Jump to content
Juoksufoorumi.fiHeppu

Jäsenet
 • Content Count

  55
 • Liittyi

 • Last visited

Viestit käyttäjältä Heppu


 1. Mitä olette mieltä, voidaanko juoksuharjoittelua missä määrin korvata lihaskuntoharjoittelulla.

  Paitsi että jalkojen, alaselän ja vatsan lihaskunnosta on hyötyä juoksun kannalta, niin lihaskuntoharjoittelussa myöskin syke nousee lepotasoa korkeammalle. Miten helposti esim. tunnin PK-lenkkiä vastaava vaikutus saadaan syntymään kuntosalilla, vaatisiko tämä että tunti treenataan pitämättä juurikaan lepotaukoja liikkeitten välissä.


 2. Hei. Meinaan osallistua toukokuussa maratonille tavoitteena 4 h alitus.

  En ole aivan aloittelija sillä kaksi aikaisempaa kisaa löytyy vuosilta 2003 ja 2007.

  Aloitin varsinaisen harjoitusohjelman vuodenvaihteessa ja rupesin juoksemaan pitkän lenkin joka viikko, aloittaen 2 tunnista kasvattaen aikaa joka kerta 10 minuutilla, kunnes eilen juoksin tasan 3 tuntia. Lenkit olen juossut hitaasti suurinpiirtein 7 min/km nopeudella. Kummoista jalkakipua ei tuosta 3 tunnin lenkistäkään vielä tullut mutta toki yleinen väsymys kroppaan seuraavaksi päiväksi.

  Kysymys kuuluu että junnaisitteko tuossa 3 tunnin viikottaisessa hitaassa lenkissä toukokuuhun asti, vaiko rupeaisitteko juoksemaan osan lenkistä nopeammin taikka jopa kasvattaisitte aikaa.


 3. Kuinka pitkiä kisavauhtisia harjoituksia maksimissaan teette puolikkaalle. Vai tarvitaanko tarkalleen kisavauhtisia välttämättä ollenkaan.

  Juoksin juuri Ideapark-juoksun tavoitteena 1.45. Väsyin kuitenkin tavoitevauhdista eli 5.00/km ja sain ajaksi 1.54 ja risat.

  Tein kolmenlaisia harjoituslenkkejä

  - pitkät hitaat, maksimissaan 2 h

  - reippaat, vauhti n. 5:30/km, maksimissaan 1 h

  - eri mittaiset vedot noin vauhdeilla 4:00-4:30/km.

  Tuolla vauhdilla 5:00 en kuitenkaan juossut ollenkaan, olisiko kannattanut ja jos niin maksimissaan kuinka pitkään.

  Syyskuussa voisi koettaa seuraavan kerran. Aikatavoitteeksi kannattaa varmaan edelleen ottaa tuo 1.45, esim. 1.40 lienee liian kova vaikka harjoittelisikin hyvin. Ennätys on vuoden takaa 1.50 ja risat.


 4. Jyväskylän juoksukisatarjonta on oikeasti todella surkea. Esim. Saarijärveltä, joka on sentään paljon pienempi paikkakunta, löytyy enemmän kisoja kuin Jyväskylästä.

  Tulipa mieleen että Jyväskylässä voisi olla myöskin kaiken kansan Cooperin, 5K tai 10K ratajuoksukisat vaikkapa niin että erät olisivat tavoiteajan mukaan. En tosin tiedä onko sellaisia kauheasti muuallakaan.


 5. Läskiksi meni neljän tunnin alitus. Kaksi ensimmäistä kierrosta menivät melko tarkkaan 1.20 kumpikin, mutta kolmannella väsyin ja aikaa kului n. 1.45, ja loppuajaksi tuli siis n. 4.25. Mitään muuria ei kuitenkaan missään vaiheessa tullut, koko matkan juoksin pl. juomapisteet.

  Harjoitusohjelma olisi varmaan riittänyt 4 tunnin alitukseen normaalipainolla, muttei 180 cm pituudella ja 85 kg painolla, tankkauksen uskon onnistuneen.

  Seuraava yritys ehkä 2009, ensi vuonna en meinaa maratonia juosta.


 6. Tavoite on harrastaa ympäri vuoden juoksua ulkona sekä pahimmilla keleillä juoksumatolla.

  Talven aikana voisi juoksumatolla yrittää 5 km 20 minuuttiin. Jos ja kun se menee, niin siitä voisi tehdä säännöllisen kovan treenin.

  Puolikkaalla, esim. HCR:ssä voisi yrittää keväällä alle 1.40. Paras tulos tältä keväältä on 1.51.

  Syksyllä voisi osallistua vielä Pirkan Hölkkään esim. 3 h aikatavoitteella.

  Jos tuo puolikas alle 1.40 h keväällä onnistuu, niin on varmaan realistinen, vai onko? Kokemusta ko. hölkästä ei ole, eikös siellä ole pahoja mäkiä.

  Maratonia en aio ensi vuonna juosta.


 7. Huimaavan 1 maratonin (toivottavasti tällä viikolla tulee toinen) kokemuksella sanoisin että riippuu nykykunnostasi, kannattaako noin pitkää ohjelmaa alkaa noudattaa. Jos nyt jaksat juosta 10-15 km, niin sitten ehkä, mutta jos yli 20 km, niin sitten riittää lyhyempi ohjelma.


 8. Hyvin monet varmaan harrastavat kumpaakin lajia: juoksua ja kuntosalitreenausta.

  Millaiset tulokset mielestänne näissä vastaavat toisiaan kovuutensa kannalta. Millainen lihaskunto voisi vastata esim. 3000 Cooperia taikka 4 h maratonia.

  Lajeillahan on sellainen iso ero, että juoksussa esim. 10 km kisat ovat kaikkien saavutettavissa, mutta esim. bodauksessa pikkukisatkin useimmille salinkävijöille täyttä utopiaa. Salilla kuitenkin lähes jokainen haluaa kehittyä, mutta juoksussa moni (ainakin kisoja käymätön) tyytyy ylläpitämään nykyistä kuntoa.


 9. Mikä on luonnollisin juoksuvauhtinne. Esim. jos lähdette tunnin lenkille ilman sen kummempia suunnitelmia kuin yhtäsoittoinen juoksu. Itsellä nykyään (tasamaalla) n. 5.30 min/km. Syke pysyy luonnostaan välillä 75-80%. Ts. PK-lenkki ei ole minulle mitenkään luonnollista juoksua.

  Keväällä, kun aloitin ohjelmallisen harjoittelun tulevaa Finlandia-maratonia varten, oli luonnollinen nopeus n. 6 min/km samoilla sykkeillä.

  Jos kunto tästä vielä kovenee, niin kasvaakohan tuo vauhti millä mieluiten haluaa juosta, vai käykö niin että haluaakin juosta pienemmällä sykkeellä.


 10. Onko kukaan ollut harjoittelematta viimeisellä viikolla ollenkaan. Onko ollut vaikutusta kisassa.

  Toisessa lonkassani nimittäin on jotain vaivaa, joka tuntuu kävellessä ja juostessa. Hyvin olen saanut harjoiteltua, mutta josko viimeisen viikon levosta olisi hyötyä.

  Eikös ole noin että viimeisen viikon harjoittelun merkitys on isompi tavoiteltaessa kovia aikoja, kuin 4 h perusaikaa.


 11. Millainen on mielestänne tulevan Finlandia-maratonin 15.9. reitti psykologiselta kannalta. Fyysisestihän se on tasaisuutensa vuoksi helppo.

  Kun Jyväsjärvi kierretään kolmeen kertaan, niin tärkeä kohta psykologiselta kannalta lienee 28 km eli 2 täyttä kierrosta, tavoitteenani on että juoksu vielä silloin olisi helppoa. Kellon pitäisi silloin näyttää 2.40 h kun tavoite on 4 h. On hyvä että olen harjoituslenkillä juossut 3 tuntia, niin se menee rikki vasta kolmannella kierroksella.

  Toinen taitaa olla tuo 33 km, jossa reitin ainoa varsinainen mäki. Loppuja 9 km helpottaa tieto siitä ettei enää tarvitse mäkeä juosta. Sama mäki on tietysti 5 km ja 19 km kohdalla, mutta sillä tuskin on vielä paljoa psykologista merkitystä.


 12. Ei tarvitse kasvattaa. Kolme tuntia ja (tuolla vauhdilla) reilu 31 km on varmasti riittävä mitta pitkälle lenkille maratonille valmistautuessa. Itse asiassa kestävyyspohjat ovat maratonneitsyelle (oletus viestisi perusteella, sori jos menee pahasti pieleen) poikkeuksellisen hyvällä tasolla, joten kuten Santta sanoi, paras tuloskunto rakennetaan tämän pohjan päälle kovemmilla harjoituksilla.

  Kyseessä ei ole aivan ensimmäinen maraton, vuonna 2003 pääsin jo maaliin pilipaliaikaan 4.50. Nyt tavoite 4 h. Mukana ovat jo ohjelmassa myös muut lyhyemmät harjoitukset.

  Yleensähän kai tosiaan on niin, että jos harjoituslenkki on kasvatettu 3 tuntiin, niin kisakin on melko lähellä. Nyt kun aikaa vielä on, niin mietin vaan saisinko mitään hyötyä juoksemalla esim. kerran 3,5 h.

×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy