Jump to content
Juoksufoorumi.fi


r

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 16.09.2019 in all areas

 1. 5 points
  Aika kova on tuo 3500 m tavoite ensi kesälle, siihen nähden millaista vauhtia nyt juokset, mutta toisaalta arvostan kovia tavoitteita, joten on se mahdollista saavuttaa, mutta vaatii kyllä työtä. Noilla lähtötiedoilla on vaikea sanoa miten kannattaisi treenata, mutta ainakin tuo pk-lenkkien vauhti on varsin hidas 3500 m Cooper tavoitteeseen nähden. 5 min/km vauhti pitää olla hyvin helppoa, jotta 4 min/km olisi hieman vaikeaa, mutta silti (4 min/km) pitäisi vielä olla AA-kynnyksen alapuolella. Itsellä on muutama kokemus siitä miten pelkkä pk-treeni vaikuttaa Cooper vauhtiin. Vuonna 2008 treenasin loppukesän Spartathlonille sillä ajatuksella, että pelkästään kestävyys on minulla kynnyskysymys tuossa kisassa, sen hetkinen vauhti kyllä riittää. Kävin sitten tuon PK-jyystöjakson jälkeen tekemässä urheilukentällä Cooperin ja tulos oli muistaakseni 3610 m. Ainakin se oli vähintään 3600 m, mutta taisi mennä ihan vähän yli (voin tarkistaa päiväkirjasta joskus myöhemmin). Lähtötaso, vaikka noin 2-3 kk aikaisemmin oli varmaan samaa luokkaa tai jopa vähän alle. PK-jyystö ei ainakaan huonontanut Cooperin tulosta, vaan paransi hieman. Jos olisin tavoitellut parasta mahdollista Cooperia, niin kovalla tehotreenillä olisi mennyt ehkä 100 m enemmän, mutta ikä oli jo yli 40-vuotta, joten 3700 olisi todennäköisesti ollut ihan maksimi. Uinnin puolella ihan sama kokemus kun treenasin v 2006 muutaman kuukauden pelkkää määrää. Pääsin 1000 m vauhdissa melko lähelle ennätysvauhtia, noin 1 min päähän (12.20/13.20). Ennätysvauhti olisi vaatinut määrän lisäksi myös lisää tehoa. Sen sijaan hieman täyttä vauhtia hitaampi 14.00-15.00/km olikin sitten elämäni vahvinta menoa. 10 km meni 14.00 vauhtia ja 20 km 15.00 vauhtia. PK-jyystötä oli siis molemmissa tapauksissa valtava hyöty, mutta ihan terävintä tulosta pelkästään sillä ei Cooperin mittaisella matkalla saa. Tilanne on toki eri, jos sitä vanhaa vauhtipohjaa ei ole ja lähdetään ikään kuin rakentamaan kaikkia kunnon osa-alueita, paitsi sinun tapauksessa varmaan nopeutta ja voimaa on jo ihan riittävästi. Jos intoa on enemmän kuin keho sallii, niin sitten myös vammat saattavat astua peliin. Ainakin talvella olisi hyvä hakea enempi juoksupohjaa hitaammilla vauhdeilla, jotta keväällä jalat kestäisivät sitten kovempaakin iskurasitusta. Pelkkä PK-jyystö saattaa kyllä olla turmiollista, jos muita osa-alueita ei kehitä samalla.
 2. 4 points
  Hmm, ihan kaikesta en päässyt jujulle. Mutta jos ostaa valmennuspalveluita, niin eikö nyt kuitenkin lähtökohtaisesti olisi hyvä että olisi joku luotto valmennusta kohtaan? Netistä ostettuja valmiita ohjelmia en kutsuisi valmennukseksi. Kriittinen pitää olla, valmentajan saa ja pitää haastaa. Valmentajan pitää pystyä perustelemaan miksi jotakin tehdään, missä vaiheessa kautta, ja millä tehoilla. Juokseminen ei ole rakettitiedettä, ja ohjelman tekeminen on valmennuksen helpoin pala. Haasteet tulevat siinä kohdassa, kun ohjelma ei jostain syystä toimikaan ja sitä pitää pystyä säätämään oikeaksi että se varmasti toimii. Muuttujia on vaikka kuinka paljon, ja siinä kohdassa valmentajan ammattitaito tulee esiin. Valmentajan pitää olla läsnä, ja pitää pystyä myös tulkitsemaan testejä. Kyllä tästä testistä epäilykset heräävät, ja ammattitaitoinen valmentaja kyllä sitten nopeasti näkee missä mättää. Kyllä testeille paikkansa on, ja ovat ihan hyvä työkalu oikein käytettynä. Toki ilman testejäkin pärjää ihan hyvin, ja hyvä valmentaja osaa ohjelmoida harjoittelua ilman testejä. Kyllä mäkin voisin teettää kevyet lenkit testistä saadulla aerobisella kynnyksellä, ja aika nopeasti se selviäisi onko pahastikin metsässä. Ongelma vähemmän juosseilla on se että laktaatit lähtevät nousemaan kevyillä kuormilla ja aerobisen kynnyksen määrittäminen voi olla aika haasteellista. Ehkä tässä tapauksessa suoran testin tekeminen voisi olla hyvä vaihtoehto.
 3. 3 points
  Rentoa askelta hyvällä hyötysuhteella haetaan, ei niinkään räjähtävyyttä. Kuormitus on vähän erilaista eli kannattaa aloittaa tässäkin rauhallisesti ja lisätä vetojen määrää pikkuhiljaa. Edit. Koordinaatioharjoituksia löytyy netistä...
 4. 3 points
  Vähän erilainen neuvo...Jos teet tuota lajitreeniä 15 tuntia viikossa, niin pitäisin juoksumäärän suunnilleen samalla tasolla 20-30 km ja jakaisin sen kolmelle päivälle. Yksi koordinaatio/nopeusharjoitus, yksi kevyt PK, yksi PK sisältäen vaihtelevasti vauhtileikittelyä kaudesta riippuen. Viimeistely ennen Coopperia sitten kovilla esim 400m intervallivedoilla. Tämä malli pohjautuu osittain kokemuksiin, juoksin 1500m 4.05 / 3000m 8.40 / 5000m 15.40 juoksemalla keskimäärin 30-35 km viikossa + käymällä 1-2 kertaa viikossa kuntosalilla. Tämä malli perustui puhtaasti nopeus-, voima- ja tekniikkaharjoitteluun.
 5. 3 points
  Mikäli esim aerobinen kynnys on täysin pielessä, ammattitaitoinen valmentaja kyllä sen huomaa. Kannattaa myös mainita asiasta. Kynnyssykkeet ovat työkalu, aina ne eivät ole ihan kunnossa, jolloin täytyy luottaa muihin asioihin. ”Pystyy puhumaan” ei myöskään aina ole toimiva arviointityökalu, koska toisinaan voi puhua myös kovemmassa vauhdissa ja joskus ei juttu luista edes sohvalla maatessa.
 6. 3 points
  On kyllä mahtava formaatti ja oli hieno tunnelma. Toivottavasti en paljon häirinnyt huonoilla jutuilla kanssakilpailijoita. Omalta osalta meni tosiaan yläkanttiin odotuksiin nähden, lonkka kiristi ekalla kierroksella huolella, mutta ei levinnyt kuitenkaan viiltäväksi selkäkivuksi, joka on ollut suurin ongelma muutaman viimeisen viikon aikana. Muutkin tuntemukset selässä vähenivät mitä pidemmälle matka jatkui. Siirtyminen tielenkille huolestutti, mutta vauhti tuolla oli niin kevyt, että kunnon iskutusta ei syntynyt ja siksi varmaan ei ongelmia tullut. Pientä pehmeyttä oli lopussa, koska 18. kierrokselle oli lähtölupa, mutta lopetin siihen. Edellinen kierros meni ajassa 58:20 eli ehkä siihen vielä olisi pystynyt kierroksen runttaamaan alle tunnin. Nyt kun ei sitä tiedä, on pakko mennä toistamiseen.
 7. 2 points
  Kisojen avauspäivänä eli pe 27.9. illalla (keskiyöllä 23.59 niin Dohan kuin Suomen aikaa) starttaa naisten maraton. Se on tätä Dohan kisojen eksotiikkaa kun päivällä on aivan liian kuumaa..
 8. 2 points
  Lyhyt videopätkä ensimmäisestä lähdöstä päiväreitille:
 9. 2 points
  Tähän kai tämä koko ketju tiivistyy. Valmennussuhteen alku ei ainakaan lupaavalle vaikuta.
 10. 2 points
  Toisaalta jotkut myös uskovat Trumpiin ja joulupukkiin koska he ovat auktoriteettiasemassa ja heihin on sijoitettu rahaa. Kysehän tässä on siitä että erilaiset massavalmentajat harvoin tuntevat juoksijaa tarpeeksi hyvin ja siksi teetetään testi, joka myös tuo paljon lisätuloa toimintaan. Se testi kun on kuitenkin usein kovin epäluotettava ja vaikeaselkoinen niin se tulkitaan vielä ns. varman päälle ettei juoksuteta juoksijaa loppuun. Sitten tehdään ohjelma ja lopulta juoksija pähkäilee täällä foorumilla että mikähän tässä on pielessä kun tuntuu että Rigolettoa sohvalla veisatessa kunto nousi paremmin ja oli mukavampi juosta vaikka nyt käydään päivittäin lenkillä.. Näitä tämän kuuloisia tapauksia on ollut aika paljon ja joistain uskallan myös sanoa että harrastus on muuttunut motivoivemmaksi ja tuloskehitys on parantunut kun on otettu realistisempi tai henkilökohtaisempi valmennus joka perustaa vauhdit myös hieman muuhun kuin tämän kaltaiseen laktaattitestimääritykseen. Tai menty jopa ilman valmentajaa (rohkeaa!). Tavallaan tuon testin yksi ajatus on helpottaa jatkuvan epäilyksen kohteena olevan etävalmentajan työtä siten että on jotain näy(te)ttävää millä juoksijalle voi perustella hitaita vauhteja sitten kun hän haluaa puuroutua harjoittelun kuormittavalle ja tehottomasti kehittävälle keskialueelle. Voi myös olla että osa valmennettavista juoksee kovempaa kuin valmentajat sanovat ja siksi on syytä vetää rajat vielä hyvin alas. En kuitenkaan halua esim. tiettyä yritystä tässä erityisesti osoitella, moni niistä toimii enemmän ja vähemmän samalla periaatteella. Joku onnekas varmasti saa tuolla testilläkin optimaalisen ja sujuvan ohjelman (antaahan se joka päivä eri tuloksen, jopa sen mukaan miten se kulloinkin tulkitaan..). Ja vaikka juoksisit vähän hitaasti niin kunto menee alussa silti useimmilla jossain määrin eteenpäin ja jos on progressiota niin myöhemmin se menee lisää eteenpäin. Juoksu ei ole rakettitiedettä sikäli että keho lopulta reagoi - kuha juoksee nousujohteisesti. Jotenkin koen tämän totuuden näistä kamalan tärkeäksi tuoda esille (10x) kun ihmiset etsivät tällaisista testeistä totuutta ja maksavat sen toivossa isoja summia ja sitten ahdistuvat kun tulos 'aloitellaanpa hyvin hyvin varovaisesti' tuntuu naurettavalta. Ei sekään toki huono lausahdus ole että luota valmentajaan, koska molemminpuolinen luottamus on tärkeimpiä asioita hyvässä valmennuksessa. Mutta voisi sen kääntää niin että luota kuuntelevaan, reagoivaan ja hommassa mukana olevaan henkilökohtaiseen valmentajaan, älä etänä operoiviin laktaattitestaajiin.
 11. 2 points
  DNF 20h ja 134km. 21:n kierroksen puolessavälissä reidet menivät täysjumiin, jouduin pistämään kävelyksi ja huoltoon tulin 15min myöhässä ja se oli sitten siinä. Eli liikuttua tuli yhteensä 21h15min ja 140km. Lopputulokseen olen kyllä todella tyytyväinen, onhan tämä pisin matka tähän mennessä (edellinen oli Ylläs-Pallaksen 105km). Mahtava tapahtuma kaiken kaikkiaan ja ihan mieletön tunnelma. Kovasti kutkuttaisi ilmoittautua ensi vuoden kisaan 😊 Kiitos kuvista! 😊
 12. 2 points
  Omassa valmennusryhmässä tuli yhdelle nuorelle lupaukselle eräästä firmasta kysymys, että tarvitsiko sponssausta, jos vaikka he tarjoaisi auton käyttöön. Mielestäni ihan hyvä diili, kun kilometrejä tulee vuodessa ihan älyttömästi, ja autosta ei tule nyt muita kuluja kuin pelkät polttoainekulut. Joskus se käy näinkin helposti. Toki taitaa sponssit jo maksaa sukset/sauvat sekä voiteetkin, että varmaan on markkinointimielessä kiinnostusta herättävä henkilö.
 13. 1 point
  Tänään oli ensimmäinen osa Kisakallion urheiluopistolla, ravintoon liittyvä aihe kiinnosti ainakin mua melkoisesti. Varsinkin Ida Heikuran ravinnon ja luutiheyden yhteyteen liittyvä juttu oli itselleni ajankohtainen. Tallenne on kuunneltavissa youtubessa:
 14. 1 point
  Taitaa olla valmistautumassa Turkin lämmössä. Toivotaan että kaikki menee nappiin!
 15. 1 point
  @hatapa Minulle ei ole vielä tuota sattunut mutta Eliud Kipchogella ja Nikella saattaa olla tietoa tästä...
 16. 1 point
  Unta ja ruokaa. Unta ehkä vielä enemmän noista. Omalla kohdalla lepään sen verran kuin tarvitaan siihen, että tulokset paranevat.
 17. 1 point
  Varmaankin tosi monentasoista ja kehtaaminenhan riippuu itse kunkin omasta kehtaamisesta. Ja vaikka tuonne kai periaatteessa tarvittaisiin lisenssi, niin varmaan näihin tämän tason kisoihin pääsee mukaan, kun lähestyy järjestäjää ja kysyy asiasta. Mutta aina siis kehtaa.
 18. 1 point
  Mun mielestä uudella testillä ihan lähiaikoina ei tässä tapauksessa kovin merkittävää hyötyä saataisi. Tärkeämpää on aloittaa juoksuharjoittelu. Osaava valmentaja pystyy neuvomaan siinä, minkä verran juoksua missäkin vaiheessa kannattaa tehdä, jottei niin tyypilliset rasitusvammat heti alkuunsa tuo uusia esteitä. Tässä ketjussa on aika paljon epäilty jo valmentajienkin osaamista, mutta aika tyhjästä nämä epäilyt on vedetty. Jos lukee foorumin viestejä niin useammin kyllä ns. kirjaviisaat (= lukenut yhden tai kaksi maratontreenaus teosta) ovat vetäneet itsensä joko yli tai ehkä vielä useammin usko siihen omaan tekemiseen on kadonnut jo matkan varrella ja sitten otetaan uusi kirja ja ohjelma.
 19. 1 point
  Kuulostaa niin järjettömältä tarinalta, että jos tuota ei olisi virallisesti kirjoitettu niin en siihen edes uskoisi. Kankaanpään suuntaan ei tarvitse kyllä edes kusta, tai toisaalta siellä kunnantalolla voisi vaikka tortut käydä vääntämässä lattialle. Lisäksi tuo vaadittu 6500€ vuokra on täysin järjetön kun Suomen isoimmassa juoksutapahtumassa vuokra on käsittääkseni n. 2000€ ja kyseessä hieman suurempi expo.
 20. 1 point
  Melkoinen epäilysten ketju heti aloittajasta lähtien? Viisaampi sanoo tässä vaiheessa mene useampaan testiin. Ja pääasiassa pyöräillyt menee juoksu testiin? Melkein varma, että aerobinen kynnys on matalalla. Aerobinen juoksu muutenkin on maailman helpoin asia. Vaikeudet tulee sitten kisavauhdissa...
 21. 1 point
  Tuo Niken rata on kyllä hieno 🙂 Ja kovaa ovat siellä hiljakkoin juosseet.
 22. 1 point
  mul oli nuorempana akilles vaiva..kesti n. 2v .. en saanut selvää mikä siinä lopulta oli.. kahen vuoden aikana tuli paljon lepoo- myös uintia -fillarointia.. joku lääkäri oli tätä mieltä..toinen toista, yks ehdotti leikkausta..pidin pääni ja kuntoutin vaivan itse..näin kävi mulla..reeniä -lepoa -venyttely -minkä pystyin..kylmää -kuumaa hoitoa- enemmän kylmä lievensi-rauhoitti kipua..mikä tuntui joskus jopa kävellessä..tietenkin kannattaa tutkituttaa onko tulehdus -repeämä , vai onko ylirasittunut-ärtynyt johtuen mm. kovasta juoksu alustasta..asfaltti -rata..hyvät lenkkarit ..kovemmille alustoille joustavammat ..jalkoihin ei silloin kohdistu niin kovaa iskutusta.. avojaloin nurmikolla ..vahvistaa jalkoja..tai pehmellä hiekalla avo jaloin , vesi juoksua..
 23. 1 point
  Eilen aamulla taas kävin salilla rimpuilemassa. Nyt jätin jalkatreenit väliin, ja annan viikon armoa salihommissa jaloille muutenkin. Töissä olisi perjantaina coopperi, ja saatan käydä sen vetäsemässä kylmiltään. Ei ole tullut tehtyä yhtään kovempaa juoksutreeniä sitten viime kevään, joten onhan melkoinen haaste tämäkin. Kollegani Manu-mies on kovasti hionut kuntoaan, ja armottomalla vetoharjoittelulla pieksänyt hapenottokyvyn sellaisen iskuun, että todennäköisesti meikällä tulee noutaja tässä otatuksessa. Katsoo nyt, ehdinkö perjantaina käydä siellä coopperissa, mutta varuilta en kuitenkaan punttijumitusta tahallani hommaa. Kuitenkin eilen iltamassa sitten aloitin prässäämään LyreksiPelleä mukaan Tour de Äetsaari lenkille, mutta LP vetosi kovaan (6-8m/s) tuuleen ja mahdolliseen vesisateeseen, että menee treenailee salille. Mie tuumasin, että lumien tultua saa sisällä treenata ihan kutkulleen, joten lähdin sitten omineni. Täytyy kyllä myöntää, että tympi ajaa ekat 45km vastatuuleen. Juuri kun olisi mahkuja kääntyä myötäiseen, niin iski vesisadetta reilusti n 20-30 minsaa ja tyyntyi. Tällä kertaa ei ollut lämmintä sadetta, ja alkoi jossain vaiheessa reisiäkin kylmyys kangistaa. Eipä ennen olekaan vituttanut tyynessä kelissä ajaa, mutta tällä kertaa tunsin tulleeni kusetetuksi, sillä vastatuuli menomatkalla söi enimmät voimat sekä ajamisen ilon.
 24. 1 point
  https://yle.fi/urheilu/3-10971889
 25. 1 point
  Ekaa kertaa maratonilla rohkealla yrityksellä Kiimingissä 2.59.44 eli reippaasti alle tavoitteen. Mitä seuraavaksi? Hieno matka!
 26. 1 point
  Tehty, Finlandia Marathon Jyväskylässä 14.9.2019, 2:59:57.8 riittävällä marginaalilla alle 3h
 27. 1 point
  Jännä muuten miten harvalla juoma liivissä/pullossa mukana. Itsellä toimisi ainakin paremmin koko ajan ottaa pientä huikkaa (ja evästä) juoksun lomassa. Mutta kaikki tyylillään!
 28. 1 point
  Tänään alkoi tv2:ssa mielenkiintoiseksi havaittu dokumentti suomalaisista urheilijoista: https://areena.yle.fi/1-3785268 Ainakin tuo eka jakso kannattaa katsoa
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy