Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Raaka Arska

Jäsenet
 • Posts

  462
 • Liittyi

 • Last visited

 • Days Won

  1

Raaka Arska last won the day on June 9 2018

Raaka Arska had the most liked content!

Converted

 • Tavoite
  Katsoa missä kohtaa ikä- ja kehityskäyrä leikkaavat seniori iässä

Recent Profile Visitors

873 profile views

Raaka Arska's Achievements

 1. Kiitos neuvoista. Aiemmin olen itse tehnyt noita cv vetoja. Nyt vähän ajattelin lähestyä I vetoja toisesta suunnasta, eli alottaisin 700m vedoilla ja siitä siirtyisin noin 800m vetoihin. Olen jo sen verran iän myötä hidastunut, että minulla tuo 800m kestää I vauhdilla sen 3:10...3:20 eli miltei saman kun sinulla 1000m. 2 tehoreeniä viikkoon tuntuu jo riittävän kovalta näillä JDn vauhtitaulukoilla. Ylläpitävä R tyyliin 4*200 yhdistettynä Tn loppuun kuulostaa hyvältä.
 2. Merkillisiä käänteitä riittää puujalalla. Kannattaa tosiaan edetä tilanteen mukaan ja sovitella reenejä vallitseviin olosuhteisiin, mutta lopettaa ei kannata, kitkuttelee joka päivä vaan sen 1-2 ulkoilua. Ajattelin kysäistä muutamaa asiaa JDn ohelmista, kun olet niihin perehtynyt. Olen nyt viidettä viikkoa tapaillut JDn reenejä. Neljä viikkoa vetelin R kautta. Kerran viikkoon siis R vauhtisia 200, 300 ja 400 vetoja eri yhdistelmillä, viikon toinen teho sitten T tyyliin 3*10 min ja kolmas reeni sitten L, joista osa pienellä loppunostolla. Tämä viikko menee siirtymäviikkona I jaksolle. Eilenä tein vetoja (500,600,700) R ja I välimaastossa ja ensi viikolla olisi tarkoitus aloitella I kausi noin 5 viikkoa. I kautta pidetään JDn kovimpana jaksona. Muutamia kysymyksiä/ ihmettelyä I jaksosta: - minkälainen on JDn viikkorytmitys I jaksolla - vaihteleeko rytmitys eri viikoilla ja onko mukana ns helppoja viikkoja - minkälainen on tyypillinen viikko ohjelma - luin netistä esim back to back päivistä, missä juostaan I ja T peräkkäisinä päivinä, onko kokemusta? - mitä muuta huomioitavaa I jaksolle? Minulla siis kilsoja viikkoon tulee nyt 80...100, 7...10 harjoitusta. Pudotin määrää tarkotuksella vähän alkuun kun siirryin näihin JD reeneihin, syksyllä tuli pääsääntöisesti vähän yli 100. R jaksosta on hyvät vibat. Vanhalle miehelle antaa hyvää ärsykettä lihaspuolelle. Esim T vauhdit lähti nopeasti kasvamaan, vaikka sillä puolella en tehnyt mitään ihmetemppuja.
 3. Jep niin vähän arvelinkin. Pidemmille matkoille tähtäävällä tai ainakin puolikkaalle, Danielsilla on oma T jakso, mikä on sinänsä loogista, kun minttiin tunkattu kynnysvauhti ja sen sietäminen mahdollisimman pitkään on tärkein ominaisuus.
 4. Oliko niin, että Tanielsilla ei ole ”mailereille” T jaksoa erikseen? Ja jos ei, niin miten treshold hoidellaan jiiriin? Vasala ei ainakaan jättäisi sitä osa-aluetta katveeseen....
 5. R-vedot voi korvata myös 30-60 sek mäkivedoilla, joita Daniels suosittelee erityisesti II-jaksolla. Ehkä pieni pelastus se, että mäkijuoksua on tullut tehtyä koko syyspuoli kerran viikossa juurikin noin 40s vetoja. Taidan nyt hieman muuttaa omaa suunnitelmaa ja vetää maaliskuun R kauden merkeissä. Sitten huhtikuu I - jaksoa ja toukokuu T - jaksoa. Puolikas sitten 12.6, jos kisa järjestetään. Tässä vaiheessa juoksu-uraa voi kokeilla mitä vain, kun ei ole mitään menetettävää, kaikki on kotiin päin. Täytyy kuitenkin lähestyä pienellä varovaisuudella Danielsin vauhtisuosituksia, on ne sen verran rapeita. Samalla ajattelin pudottaa määrää pois, los sitä kautta saisi siirrettyä vitaalisuutta vauhteihin. Minkä mittaisia R vetoja muuten itse teet? Ja montako?
 6. Liittyen siihen +50v harjottelupainotuksiin tuli tutustuttua hieman tarkemmin Jack Danielsin periaatteisiin ja vertailin omaa tekemistä tähän. Jännä juttu, eikä sinänsä mikään yllätys, että ihan samat metodit oli käytössä jo 80 luvulla omassakin nuoruuden reeneissä. Kaivoin vanhan juoksijalehden vuodelta 89 ja sieltä löytyi erään saksalaisvalmentajan kokemusperäiset vauhtitaulukot, mitkä korreloi Danielsin vdot vauhtien kanssa hyvin pitkälle. Tässä pappaiän harjottelussa ero kuitenkin löytyy, ja se tulee nimenomaan tuolta vauhti/nopeuspuolelta. Nyt ei ole esim R alueen harjoittelua juuri ollenkaan. Samoin vedot tulee tehtyä ns 10 k tai enintään 5k vauhdeilla. Danielsin I zone sen sijaan ohjaa tekemään 3...5 min intervallit lähellä vo2 max vauhdeilla, eli omalla kohdalla vetovauhdeista puuttuu n 10s/km. Samoin Daniels painottaa, että threshold tulisi tehdä kynnyksen päällä ja välistä aavistuksen ylikin, omaa kuntoa pitää haastaa, jos haluaa kehitystä. Danielsin puolikkaan harjottelussa jaksot menee R, I, T. Kaikissa jaksoissa T on kuitenkin mukana toisena tehoreeninä. Itsellä on tuo R jakso ihan kadoksissa. Sieltä kuitenkin haetaan perusnopeus, juoksuvoima ja parannetaan taloudellisuutta ja tekniikkaa. Pistää miettimään.....
 7. Ikävä tilanne sulla. Melkeinpä paras vaihtoehto olisi tuo raudan puute. Silloin syy olisi selvillä ja asiaan kenties olisi helpompi vaikuttaa. Jos taas raudat olisi ok, niin sitten taas kova pähkäily, että mistä kiikastaa....
 8. Olen ollut vähän katveessa viime aikoina.... mikä aiheuttaa raudan puutteen?, liityykö lääkitykseen, mikä taas liittyy lonkkavaivaan, mikä paljastui joksikin tulehdustilaksi....vai miten se meni
 9. Ok eli 9 pv=H,L,L,H,L,L,H,L,L tuo kahdesti on 3vk ja sitten 1 vk= H, L, L, H(kisa/testi), L,L,L ja sitten next level H= kova/pitkä L=kevyt/voima/tukiharjotus/jopa lepo Tässä ilmeisesti H ta annostellaan kerralla isosti, kun annetaan kaksi päivää ” lepoa”?
 10. Itse olen tapaillut tuota Higdonin ohjelmaa, missä on mielestäni hyvin huomioitu tehot ja ne on ripoteltu pienissä annoksissa viikolle. Haetaan harjoitusvaikutusta., ärsykettä usein. Näennäisesti ensisilmäyksellä näyttää helpolta ohjelmalta, mutta progressio on salakavala ja loppupuolella mennään ja aika rapsakasti. Määrää tuossa on naurettavan vähän, mutta tuota on mukava höystää tuplapäivillä, missä toinen voi olla todella kevyttä, palauttavaa. https://www.halhigdon.com/training-programs/half-marathon-training/advanced-half-marathon/
 11. Mortonki pitkästä aikaa. Pitkä tovi täälläkin vietetty ”pientareen puolella”. Kiinnostusta itselläkin on noihin +50 painotuksiin ja samoilla linjoilla, että pelkät metrit ei yksin merkitse mitään. Voitko hieman tarkemmin avata tuota viikon 9 pv harjoitussettiä eli 3 kovaa ja 1 pitkä vai miten?
 12. Niin..... minulla on polvissa pitkälle edennyt artroosi eli kuluma eli nivelrikko. Se todettiin alkavana jo 90 luvun alussa. Sukuvika. 2015 olin kelkkaonettomuudessa, missä oikea polvi jäi kelkkaan kiinni kun sukelsin kelkan yli ja polvi taipui ”yli”. Polvi oli turvoksissa pari kuukautta ja kävelykään ei kunnolla onnistunut. Kuvauksissa todettiin rustovauriota eli se vähäkin rusto mikä vielä oli jäljellä oli vaurioitunut, samoin kierukka. Lääkärin mielestä ei kannattanut asialle tehdä mitään..... 5 kuukautta meni kävelyn parissa. Siitä sitten kävelyhölkkää seuraavat 5 kk. 2016 alusta pääsi uudelleen kiinni juoksuhommiin. Polvi ei ole koskaan enää oikeasti kunnossa. Toimintakyvyn ylläpitämiseksi tärkeintä on pitää tulehdustila pois polvesta. Minulla se tarkoittaa lähes jatkuvaa Voltarengeelin käyttöä polven alueella. Välistä joutuu ottamaan myös tabletteina kuureja. Lepo ei todellakaan ole ratkaisu näihin. Liike ja rasitus on oikeasti paras lääke näihin. Toki se on tehtävä taiten polven ehdoilla. Polvi on huijattava mukaan rasitukseen. Jos ei pysty juoksemaan, niin sitten kävellään ( mäkeä, portaita...) , pikkuhiljaa hölkkäkävelyä ja sitten juoksua. Minulla tämä on toiminut nyt 4 vuotta kohtuu hyvin, tosin mulla tehot alemmalla levelillä kun sinulla. Ylimenokauden jälkeen kun alla on enempi höntsäilyä, niin polvi on huonoimmillaan. Rasituksen lisääntymisen myötä aluksi vittuilee yhä enemmän, mutta lopulta alistuu kohtaloon ja tekee työnsä. Eipä tässä kummempia.
 13. Pienellä varauksella suhtaudun joka päiväisiin strideihin. Sanoisin, että kovan (teho)päivän jälkeisenä päivänä ei, mutta sitä seuraavana kyllä. Samoin tehopäivinä kyllä ja pitkispäivänäkin ehkä kyllä. Myös Joku kotimainen valmentaja (suomalaisillahan ei yleisesti kulje) oli sitä mieltä, että joka päiväiset stridet rasittavat hermotusta liikaa. Itse tässä iässä on helppo yhtyä tuohon ajatukseen. Lopulta asia on kiinni kokonaisrasituksesta, siis koko elämän repertuaari mukaan lukien. Minulla ainakin palautumista eniten hidastava tekijä (ajottaisen ravintopellwilyn lisäksi) on hermostollinen väsymys. Yksi lepopäivä viikossa auttaa kremppojen välttämisessä, muuten en niitä liputa, enkä mielelläni niitä myöskään pidä. Esim tänä keväänä pamahti tuo päkiävaiva, kun ei ollut lepopäiviä.... Lepopäivän voi hyvin pitää, jos muuten paahtaa tuplia, ja mikäs on paahtaessa, kun homma pelittää👌😎
 14. On se kova tulos kun yli viiskymppinen kipaisee ohimennen yli 3k, ihan oikeesti💥👍🤜👌😎👏 ...siinä taitaa loppua asteikot kesken..... erinomainen lienee tässä ikäluokassa 2,5k haminoilla?
 15. Nopeita käänteitä. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Siitä on hyvät tarinat tehty- niin tässäkin päiväkirjassa😜💥🤜👏 Tätä on koukuttavaa seurata. Hieno tulos kisoista👏👍 ei kuitenkaan kova yllätys minulle. Viimeiset vetoreenit antoi viitteitä tämän suuntaisesta. Ei muuta kun uutta tuotantokautta värkkäämään, jos siltä tuntuu. Ihan mielenkiinnosta: onko hajua, miten sinun ikäluokka juokseen SAUL kisoissa? Oletko niitä harkinnut lähivuosina?
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy