Jump to content
Juoksufoorumi.fi


TaMar

Jäsenet
 • Content Count

  646
 • Liittyi

 • Last visited

 • Days Won

  10

TaMar last won the day on June 22 2017

TaMar had the most liked content!

Community Reputation

1 280 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Alkuperäiseen aiheeseen, juoksen koko talven nastoilla. Niin paljon on talvella sellasia kelejä että ei voi olla ihan varma onko lunta vai jäätä reitillä, ja sit ne nastakengät on aina siinä valmiina oottelemassa, ni tulee käytettyä niitä koko ajan.
 2. Olen edelleen niin aloitteleva ja hidas juoksija, että juoksen yleensä hölkkä-kävellen ja tykkään tehdä sen tiettyjen minuuttien mukaan. Samoin haluan tietää missä syke huitelee, koska en ole vielä ihan niin hyvä arvioinnissa että haluaisin luottaa pelkkään fiilikseen että syke pysyy PK:n puolella. Tiedän että mun tasolla ei välttämättä tarvis olla niin tarkka, mutta olen tällänen seurailija 🙂 Ja @Odster, kylmyys on sinänsä ongelma koska olisin halunnut käyttää sitä rannemittausominaisuutta 😄 Kyllä mulla sykevyö on, ja talvella siis aina, mutta esim. pitkällä lenkillä se hiertää ja rannemittaus olis ollut tähän hyvä ratkaisu...
 3. Ite yritän tehdä pitkän lenkin viikonloppuna päivällä, mutta jos siihen ei ole mahdollisuutta, eikä otsalampun valossa juokseminen innosta (en moiti, ite en lähtis), niin ei kai siinä muu auta kuin kiertää kehää. Sinänsä 5 km olis jo luksusta, ite joutuu talvella hiihtämään n. 3 km lenkkiä. Alkaa kolme kierroksen jälkeen puuduttaa aika pahasti... Mulla ainakin rannemittauksen pahin ongelma on kylmyys. Ranteen ei tarvii olla kuin vähän viileä, niin mittaus ei ole luotettava. Ja minä kun tarvitsen sen kellon näkyviin juostessa, en voi talvella käyttää rannemittausta ollenkaan...
 4. Mulla ei ole juuri kokemusta muista piireistä, mutta täytyy sanoa että kun muutama vuosi sitten aloin seurailemaan juoksujuttuja niin tuon suuntaista asennetta kyllä tuli vastaan. Lähtien ihan siitä, että voiko sanoa juoksevansa jos ei juokse vähintään jotain tiettyä vauhtia. Itsellä vielä lähtötaso oli todellakin pohjalla (eli juoksentelin jotain 9 min/km vauhtia ja viikkokilometrejä ei paljon tarvinnut laskea), eikä edistys todellakaan ollut mitään nollasta "kymppi tuntiin" vuoden sisällä -tasoa. Havaitsin vähitellen että oikeestaan mitään ohjeistuksia ei ole tarkoitettu tän tasoiselle henkilölle ja oli kiva lueskella noita erilaisia juttuja mistä huomaa olevansa "huono juoksija". Aika yleinen on heitto siitä, että puolimaratonin pystyy juoksemaan "kuka vaan melkein harjoittelematta ja tietysti tankkaamatta". Minkähän viestin tuo antaa kun itselle harjoittelunkin jälkeen tuo on ihan rankka suoritus... Onneks tuo nyt lopulta on vähemmistönä ja kyllä mun mielestä kokonaisuutena keskusteluissa on yleensä positiivinen ja kaikkia kunnioittava ilmapiiri. Ja ei noista ikävistä jutuista tosiaan kannata välittää tippaakaan. Ainakin itse harjoittelen vain itselleni, väitän juoksevani oli vauhti mikä hyvänsä, ja saatan käydä tapahtumassakin vaikka tiedän olevani tosi hidas. Lisäksi kun sitten itse katsot "juoksijakuplan" ulkopuolelle, ne sinunkin suorituksesi ovat enemmän kuin mihin moni muu pystyy. Pääasia, että yleensä juoksee 🙂
 5. Tätä kysymystä saan todennäköisesti mietiskellä lähitulevaisuudessa. Olen tässä n. kolmen vuoden aikana päässyt juoksuharrastuksessa sen verran pitkälle että aiempi juoksun "vihaaja" tekee sitä jo ihan mielellään, mutta ei mulla mitän hirmuista intohimoa juoksuun vieläkään ole. Näyttää vähän siltä, että voidakseni juosta kisoja varten niin että paikat kestää, mun pitää panostaa kaikkeen oheistoimintaan (lihashuolto ja varsinkin lihaskunto) niin paljon että motivaatio ei välttämättä riitä (kisa)tavoitteelliseen juoksemiseen. Noin periaatteessa terveydellinen tavoite pitää mua jonkunlaisessa liikkeessä, tai ainakin ajaa yrittämään jotain liikkumista. Kuitenkin esim. lihaskuntotreeniin tuo tavoite ei meinaa riittää niin että se motivoisi mua riittävästi, kun ko. laji ei meinaa innnostaa. Ja jos sama käy juoksun kanssa, varsinkin talvella kun kelit ei ole kummoiset, niin saapa nähdä miten se tosiaan vaikuttaa juoksuintoon... Jos ei tunne että juoksemiseen on mitään tavoitetta, tuskin sitä tulee tehtyä, jos siinä ei pääse niin pitkälle että toiminto itsessään on palkinto. Ja tuohan se on koko liikkumisen ongelma ainakin minulla. Aina sanotaan, että pitää löytää nimenomaan se laji, jota tekee niin mielellään ettei tarvitse ns. ulkopuolista motivaattoria, edes terveyden ylläpitoa. Kuitenkin lopulta lihaskuntoa ei pidä yllä kunnolla mikään muu kuin kunnon kuntosalitreeni, eikä oikeastaan mikään muu aerobinen laji ole niin helppo ja tehokas kuin juoksu... Ja jos kumpikaan ei ole tarpeeksi mukavaa itsessään, niin joku ulkopuolinen motivaattorihan siihen pitäs löytää.
 6. TaMar

  Polar M200 ja hiihto

  Minä hiihtelen perinteistä ja muutaman kerran olen rannemittauksella mitannut sykkeen. En ole ihan valmis lyttäämään sitä, koska verrattuna vyön kanssa mitattuihin lenkkeihin, rannemittauksen tulokset on kyllä ihan linjassa. Korkeintaan ihan pari-kolme lyöntiä matalampi voi tulos olla, ja ainakaan mitään erikoisia tippumisia tai nousuja sykekäyrässä ei ole. Mietin tota mitä @Seppo sanoi tärähdyksestä, ja itsellänihän työskentely käsillä on aika vähäistä ja melko kevyesti sauva hankeen osuu. Mulla tosin M430, mutta eipä senkään rannemittausta kai kukaan ole kehunut toimivaksi hiihtäessä.
 7. Mulla tosiaan oli suunnilleen tuo tilanne. Juoksentelin ehkä vuoden verran, josta osa oikein juoksukoulun ohjelmalla, ja oikeestaan mitään mitattavaa kehitystä nimenomaan PK-alueella en nähnyt. Keskivauhti oli ehkä 8:30 - 9:00 min/km. Kunto kyllä vissiin parani (juoksukoulun aikana tuli niin paljon treeniä), mutta se PK-vauhti ei ja esim. juoksuindeksi (vauhdin ja sykkeen välinen suhde) pysyi suunnilleen samana. Sitten sain testistä uuden sykerajan eli aerobinen kynnys 135 -> 150. Lenkkien keskivauhti nous vähän ja keskisyke 130 -> 143, minkä jälkeen yhden kesän aikana PK-vauhti parani ja esim. juoksuindeksikin nous useemman pykälän.
 8. Omasta aloittelijan näkökulmasta katsoisin useamman kuukauden valitulla tyylillä (jos ei nyt ihan selvästi mene huonompaan eli ylikunnon oireita tms.). Ja mä olen tehnyt niin että jos nyt muilla lenkeillä voi vähän sykkeiden kans olla "sinne päin", niin sen pitkän lenkin olen yrittänyt pitää oikeesti kevyenä. Itse en sauvakävelystä perusta ja tässä kohtaa uudestaan mainostan sitä hölkkä-kävelyä. Vaikka muilla lenkeillä ei sitä haluais tehä niin sillä saa sen pitkän lenkin mukavasti pysymään PK:na.
 9. Heh, niin helppoo kun juoksemisen pitäis olla niin yllättävän vaikeeta siitä saa :D Tuo marikan tapaus on ihan huippu esimerkki siitä että tapoja ja mielipiteitä (ja hyviäkin sellaisia) on niin paljon että ei kukaan voi faktana kertoa sitä parasta. Varmaan tärkeintä on tässä kohtaa, että teet jotain tarpeeksi eri tavalla kuin tähän asti. Kaikkien neuvojen jälkeen tyyli on vaan valittava itse ja omien tuntemusten mukaan :) Ja tulosta ei välttämättä silti tule nopeesti, eli jatkaa valitsemallaan tyylillä tarpeeks pitkään eikä heti vaihda toiseen.
 10. Kun hidasta juoksua on tehty niin kokeilisin välillä jotain muuta. Mainostan hölkkä-kävelyä, eli esim. 3 min hölkkää, 2 min kävelyä. Hölkät ei mitenkään hirmu kovaa, mutta kovempaa kuin tuo sun nykyinen PK-vauhti. Lenkin keskisykkeen pitää pysyä selvästi PK-alueella. Mulle tuo hölkkä-kävely on toiminut ihan hyvin. Paljon mielekkäämpääkin kuin tosi hidas hölkkä. Kiljanderin kanssa siinä samalla linjalla, että nimenomaan juoksun määrää pitäs ehkä kokeilla lisätä. Lisäks jos sulla onkin tuo aerobinen kynnys korkeemmalla kuin luulet, niin sekin voi vaikuttaa. Vaikka "liian hlijaa" ei periaatteessa voikaan juosta niin jos tosi paljon kynnyksen alla juokset ja vielä melko vähän, niin ei siitä kovin helposti kehitystä tule. Mulla ainakin vaikutti kun sain selville missä kynnys on ja vähän kovempaa juoksin PK-lenkit.
 11. TaMar

  Polar M430

  Kokeilin viime viikolla sykkeen mittausta ranteesta ja kello näytti ihan mitä sattuu. Tai oikeastaan lähinnä n. 10 pykälää liian alhaiset sykkeet vaikka kello oli varmasti oikeassa kohdassa ja melkoisen kireellä. Luin jälkikäteen ohjetta ja siellä varoiteltiin liian kylmästä ranteesta. Jos tuo on se syy, niin eihän mulla talvella ole mitään toivoa käyttää tota rannemittausta. Käytän vielä niin paljon noita kellon tietoja juoksun aikana että en mä voi laittaa sitä piiloon ja kun se on vähänkin näkyvissä niin ranne on ihan liian kylmä jo näilläkin keleillä (nollassa - muutama aste pakkasta). No, sinänsä en kyllä ostanu tota varsinaisesti rannemittauksen takia kun ei mulla ole ongelmia perinteisen sykevyön kanssa, mutta olishan tuo silti ihan kiva... No, täytyy vissiin palata asiaan kesällä :D
 12. Mä en säästynyt telakalta vuosi sitten, mutta väitän (ja fyssari väittää - en voi toki todistaa), että lihaskuntoharjoittelun avulla sen olisin välttänyt. Syksyllä oli "uhkaavan" tuntuista kipuilua polvitaipeessa, mutta kun tuota lihaskuntoa olen taas tehnyt ahkerammin pari kertaa viikossa, niin se tuntuu nyt pysyvän poissa (en edelleenkään voi toki todistaa että se juuri tuosta johtuu). Venyttely ja muu kehonhuolto varmaan jonkun verran auttaa. Sinänsä OlliL:n vastausta voi kompata, koska kun tarpeeksi paljon juokset, niin ei siinä taida auttaa muu kuin korkeintaan hyvät geenit ja tuuri.
 13. Tosiaan, tuo alamäen alkaminen 35 vuodesta koskettaa varmasti niitä, jotka on treenanneet aktiivisesti ennenkin sitä. Itellä on aika satunnainen liikuntatausta. Jotain pientä olen tehnyt melkein aina mutta oikeastaan vain taekwondon harjoittelun aikana (n. 4 vuotta) yhtään enemmän niin että jotain oikeaa kehittymistä oli havaittavissa. Kun alotin juoksemisen, olin jo yli tuon 35 ja tietenkin tulokset vaan paranee koko ajan. Hapenottokyky oli vissiin aika onneton (päätellen vauhdeista ja kehittymisen hitaudesta vs. harjoittelumäärä), joten se toivottavasti tässä vielä paranee, vaikkei edistyminen oliskaan niin nopeaa mitä se olis ollut 20 vuotta sitten. Todennäköisesti tämä nyt saavutettu 40 vuoden ikä harjoitteluun vaikuttaa, mutta kun ei ole tietoa paremmasta niin eihän sitä huomaa :) Toiveena on lähinnä, että se seuraavakin vuosikymmen saavutetaan jos ei paremmassa, niin ainakin samassa kunnossa kuin nyt.
 14. Laitanpa tähän vielä esimerkin ihan toisenlaisesta lähtötasosta (jotkut kun ei juokse edelleenkään edes VK:ta vitosella alkavilla vauhdeilla :D) 2015 vuoden keväällä, melkein neljäkymppisenä, aloitin juoksua ja PK-vauhti oli ehkä 9:00 - 8:30 min/km. 2016 vuoden syyskuussa juoksin puolimaratonin, PK-vauhti oli vähän alle 8:00 min/km (aerobinen kynnys n. 7:30). Tällä hetkellä sellanen hyvä PK-vauhti on n. 7:45 - 7:15 min/km (aerobinen kynnys jossain 7:00 min/km paikkeilla). Ylipainoa oli aloittaessa ja on edelleen, eroa on muutama kilo alaspäin. Eniten PK-vauhtiin on vaikuttanut lihaskunto ja ihan vaan säännöllinen perustreeni. Mitään suunniteltua ja laadukasta ohjelmaa ei ole ollut tänä vuonna, mutta kun säännöllisesti tekee ihan perusohjeilla, eli pääasiassa sitä PK:ta mutta myös sitä kovempaa välillä, niin kyllä se vaan näyttää vähitellen tuottavan tulosta. Vaikka viime vuonna juoksukoulun aikaan kehitystä tosiaan tapahtui, sitä oli kuitenkin hirmu vaikea itse havaita kunnolla. Tänä vuonna vauhti vs. syke alkaa vihdoin havaittavasti muuttua, eli esim. kevään ja tämän hetken vauhteja verrattaessa, samoin kuin esim. Polarin juoksuindeksi on parantunut.
 15. Mulla oli suvi k:n kanssa täysin samat ajatukset. Unohda ajatus siitä, että juoksulenkillä ei saa/voi kävellä, puhumattakaan että se olis jotenkin noloa tai epäonnistumista. Juoksun ja kävelyn sekoituksella kehittyy alussa aivan riittävästi ja jopa paremmin kuin aivan etanahölkällä. Terveisin hölkkä-kävelijä jo kolmatta vuotta (juoksen toki jo putkeenkin :D). Ekan puolimaratonin aikaan suurin osa mun PK-lenkeistä oli hölkkä-kävelyä ja puolikas meni silti ihan kiitettävästi ihan juosten. Ja se lihaskunto. Puolikas olisi mennyt vieläkin kiitettävämmin jos paikat ei olis hajonnut liian huonon lihaskunnon vuoksi (lantiota tukevat lihakset + core)... Tee sitä. Alussa paljon ja senkin jälkeen tasaisesti. Ja sitten vielä mielellään muutakin kuin juoksua. Aerobinen kunto kasvaa muillakin lajeilla ja jalat säästyy.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy