Jump to content
Juoksufoorumi.fi


jklaukka

Jäsenet
 • Content Count

  1 231
 • Liittyi

 • Last visited

 • Days Won

  3

jklaukka last won the day on May 12 2018

jklaukka had the most liked content!

Community Reputation

687 Excellent

About jklaukka

Profile Information

 • Asuinpaikka
  Uimaharju

Recent Profile Visitors

1 770 profile views
 1. Minulla on suurinpiirtein sama aikataulu ja en ole vielä aloittanut varsinaista maratontreeniä. Nyt vielä hiihtelen enimmäkseen. Noin 8 viikkoa riittää, jos muuten on pohjat kunnossa. Avaintreeni minulla on kerran viikkoon maratonvauhtinen ja vähän nopeampi kymppi sekä kolme kiihtyvää maratonpitkistä (n. 30 km) parin viikon välein. Viimeinen kymppi noissa mennään aluksi hieman alle maratonvauhtia ja viimeisessä jopa hieman kovemmin. Ne ei saa mennä liian rasittavaksi, että palautuu päivässä tai parissa.
 2. Minulla on Startin teippiä. Ei varmaan luisto ja pito ole kovin hyvä kilpasukseen ja voiteluun verrattuna. Minulla ei ole juuri merkitystä, kun peruskuntoilen ja tärkeintä on pitää syke maltillisena ja kuitenkin hiihto sujuu jotenkin nautittavasti. Kokemusta ammattimaisesti voideilluilla ja hyvillä suksilla hiihdosta miulla ei ole, joten en osaa sanoa eroa. On tämä parempi kuin kouluikäisenä tervatuilla puusuksilla ja kynttiläluistolla hiihtäessä, jolloin viimeksi enemmän hiihtelin.
 3. Laiskalle voitelijalle ja peruskuntohiihtelijälle sopii hyvin. Kohtuu pito kelillä kuin kelillä eli ihan hiihdettävät. Minulla on viimetalviset teipit pohjissa ja nyt hiihdellyt n. 400 km. Muuta voitelua ei ole tarvinnut tehdä paitsi pikaluistoa joskus laitellut pohjiin. Liki nollakelissä tuore ja märkä satava lumi tahtoo jäätyä pohjiin.
 4. Nykyään en käytä enää mitään lisäravinteita ja pillereitä, ravinnosta koitan saada tarvittavan. Punajuuria kyllä syön joskus lisukkeena. Jänniä nuo krampit. Minulla on ollut elohiiri molemmissa pohkeissa ja vähän muuallakin jo kohta kolmekymmentä vuotta. Lienee joku viestiongelma hermojärjestelmässä. Siihen on kokeiltu aikoinaan kaikkea mahdollista, mutta tilanne ei muutu. Tuohon olen tyytynyt ja ei tuo näytä treenaamista estävän eikä nähtävästi alenna suorituskykyäkään. Juostessa ja sen jälkeen ei varsinaisia kramppeja ei ole ollut. Myöskään tuo elohiirijuttu ei ole pahentunut tavoitteellisesti treenatassa.
 5. Mukavahan tuolla olisi juosta entisissä kotipuolen maisemissa. Asuin Salossa 70 -luvun lopulla. Vaan on liian kaukana kotoa. Muuten sain ensimmäisessä ulkona juoksemassani ultrassa suomi -juoksun 60 km:lla sm -pronssia yleisessä sarjassa. Ei ollut kovin paljon osallistujia silloin tuolla matkalla, 7 kpl.
 6. Parituntinen pk -pitkis onnistuu ilman mitään aamupalaa. Minulla ei kuidut aiheuta vatsavaivoja pikiksellä, jos ei nyt aivan mahantäydeltä ahda. Pitkiksellä kyllä sitten joskus joutuu kykkimään pusikossa, varalla vessapaperia taskussa. Kerran joutui pyyhkimään sammalella. Kisassa en ole kokeillut kuitupitoisella, vaan hyvissä ajoin vähentänyt kuituja. Viime keväänä juoksin kiihtyvän maratonpitkiksen 30 km, jossa viimeinen kymppi vk- vauhtia ja ilman lisäenergiaa. Siinä tuntui jo energiat loppuvan.
 7. Joskus samantyyppisiä olen minäkin nähnyt. Juuri ennen starttia puuttuu jotain ja näyttää, ettei ehätä starttiin. Yksi oli onneksi sellainen, että maratonin loppupuolella vilkaisin kelloon ja se näytti 2:55 ja matkaa tuntui olevan enää jäljellä 3-4 km. Toivottavasti tämä oli enneuni.👍
 8. Maratonharjoittelu on vain osa treeniä. Sitä ennen on tehtävä pohjat kuntoon ja maratonohjelmalla homma viimeistellään. Yleensäkin tuossa vaiheessa tuntimäärät laskee ja treenit kovenee. Tuo Holmenin ohjelma käy hyvinkin, jos kunto on niin hyvä, että pystyy sen tekemään. Yleensäkin pakkohan ei ole treenata paljonkaan terveyshyötyjen saamiseksi. Pari saunalenkkiä viikossa ja hyötyliikuntaa lisäksi riittää.
 9. Suklaalevyn kuluttaa noin parin tunnin pk -hölkkä tai muu vastaava liikunta meikäläisen kulutuksella. Jos syö viisi levyä viikossa niin kymmenen tuntia lisää hölkkää. Keskiolutta voi juoda parin tunnin hölkällä noin kuusi tölkkiä. Kymmeneen tuntiin saa juoda 30 tölkkiä, muttta voi olla ettei juoksu sitten oikein suju. Minä en käytä juuri kumpaakaan. 12 h kisassa kulutin noin 7800 kcal eli noin 7 suklaalevyä, vaikken nyt suklaata käyttänytkään vaan etukäteen elimistöön tankattua energiaa, maharasvaa, urheilujuomaa ja kymmenkunta vihreää kuulaa. Kuulat noin 700 kcal ja juomat 2000-2500 kcal.
 10. Eihän se kovin paljon enemmän ole kuin 6 x 17 km, mutta tuntui tuo useus olevan tärkeämpää. Tuo aloittajan nimimerkki hämää, kun on siinä ultra. Tulee mieleen ultrajuoksu. Mutta peruskuntoa kaiketi joutuu ensin tekemään myös nylkyttämällä, jotta kestää kovemmat kymppiin tähtäävät vedot. Minä en tiedä mitään kympin juoksusta, kun en ole koskaan sitä kilpaa juossut. Pitäisi kai sekin opetella, hapenotto on minulla aika vaatimaton. Osaaminen ja hermotus uudelleen aloittajalla on kuitenkin vanhassa muistissa kuin pyörällä ajo.
 11. Nuo yleispäteviksi tarkoitetut ohjeet eivät ole yksilön kannalta kovin järkeviä. Toisille voi sopia, mutta minulla tulisi juoksupäiville julmetun pitkiä lenkkejä, jos meinaa saada yli satasen viikkoja neljän päivän juoksuilla viikossa. Kokonaisrasitus noissa ratkaisee ja minulla tuntuu, että Polarin kuormitusarvio pitävän kohtuu tarkkuudella omasta mielestä kutinsa. Juuri syksyllä 12 h tunnin juoksuun reenatessa jaoin määrää tasaisesti kuudelle päivälle viikossa ja en juossut yhtään pitkää yli puolikkaan lenkkiä. Yhden kahden viikon jakson juoksin joka päivä, kun lepopäivälle sattui kylähölkkä ja sekään ei tuntunut raskaalta. Päivittäisen juoksun jälkeen tuntui, että päiväkävelyllä olisi käynyt. Hyvin tuntui toimivan ja ihmetytti satasen jälkeen, kun energiaa tuntui riittävän ja ei väsyttänyt, paitsi jaloissa tietenkin jo tuntui. Ei kai tämän ikäinen saisi enää juosta yli satasen lenkkejä edes kilpailuissa. Naumasen Urpo on jo yli 70 ja menee edelleen kovaa. https://ultrajuoksu.fi/suomi-juoksu-2018/ Tällaiset ohjeet ruokkii itseään. Kun ei harjoittele, kunto laskee ja palautuminen hidastuu entisestään. Negatiivinen kierre.
 12. Hyviä vinkkejä tulee tällaiselle vanhalle kokemattomalle aloittelijalle (viides vuosi menossa tavoitteelisessa treenissä), jolla ei ole käsitystä nuorempana treenamisesta ja palautumisesta. Liikaa ilmeisesti ei kannata kuitenkaan varoa ylirasitusta ainakaan pk1 -tason treeneissä. Nyt tuli ensimmäinen yli 400 tunnin vuosi (430) ja tuntui, että voisi tehdä enemmänkin. Kesällä juoksin 3 yli satasen viikkoa putkeen ja keskimmäiseen mahtui yhtenä treeninä puolikkaan kisa, josta toipui päivässä ja yhden lepopäivän jälkeen pystyi jatkamaan taas satasen viikon pk1 -treeniä. Yritän kyllä syödä terveellisesti tavallista ruokaa, lisäravinteita ja vitamiineja en käytä, enkä lääkkeitä. Punttejakaan en ole koskaan nostellut ja kuntopiiritkin on jäänyt vähemmälle, kun talvella hiihtelen ja kesällä teen jonkun verran halonhakkuuta. Se on nyt riittänyt keskivartalotreeniksi ja 12 h kisassa ei ollut ongelmia sen suhteen. Aamuisin teen kevyen muutaman minuutin treenin omalla painolla. Työssähän minä en enää käy ja jos pari tuntia päivässä treenaa niin muun ajan voi käyttää lepäämiseen fyysisesti.
 13. Tämähän menee mielenkiintoiseksi omalta kannalta. Siirryin juuri eläkeläisten kerhoon M65 ja pitäisi suunnitella tulevan kauden treenejä. Kevyttä tuntui kestävän vielä viime kesänä tehdä n.100 km:n viikkoja putkeen, noin kuutena päivänä viikossa ja n. 17 km päivässä. Nyt tekisi mieli nostaa juoksuvauhteja tulevana suvena. Olen jäljessä vanhempia (n. 70 v) superveteraaneja juoksuvauhdeissa liki minuutin/per kilometri, joten varaa pitäisi olla kiristääkin. Tuohon palautumiseen suhtaudun itsekin, että enemmän vaikuttaa kunto ja terveys kuin ikä.
 14. Aki Nummela juoksi sunnuntaina uuden ennätyksensä Valencian maratonilla: https://etusuora.com/uutiset/aki-nummela-juoksi-ennatyksena-valencian-maratonilla
 15. Minullakin on vasta vajaa kymppitonni mittarissa vaikka ikää on 64v, kun kuuskymppisenä myöhäisheränneenä aloitin, jos satunnaisia saunalenkkejä nuoruudessa ei lasketa. Vielä on nousukiito menossa kunnon suhteen ja toistaiseksi terveyttä riittää treenaamiseen. Kyllähän se laskusuhdanne joskus alkaa, mutta ensi vuonna vaihtuu sarja ja voi taas tehdä ikäluokan omia ennätyksiä. Jos menee jalat alta juoksun suhteen, täytyy keksiä jotain muuta kuten pyöräilyä ja hiihtelyä, joita voi tehdä yli kahdeksankymppisenäkin, jos muu terveys sallii. Vanhalla iällä se liikunta vasta tärkeää onkin toimintakyvyn ylläpitämiseksi, vaikkei hirmutuloksia enää saavutakkaan. Voihan sitä välillä pitää taukoakin tavoitteellisesta treenaamisesta ja jatkaa sitten joskus, jos siltä tuntuu.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy