Jump to content
Juoksufoorumi.fiAnttiSn

Jäsenet
 • Content Count

  813
 • Liittyi

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by AnttiSn

 1. AnttiSn

  Triathlon-messut

  Tuoltahan ne tarinatkin löytyy: https://triathlonfactory.fi/triathlonmessut/ohjelma/ Ei taida osua kohdilleen kommallekaan ultraajalle tuo Tahkon keissi. Toinen entinen (ammatti)jalkapalloilija ja toinen tainnut löytää juoksun kirjailijoiden lenkkisaunasta Töölönlahdelta. Itse ajattelin käydä lauantaina kyllä.
 2. AnttiSn

  Triathlon-messut

  En oo käynyt, mutta ajattelin nyt käydä pyörähtämässä. Näkyy olevan ihan kohtuu kiinnostavia puhujiakin, että varmaan niidenkin takia voisi pistäytyä. Täältä saa lisätietoa (sisältäen mm. ne puhujat): https://triathlonfactory.fi/triathlonmessut/
 3. Jos kaikki muu tuntuu järkevälle, sulla on painetta niin polkimissa kuin myös käsissä/hartioissa, niin silloinhan satulassa on joku vika. Joku sen asento on väärä, tai sitten satulan geometria ei vaan sovi SINUN arselle. Satuloita on sen tuhannen mallia, eikä ihan ensimmäisenä kannata lähteä lottoamaan oikeaa. Eli kokeilee vielä noita säätöjä. Sitten jos löydy vielä ratkaisua, niin yrittäisin itse etsiä sellaisen pyöräkaupan, jossa saisi testata satuloita omalla pyörällä. Siis ihan viedä kotiin, ajella viikon ja palauttaa, jos ei natsaa. Itsellä on nyt tuossa verkkokaupasta tilattuna kolmas satula, joka toivoni mukaan olisi SE satula, tai semmoista samanlaista olen ajanut testissä joku 30min eli pitäisi kait olla hyvä!
 4. Mukavahan se tuollainen iso mittari olisi. Mutta itse en käytä sitä, koska haluan ajaa harjoituksissa samalla set-upilla kuin kilpailussa ja kisassa taasen minimalismi rules - tarvitsen matkan, ajan, sykkeen ja (keskiarvoistetut) watit. Nämä saa vaikka kelloonkin yhdelle näytölle näkyviin (tai kuten itselle 5km välein kierroksista ka-watit ja kesto). Kellon voi pyöräyttää ranteessa ympäri, joten on aeroasennossa juurikin silmien edessä. Juoksuun siirryttäessä pyöräyttää kätevästi juoksuun päästyä ympäri, tai voihan sitä noinkin juostessa katsella itse asiassa toimii ihan yhtä "hyvin". Uidessa pidän jo valmiiksi käännettynä märkkärin alla. Tällöin vaihdoissa ei tarvitse ainaskaan elektroniikan kanssa säätää mitään!
 5. No kuten yltä voit lukea, minulle mittari=kello+polkimet. Samalla tavalla siitä kellon näytöstä näkee vauhdit, matkat, ajat, sykkeet, reitin, watit ja kaiken muunkin tarvittavan ja tarpeettoman. Sulta varmasti löytyy kello, joten miksi et käyttäisi sitä? Mittareita löytyy sitten varmaan tuhannen erilaista mallia, sisältäen versiot ilman ja gepsin kanssa. Tässä esimerkiksi läpileikkaus garminin edge-mallistoon: https://www.bikeradar.com/advice/buyers-guides/garmin-edge-bike-computers-buyers-guide-to-all-the-models/
 6. En tiiä minkälainen kello sulla on, mutta itellä ihan perus garmin forerunner ja kotona pukiessa päälle isken pyöräilyn päälle, ja viimeistään satulaan istuessa näyttää vihreätä valoa gepsin suhteen. Tämä toimii oikein mainiosti, kun muistaa parittaa kellon vaikka koti-wifiin, josta kello käy automaagisesti aina kotona ollessa hakemassa uudet satelliittien sijainnit ja samalla päivittyy myös, ah niin tärkeä, trainingpeak sun muut härpäkkeet. Ulkona jos näpäyttää harjoituksen tulille, niin ehkä viis sekuntia kestää löytää satelliitit. Kello on nyt yli vuoden vanha, käyttö sisältää yli tuhat tuntia loggausta eli eipä nuo asiat siihen satelliittien löytymiseen kyllä vaikuta. Ainut etu anturissa mielestäni on kadenssi, mutta senkin tiedon saan itse wattipolkimista. Näinpä datankeräykseen riittää urheilukello plus polkimet. Isompi pyöräilymittari olisi vaihtoehto, mutta se on enemmän luxusta kuin välttämätöntä.
 7. AnttiSn

  Kevätseuranta

  Jollain on tuossa kotipihassa aivan liikaa kevättä rinnassa. Aloittaa kirkumisen, siis aivan kaamean kuuloisen kaakatuksen, jota ensimmäisellä kerralla luulin hätäajoneuvoksi, noin klo 5 aamulla ja lopettaa noin klo 23 illalla. Siinä se puussa istuu, tumma ja selkeästi mustarastasta pienempi. Karsea ääni, näillä tuntomerkeillä mennään ite en järkytykseltä pysty tekemään lajitunnistusta - kuitenkin joku uhanalainen laji, jonka olemassaolosta pitäisi olevinaan iloita. Ei aiheuta iloa tuo!
 8. Juuri noin piti sanomani, siksi tuo minun silmään näyttää koiran jäljeltä. Mutta äkkinäisen on yhdestä jäljestä ihan mahdoton tunnistaa koiraa sudesta. Tuossa lopussa on ihan kohtuullinen lista, joka antaa vähän osviittaa asiaan: https://katternodigital.fi/fi/article/susi-vai-koira/
 9. Näyttäisi koiran jäljelle. Voin olla väärässäkin, eikä näitä helppo ole tunnistaa. Sudella yleensä kyllä pyöreämpi. Parhaiten tunnistaa, että susi ei tee mutkia ja koira kyllä harvemmin pidempää matkaa menee suoraan!
 10. Enpä usko, että myyvät käytössä olleita kenkiä enää. En tiedä liikkeen käytännöistä, mutta eiköhän nuo mene jonnekin kiertoon.
 11. AnttiSn

  Uintikunto

  Tänään tuli huvikseni kokeiltua kuinka kulkee 100m 99% täydestä vauhdista omalla päädystä lähtevällä mittauksella. Tänään 50m altaassa meni 1.41 eli kait siitä joku sekunti on taas HILJALLEEN lähtenyt pois. Pitää kokeilla huomenna huvin vuoksi eroa 25m altaassa, uskoisin pääseväni jonkin verran vähemmän hitaasti. Tässä nyt pari viikkoa vähän uintimäärät laskeneet, kun keskittynyt sairasteluun, pyöräilyyn ja ylipäätään muihin hommiin. Sinnikkäästi yritän edelleen 4x/vko uida, mutta ei se aina näköjään onnistu. Kohtahan tässä pääsee jännäämään, koska uskaltautuu ulos uimaan!
 12. Jos tulee hiertymiä, niin 100% varmasti kannattaa hankkia uudet kengät - eri asia sitten mitkä. Täältä löytyy varmaan liki jokaisella Suomessa myytävällä kenkämerkillä juoksevia, ei kannata mitään gallupia järjestää vaan etsiä itselle sopiva. Kävellen ei kannata juoksukenkiä kokeilla, niillähän juostaan. Hoka Cliftoneissa esim. tuollainen hessuhopomainen kävelyaskel, mutta juostessa ovat vähintään hyvät kengät itselle. Parhaiten noita kenkiä testaa tosiaan ihan käytännössä: ostaa parin, juoksee pari kolme lenkkiä ja sitten tekee analyysin sopiiko se itselle eli ei. Onneksi muutaman harhaostoksen takia ei joudu vararikkoon ja ainahan saa myytyä ne vaikka täällä foorumilla, että edes osan rahoista saa takaisin. XXL muistaakseni ottaa vastaan myös käytettyjä tuotteita, kunhan ei ihan ole murjottu. Eli varmaan joku varovainen testilenkki voisi onnistua ainaskin nyt matolla juosten ja siltikin palautus ok, näin olen ymmärtänyt kannattaa varmistaa asia!
 13. Eipä kannata aliarvioida koirien älykkyyttä. Ei se vaadi kuin sen, että kymmenisen kertaa käypi tuon reitin juoksemassa ja 100% varmuudella koirat vetää samaa reittiä kisassakin! Kyllä joskus kun ite lähtee omien hulien kanssa juoksemaan ja tuleekin käännyttyä "väärin" saa ihan perustella noille, ettei ihan oikeasti käännytä sille normaalille reitille. Kyllä ne viimeistään kolmannella kerralla sitten uskoo. Hiihtäessä ihan sama juttu! Edit. Kerran hiihtelin koiravedossa ahkio perässä avotunturissa keskellä täydellistä valkeutta, aivan järjettömän hirveässä kelissä. Siellä jossain lumen alla oli kelkan ura, jota yritin siinä seurata. Itse ei pystynyt lumisateessa edes aurinkolaseilla enää pysymään uralla, mutta koirilla ei ollut minkään valtakunnan ongelmia tuossa enkä kyllä yhtään tiedä millä aistilla ne siinä uralla pysyi, mutta pysyi ne (heti sivuun astuessa sukset painui 20cm). On ne koirat vaan koneita!
 14. Hyviä huomioita. Kyllähän se fakta on kuitenkin juuri noin, että harrastelijatasolla tärkeintä on keskittyä siihen pyöräilyvoimaan. Toinen fakta on, että saavuttaakseen korkean FTPn, pitää pystyä tuottamaan korkea teho 20min ajan, ja siihen pystyy vain korkealla 5min teholla ja periaatteessa ketju jatkuu sinne aivan maksimitehoihin (5-10s) asti. Eli kun saa sitä kattoa korkeammalle, niin ne pidempikestoiset tehot kuitenkin helpottuu. Mutta esim. tuo Spican esimerkki on ihan hyvä siinä mielessä, ettei sillä maksimivoimalla kuitenkaan poljeta täyttä matkaa eikä edes puolikastakaan eli oleellista on se kyky ylläpitää korkeaa tehoa mahdollisimman pitkään. Itse olen ajatellut näin: ylimenokauden jälkeen keskittyy salilla nostamaan maksimivoimaa, siitä siirtyy hissukseen pyöräilyyn 1min toistoilla, isoilla tehoilla. Ja siitä pikku hiljaa lisäilee matalankadenssin harjoituksia, ylämäkivetoja ulkona ja hissukseen 5min toistoja. Kun alkaa kauteen valmistava jakso, niin pitäisi jo polkea hyvinkin 20min toistoja ja jossain kohdin varmaan myös kisatehoisia pidempiä (1-3h) settejä. Tuolla keinoin tullaan ikään kuin ylhäältä alaspäin. Kuulostaa itselleni ainaskin järkevältä lähestymistavalta! Pyöräilyssä pitää aina muistaa se raaka fakta, että ajatut kilometrit korreloi ihan törkeän voimakkaasti pyöräkuntoon eli eikun tehoista riippumatta lisää pyörää alle niin takuu varmasti kulkee lujempaa...
 15. Tuostakin varmaan mielipiteitä löytyy, tässä jälleen omani, joka perustuu kuitenkin ihan kirjallisuuteen/omasta mielestäni järkeviin lähteisiin: pyöritystekniikassa suurin voima tulee aina polkemisesta, joten tärkeintä on pyrkiä "epäedullisissa voimantuotollisissa sektoreissa" minimoimaan jarrutusteho. Käytännössä tämä tapahtuu juurikin niin, että saa pidettyä koko ajan pienen paineen polkimissa. Jos sitten lähtee ihan tietoisesti nostelemaan polkimia voimalla, niin menee vaan takareidet tukkoon eikä niistä sitä voimaakaan saa irti likimainkaan samaa mitä etureisistä painaen. Etenkin triathlonistille erittäin epäedullinen yhtälö! Eli kyllä järkevintä on olla nostelematta turhan voimakkaasti. Mutta noissa hitaamman pyörityksen, tahi yhden jalan pyörityksien jutuissa kyllä voi normaalia vähän enemmän keskittyä myös noihin voimantuotannollisesti epäedullisiin sektoreihin. Sitä kautta sitten normaalissa 90-100 rpm pyörityksessä myös niillä sektoreilla on odotettavissa parempaa voimantuottoa (eli siis jarrutuksen minimointia). Lyhyt vastaus siis: 60 rpm toistoissa itse ainaskin yritän keskittää suurimman voiman polkemiseen, mutta vähän normaalia enemmän voimaa myös nostoon, vetoon ja työntöön.
 16. Kaikilla on omat mielipiteensä, mutta omani on tämä: laitteet vain kuntoutukseen ja/tai täsmähoitoon, yleisvoimailuun ja muuhun funktionaaliseen toimintaan AINA vapailla painoilla. Eli tekisin kuten jo mainitsin niin 2-3 liikettä vapailla painoilla noita isojen jalkojen liikkeitä. Loput voi olla tukevia juttuja sitten kuten ylävartaloa ja etenkin keskivartaloa. Periaatteessa jos teet kolme kertaa viikossa, niin riittäisi varmaan yksi iso jalkaliike per päivä (ainakin kerran tahi jopa kaksi kertaa), mutta silloin tekisin ehkä neljä sarjaa. Ite tehnyt kahdella liikkeellä, kaksi kertaa viikossa ja kolme sarjaa ja aina on tuon kuuden viikon jakson aikana noussut voimatasot. Ens talvena tarkoitus yrittää vähän lisätä paukkuja ja ottaa kolmas kerta viikkoon. Tärkeätä muistaa, että tässä kuuden viikon aikana ei sitten kehitetä kestävyyskuntoa vaan korkeintaan ylläpitävää reeniä ja kaikki panokset salille voimailuun! Nuo matalan kandenssin voimavedot ei oikein toimi ilman lukkopolkimia, kun yksi niiden eduista on pyöritystekniikan parantaminen. Siinä tulee väkisilläkin enemmän panostettua työntöön, nostoon ja vetoon, kun siinä ehtii muutakin kuin vain polkea. Hyvää harjoittelua siinäkin mielessä.
 17. AnttiSn

  Uintikunto

  Kovaa on kyllä poikien vauhti, kaikkien minua lukuunottamatta! Mutta täältä perästä tullaan, hitaasti ja varmasti. Katselin pitkällä aikavälillä uitua metrejä/kk ja viime kesänä oli heinäkuussa 25km ja muuten selvästi vähemmän. Tämän vuoden puolella jo päässyt pari kertaa yli 30km eli selvästi tässä kyllä edistystä tapahtunut uintimäärän suhteen ja sitä kautta ainaskin jaksaminen parantunut. Nyt kun vielä saisi vauhtiakin jostain hankittua edes auttavasti...
 18. Kahdessa kuukaudessa ehtii jo jotain. Valikoi 2-3 liikettä näistä: takakyykky, maastaveto, etukyykky, rinnalleveto yms jalkaliikkeet. Jos ehtii kolme kertaa viikossa salille, niin hyvä, kaksikin riittää. Ekat kaksi viikkoa teet 8-15x3 sarjoilla kaikki liikkeet (siten, että aloitat 15 ja tiputtelet sinne kohti kahdeksaa hissukseen), palautus 90-150s (mitä lyhyempi sarja, sen pidempi palautus). Tämän jälkeen alkaa maksimivoimajakso, jossa ekalla viikolla teet 1-2 lämmittävää sarjaa ja sen perään noin 3-6 sarjan sellaisilla painoilla, kun jaksat - idea siis tarkistaa mikä on sen hetkinen maksimitulos. Tämä tuloksen voi tarkistaa laskurilla eli ykkösmaksimia ei tarvitse lähteä hakemaan ja samalla tulee tehtyä maksimivoimaharjoituskin. Sitten seuraavat 6 viikkoa menee 3-6x3-4 sarjoilla, joissa pitäisi koko ajan olla sellaiset painot, että viimeinen vielä nousee (ja ehkä turvallisuuden nimissä yksi senkin jälkeen), mutta paljon enemmän ei saisi jättää varoja. Tuolla setillä taas 100% varmuudella lisää voimaa jalkoihin. Eri asia on se, että saatko sen hyötykäyttöön pyöräillessä! Eli siihen pitäisi sitten tehdä lyhyitä mäkivetoja riittävän isolla vaihteella runtaten (esim. 20s vetoja) reilulla palautuksella. Tuolloin tulee voimaa nimenoman pyöräilyssä käytettyihin lihaksiin. Samaten kestovoimaa voi hankkia 8-20min pituisilla pitkillä kovilla vedoilla, joissa kadenssi pidetään riittävän alhaisena (esim. 60 rpm). Noilla saa mukavasti jerkkua reisiin. Sitten seuraavaksi pitää vaan lähteä takomaan noita vk-vauhteja, että lihaskestävyys jaloissa paranee, mutta sehän tapahtuneekin jo maantiekaudella!
 19. Ei varmaan tule yllätyksenä, että miten kaukana tulevaisuudessa, riippuu lähes täysin rahoituksesta. Itse asiassa voi hyvinkin osoittautua, että fuusioenergia ei ole edes kaupalliseen tuotantoon kelpaavaa, mutta tuohon vastauksen saamisella olisi kyllä ihan kiire tässä kohtaa! Tuollaisten asioiden tutkiminen ja kehittely vaatii ihan globaalillakin tasolla isoja resursseja, joihin siis kuuluu ihmistyövoima ja raha sekä jonkin verran infrastruktuuria. Se kuuluisa heitto "fuusioenergia on valmis 50 vuoden kuluttua", joka siis pitää paikkansa lähes riippumatta siitä milloin se on todettu, sisältää myös hyvän opetuksen. Nimittäin alkuperäinen sitaatti on muistaakseni 60-70 luvulta, jolloin arvioitiin fuusioenergian olevan kaupallisesti tarjolla 2010-20 luvuilla - eli juurikin nyt. Tuohon ennustukseen sisältyi myös sivulause, muotoa "olettaen, että tutkimusbudjetti on X dollaria/vuosi". Joku fiksu oli tuossa joku vuosi sitten laskenut kuinka hyvin tuo ennuste on käyrällään vs. budjetti ja se pitää lähes tismalleen kutinsa yhä edelleen. Tästä jokainen voikin vetää yhteenvedon siitä, minkälainen budjetti tässä viimeiset vuosikymmenet on tähän tutkimukseen ollut käytössä vs. mitä olisi tarvittu ennustuksen mukaan. Ranskaan on valmisteilla koevoimala, joka on tuossa hetki sitten ylittänyt 50% valmistumisasteen eli rakennusosuus projektista on ylittänyt puolenvälin. Tuo ITER projekti tulee olemaan eräänlainen käännepiste fuusiotutkimuksessa. Jos se projekti epäonnistuu, todennäköisesti rahoitus vaikeutuu entisestään tai vähintään muodostuu pienemmistä virroista eli siirrytään enemmän mitä itse kutsun "harrastelijoiden puuhasteluun", eikä tarkoitus ole vähätellä vaan lähinnä kertoa kokoluokista. Harvemmin mitään isoa saadaan aikaan isolla määrällä itsenäisesti samoja juttuja tekevien pienien ryhmien kesken. Yleensä olisi parempi, että on joku isompi kokonaisuus, jota ratkotaan yhdessä ja koordinoidusti. Jos taas projekti onnistuu, todennäköisesti etenkin aasialaiset yksittäiset valtiot alkavat sijoittaa merkittäviä lisävaroja tutkimukseen ja fuusioenergia voi olla yllättävänkin lähellä! Esimerkiksi Kiina imee koko ajan tietoa kuin pesusieni ja siellä ei ole vastaavia ongelmia kuin esimerkiksi tuon ITERin kanssa on ollut - eli poliittisia, taloudellisia ja globaaleista kulttuurien eroavaisuuksista johtuvia johtamisvaikeuksia. Kiinalaiset ei myöskään pelkää epäonnistua, jos joku menee puihin, kokeillaan rohkeasti uudestaan ja reippaasti myönnetään (taloudelliset) epäonnistumiset. Realismia ei ole tuollaiset ajatukset, että fuusioenergia pelastaisi tahi muuttaisi kaiken. Energia-alalla, ja sattumalta juurikin fuusioon keskittyen, työskentelevänä tullut opittua se, ettei realistinen energiapolitiikka ikinä koostu yhdestä lähteestä. Tulevaisuuden realistinen ja tavoiteltava energiamixi on karkeasti ottaen jotain muotoa: ydinenergia (uusimpien sukupolvien fissio ja fuusio), uusiutuvat (tuuli, vesi, aurinko, bio) ja pienimuotoisena yksittäisinä ratkaisuina myös fossiiliset. Fuusion osuus ei juuri missään arvioissa tule nousemaan yli 30-40% kokonaistuotannosta, jääden todennäköisesti noin 20-30% tasolle. Tästä nyt voisi kirjoittaa enemmänkin, mutta sanotaan yksinkertaisesti, että a) se ei ole mahdollista eikä b) järkevää. Toinen fakta energiapisneksessä on, ettei ole olemassa täydellistä ratkaisua. Esimerkiksi fuusio näillä näkymin tulee tuottamaan edes jossain määrin radioaktiivista jätettä (joskin asemateriaaliksi kelpaamatonta, ja fissioon verraten huomattavasti vaarattomampaa ja helpommin käsiteltävissä olevaa). Johtuen laitoksen teknisesti monimutkaisuudesta ja reaktoriin kohdistuvista fysikaalisista rajoituksista, myös teknologiset ratkaisut tulevat olemaan erikoisia ja siten myös kalliita. Tämä rajoittaa rakennettavien reaktoreiden lukumäärää puhtaasti raaka-aineiden ja muiden asioiden suhteen. Tällä hetkellä ei ole olemassa 100% varmuudella toimivaa conseptual design-tasolla olevaa reaktoria, jota voitaisiin alkaa rakentamaan jo tänään. Sen vuoksi näiden pitkälle menevien arvioiden kanssa saa olla varovainen ja virhemarginaalit ovat isot! Niin, auto on mielestäni ihan hyvä olla ja ihan hyvä on yrittää käyttää sitä kuitenkin vain silloin, kun oikeasti on tarvetta!
 20. Kaipa tuosta pimeästä aineesta on jo muutamia vuosikymmeniä kuitenkin keskusteltu, että kovin uusi asia ei ole kyseessä. Niinkuin kaikki uudet ajatukset, myös tuo on saanut ensitöikseen kritiikkiä vastaan. Se ero yleisellä huutelemisella ja tieteellä on, että uutena esitetty asia on kyennyt vastaamaan kritiikkiin, ja kyennyt osoittamaan, että esitettyihin kysymyksiin on ollut vastaus. Täten myös pitkässä juoksussa tästä uudesta ideasta on muodostunut "osa totuutta". Näinhän se menee koko ajan. Millä tahansa tieteenalalla on se vahva runko, jonka perusteella edetään. Sitten on se reuna-alue, jossa keskustellaan edelleen eikä olla oikein millään tapaa yhtä mieltä asioista. Ei siellä mitään neroja ole, vaan melko tavallisia työtään tekeviä (ja usein sille omistautuneita) ihmisiä ja heidän ajatuksiaan ideoitaan. Hullut kyllä karsiutuu hyvinkin nopeasti joukosta, ei heille ole tieteessä oikein tilaa. Ideat voivat olla useinkin hulluja, mutta harvemmin niiden esittäjät! Ja tosiaan saahan jokainen ihan vapaasti lukea ja linkittää juttuja tänne, eihän tämä ole millään muotoa tiedepalsta. Pointtina oli vaan tuo viimeinen lause, ettei noista yleensä kovin kaksisesti varsinaista tietoa irtoa, että kannattaa pohtia kannattaako kuluttaa aikaansa blogitekstejä lukemalla, jos tietoa on vailla!
 21. Hyvin kyllä noin 5 minuutin lukemisella näistä erinäisistä blogeista ja muista kirjoituksista näkee, että kuin pihalla ihmiset oikeasti on erinäisistä asioista. Se on ihan fine, itsekin olen pihalla varmasti about 95% asioista esim. talouteen, politiikkaan tahi historiaan liittyen. Surkuhupaisaa asiasta tekee sen, että katsotaan pari omaa agendaa tukevaa dokumenttia, luetaan joku blogikirjoitus ja sen jälkeen esitetään asiantuntijaa ja kerrotaan asioista faktoina omassa blogissaan. Jotenkin semmoinen tarve ja halu ymmärtää asioista on tietysti luontainen ominaisuutemme, mutta sillä (vajaalla) tietämyksellä toisten mollaaminen tahi oman agendan tukeminen "tieteellä" tuntuu olevan nykyaikana todellakin hotinta hottia! Itsekin ammatikseen aktiivisena tutkijana haluaisin kertoa pari yleistä faktaa näitä blogijuttuja lukeville: -Tiede kestää kritiikin. Jos joku suuttuu tai ei kestä omia ajatuksiaan koskevaa kritiikkiä, voidaan suoraan sanoa, että kyseessä ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa! Esim. yllä linkattu teksti on hyvä esimerkki tästä, no se nyt on kaukana muutenkin millään muotoa järkevästä tekstistä, ellei satiiri tahi huumori ollut tavoitteena. -Pitkässä juoksussa esimerkiksi yksittäisen ihmisen mielipiteillä ei ole MITÄÄN tekemistä tieteellisen konseksuksen kanssa. Tiede ei ole mielipide vaan sarja tehtyjä hypoteeseja/teorioita ja niitä kokeilevia mittauksia/kokeita. Näin ollen tiede kehittyy jatkuvasti ja muokkaa automaattisesti ja sisäisesti ymmärrystä todellisuudesta. Yksittäisen tutkijan näkemystä tahi mielipidettä ei pidä painottaa liikaa, eritoten silloin, kun se on yleistä konsestusta vastaan! Toki näinkin voi olla, mutta ajanmyötä tilanne korjautuu kyllä. -About 95% blogikirjoittajista kirjoittaa niin karmeaa potaskaa "tieteenä", että se saa tämmöisessä keskitason tutkijassakin aina mukavia naurunremahduksia aikaan! -Blogimaailmassa tieteen peruskäytännöistä ollaan niin kaukana, että kukaan asioista oikeasti tietävä ei ilman vakavaa harrastuneisuutta (siis omalla ajallaan) jaksa noita edes alkaa kommentoida! Tieteellinen keskustelu vaatii asioihin perehtymistä ja se vie todella paljon aikaa. -Kokemuksen karttuessa tutkija "haistaa" hyvän tutkimuksen huonosta lähinnä tieteellisen hyvän käytännön mukaisesta ulkoasusta. Esimerkiksi kaikki laatua kuvaavat sanat loistavat poissaolollaan (ilmasto ei ole lämmennyt merkittävän paljon vaan ilmasto on lämmennyt X astetta; bioenergia ei ole huomattavasti kalliimpi kuin tuulienergia vaan bioenergia maksaa X euroa/kWh ja tuulienergia Y euroa/kWh). Tämän lisäksi faktoihin, joista ei haluta esittää yksityiskohtia, voidaan viitata. Viittaus itsessään, sekä se minkälaiseen materiaaliin viittaus on tehty, paljastaa paljon siitä millainen tietämys kirjoittajalla on aihepiiristä. Asiantuntija tuntee alansa läpikotaisin, joten osaa viitata asiantuntevasti, laajasti ja yksityiskohtaisesti juuri kyseistä asiaa tutkineeseen materiaaliin. Halusin vain sanoa, että miettikää kaksi kertaa kun noita erinäköisiä poliittisia blogeja luette, että millä agendalla ne on kirjoitettu ja kannattaako siellä esitettyä tietoa lisätä omaan "faktapankkiin"!
 22. AnttiSn

  Mukavat uimalasit?

  Itse taas huomannut, että tuo fairy on lähinnä tullut kyseeseen, kun lasien oma huurtumisenestokäsittely (ihana sana) on lopettanut toimimisen. Ja siinä vaiheessa toki sitten ollaan tuollaisessa jokakertaisessa räpläilyssä, joka avittaa jonkin verran, muttei vedä vertoja uusille laseille. Kyllä se parempi olisi, ettei lasien sisälle tulisi lainkaan vettä, eikä niitä kastelisi ollenkaan ennen uintia ja säilyisivät silti huurtumatta - tuolloin on koko ajan kirkas näkyvyys! Itse pyrin siis nykyään laittamaan lasit kuivina päähän, ja pitämään ne kuivina koko uinnin ajan. Huurtumiseenkin varmaan vaikuttaa se, ettei ole riittävän tiiviit lasit eli pääsee kosteutta sinne sisään. Kun on riittävän tiiviit lasit, niin säilyy näkyvyys ja pysyvät kirkkaina linssit. Sitten viimeinen kysymys onkin saako ne istumaan niin, etteivät ala painamaan ajan kuluessa. Ensimmäiset kahdet lasit pyörivät tuon tiiviyden ongelmien parissa, nämä nykyiset on riittävän tiiviit ja aika pitkään myös mukavat, mutta ajanmittaan ei kuitenkaan riittävällä tasolla. Sen nelisen kilsaa noilla kyllä ui sujuna, mutta vika kilsa alkaa olla jo vähän turhan paljon kivunsietoa...
 23. AnttiSn

  Mukavat uimalasit?

  Eipä nuo lasit niin kalliita ole, etteikö paras taktiikka ole vain ostaa jotkut ja lähteä sitten tarvittaessa vaihtamaan uusiin. Laseja kuluu kyllä parit kipaleet vuodessa, jos säännöllisesti uitua tulee. Tai ainaskin itsellä on kulunut rikkoutumisen yms vuoksi. En ole vielä itse löytänyt täydellisiä laseja itselle. Ensimmäiset oli jotkut Michael Phelps lasit ja ne oli todella huonot - painoi heti alusta lähtien ja olivat myös helposti huurtuvaa sorttia. Ainoa hyvä puoli oli peililinssi, joka sekin kyllä oli liian pienellä näkökulmalla. Nyt testissä on enemmän triathloniin kehitellyt lasit, joissa on laajempi kuvakulma linsseissä. Toimivat noin 45min oikein hyvin, jonka jälkeen alkavat painamaan ihan järjettömän kovasti nenänvartta. Huurtuminen ei ole ongelma noissa, kun laittaa riittävän tiukalle. Jos jättää löysäksi, ei kyllä paina, mutta vettä tulee sisään melko hetimiten. Seuraavaksi olisi haussa siis sellaiset lasit, joiden käyttöä ei huomaisi vaan ne kulkisi siinä mukana ihan itsestään. Yksiä sellaisia olen päässyt lainaamaan, mutta tarkka merkki jäi ottamatta ylös. Pitää nyt ehkä kysyä uudestaan tuo!
 24. Tapiolan lähistöllä on silkkiniitty, se on joitamia satoja metriä pitkä nurmialue, jossa voi myös juosta. Kesäisin siellä voi olla hankaluuksia navigoida potkupallistien ja muiden elämästä nauttivien välissä (sisältäen kasa hanhia/sorsia).
 25. Kuulostaa enemmänkin siltä, että ei ole mennyt kumit suoraan. Ite oottaisin uuden ulkorenkaan ja laittaisin sitten kaikki kerralla kuntoon. Jos tulee pyörään upgrade, älä missään nimessä heitä entistä mäkeen - se on tulevaisuudessa oikein hyvä talvipyörä ja uudempi säästyy suolan armottomalta kuritukselta, lisää käyttöikää ja vähentää huollontarvetta merkittävästi!
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy