Jump to content
Juoksufoorumi.fi


ForceMajeure

Jäsenet
 • Content Count

  98
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

39 Excellent

About ForceMajeure

 • Syntymäpäivä 02.01.1977

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. 👍 Tämä ketju on laatuviihdettä, natsi- ja neukkukorttejakin on käytetty enemmän kuin keltaista korttia futiksen MM-kisoissa.
 2. Kyllä tuo on erittäin havaittu ilmiö. Jostain syystä jotkut yrittävät päteä omalla nopeudella ja yrittävät loukkaantua siitä, että joku juoksee tai hölkkää hitaammin. On tietenkin sinänsä kiinnostavaa, että kukaan näistä pätijöistä ei ole saavuttanut yhtään mitään edes kansallisella tasolla, vielä vähemmän kansainvälisellä, eli aika tyhjänpäiväistä se avautuminen on. Joku Lasse Virén tai Kenenisa Bekele voisi tietenkin halutessaan ihan uskottavasti avautuakin hitaammista juoksijoista, tosin en ole koskaan kuullut oikeiden huippujen vaivautuvan, he antavat tulosten puhua. Oikeasti ei voi käsittää mitä tuolla edes saavutetaan. Jos tekee kovan tuloksen, käy sen jälkeen suihkussa, hieronnassa ja paikallisessa ravintolassa illallisella ja sieltä ulos tullessa näkee viimeisten juoksijoiden tulevan maaliin, niin ei kai noiden viimeisten juoksijoiden tuntikausia hitaampi taaperrus vie mitään pois omasta suorituksesta. Kaikki eivät edes yritä tehdä kovia tuloksia. Maratonkeräilijät juoksevat ehkä vuodessa saman verran maratoneja kuin huippujuoksijat koko uransa aikana. Tulostaso ei välttämättä päätä huimaa, mutta tavoitekin on eri, joten ei ole järkevää edes yrittää vertailla noita. Asian voi kääntää noille kuittailijoille myös päin naamaa: peränpitäjien hölkkäsarjassa on taatusti parempi tunnelma kun jutustellaan ja jaetaan eväitä, ja myös rahoille saa parempaa vastinetta - osallistumismaksu on sama, mutta kuuden tunnin kulkija saa tuplasti enemmän euroa kohden kuin kolmen tunnin ihmemies. 😉 Heh! 😁 Tietenkin jos yhden ostoksen kysyjiä olisi kaksi, niin silloin yhtälö muuttuisi matemaattisesti. Keskimääräinen jonotusaika pysyy kaikille samana, mutta sen sijaan että kaksi odottaa yhden takana, niin yksi odottaisi kahden takana - pettyneitä jonottajia olisi vähemmän. Perinteinen jonon optimoinnin esimerkki tuo. Ehkä tarinan perimmäinen opetus on se, että nyt jo katoavaa kansanperinnettä olevan max. viiden ostoksen pikakassat pitäisi palauttaa, koska oikeasti yhden ostoksen ostajille on melko järjetöntä odottaa kolmen täyden ostoskärryn takana. Ongelma on se, että kaupat eivät noita ahneudessaan halua pitää, koska olettavat että joku jättää sen kuudennen ostoksen tekemättä siksi että pääsee viiden ostoksen kassalle. Mutta noin muuten kannattaa kyllä pitää puoliaan. On minultakin kysytty lentokoneessa että sopiiko paikan vaihtaminen, koska joku halusi päästä matkaseuralaisensa viereen. Koska olin paikalla, joka oli mieluisampi, vastasin että ei käy.
 3. ForceMajeure

  Amsterdam 2018

  http://www.tcsamsterdammarathon.nl/en/bag-and-clothing-check/
 4. ForceMajeure

  Amsterdam 2018

  Olen kaksi kertaa käynyt paikan päällä vuosikymmenen sisään siellä ja kyllä varustesäilytys on ollut kummallakin kerralla. Pusseja ei anneta, mutta repun, kassin tai laukun voi antaa säilytykseen, joka sijaitsee stadionin ulkopuolella kentällä, joka on expohallin puoleisessa päädyssä. Varustesäilytyskoppeja on niin paljon että niitä on melko vaikea olla huomaamatta. (Yritän liittää tähän maratonia edeltävänä päivänä napatun kuvan.) Stadionilla on sellainen ryysis, että sieltä kyllä poistetaan kaikki ylimääräinen - ja hyvästä syystä! Jos seikkailuhenkeä riittää, niin katsomoon on vapaa pääsy ja sinne voi tietenkin yrittää jotain jättää, mutta veikkaisin että turvatekijöiden vuoksi sieltäkin vietäneen ylimääräiset kassit ja pussit pois. Mutta kuten todettu, ilmainen varustesäilytys löytyy, ja se on oikeastaan ainoa asia Amsterdamin maratonilla, joka toimii ilman ruuhkia. Maalissa ei tosiaan saa paljon mitään. Maalilinjan ylittäjille mitali kaulaan, joka on periaatteessa ihan samanlainen maralla ja puolimaralla, mutta puolimaratonin mitali on puolet pienempi. Stadionin ulkopuolella saa yhden juomapullon ja jonkun banaanin tai patukan, joita saa jonottaa n. 15 min. Älä yritä palata takaisin stadionille, sillä sinne ei takaisin päästetä (eli ei kannata pudottaa mitään arvokasta).
 5. Ehkä alkaa mennä ohi ketjun varsinaisen aiheen, mutta ei kai tuossa mitään ivan aihetta ole - koko nykyaikainen urheilumallihan pohjautuu nimenomaisesti ideaan kuntoilun harrastajista, ei ammattilaisista. Paavo Nurmen ura päättyi, kun hänet todettiin ammattilaiseksi eikä urheilun harrastajaksi. Syvemmän filosofisen pohdinnan paikka voi tietenkin olla että pitäisikö urheilijoiden olla ammattilaisia vai 1800-luvun loppupuolen idean mukaisesti kovakuntoisia harrastajaliikkujia. Tällä pohdinnalla voi olla jopa suhteellisen laajoja ulottuvuuksia, pitäisikö urheilukilpailun pääsymaksussa taata että lipun hinnalla nähdään ammattilaisia? Esim. lentolipun hinnassa voidaan olettaa että lentäjät ovat ammattilaisia eikä ilmailun harrastajia. Toisaalta jos lasketaan kuinka monta maratonia Suomessa järjestettäisiin, jos kilpailijoiden pitäisi olla ammattilaisia, niin ilmeisesti nolla.
 6. Eipä muuta kuin esim. uusinta numeroa ostamaan, löytynee jostain hyvin varustellusta lehtipisteestä.
 7. Eikö olisi helpompaa ottaa yhteyttä niihin tahoihin, jotka aikanaan järjestivät SAS Airport Runia, jossa oli mukana silloiset Suomen kärkijuoksijatkin, ja ehdottaa että tapahtumaa alettaisiin järjestää uudelleen, tarpeellisilla nykyajan lisäyksillä varustettuna.
 8. Kyllä ne ruokajutut ovat kehittyneet. Nykyään on usein asiaa esim. kasvisruokavalioon liittyen, ennen ei juurikaan ollut, jos oikein muistan. Se mitä pitää kyllä ihmetellä on se tarvitaanko toistoa "näin valmistaudut puolimaratonille" yms. niin usein, koska valmistautuminen tuskin radikaalisti muuttuu muutaman vuoden välein, itse matka ei ainakaan muutu. Ehkä ennen toistot olivat uusille lukijoille paikallaan, mutta kun nykyään viimeiset kymmenen vuotta saa digitaalisena versiona netistä, niin olettaisi että lehdessä olisi jotain uutta sisältöä. Itse pidän lehden parhaana antina hyviä kirjoituksia ulkomaisista juoksutapahtumista, joista joihinkin haluaisin osallistua, joihinkin en tule ikinä osallistumaan (jokin Afrikan safarimaraton yms.), mutta ne ovat kiinnostavia joka tapauksessa. Lehden ehdottomasti hyödyttömintä antia on kaikki hiihtojutut, monena talvena kun ei ole juuri luntakaan näkynyt...
 9. Kuten sadat muutkin podcastit, joiden aihepiiri kulkee laidasta laitaan. Esimerkiksi kielen opetuspodcastit, joita olen usein kuunnellut työmatkoilla yms. on huolella laadittu, dialogeja lukevat ääninäyttelijät, ja koko podcastin transkription saa pdf:nä. Toisaalta monista tv-sarjoista on tehty podcasteja, joissa voidaan analysoida vaikka 25 minuutin pituista jaksoa kahden tunnin ajan, joskus jopa vieraaksi on saatu joku käsikirjoittaja tai näyttelijä. "Paskanjauhantaa lämpikseen" ei kyllä kuvaa yhtäkään podcastia mihin itse olen törmännyt, ehkä sitten olen lottovoittajan tuurilla saanut poimittua sieltä ne kaikkein laadukkaimmat. Todennäköisesti kuitenkin Baltsun esittämä näkemys ei pidä paikkaansa. Podcastit tarjoavat nimenomaisesti laadukasta ohjelmaa, jota ei ikinä kuulisi mistään radiosta.
 10. Reitin ohjauksen pitäisi kyllä toimia, mutta ainakin maratonin juoksijoille pitäisi olla selvää, että miten maaliin mennään. Jollei ohjauskylttiä tuotu paikalle kesken kilpailun, niin sen ohi kai juostiin neljä kertaa? Lyhyemmän matkan juoksijoilla ongelma voi olla akuutimpi, kun sen kyltin ohi mennään vain kerran (vai kaksi? en koskaan saanut noista kartoista selville, mistä kymppi lähtee, toisaalta kun ei osallistu, niin ei ehkä niin aktiivisesti katso...). Tuollaiset ongelmat tietenkin voisi helposti välttää sillä, että toisen matkan juoksijoilla on vaikka sininen numerolappu ja toisilla punainen. Sitten maalialueelle kauheasti sinisiä muovitötsiä toiseen suuntaan ja punaisia toiseen suuntaan, varmemmaksi vakuudeksi siellä voisi olla vaikka samoilla väreillä staff-paitoja, joten tarvitsisi vain katsoa että missä suunnassa näkyy omaa väriä.
 11. Francis Kirwa & Wilson Kirwa? Tietysti jos tarkoitat ihan syntyperäistä suomalaista, joka ei ole vaihtanut kansalaisuutta, niin sitten en tiedä.
 12. Juoksija-lehti on näköjään juuri nyt uusimassa sivujaan, esimerkiksi juoksutapahtumakalenteri on parin viikon sisään muuttunut ihan toisen näköiseksi. Maratontilasto ei tällä hetkellä toimi ainakaan minulle ollenkaan... onko palvelu lakkautettu vai päivitetäänkö sitä jotenkin uudemmaksi jää nähtäväksi.
 13. No jos vertaa siihen, että viikkoa ennen järjestettävällä Tallinnan maratonilla täysmaratonin viimeisin, kallein hintapykälä (voimassa 15 min. ennen lähtöä asti) on 70 €, niin kyllähän tuo ainakin pistää juoksijan jos toisenkin miettimään että kummalla puolella merta sen syyskuun juoksun vetäisee. Toisaalta niin ikään viikkoa ennen Espoota järjestettävä Tukholman puolimaraton on muutaman euron Espoota kalliimpi, eli ei se Espoo mitenkään järjettömän kallis ole. Tietenkin jokainen voi sitten arvottaa sitä, että maksaako vain ajanotosta ja muutamasta mehumukista vai onko esim. tapahtuman tunnelmalla jotain merkitystä ja mikä on sen sopiva hinta. Itse pidän paljon rantamaratonista, enkä edes valita siitä jos järjestäjät vetävät hieman välistä noissa hinnoissa. Silti on pakko sanoa, että nuo hinnat voisivat olla hieman kohtuullisemmat. En tiedä, että tehdäänkö missään juoksutapahtumissa oikein kunnollisia analyysejä myynnin suhteen. Perinteisenä esimerkkinä on se, että saman kassavirran voi saada myymällä miljoona tuotetta eurolla tai yhden tuotteen miljoonalla eurolla - erona on se, että jos yksi asiakas päättää jatkossa ostaa tuotteensa muualta, ensimmäisessä vaihtoehdossa tehdään silti 999 999 euron kassavirtaa, jälkimmäisessä mennään konkurssiin... 🙄
 14. Huomasin juuri, että perinteinen Puistolan juoksukin on peruttu. http://www.puistolanurheilijat.fi/kuntoliikunta/puistolajuoksu/
 15. Jaa, ai se on peruttu. Sääli, se oli omalla tavallaan ihan sympaattinen tapahtuma. No ainakin jossain kaapin pohjalla on muistona pari osallistumismitalia, joissa on kuvattuna Lauttasaaren vesitorni (R.I.P.). Muistuu mieleen kuinka joskus kauan sitten siellä ennen lähtölaukausta Heidi Hautala piti puheen, jossa pääpointtina oli Länsiväylän nopeusrajoituksen alentaminen, väylän kaventaminen ja luokituksen muuttaminen moottoritiestä joksikin muuksi. Oli aikaansa edellä, nykyään tuota taidettaisiin markkinoida kaupunkibulevardi-hankkeena. Hieman kyllä on järjestäjilläkin syytä tapahtuman lakkauttamiseen. Esimerkiksi itse luulin että Lauttasaari-hölkkä on lakkautettu jo aikoja sitten, kunnes jostain sain tietää että joku ihmeen Larun kymppi onkin sama tapahtuma "trendikkäällä" nimellä. Asiaa ei tietysti auta se, ettei tapahtumalla ole ollut oikein koskaan mitään nettisivuja millään nimellä. Aikanaanhan Helsingissä oli useitakin hyviä noin kymmenen kilometrin juoksuja, kuten City-kymppi (oli osa HCM:ää), Töölönlahden ympärijuoksu ja SAS Airport Run, muutamia mainitakseni. Ehkä jotkut vielä palaavat - pitäisihän eCrossinkin tehdä tällä viikolla paluu kymmenen vuoden tauon jälkeen. Jollei sitten tapahtumaa ole yllättäen peruttu... 😁
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy