Jump to content
Juoksufoorumi.fi


perttu

Jäsenet
  • Content Count

    10 229
  • Liittyi

  • Last visited

  • Days Won

    7

perttu last won the day on November 23 2019

perttu had the most liked content!

Community Reputation

2 333 Excellent

About perttu

  • Syntymäpäivä 13.10.1979

Converted

  • Puolimaraton
    1.33.59
  • Tavoite
    Maraton ja sitä lyhyemmät juoksut 2020. Painonpudotus.

Recent Profile Visitors

3 180 profile views
  1. Pakaroita eli istuessa venytyksessä olevaa takalistoa on syytä aktivoida vaikkapa sopivilla kyykyillä, vaikkakaan mitään suurta kalorinkulutusta siitä ei synny. Kaloreita sitten maltillisesti sisään ja illalla liikuntaa. Toki olisihan se ihan fiksua noissa hommissa joku liikuntatauko ottaa väliin päivälläkin vaikka toimiston ulkopuolella. Jossain paikoissa varmaan on tarjollakin jotain jumppatuokioita.
  2. Eteläsuomalaiset hölkkääjät: TALVI ON JO TAPUTELTU ja kevätkausi föhn-tuulineen voi alkaa. Kalamiehenä en myöskään muista yhtään talvea jolloin meren jäälle ei olisi ollut asiaa ollenkaan mutta nyt se on jo lähellä.
  3. perttu

    Uusi Elmo ?

    Kuosmanen on myös varsin lahjakas ja samanpainoinen kaveri. Molemmilla on nuorten arvokisamitaleita kaappi täynnä ja Kuosmanen on myös hiljan voittanut Savolaisen jolloin hänet valittiin EM-edustajaksi omaan sarjaansa. Itse uskon että Arvi on kovempi lahjakkuus, mutta milenkiintoista nähdä mihin Kuosmanen pystyy tuolla, potentiaalia hänelläkin pitäisi olla. Molemmat siitä erikoisia että eivät ole pohjalaisia. Moni myös spekuloi että Kuosmanen jättäisi nämä väliin ja keskittyisi olympikarsintaturnaukseen johon hänellä on jo myönnetty paikka tuon Savolaisesta kv turneella otetun voiton myötä. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan ilmeisesti johto katsoi että tämä turnaus palvelee valmistautumista olympiakarsintaan Kuosmaselle. Nyt tarkoitus on että Kuosmanen saa täällä tuntumaa ja saa olympiapaikan ensimmäisessä kevään kahdesta karsintaturneesta. Sen jälkeen Savolainen voitaisiin lähettää toiseen olympiakarsintaturnaukseen, tosin en tiedä mikä kriteeri sinne pääsyyn tarkalleen olisi.
  4. perttu

    Uusi Elmo ?

    Nyt Arvi ottelee aikuisten EM-pronssista kahden hyvän voiton jälkeen - ei normaalisarjassaan 97 kg vaan raskaimmassa sarjassa 130 kg johon hänet komennettiin kun keuhkoputkentulehduksesta kärsinyt Kuosmanen haluttiin liiton toimesta 97 kg sarjaan.
  5. Jatkoa edelliseen kuvaajaan...ihan kiva talvi kyllä säiden puolesta mutta aika valotonta, ei tiedä onko syksy vai kevät. Tosin eipä nyt olekaan kumpikaan. Yöllä voidaan mennä pakkaselle ja perjantaina taisi olla milli lunta. Tämän jälkeen pitkän aikavälin ennuste näyttää punaista maaliskuun eka viikon loppuun.
  6. perttu

    Hyvää kahvia

    Tuollainen mylly on itselläni, oikein toimiva ja kätevä 5 v takuulla n. 65 €, tosin jonkun verran pitää meteliä. Nyt kun kokeilin normi Nordqvist Gran Diaa perättäin keittimellä ja aeropressillä niin kyllä aika selvä ero on juuri että aeropressistä tulee vähemmän kitkerää. Siinä idea on ohjeiden mukaiseen hyvin pieneen tilavuuteen 80-85°C uuttaminen (hieman espressomaisen vahva kahvi) ja sitten jos haluaa miedompaa niin ei ajeta enempää vettä siitä putkesta ja poroista läpi vaan laimennetaan sitä valmista vahvaa kahvia vedellä tai maitokahvien tapauksessa maidolla. Se pieni vesitilavuus suhteessa poroihin ja nopea uutto molemmat vähentää juuri kitkeryyttä. Videossa tietenkin ukko tekee juuri toisin kuin ohjeet sanoo..toki jos haluaa siitä samanlaisen kuin keittimestä niin se käy noin. Huomattavasti helpompi tuo putki kyllä putsata kuin muut vehkeet kun kahvi tulee suoraan kuppiin ja poistettaessa tulppa jossa suodatinpaperi voi putkilon tyhjentää poroista vain painamalla sen männän ulos. Pitäisi ehdottomasti kokeilla tätä aeropressillä ja maitokahvina jos tulisi käytyä Citymarketissa. Tuo Monsuun malabar käsittely on kyllä suosikkejani kun se tekee mausta valmiiksi tosi pehmeän ja matalahappoisen mikä sopii tummiin paahtoihin.
  7. perttu

    Hyvää kahvia

    Röörithän keittimessä kuljettavat mielellään mahdollisimman puhdasta vettä jonka epäpuhtaudet on lähinnä suoloja kuten kalkkia. Ne voi puhdistaa hapoilla ja vastaavasti suodattimen ja pannun kahvirasvat voi puhdistaa emäksillä kuten liottamalla ruokasoodalla ja pesemällä sitten vaikka astianpesuaineella kunhan huuhtelee hyvin. Sinänsä kahvinkeitin on kuitenkin lähinnä helpotettu versio näistä Chemexeistä sun muista hipsterin kuuloisista käsisuodattimista. 80-luvulla suodatettiin mökillä kaikki kahvit Plastexilla... Toki keitin päättää puolestasi esim. veden lämpötilan ja valumisnopeuden eli kaikki asiat eivät ole sitten kontrolloitavissa kahvihifistelijän mielen mukaan kuten käsinkaadossa. Aika monissa keittimissä voi jo säätää valumisnopeutta. Mutta periaatteessa keittimellä saa tyyliltään vastaavia suodatinkahvejaja kuin pour over-tyylillä koska molemmissa suodatus tapahtuu painovoimalla ja suodatinpaperi ottaa kahvista rasvoja ym. ja pitää purut poissa. Suodatinpapereita on myös olemassa hieman erilaisia. Kaikkein tummimmille ja täyteläisimmille kahveille tällainen suodatus ei ole ihan paras vaan se tekee juuri sellaisen perinteisen suodatinkahvin joka ei ole kovin täyteläinen ja rasvainen eikä myöskään espressomaisen vahva. Pressopannu sopii hyvin vähän tummemmille paahdoille ja siinä tulee paksun täyteläisempi kahvi kun rasvat (ml.kolesterolit) jäävät mukaan juomaan. Pressopannulla voi tehdä vähän laajempaa skaalaa kahveja kun taas mutteri(/mokka)pannu on simppeli väline vahvemman ja tumman, espresson tapaisen kahvin tekoon hienoksi jauhetusta kahvista. Se ei kuitenkaan käytä korkeaan paineeseen perustuvaa nopeaa uuttoa kuten varsinainen espressokone, joka on se oikea laite virallisen espresson valmistukseen. Tosi suosittu ja edullinen laite nykyisin on myös Aeropress:iksi kutsuttu käsikäyttöinen mäntä&sylinteri -muoviputkilo jossa erikseen kuumennettu vesi voidaan pienellä paineella ajaa jauhatuksen ja suodatinpaperin läpi vaikka suoraan kuppiin. Tässä suodatusaika saadaan haluttaessa aika lyhyeksi jolloin varsinkaan kitkerämpiä makuja ei niin ehdi uuttua kahvista. Loppupeleissä mikään noista ei mielestäni ole oikea tai paras laite vaan kaikilla voi tehdä hieman erilaisia kahveja eri oloissa ja on maku- ja viitseliäisyyskysymys mikä milloinkin miellyttää. Hyviä juttuja jos haluaa panostaa laatuun on huuhdella suodatinpaperi/-pussi kuumalla vedellä ennen käyttöä koska siitä lähtee yleensä todella paperinen maku ensin, asia jonka voi todeta itse. Älä mittaa vettä kahvipannulla joka ei ole täysin puhdas vaan jollain muulla kiululla. Hanki mylly ja sen kaveriksi keittiövaaka ja punnitse pavut niin pystyt toistamaan keiton kerta toisensa jälkeen juuri samanlaisena kuin mistä pidät. Sekoita suodatettu kahvi suodatuksen jälkeen kun se voi olla kerrostunutta. Älä pidä kahvia kuumalla levyllä koska siitä tulee heti tervaa..parempana se pysyy vaikka puhtaassa termarissa tai keittämällä pieniä eriä käytön mukaan. Uusissa keittimissä on usein aika nopea automaattinen virran katkaisu tästä syystä. Uuttoajan, lämpötilan, jauhatuskarkeuden, suodatinpaperin tyypin ja valmistusvälineen ohella käytettävä vesi vaikuttaa yllättävän selvästi makuun. Kahvin uutto ja oluen paneminen ovat lajeja joissa tuon veden merkityksen kyllä huomaa jos kokeilee tarpeeksi erilaisia vesiä. Suomessa vesilaitosten vesi on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kaikkialla aika samantapaista kun kallioperä on niin samanlaista eli vesi on melko pehmeää (vähämineraalista) ja laitoksella hieman kalkittua. Jos tosissaan haluaa testailla niin veteen voi lisätä myös suoloja tai jopa poistaa niitä mikä voi vaikuttaa suoraan makuun tai muuttaa veden pH:ta jolla on vaikutusta uuttuviin yhdisteisiin. Itse juon helppouden takia lähinnä tavan kahvinkeittimellä hanavedestä suodatettua kahvia tai hifistellessä aeropress -kahvia, mutta pressopannulla ja ihan tulilla nokipannukahvina saa vaihtelun vuoksi mukavan täyteläisen kahvin. Wilfan mylly tuli jokin aika sitten hankittua ja sen jälkeen olen kyllä kaikki kahvit ostanut papuina kun avatusta jauhetusta kahvista se tuore aromi kaikkoaa aika nopeasti. Joko mustaa suodatinkahvia tai ranskalaistyyliin paahdettua maitokahvia (cafe au lait), harvemmin sitä jaksaa alkaa maitoa vaahdottamaan tai kikkailemaan vesikemioilla vaikka ne voivat olla mielenkiintoisia jos oikein baristahommeleihin hurahtaisi. Vielä on riittänyt muitakin harrastuksia vähän liikaakin.
  8. Surullinen uutinen, Kaisaa ilmeisesti puukotettu kotipihassa jonkun tuntemattoman henkilön toimesta selkään/rintakehään ja joutunut tehohoitoon Lapin keskussairaalaan. Ei kuitenkaan ilmeisesti akuutissa hengenvaarassa tms. Toipumista. Kyllä kummallisessa jamassa olevaa porukkaa on liikkeellä maassamme.
  9. Loistavaa, tämä antaa uskoa päättäjiin. Ne 1:59 -kengät ja muut hassuttelut on nyt kielletty.
  10. Kieltämättä alkaa näyttää aika poikkeukselliselta kun se tammikuun loppu saavutettiin ilman talven saapumista.
  11. perttu

    Talvijuoksukengät ?

    Nyt juossut pari kertaa talvikelissä Vj Falcon suunnistuskengillä ne kyllä pelannut kivasti jäisellä tai liippaantuneella lumella metsän lisäksi. Niin pidemmällä lenkillä kuin ihan spurteissa ok. Selvästi tiukempi pito kuin Inovin muutaman nastan kengässä. Sulalle asfaltille joutuessa kyllä melko rouhea rohina kuuluu. Vaimennus omaan makuun oikein riittävä talvikeliin. Noissa suunnistuspopoissa istuvuus ja päällinen aika napakka eli täytyy sovittaa sopivin malli. Esim. medium-versio Integrator noista itselle aivan turhan tiukka. Klassikko Sarva Xero sitten päältä vähän juoksulenkkarimaisempi ja vedenpitävämpi optio puhtaasti talviajoon.
  12. Tuo jonkinasteinen sykkeennousu taitaa olla noiden lääkkeiden vakio-ominaisuus. Ainakin kaikissa mitkä perustuvat siihen että poistavat nestettä verenkierrosta. Kaveri ainakin todennut samaa kun on pitkään ollut lääkityksellä. Toisaalta ei kai se syke ole niin kiinnostava ominaisuus vaan enempi juoksijoiden pakkomielle. Terveys ja joillakin hulluimmilla ehkä suorituskyky tärkeämpiä. En osaa sanoa miten lääke lopulta näkyy jälkimmäisessä, mutta ei kai se oikein korkea painekaan suorituskyvylle hyvä ole ainakaan pitkällä välillä.
  13. Saunamajurin homma on kieltämättä kulttuurissamme korostuneen vastuullinen vapaaehtoistehtävä 😄
  14. perttu

    Treenien erilaiset pituudet?

    Tuossa on kyse siitä rytmityksestä, mikä on toki ihan normaalia harjoittelussa ja jota voi soveltaa menestyksellä monella tavalla. Yleisesti mitä parempi kunto niin todennäköisesti nuo kovat jaksot ovat juuri tärkeämpiä kunnon nousulle kun tarvitaan isompia ärsykkeitä saamaan aikaan adaptaatiota. Urheilijoiden välillä tuntuu myös olevan aika paljon eroja siinä kuinka paljon he suosivat tuota. Rytmitys ei mitenkään ole ristiriidassa sen osalta että tuollaisessa kova-kevyt syklissäkin voi kokonaisuuden osalta mennä hieman liikaa tai liian vähän noin optimaalisesti 😂 Kyllähän kevyellä jaksolla voisi poikkeuksetta tehdä enemmän kuin on opt...ja myös kovaa jaksoa pystyy jatkaa liian pitkään ja silloin myös osa kunnonnoususta tai jopa kaikki voi jäädä piippuun vaikka lepo olisi pitkäkin. Esimerkkejä näistä on urheilun historia täynnä.
  15. perttu

    Treenien erilaiset pituudet?

    Totta, kyllä tuo näyttäisi jo keskitehoilla olevan laskusuunnassa ainakin joidenkin kokeiden perusteella. Ei toki niin vahvasti kuin ne suhteellisen käytön käppyrät helposti johtavat ajattelemaan mutta rasvojen absoluuttinenkaan kulutus ei juuri näytä nousevan siinä vaiheessa kun alkaa hengästyttää.
×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy