Jump to content
Juoksufoorumi.fiJaNa

Jäsenet
 • Content Count

  89
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

32 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. JaNa

  Läskikerho

  Sama tavoite täälläkin. Pitäis saada viitisen kiloa pois ja ihanne olisi jossain 70 kg korvilla. Nää ihannepainon tuntumassa olevat kilot istuu vaan turhan tiukassa ja suurin osa tuolla jossain vyön alla. Pelkästään kuluttamalla/treenaamalla niitä ei saa pois. Syömisen määrä ja laatukin alkaa olla sen verran kohdillaan, että en tiedä mitä pitäis muuttaa tai vähentää. Jos tätä vähemmin syö, alkaa harjoittelu kärsiä ja arkiaskareisiin ei riitä energiaa.
 2. JaNa

  Mizuno

  Kokeileppas tätä uusinta Rideria, rev. 23. Ainakin minulle oli huomattavasti tilavampi, kuin WR 22. Piti vaihtaa kenkä leveyden ansiosta yhtä numeroa pienempään. Nyt sopii kuin nenä päähän.
 3. Maanantaina olisi sitten kohtalon päivä, kun saa ensimmäistä kertaa kokeilla juoksemista tuon nilkan kanssa. Syyskuulle asti pitäisi kuitenkin malttaa pysytellä juoksumatolla ja vasta sen jälkeen tositoimiin jos ei ongelmia ilmene. Kuntoutuminen on sujunut tähän mennessä hyvin. Ei sanottavaa kipua tai turvotusta, vaikka tohtori ja fyssari niistä varoittelivatkin. Joskus rankemman pyörälenkin ja taspainoharjoittelun jälkeen saattaa olla pientä turvottelua tuossa etummaisen nivelsiteen kohdalla, mutta kuuluu kai sitten asiaan. Saattaa myös johtua pelkästään siitäkin, kun jäykkä pyöräilykenkä puristaa nilkkaa tuntikaupalla. Saas nyt sitten nähdä maanantain jälkeen käy. Vaihtoehtoisten harjoittelumuotojen johdosta hurahdin sitten tosiaan pyöräilyynkin vähän vakavammassa mielessä. Koko loppukevät ja kesä on menty 100-200 km viikkotahtia pyörän satulassa. Kesälomalla rahtasin oman maastopyörän mukana ja mittariin kertyi yli 500 km. Eteläeuroopan yli 30 asteen helleputki toi omat haasteet harjoitteluunsa. Hyvähän se on kun juoksun rinnalle saa muitakin harjoittelumuotoja. Varsinkin näin varttuneemmassa iässä jalat on vähän turhan kovilla jos harjoittelu on pelkkää juoksemista.
 4. Ei se nyt ihan niin helposti mennyt, kuin alkuun näytti. Kipuja riitti ensimmäisellä viikolla ja jonkin verran vielä toisellakin. Lähinnä ne kivut johtui siitä, kun tukisaapas puristi pahimmoilleen juuri siitä leikkauskohdasta. Tikit vielä välissä hinkkasi. Lääkkeet oli tietysti hyvät, mutta aloin itse jo parin ensimmäisen päivän jälkeen säännöstellä ettei jää koukkuun. Toisella viikolla paraneminen lähti kunnolla käyntiin ja uskaltauduin jo auton rattiin ja pienille kävelylenkeille. Saman viikon lopulla sain tikit pois ja kaikki oli näköjään edennyt hyvin. Vain pientä turvotusta itse leikkauskohdassa. Nyt odotellaan vielä pari päivää lopputarkastukseen ja saa tukisaappaan pois. Sitten alkaa varsinainen nilkan kuntoutus. Aikaisemmin tällä viikolla oli ensimmäinen tapaaminen fysioterapeutilla. Lähinnä tilanteen kartoitusta ja taustojen selvittelyä. Ihmetytti kyllä että fyssarin mielestä heti saappaan poiston jälkeen voi aloittaa esim. pyöräilyn, kävelylenkit ja muun ei-iskevän harjoittelun. Voimaharjottelukin ok nilkkaa lukuunottamatta. Muitten kohtalotoverien juttuja lukiessa sain kuvan, että lähdetään liikkeelle huomattavasti varovaisemmin.
 5. Dodii. Koipi on nyt sitten leikattu ja hyvin kuulemma meni. Yllättäen kirurgi sanoi kudosten olleen niin hyvässä kunnossa, että liittäminen onnistui helposti. Eivät olleet tarvinneet edes luukalvoa, vaan käyttäneen jotain uutta tekniikkaa (kuituvahvistus). Minä ajattelin etukäteen ihan päinvastaista tilannetta eli huonokuntoisia kudoksia. Toinen yllätys oli, että sitä keskimmäistä/ulointa nivelsidettä ei tarvinnut liittää. Nyt pitää kyllä kysyä lisäselvitystä lääkäriltä. Olin itse vielä niin pilvessä leikkauksen jä lääkityksen jäljiltä ettei älynystyrät oikein toimineet. Näyttää siltä että särkylääkkeitään ei tarvinnut, kuin itse leikkauspäivänä. Saa nyt nähdä sitten, kun alkaa kuormittamaan enemmän jalkaa. Pientä jomotusta tietysti, mutta tuollaisiin pienempiin särkyihin nyt on juoksijana tottunut vaikkei mitään erityisempää olisikaan.
 6. Fysioterapia tulee leikkauksen jälkeen. Leikkaava lääkäri hoppuutteli jo varaamaan fyssarin tässä vaiheessa, koska on kuulemma tärkeää ettei tule mitään odottelupäiviä, vaan kuntoutukseen pääsee heti. Leikkaus tehdään nukutuksessa, mutta samana päivänä pääsee kyllä pois.
 7. Vesijuoksu saattaisikin olla hyvä idea, eipä tullut heti mieleen. Varmaan fyssari olisi tuota sitten jossain vaiheessa ehdottanut, mutta joka tapauksessa hyvä muistaa tuokin.
 8. Nyt on sitten leikkauspäivä lyöty lukkoon parin viikon päähän. Etummainen uloin nivelside poikki ja keskimmäinen revennyt ja ainakin osin irti. Sisäpuolellakin toinen (syvä) ligamentti vauroitunut, mutta tälle ei kuulemma tehdä mitään. Ulkopuolen nivelsiteet korjataan kuntoon. Kevään ja ainakin alkukesän juoksut on sitten juostu. Nyt pitäisikin sitten kehittää korvaavia kuntoilumuotoja. Aluksi ei varmaan pysty kuin soutulaitetta ja yläkropan lihastreeniä, mutta toukokuun lopulta ehkä jo maastopyörän selkään. Uinti siinä vaiheessa, kun nilkka ei enää kipeydy heiluttelusta.
 9. Näin minäkin sitä olen pähkäillyt, että niin kauan kun se toimii ilman vaivoja, ei viitsisi leikkauspöydälle lähteä. Lääkärin mukaan nilkassa ei ole edes havaittavissa, kuin lievää löysyyttä. Monella on huonommat nilkat ilman mitään varsinaisia vaurioitakaan. MR kuvassa ei ollut kuitenkaan mitään epäselvyyttä, vaan uloin nivelside kokonaan poikki ja toisessa repeämä. Vaikea sanoa, pystyykö harjoittelu ja lihakset tosiaan kompensoimaan tuon puuttuvan nivelsiteen. Joidenkin lähteiden mukaan pystyy.
 10. Lähete ortopedille ja puukkoa ilmeisesti tarjoavat. Itse edelleen kahden vaiheilla. Googlatessa löytyy sellaistakin tietoa, että katkenneita nivelsiteitäkään ei välttämättä korjata, koska nilkka saattaa tukevoitua kuntoutuksella. Ja toisaalta leikkauskaan ei tukevuutta takaa ja saattaa tulla muitakin ongelmia (kroonisia kipuja, asentovirheitä, liikerajoitteita). Otappa nyt tästäkin sitten selvää. Jonkun verran tasapainolaudalla temppuilukin on jo parantanut tuntumaa. Juossut muutamana päivänä pitkiä lenkkejä tosi huonolla alustalla (paakkuuntunutta lunta) eikä nilkka ollut moksiskaan.
 11. Kävinpä sitten lääkärin lähettämänä MR kuvassa. Nilkassa kuulemma huomattava vaurio ja nivelside (tai -siteet) rakennettava mahdollisesti uusiksi. Eli oma diagnoosi piti ilmeisesti paikkansa. Mutta lääkäri jätti sen kyllä avoimeksi että onko operointi ehdottoman välttämätöntä. Jos juoksemaan kerran pystyy niin fysioterapia saattaisi kuulemma riittää. Tosin itsellä hieman pessimistiset odotukset fysioterapiaan liittyen.
 12. JaNa

  Nike Air Zoom Vomero

  Kolme viikkoa takana Vomero 14:lla. Erittäin mukava kenkä ja sopii hyvin yleiskengäksi niin nopeampaan kuin rauhallisempaankin juoksuun. Kengän malli vaati hieman totuttelua, koska se tuntuu melko pitkältä. Osittain muotoilu hämää, koska käyntivaraa ei kuitenkaan ole kuin pari senttiä. Kannattaa sovittaa huolella ennen ostamista ja harkita puolta numeroa pienempää kokoa. Itse en halunnut vaihtaa, koska leveys oli juuri sopiva. Valitettavasti kenkä kuluu todella nopeasti. Kyseessä aivan uusi tuote joten nopea kuluminen saattaa johtua virheestä kumiseoksessa. Kokeilen vaihtaa kengät uuteen pariin ja katsoa auttaako asiaa. On tuo kannan kulumistaipumus onneksi tunnistettu Nikellä ja kengässä on kovempi kumiläiskä juuri tuossa eniten kuluvalla kohdalla. Ei kuitenkaan riittävän kova, koska sekin on jo puoleksi kulunut. Veikkaisin kenkien kestävän ehkä kaikkiaan 300km, ennen kuin pohja kuluu epämukavan kuperaksi. Ei kovin kehuttava tulos tossulle, jota mainostetaan "Engineered for long distance" :)
 13. JaNa

  Tipaton vuosi 2019

  Tipattomalla jatketaan tulevanakin vuotena 😊. Oma juomattomuuteni sai alkunsa vajaa kymmenen vuotta sitten elämäntaparemontin seurauksena. Enemmän päähänpisto kuin mikään vakaa päätös. Sitten vain huomasin, että omaa (vähää) vapaa-aikaa arvosti niin paljon ettei sitä halunnut enää tuhlata krapuloimiseen tai morkkiksiin. Jokainen aamu on hieno aamu.
 14. Palattu taas vihdoin tositoimiin lenkkipoluille, kun nilkan nyrjähtämisestä on viimen toivuttu. Tällä kertaa nilkka ei mennyt niin huonoon kuntoon etteikö olisi pystynyt korvaavia harjoitumuotoja hyödyntämään (pyöräilyä, soutulaitetta, kuntosalia yms.). Sain pysyttyä kohtuullisen hyvässä kunnossa. Tälle viikolle sain sitten kerrytettyä jo 50 juoksukilometeriä eikä nilkka ole pahemmin kapinoinut vastaan. Pientä jäännössärkyä vielä on jos nilkkaa pitää huonossa asennossa. Mulla on nilkka nyrjähtänyt jo nuoruuden urheiluharrastusten parissa sen verran monesti, että ilmeisesti oikean puoleisen nilkan uloimmat nivelsiteet on revenneet kokonaan. Nilkalla pystyy juoksemaan ja harrastamaan ilman mitään ongelmia, mutta se saattaa nyrjähtää ihan kävellessäkin jos sattuu huonosti astumaan. Pahasti nyrjähtäessä saattaa tulla parin kuukauden lepo, mutta yleensä selvitään viikon parin lepuuttamisella. Kerran vuodessa näitä ehkä sattuu. Sinänsä ei mikään iso ongelma. Huonolle alustalle en tosin lähde juoksemaan, joten polkujuoksut rajoittuu hyvätasoisille sorapoluille ja pururadoille. Tosin juoksemalla en ole sitä muistaakseni edes ikinä nyrjäyttänyt. Olen jo useaan kertaan pohtinut, että pitäisikö tuo nilkka operoida, mutta nykyäänhän sitä ei ensi sijaisena hoitona suositella. Riskejä on, eikä leikkaus välttämättä edes onnistuessaan saa siitä edes nykyisen veroista. Kuntoutukseenkin saa laskea vähintään vuoden, ennen kuin pystyy ilman rajoituksia harrastamaan. Miten kohtalotovereilla on nuo nilvelsiteiden korjaukset onnistuneet ? Pystyykö nilkalla juoksemaan ilman rajoituksia operoinnin jälkeen ? Kannattaisikohan minun kuitenkin unohtaa operaatio, koska nilkkahan ei sinänsä vaivaa millään tavalla (paitsi nyrjähtäessään) ? Tietysti aina varoitellaan, että jos nivelsiteitä ei korjata, niin nilkka saattaa myöhemmin alkaa oirehtia. Omassa tapauksessani en sitä tosin usko. Olisi jo oirehtinut jos olisi oirehtiakseen.
 15. Ulkomaisen kauppaketjun kampanjapäivät. Mutta pitää olla paikallinen asiakasosoite... ei saa tilattua Suomeen. Itsellä löytyy kyläpaikka juuri tuolta niin tulee sitten osteltua juoksukenkiä yms...
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy