Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 21.04.2019 in all areas

 1. 8 points
  Tuo on kyllä tosi, että enkkayritys kannattaa tehdä tapahtumassa, jossa ei tarvitse juosta yksin. Suomessa varsin hyvä paikka yrittää alle 80 minuutin tuloksia on SM-maantiet, joissa riittää melko varmasti kirikumppania aina jostain 78' tuonne selvästi alle 70' asti. Kisat juostaan yleensä nopeilla kilpajuoksua varten viilatuilla reiteillä. Ei myöskään tarvitse miettiä netto- ja bruttoaikoja kun käytännössä kaikki mahtuu lähtemään viivalta tai ainakin tosi läheltä. Käväisin tänä keväänä juoksemassa aikuisurheilun SM-kisoissa. Viimeisten viikkojen valmistautuminen oli vähän erilainen kuin normaalisti. Mulla oli kolme viikkoa ennen puolikasta Aktia-cupissa aika 37'36. Taustalla oli hallikisoja joiden perusteella vauhti riittäisi kyllä puolikkaalla, mutta oli hankala saada kestävyyttä riittämään. Syy on varmaan siinä, kun kertakaikkiaan juoksua on kertynyt liian vähän kevään mittaan. Lopetin Aktian jälkeen kaikki tehotreenit ja juoksin kovasti määrää. Aktian jälkeisellä viikolla vajaa 150 km käytännössä PK1 juoksua ja seuraavalla viikolla reilu 150 km. Toisen viikon lopulla huomasi, miten askel keveni ihan selvästi. Otin viimeisen viikon kevyesti ja HSM:n reitillä onnistuin sitten juoksemaan vähän alle 80' - käytännössä samaa keskivauhtia kuin Aktiassa. Sanoisin siis, että puolikkaan treeneissä valmistautumisen viimeisillä viikoilla ei kannata unohtaa tätäkään vaihtoehtoa. Jotenkin paljon yksinkertaisempi systeemi kuin miettiä vetosarjojen pituuksia ja palautuksia.
 2. 4 points
  Noora Honkala 12h 135,786 km. Uusi SE ja pohjoismaiden ennätys. Kovan alkuvauhdin ja vaikeiden hetkien jälkeen huima nousu Nooralta lopputuntien aikana vielä pohjoismaiden ennätykseen. Jossain vaiheessa kun näytti, että SE:n rikkoutuminenkaan ei ole varmaa. Muutenkin tulostaso oli hyvä, vaikka osa nimekkäimmistä osanottajista hieman jäi tavoitteistaan. Päivän aikana tehtiin seuraavat ennätystulokset: 50 km: Henri Ansio, 3.11.33, SE 6h: Rain Seepold, 81,074 km, Viron ennätys 6h N45: Heli Markkanen, 69,214 km, N45 SE 6h M60: Tapio Talvitie, 73,035 km, M60 SE 12h: Noora Honkala 135,786 km, SE ja pohjoismaiden ennätys 12h N55: Jaana Lehtinen: 106,626 km, N55 SE Kaikki tulokset pian sivulla https://run.karu.run
 3. 4 points
  Minullekin polar lupailee 3:23 aikoja, mutta realistista on tavoitella 3:40 aikaa. Ennätys on 3:46. Tuo laskuri ennustaa aika hyvin minulla 03:44:59 viimekesäisen puolikkaan ajan perusteella. Puolikas oli kuitenkin maravauhtinen, eikä aivan täysillä juostu. Varmaankin, jos olisi 40 vuotta nuorempi ja kimmoisampi, voisi rohkeamminkin juosta. Kolmen viikon päästä ollaan taas vähän viisaampia asian suhteen. Minulla n. 155 on keskisyke, jolla olen jaksanut maratonit juosta tähän asti. http://ontrail.net/site/index.html Tanda ennustaa 3:45:43 ikätasoitetuna 3:32:17 viimekesäisen puolikaan ajan perusteella.
 4. 3 points
  Itselleni Tanda ja Ontrail ennustivat molemmat samantyylisiä aikoja (välillä 4:13-4:18 vähän riippuen siitä mitä laitoin kilometrimääräksi). Jos alla olisi täysin ehjä maratontreenikausi ja riittävä määrä pitkiä lenkkejä, niin en pitäisi tuota lainkaan mahdottomana (nyt ne kyllä jäävät haaveeksi). Samaan luokkaan menee myös Pasilta sykerajatestistä saamani ennuste (n. 4:17). Eli ei nuo aivan puutaheinää liene. Toisin kuin Garmininin ennuste, jonka mukaan maratonin pitäisi mennä aikaan 3:45.
 5. 3 points
  Ei näytä kovin yleiseltä tavoitteelta 3.45 nykyään. Itse lähden tätä HCM:stä hakemaan. Ennätyksenä viime syksynä Vantaalla juostu 4.12 (epäoptimaalisen kovalla alkuvauhdilla). Sen jälkeen on massaa kadonnut useampi kilo, välillä vedetty hiilarittomalla ruokavaliolla ja pätkäpaastoten sekä treenattu määrällisesti paljon enemmän ja samalla hitaammin.
 6. 2 points
  Enkka tuli, viikko lähes 127km. Pääsiäisenä to alkaen n. 94km. Kun vetää hissukseen viiden minsan vauhtia tai hitaampaa, voi juosta pitkiksenkin vaikka joka päivä, jalat eivät oikein edes väsy. Ehkä se johtuu Skechersien loistavasta valmennuksesta. Kun on ollut vammaa, eikä voi oikein reipasta juosta, niin hyvä fiilis, että aerobista pohjaa pystyy tekemään ja sää suosii. Kaikki lenkit muuten ulkona tällä viikolla. Missään ei ole Helsinkiä hienompia maisemia nyt.
 7. 2 points
  Oon toki juossut aiemmin vastaavia määriä. Viime vuosi meni kuitenkin ihan plörinäksi enkä ole vielä päässyt uudestaan vauhtiin. Sain idean keskusteltuamme kavereiden kanssa Matti Heikkisen valmistautumisesta Seefeldiin. Hänhän sai kunnon nousuun tekemälä kovan määräjakson juuri ennen kisoja. Homma oli etukäteen suunniteltu, mutta suunnitelma syntyi Aktia-cupin tuloksen seurauksena hyvin lyhyessä ajassa. Tänä vuonna olen juossut vasta vähän päälle 1000 km, joten ihan mittava määrän nosto tähän parille viikolle tuli.
 8. 2 points
  ^ Ekologista syödä vanhat juoksukengät hampurilaisen välissä .
 9. 2 points
  niin no miten eroaa vuoden vanhat suunnistusnastarit uusista, katso kuvasta
 10. 1 point
  Joissain toisessakin ketjussa asiasta oli. Mutta siis garminin ennusteet tulee suoraan kellon arpomasta vo2max-arvosta.
 11. 1 point
  Sammakoilla ollut kevätbileet.. Täällä kevään ennätys 21;2 C
 12. 1 point
  Sammakonkutua lammikko pullollaan. 🙂
 13. 1 point
  viittiikö sitä turpaansa näyttää...hampurilainen...kotona duunattu....murua rinnan alle...
 14. 1 point
  Eilisen reipaan kympin perusteella antaa suunnilleen samantapaisen ennusteen Tuokaan kymppi ei ollut aivan täysvauhtinen, mutta antaa suuntia vauhdinpidosta. Loppuosa tuli maraa vauhdikkaammin marasykkeillä, myötätuuli ja alamäkivoittoista. Ontrail 3:47:54 https://flow.polar.com/training/analysis/3416570914 Tanda 3:44:04
 15. 1 point
  Koska tämä asia on välillä mietityttänyt myös itseäni, kävin kokeilemassa Tandan arviota. Lopputulos oli se, että ennuste on n. 25 minuuttia hitaampi kuin ns. oikeassa elämässä juoksin. Nyt ei Tanda vakuuttanut... Ontrailin laskuri oli entuudestaan tuttu ja ennuste (+ 2min) oli huomattavasti luotettavampi kuin Tandan. Tuo kaksi minuuttinen on niin lähellä sitä oikeaa tulosta, että ennusteaika voitanee laskea virhemarginaalin sisälle. Omalla kohdallani parhaan ennusteen olen saanut puolikkaan ajasta. Puolikkaan ajan kun kertoo 2.11-2.15 (ja paino numerosarjalla 2.11), niin ollaan hyvin lähellä maratonin perustasoa. Ja nämä kertoimet n. 20 maratonin ja puolikkaan kokemuksella.
 16. 1 point
  Minäkin olen siirtynyt tavoitevauhdeista tavoitesykkeisiin. Tavoitevauhtia tarvitsee muutaman alkukilometrin aikana, kun syke ei ole vielä asettunut. Ehkä vielä tärkeämpi sen arvioiminen on ennen starttia, että osaa mennä oikeaan kohtaan lähtöryhmää, eli jonkin verran edemmäksi kuin mitä ohjeet sanovat, koska kaikki muutkin tekevät niin. Sitten muutama kilometri vain porukan mukana ilman poukkoiluja toivottavasti oikeaa vauhtia. Syke yleensä nousee vähän kisan aikana jos vauhti pysyy samana (cardiac drift), ellei kestävyys ole todella hyvällä tasolla valittuun vauhtiin verrattuna. Sitten voi pohtia, antaako sykkeen vähän nousta alkumatkan tasosta (tai voiko se) vai antaako vauhdin laskea. Tätä vauhdinjakokysymystä on kyllä jauhettu aika tavalla. Ilmeisesti optimaalisin olisi sellainen, että vauhti pysyy lähes samana mutta syke voi vähän loppua kohti nousta. Treenaamalla pitää saada tavoitevauhti vastaamaan tavoitesykettä ennen kisaa. Joku tavoiteaika voi kisassa auttaa loppupuolella saamaan enemmän itsestään irti, mutta jos se on epärealistinen ja lähtee pitämään sitä väkisin alusta saakka, tulee loppumatkasta tukala ja loppuajasta paljon huonompi kuin mitä olisi voinut, tai DNF. Tavoitesykkeellä pääsee yleensä aina kohtuullisen onnistuneeseen lopputulokseen sen päivän kuntoon nähden.
 17. 1 point
  Huomasin Garminin kellon antavan minulle laktaattirajatahdiksi 5:16 ja samalla race predictor kertoo, että mara menisi 3:19:08. Jälkimmäinen tarkoittaa reilun puoli minuuttia laktaattirajaa nopeampaa tahtia, joten ei ihan yhteismitallisilta tunnu nuo arviot. Olkoonkin, että tuo laktaattiraja tuli määritellyksi mäkisellä reitillä, eikä siten anna oikeaa kuvaa kunnosta (mahtaisiko arvio olla tarkempi, jos perustuisi GAPiin, eikä oikeaan tahtiin?). Joku järkevyystarkastelu noiden kahden välillä pitäisi olla. Onko kellään kokemusta kisaa edeltävien viikkojen kilometrimäärään ja keskitahtiin perustuvasta Tandan arviosta? Itselleni se ehdottelee noin 3.45 aikaa, mikä käy hyvin yksiin oman käsityksen kanssa. Arvelen, että ko. lenkkien sykkeitä voisi vielä käyttää korjaamaan aikaa ylös- tai alaspäin. https://tandaracepredictor.com/
 18. 1 point
  Nyt on uuden karheat Altra Torin 3 kengät korkattu.. 15 km asfalttia ja hiekkaa. Aiemmin vanhoilla NB kengillä pohkeen alaosa, lähellä akillesjänteestä, kipeytyi kun kilometrejä nielin. Nyt Torin 3 kengillä "kipu" siirtyi oikeaan paikkaan eli pohkeiden keskelle.. toki vaatii totuttelua zero droppiin mutta ensivaikutelma positiivinen..
 19. 1 point
  Päivän ensimmäisestä SE:stä vastasi Henri Ansio, joka teki 50 km SE:n 3.11.33. Viimeinen kymppi tasan 35 min.
 20. 1 point
  Tapahtumalla on nyt omat FB-sivut: https://www.facebook.com/Nuuksio-Backyard-Ultra-640078013111912/ Tervetuloa!
 21. 1 point
  Äläpäs nyt! Viralliset tilastot ei ehkä tunne, mutta Juoksija-lehden maratontilastossa on ainakin nettoaikoja. HSM:sta sen verran, että epäilen että kellot eivät ihan sekunnilleen mitanneet oikein. Sammutin kelloni maaliintulon jälkeen, mutta se kysähtyi näyttämään samaa aikaa kuin virallinen tulos, vaikka siinä taatusti oli noin 2 s viive.
 22. 1 point
  Onhan se niinkin. Mutta niin kauan kun koirat saa kuseskella ympäri kaupunkeja, en koe kovinkaan paljon huonoa omaatuntoa asiasta, kun vaan pitää huolen etttei ole ihan suoraan kenenkään silmissä. Hyvin ehti, noin 4 min enne starttia...
 23. 1 point
  Tässä vielä onnenhuumassa vähän päivitellään näitä tietoja ja tämä osus silmään. Sattusin olemaan edellinen kirjoittaja, niin tupsautan tähän perään kuittauksen onnistumisesta. Oma tavoittelu lähti käytännössä liikkeelle 2016 Vantaan maratonilta ja siitä vuosi eteenpäin kirjoitinkin tuon edellisen viestin. Sen seitsän kertaa takkua ja lajiin kuuluvaa väliaikaista hidastumista on matkalla ollut, mutta koska tykkään liikunnasta, niin ei se ole sinällään haitannut, toki harmittanut. Nyt kuitenkin sitten tämän rajan alituksessa onnistuin ja mikä parasta, kuntopiikki osui SAUL SM kisaan.
 24. 1 point
  Lisätään tähän vielä omat kokemukset Altra kenkien kestosta. Torin 3:sissa ensimmäiset tuntemukset siitä että kilsat ovat täyttymässä tuli yhtäkkiä joskus 650km paikkeilla ja nyt kun kilsoja on kasassa vähän reilu 700km niin nämä saavat siirtyä eläkkeelle. Pohjakuviointi on edelleen kohtuullisen ookoo, mutta vaimennus etenkin päkiän kohdalta on nyt aika olematon. Olin ajatellut että yritän juosta tonniin saakka, mutta jalat kipeytyvät jonkun verran jo joka lenkin jälkeen, eli ei mitään järkeä rikkoa jalkoja tämän takia. Altra Duoissa on kilsoja kasassa suunnilleen yhtä paljon, nämäkin vetää viimeisiä. Tätä paria olen saanut paikata nylonpaikoilla jo moneen otteeseen koska tuo päällisen kangas on aika onnetonta materiaalia, sinänsä tuo ei ole haitannut menoa. Vaimennusta tuntuu edelleen olevan jonkun verran, mutta pohjat ovat kuluneet yllättävän paljon, etenkin päkiän kohdalta. Tätä paria aion vielä käyttää kunnes tulee sama lopullinen tuntemus siitä että kilometrit ovat täynnä. Molemmilla pareilla on ollut ilo juosta ja molemmista on myös tullut hankittua tuore korvaava pari alelaarista. Ainut pieni miinus kestosta, ehkä olin odottanut että molempiin pareihin olisi saanut kasaan jonkun mailin lisää.
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy