Jump to content
Juoksufoorumi.fi


perttu

Jäsenet
 • Posts

  11 282
 • Liittyi

 • Last visited

 • Days Won

  17

perttu last won the day on June 30

perttu had the most liked content!

About perttu

 • Syntymäpäivä 13.10.1979

Converted

 • Tavoite
  Maraton ja sitä lyhyemmät juoksut 2020. Painonpudotus.

Recent Profile Visitors

5 077 profile views
 1. Kyllä olosuhde täytyy käytännössä huomioida ja sen mukaan tarvittaessa muuttaa treenejä. Muuten voi käydä juuri niin että yksi ylikova treeni heittää kropan palautumattomaan tilaan ja siitä ei välttämättä enää toivu haastavassa ohjelmassa ellei tee lisää lepoa ohjelmaan. Näin vaikka olot sitten myöhemmin paranisivatkin. Sinuna lepäisin nyt kevyellä viikolla muutaman päivän vaikka treenejä joutuisi muuttelemaan ja kokeilee sitten uudelleen. Nyt ei taida niin kovia helteitä tullakaan. Kevyen viikon ajatus on kuitenkin varmistaa palautuminen ja se voi tapahtua sitten niillä keinoilla mitä tarvitaan. Mikään ohjelma ei käytännössä pysty muutenkaan vastaamaan yksittäisen juoksijan kykyä palautua täydellisesti niin aina täytyy uskaltaa jossain kohtaa hieman soveltaa kun jokainen juoksija ja tilanne on omanlainen. Ohjelmien suurin ongelma on juuri siinä että niissä roikutaan liian tiukasti silloinkin kun se ei vain onnistu. Vauhtiohjattu harjoittelu sopii periaatteessa hyvin kilpailuun valmistavaan vaiheeseen kun siinä pyritään totuttautumaan juuri kilpailunomaisiin vauhteihin, mutta sen onnistuminen optimaalisesti vaatii hyvät olosuhteet.
 2. Toisaalta siinä ainakin tietää tilanteen ennalta mikä se sitten onkin ja voi vaikka itse ottaa vetovastuuta jos on pakko. Kirivahvana liian kova alkukaan ei ehkä ole Topille hyvä. Kolmen joukkoon sijoittumisen varaan ei kuitenkaan oikein kannattaisi laskea liikaa sillä tuossa on kolme-neljä ennalta Topia aika paljon kovempaa eli El Bakkali (kisojen kakkossuosikki vedonlyöntitoimistoilla), Etiopian mies, USAn Bor ja Bett. Paras juoksu olisi tietysti sellainen missä pääsisi sopivassa letkassa kovalla viimeisellä kierroksella tekemään oman ennätyksen ja sitten voisi vain todeta riittikö se finaaliin.
 3. Käsiin pakkautuu ainakin jonkin verran verta ja siten varmaan kudosnestettäkin juostessa. Kuumalla erityisesti kun verenkierto vilkastuu jäähdytystarkoituksessa. Tuo voi olla hyvä että heiluttelee aina välillä enemmän käsiä, jopa nostaa kädet ylös tai pään päälle jolloin laskimot helpommin tyhjenevät painovoiman/lihastyön myötä. Käsien ja käsivarsien viilentäminen juoksun aikana voi myös auttaa. Jos on juonut pitkässä suorituksessa jotenkin erityisen suuria vesitilavuuksia niin turvotusta voi tulla myös ns. vesimyrkytyksestä mikä voi olla vaarallinen tila. Eli juomisellakin on rajansa. Jos epäilee tätä mahdollisuutta niin juominen tulee heti lopettaa. Keskiverto harjoituslenkillä tästä ei liene kyse. Voinee olla jotain muita lääketieteellisiä selityksiä.
 4. Kuiviston kerrotaan juosseen treeneissä 1000 m SE-vauhtia. https://yle.fi/urheilu/3-12033713 Juoksijat eivät näe oloja liian haastavina. https://yle.fi/urheilu/3-12036802
 5. perttu

  Läskikerho

  Eilen vain 81,8 kg BMI 22,4 eli alin lukema eikä enää mahdottoman kaukana ultimaattisesta tavoitteesta. Vähän liiankin nopeasti nyt laskenut lähes vahingossa kun oli hyvä 6 vkon hölkkäjakso. Miinuskalorit saivatkin jo välillä energiat lopahtamaan aika lailla. Juoksu paranee hitaasti, mutta varmasti ja talven juoksu-kävelyn määrä on ylitetty puhtaalla juoksulla ilman jalkojen särkymistä. Kohta taas pientä säätöä ohjelmaan. 80 kg:aan kun vielä hiljalleen pääsisi menettämättä voimia.
 6. Koska käytetty asetelma testaa sitä mikä on erään älykkyystestin keskimääräinen tulos koronan sairastaneilla (myös ihmisillä jotka uskovat sairastaneensa) vs aivan toiset ihmiset mutta menetelmä ei tutki eikä artikkeli edes keskustele kunnolla siitä mistä tämä tulos johtuu, koronasta vai jostain ihan muusta sairastaneen ryhmän ominaisuudesta joka on voinut esiintyä esimerkiksi jo ennen koronatartuntaa. Näitä voi olla vaikka miten paljon, mutta jos haluat esimerkin niin koronaa sairastavat istuvat taudinjäljitysdatan perusteella muuta porukkaa todennäköisemmin baarissa joten voi olla että alkoholi on tuhonnut heiltä aivosoluja mikä varmasti näkyy testissä. Voi myös olla että nokkelammat ihmiset ovat osanneet yleisesti välttää taudin paremmin eikä artikkelin rajalliset tilastolliset mallit pysty huomioimaan tätä. On siinä paljon muutakin mikä voidaan tehdä paljon paremmin. Ennenkaikkea kuitenkin pitäisi tietää milloin heidän kognitiivinen kyky on tullut heikommaksi (ennen vai jälkeen koronan) ja tutkia tarkemmin syytä tähän. Onko se psykosomaattinen ja mahdollisesti ohi menevä tila joka voi aiheutua itse sairastelusta, sen ja tuomasta stressistä ym. (testit, karanteenit,kauhistelut) sekä katsoa ja diskussoida tarkemmin missä määrin se johtuu koronan sairastavien aiemmista kroonisista taudeista joita heillä on muuta väestöä selvästi enemmän tämänkin jutun mukaan. Kirjoittajat mainitsevat niiden vaikuttavan tulokseen mutta esittävät sen merkityksen ja keskustelevat siitä minusta liian heikosti. Tieto aiemmista sairauksista myös perustuu vain kyselykaavakkeeseen ja voi olla diagnosoimatonta sairastelua joka näkyy testissä ja olisi oletettavasti myös kasautunut koronapotilaisiin vs terveet. Minusta tuo on hyvä tulos että kaikista puutteista huolimatta nähty efekti on aika pieni ja riippuva taudin vakavuudesta. Tämä on aivan toisin kuin somessa ja joissain lehdissä luotu kuva että pitkät oireet eivät ollenkaan riipu taudin vakavuudesta. Kuitenkin olemassaolevan tiedon perusteella fyysiset oireet tulevat mitä ilmeisimmin viruksen tai sen aikaansaaman tulehduksen aiheuttamista vaurioista jotka ovat suhteessa viruksen ja tulehduksen määrään.
 7. Kuulostaa paljon mukavammalta kuin lyöminen päähän, kypärällä tai ilman 🙂
 8. Paljon sudenkuoppia tässäkin, ei riitä näytöksi että viruksen fysiologinen vaikutus olisi tuon mitatun eron takana vaan siinä on edelleen mitä todennäköisemmin muita asioita. Tuollaisenakaan efekti ei myöskään ole mittaluokaltaan siten dramaattinen kuin jutusta syntynyt somekauhistelu. Oikeastaan se vaikuttaisi lievissä tartunnoissa varsin pieneltä vs pelko mitä jopa oireettoman tartunnan vaikutuksista lietsotaan. Lisäksi tarkasteltu tilannetta vain yhdellä ajanhetkellä eikä esim. viruksen määrää elimistössä ilmeisesti paljonkin laskevan rokottamisen vaikutukseen tainnut ottaa vielä kantaa mitenkään. Sen sijaan että puutteellisen tiedon pohjalta kauhistellaan tilannetta, kannattaisi noudattaa enempi Koiviston linjaa. "Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin."
 9. Purjehduksessa onkin ainakin jonkinlainen asiantuntija, ainakin eilen. Ja miekkailussakin oli jossakin lähetyksessä miekkailija joka oli rankingissa korkeammalla kuin kilpailijat, mutta istui selostuskopissa koska on väärästä maasta 🙂
 10. YLEn selostajat on kyllä hieman surullisia kun selostavat lajeja joista eivät ymmärrä ns. mitään. Esim. beach volleyssa ja triathlonissa tuntuvat olevan ihan kujalla lajin luonteesta ja odottavat asioita mitä ei näissä koskaan tapahdu ja hämmästelevät sitä mikä on täysin oletettua.
 11. 20 km, ihan kamala bonkkaus jo pian puolivälin jälkeen ja viimeinen vitonen oli vähän kuin kilpamaratonilla vaikka vauhti oli kevyt.. Vähän ollut lopulta liikaa parin viime viikon kuviot. Tänään olisi jo pitänyt selvästi levätä mutta ei vain voinut vastustaa taas kiusasta yli 80 km:n viikosta. Positiivista silti että mekaanisesti paikat kestivät. Vko 81,5 km. Nyt alkuviikko muissa mietteissä.
 12. perttu

  Suunnistus

  Tämmöset tyypit piirtää.
 13. 10 km, aika tyhjät lihakset.
 14. Brittisprintteri Reece Prescod avoimena COVID -lockdownin haasteista. https://www.theguardian.com/sport/2021/jul/20/cake-and-call-of-duty-reece-prescod-on-the-challenges-of-lockdown
 15. Suht hyvin kai tuo pyörä liikkuu km/h eli olisiko enempi että fiilis siitä on nihkeä. Se pistää silmään ettet ole raportoinut pitkiä lenkkejä pyörällä juuri ollenkaan. Paras kulku siinäkin vaatii paljon ajoa että jalat tottuvat lajiin, monethan ajavat sellaisia 3-6 h lenkkejä viikoittain. Kuten jotkut sanovat 'cycling is a blue collar sport' eli työmiesten laji. Toki ne pitkät ajot vievät myös aikaa.. Sopivasti sitten tuota edelläkin mainittua tempo- ja kestovoima-ajoa mukaan.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy