Jump to content
Juoksufoorumi.fiperttu

Jäsenet
 • Content Count

  10 320
 • Liittyi

 • Last visited

 • Days Won

  7

perttu last won the day on November 23 2019

perttu had the most liked content!

Community Reputation

2 424 Excellent

About perttu

Converted

 • Puolimaraton
  1.33.59
 • Tavoite
  Maraton ja sitä lyhyemmät juoksut 2020. Painonpudotus.

Recent Profile Visitors

3 292 profile views
 1. Vahvasti poliittinen päätös kyllä tuokin että kaupungin joka suuremmalla terassilla voi olla 500 ihmistä sylikkäin ja vastakkain 50cm:n pyöreän pöydän ympärillä huutamassa toisilleen 12h putkeen samasta tuopista siemaillen, mutta esim. urheiluseura ei saa edes 10m turvavälillä ottaa suureen katsomoon yli 500, vaikka se olisi elinehto pystyssä pysymiselle. Tasan eivät käy onnen lahjat. Anteeksi.
 2. Nyt on kyllä jengiä liikkeellä siihen malliin kaikista etäisyyksistä täysin piittaamatta että jos ei luvut käänny parin viikon päästä nousuun niin tuskin sitten mistään ainakaan kesäaikaan.
 3. perttu

  Yleisurheilukesä 2020

  Keihäänheittoa juuri Jyväskylästä. Valtanen (19v) kiskaisi jo lähes 58 m. Klo 14.15 miehet. E. Kuusela voittoon 78,77.
 4. Hyvä kun tuot asian esiin kun palstalla oli tässä ennen ikäänkuin aukko, kun asioita aina spekuloitiin nuorten juoksijoiden näkökulmasta ja iän merkitystä ihan suoraan vähäteltiin vaikka veteraanikuntoilijoitakin on täällä paljon. Vaikka varmaksi en sano niin voi se silti olla mahdollista että tuloksesi paranee nopeamminkin harjoitusta säätämällä, et kuitenkaan täysin ikäloppu koni ole ja motivaatio tekemiseen on ollut kova. En ole ihan varma mikä kellon lisäksi olisi se muu mittari olisi mikä luotettavasti mittaisi esim. hitaamman solutason adaptaation harjoitusärsykkeen jälkeen. Strategiana myös sellainen määräjuoksu ei ole niin hyvä kun ikää kertyy vaan keho tarvii hieman enemmän sitä taukoa, koska se tarvitsee myös vauhtia ja voimaa, jotka heikkenevät helposti. Ja voihan se olla että tunne näennäisen hitaasta kehityksestä tulee vain juuri hetkellisestä ylikuntoisuudesta kun tehoja on lisätty mukaan kesän tullen. Tällöinhän suomalaisessa juoksussa on perinne, että tulokset alkavat huonontua.
 5. Rantakalaa eli tässä tapauksessa muikkuja, sipulia, suolaa, pippuria ja tilliä vehnäoluessa uunissa haudutettuna. Uusia ruåtsalaisia perunoita, ruisleipää ja vihanneksia.
 6. Niin, tosin kyseinen tutkimus ei osoita että tuolla tavalla todella tulisi tartuntoja vaan ainostaan että se olisi teoreettisesti mahdollista koska viruspartikkeli voisi noin säilyä ilmassa. Käytännössä kuitenkin näyttää siltä että tartuntoja ei kuitenkaan kovin helposti noissa ohimenevissä kontakteissa tule ainakaan jos oirehtivat ihmiset ymmärtävät pysyä kotona.
 7. Ja voi myös koko vuoden kanttaukset tarvittaessa selitellä tuolla insuliinipiikillä kun söi koko päivän geeliä sohvalla "tieteen nimissä".
 8. perttu

  Särkylääkkeet

  Hyvä pointti, noilla seuduin se voi hyvinkin olla, etenkin jos on ns. reisityrä niin ei välttämättä huomaakaan mitään pattia. Eikä mene ohi odottelemalla tai särkylääkkeillä. Voi se tietysti olla muutakin, mutta ilman muuta kannattaa käydä lääkärissä jos vaiva ei parane ja haittaa tekemistä.
 9. Yksi tapauskohtainen havainto miten rasvanpoltto-ominaisuus näytti paranevan aika lailla, ilman erityisiä bonkkauksia mutta harjoittelemalla paljon hitaasti ja muuttamalla ruokavaliota. Toki poikkeushenkilö varmaan jossain määrin kyseessä ja tuossa on menty miinuskaloreilla mikä varmaankin lisännyt rasvojen käyttöä. Tässä suositellaan siis yleisemminkin noin 48(hh)/24/28 ravintoainesuhteita ja runsasta matalatehoista harjoittelua rasvanpolton parantamiseen. Pitämällä kohtalaisesti hiilareita mukana harjoitukset voi tehdä laadukkaammin. Jos taas voimat tuntuvat loppuvan ilman massiivista hh-ravintoa niin voi olla syytä mennä harjoituksissa hitaammin. Mittaukset toki ovat vain lyhyet, kuitenkin jo lepotilan rasvanpoltto korreloi ilmeisesti aika hyvin rasvan käytön osuuteen kaikilla tehoilla ja veikkaanpa että myös kaikilla suorituksen kestoajoilla vaikka niitä mittauksia ei oikein tahdo löytyä pitkien suoritusten loppupuolelta. Jutussa on linkki hyvään katsausartikkeliin jossa on koottu paljon linkkejä tutkimuksiin rasvanpolttoaiheesta. Lyhyesti sanottuna tuosta että ajaisi tankki oikein tyhjänä on joitain viitteitä että se voi toimia, mutta asia on huonosti osoitettu. Paremmin tiedetään että säännöllinen ns. normiharjoittelu välttämällä liiallista sokerin mässäystä parantaa kykyä käyttää rasvoja. Erityisen vahvasti tietysti passiivisilla eli huonokuntoisilla. Alkuperäisen viestin kannalta maraton on laji jossa ei tarvitse mennä vielä kovin rasvoilla vaan riittää saavuttaa tietty taso, mutta samantapaisia keinoja siihen voi varmasti soveltaa. Juosten ei kannata ehkä 6h lenkkejä alkaa tekemään vaan rajoittaa vähän ja tehdä ehkä toisinaan juuri tuollaista esim. pyöräilyä, vaellustyyppistä ulkoilua, talvella rauhallista hiihtoa/lumikenkäilyä jolla voi kerryttää enemmän aikaa jalkojen hajoamatta mikäli rasvanpoltto on se ongelma johon haluaa fokusoida. Esim. tuollainen vähän pidempi erävaellus on oman kokemuksen perusteella tosi hyvä rasvanpolttoharjoitus kun ruokaa on mukana vain kohtuullisesti niin ei voi edes mässäillä hiilareita ja matalatehoista liikuntaa tulee päivät pitkät. Itsellä ehkä lopun osalta helpoin maraton tullut juuri aika pian sellaisen jälkeen.
 10. Laatikaa sitten myös se hypoteesi mitä tapahtuu 3-6 h välillä ja kuuluuko tuohon joku tankkaus. Itse veikkaan että rasvojen osuus nousee vielä joitain prosentteja energiantarpeesta, mutta ei siinä juuri muuta tapahdu. Hh kulutus ei mene nollaan mutta voi aavistuksen vielä laskea.
 11. Tuossa esimerkiksi suomeksi, kyseessä siis sama tällaisen matala-asteisen tulehduksen merkkiaine jonka on havaittu olevan koholla mm. lihavilla, liikkumattomilla, tupakoivilla ja tietynlaista epäterveellistä ravintoa käyttävillä ts. epätervelliset elämäntavat vaikuttavat immuunijärjestelmään ja voivat ehkä altistaa vakavammille taudinkuville infektioissa. Jossainhan mm. laskettiin että ilmansaasteet altistaisivat myös tilastollisesti koronakuolemille kenties suoraan keuhkojen tai ehkäpä myös samanlaisten tulehdusmekanismien kautta.
 12. Mutta niillä ajoilla ja tehoilla mitä on mitattu (muutama tunti)? RER ja hiilarien käyttö laskee kun ne hupenevat kehosta, mikäli niitä ei nautita. Ja vaikka nautitaan niitä ei saa niin paljon etteivätkö ne hupenisi. Tuonkaan jakson lopussa ei tietysti olla ihan levänneitä enää. Keho alkaa varautua hh:n mahdolliseen loppumiseen mm. hormonaalisesti ja lisää rasvojen tarjontaa. Tosi vaikea uskoa että tämä muuttuisi 3-10h:n välillä niin että hiilihydraattia kuluisi enemmän muuten kuin silloin kun sitä nautitaan jossain kohtaa lisää.
 13. Ja Uudellamaallakin todennäköisyys että et saa oireista tautia seuraavaan vuoteen on jo tämän hetken tautitason säilyessä sellainen 99,6%, toki yksilöiden välillä voi olla vaihtelua. Tietysti uusi suurempi aalto voi olla mahdollisuus, myös maakunnissa.
 14. Tuo on kyllä totta että nämä termit voivat yleisessä puheessa tarkoittaa melkein mitä vain. Parantaa perus/yleiskuntoa voisi tarkoittaa esim. että parannetaan kaikenlaisia fyysisiä ominaisuuksia, joista kestävyysurheilussa aerobinen kestävyys on kuitenkin merkitsevin. Noin myös monessa filosofiassa tehdään esim. talvikaudella ja kilpailua kohti keskitytään enemmän lajinomaiseen juttuun erotuksena tällaisesta 'perus/yleiskunnosta'.
 15. Kuulostaa tosiaan noin muotoiltuna näitä sykealueita maksua vastaan arpovan toimijan mainospuheelta. Mielestäni tehoalueella ym. yksityiskohdilla on suunnilleen sen verran merkitystä kun aiemminkin olen kirjoitellut eli säännöllisyyden ja riittävän suuren määrän on toteuduttava jotta kunto paranee ja tätä varten ei ole mahdollista mennä tehollisesti kovaa liian usein. Toki eri tehoalueilla on varmasti eroa fysiologisen vasteen kannalta, mutta jos tuo em. toteutuu niin noissa asioissa ollaan jo pitkälti oikeassa peruskunnon kannalta.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy