Jump to content
Juoksufoorumi.fijuusok

Jäsenet
 • Content Count

  931
 • Liittyi

 • Last visited

 • Days Won

  4

juusok last won the day on March 20 2019

juusok had the most liked content!

Community Reputation

731 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. juusok

  Cooper

  Kaikissa kisoissa missä olen ollut mukana, ollaan menty reppu selässä - paitsi Ansiolla taisi olla joku vyölaukku tms. Reppu jopa tarkistettiin järjestäjien toimesta, että sieltä löytyy sisältäkin jotain 🙂
 2. juusok

  Mikä mittari minulle?

  Teoriassa ehkä, käytännössä ei kyllä juuri. Ensinnä nuo kaikki GNSS-signaalit johdetaan satelliitissä samasta atomikellosta vain eri kertojaa/jakajaa käyttäen, toiseksi itse signaalin modulaatio määrittää suurelta osalta miten tarkasti korrelaattori osaa sitä arvioida, kolmanneksi ne ovat kuitenkin melko lähellä toisiaan, GPS:ssä alin L5 on 1176MHz ja ylin ja yleisin L1 1575Mhz, joten ne ovat melko lähellä toisiaan. Kyllä ne GNSS:n virheet käytännössä enimmäkseen muualta tulevat kuin kantoaallon taajuuden seuraamisresoluutiosta. Toki tilannetta voisi tulevaisuudessa oleellisesti muuttaa, jos saataisiin S- ja C-bandeille signaaleja, mitä on suunniteltu (jo vuosia). Suurin apu ja motivaatio näissä olisi kyllä mahdollistaa pienemmät antennit, jolloin voitaisiin tehdä kaikenlaita radiotaikuutta kuten beamformingia jne ja siten mm. blokata aktiivisesti jammereita ja muita häiriölähteitä. Ei ole GNSS-maailma(kaan) vielä valmis.
 3. juusok

  Mikä mittari minulle?

  Saa nähdä. Kehitys on nopeaa. Vähän vastaava CSAC jalostui protosta valmiiksi tuotteeksi yllättävän nopeasti: https://www.microsemi.com/product-directory/clocks-frequency-references/3824-chip-scale-atomic-clock-csac Nyt on jo lupaavia protoja eri tekniikoilla: https://cordis.europa.eu/article/id/147223-chipscale-atomic-spin-gyroscope https://authors.library.caltech.edu/100438/ https://arxiv.org/abs/1912.06851
 4. juusok

  Mikä mittari minulle?

  Useammat satelliitit auttavat geometrisesti ja useampien "observablen" kautta tarkemman ja varmemman sijainnin määrittämisessä ja useamman GNSS-järjestelmän tukeminen tuo lisää satelliitteja, joten se kannattaa kyllä. Sen sijaan useamman taajuuden käyttö tuo lisää tarkkuutta siinä, että samanaikainen signaali vastaanotetaan eri taajuudella hieman eriaikaisesti, ja tuosta aikaerosta saadaan laskettua ja kumottua ionosfäärin vaikutus. Kolmannen taajuuden käyttö ei tähän juuri tuo enää lisäapua, tai tuo mutta hyvin marginaalisesti. Monitieheijastukset ovat ongelma, joita voi lievittää signaalinprosessoinnilla, mutta oikeasti niitä voi estää vain kunnon antennilla, jossa on ns. choke-renkaat, ja sen pitää olla täysin vaaterissa. Ei siis mobiilikäyttöön. En ole tietoinen että useamman taajuuden käyttö juuri helpottaisi monitieheijastuksien kanssa, varsinaisesti? Oletko varma, että 3-taajuusvehkeet ovat "peruskauraa" Kiinassa? Minulle tämä on uutinen, en ole sellaisista tietoinen, ja teen sentään töitä näiden kanssa. Minulla on käytössä tuollainen hyvän henkilöauton hintainen Septentrio:n referenssivastaanotin, joka kyllä tukee kaikkia yleisempiä taajuuksia ns. L-bandilla (mm. GPS:n L1, L2 ja L5), mutta ei sekään tue sen ulkopuolella. Antenni siihen painaa sen 2 x 5 kg + jalustat. Sitten minulla on lisäksi tuollainen laajakaistainen SDR-vastaanotin, jolla voi vastaanottaa noiden lisäksi mm. Beidoun lähettämää kokeellista S-bandin lähetettä, mutta sen käyttäminen vaatii koneelta _todella_ paljon CPU tehoa (2xXeon 16C työasema 100% prossukuormalla) ja RAM-muistia (luokkaa 64GB). Kumpaakaan ei voisi kuvitellakaan mobiilikäyttöön. Pääosan asiakas/duunihommista teen Ubloxin F9-pikkuvastaanottimella - hintaluokka joitain satasia antennin kanssa - jossa on "vain" kaksi taajuutta, L1 ja L2, mutta silläkin päästään korjaussignaalin kanssa senttimetritarkkuuksiin vaikeissakin oloissa. Se tukee siis kaikkia neljää globaalia järjestelmää, Beidouta, Galileoa, GPS:ää ja Glonasia samanaikaisesti ja kaikkia ionosfäärivirheen kumoavasti kahdella taajuudella samaan aikaan. Tässä olisi mielestäni sopiva chippi mobiililaitteeseen, volyymeissä sen saisi tingattua varmaan hinnaltaan sopivaksi, mutta virrankulutus pitää vielä ratkaista ja kehittää tarpeeksi kevyt ja hyvä monitaajuusantenni kellokäyttöön. Tällä hetkellä puuhaan juuri tämän kanssa, tulossa yhteen autonomiseen koneeseen. Mielenkiinnosta, paraikaa kyseinen F9 vastaanottaa seuraavat signaalit (kaksi lukua, koska kaksi taajuutta, suluissa teoreettisesti tällä hetkellä horisontin yläpuolella tarjolla olevien satelliittien määrä, eli kuitenkin merkittävä osa on katveessa jollain tavalla) Beidou: 7 3 (16) Galileo: 9 8 (9) GPS: 11 7 (13) Glonass: 9 9 (10) Yht. 63 eri signaalia Näillä pääsen nyt 9mm päähän maanmittarin mittaamasta referenssinaulasta maassa. Riittää minun sovelluksessa.
 5. Ultrat on (vielä) helppoja, suhteessa, koska kenialaiset eivät ole vielä löytäneet sinne ja Kouros on jättänyt pelikentälle tilaa 🙂
 6. Ja kun cooper ja vitonen menee samalla, on vauhti kunnossa 🙂 Itse sanoisin kyllä että puolikas on suorituksena ja kokonaisuutena kaikkein haastavin matka, mutta kunnioitan tuotakin näkemystä.
 7. juusok

  Mikä mittari minulle?

  Miksi kolme taajuutta, miksei neljä tai viisi? Vakavissaan taajuudet eivät tässä käyttötapauksessa kahden jälkeen juuri tuo lisää tarkkuutta, vaan vaativat lähinnä suurempaa antennia ja enemmän sähköä. Tarkka kiihtyvyysmittaus mahdollisesti muilla antureilla - kamera+konenäkö, lidar, ultraääni jne - avustettuna on se mitä kaupunkikanjonissa tarvittaisiin, jos tarkkuus on se mitä haetaan. Atomi-interferenssigyroskooppien miniaturisoitumista odotellessa. Sellainen mittaisi koko lenkin tarkasti ilman koko GPS:ää ja vaikka sisätiloissa.
 8. ftfy. Minusta on tässä tilanteessa täysin vastuutonta edes suunnitella a) tapahtuman järjestämistä b) tapahtumaan osallistumista noin pian kesän alkuun. Ensimmäisen vielä jotenkin ymmärrän, mutta jälkimmäinen on mielestäni käsittämätöntä. Ainakin omissa silmissä ei näytä hyvältä eikä nauti arvostusta tuonne nyt aivan väkisin lähteä. Se metsä on siellä ensi keväänäkin. Kenenkään ei ole sinne välttämätön pakko juuri nyt tunkea. Näyttäkää nyt kerrankin esimerkkiä, ystävät hyvät. edit. se metsä ei ole se ongelma, vaan huollot ja ihmisjoukot. Yksin jos sinne menee, ei ongelmaa.
 9. juusok

  Polar Grit X

  Pirkkakutosessa ei ole karttoja, vain Pro ja Carbon Race* -malleissa * FR945
 10. juusok

  Polar Grit X

  Samankokoinen, painoinen ja sama (ilmoitettu) akunkesto kuin FR945.
 11. Jostain syystä muihin syihin kuolleita ei tarvitse haudata joukkohautoihin tai säilöä sairaalan pihalla kylmäkontteihin. On siinä pieni vivahde-ero.
 12. Todettu tartunta != kantaja. Osa on jo parantunut.
 13. Mm. Nuuksio Classic 75 on virallisesti kaikki mukana -kilpailu, vain vettä saa virallisesti huolloista (oikeasti saa muutakin, mutta varautua pitää koko reissuun omilla). Voisi muuttaa kaikki mukana -kisaksi aivan hyvin tarvittaessa. Virus voi muuttua myös vaarallisemmaksi ajan myötä, kuten espanjantauti muuttui. Ei voi tietää, vielä.
 14. Ensi kevätkin voi olla kortilla massatapahtumissa, jos tulee lisää aaltoja, ja niitähän tulee. Voi aivan hyvin olla Tokio 2021 vaarassa. Itse veikkaan vahvasti, että massatapahtumia aletaan sallia vasta rokote + 3-6kk jälkeen. Eli realistisesti 18-36kk päästä.
 15. Ei se sentään ihan kaikkiin tartu kuitenkaan, onneksi?
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy