehtinee vkl käydä! Tässä aletaan lähestyä sitä uintikuntoa, että voisi kohta vetää IM-simulaatioita. Kuitenkin varmaan parempi tyytyä toistaiseksi pääosin 50-100m intervalleihin...

  5 tuntia sitten, Jujup kirjoitti:

  Teretulemast! Virossa on tällä hetkellä 1000 hengen tapahtumat sallituja, joten siinä ja siinä, että kisa järjestyy. Luulisin, että tässä kuussa tulee informaatiota aiheesta.

  Sain vähän sisäpiiristä huhuja, että kisaa kyllä oltaisiin näiden tietojen perusteella järjestämässä. Jos vaan saan siirron Lahteen onnistumaan, heti menee ilmo sisään. Oikeastaan innostuin tuosta vähän, koska ois tosi siistiä päästä kokeilemaan kuinka pyörä kulkee tasaisella. Uskoisin, että mulle tuollainen tasainen reitti sopii tosi hyvin, koska watit on mulla ihan OK vs. W/kg. Juoksukin @villea-raportin mukaan muistaakseni oli tasainen poislukien yksi mäki/kierros, oliko näin? 

   

   

  • Like 1

 11. Katselin vähän treeniohjelmaa ja tein seuraavan johtopäätöksen, ei yhtään huonommin sopisi flipata Lahti 70.3 -> Tallinnan täysimatka. Jos saan Lahden kisan siirrettyä ensi vuoteen, ilmoan heti Tallinnaan. Saisi yhden virallisen täyden matkan kisan tälle vuodelle. Ja treeniohjelmakin tuli järkevämmän muotoiseksi eli 2x3vko, jossa kliimaksina isot treenipäivät ensin SuurJoroinen (=puolimatka) ja sitten Tahko (=täysimatka). Tuosta sitten vielä ehtii hyvin palautumaan ja hiomaan iskun huippuunsa Tallinnaan. Nimimerkillä kisaamalla kuntoon! Saas nähdä onnistuuko siirto...

  • Like 1

 12. -sisäpyörä 50min, 189W, 123bpm

   

  Tänään kevyitä pk-intervalleja pyörällä. Koska trainerilla on tylsää ja kuumuminen aikalailla ongelma lämpimillä keleillä, toisaalta ulos ei kehtaa mennä, kun edelleen kyynertuki puuttuu, niin siksi näin. Tein 12min@200W/3min@160W. Ei mitään ongelmia kuumumisen kanssa, vaikka selvästi jo 12min lopussa alkoi nousemaan lämmöt. Sykekin jo lähes normaali, joten eiköhän tässä voida jatkaa normaalia harjoittelua. Nyt vähän jumppailua ja murkinaa!


 13. -uinti ~2000m, 1.47/100m

   

  Tänään oikeinkin kevyt uintisettilöinen, jossa pääosin tekniikkaa reiluin tauoin. Potkuja alkuun ja siihen perään kaikenlaista säätöä. Totesin, että ehkä alkuvedossa vasen käsi taas vetelee liian keskelle, koskapa kovemmassa vauhdissa siinä tuntui vastusta selvästi enemmän vs. kun ojensin enemmän sivuun. Snorkkeli ja räpylät on kyllä hyviä silloin, kun pitää alkaa katselemaan käsien linjauksia, kun voi rauhassa keskittyä niihin. Omalla kohdalla tuntuu tuo potkiskelu ja snorkkeliuinti tuottavan hyvää tulosta kyllä. 

   

  Perään vedin vähän reilummin 3x100m, ne meni 1.33-1.35 aikoihin eli ei yhtään hassummin vs. tuntuma. Sitten perään nousevin tehoin vielä parit 50m pätkät, jotka meni 46s -> 42s. Tuntui jo sille, että pääsee eteenpäinkin eikä vaan vesilennä ylöspäin, mies hengästy ja vauhti pysy samana. Toki vauhdit on edelleen onnettoman surkeita, mutta kuitenkin taas pykälän lähempänä sitä, missä oltiin joskus maaliskuun alussa.

   

  Tästä on hyvä jatkaa huomiseen uintiin, jossa on hyvä sammuttaa orastava valo tunnelin päästä. Epäilen, että teen itselleni ns. perussuorituksen. Eka 200m hapoille porukan perään kiilaten (toinen vaihtoehto ottaa ihan rauhassa ja todeta, että letka meni jo ja uida sitten jälkijoukoissa pk-vauhtia), sitten onnettomalla tekniikalla lujaa kauhoen, mutta hitaasti liikkuen. Tietysti tähystys unohtaen ja vähintään 300m ylimääräistä uiden. Lopussa sitten mennään vahvasti pk-vauhtia ja todetaan 200m ennen maalia, että miks en uinut kovempaa. Uin toissa talven päätteeksi hallissa märkkäri päällä 2km testin muistaakseni aikaan 34min ja risat. Nyt moisesta haaveilu on utopista. Tietty maaliskuussa olin vielä selvästi kovemmassa kunnossa, joten pieniä mahdollisuuksia olisi päästä noihin aikoihin vielä loppukesän aikana. Nyt olen oikeasti tyytyväinen, jos menee alle 40min. 

   

   

  • Like 1

 14. -juoksu 7km, 5.18/km, 133bpm

   

  Edelleen näkyy olevan syke koholla. Nyt tarvitsee jo syyttää jotain muuta kuin kuumuutta. Keksitään seuraavaksi vaikka siitepöly. Jos tämä vielä pidempään jatkuu näin, pitää varmaan tulkita, että jossain on jotain vialla. Ja sitten ensimmäinen reaktio on vetää tehotreenit nolliin. Iltasella ajattelin kuitenkin uida täysiä. Katsotaan pääseekö alle 40min, keli tulee olemaan varmaan aika haastava ainaskin ennusteen mukaan...

   

  Edit. Näköjään olen taas puuhastellut, eli vasta ilmon DL on tänään ja itse uinti suoritetaan huomenna. No, onneksi valmistautuminen oli muutenkin kehnoa, niin yhdellä päivällä siirtyminen ei juuri tee siitä huonompaa jos ei parempaakaan. Käyn varmaan iltasella sitten uimassa itekseni jotain tekniikkapätkiä ja pari kovempaa vetoa!


 15. Loppupäivä menikin TAAS ohisektoriin. Oli vähän ennustettavissa, että tässä on hankalaa, mutta en ihan näin hankalata osannut odottaa. Piti käymäni siellä uimassa, mutta uimahalli meni sulki ennen kuin olisi ehtinyt edes oven rivasta vetäistä. Oli melkoinen sirkus kyllä koko päivä. Töissä oli katastrofaalinen kiirus, jouduin tekemään kolmea eri hommaa yhtäaikaisesti ja samalla olemaan luurit päässä koko ajan päivystämässä, milloin alkaa neljännen homman kriittinen puuhastelu. Niinhän siinä klassisesti kävi, että ennen kuin ehdin niistä kolmesta saada yhtään finaaliin, niin luuriin alkoi tulla "Antti we need you now" -pyyntöjä. Samanaikaisesti pienellä miehellä paukkui ns. totaalisesti hermot (sille tuli pari hammasta ja selvästi ahistaa nyt ikeniä), joten vaimo pyysi voisiko saada pienen lepotauon kaverin lepyttelystä. Justiinsa kun yritin molempiin suuntiin vastailla "juu ei nyt ei pysty repeemään mihinkään suuntaan", niin koiran leukamärkäpaise räjähti sitten keskellä olohuonetta! Alkoi naurattamaan vaikka tuli ihan kivankokoinen lammikko veristä mätää lattialle. Siinäpä sitä ollaan yhtenä miehenä kolmeen suuntaan menossa luurit korvilla, lähimmällä rätillä lattiaa luututen. Ei riittänyt putkiaivon kapasiteeetti tuossa kohdin. Mutta tästäkin selvittiin ilman, että kenenkään henki tietääkseni meni.

   

  Juuri minuutti sitten sain kolmannen ja viimeisen homman finaaliin asti ja nyt olisi sitten mahdollisuus käydä lenkillä. No sanomattakin selvää, etten käy. Katsotaan huomenna taas uudestaan! Nyt vaan sellainen tilanne, että kun yhden homman saa tehtyä, niin kaksi uutta on spostissa odottamassa. Tänään paukauhti vastaväittäjälle 80 sivuinen väikkäri tarkistettavaksi, en oo edes ihan täysin perillä tuosta aiheesta eli menee kyllä arviolta ainaskin yksi työviikko tuohon, eikä aikaa enää ihan turhan paljon ole. Missäköhän vaiheessa tässä ehtii sitten pitää kesäloman (tai sen mikä osa jäi vielä pitämättä)?!? 

  • Like 6

 16. -sisäpyörä 65min, 209/231W, 141bpm

   

  Olenko muistanut kertoa, että vihaan traineria? Ja olenko muistanut kertoa, että trainerilla ei vaan toimi itselläni tuuletus? No, pitihän se taas kertaalleen kokea. Tänään tein 2x15min@270W/5min ja tuo oli sen verran lyhyt vielä, että ylikeitosta huolimatta sai kohtuudella väännettyä. Jaloissa fiilarit ihan jees, pumppu huiteli jossain ihan omissa sfääreissään. Toki täytyy tuota tarkkailla, mutta aikalailla vahva fiilari on, ettei tuuletus ollut riittävä kun sisälämmötkin oli startissa 26 astetta. Oikeastaan jossain 150W tienoilla alkoi tuntua viilentävä vaikutus ja syke sielläkin oli jossain 120bpm tienoilla kun normaalisti ehkä 110bpm. Vetojen maksimisykkeet huiteli reippaasti yli 160bpm, kun niiden olisi pitänyt pyöriä noin 150bpm tienoilla! Tässä vielä vedot erikseen:

  1. 272W, ave 153bpm, max 161bpm

  2. 270W, ave 158bpm, max 166bpm

   

  Yleensähän mulla Pw:Hr pyörii muutamassa prosentissa, tänään se oli vajaa 9% eli kertoo sekin kropan keittämisestä. Ei nyt huolestuta toistaiseksi enempää, mutta tarkkaillaan vähän tarkemmin jatkossa. 

  • Like 1

 17. Samaa mieltä kyllä kuin herrat edellä, kannattaa ehdottomasti lähestyä eri vinkkelistä tuota juoksuhommaa. Itsekin toteat, että juoksussa suurin limitteri on vauhtikestävyys (tai sen puute) ja tähän ongelmaan pahinta mahdollista myrkkyä on juosta pitkiä PK2 juoksuja! Miksi? Koska se ei isommissa määrin kehitä vauhtikestävyyttä ja toisekseen saa aikaan kohtuullisen merkittävän rasituksen kehoon, joka puolestaan estää vauhtikestävyysharjoitteet.

   

  Eli tuon sijaan tekisin lyhyempi juoksuja pk1 vauhdilla eli oikeasti hiipimällä ja sitten sitä vauhtikestävyyttä maltillisin määrin, vaikkapa vk1 tasavauhtisena noin 30-40min kestoltaan. Kehittäisin harjoitusviikot siten, että tuossa vauhdikkaammassa juoksussa olet freesi eli alle 2 päivää sekä kevyttä että lyhyttä. En olisi kauhean huolissani pitkien juoksulenkkien puutteesta, jos nyt jo tuossa juoksit 5min/km vauhtia 20+km niin kyllä sitä peruskuntoa pitäisi löytyä. Samaa kertoo 340km pyörää kahteen päivään! Juoksussa määrää pitää kyllä kerätä huomattavasti kevyemmin kuin pyörällä eli pk1 sykkein ja mahdollisimman kevyesti edeten. Sinun tasolla voisi olla hyvä yläraja joku 5.30/km eli juokset sitä hitaammin. Olisi hyvä jäädä sellainen fiilis kotiin tullessa, ettei mitään ole tehnyt! 

   

   

  • Like 8

 18. -uinti 3400m, 1.45/100m

   

  Tämä päivä alkoi haastein. Piti tekemäni lyhyehkö traineritreeni aamulla ennen lekurille lähtöä. Kuitenkin aikaikkuna suli käsiin työkuvioiden puskiessa niskaan. Lekurissa sitten hieman kylmiä hikikarpaloita vierähteli otsalle, kun lääkärin mielestä selvästi ensidiagnoosi oli kasvain - aivan kuten itselläkin. Ennen kuin ehdin enemmän nieleskellä, niin tehtiin kuitenkin neulanäyte ja sieltähän paljastui melko puhtaasti tulehdusmärkää ja verta. Kun imusolmukkeetkin oli hyvät, niin kasvain diagnoosi muuttui nopeasti märkäpaiseeksi. Lyhyen ultran jälkeen paljastui, että mahdollisesti kielen alla on joku helskutin tikku. Kyllä tämä näiden puuhastelijoiden kanssa on niin nähtyä, mikään ei enää yllätä! Mutta parempi näin. Aluksi kokeillaan pelkillä antibiooteilla ja tulehduskipulääkkeellä ja tarpeen vaatiessa perjantaina sitten tyhjennys manuaalisesti. Toivon mukaan kaveri tulee vielä jahtikuntoon ainaskin yhdeksi syksyksi!

   

  Illan ja päivän ainoaksi treeniksi jäi sitten uinti. Tein noita minun perinteisiä pätkiä eli tänään 15x100m/20s+3x300m/20s+10x50m/40s. Tai se oli tavoite. Realismia oli kuitenkin se, että vähän joutui taukoja venyttämään, koska i) huono kunto ii) tekniikka hajoaa ja iii) radalla ruuhkaa. Mutta aikatavalla pysyin kuitenkin tavoitteessa. Olen nyt poistanut itseltäni aikatavoitteet ja menen puhtaasti tuntuman mukaan ja katselen sitten, mitä kello näyttää. Satkut meni 1.36-1.40, keskarin ollessa varmaan 1.38. Nämä tein pullarilla ja lättärein, kuten aiemminkin. Eli joku noin 6s hitaampi olin kuin about paras keskari. Lopussa aavistuksen hyytyi, mutta niin on hyytynyt aiemminkin. Toki parhaassa iskussa tein näitä 20kpl. Perään 3x300m, jonka tarkoitus on olla setin "palauttava" osio ja tarkoitus mennä IM-vauhtia. No tänään se ei paljon palauttanut ja kädet oli finito jo tässä kohdin. Vauhdit tippui 1.50/100m tasolle eli edelleen noin 6s/100m parhaista verrokeista. Kirsikkana kakun päälle 50m vetoja "täysiä". Tänään ei hirvinnyt kauheasti kiihdytellä, kun olin aivan kuollut jo aloittaessa noita. Pohkeet kramppasi all in -tyyppisesti pari kertaa (aloitettava ilmeisesti taas magnesiumin syöminen). Vedoissa oli vaikeuksia pystyä enää 50s aikoihin, keskari kuitenkin ehkä 49s. Tauot lipsahti erinäisistä syistä (ei ruuhkasta) johtuen parissakin kohtaa enemmänkin minuuttiin kuin 40s. 

   

  Oma analyysini tästä oli se, että ollaan edelleen sen noin 6s/100m jäljessä "huippukuntoa", mutta nyt tekniikan sijaan suurin limitteri kyllä oli ihan puhdas uintikunto. Ja sehän kasvaa uimalla, ja siinä samassa varmaan tekniikkakin paranee. Joten nyt on saatava solideja 10+km viikkoja uintia sisään. Huomenna jatketaan tätä, mutta otan tekniikkapainotteisin kevyen uintisetin ja ke sitten treeninä menee 2km avovesiuintikisa. Kaikki aspektit huomioiden kaikki alle 40min olisi oikeastaan suuri yllätys. Ilman koronaa lähtisin kyllä rikkomaan 35min rajaa, mutta nyt ei rahkeet riitä siihen alkuunkaan! Luvattu vielä kunnon 7m/s tuultakin, että saattaa tuokin oman mausteensa tuoda uintiin. Huomenna tänään skipattu SS pyöräily ja se kevyt uinti, keskiviikkona varmaan kevyt hölkkä med uinti. Torstaihin on sen verran pitkä aika, ettei osaa sanoa sekoilun tarkempaa luonnetta. 

  • Like 4

 19. -juoksu 12km, 4.58/km, 139bpm

   

  Ajattelin kevyttä tunnin lenkkiä sisältäen parit ruskot. Het alussa lähti kuitenkin pitkästä tauosta johtuen ihan laukalle ja kilsat alkoi huitomaan jotain 4.40 tienoille. Eipä se siitä sitten jarrutusyrityksistä huolimatta paljon yli vitoseen hidastunut. Ihan kiva, että vauhtia on liikaa vaikka yrittää jarrutella, mutta syke puolestaan oli kyllä sitten vastapainoisesti noin 10 pykälää normaalia korkeampi eli ei tästä nyt syytä juhliin ole. Käytännössä siis ihan epäonnistunut huonosti suoritettu kevyt lenkki. Kokeillaan ens kerran paremmin! 

   

  Huomenna on edessä kova paikka. Vanhemmalla koiralla on jo tässä puolisen vuotta ollut kaikenlaista "pientä kremppaa". Kerran jo mietin, että nytkö tuli lähtö, kun oli pötsi sen verran sekaisin rouva teräsvatsalla että ihan verta tuli. Nyt sillä on sellainen tennispallon ja pingispallon välimaaston kokoinen järjettömän kova patti leuan alla. Se on siinä ollut jo reilun viikon verran, oli jo ennen melontareissuun lähtöä. Silloin oli pienempi ja nestemäinen. Reissun aikana se pieneni pienen mansikan kokoiseksi ja nyt sitten reissun jälkeen on koventunut ja kasvanut. Tänään ehkä taas pienempi kuin eilen. Voihan se olla vain joku paha tulehdus ja märkää, mutta en nyt kovin positiivisin mielin kyllä lekurille marssi. Antaas katsoa vielä... 

   

  Treenikalenterissa on enemmän suunnitelmapöhinää kuin äksöniä. Työt nyt sekoittaa pahasti pakettia - tällä viikolla itseasiassa pre-korona aikana olisin Saksassa, joten pitää suhtautua tähänkin sumaan positiivisin mielin - eipähän tarvi ainaskaan matkustaa vielä päälle! Mutta pari päivää joutuu nyt kyllä hyvin puristamaan töitä kasaan. Sitten pitäisi aavistuksen helpottaa (tai niin kuvittelen). Voisi luonnostella tässä nyt tarkemman treeniaikataulun Tahkoon asti, että tulee varmasti tasapainoinen valmistautuminen. Kovin paljon ei enää aikaa ole ja prioriteetti pitää nyt laittaa voimakkaasti kisavauhtisiin ja kisaomaisiin treeneihin eli pitkää pyörää ja juoksua plus uintia. Uinnissa vaan se ongelma, että tekniikka vielä räpyllystä eli lähestyn sitä enemmän perustekemisen puolelta ja sitten "toivon hartaasti" kisoissa tekniikan kestävän, löytyvän sopivan peesin ja tuulen kääntyvän koko ajan myötäiseksi. Eli erittäin solidilla linjalla mennään uinnin suhteen...

  • Like 1

 20. Reissusta palailtu ja ehditty vähän treenaillakin jo! Tosiaan Valtimon tienoilla tuli oltua vajaa viikko, sieltä suuntimilta ovat omatkin vanhemmat ja siellä paljon aikaa viettänyt, kun oma mökkikin siellä suunnin sijaitsee. 

   

  Vähän herätti kyllä suoraan sanottuna huonoa omaatuntoa lähteä sinkoilemaan erämaahan kanootin kanssa vajaaksi viikoksi kesken about tärkeimmän valmistavan kauden. Yrittänyt tässä itselleni perustella, että kyllä se kuuden päivän "mindfullness" retriitti Inarijärvelle teki ihan hyvää, ja olisihan joku voinut olla flunssassakin viikon kesken treenikauden. No, tehty mikä tehty ja nyt katseet eteenpäin. Itse reissu oli aika perus: kevyttä melontaa pitkin vesistöä päivittäin, uuden retkikodan testailua, auringossa löhöilyä ja kalastusta. Kala ei oikein syönyt, mutta ainahan sitä ruokakalat nyt saapi. Yksi mörkö oli kiinni ja jos se oli taimen, kuten vähän pelkään, niin ois ollut kyllä heittämällä oma ennätyskala, sanotaan varovasti ~5kg. Vei siimat kiveen. Saattoi olla toki hauki. Syötiin harria, alamittaisia taimenia tuli muutamia. 

   

  La-To:

  -melontaa yhteensä noin 80km, kohtuu kevyttä pääosin joskin pari vasta-aallokkoa myös ja yksi 5h mittainen päiväkin sattui sekaan

  Pe:

  -avovesiuinti 1500m, sis. 6x200m "lujempaa"

  La:

  -pyöräily 20km, kevyttä 108bpm

  Su: 

  -uinti 2600m, 1.47/100m

   

  Matkustuksien jälkeen tänään ensimmäinen varsinainen harjoitus. Pari päivää joutui vähän vain happihyppelemään, kun keho oli vielä matkustusmoodissa sekä aavistuksen väsynyt reissusta muutenkin. Toisekseen allergiaoireet aika pahoina takaisin sivistykseen paluun jälkeen sekä kuumakin ollut. Tänään kuitenkin kävin uimassa CSS-vauhdein 3x(3x100m+1x200m) ja yllättävän positiivisesti vedot meni 1.40/100m pintaan, osa alle ja osa yli. Vikassa sarjassa toisen vedon joutui keskeyttämään 50m kohdilla pohjekramppiin ja tein sitten seuraavan vedon 150m ja vika pätkä 300m mittaisena. 

   

  Tänään varmaan vielä kohtapuoliin juoksemaan hiki pintaan (ei liene kovin haastava tehtävä!), jos vaikka parit ruskot sekaan heittäisi. Pienimuotoinen ongelma tässä on, että kyynertuki ei ole saapunut, joten pyörällä ei voi oikein nyt ajaa. Ajelen varmaan syklolla tahi sisällä jarrukahvoilla. Ainaskin tuo yksi pitkä testi pitää tässä tulevalla viikolla tekaista. Toisekseen ke pitäisi uida 2km avovedessä kisana, joten nyt huomenna tarkoitus vetää vielä kova uintisetti ja tiistaina varmaan käyn myös uimassa, mutta kevyemmin. Jos loppuviikosta sitten pääsisi jo paremmin pyöräilemään. 

  • Like 7

 21. Lukaisepas tuosta:

  https://thkfysio-com.webnode.com/l/blog-post-with-formatting-tips-for-you/

   

  Aikalailla monimutkaisempaa tuo venyttely kuin ennalta-arvioiden kuvittelisi. Ensinnäkin jos lähdetään siitä lähtökohdasta, ettei monesti liikkuvuuden limitteri ole edes lihas vaan jänne tahi muu rakenne. Minun käsityksen mukaan liikkuvuuden pitäisi kyllä parantua piakkoinkin, riippuen vähän siitä, mikä siellä hinnaa vastaan...


 22. -pyöräily 146km, 195W (NP 214W), 127bpm

   

  Tämän treenijakson viimeinen treeni oli reippaampi pitkis, jossa ajelin mökiltä Kuopioon. Sain tuulen pääosin selän taakse, joten kulki aika mukavasti munamankeli! Otin alkuun verrat ja sitten 5x20min@~240W/10min, lopun ajoin sitten sekalaista hupailua eli pääosin kevyttä ja ylämäet parissa kohdin vo2max tehoin ja hivenen ylikin. Vaikka kuormaa oli ja jalat jonkin sortin koomassa, niin kyllähän nuo kuitenkin liikkui. Muistan, kun tein about saman lenkin viime vuonna, että olin merkittävästi väsyneempi ja selvästi hiljempaa kulki. Joten eteenpäin on menty. Vetojen datat oli tänään näin:

  1. 240W, 136bpm, 39.6 km/h

  2. 239W, 133bpm, 32.6 km/h

  3. 236W, 133bpm, 39.3 km/h

  4. 218W, 131bpm 40.5 km/h

  5. 239W, 137bpm 36.3 km/h

   

  Vähän jännittävyyksiä noissa. Eli esim. neljännessä vedossa alhainen keskiteho, mutta siinä oli sen verran jyrkkiä alamäkiä, ettei vaan riittäneet vaihteet ja koastailin alas jyrkimmät osat. Toisessa vedossa puolestaan oli mualimen suurin ylämäki, Savilahden kohdalla. Siinä meni noin kymmenen minuuttia eikä paljon matka edennyt. Kaikkinensa ihan jees vedot, sykkeet kyllä ihan järkyttävän alhaiset, kun alakynnys on noin 135bpm. Katsoin, että 90km splitti oli 2h25min. Keskari oli siihen asti, kun sai painaa vapaasti noin 36.5 km/h, sitten tuli kevyenliikenteenväylä ja keskari tipahti kuin lehmänhäntä. Herää kysymys onko pientä jumia kenties pumpun puolella havaittavissa. Uskoisin, että olisi. Toisekseen jalat varmaan uupuneemmat kuin mitä pumppu eli ei vaan kestä kovin paljon kovempaa ajaa lihaskestävyyden nimissä. Siihenhän tämäkin treeni oli täsmälääke! 

   

  Nyt sitten pientä palauttelua ennen kuin testaillaan FTP ja aletaan tekemään viimeisiä valmistavia treenejä. Kisakalenteri alkaa kivasti täyttyä, mulla on nyt edessä avovesiuinti 2km, puolimatka SuurJoroinen, Tahko IM ja Lahti HIM. Nuo saakin riittää tälle suvelle! Toivottavasti saan itseni hyvään iskuun vielä, vaikka tässä valmistava kausi on vähän venynyt ja nyt tulee viikon eräreissu vielä väliin. 

   

  Palailen päiväkirjan pariin reilun viikon kuluttua. Nyt vielä juhannusaaton kunniaksi työzoomailua pari tuntia! 

  • Like 5

 23. -juoksu 8km, 5.01/km, 132bpm

   

  Piti lähtemäni noin 10 aikoihin pyöräilemään. Sitten tuli puhelupyyntö klo 10, joka myöhästyi, kun tuli videopuhelu klo 10, joka kesti klo 11 asti. Sen jälkeen puhelu kesti puoli tuntia, jonka aikana tuli kolme pakollista työtehtävää asap pyynnöllä. Sitten olikin jo kello aika paljon ja ukkosrintama tässä kyljessä kiinni. Sain pyöräilykiellon ukkosen takia, joten en sitten päässyt olleskaan pyöräilemään. Iltasellakin luvattu ukkosta, mutta katsotaan nyt. Sen sijaan kävin juoksemassa erään metsäautotien päähän. Mökki meillä on ollut 90-luvun alusta tässä ja isän kotipaikalla ollaan käyty ihan syntymästä asti. Paljon on tullut aikaa vietettyä myös lähijärvellä ja siellä joku kerta tuli mietittyä, että mistähän hitosta menee tie tuonne ihan perille "keskelle ei mitään". Niinpä otin joku kerta kartan esiin ja yllätykseksi se tie menee sinne seuraavasta haarasta meidän mökistä. Tänään otin agendalle hölkätä tuon tien päähän, jonne oli melko tasan 4km. Kastuin hien ja pienen vesisateen yhdistelmästä. Juoksujalat oli vetreät. On se ihme, vaikka pyöräillen alkaa olla velttoa kumia koivet, niin juosten ei mitään ongelmaa mennä ihan hyvääkin vauhtia. Melkoinen mäki sattui tuohon matkalle, jonne kipusin 6min/km vauhtia eli nelosella alkavia kilsoja oli muut sitten. 

   

  Yöllä alkoi lisääntyä merkit, että kovin monta kovaa treeniä ei enää kannata vetää. Heräsin yhteensä 5 kertaa, kolmesti kävin vessassa ja kahdesti syömässä. Mutta näistä vain kaksi oli omia heräämisiä ja kolmen aiheutti koira, jolla ilmeisesti juoksut aluillaan. Hirveä hätä ulos ja sitten projektina on haistella ruohonkorsia - pikkaisen on vaikea ymmärtää tuota. Leposyke normaali ja HRVkin normaalin alalaidalla eli vielä nyt ei kovin syvällä kuopassa olla.

  • Like 3
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy