Jump to content
Juoksufoorumi.fi
Kaikki tapahtumat

Tämä sivu päivittyy automaattisesti     

 1. Tunnin sisään
 2. Mielenkiintoisia aiheita ja harjoituksia, kiitos @Lerppu Heti huomasin jo ohjeita lukiessani että metsässä harhaudun helposti huomioimaan esim. luontoa, maisemia tai väsyttää, häikäisee, janottaa, jne ja putoan kartalta omaa huolimattomuuttani, vaikka edelliseltä rastilta lähtiessäni minulla on melko selkeä suunnitelma, miten edetä. Selvästikin keskittymiskykyä kasvattava harjoitus tekee hyvää.
 3. Näin tekisin itsekin. Adaptaatio rasvanpolttoon on mutuna arvioiden kohtuu hidas prosessi. Joten akuutilla tähtäimellä varmaan parempi keskittyä laadukkaisiin pitkiin lenkkeihin oikeilla vauhdeilla ja loppunostoilla sekä etenkin kisan lähestyessä kiinnittää huomioita täyteen palautumiseen. Taas kroonisessa mielessä rasvanpolttoa kannattaa sitten tehdä kauempana kisoista.
 4. Periksi ei anneta :=) http://nivala66.blogspot.com/2020/05/paluu-koirasalmeen.html
 5. Toisaalta Välimeren ruokavalio pidetään terveellisenä Välimeren ruokavalio Ei auttanut Italialaisia
 6. Tänään
 7. Mökiltä paluu venähti niin myöhään että en jaksanut enää kirjailla tänne viikkoraporttiani vakioaikaan sunnuntai-iltana, mutta tässä se nyt tulee... Maanantaina yllättäen tennistä, kaveri pyysi pelaamaan kun heidän vakioporukasta oli pari äijää poissa. Odotukset ei olleet korkealla, viimeksi pari vuotta sitten käynyt kerran pelaamassa ja vähän enemmän viimeksi 10 vuotta sitten. No turpiin tuli mutta sain kuitenkin pallot elämään niin että sykekin vähän nousi, ja kaverikin oli sen verran tyytyväinen että pyysi viikon päästä uudestaan. Tiistaina kevyt aamu- ja iltalenkki, väsynyttä menoa, varmaan sunnuntain pitkästä pyörästä oli kroppa vielä väsyksissä. Keskiviikko-iltana oltiin lähdössä mökille joten ke-aamu piti logistikoida siten että rouvakin sai juostua joten tehtiin niin että ajoin rouvan fillarin hänen työpaikalleen ja juoksin takaisin kotiin etätöihin, ja rouva juoksi töihin ja illalla takaisin kotiin fillarilla. Kroppa oli nyt palautunut, juoksu tuntui kevyeltä. Ke-iltana siis mökille, ja torstaina kylän urheilukentällä 800m vetoja, mukava kiihtyvä sarja, takasuoralla kova vastatuuli suoraan järveltä. Meno-paluu kentälle juosten verryttelynä. Illalla pitkästä aikaa rantasauna pikkukarhu-pentueen kanssa. Perjantaina ja sunnuntaina maantiepyöräilyä, perjantain +100 km lenkin jälkeen ekaa kertaa tarkeni syödä mökin terassilla, siinä menikin sitten punkkupullo mukavasti ensimmäistä suvi-iltaa istuessa ennen saunaa. No saunassa sitten vain pari karhua jotta la-aamuna olisi juoksukunnossa. Lauantaina kevyttä juoksua poluilla ja metsäautoteillä, ensin aamupäivällä sikäläisten kaverien kanssa juttelulenkki. Sitten laiturin laittoa takaisin veteen, ja illalla vielä saunalenkki mökkijärven ympäri ja sitten pikkukarhujen kanssa sinne saunaan... Vaarallista tuo mökkeily, kotona yritän noudattaa tipatonta linjaa mutta mökillä ja varsinkin rantasaunassa se on mission impossible... 🙂 Viikko 21 Ma Tennis 1h ks 129 Ti Aamu: Juoksu PK 5,64km @6:51 ks 123 Ilta: Juoksu PK 8,72km @5:55 ks 130 Ke Aamu Pyöräily PK cyclolla maanteitä 10,94km @21,7km/h ks 122 + Juoksu PK 10,39km @5:21 ks 138 To Juoksu verr 4,35km @6:12 + 8x800m/2' + verr 5,23km @5:33 yht 17,00km @5:57 ks 136 Vedot: 1. @4:38 139/150 2. @4:21 148/157 3. @4:07 155/164 4. @4:02 157/166 5. @3:56 ???/??? sykevyö tipahti kesken vedon 6. @3:47 164/175 7. @3:45 166/177 8. @3:40 169/180 Pe Pyöräily PK cyclolla maanteitä 103,79km 4:01 @25,8km/h ks 123 La Aamupäivä Juoksu PK polkuja 9,37km @6:42 ks 127 Ilta Juoksu PK polkuja 7,69km @7:08 ks 115 Su Pyöräily PK, cyclolla maanteitä 49,11km 1:56:20 @25,3km/h ks 115 Yhteensä reeniä 13h 36min josta juoksua 6:04:28 ja 58,82km
 8. Jos ohjelmassa on myös puolipitkää perusmättöä, voi rasvanpolttoa kehittää hyvin niissä. Syöt vaan selkeästi normaalia vähemmän hiilaria ennen treeniä, jotta varastot ovat valmiiksi puolityhjät. Näissä vähillä energioilla tehdyissä harjoituksissa täytyy muistaa että myös palautuminen 'tyhjästä' vie hiukan kauemmin.
 9. Korkeuskäyrien luku on se oleellisin mäkialueilla suunnistaessa. Sen harjoittelua voi pakottaa vaikka käyräkartoilla. Lisäksi perinteisesti "viimeinen varma" on aika hyvä mäkisissä maastoissa. Joku selkeämpi kohde rastin läheltä ja kompassilla loppumatka Täältä löytyy paljon tietoa taitoharjoittelusta kiinnostuneille: https://taitoa.suunnistusliitto.fi/taitoharjoituspankki/keskimatka/rastinotto/rastinotto-vika-varma
 10. Jees, hyvää settiä. Hiukan tuohon suuntaan minäkin tuota olen funtsinut ihan mutu pohjalta ilman suurempaa asiantuntemusta. Omalla kohdallahan tässä on kysymys lähinnä siitä, miten jäljellä olevat 11 pitkää lenkkiä kannattaa juosta. Jos mennään tällä vuoroviikko systeemillä niin sehän tarjoittaa, että silloin 5 lenkkiä mennään ilman maratonvauhtista tms. komponenttia vähillä energioilla. Jäljelle jää 6 lenkkiä noille spesifisille harjoitteille. Eli nyt sitten pitäisi arpoa kummasta noin kolmen tunnin juoksija hyötyy enemmän. Kehittää rasva-aineenvaihduntaa vs. juosta isompi osa pitkistä lenkeistä kovempaa. Välimallin ratkaisu jossa juoksisi vain muutaman pitkän ilman energioita tuntuu hiukan turhalta. Tuskin ihan parilla lenkillä saa suurempaa kehitystä aikaiseksi?
 11. Myydään kertaalleen 45 min köpöttelyllä testatut uudenveroiset Hokan hiukan leveämmät Clifton 6- juoksukengät. Väri sininen. Speksit: https://www.xxl.fi/hoka-one-one-clifton-6-wide-miesten-juoksukengat-sininen/p/1169458_1_style?gclid=CjwKCAjw2a32BRBXEiwAUcugiB3kmiKtOPmukPj-BMdW7Afqsz5m2vrqLL1H4Z3CcigTg-5DD8b1fBoClLIQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Hinta 100 euroa eli n. 25% pois ostohinnasta. Nouto Helsingin Hakaniemestä. Kuvia pyydettäessä. Minut tavoittaa myös petri.valkiala@hotmail.com...
 12. Muutama pankkipäivä menee paikallisten arkipyhien vuoksi, mutta kävin ”tukemassa” myös Sparta Assosiaatiota tänään, jotta muistan käydä lenkillä. Medical Cert pitäisi myös taas hommata jostain. Jos perutaan niin 2021 sitten.
 13. Maanantai 25.5. 35,02km @6:09. Hitaalla pitkikselle alkoi viikko.
 14. Ke - Terhakka mäkiluuppaus, 10,3 km@8:15, nousua 489 m. To - Jälleen sekoilua uusilla poluilla, 17,6 km@7:28. Tällä kertaa meni jo kauan metsästä ulospääsyyn. Pe - Perusjuoksua 10,6 km@5:33. Uusien kenkien sisäänajo. La - Lepo Su - Tuttuja polkuja 15,3 km@6:50. Ma - Rentoa aivot narikkaan-polkua 9,8 km@6:23. Vaihdoin treenirytmityksen tuttuun 3 päivää treeniä - 1 lepo- malliin. Se vaan passaa kropalle paremmin. Noin muuten on vähän epärehellinen olo. Tein syrjähypyn palvomistani Hokan maastureista La Sportivan jalkineisiin. Tai ostin siihen kylkeen yhdet Torrentitkin ettei ihan mene hullutteluksi tämä homma. Hokan Speedgoatista tosin oli malli muuttunut täysin omaan jalkaan sopimattomaksi ja täytyikin jättää hyvästit luottokengilleni.
 15. Vastaus tähänkin kysymykseen on "se vähän riippuu". Riippuu missä on omat omat heikkoudet, mikä on suoritustaso, miten paljon harjoittelee, millainen on "päämatka" ja niin edelleen. Esimerkkinä triathlonisti, joko harjoittelee noin 20h viikossa (=esim allekirjoittanut) ja tähtäimenä pitkät matkat. Tällöin rasva-aineenvaihdunnana kehittäminen on yksi tärkeimpiä osapalasia toimivaa harjoitussuunnitelmaa. Koska määrää tulee sen verran reilusti, ei glykokeenivarastot ehdi täyttyä raskaiden päivien välissä. Niinpä lähes jokainen lyhyempikin harjoitus on eräällä tavalla "paastottu". Toisekseen, ilman energiaa tehdystä harjoituksesta ei ehdi enää palautua seuraavaan samana päivänä tai viimeistään seuraavana päivänä tapahtuvaan harjoitukseen. Näin ollen, on melko haastavaa järkevällä tasolla sisällyttää näitä pitkiä energiattomia harjoituksia ohjelmaan, edes joka toinen viikko. Ehkä paremminkin kerran kuukaudessa. Toinen esimerkki voisi olla vaikkapa ~10h viikossa juokseva maratoonari. Tällöin harjoitusintensiteetti on sen verran alhaisempi, että varastot ehtivät täysin täyttyä kevyiden päivien aikana. Joten jos haluaa kehittää tuota rasva-aineenvaihduntaa, niin tuollainen paastojuoksu voi olla yksi tehokkaimpia menetelmiä. Sitten kun kulkee 2-3h juoksua ilman energiaa, voi jättää aamupalan syömättä ennen lenkille lähtöä. Ja viimeisessä vaiheessa poistaa hiilarit vielä ilta-aterialtakin. Tässä tosiaan haittavaikutuksena selvästi pidempi palautumisaika, eikä se itse lenkkikään (ennen kuin tottuu) mitään nautintoa välttämättä ole. Hommaahan voi harjoitella vaikkapa siten, että vetää jonkun kovatehoisen intervalliharjoituksen ja sen jälkeen nauttii vähäisesti hiilareita. Ja seuraavana aamuna ennen aamupalaa tekee peruslenkin.
 16. Hyvä kysymys. Voisikohan keho, mikä toimii pääsääntöisesti hiilihydraateilla alkaa tehokkaammin käyttää hyödyksi rasvoja tälläisen harjoittelun kautta. Mielenkiinnolla odotan viisaampien kommentteja.
 17. japanilaiset syövät myös ymmärtääkseni terveellisemmin kuin länsi maalaiset ja muutkin.. ruokavaliolla on immuniteettiin suora yhteys..toki maskitkin varmaan jeesanneet koronassa japanilaisia hyvin...
 18. viimeks 60km sulkavalla souduis aloin vetää geelejä tos joku 48km hujakoilla..hyvin kulki vedettiin joku 8km loppukiri..en tiedä miten ois jaksanu jos ois vetäny geelien sijasta jotain muuta..
 19. Japanissa oli hyvin kevyet rajoitteet, mutta Korona onnistuttiin ehkäisemään tehokkaasti. Osa on epäillyt, että yksi syy tähän on se, että Japanissa pidetään maskeja muutenkin yleisesti. Yksi vaihtoehto syksyn mahdolliseen toiseen aaltoon voisikin olla se, että maskeja kehitetään (vähän hiostavat jne.) ja myös virallisista maskeista voisi tehdä jopa muodikkaita (toki osa on pitänyt muodikkaita itse tehtyjä rättejä jo nyt). Näin niiden pitäminen voisi tuntua jopa luontevalta
 20. Ehkä oikeampi otsikko olisi "kannattaako vähillä energioilla juoksemista harjoitella", mutta tämä kuulostaa raflaavammalta. Esim. McMillan liputtaa vahvasti näiden Glycogen Depletion Run:ien puolesta. Ideana siis, että totutetaan kroppaa ja mieltä juoksuun pelkästään rasvan voimalla ja jätetään geelit ja urkkajuomat ottamatta pidemmillä (kevyillä) lenkillä. Loppunostolliset ja muuten reippaat pitkikset juostaan sitten lisäenergioiden kanssa. Vuoroviikoin juostaan eri tyylillä. Esimerkkinä viimeiset kaksi omaa pitkistä. Viikko sitten kolme geeliä ja vettä --> 30k 4:45/k (sis. pieni loppunosto). Eilen 31k ilman geelejä elektrolyyttijuoman voimalla 5:31/k, josta reippaat 2h 5:15/k jonka jälkeen energiat loppu ja matkavauhti tippui 5:45...55/k. Myös fiiliksessä lenkkien jälkeen on eroa kuin yöllä ja päivällä. Geelien jälkeen ei mitään ongelmia palautumisen kanssa. Eilen olo ihan syvältä ja poikittain ja tänäänkin vielä harmittaa. Onko tällaisesta vuoroviikoin treenamisesta: a) mitään hyötyä ja b) mitään haittaa maratonharjoittelussa?
 21. Yhtä totuutta ei tosiaan ole..jos nuorempana on juossut " riittävästi " määrää tehoja..20_33 v ..sen jälkeen kunto vaan tippuu. Oma kokemus..sen verran vähän kannattaa hölkätä ainakin alussa ettei paikat hajoo ..homma säilyy mielekkäänä..ja kylhän se kunto nousee ihan pk reenillä alussa ainakin..jossain vaiheessa ^ tähäänkään ei ole yhtä sabluunaa..kannattaa ohjelmaan ottaa vetoja /yks kovempi vk lenkki.. viikossa tai kahdessa..miten jaksaa.n. 10 vuodessa näkee ehkä mihin parhaimmillaan pääsee..toki koko elämän mittainen liikunta ei varmaan ole pahasta..tässä iässä 50+..kun on " harrastanut" liikuntaa n. 30 vuotta josta 20v lähinnä kuntoiluu..ei motivaatioa aina ole niin hyvä..
 22. Ja Uudellamaallakin todennäköisyys että et saa oireista tautia seuraavaan vuoteen on jo tämän hetken tautitason säilyessä sellainen 99,6%, toki yksilöiden välillä voi olla vaihtelua. Tietysti uusi suurempi aalto voi olla mahdollisuus, myös maakunnissa.
 23. Kannattaa kuitenkin muistaa kuinka vakava tauti tämä on monelle ollut. Etelä-Amerikka lienee nyt epidemian keskus ja Venäjälläkin on paha tilanne. Afrikassa saattaa nuori väestö suojata pahimmalta. Toivotaan että tämä nyt onnistuisi avautumaan ns. puhtaiden maiden kautta. Suomessakin muut maakunnat kuin Uusimaa ovat jo hyvin turvallisia.
 24. Testien ja kynnystasojen vertailussa on jostain syystä syketaso eri testikerroilla saanut ansaitsemaansa suuremman merkityksen. Tuohan tarkoittaisi sitä, että jos maraton juostaan edellistä kertaa alemmalla / korkeammalla syketasolla, on kehitystä tapahtunut. Tai että maratonin tuloslistan järjestys olisi kisan keskisykkeen mukainen. Aina ensimmäiseksi tulee verrata syketason sijasta niin vauhtia määritetyillä kynnyksillä kuin myös testin maksimivauhtia. Mitä kovempia nuo ovat seurantatestissä, sen parempi. Toki harjoituskausi ja nykyään myös harjoittelu- ja muu kuormitus tulee huomioida kynnysten ja maksimin keskinäisten suhteiden kehittymisessä. Toiseksi kannattaa aina plotata X-Y -pistegrafiikkana vakiojuoksuvauhtia vastaan niin syke- kuin laktaattitasot. Kestävyysharjoittelulla kun pyritään nimenomaan saamaan molemmat käyrät siirtymään alas - oikealle. Eli samaa vauhtia voidaan juosta alhaisemmalla syketasolla ja / tai alhaisemmalla laktaattitasolla. Jos testissä on myös hengitysvasteiden mittaus käytössä, myös siihen liittyviä muuttujia kannattaa vertailla. Itse asiassa tällaisten eri testikertoja vertailevien graafien pitäisi osaavassa testipaikassa kuulua jo testattavan saamaan palautepakettiin. Pelkästä kynnysten nouseessta syketasosta tehty päätelmä kuntotason kehittymisestä voi olla harhaanjohtava. Jos jostain syystä vertailutestipäivänä syketaso oli poikkeavan korkea, saattaa se aikaansaada jo kynnyssykkeen nousun, vaikka etenemisvauhti kynnyksellä onkin aikaisempaa matalampi. Eikä kovin harvinaista ole myöskään tilanne, jossa kynnyssyke on laskenut, mutta vauhti kynnyksellä on 0:30 min/km aikaisempaa kovempi.
 1. Näytä lisää
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy