Jump to content
Juoksufoorumi.fi


jklaukka

Jäsenet
 • Content Count

  1 292
 • Liittyi

 • Last visited

 • Days Won

  3

jklaukka last won the day on May 12 2018

jklaukka had the most liked content!

Community Reputation

791 Excellent

About jklaukka

 • Syntymäpäivä 18.09.1954

Profile Information

 • Asuinpaikka
  Uimaharju

Recent Profile Visitors

1 921 profile views
 1. Tuossa on vielä lämpötilan vaikutuksista urheiluun: https://www.oulu.fi/sites/default/files/content/Liikunta_kylmassa_ja_kuumassa_Ikaheimo_TM.pdf
 2. Minulla ei tainnut vaikuttaa kovin paljon lämpötila maratonilla, kun tuossa lämpöisessäkään ei aivan ollut hellelukemia lopussa. Toissa keväänä oli lopussa yli 20 astetta sekä aurinkoista ja nyt viime keväänä toukokuussa alle 15 astetta ja pilvistä. Kunto oli molemmissa samalla harjoitustaustalla mielestäni ja ennakkotestijuoksuissa kutakuinkin sama. Melko identtiset juoksut 35 km:iin saakka. Rata oli eri, mutta samankaltainen. Tuossa lämpimämmässä kuitenkin 40 km:n paikkellla oli pakko kävellä välillä, kun lämpötilan takia alkoi pyörryttämään. 2018 minulla oli vetoapua ja 2019 ei, joka voinee vaikuttaa, että lopussa ei kantti kestänyt painaa täysillä loppuun. Olen kevytrakenteinen eli laiha ja se saattaa vaikuttaa. 2018: https://flow.polar.com/training/analysis/2465536158 2019: https://flow.polar.com/training/analysis/3478689240 Lähtö samaan aikaan kymmeneltä.
 3. No nyt ollaan asian äärellä. Sanokaapa kokeneet, onko tämä sopivaa peruskestävyystreeniä. Eilen juoksin ylämäet kävellen ja alamäkeen yksi n. 500 m maratonvauhtinen juminestopyrähdys 12 km @6:55 ks 114. Kynnyksistä en nykyään tiedä, mutta toistakymmentä vuotta sitten Vuokatissa mitattiin polkupyörällä alakynnykseksi 153. Maratonin keskisyke on ollut noin 155. https://flow.polar.com/training/analysis/3576712626 Maraton: https://flow.polar.com/training/analysis/3478689240 Cooperista en tiedä, mutta tuo 2700 m lienee aika lähellä.
 4. Kesällä käytän jonkun verran jalkojen kouluttamiseksi ja vahvistamiseksi fivefingersejä. Pitkät kisat vaimennetuilla Hokilla ja peruslenkit Pegasuksilla tai vastaavilla. Näköjään täytyy totutella vähitellen, kun äskettäin sain jalat äkikseltään jumiin O -droppisilla mäkikirmailussa pururadalla. Tuossa aika hyvä juttu erilaisista kengistä. http://urheilufysio.fi/juoksukuntoon/juoksukengan-anatomia/
 5. jklaukka

  Paljon ja hitaasti

  Tuossa on hyvä yhteenveto vanhoista harjoitusmenetelmistä. Peruskuntoa tehtiin talvella lepokauden jäkeen kävelemällä ja siitä jalostettiin sitten juoksukunto. http://ugo.mbnet.fi/juoksuharjoittelu.html
 6. Just tuossa aiemmin linkkasin tämän jutun ja näyttäisi kulkevan edelleen yli viiskymppisenäkin vanhasta muistista. Kovaa juoksi, kun ohitti minut. Olin maratonilla ja Heikki puolikkaalla. Lähellekkään tuonkaltaista juoksuvoimaa kun saisi omiin koipiin. Nuorukaisena juossut puolikkaan 1:13 ja nytkin näyttäisi menevän alle 1:18, https://www.karjalainen.fi/urheilu/item/192893 http://www.racetecresults.com/myresults.aspx?uid=16587-141-2-83411
 7. Pidän joka vuosi 12 tunnin kisan jälkeen noin kolmen viikon totaaliharjoitustauon, jonka aikana kunto laskee jonkun verran. Muutaman harjoitusviikon jälkeen se on taas noin taukoa edeltävällä tasolla. Jos sairastaa vuodepotilaana useita viikkoja niin tilanne on paljon huonompi. Tietysti huippu-urheilijoilla tilanne on toinen kuin tavallisella n. 400 tuntia vuodessa treenaavalla kuntoilijalla. Jos määrää on vähemmän, voi kiinnittää huomion laatuun, tehdä harjoitteet vähän kovemmalla teholla ja osan hiit-treeninä.
 8. Kuntourheilussa ei tosiaan kannata tehdä sellaista mistä ei tykkää. Nuo ohjelmat on tavoitteellista treeniä ja kilpakuntoilua tosissaan harrastaville. Minä en ole koskaan harjoitellut millään ohjelmalla vaan fiiliksen mukaan treenaillut ja joitakin noissa ohjelmissa olleita perusperiaatteita mielessä pitäen, vaikka tavoitteellisesti silti treenailen. En sopeutuisi tiukkaan etukäteen laadittuun päiväohjelmaan ja eikä ole tarpeenkaan.
 9. Jos menee 15 km kevyesti vk-sykkeellä niin asiat ovat kunnossa. Puolikas menee samalla tavalla vähän pidempänä. Kovin paljon et kuitenkaan enää kerkeä peruskuntoa nostaa, vaan juokset nyt rennosti noita lenkkejä suuremmin sykkeistä välittämättä. Kolme lenkkiä viikkoon ei vielä nosta rasitustasoa liikaa, vaikka ne juoksisi osittain tai kokonaan vk -alueella. Nuorempana joskus hölkkäilin saunalenkkejä ja ei ollut sykemittareita enkä tiennyt yhtään sykkeistä ja kunto koheni siitä huolimatta. Ensi talvena voit alkaa tekemään enemmän peruskuntoa, jos haluat parantaa ennätyksiä. Kunnon kohotessa on aina vaan helpompi juosta matalammilla sykkeillä.
 10. Sinnehän sitä olen tulossa samaan sarjaan, kun ei M65:lle ole omaa. Nyt on jo ainakin 8 tulossa tuohon sarjaan. Viime keväänä meitä oli kaksi. Parempi sadekuurotkin kuin helle. Viime vuonna taisi olla 23 lähdössä ja aurinko paistoi täydeltä terältä. Se söi lopussa miestä. Nyt on tasaisempi reittikin ja tuulta ei taida olla kovin paljon.
 11. jklaukka

  Juoksuindeksi?

  Kovasti tuo indeksi vaihtelee, mutta omaa voi seurailla ainakin samalla reitillä ja samanlaisissa olosuhteissa tehtynä. Minulla vaihtelee välillä n. 53- 70. Nyt on keskimääräinen 60. Viime kesänä aikaisin aamulla viileässä kelissä oli indeksi luokkaa 70 n. @6:10 vauhdeilla ja jyrkimmät ylämäet kävellen, jolloin keskisyke oli 117. https://flow.polar.com/training/analysis/2706260025 Raskaissa olosuhteissa nopeammassa juoksussa indeksi on lähempänä 50. Tuossa nastalenkkareilla talvikelissä juostu kohtuu mäkisellä reitillä 53 ks 154. https://flow.polar.com/training/analysis/3307134758 Viime kesänä puolikkaalla ja maratonilla 56, molemmat lämpimissä olosuhteissa: https://flow.polar.com/training/analysis/2663328515 https://flow.polar.com/training/analysis/2465536158 Kaipa se ottaa huomioon mm. sykeasetukset, jolloin esim. sydämen koko tulee jollain tavalla huomioiduksi. Muut asetukset vaikuttanevat indeksiin myös kuten ikä, sukupuoli, paino, Vo2max ja harjoittelun määrä. Optimistinenhan tuo on ainakin minulla, kun keskimääräinen indeksi 60 ennustaa cooperille 3000 m, joka on utopiaa. Puolipitkät peruskuntojuoksut nostaa tuota keskiarvoa, kun niillä on yleensä päälle 60. Noin 2750 m lienee cooperissa mahdollista ja olisi lähellä tuota kisaindeksiä 56. Tuon mukaan V800 tunnistaa tuon mäkisyyden: https://support.polar.com/fi/tuki/miten_v800_laskee_juoksuindeksin
 12. Onhan siinä ero treenako puolen tunnin pyrähdykseen vai usean vuorokauden jotokseen. Aloittelija ei varmaankaan lähde aluksi yli vuorokauden kisaan. Treenako nopeutta vai kestävyyttä. Ei välttämättä toisiaan poissulje, mutta yleensä erikoistutaan eri matkoille. Sadan metrin juoksukin on juoksua ja se on liki pelkästään voimalaji. Sata kilometriä on taas aivan eri lajia. Itse lähdin aloittelijana heti pitkille matkoille eli maratonin kautta ultramatkoille. Viime kesänä juoksi ekan puolikkaan lähinnä treeninä. En osaa raastaa vielä viiden vuoden jälkeenkään. Fyysisesti olen enemmän pitkän matkan kulkija ja voimavarojen puutteesta johtuen en ole poluillekaan vielä suunnannut.
 13. jklaukka

  Polar M430

  Tämä viesti ei ole uutiskirje. Sait tämän viestin, koska olet vahvistettu Polarin asiakas ja olet rekisteröinyt Polar OH1:n. Halusimme ilmoittaa, että Polar OH1:een on saatavilla ohjelmistopäivitys. Päivityksen myötä saat käyttöösi ANT+-yhteyden. Jos päivität Polar OH1 ‑ohjelmiston, Polar OH1 voi lähettää ANT+-signaaleja lähimpään yhteensopivaan ANT+-vastaanottimeen. Minulle tuli sähkäpostiin tuo viesti. Kaipa se on sitten vanhempikin versio yhteensopiva päivityksen jälkeen.
 14. Tavallaan on valittava tekeekö peruskuntoharjoittelua liki joka päivä, kuten minä kuutena päivänä viikossa ja vain yksi vk-treeni tai kovempia treenejä harvemmin. Minä kun olen lähinnä harjoitellut ultria varten ja siinä ei määrää voi ohittaa. Suurempia vaivoja ei nyt toistaiseksi ole ollut ja palautuminenkin on toistaiseksi ollut ok. Jos tekee enemmän kovia harjoitteita viikossa niin palautumisen takia joutuu pitämään useamman lepopäivän tai hyvin kevyttä välipäivinä. Kovissa vk- ja mk-treeneissä on sitten tuo loukkantumisen vaara suurempi ainakin minulla, mutta sopivalla teholla varmaan kehittää nopeammin kuin määrän perushölkkäminen. Ainoa hölkkätelakka tuli, kun alussa kokeilin vetotreenejä turhan paljon ja sain ilmeisesti rasituksesta bursiitin nivuseen. Kuukauden telakka, joskin kävelyä ja pyöräilyä pystyi tekemään. Tänä vuonnahan minä pääsin vanhuuseläkeläisten sarjaan M65.
 15. Sitä varten nuo mittarit on olemassa, että kykenee arvioimaan niidenkin perusteella harjoituskuormaa tavan harrastaja, jos ei muuten osaa arvioida. Työelämän rasituksia se ei välttämättä kerro. Minulla näyttäisi aika hyvin sopivan tuo polarin kuormitusarvio. Nytkin on vielä rasitustilassa keskiviikkoisen maratonpitkiksen (20 km pk ja 10 km vk) takia. Kevyitä harjoituksia (10 km pk) olen tehnyt ja kuorma laskee melko nopeasti ja huomenna olen jo normaalitilassa. Huippukilpatreenaajat tietysti taiteilevat kokoajan riskirajalla ja se joka parhaiten tuon taitaa ja kestää, niin ehkä pärjääkin paremmin tai sitten ei.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy