Jump to content
Juoksufoorumi.fi


AnttiSn

Jäsenet
 • Content Count

  1 439
 • Liittyi

 • Last visited

 • Days Won

  5

AnttiSn last won the day on October 30

AnttiSn had the most liked content!

Community Reputation

2 160 Excellent

1 Follower

Recent Profile Visitors

1 548 profile views
 1. AnttiSn

  IM Tallinna

  Joo Tahkollahan oli useamman vuotta alimittainen pyöräosuus, josta ilmeisesti vuosittain tuli palautetta. Lopulta sitten, sattumalta juuri meikäläisen ensimmäisen osallistumisen aikaan, reittiä muutettiin siten, että se oli kyllä gps tarkkuudella tismalleen 180km. Tuosta mielestäni ei pitäisi tinkiä metriäkään! Peesaamissäännöistä on tosiaan erilaisia tulkintoja, näköjään vaikuttaa myös ajajien vauhti noihin tulkintoihin. Ja niinhän sen kait tarkoitus on ollakin. Jossain kohdin alkaa mennä kyllä ihan tuomarin asemaan asettuenkin mahdottomaksi valvonta, kun alkaa porukkaa olemaan kuin pipoa. Ota siinä sitten selvää, että kuka peesaa ja ketä! Räikeät tapaukset tietysti pitäisi karsia ja kärkijoukossa oltava jatkuva valvonta.
 2. AnttiSn

  IM Tallinna

  Jossain listauksessa oli esitelty maailman nopeimmat IM-kisat. Listauksen mukaan nopein kilpailu on Barcelona IM ja kovinkaan kaukana kärjestä ei tullut Tallinna (yhdessä Köpiksen ja Floridan kanssa). Aika paljon ilmeisesti taas ensi vuonna lähdössä Suomesta tuonne porukkaa. Jännä nähdä tulevaisuudessa miten suomalaiset jakautuu näiden välillä: Barcelona, Tahko, Tallinna. Oletan, että Köpis ja Kalmar ei kilpaile näiden kanssa tulevaisuudessa...
 3. Banaani plus Lidlin Sportyfeel-palkkari suoraan kovan reenin päälle antaa itselleni sellaisen reilun tunnin lisäaikaa selviytyä ruokalautasen äärelle. Tuo on lähes välttämätön toimenpide, jos samana päivänä on vielä tarkoitus harjoitella. Esim. sisätrainerilta voi toki siirtyä suoraan ruokapöytään, mutta vaikkapa uimahallilta siihen kestää aina joku tovi. Myös harjoituksen aikana tankkaaminen tulee jossain vaiheessa tarpeelliseksi, se on kyllä totta. Yleistettynä voisi oikeastaan sanoa, että siinä vaiheessa, kun oikeasti yhdistetään suuri määrä tehoa ja määrää, ainoa vaihtoehto on syödä jatkuvasti koko päivän sen verran kuin pystyy/ehtii/jaksaa. Tämä tarkoittaa: -välipaloja -reenien aikaista tankkausta -runsasta syömistä Ja koska pitäisi yleensä pysyä ketjun aiheessa, niin annan myös vastauksen kysymykseen paljonko hiilareita: paljon!
 4. Tuossa on tuollainen laskuri, johon voi arvoja syöttää, ettei tarvitse hikoilla testin muodossa: http://www.runworks.com/calculator.html Esimerkki: Laskin 10km kisaan kolme eri profiilia: i) 50m alamäkeä, ii) tasainen, iii) 50m ylämäkeä. Reittiajat ovat: i) 30min, ii) 29min31s ja iii) 29min15s. Eli Tässä tapauksessa sama 50m alamäkenä antaa 15s hyötyä, kun taas ylämäkenä vie 29s.
 5. Mäkijuoksusta on tehty jonkin sortin "tieteellinen analyysi", jonka mukaan mäen pituutta enemmän merkitsee absoluuttinen korkeusero. Analyysin mukaan myöskin on selvää, että ylämäessä häviää enemmän kuin alamäessä voittaa, joten ihan pelkästään ajatellen ihmisen olevan kone, niin kaikki mäet hidastaa reittiä. Sitten on erikseen kuitenkin sellainen asia, että mäessähän syke tasaisella vauhdilla muuttuu. Tai vaihtoehtoisesti voi juosta eri vauhtia samalla sykkeellä. Tämä mahdollistaa pienen vaihtelun, joka voi fysiologisesti jossain tapauksessa tuoda tarvittavaa vaihtelua. Samanhan toki voi toteuttaa esimerkiksi juoksemalla eri kadenssilla, jolloin voi rekrytoida eri lihasryhmiä ja soluja ja antaa välillä osalle lepoa. Tähän perustuu osaltaan myös loppukiri, jossa useasti nimenomaan nostetaan kadenssia (ja toki myös poltetaan se viimeinen anaerobinen tankki)...
 6. AnttiSn

  Cooper

  Juoksu on siitä mukava laji, kuten monet muutkin kestävyysurheilulajit, ettei oikoteitä juuri ole ja kaikki ovat likimain tasa-arvoisia tulosten edessä. Saat sen mitä olet ansainnut. Cooperkin on pohjimmiltaan kestävyysjuoksua, vaikka se pikamatka onkin, vain 12min suoritus. Mutta kehitys kohti hyvää suoritusta tapahtuu aerobista kautta eli ensin pitää nostaa harjoitusmäärät sille tasolle, että voi harjoitella riittävän kovaa, että pääsee tuon 3500m. Voit yrittää etsiä vaikkapa jonkun ohjelman, jonka läpäisemällä tuo olisi mahdollista, mutta todennäköisesti pystyäksesi läpäisemään tuon ohjelman elossa ja juoksukuntoisena, lähtötaso tulee olla jo melko hyvä. Tuo tavoite on sinällään vielä melko kiva, että lähes kaikki säännöllisellä harjoittelulla siihen pääsee, jos vain tarpeeksi haluaa. Eri asia on sitten jaksaako pelkästään tuota tavoitetta varten harjoitella, vai tulee sattumalta juostua sitten siinä harjoittelun ohessa pidempiäkin matkoja. Joka tapauksessa ainoa oikea tie kohti tavoitetta on juosta, ja harjoitella muutenkin, ja progressiivisesti. Juoksu on siitä armoton laji, että määrää pitää lisätä todella varovaisesti. Kiirehtimällä saa vain itsensä kipeäksi tai telakalle. Hiljaa ja rauhassa juoksumäärät ylös, hiljalleen tuoden sisään tehoja. Resepti on sama kuin missä tahansa juoksuprojektissa: yksi pidempi juoksu, yksi tehollisempi vaikkapa tasavauhtinen ja loput voi hyvinkin olla perusjuoksua. Myöhemmässä vaiheessa kannattaa tuoda sitten cooper-maisia harjoituksia ja esim. lihaskuntoa ja juoksutekniikkaa, joka tuossa vauhdissa alkaa olemaan jo merkityksellistä. Vähän huonommallakin pohjalla tai harjoittelulla 3000m vielä onnistuu, mutta siitä eteenpäin alkaa sitten metrit olemaan enemmän ja vähemmän tiukassa ja vaatimaan ainaskin jonkin sortin systemaattista laadullista harjoittelua.
 7. Mielenkiinnosta. Missä vaiheessa harjoituskautta teit noita? Mitä tarkoittaa reipasta vauhtia? Täyden matkan tehoilla vai hiljempaa? Itse tehnyt noita myös, elektrolyyttijuomalla justiinsa 3h pyöräilyä. Tehnyt ne aavistuksen kisatehoja alemmilla tehoilla. Tein ne heti keväällä kaukana kisakaudesta ja mitä lähempänä itse kisat oli aloin ottaa enemmän ylitehoisia ja urheilujuomalla kuten kisassa. Nyt kun lukee noita stooreja niin näyttäisi olevan niin, että tuo rasvanpoltto kyllä onnistuu, mutta vaikutus on pahuksen lyhytaikainen. Eli pitäisi varmaan ottaa noita sitten lähempänä kisoja. Vähän arveluttaa kumpi sitten parempi, kunnon tehoilla suoritettu hyvä harjoitus vai tuommoinen tyhjennysreeni tyhjillä tankeilla.
 8. Joo tässä oli selvästi erilainen suhtautuminen kuin tuo Man of Iron videosarja, jossa tarkoitus oli enemmän "käynpäs läpäisemäss Ironmanin kesken voimailujuttujeni". Tässä oli enemmän sellainen "kokeillaan kuinka lyhyessä ajassa voimailija pääsee täydellä panostuksella Ironman-kuntoon". Molemmat sinällään ihan mielenkiintoisia juttuja. Valmentaja on Taren Gesel, tuttavallisemmin Triathlon Taren, joka pitää omaa youtube-kanavaansa. Sieltä tullut jotain katseltua, mutta aavistuksen kyllä mielenkiinto sitä settiä kohtaan laskenut. On siellä edelleen hyviäkin juttuja seassa. Varmaan tuosta Nick Baresta ois vuoden projektilla saatavissa hyvinkin sub 10h menijä, aika paljon siellä tuntuu olevan vielä peruskunnossa tekemistä ja sehän kehittyy vaan vuosien harjoituksen seurauksena.
 9. Kait näitä useampiakin on? Ylipäätään tutkimuksia, jossa tutkitaan ruokavalion vaikutusta harjoitteluun on olemassa pilvin pimein. Viime aikoina paljon tullut noita high fat low carb -tyyppisiä tutkimuksia, joissa kaikissa tahtoo olla sama sanoma: kestävyysurheilijan EI kannata tähän ryhtyä. Sitten on tämä ainoa katerogia, jossa tutkimuksien mukaan on ristiriitaista aineistoa eli periodized high fat low carb. Noissa tutkimuksissa on havaittu pieniä positiivisia vaikutuksia, mutta harvemmin ovat pysyviä. Näiden yhteenvetona usein tuntuu olevan: helpompi ja varmempi tapa menestyä on perinteinen high carb -linja. Sittemmin nämä low carb high fat -fanit ovat ottaneet uuden aseen käyttöön, eli sen perinteisen "näissä tutkimuksissa on tutkittu vain asioita, joilla ei ole merkitystä eli hetkellistä fysiologista suorituskykyä ja unohdettu vuosikausien terveysvaikutukset". Varmaan tosiaan voi pitää paikkansakin, jos sattuu olemaan vaikkapa diabeetikko tahi muuten osuu johonkin erityisryhmään. Siitä samaa mieltä. Normaalin terveyden omaavana itse en lähde tuota kokeilemaan! Mulle toimii perinteinen kotiruoka täydennettynä riittävällä välipalaeväällä kovimpien kuukausien aikana. Kotiruoka on siis ihan kotona itse omin kätösin tehtyä ruokaa. Tässä karkeasti, millä menen itse. Herättyä: -tumaus mysliä, jogurttia ja (omatekoista) hilloa/pakastettuja marjoja -2-3 lasia maitoa, neljä palaa leipää + levitettä ja juustoa Ensimmäisen "lenkin/urheilun jälkeen" (-banaani/urheilujuoma/palautusjuoma tämä jos kova harjoitus, tai pitkä aika lounaaseen välissä) Lounas: -buffet ateria, jossa puoli lautasta "vihreää", neljäsosa - puolet "hiilareita" ja päälle sen mitä mahtuu jotain kastiketta -2-5 palaa leipää + levite, lasi maitoa/piimää Välipala: -1-2 banaania, pähkinöitä, urheilujuomaa, hedelmiä Iltaruoka: -vaihtelee hirvittävästi; voi olla lounaan kaltainen lämmin ruoka tai sitten munakas + pari leipäsiivua; harjoitusten mukaisesti Iltapala: -keveillä viikoilla ei mitään tai vain hedelmiä, raskaammilla leipää/banaania/hedelmiä/smoothie Ylipäätään ruokailujen määräkin vaihtelee. Keveillä viikoilla voi vetää nuo perusruokasetit, mutta kun oikeasti harjoitellaan, niin syötyä tulee läpi päivän ihan koko ajan hissukseen, siis noiden pääaterioiden ympärillä. Vaikka vetää mahan täyteen lounaalla klo 11.30, niin nälkä on viimeistään klo 14 ja jos tuossa kohden ei syö, niin ilta-harjoitus klo 17-19 tulee olemaan katastrofi!
 10. Tässä toinen "punttijuntti" Ironmanin kimpussa, Nick Bare ja vetäisee 5kk treenijaksolla 11:28 (optimaalisissa olosuhteissa tasaisella ja nopealla reitillä). Herra aikoo seuraavaksi karsiutua Bostoniin eli siis hankkia perusterveen paperit.
 11. No etkös tuohon vastannut jo itekin? Jos sinusta tuntuu, että olet palautunut ja harjoitukset kulkee, niin silloin olet palautunut. Prosenttiosuuksilla voi muutenkin pyyhkiä lähinnä takapuolta - ei asiat aina ole niin yksinkertaisia. Mielestäni esim. palauttavaa tehdessä ei todellakaan ole mitään alarajaa kunhan keho on liikkeessä. Juosten en tekisi ikinä palauttavaa, mutta se johtuu siitä, että on olemassa tätä urheilupalettia laajemmalla lajivalikoimalla käytössä. Samoiten reipasta kävelylenkkiä voi käyttää aamunavaukseen (keuhkot saa raitista ilmaa, vähän kun vielä käsiä pyörittää niin koko kehon isoihin lihaksiin kulkee myös happea), alkulämmittelynä tai vaikkapa loppuverryttelynä.
 12. Viime pääsiäisenä, aavistuksen laajennettuna käsityksenä, taisi upota muistaakseni 9 ropehellista tuota mustaa kultaa. Normaaliviikkoina menee noin 16-20 banaania. Työpaikan buffet-lounaalla myös voi aika paljon valita mitä siihen lautaselleen lappaa. Mitä enemmän alkaa olla määrää ja tehoa koneessa, sitä isommaksi kasvaa hiilarien määrä lautasella. Mutta sen olen huomannut, ettei kannata nälän tunteen perusteella syödä vaan enemmän ehkä sen jaksamisen tunteen. Nimittäin jos pari kertaa päivässä harjoittelee, niin nälkä on ihan järjetön ihan koko ajan!
 13. Tässäpä tämä. Jos vertaa sitä, että makaa sohvalla televisio tuijottaen tai vastaavasti käy tunteroisen tallaamassa kävelyteitä, niin ei kahta sanaa kumpi parempi. Tosiaan itsellekin tulee reippaanlaisesti kävelyä ja pidän sitä kyllä ihan kestävyysliikuntaan kuuluvana osapalasena. Pääosin kävelen tasaisia lenkkejä kohtuu reippaasti, joka itselle toimii erinomaisena palauttavana aktiviteettina. Pitää myös perusaineenvaihdunnan yllä esim. kovien harjoitusten jälkeen, joka auttaa palautumaan seuraavaa harjoitusta silmällä pitäen. Kävelen myös syksyisin metsässä rinkka selässä useampia satoja kilometrejä. Noilla tripeillä päästään jo keskisykkeenkin osalta kevyesti pk1 ja paikoin jopa pk2 tasoille. Viisi tuntia rinkkakävelyä vaihtuvassa maastossa on hyvää peruskuntoilua, ja varmasti osalle ihmisistä jopa aivan liian kova harjoitus kuntoon nähden!
 14. AnttiSn

  Uintikunto

  No eipä noita kyllä kehtaa lähtee erikseen pukemaan päälle. Joko on tai off aina yksi uintikerta kerrallaan. Itselle kyllä taitaa kisat olla aina liki 100% varmuudella märkkärikisoja ainaskin nyt Tahkon kisaan uskaltaa kyllä valmistautua täysin märkkäriuintiin, joten noilla mennään nyt ainaskin hetki. Uintiasentohan vaikuttaa kaikkeen: käsivetoon, hengitykseen, rytmiin, potkuun ja kaikkeen muuhunkin. Kyllä tarkoitus myös jatkaa niiden potkujen opettelua. Siitä selkeästi ollutkin hyötyä jo aiemmin.
 15. AnttiSn

  Uintikunto

  Juttelinkin jo tuolla omassa ketjussa noista kelluhousuista. Sehän tuntuu tosiaan olevan trendikäs apuväline etenkin meillä uppoavilla triathlonisteilla. Mikä on raadin näkemys noihin? Itse siis ostin moiset, kokeilin vähän ja vauhti samalla efortilla kasvoi noin 10-15s/100m. Käytännössä pääsin siis lähelle märkkävauhtia ja tuntumaa uidessa. Oma ajatus on, että kait se noilla on alettava uimaan pääasiassa. Uinti kuitenkin on aika pirun paljon luontevampaa ja kevyempää kuin uppoavana tukkina. Epäilen jopa, että näitä käyttäen saattaisin saada aikaan lihasmuistin hyvästä uintiasennosta, joka jalostuisi parempaan uintiasentoon ilman kelluttavia housuja uidessa. Ja tämän siis nopeammin kuin tahkoamalla ilman housuja. Niin, ja en tietenkään muistanut sitä kameraa taaskaan ottaa mukaan. Ensi viikonloppua varten pitänee laittaa uimakassiin jo hyvissä ajoin! Viimeistään 30. päivä minulla on käytössä sitten ihan oma hovikuvaaja eli silloin tulee jotain kuvamateriaalia kyllä tallennettua...
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy